ZTE Tania
recenze

ZTE Tania

Windows Phone po čínsku
10

Na podporu operačního systému Windows Phone v letošním roce přispěchalo také čínské ZTE. Model Tania se zařadí do nižší střední třídy, byť mu nechybí 1GHz procesor, 512 MB RAM nebo velký 4,3 palcový displej. Jak si ZTE poradilo s novým operačním systémem? A především odpustíme mu pouhé 4 GB interní paměti?

ZTE Tania – oficiální fotografie

Čínské ZTE je v posledních letech na velkém vzestupu. V České republice je známo především díky modelům Blade a Skate. Ty však využívaly populárnější platformu Android. Výrobce se ale rozhodl prověřit i konkurenční systém od Micrososftu, prozatím v pouze průměrně vybaveném modelu. Na mnoha místech se tak celkem dost šetřilo, ale trumf je zcela jasný. Velký 4,3 palcový displej je nespornou výhodou telefonu za 6 tisíc korun.

Obsah balení

Tania se dodává v klasické krabičce menších rozměrů. V oblasti příslušenství nečekejte žádné zázraky. Klasický USB kabel, nabíječka a velmi obyčejná pecková sluchátka, nabízející tři tlačítka na kabelu, sloužící k ovládání hovoru a přehrávače.

Technické parametry ZTE Tania

Kompletní specifikace
Konstrukce128,6 × 67,8 × 10,5 mm, 158 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,3" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 24 FPS
ChipsetQualcomm S2 MSM8255, CPU: 1×1 GHz
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 2,89 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémWindows Phone 7.5
Akumulátor1 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostduben 2012, ?

Design a konstrukce: pořádný kus manažerky

Už z dálky působí Tania jako čistě manažerský telefon, který vás hodlá spíše reprezentovat. Někdo by i mohl říci, že částečně klame tělem. Výrobce se omezil na černou barvu, kterou velmi vhodně doplnil chromovými prvky, které najdeme na tlačítkách a především na pruhu, který obíhá po celém obvodu telefonu a částečně zasahuje i na přední stranu. V ruce působí Tania velmi příjemně a to díky měkčenému plastu a zadní straně. Nehrozí žádné nechtěné vyklouznutí ze dlaně.

Z dálky působí Tania velmi robustně

Ergonomie mohla být ale ještě lepší, ale těžko vše skloubit s velkými rozměry. Na výšku Tania měří bezmála 129 milimetrů, široká je takřka 68 milimetrů a vše kompenzuje tloušťkou 10,5 milimetrů. Celkově lze říci, že do malých rukou se nehodí. Ačkoliv je dominantním materiálem plast, narostla hmotnost až na 158 gramů, což není málo a v ruce Taniu cítíte.

Stylovými prvky jsou pochromovaná tlačítka a stříbrná linka po obvodu telefonu

Čelní stranu z velké části zabírá samozřejmě displej. Nad ním nemůže chybět logo výrobce a poměrně efektní mřížka reproduktoru. Pod displejem našla místo trojice tradičních a podsvětlených kláves. Zleva jde o šipku zpět, tlačítko s okny vracející vás domů a tlačítko s lupou. Na levém boku sídlí kolébková klávesa regulující hlasitost. Pochválit musím její precizní zpracování a jistý stisk. Horní strana poskytla místo pro 3,5mm jack konektor.

Nejzajímavější je pak pravý bok, na kterém se jako první od shora nachází odemykací, respektive vypínací tlačítko. To už tolik chválit nebudu, neboť je poměrně dost zapuštěné a hůře se nahmatává. Zhruba o dva centimetry níže je micro USB konektor. Vcelku neobvyklé místo, které mi navíc přijde nepraktické. Levákům by však mohlo vyhovovat mnohem více. O další kus níže pak dle pravidel Microsoftu nemůže chybět dvoupolohová spoušť fotoaparátu. Její stisk je jistý a klade přiměřený odpor. Spodní strana je prázdná.

O povrchové úpravě zadní strany jsem psal již výše. Celkově jsou záda telefonu čistá a oproštěna od zbytečností. V pravém horním rohu je mírně vystouplá čočka fotoaparátu spolu s LED diodou. V opačném rohu pak hlasitý reproduktor. Úplně dole ještě nezbytné logo Windows Phone.

Tlačítko hlasitosti je zpracováno skvěle, umístění micro USB konektoru není nejlepší

ZTE musím velmi pochválit za kvalitu zpracování. Tania je učebnicově pevná, nikde se nic nehýbe, neprohýbá a nevrže. V ruce ji můžete drtit sebevíce, žádný pazvuk nevyloudí. Nic na tom nezměnilo ani 14 denní testování. Rozhodně se tedy méně známého výrobce v tomto ohledu nemusíte bát. Za konstrukční zpracování má ZTE jedničku.

Zadní kryt je měkčený a je příjemný na omak

ZTE Tania – videopohled

Baterie a výdrž: dlouhán, co vydrží

Cesta k baterii není vůbec snadná. Zadní kryt na svém místě pevně drží a při snaze jej otevřít s vámi dlouho hraje vyrovnanou partii. Pokud se vám přeci jen podaří dosáhnout svého a zvítězit, budete možná překvapeni tvarem použitého akumulátoru. Je totiž extrémně dlouhý a tenký. Táhne se de facto od shora až dolů. Nicméně je ale důležitější, jak dlouho dokáže Taniu zásobovat šťávou. Co víme od výrobce, je kapacita. Li-Ion akumulátor dostal do vínku 1 400 mAh. To je poměrně slušná hodnota, zejména, víme-li, že Windows Phone není velkým žroutem. Pokud bude Tania jen na příjmu a připojena k Wi-Fi a vy jen občas zkontrolujete, zda vás někdo neshání, vydrží vám i pět dní v pohotovosti. Žroutem energie je především velký displej a pohotovostní doba rychle klesá, jakmile telefon začnete více používat. Při spuštěných aktualizacích, několika SMS zprávách, 5 minutách hovoru denně a zhruba hodinka na internetu za den, se výdrž pohybuje mezi dvěma a třemi dny.

Zadní kryt drží jako přibitý; povšimněte si též neobvyklého tvaru baterie

Provedli jsme také hudební test výdrže, kdy byl telefon přepnut do leteckého módu a v hudebním přehrávači spuštěna jedna stále se opakující skladba. Zvuk byl na poloviční hlasitost reprodukován do dodávaných sluchátek a displej drtivou většinu času zhasnutý. V tomto ohledu se Tania opravdu vytáhla a dokázala hrát dva dny, 1 hodinu a 40 minut.

Tloušťka je příjemných 10,5 milimetrů

Zvuk

Po zvukové stránce je ZTE Tania silně průměrná. Hlasitý reproduktor dostává svému přívlastku a hraje opravdu hlasitě. Jenže už zhruba od 2/3 hlasitosti dochází ke zkreslování zvuku. V základním balení dostanete také pecková sluchátka. Už z dálky ale dávají tušit, že nijak kvalitní nebudou. Pecky jsou opravdu titěrné a v uších spíše nedrží. Pokud zažijete moment, kdy obě pecky budou tam, kde mají být, budete svědky poměrně slušného zvuku, který se snaží pojmout všechny složky. Nejslabší jsou hloubky. Dalším mínusem je poměrně nízká hlasitost. Pro občasné poslouchání je Tania vhodná, vášnivějším posluchačům ji však doporučit nelze.

Displej: to je plocha

Dostávám se k největšímu trumfu, kterým Tania disponuje. Jenže je to takový trum – netrumf. Ale nepředbíhejme. V prvé řadě je tu úhlopříčka 4,3 palce a to už opravdu není málo. Rozlišení 800 × 480 pixelů je pak v dané cenové kategorii běžné a i když rastr nepatří mezi nejjemnější, při běžné práci si ničeho nevšimnete. Triumfální oslavy nad displejem končí ve chvíli, kdy zjistíte, že je displej vybaven obyčejnou technologií TFT. Barvy působí poměrně mdle a především černá je spíše šedou. Nejvýrazněji je to vidět při krajích displeje, kde jsou jasné bílé nádechy. Taktéž pozorovací úhly nejsou moc dobré a stejně tak čitelnost na slunci. Konkurence většinou nabídne sice menší displeje, zato ale s kvalitnější technologií.

Displej je sice opravdu velký, ale jinak nijak zvlášť kvalitní

Operační systém a uživatelské prostředí

Bylo to již několikrát zmíněno, ale opakování je matka moudrosti. V Tanie běží operační systém Windows Phone 7.5. O plynulost se stará jednojádrový procesor taktovaný na 1 GHz a k ruce mu je též 512 MB paměti RAM. Nechybí ani grafický akcelerátor Adreno 205. Jinými slovy takový současný základ pro telefon s Windows Phone. Vše běží tak, jak má, žádné sekání, žádné čekání. Během dvou týdnů se telefon ani jednou nezasekl.

Prostředí Windows Phone se zcela vymyká nějakým starším normám, které máme zažité ze starších systémů. Pohotovostní obrazovka je postavená na živých dlaždicích, přičemž každá dlaždice reprezentuje konkrétní aplikaci. Některé aplikace však potřebují více prostoru, a tak si pro sebe zaberou hned dvě místa. Dlaždice si můžete libovolně přidávat a přeskládávat. To vypadá zajímavě a neotřele. Na druhou stranu je to vcelku nepraktické.

V době, kdy vše spěje k horizontální orientaci nabídek, nabízí Microsoft vertikální seznam dlaždic. Na tyto dlaždice si navíc nemůžete umístit vše. Osobně jsem postrádal rychlou regulaci displeje nebo zapnutí bezdrátových funkcí. Pokaždé musíte zavítat hluboko do nastavení. Nemohu nezmínit, že tyto rychlé přístupy ovládá i většina „hloupých“ telefonů. U „chytrých“ bych to bral jako samozřejmost.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displej s dlaždicemi

Lépe na tom není ani samotné menu, které stále drží stylu „nudle“. Na tom by až tak nic nevadilo, kdybyste si mohli menu protřídit. Microsoft si však myslí, že nejideálnější je abecední seznam, který je po nainstalování pár aplikací nekonečně dlouhý. V menu naštěstí nechybí lupa, pomocí které můžete aplikaci vyhledat.

Pokud si ale myslíte, že k tomuto účelu by logicky mělo sloužit tlačítko na těle telefonu s lupou, mýlíte se. To vás vždy zavede na vyhledávací server Bing. V České republice velmi nepraktické. Uvítal bych možnost nastavení vyhledávače.

Málem bych zapomněl na odemykací obrazovku, která je jediným místem, kam si můžete umístit tapetu. Mimo ní máte na této obrazovce informaci o času, datu, dnu v týdnu a případných zmeškaných událostech. Na odemykací obrazovce se také zobrazuje ovládání přehrávače, je-li spuštěn.

Seznam aplikací

Zastavme se ještě chvilku u multitaskingu, který se vyvolává delším přidržením tlačítka zpět. Není to totiž multitasking v pravém slova smyslu. Aplikace na pozadí ve skutečnosti neběží. Jsou, až na některé procesy pozastavené a fungují například pouze notifikace. Je to tedy podobný „polo-multitasking“ jaký můžeme vidět například u iOS nebo u Androidu. U aplikací, které s tímto pracovat neumí, je to velký problém. Například Angry Birds se vám začnou načítat znovu pokaždé, když aplikaci přepnete – ať už chtěně, či nechtěně.

ZTE se rozhodlo systém ničím neobohacovat a tak zde nenajdeme žádné speciální Huby jako u HTC nebo přidané aplikace jako u Nokie.

Fotoaparát

ZTE Tania je vybavena fotoaparátem s rozlišením 5 Mpx. Nechybí mu autofocus a hromada dalších nastavení. Můžete si pohrát s efekty, použít různé scénické režimy nebo režimy fotografování panoramata a dávkového fotografování. Při focení můžete dále nastavovat jas, vyvážení bílé, kontrast, sytost nebo ostrost a dokonce i ISO.

Prostředí fotoaparátu

Výsledné snímky nevypadají při zběžném prohlížení špatně. Ucházející je ostrost i barevné podání. Podmínkou však je pevná ruka při pořizování scény. Ku prospěchu je rozhodně vhodně umístěná hardwarová spoušť. Pokud snímky přiblížíte, vypluje na povrch slabší ostrost a někdy i jakýsi opar, kterým je snímek zahalen.

Ukázkové snímky


Ukázkové fotografie

Umožněn je také záznam videa a to v maximálním rozlišení 1280 × 720 pixelů s plynulostí 24 snímků za vteřinu. I u videa můžete nastavit různé možnosti jako je jas, kontrast a podobně nebo můžete použít některý z efektů (stupně šedi, negativ, sépie a solarizace). Bohužel chybí kontinuální ostření při natáčení.

ZTE Tania (testovací video) – exteriér, 720p

Sociální sítě

Windows Phone 7.5 jsou velmi úzce provázané se sociálními sítěmi. Přímo do prostředí jsou přímo integrovány služby Facebook, Twitter, Windows Live nebo LinkedIn. Veškeré kontakty, obrázky a stavy jsou následně synchronizovány s telefonem. Synchronizace se týká také kalendáře, takže se vám v telefonu zobrazí například události z Facebooku. V hubu Lidé tak najdete všechny své přátele z daných sociálních sítí, můžete se podívat na jejich profil nebo číst zeď se statusy – ať už z Facebooku, Twitteru nebo něčeho jiného.

Naštěstí můžete zeď s novinkami filtrovat, takže se vám tam může zobrazovat třeba jen jedna služba. Z tohoto hubu můžete také v rychlosti aktualizovat svůj stav nebo použít Facebook Places a oznámit tak přátelům, kde se nacházíte. Microsoft dokonce připravil také Facebook Chat, a tak můžete komunikovat se svými přáteli na Facebooku prakticky pořád. Do Facebook Chatu se dostanete skrze aplikaci „Zprávy“.

Do hubu obrázky se navíc synchronizují také alba z Facebooku a ze SkyDrive, což je cloudová služba Microsoftu, kde získáte automaticky prostor 25 GB zdarma při založení Windows Live ID. V přehledu alb tak potom vidíte pohromadě jak obsah telefonu, tak i Facebooku a SkyDrive. Bohužel integrace služby Picasa chybí, i když Google účet nastavit můžete.

Zábava a multimédia

O zábavu se stará především hudební a video přehrávač. Jinými slovy klasika viděná v každém telefonu. Pokud chcete do telefonu cokoliv dostat, budete k tomu potřebovat počítač a program Zune. Tento počin od Microsoftu bych označil největším zlem. Situace se sice postupem měsíců lepší, nicméně stále to není ideální. Pokud budete mít to štěstí a Zune bude fungovat tak, jak by měl, zarazí vás dosti pomalá synchronizace. Překopírování několika fotografií z telefonu a zhruba 200 MB hudby z PC do telefonu trvá i celou hodinu. Výhodou Zune je fakt, že nemusíte řešit, v jakém formátu hudbu nebo videa nahráváte. Zune vše převede na optimální rozlišení. Opět ale nemáte možnost volby. Kladu si otázku, kdo koho v tuto chvíli ovládá? Já telefon, nebo telefon mne?

Hudební přehrávač

Pokud už máte hudbu v Tanie, nic nebrání poslechu. Audio výstup je, jak jsem se zmínil výše, dostatečně kvalitní. Skladby se řadí podle klasických kritérií – album, žánr, umělec nebo seznam stop, a pokud spustíte přehrávání nějaké skladby, naskytne se vám pohled na téměř prázdnou obrazovku přehrávače. Obrázek alba, název skladby, tři tlačítka pro ovládání a malé ikonky pro nastavení opakování a zařazení skladby mezi oblíbené. Ne jednu stranu je však tento minimalismus zajímavý. Bohužel bychom v přehrávači marně hledali jakékoliv další nastavení.

Prohlížeč obrázků

Co se týče přehrávače videa, tak tady je situace ještě smutnější. V přehrávači není jediné nastavení, můžete si pouze roztáhnout obraz na velikost displeje a ovládat přehrávání. Zvlášť se vylepšuje zvuk u přehrávaného videa. Lámete-li si hlavu nad formáty, které Tania přehraje, nemusíte. Vše zařizuje Zune a převádí do vhodného formátu. Například na MKV videa ale můžete zapomenout.

Videopřehrávač

Marně byste v telefonu hledali nějaké hry. Není ale nic jednoduššího, než zavítat na Marketplace a nějakou hru stáhnout. Mnoho jich je zadarmo a ty placené lze bezplatně v omezené verzi vyzkoušet. Výkon je dostatečný i na nejnáročnější hry.

Hry jsou provázány s Xbox Live

S multimédii souvisí jedno velké ale. Tím je interní paměť, která nabízí pouze 4 GB, přičemž reálně je k dispozici 2,89 GB. Počítejte s tím, že stáhnete-li jednu moderní hru, vyčerpáte skoro celou interní paměť. Zapomenout můžete na nějakou kompletní navigaci, neboť její velikost může přesáhnout i 2 GB. Ano, je tu sice SkyDrive, jenže ten je v podmínkách ČR takřka nepoužitelný – pomalé datové přenosy a přísná datová omezení celou cloudovou službu degradují. ZTE Tania tedy jako multimediální telefon příliš použít nejde.

Interní paměť je nedostatečná

Telefonní seznam

Adresář nalezneme v hubu Lidé. Líbí se mi rychlé vyhledávání po kliknutí na první písmeno, kdy se zobrazí matice všech počátečních písmen v adresáři. Můžete samozřejmě také vyhledávat postupným psaním. Jednotlivé položky jsou vcelku detailní a krom obligátních detailů jako je jméno, telefon, email, adresa nebo web můžete přidat například jméno partnera, výročí nebo dokonce děti. Ke každému kontaktu si můžete také přiřadit vlastní vyzvánění. Přidání vlastního vyzvánění ale není vůbec jednoduché. Melodie nesmí být větší než 1 MB, delší než 39 sekund a jako žánr musí mít nastavené „ringtones“. Pokud toto vše dodržíte, pak se vám melodie následně objeví v seznamu vyzváněcích tónů. Trochu složité, co myslíte? Zapomněl jsem ještě zmínit, že u každého kontaktu také vidíte různé rychlé volby. Po jeho otevření tak můžete jediným kliknutím zavolat, napsat email, sms nebo na Facebook Chat, napsat na zeď na Facebooku nebo si v mapách zobrazit adresu.

Seznam kontaktů spravuje hub Lidé – skvělá je provázanost se sociálními sítěmi

Zprávy a klávesnice

ZTE Tania nabízí, stejně jako ostatní modely na Windows Phone 7, dvě klávesnice. V režimu na výšku je to malá QWERTY klávesnice, která je ale vcelku použitelná. Samozřejmě jde o zvyk. Po přetočení na šířku však přijde nepříjemné překvapení. Pár nelichotivých slov na adresu Microsoftu asi padne od každého uživatele. Klávesnice je totiž opět malá a naprosto mrhá velikostí displeje. Nejlépe to demonstrují obrázky displejů. Když to shrnu, pokud píšete více SMS či e-mailů, zvažte, zda vám budou telefony s Windows Phone 7 vyhovovat.

Co se týče zpráv tak zde není systému moc co vytknout. SMS zprávy jsou vedeny formou konverzací, ze stejné aplikace se dostanete rychle do Facebook Chatu. Při přidání přílohy se zpráva automaticky přemění na MMS. Co víc si od SMS přát?

Emailové účty nejsou systému také cizí. Přidat si můžete prakticky jakýkoliv IMAP nebo POP účet. Již přednastavené jsou volby pro nastavení emailu Windows Live, Exchange, Yahoo! Mail nebo Google. Ostatní adresy si musí stahovat nastavení samy, případně ručně doplnit.

E-mailový klient

Organizační funkce a GPS

V nabídce nemůže samozřejmě chybět kalendář. Praktičnost a přehlednost však trochu pokulhává. Chybí například zobrazení týdne. Den, měsíc a agenda naštěstí nechybí. Jednotlivé kalendáře jsou barevně odděleny. Nevýhodou však je, že se na dlaždici kalendáře zobrazují pouze události konkrétního dne. Jestliže máte dnes volno, zítřejší událost se vám na dlaždici nezobrazí.

Nechybí vědecká kalkulačka, kalendář či několik budíků

Jestli za něco musím Windows Phone skutečně pochválit, tak je to jednoduchost ovládání a kancelářský balík. Microsoft Office má připraven svůj vlastní hub a dokáže skvěle pracovat s tabulkami Excel a dokumenty Word. Přítomny jsou také poznámky OneNote, přičemž veškeré soubory jsou opět reprezentovány známými dlaždicemi. Dokumenty můžete také sdílet například pomocí SkyDrive úložiště. Dokument se uloží na server a má k němu přístup kdokoli, komu to povolíte.

V systému dále nechybí aplikace jako je kalkulačka nepostrádající pokročilejší funkce nebo praktický budík. Budíků si můžete nastavit klidně více, zvolit si opakování, zvuk a také je různě pojmenovat. Rozhodně ale telefon nevypínejte, nevzbudil by vás.

Nechybí ani integrovaná A-GPS, se kterou pracují Bing mapy v telefonu. Sice se ve věci Windows Phone Mango spekulovalo o přítomnosti navigace v těchto mapách, na tu však v aplikaci nenarazíte. Pokud budete chtít jiné mapy nebo rovnou navigaci, budete muset zapátrat na Marketplace. Kvalitní Nokia mapy ale do ZTE nainstalovat nejdou.

Bing mapy

Datové a internetové funkce

Je jasné, že k plnohodnotnému využití moderních operačních systémů je třeba plnohodnotné připojení k internetu 24 hodin denně. U Windows Phone 7 tomu není jinak a tak se k internetu můžeme připojit nejen přes Wi-Fi s podporou protokolů 802.11 b/g/n, ale také přes GSM nebo 3G. V GSM dokáže Tania komunikovat ve frekvencích 900, 1800 a 1900 MHz, dvojice GPRS a EDGE je samozřejmě přítomna. V sítích 3G dokáže telefon pracovat na frekvencích 900 a 2 100 MHz. Rychlost HSDPA je až 14,4 Mbps, HSUPA pak dokáže posílat data až rychlostí 5,76 Mbps. Nechybí již zmíněná A-GPS nebo Bluetooth ve verzi 3.0. S počítačem, respektive se Zune můžete ZTE Tania připojit pomocí micro USB konektoru.

Internetový prohlížeč

Nesmíme zapomenout ani na internetový prohlížeč. Je použito zobrazovací jádro podobné tomu z Internet Exploreru 9. Surfování po stránkách je rychlé, vykreslování také a nesetkáte se prakticky s žádným sekáním. Zajímavou funkcí v nastavení, je možnost volby, jaká verze stránek se má načítat – zda mobilní či klasická. Bohužel tato funkce ne vždy korektně funguje. Trošku nezvykle ve spodní části displeje je umístěn adresní řádek. Jde ale o zvyk. Zapomenout musíte na podporu Flashe. Více však zamrzí nemožnost přehrát si videa z YouTube, která nám nechtěla "chodit" ani po nainstalování aplikace z Marketplace.

Závěrečné zhodnocení a konkurenti

ZTE Tania je na pohled velmi povedený telefon, který láká na slušnou hardwarovou výbavu, velký displej, kvalitní dílenské zpracování a slušnou výdrž. Bohužel je tu několik dost zásadních nedostatků. První je TFT displej, který příliš kvality nepobral. To bych ale ZTE ještě odpustil. Fatální chybou je interní paměť o velikost 4 GB, respektive 2,89 GB. Jde o žalostně malou hodnotu, která přímo zabraňuje plnohodnotnému využívání telefonu. Kdo by chtěl telefon používat jako multimediální, tedy k čemu je stvořen, má v podstatě smůlu. Na běžné volání a smskování je pak Tania zbytečně velká a drahá.

ZTE Tania se hodí spíše do větších dlaní

Ještě hůře na tom Tania je při srovnání s konkurencí. Pravdou je, že konkurent se stejně velkým displejem chybí, jenže velký displej není vše. Pokud zůstanu u operačního systému Windows Phone, nabízí se hned tři lepší alternativy. HTC Radar a Nokia Lumia 710 se dají sehnat dokonce levněji než Tania a to nabídnou větší interní paměť, lepší displeje a v případě Nokia i velmi dobrou navigaci v základní výbavě. Třetím do party je pak Samsung Omnia W, který za obdobnou cenu nabídne mnohem kvalitnější displej a větší interní paměť. Konkurentů na Androidu je opravdu hodně a tak jen namátkou vyberu Sony Ericsson Xperia neo V, LG Optimus Black či HTC One V. Všichni nabídnou lepší displeje a více úložného prostoru.

Největší konkurenti: Nokia Lumia 710, HTC Radar a Samsung Omnia W

Vyhlídky ZTE Tania opravdu nejsou nijak růžové a marně hledám důvod, proč ji zakoupit. Náročným uživatelům vyhovovat nebude, a pokud si chcete Windows Phone vyzkoušet, je lepší sáhnout po výše zmíněných modelech, které jsou levnější a paradoxně lépe vybavené.

Prosadí se Tania v porovnání s konkurencí?
zte-tania
Klady
  • hardwarová spoušť fotoaparátu
  • rychlé prostředí
  • velký displej
  • velmi kvalitní zpracování
  • konzervativní design s chromovými prvky
Zápory
  • velmi malá interní paměť bez možnosti rozšíření
  • nepříliš kvalitní hlasitý reproduktor
  • operační systém je stále dosti omezený
  • horší TFT displej
Diskuze ke článku
sanino11
Co vam to tam bzuci preboha.ááá uz chcapem blby fon = blby zvuk :D
Piiitr
K menu: V případě nainstalování většího počtu aplikací se rozdělí podle počátečního písmene. Kliknutí na písmeno slouží k navigaci (jako u kontaktů). Popravdě mi ten systém přijde velmi elegantní. Nejpoužívanější aplikace mám jako live tile a ostatní najdu podle písmena. Ale ty rychlé přepínače wifi atd. opravdu chybí.
Fre ddy
Co ta paměť? To snad nestojí za to, ani recenzovat. Nevěřím, že to někdo normální koupí
Apple - iPhone
Mobil na Ho..............n..........o nejlepší je přece nakousnuté Jablko to je mobil a né kra......................v...........y ala Android, Bada Os čí systém od Mrvosofu Ten jejich Windows Mobile to jsou jen a jen kar..................vi.............y

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze