Retro: Bosch 909 Dual S – modře svítící elegán

10

V prvním díle seriálu Retro v roce 2014 se podíváme na výrobce, který se v Retru objevuje vůbec poprvé. Vzpomínáme na německý Bosch a jeho populární model 909 Dual S. Ten na svou dobu nabídl nezvykle technický design a jeho grafický displej byl modře podsvětlen. Pamatujete si ještě na legendu minulého století?

První letošní díl seriálu Retro se ponese v duchu nové značky. Avšak nové v rámci seriálu Retro, a tak asi nikoho nepřekvapí, že dnešní výrobce mobilních telefonů již neexistuje. Vůbec prvně vzpomeneme na německý Bosch. Konkrétně jeho model 909 Dual S.

Krátké představení

Bosch 909 Dual S byl představen v roce 1999. Jak můžete vidět na přiložených fotografiích, Bosch šel v rámci designu zcela vlastní cestou a jeho model 909 Dual S se od konkurenčních modelů značně lišil. Německý výrobce vsázel na technicky laděný design. Kombinoval černou se stříbrnou barvou. Výsledný dojem měl budit pocit, že je telefon vybaven kovovými prvky.

Retro: Bosch 909 Dual S

Rozměry činily 122 × 50 × 17 milimetrů. K výšce však nutno připočíst ještě rozměr antény, ta v minulém století ještě integrována nebyla. Hmotnost pak byla vcelku příjemných 109 gramů. Vzhled telefon podtrhovaly ještě další výrazné prvky na jeho těle, například velký reproduktor.

Stříbrné prvky imitovala kovové plochy

Zvláštní odstavec si zaslouží displej. Ten byl poměrně velký, nabízel prostor až pro 4 řádky textu. Samozřejmě již byl grafický, ale tím nejvíce zajímavým bylo jeho podsvětlení. Bosch vsadil na stylové modré podsvětlení. Díky tomu jste tento telefon poznali již na dálku.

Na pravém boku byla tlačítka regulující hlasitost

Klávesnice působila titěrně, avšak při použití plastových materiálů se tlačítka tisknou překvapivě pohodlně a psaní tak nečiní větší problém.

Prostředí a ovládání

Prostředí telefonu za konkurencí zaostávalo, především v přehlednosti. V tomto ohledu byla zejména Nokia, ale také Siemens dále. Ačkoliv měl Bosch velký displej, byli jste odkázáni pouze na text, žádné pomocné ikonky či drobné animace. Samotné ovládání pak obstarávala dvojklávesa se šipkami a dvě kontextová tlačítka, která sloužila zároveň jako červený a zelený telefonek.

Výbava telefonu nebyla nijak ohromující. Zmínit tak musím i schopnost zobrazit čas a datum. Nechyběla také kalkulačka, byť obtížněji ovladatelná. Například ale kalendář chyběl a svůj čas měl i wapový prohlížeč, který byste v telefonu hledali marně. Kvitovat tak musíme alespoň možnost připojit telefon k počítači.

Závěr

Závěrem dnešního dílu samozřejmě vzpomeneme na cenu. Ta se v průběhu roku 1999 pohybovala zhruba kolem 11 500 Kč, což byla částka vcelku vysoká s ohledem na výbavu. Avšak zákazník si připlácel za méně masovou značku a design.

Těmito informacemi jsme se dostali až na závěr 36. dílu seriálu Retro. Za čtrnáct dní se opět ponoříme do historie a vylovíme zajímavý kousek, na který bychom neměli zapomenout.

Technické parametry Bosch 909 Dual S

Kompletní specifikace
Konstrukce122 × 50 × 17 mm, 109 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
Displejmonochromatický, ?" (96 × 32 px)
Fotoaparát,
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ?
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor650 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnost, 11 500 Kč
Diskuze ke článku
svobrada
jeden z nej telefonů co jsem měl, krásně nahmatatelný tlačítka..... !!
Naecken
Telefon, který vzhledově předběhl dobu.
DP
ještě jsem ani z auta neodmontoval hands free sadu, dobrý telefon to byl
Peca
Válí se mi doma v šuplíku 1,5ks :-) Jeden byl na ND :-) Sms se na něm psaly bezkonkurečně

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze