Retro: Ericsson T20e: baculatý šikula s flipem

10

Do jednadvacátého dílu seriálu Retro se dostal švédský zástupce. Samozřejmě je řeč o Ericssonu, u něhož jsme si vybrali model T20e, který patří do řady známých telefonů s výklopným flipem. Ve výbavě mu i přes velmi malý displej nescházel wapový prohlížeč či čtveřice her.

Po čtrnácti dnech je tu další díl seriálu Retro, ve kterém se po delší době vracíme ke švédskému Ericssonu, do let jeho největší slávy. Zavzpomínáme si na legendární řadu T a modely, jejichž poznávacím znamením byl výklopný flip. Jejich zástupce dnes bude Ericsso T20e.

Retro: Ericsson T20e

Krátké představení

Ericsson slavil se svými model řady T na přelomu století značné úspěchy. Zásadně se totiž lišily od zaběhnutých designů a jejich doménou byl výklopný flip, který schovával značnou část klávesnice, mnohdy úplně celou. Na svou dobu byl nepřehlédnutelný i malý displej. Úhlopříčka na modelu T20e činila zhruba 1,4 palce. Displej byl jinak plně grafický a nabízel vysoké rozlišení 101 x 33 pixelů. Doplním, že byl zeleně podsvětlen.

Ericsson T20 jste si s žádným jiným mobilem nespletli

Model T20e patřil mezi nejmenší telefony, vždyť na výšku měřil jen 101 milimetrů. Jenže tu byla ještě poměrně masivní anténa, která přidávala další bezmála tři centimetry. Šířka činila 54 milimetrů a tloušťka nadprůměrných 28 milimetrů. Slovní přirovnání „buřtík“ tedy na Ericsson T20e přesně sedělo. Hmotnost 128 gramů byla ještě v průměru tehdejší doby.

Tloušťka byla bezmála tři centimetry

Pod displejem už zdánlivě nebylo nic. Veškerá tlačítka se skrývala pod výklopným flipem, který bylo možné obsloužit snadno palcem jedné ruky. Po odklopení se odkryla tlačítka. Ovládání stálo na dvou šipkách, tlačítkách Yes a No, a korekční klávese C. Jednoduše řečeno šlo o známou švédskou klasiku. S ohledem na malé rozměry byla tlačítka dosti malá a například klávesy Yes a No se tísnila blízko hrany displeje, což k pohodlnému ovládání rozhodně nepřispívalo.

Ericsson T20e platil za stylový telefon a byl nabízen v různých barevných variantách. Barevná odlišnost se promítla vždy na čelní straně. Náš kus tedy kombinuje šedivou se stříbrnou, ve které je navíc použito i pěkné vzorování. Konstrukční zpracování bylo na slušné úrovni a lehce neposedný je pouze zadní kryt baterie. Ta byla mimochodem typu Li-Ion s kapacitou 1150 mAh.

Tísnící se prostředí

Švédský výrobce si i přes malý displej bravurně poradil se zpracováním prostředí. Úvodní displej zobrazoval operátora, čas a nezbytné indikace stavů signálu a baterie. Hlavní menu bylo seskupeno na jednu obrazovku formou malých ikonek. Druhý řádek tvořil popis ikonky, na které jste se právě nacházely. Komu to nevyhovovalo, mohl využít možnost vlastního menu.

Prostředí si poradilo i s malým displejem

Výbava odpovídala na přelomu let 2000 a 2001 střední třídě. Telefonní seznam byl vícepoložkový a schopný uchovat až 100 čísel. Dostalo se dokonce i na paměť pro zprávy. I přes možnost uložit z dnešního pohledu směšných 10 textovek šlo o vzácnost. Díky grafickému displeji si T20e poradila také s jednoduchými obrázky, které jste mohli i sami kreslit.

V další výbavě figuroval jednoduchý budík, stopky, minutka či kalkulačka. Vrcholem nabídky byl wapový prohlížeč, který však nikdy nebyl příliš využíván. Tři řádky, což bylo maximum malého displeje, neposkytovaly žádné pohodlí. Naproti tomu se v telefonu objevila čtveřice her. Šlo o známý Erix, Tetris, E-Maze a Ballpop (Packman). Například Tetris si na malém displeji lze jen těžko představit. Ericsson to vyřešil po svém. Telefon jste otočili o 90°a rázem bylo na sloupec kostek místa dost.

Závěr

Ericsson T20e byl představen ve druhé polovině roku 2000 a na našem trhu se objevil na konci téhož roku. V začátcích prodeje se jeho cena pohybovala mezi devíti a deseti tisíci korunami. Byl tedy o něco dražší než přímá konkurence s podobnou výbavou, kam bylo možné zařadit například Siemensy řady 35 či Nokii 3210.

21. díl seriálu Retro dospěl ke svému konci. U prvního březnového Retra za čtrnáct dní se opět ponoříme do mobilní historie a zavzpomínáme si. Prozatím můžete posílat tipy na telefony, které byste tu rádi viděli.

Technické parametry Ericsson T20e

Kompletní specifikace
Konstrukce101 × 54 × 28 mm, 128 g, konstrukce: klasická s flipem, odolnost: ne
Displejmonochromatický, 1,4" (101 × 33 px)
Fotoaparát,
Chipset, GPU: ne
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor1 150 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ4 2000, 9 500 Kč
Diskuze ke článku
Concionator
Ericsson T65, Siemes S40 (Bosch), Sony CMD-Z7, Samsung SGH-E700.
Miloš
Opravdová legenda je t10. Vzpomínám, jak jsem se stal šťastným majitelem, když jsem za něj kamarádovi dal nokii 5110. To byla panečku doba :+) pamatuji si ho jako velmi malý telefon, když se ale před pár týdny znovu ocitl v mé dlani, pochopil jsem, co znamená subjektivní paměť. Každopádně nostalgie :-)
blue.sun
Tohohle mazla jsem měl ve fialovo-stříbrném provedení. Baterie na týden používání, nádherné modrozelené podsvícení. Naprostým luxusem byl příjem hovoru otevřením flipu. Telefon byl snad nezničitelný, při povodních ve 2002 jsem ho dvakrát vykoupal a fungoval v pohodě ještě další dva roky. Ano, nebyl módní, jako Nokia 3210 a jí podobné, ale byl spolehlivý a krásný...
vojta66
Další legenda...tento telefon byl snad nezničitelnej a baterka vydržela týden...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze