Yota Yotaphone
recenze

Yota Yotaphone

S papírem na zádech
6

Čas od času se některý výrobce rozhodne trhnout a pokusí se jít proti proudu. Kýžený úspěch a věčná sláva se však dostaví jen málokdy. Strastiplná cesta o kladné přijetí zákazníky čeká i Yotaphone, který to zkouší se dvěma displeji, přičemž ten na zadní straně je typu E-ink. Výbava telefonu je vcelku solidní a nechybí třeba LTE, avšak za unikát si výrobce nechává zaplatit.

V dnešní době často žehráme nad tím, že jsou výrobci málo inovativní a mnoho telefonů od sebe ani při držení v rukách nerozeznáme. Ruský Yotaphone vzal inovativnost opravdu z gruntu a ačkoliv máme před sebou na první pohled obyčejný telefon, na ten druhý vidíme, že je něco jinak. Zadní strana není jen na ozdobu ani nefunguje jako lapač otisků, ale skrývá další displej.

Yota Yotaphone – oficiální fotografie

Nabízí se otázka, k čemu další displej? Nestačí nám jeden velký na čelní straně? Výrobce to samozřejmě dokáže obhájit. Naše recenze se však pokusí odpovědět na otázku, zda je druhého displeje opravdu zapotřebí a jestli se výrobci vůbec povedlo vytěžit z unikátnosti potřebné maximum nutné pro úspěch.

Technické parametry Yota YotaPhone

Kompletní specifikace
Konstrukce133,6 × 67 × 10 mm, 146 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,3" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Pro MSM8960T, CPU: 2×1,7 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor1 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:44 hodin
Dostupnost, 13 999 Kč

Yota YotaPhone – videopohled

Design a konstrukce: zaoblené plochy

Jak jsme nakousli již v úvodu recenze, na první pohled nepůsobí Yotaphone nijak extravagantně. Spíše hranatější zařízení menších rozměrů nikoho nepřekvapí. Při podrobnějším zkoumání ale narazíte například na mírně zaoblené plochy čelní a zadní strany, které telefonu dodávají osobitý vzhled.

Yotaphone je dodáván v nezvyklé krabici

Rozměry se zastavily na hodnotách 133,6 × 67 × 10 milimetrů, což je možná především na výšku více, než byste čekali. Vyšší je také hmotnost, konkrétně činí 146 gramů. Stále ji však nebudete v dnešní době věnovat přílišnou pozornost.

Design z čelní strany vypadá běžně

Čelní strana telefonu vypadá velmi klasicky a kromě displeje se na ni nachází ještě nezbytná čidla a čelní kamerka. Tlačítka pod displejem nebo na displeji byste hledali marně, ale velká plocha, která bije do očí, zde není jen tak. Je totiž dotyková a sbírá vaše gesta, kterými ovládáte telefon. Tah zprava doleva supluje tlačítko zpět, opačný tah zase tlačítko domů a další funkce má na starosti samotný střed plochy pod displejem. Delší přidržení spustí hlasové vyhledávání, dvojité poklepání zobrazí naposledy spuštěné aplikace. Je to složité a obtížně zapamatovatelné. A ví to i výrobce, který přidal možnost zapnout tlačítka na displeji, což jsme nakonec také udělali. Pak však postrádáme důvod nasazovat vlastní ovládání, které výrobce v podstatě sám předem odepsal.

Yota YotaPhone

Na bocích přístroje najdeme tlačítka a konektory. Pravý bok je místem pro klávesu regulující hlasitost a odemykací tlačítko, spojené do krytky pro SIM kartu, se nachází na horní straně. Slot otevřete pomocí klíčku a vložíte micro SIM kartu. Společnost mu dělá 3,5mm jack konektor. Nabíjecí a datový microUSB konektor se nachází klasicky na spodní hraně.

Zadní strana je samozřejmě velmi, ale opravdu velmi neobvyklá. Nachází se na ní opět displej, tentokrát s technologií elektronického papíru, který je hlavním tahákem telefonu. Displej vyplňuje značnou část zadní strany a fotoaparát s diodou se musí krčit v samotném dolním rohu. I přesto je vše příliš namačkané na sebe a pokud připočteme, že i pod tímto displejem je dotyková plocha, nelze se ubránit dojmu, že to nebude zrovna ideální uspořádání. Na zadní straně pak neschází ani nezbytný hlasitý reproduktor. Zajímavé je, že je zadní strana včetně displeje mírně zakřivená v horní části, což působí opravdu neobvykle.

Na zadní straně je další displej

Yotaphone je celý plastový a ačkoliv by se mohlo zdát, že dva displeje přinesou jistá rizika, můžeme s klidem říci, že telefon působí opravdu bytelným dojmem. Nikde nic nevrže, jednotlivé díly k sobě přesně lícují a při držení telefonu získáte pocit, že i když vám spadne, zřejmě přežije.

Baterie a výdrž: žádná sláva

Do těla telefonu se výrobci podařilo dostat pouze baterii s kapacitou 1 800 mAh. To není příliš oslňující kapacita a vše se také projevuje na reálné výdrži. Při běžném využívání, kdy je telefon neustále on-line, vyřídíte 20 minut hovoru, pošlete 10 SMS zpráv a kdy hodinu poslechem hudby a hodinu na internetu, se telefon horko těžko dostane na 12hodinovou výdrž. Jinými slovy náročnější den nemusí přežít celý a v pozdních večerních hodinách se již může zcela vybít. Dvoudenní výdrž je tak téměř tabu.

Nijak nepomáhá ani druhý úsporný E-Ink displej, který sice energii skoro nespotřebovává, ale také jej na příliš funkcí nevyužijete a v zápřahu bude stále jen čelní displej.

Slabší výdrž potvrzuje i náš test výdrže, kdy Yotaphone se zapnutými aktualizacemi a přihlášením k Wi-Fi a 3G sítě streamoval video v kvalitě 720p. Jas displeje byl snížen na 50 % a zvuk ve sluchátkách nastaven na poloviční hlasitost. Výsledný čas testu činí 4 hodiny a 43 minut. Doba nabíjení na 80 % jsou 2 hodiny a 5 minut, úplné nabití zabere 2 hodiny a 44 minut.

Zvuk: slabší průměr

Hlasitý reproduktor se nachází na samém okraji zadní strany. Hraje hlasitě, ale kvalita je již slabší. Zvuk je spíše plochý a téměř bez možnosti rozpoznání jednotlivých složek. Na nějaké kvalitnější poslouchání hudby to tedy není. Lepší situace nastane při poslechu skrze sluchátka, kdy se již dočkáme velice solidního výstupu s důrazem na hloubky.

Displej: na čelní straně krásný

Hlavní displej se nachází samozřejmě na čelní straně. Má úhlopříčku 4,3 palce, což potěší všechny fanoušky kompaktnějších zařízení. Ještě více pak potěší nasazení rozlišení 1 280 × 720 pixelů, které vykouzlí jemnost 342 ppi. Displej je typu IPS a vyniká kvalitním barevným podáním, skvělou čitelností z úhlů a také venku na přímím slunci. Zbývá dodat, že jas lze regulovat ručně nebo se spolehnout na automatiku, která pracuje dobře.

Druhý displej: jako na čtečce knih

Na zadní straně Yotaphonu se vyjímá druhý displej, který má úhlopříčku 4,3 palce a rozlišení 640 × 360 pixelů. To však není příliš důležité, neboť jde o E-ink displej, který není barevný ani podsvětlený. Jedná se o stejný typ displeje, který najdete například na čtečkách elektronických knih. Jeho výhodou je velmi nízká energetická náročnost, neboť energii potřebuje pouze v momentě, kdy mění zobrazení. Poté již nikoliv. Načtená informace tak na displeji zůstane i po vybití baterie, ačkoliv někdy ji Yotaphone nahradí právě informací o vybití.

E-ink displej je jinak velmi dobře čitelný za podmínky dostatečného světla. Netahá oči a má v podstatě stejné pozorovací vlastnosti, jako papír. Pro čtení elektronických knih nebo delších textů je ideální. Přes den si na něm vždy vše bezpečně přečtete. Za umělého osvětlení je již nutné více napínat zrak a v noci už to příliš pohodlné není a je nutno zvolit externí osvětlení.

Ovládání a možnosti zadního displeje: strohá nabídka

Druhý displej není jen pasivní zobrazovač, ale můžete s ním i něco dělat. Bohužel není dotykový, tuto vymoženost přinese až druhá generace Yotaphonu, a tak nastupuje alternativní ovládání. To má na starosti sada gest, které provádíte na ploše pod displejem. Odemknutí zadního displeje provedete tahem doprava či doleva. Brzy zjistíte, že čočka fotoaparátu značně překáží. Na displeji v ten moment vidíte buď tapetu s dalšími informacemi o zmeškaných událostech a případně třeba i počasí (vše lze nastavit skrze hlavní displej), nebo poslední položku, kterou jste na displej umístili. To je hodně užitečné, nemusíte totiž zapínat hlavní displej a neustále na druhém displeji vidíte, co nového se děje.

Nastavení aplikací pro zadní displej skrze hlavní displej

V každém případě se do menu zadního displeje dostanete dlouhým přidržením prstu uprostřed dotykové plochy pod displejem. Menu čítá hned několik položek. Můžete přejít na tapetu. Tu si nastavíte skrze hlavní displej a lze využít jakýkoliv obrázek či pořízenou fotografii. Výsledek vypadá na zadním displeji většinou vcelku dobře.

Užitečnou položkou jsou screenshoty, které pořídíte na hlavním displeji tahem dvěma prsty směrem dolů. Následně si je můžete prohlížet na zadním displeji a mít tak stále na očích webovou stránku, mapu, boarding pass či obsah nějaké SMS zprávy. Dále nechybí poznámky či zjednodušený kalendář. Ten vám třeba může každý den připomínat, kolik dní zbývá do Vánoc nebo kolik dní již nekouříte. Na zadním displeji lze také nechat zobrazit SMS zprávu a tu nechat doplnit obrázkem, který telefon přiřadí dle klíčového slova ve zprávě.

Na zadním displeji se může objevit i hudební přehrávač, ale bohužel pouze objevit. Skladby nelze přeskakovat. V nabídce aplikací je také RSS čtečka a praktické mapy, které spustíte na hlavním displeji a následně můžete načtenou oblast překlopit na zadní displej. Nevidíte však svou polohu.

Zadní displej v akci

K čemu bude možné displej na zadní straně opravdu využívat je čtení elektronických knih. Čtečka je připravena, stačí jen mít své oblíbené knížky ve formátu epub. Ukázkové tituly v angličtině nechybí a čtení je pohodlné. Inu jednoduše stejné jako na klasických čtečkách. K otáčení stránek slouží gesta doprava či doleva.

Výčet aplikací zakončuje výukový program, který by vám měl pomoci s nepříliš intuitivním ovládáním. Bohužel je celý rusky, což může pro mnohé znamenat vcelku zásadní problém. Ovládání je totiž opravdu kamenem úrazu a degraduje jistá pozitiva E-ink displeje.

Hardware: lehký nadprůměr

Pod kapotou telefonu tepe dvoujádrový procesor Snapdragon S4 Pro a společnost mu dělají 2 GB RAM a samozřejmě i grafická akcelerace Adreno 320. To je celkem pěkná výbava i na rok 2014 a telefonu nijak zvlášť výkon neschází. Z operační paměti je vždy více než 1 GB volný pro vaše aktivity, při kterých se nemusíte omezovat. Interní paměť nabízí 32 GB prostoru, přičemž přes 26 GB je připraveno k využití. Na slot pro paměťové karty se bohužel nedostalo.

Benchmark testy

Uživatelské prostředí: postarší, ale čisté

Prostředí telefonu je postaveno na starším operačním systému Android 4.2 Jelly Bean, což je trošku škoda. Novější verze by telefonu určitě slušela více. Malou náplastí může být fakt, že se Yotaphone nepřiklonil k nějaké nadstavbě a máme před sebou v podstatě úplně čistý Android, který všichni dobře známe.

Nechybí pohotovostní obrazovky s widgety, zástupci či složkami. Nejsou však průchozí a vždy je nutné všechny projíždět. Naposledy spuštěné aplikace jsou zpracovány formou vertikálního seznamu s náhledy. Lišty jsou rovnou dvě. Na první jsou zmeškané události, na druhé možnosti rychlého nastavení. Menu je orientováno horizontálně.

Čistý Android se pozitivně projevuje na celkové plynulosti prostředí. Za celou dobu testování jsem se nesetkal se samovolným restartem, čekáním na nějakou akci nebo trhanými animacemi.

Ovládání prostředí je však opět menší problém, naštěstí jen dočasný. Jak jsme zmínili již výše v recenzi, využíváte buď gesta, která se hůře pamatují a ještě komplikovaněji provádí, nebo pokud se vám s nimi nechce ztrácet čas, zapnete si tlačítka na displeji, jež však ubírají místo.

Multimediální funkce: solidní základ

Yotaphone se spoléhá na Google a to v plném rozsahu základních služeb. Hudební přehrávač tedy obstarává aplikace Hudba Play a nabízí třídění dle ID3 tagů, náhled coveru alba či základní možnosti přehrávání. Chybí však například ekvalizér. Pakliže vás omrzí vlastní skladby, můžete naladit rádio s podporou RDS.

Hudební přehrávač a FM rádio

Videopřehrávač je základní, poradí si s formátem AVI a také filmy ve vysokém rozlišení 1080p. Přehrávání externích titulek však možné není. Galerie je klasická s tříděním dle složek a s možností základních úprav obrázků a fotografií. Hry v telefonu žádné nenajdete, nicméně není problém si nějaké stáhnout z obchodu Google Play. Výkonu má telefon dostatek a zvládne například i náročný Asphalt 8 od Gameloftu.

Fotoaparát: překvapivých 13 megapixelů

Fotoaparát v Yotaphonu nabízí 13 megapixelů, automatické ostření i přisvětlovací LED diodu. Umístění čočky je však nešťastné z důvodu zadního displeje. Takřka před každým focením je nutné čočku čistit. Prostředí fotoaparátu vychází z čistého Androidu a sází na minimum ovládacích prvků. Veškeré nastavení se objeví kdekoliv, kde přidržíte prst. Následnými tahy se již dostanete ke kýžené volbě. Nechybí HDR, vyvážení bílé nebo nespočet voleb v rámci rozlišení.

Prostředí fotoaparátu

Výsledné snímky vypadají slušně za dobrého osvětlení, kdy jsou barevně věrné a vcelku také ostré. S ubývajícím světlem kvalita rychle klesá a na její úkor nastupuje šum a především bídná ostrost. Pořídit za zhoršeného světla ostrý snímek je často předem prohraný boj. Čelní kamerka nad displejem pak nikoho neohromí, neboť nabízí jen jeden megapixel.

Ukázkové fotografie

Ukázkové snímky

Zajímavostí je, že při fotografování je aktivní zadní displej a vyzývá fotografované k úsměvu. Po pořízení snímku se jeho náhled objeví na obou displejích, což se někdy může hodit.

Videa je možné zaznamenávat až v rozlišení 1080p a se 30 snímky za vteřinu. Překvapí možná časové omezení na 30 minut. Nechybí však kontinuální ostření.

Yota Yotaphone (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Yota Yotaphone (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Telefonní seznam: čistý Android

Veškeré kontakty naleznete pod položkou Lidé. Ta je dále dělena na tři záložky. V první najdete skupiny, ve druhé všechny vaše kontakty a ve třetí oblíbené kontakty. Seznam je provázán pouze s Google+, na ostatní sociální sítě musíte vzhledem k čistému Androidu ve výchozím stavu zapomenout. Využít můžete obrázky ke kontaktům, případně rovnou vidíte například stav uživatele na Hangouts. Kvalita samotného hovoru je na velmi dobré úrovni. Zvuk je čistý a hlas snadno srozumitelný.

Zprávy a e-maily: klasika a pohodlí

Všechny texty tvoříte na QWERTY klávesnici, kam se kromě běžných tlačítek vměstnalo i samostatné tlačítko pro tečku a smajlíky. Komu nevyhovuje klasické datlování, může využít technologii Swype, kdy prstem kloužete po písmenech, které se ve slovu nacházejí. Při psaní můžete využít hmatovou i zvukovou odezvu. Ideální není odpočítávání znaků, které nabíhá až 10 znaků před koncem zprávy. Poté však již nemizí a počínaje druhou zprávu vidíte zbývající znaky, i počet zpráv, do kterých se váš text rozdělí, stále.

E-maily obstarává dvojice klientů. Aplikace E-mail obslouží všechny možné schránky, přičemž aktualizaci provádíte ručně nebo v předem zvolených časových intervalech. Aplikace Gmail primárně obstarává váš Google účet, přičemž aktualizaci jsou okamžité. Sociální sítě jsou zastoupeny aplikací Google+ a Hangouts.

Gmail

Organizační funkce a GPS: slabší kalendář

Kritiku Yotaphone sklízí za kalendář, který je v Androidu 4.2 slabší. Měsíční náhled neposkytuje prakticky žádné informace, týdenní jakbysmet. Vždy vidíte jen indikaci, že v daný den či čas máte nějakou událost. O jakou jde, zjistíte až v denní náhledu, ideálně v agendě.

Kalendář

Z dalších aplikací stojí za zmínku slovník ABBYY Lingvo, správce souborů, kalkulačka, stopky či minutka. Dostalo se také na aplikaci Office Suite 7, která dokáže dokumenty vytvářet i editovat. Potěší, že je aplikace svázána se zadním displejem a celý dokument si můžete nechat zobrazit na úsporném E-ink displeji.

Čip GPS je přítomen a vaší poloha získá vcelku rychle. Bez asistence internetu počítejte s 10 až 15 vteřinami, s asistencí internetu jde o několik málo vteřin a již se vidíte na mapě. S GPS se pojí samozřejmě Google Mapy a Google Navigace, která funguje ale jen on-line. Mapové podklady lze v omezené míře stáhnout do mezipaměti.

Datové funkce a internet: dostalo se na LTE

Yotaphone se snaží nezůstávat pozadu ani v případě konektivity. K internetu se připojíte nejen přes Wi-Fi či HSPA+, ale také přes moderní přenosy LTE s podporou frekvencí 800 / 1 800 / 2 600 MHz. Rychlá data jsou tudíž zaručena. Dostalo se také na Bluetooth 4.0 a k dokonalosti chybí přítomnost čipu NFC. Ten však chybí zcela očekávaně, neboť díky zadnímu displeji by nebylo kudy vyvést anténu.

Internetový prohlížeč

K prohlížení internetu jsou v základní nabídce připraveny dva prohlížeče. Běžná aplikace Prohlížeč, která vyniká skvělou rychlostí a pak také prohlížeč Chrome. Ten je sice pomalejší, ale na druhou stranu nabízí možnost synchronizace záložek napříč všemi vašimi zařízeními.

Závěrečné shrnutí

Ruský Yota Yotaphone se vydal na odvážnou cestu, kdy výrobce připravil smartphone s výbavou odpovídající vyšší střední třídě se zajímavým bonusem. Za vyzdvihnutí stojí kvalitní displej, relativně kompaktní rozměry nebo podpora LTE spolu s výkonným procesorem. Pozapomněl však na novější Android a fotoaparát také nedosahuje špičkových kvalit.

Yota YotaPhone

Vše se totiž soustředí na druhý E-ink displej na zadní straně, který se na sebe snaží strhnout pozornost. Tváří se jako unikátní pomocník, který šetří čas i energii. V základní myšlence ano. E-Ink displej je úsporný a stále „zapnutý“. Jenže Yotaphone není doveden k dokonalosti. Displej není dotykový a zároveň je jej nutné nějak ovládat. Výrobce zvolil gesta, která se obtížně pamatují a ne vždy spolehlivě fungují. Tím však zcela pošlapal nadějný potenciál celého displeje.

Ačkoliv je tedy přínos druhého displeje diskutabilní, výrobce nasadil vyšší cenu, což ale nepřekvapí. Yotaphone pořídíte v cenovém rozmezí od 10 do 14 tisíc korun, a to není zrovna málo. Záleží však, jak budete na Yotaphone nahlížet.

Konkurence

Yotaphone totiž nemá žádnou konkurenci. Žádný jiný smartphone totiž nenabízí druhý E-Ink displej, ani možnosti s ním spjaté. Tím by šlo cenovku částečně obhájit. Jediným konkurentem tak zůstává druhá generace Yotaphonu, která nabídne kvalitnější displeje a především dotykový E-Ink displej. Zda k nám druhá generace Yotaphonu dorazí, však závisí na úspěchu té první, a to není příliš dobrá zpráva.

Yota Yotaphone 2

Pokud vás druhý displej zaujal, uvítáte jeho možnosti, čtete například často e-knihy a odpustíte telefonu krkolomné ovládání, může být Yotaphone dobrou volbou. V opačném případě se Yotaphponem nemá příliš cenu zabývat, neboť za podobné peníze pořídíte již některé letošní vlajkové lodě. Namátkou zmiňme LG G3 s krásným QHD displejem a vysokým výkonem nebo Nokii Lumia 930, která potěší bezdrátovým nabíjením či kvalitním fotoaparátem.

LG G3 a Nokia Lumia 930
yota-yotaphone
Klady
  • 32GB úložiště
  • slušný hardware
  • E-ink displej na zadní straně
  • kvalitní čelní displej
  • relativně kompaktní rozměry
  • podpora LTE
Zápory
  • starší Android 4.2
  • chybí slot pro paměťové karty
  • jen průměrný fotoaparát
  • zadní displej není dotykový
  • obtížné ovládání
  • chybí informační LED dioda
Diskuze ke článku
Andreas Deutscher
Andreas Deutscher
Ztráta času a peněz. Lidé, kteří si to u nás koupí půjdou spočítat na prstech jedné ruky.
Tomáš
Z clanku som vycital ze displej je technologie IPS a v tabulke je TFT TN. Tak ktore je pravdive? :)
John258
Ten obrazek z Antutu je moc peknej hlavne ze si tam prectu vysledek :DD

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze