Xiaomi Mi Note 2
recenze

Xiaomi Mi Note 2

Krása je v křivkách
60

Xiaomi již nelze ignorovat ani na našem trhu. Stále více jeho modelů dostává globální verzi, kde již nechybí plnohodnotné LTE. Jinak tomu nebude ani u Xiaomi Mi Note 2, jednoho z nejnovějších modelů tohoto čínského výrobce. Dostane se telefon se zakřiveným OLED displejem, skvělou hardwarovou výbavou a 22,5Mpx fotoaparátem mezi ty nejlepší, anebo upadne v zapomnění?

Dlouhou dobu byl Samsung jediným výrobcem, který nabízel telefony se zakřiveným displejem. Nyní mu však konečně přibývá mnoho konkurence z Číny. Na jedné straně máme Huawei Mate 9 Porsche Design se zakřiveným 5,5palcovým displejem a na druhé třeba dnes testovaný Xiaomi Mi Note 2 s úhlopříčkou 5,7 palce. Ten přichází na trh s pořádně nadupanou hardwarovou výbavou, jak už je u modelů tohoto výrobce zvykem, nádherným symetrickém designem se zakřiveným sklem vepředu i vzadu, novým 22,5Mpx fotoaparátem od Sony a velkou baterií. To zní společně s poměrně nízkou cenou jako recept na zaručený úspěch. Všechno však nemusí být tak růžové, jak to vypadá.

Za zapůjčení mobilního telefonu Xiaomi Mi Note 2 děkujeme internetovému obchodu xm.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

Xiaomi Mi Note 2

Technické parametry Xiaomi Mi Note 2 6 GB RAM

Kompletní specifikace
Konstrukce156,2 × 77,3 × 7,6 mm, 166 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 5,7" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát22,5 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 4 096 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 821 MSM8996 Pro, CPU: 2×2,35 GHz + 2×1,6 GHz, GPU: Adreno 530
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor4 070 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:52 hodin
Dostupnostlistopad 2016, 16 999 Kč

Xiaomi Mi Note 2 – videopohled

Obsah balení: s malým bonusem

  • Xiaomi Mi Note 2
  • kabel s USB-C na jednom konci a s klasickým USB na druhém
  • napájecí adaptér
  • čirý plastový kryt
  • spona na vyjmutí slotu pro nanoSIM karty
  • spousta příruček

Design a konstrukce: vybroušený drahokam

První věcí, které si každý u telefonu všimne, je samozřejmě design. A Xiaomi Mi Note 2 není výjimkou. Kombinaci skla a kovového rámu už známe, ale zde je tato konstrukce dotažena k dokonalosti. Přední zahnuté sklo nádherně přechází do kovového rámu a stejná situace panuje i na zádech. Díky tomu je telefon naprosto symetrický a působí neskutečně celistvým dojmem.

Zařízení díky svým tvarům, poměrně nízké hmotnosti 166 gramů a tloušťce 7,6 mm krásně padne do ruky a velmi příjemně se drží i v jedné ruce. Nenajdete tu navíc jedinou ostrou hranu, která by vás řezala do ruky. Čert vem podobnost s Notem 7 od Samsungu, o kterém všichni po představení telefonu neustále hovořili. Design se ve skutečnosti velmi podobá první generaci Mi Notu, který měl již před dvěma lety zahnutá záda. Nyní se k nim pouze přidal i displej, takže vidíme jen přirozenou evoluci. Řeč o kopírování tedy tentokrát není zcela na místě.

Opravdu pochválit potom musím tvrzené sklo, které bylo použito na obou stranách telefonu. Lesklý povrch sice umažete levou zadní, ale s tím se musí u zde použitých materiálů a černé barvy počítat. Otisků si určitě tolik nevšimnete na v tuzemsku rovněž prodávané šedé variantě. Ani na naší černé variantě se však ani po dvou týdnech používání neobjevil jediný škrábanec. A chválu si zaslouží rovněž ultrasonická čtečka otisků prstů umístěná v mechanickém domovském tlačítku pod displejem. Ta je bez debat tou nejrychlejší čtečkou, kterou jsem měl tu čest na mobilním telefonu používat. Poráží dokonce i pro mě prozatím nejlepší čtečku z Huawei P9.

Xiaomi Mi Note 2

Když už jsem zmínil to mechanické tlačítko, to má velmi znatelnou hloubku stisku a celkem hlasité kliknutí při stisknutí, takže je opravdu příjemné jej používat. Pokud ale nechcete stále mačkat tlačítko, můžete nastavit domovské tlačítko tak, aby reagovalo už na pouhý dotyk. Tím pádem napodobí zbylá dvě senzorová tlačítka pro ovládání systému. Jim dokonce můžete prohodit roli (určit, zda chcete tlačítko multitaskingu napravo či nalevo). Povídání o tlačítkách ukončím zmínkou o bočních tlačítkách pro ovládání hlasitosti a vypnutí telefonu, která jsou velmi příjemná na stisk a zdaleka nepůsobí tak špatně jako u menšího Xiaomi Mi 5S.

Pokud bychom měli opravdu hledat nějaké mušky, tak to mimo snadného zapatlání bude nepochybně absence zvýšené odolnosti. Tou by se sice pravděpodobně dost zvýšila i cena, ale jde o vlastnost, kterou někteří konkurenti v této cenové kategorii již nabízejí.

Líbilo se nám:

  • krásný design
  • kvalita konstrukce
  • ultrarychlá čtečka otisků prstů
  • výborné tvrzené sklo na obou stranách

Nelíbilo se nám:

  • lesklé sklo se snadno zapatlá
  • někomu může chybět zvýšená odolnost

Displej: zakřivená nádhera

Hlavním lákadlem tohoto telefonu je bezesporu zahnutý OLED displej. Ten má 5,7 palců a Full HD rozlišení. Pro takto velký displej to možná není nejvíce pixelů, ale pořád bohatě postačí. Displej má krásné barvy, úžasné pozorovací úhly, jas lze vytáhnout opravdu vysoko a podání černé je výborné. Zkrátka si není na co stěžovat… No, možná jen na to, že nejde jas stáhnout úplně nejníž, takže čtení v noci nemusí být zrovna nejpříjemnější, ale od toho tu je speciální režim pro čtení. Automatická regulace jasu už však funguje znamenitě.

Xiaomi Mi Note 2

Ono proklamované zahnutí displeje není úplně z největších a nesetkáte se tu tak s efektem, kdy obraz jakoby přetéká ze stran telefonu, jako tomu je třeba u Galaxy S7 Edge. Zde jdou boční rámečky mnohem více vidět a zaoblení je tu spíše jen pro zpříjemnění swipování a ozvláštnění vzhledu. Nenajdete tu totiž bohužel žádné speciální funkce, které by zakřivení využívaly.

Xiaomi vlastně nijak nevyužívá ani samotné velikosti displeje, takže nezbývá než čekat na příchod Androidu 7.0 s možností používání dvou aplikací najednou. To dá tak velkému displeji určitě větší smysl. Na druhou stranu si však Xiaomi výborně pohlídalo detekci dotyku na křivce displeje. Nikdy se mi nastalo, že by telefon omylem registroval dotyk dlaní při držení.

Líbilo se nám:

  • výborný Full HD panel
  • zahnutý displej zpříjemňuje používání a hezky se na něj dívá

Nelíbilo se nám:

  • výrobce nijak nevyužívá zahnutí či velikosti displeje

Zvuk: žádná hitparáda

Zvukový výstup je asi jediná oblast, kde se Mi Note 2 moc nedaří. Není se také čemu divit, když máme tu čest s jediným malinkým reproduktorem na spodní hraně telefonu. Nejenže se reproduktor díky tomuto umístění snadno zacpe, ale hlavně nehraje moc kvalitně. Hlasitost jde vyhnat opravdu hodně vysoko a není tedy problém telefon slyšet i v hlučné místnosti, což se hodí. Nad 80 % se však hudba přemění spíše na změť hluku. Není to rozhodně nejhorší reproduktor na světě, ale konkurence si vede lépe.

Xiaomi Mi Note 2

Kvalitní zvuk svým uším dopřejete až po připojení kvalitnějších sluchátek. Zvuk je potom krásně čistý, hlasitý a plastický. A dokonce i skutečně nekvalitní pecková sluchátka nezněla s Xiaomi tak špatně jako s originálním telefonem, ke kterému byla přibalena.

Líbilo se nám:

  • velmi vysoká hlasitost
  • výborný výstup do sluchátek

Nelíbilo se nám:

  • kvalita zvuku

Baterie: vytrvalec

Jednou z nejpříjemnějších věcí byla při tomto testovaní výdrž baterie. Ta má totiž kapacitu 4 070 mAh a i při náročnějším používání, kdy jsem měl neustále jas na maximum, byl neustále připojen k internetu a celkově baterii nijak nešetřil, jsem se naprosto pokaždé dostal minimálně na dva dny výdrže. Pokud zapnete úsporný režim a uskromníte se v používání, není problém se dostat klidně na 3 dny na jedno nabití, možná i déle. Navíc si můžete baterii a spotřebu hlídat v užitečném správci baterie v nastavení.

Xiaomi Mi Note 2
streamování videa (1080p) 9:59 hodin
nabití baterie do 80 % 3:02 hodin
nabití baterie do 100 % 3:34 hodin

Škoda jen, že se Xiaomi nerozhodlo dodávat s telefonem rychlonabíječku. Telefon sice disponuje USB-C, takže tu máme technologii Quick Charge 3.0, ale bez zvlášť zakoupené rychlonabíječky se budete muset smířit s dlouhým nabíjením. Z nějakých 5 % to na plných 100 % zabere s přibalenou nabíječkou až 3 a půl hodiny.

Líbilo se nám:

  • výborná výdrž
  • velmi užitečný správce baterie

Nelíbilo se nám:

  • opravdu dloooouhá doba nabíjení s přibalenou nabíječkou

Hardware: jen to nejlepší

Na výkon si rozhodně nelze stěžovat. Pod kapotou burácí Snapdragon 821, kterému kryjí záda 4 GB (2,2 volných po prvním spuštění) nebo 6 GB RAM a stejně tak interní úložiště může mít 64 GB (cca 55 GB reálně k využití) nebo 128 GB v závislosti na verzi. V benchmarcích telefon možná není v TOP 3, ale rozhodně se nemá za co stydět, jelikož chod prostředí je neskutečně rychlý a plynulý. Multitasking a otevírání i těch nejnáročnějších aplikací je otázkou chviličky a zahrajete si úplně všechny hry, které v obchodě Google Play najdete.

Zamrzí jen pro Xiaomi typická absence slotu pro paměťové karty. Takhle se musíme spokojit jen s Dual SIM slotem, který je sice fajn, ale aspoň hybridní slot bychom zde zkrátka ocenili více.

Líbilo se nám:

  • má výkonu na rozdávání
  • nádherně plynulý chod prostředí

Nelíbilo se nám:

  • stále chybí microSD slot

Uživatelské prostředí: s češtinou tu nepochodíte

MIUI 8 založené na Androidu Marshmallow to skutečně sluší. Vše vypadá uhlazeně a máme tu přehršel možností nastavení. Upravit si můžete funkce senzorových tlačítek, různé zkratky v systému nebo chování notifikační diody. Nově si lze také zvolit třeba i vzhled notifikační lišty mezi starým rozdělením na dvě obrazovky a novým jednotným vzhledem. U takto velkého displeje rovněž vítáme režim pro ovládání jednou rukou. Nastavit si toho můžete samozřejmě ještě mnohem více, ale někteří si mohou vystačit s pouhým upravováním vzhledu formou tapet a témat nebo třeba jen změnou zobrazení multitaskingu pouhým jedním klepnutím na ikonku.

Nedostatkem aplikací tu rozhodně trpět nebudete. Mimo těch základních pro volání, zprávy či kalendář a mail tu máme třeba i vlastní hudební aplikaci, která se však kvůli otřesnému interfacu a integraci čínského obchodu s hudbou mění v noční můru. Stejně tak mnoho dalších aplikací a obchodů s nimi jsou zkrátka určeny jen pro Čínu a našinec by tak musel otevřít slovník, aby se v tom rozsypaném čaji vyznal. Například takové předinstalované mapy nemají dokonce ani anglické jméno, což většina má, takže alespoň víte, co mažete.

Zvláštní zmínku si ovšem zaslouží galerie médií. Ne snad pro její originální či inovativní design, ale pro její integraci velmi schopných a užitečných editorů obrázků a videí. Oba editory nabízí mnoho možností uprav a efektů, které u jiných výrobců jen tak nenajdete. Obzvláště to platí o videoeditoru, který je asi tím nejkomplexnějším, na který jsem zatím v základní výbavě narazil.

Bohužel tu stále chybí základní balíček Google aplikací, telefon můžete mít pouze v čínštině nebo angličtině a jak už bylo nakousnuto, takových 50 % všech aplikací je čínsky. Tento model (či přesně tato verze) zatím prostě není určena pro evropský trh, ale to se určitě změní zejména s příchodem globální verze, která tyto nedostatky napraví, jelikož globální verze MIUI v sobě již češtinu má. Vždy se však můžete spolehnout na českou MIUI komunitu, která určitě brzy češtinu přinese i pro tuto verzi Mi Note 2.

Líbilo se nám:

  • pěkné prostředí
  • neskutečně mnoho možností nastavení
  • výborné editory médií

Nelíbilo se nám:

  • chybí čeština
  • polovina aplikací stále mluví čínsky

Fotoaparát: těsně pod vrcholem

Hlavní fotoaparát má velmi specifických 22,53 Mpx a pochází z japonské dílny Sony. Megapixely však nejsou vše a upřímně svou kvalitou fotoaparát lehce zaostává za svým 12Mpx bratříčkem v Mi 5S. Za jasného denního světla jsou fotografie vcelku srovnatelné se současnou špičkou fotomobilů, i když jsou občas lehce podexponované. Na lámaní chleba dojde zejména až za špatného světla a v noci, kdy už Mi Note 2 kvalitou za Galaxy S7, Pixely, iPhony 7 či dokonce již zmiňovaným Mi 5S zaostává.

Xiaomi Mi Note 2
Foto bez blesku a s bleskem

Fotoaparát však dovede natáčet videa až ve 4K a místo se našlo i pro HD slow-motion ve 120 FPS. Fotoaplikace je jednoduchá a nabízí širokou paletu režimů, byť by mohla být lépe navržená. Často vás pro různá nastavení kompletně vytrhne z hledáčku fotoaparátu a přesune do dlouhého menu. Vlivem toho zabere například změna rozlišení či formátu fotek zbytečné čtyři kroky a ještě se tím naruší celý proces focení. Ostatní výrobci mají aplikace lépe navržené.

Selfie v interiéru

V rychlosti zmíníme i přední 8Mpx kamerku, která podává vcelku solidní výkony a rozhodně všem bohatě postačí. Překvapit pak může svým poměrně velkým úhlem záběru.

Líbilo se nám:

  • dobrý fotoaparát
  • 4K a slow-motion video
  • mnoho režimů focení

Nelíbilo se nám:

  • prostředí fotoaplikace by potřebovalo předělání

Konektivita: nic nechybí

Je toho tu opravdu spousta. Začněme Bluetooth 4.2 a NFC pro rychlé propojení mezi zařízeními. Dále tu máme rychlou Wi-Fi ac, A-GPS, GLONASS a dokonce i infraport, takže telefonem můžete ovládat třeba i vaší starší televizi. Cestu si sem našla rovněž podpora USB-OTG pro připojení disků či jiných periférií. Navíc se na náš trh dostane i již zmiňovaná globální verze, která podporuje konečně i 800MHz frekvence LTE, takže nebude už žádný problém s internetem na cestách. My jsme bohužel měli na test půjčenou čínskou variantu, takže jsme se museli velmi často i v Praze spokojit pouze s H+ nebo Edge připojením.

Líbilo se nám:

  • výbavě nic nechybí
  • globální verze podporuje i 800MHz pásmo LTE

Závěrečné zhodnocení: na samém vrcholu

Xiaomi Mi Note 2 je jedním z nejlepších telefonů, jaké lze v současnosti pořídit. Máme tu naprostý vrchol hardwarové výbavy, krásný zahnutý OLED displej, nejrychlejší čtečku otisků na trhu, výbornou výdrž baterie, nadprůměrný fotoaparát a kvalitní konstrukci jdoucí ruku v ruce s krásným designem. To vše navíc za poměrně nízkou cenu necelých 14 tisíc korun v případě námi testované verze, které lze jen těžko konkurovat.

Xiaomi Mi Note 2

Nebýt prakticky neexistující lokalizace a okleštěného LTE, byl by druhý Mi Note v námi testované verzi jasným doporučením. Takhle vás musím odkázat pouze na vybavenější globální verzi, která se co nevidět dostane na náš trh. Příplatek 3 tisíc se dozajista vyplatí.

Konkurence

Největší přímou konkurencí je po ukončení prodeje a výroby Galaxy Note 7 snad jen Huawei Mate 9. Ten nabídne trochu větší 5,9palcový displej, duální fotoaparát Leica, kvalitní konstrukci i výkonný hardware. K dispozici bude navíc i varianta Pro s ještě lepším hardwarem a menším, 5,5 palců velkým AMOLED displejem a dokonce i verze Porsche Design, která přidává rovněž z obou stran zahnutý displej. Ceny všech těchto modelů jsou však přinejlepším nepatrně vyšší než u nejvyšší globální verze Xiaomi Mi Note 2.

Huawei Mate 9 a Mate 9 Porsche Design
Huawei Mate 9 a Mate 9 Porsche Design

Menším displejem jsme se rovněž dostali do teritoria Galaxy S7 Edge, který nabízí ještě více zahnutý displej a funkce, které jej využívají. Hardware stále nabídne velmi vysoký výkon a fotoaparát je lepší než u Xiaomi. Za Samsung si však musíte opět připlatit.

Samsung Galaxy S7 edge
Samsung Galaxy S7 Edge

Podobně je na tom třeba i iPhone 7 Plus, který si hardwarem, konstrukcí či foťákem s nikým nezadá a rovněž disponuje 5,5palcovým displejem, byť u Applu na žádné zahnutí nenarazíme. Za nakousnuté jablko si však připlatíte ještě více než v případě S7 Edge. Pokud však preferujete iOS před Androidem, po jiné značce sáhnout ani nemůžete. Leda tak po jednom ze starších modelů 6 Plus nebo 6S Plus.

Apple iPhone 7 Plus
iPhone 7 Plus

Z říše Windows je konkurentem stále i Lumia 950 XL od Microsoftu. Ta má 5,7palcový QHD displej a výborný fotoaparát. Hardware už sice nepatří mezi špičku, ale stále je dostatečně výkonný. Zklamat však může plastová konstrukce. Lumii nicméně pořídíte klidně i za cenu pod 12 tisíc.

Microsoft Lumia 950 XL
Lumia 950 XL

Zmínit musím také konkurenci z vlastních řad, a sice velmi podobné Mi 5S Plus se stejně velkým Full HD displejem a duálním fotoaparátem. A samozřejmě nesmíme zapomenout bezrámečkový Mi MIX, který láká na svůj 6,4palcový QHD displej v jen nepatrně větším těle.

Xiaomi Mi MIX
Xiaomi Mi MIX

V předchozích odstavcích si lze všimnout jistého vzorce. Možná najdeme telefony, které jsou v nějaké oblasti i lepší než dnes testované Xiaomi, ale žádný konkurent se neprodává za tak lákavou cenu. Kvůli chybějící češtině a 800MHz LTE si nižší model jednoznačné doporučení nevysloužil, ale dražší a vybavenější globální verze už rozhodně ano. Bude sice znatelně dražší než námi testovaný kousek, ale díky příplatku bude patřit bezvýhradně mezi ty nejlepší mobily na našem trhu.

Za zapůjčení mobilního telefonu Xiaomi Mi Note 2 děkujeme internetovému obchodu xm.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

xiaomi-mi-note-2
Klady
  • krásný design
  • kvalita konstrukce
  • ultrarychlá čtečka otisků prstů
  • zakřivený OLED panel
  • vysoký výkon
  • výborná výdrž
  • nádherně plynulý chod prostředí
  • dobrý fotoaparát
  • v globální verzi i 800MHz pásmo LTE
Zápory
  • nulové využití zahnutí či velikosti displeje
  • stále chybí microSD slot
  • chybí čeština
  • polovina aplikací v čínštině
Diskuze ke článku
Honza
Tak nevím koupit tohle a nebo huawei mate 9..... vánoce na krku a já fakt nevím......
jana
Osobně raději Huawei Mate 8, nežli tento šaomi note2.
Blue Sun mobilně
Kup si Xiaomi a dodělej doma... Fakt, v dnešní době? Tohle zaujme nadšence, kteří mají chuť a čas se s tím bastlit. Ostatní si radši vezměte S7 Edge, chcete-li zahnutý displej. Je sice možná dražší, ale dotažená do konce.
A mimochodem ještě k recenzi: testovat čínskou verzi a do toho zamotat možnou mezinárodní, u které ani nezmíníte cenu, taky slušná manipulace. Protože tu čínskou v žádném případě doporučit nelze a mezinárodní už zase asi nebude tak konkurenceschopná. A to by vás místní prodejce za takovou recenzi nepochválil, že?
Artur
Vysvetli mi niekto preco sa hlavne v Cechach a na Slovensku propaguju cinske superkvalitne smartfony ? Asi sa na nich lepsie zaraba lebo ich kupia za babku v cine ....A zahnuty displej je blud....jasne za krasu sa plati ...ale prakticke vyuzitie nulove ...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze