Retro: Dancall HP 2711 – cihla z minulého století

15

Po čtrnácti dnech se opět ponoříme do mobilní historie, abychom z ní dnes vylovili legendární značku Dancall a jeden z jejich nejpopulárnějších modelů HP 2711, který světlo světa spatřil již v roce 1997. Jednalo se o běžný telefon, již pracující v sítích GSM, který si svým vzhledem, velikostí i hmotností vysloužil přezdívku cihla.

Po dlouhé době se v sérii Retro objevuje výrobce, kterého jsme za více než dva roky existence seriálu ještě mezi účastníky neměli. Do 59. dílu se nám podařilo získat Dancall HP 2711, legendární GSM telefon, který příští rok dovrší lidskou plnoletost.

Krátké představení

Vracíme se do roku 1997, na našem trhu je již zažitým pojmem operátor EuroTel a seznamuje se s novým hráčem Paegasem (dnešní T-Mobile). Poměrně nové jsou také mobilní sítě, které se pomalu odpoutávají od analogových začátků a přecházejí na digitální technologii GSM. Každý nový a relativně kapesní telefon, pracující v těchto sítích, je proto vřele vítán. Jedním takovým zástupcem je Dancall HP 2711, který však měl u našeho nejstaršího operátora ještě i jiný název. Říkalo se mu EuroTel XL 110.

Dancall HP 2711 – videopohled

Z dnešního pohledu by XL v názvu mohlo evokovat velké rozměry, které činily 150 × 45 × 20 milimetrů, nicméně v roce 1997 nešlo o nic nestandardního. Stáří telefonu dobře prozrazuje hmotnost 234 gramů. Tu můžeme směle srovnávat s dnešními šestipalcovými tabletofony, které někdy hranici 200 gramů pokořují. K celkovým rozměrům musíme připočíst ještě výsuvnou anténu, která při plném vysunutí měří bezmála 15 cm. Nutno podotknout, že vysunutí bylo většinou nutné, neboť pokrytí v roce 1997 nebylo zdaleka také kvalitní, jako v dnešní době.

Dancall HP 2711 byl velkým a těžkým telefonem

Na čelní straně se nacházel třířádkový displej, který byl zeleně podsvícen. Bohužel velice slabě. Pod displejem už byla spleť tlačítek. Nejprve dvě kontextová a k nim přidružené šipky určené pro pohyb v menu. Pod nimi byl řádek se čtyřmi klávesami: vypnutí, korekce a zelený s červeným telefonkem. Až poté následoval blok alfanumerický tlačítek. Pojítkem všech kláves byl materiál. Šlo o dosti tuhý plast. Po delším psaní vás tak snadno mohl tlačit palec. Na druhou stranu šlo možná o vhodnější řešení, než byla později nasazovaná pryž, kdy se tlačítka na mnoha telefonech kývala do všech směrů.

Dancall HP 2711 byl velmi robustním telefonem, který něco vydržel. Zadní kryt však byl odnímatelný současně s baterií. Pod baterií se skrýval slot pro SIM kartu běžné velikosti. Opět pro úplnost uveďme, že z dnešního pohledu se jedná o miniSIM kartu. Tehdy však šlo o příjemné zmenšení, neboť v polovině devadesátých let byly SIM karty velké jako kreditní karty.

Výbava

Již v úvodu jsme naznačili, že telefon pracoval v sítích GSM. Kromě hovorů dokázal pracovat také s SMS zprávami, ale interní paměť chyběla. Museli jste si tak vystačit s pamětí na SIM kartě, která v roce 1997 obsahovala prostor pro 99 čísel a 10 SMS. Dnes by to asi stačilo málokomu. Dancall disponoval celkem třemi různými vyzváněními, mezi přednosti lze zařadit i možnost měření délky hovorů. Jinak chyběl čas, datum a logicky pak i budík. Od běžného telefonu se v roce 1997 ani více nepožadovalo.

Displej byl třířádkový, plastová klávesnice se tiskla poměrně ztuha

Za zmínku stojí baterie, která měla standardně kapacitu 550 mAh. Dnešní optikou úsměvné, nicméně mohlo by se zdát, že pro tehdy nenáročné telefony dostatečné. V případě Dancallu příliš ne. Výrobce udávaná výdrže totiž činí 22 hodin v pohotovosti a 85 minut hovoru.

Závěr

Dancall HP 2711 jste v roce 1997 mohli najít v nabídce EuroTelu. Cena se dle dobové recenze pohybovala pod 5 000 Kč, avšak museli jste se operátorovi na 18 měsíců upsat.

Telefon Dancall HP 2711 do seriálu Retro zapůjčil kolega Jakub Mráz, kterému tímto děkuji.

Technické parametry Dancall HP 2711

Kompletní specifikace
Konstrukce150 × 45 × 20 mm, 234 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
Displejmonochromatický, ?" (? × ? px)
Fotoaparát
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ?
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor550 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnost, ?
Diskuze ke článku
Petr
To "vysunutí" antény ve videu :-D Nehrajete v tomhle? http://www.youtube.com/watch?v=Uk_vV-JRZ6E
mokashi
Ještě nedávno jsem jich měl doma asi pět, ale nakonec při stěhování jsem je vyhodil.
mental.disease
Aha ho, môj prvý mobil :-)
Jura
Krásný kousek. Pamatuji se, že se dala koupit náhradní baterie, která ale šířku telefonu téměř zdvojnásobil. Pak byl název cihla opravdu na místě :-) Díky za recenzi.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze