Xiaomi 13T
recenze

Xiaomi 13T

Černý kůň střední třídy

Střední třída je žádaným segmentem a přímo do ní si to namířilo letošní Xiaomi 13T, které může na první pohled tak trochu připomínat vlajkovou loď. Má výkonný procesor, špičkový AMOLED displej, tři smysluplné fotoaparáty a umí se i rychle nabíjet. Nabízí vše, co byste mohli požadovat?

Letos na podzim uvedené Xiaomi 13T se zřejmě velmi často dostane do hledáčku těch, kteří hledají skutečně dobře vybavený telefon za ještě vcelku dostupnou cenu. Seženete jej již zhruba od 11 tisíc korun a když vezmete v potaz nejen zmíněné přednosti, ale i to, že se můžete spolehnout také na zvýšenou odolnost či dlouhou softwarovou podporu, rázem před sebou máme velmi zajímavý přístroj hodný pozornosti.

Technické parametry Xiaomi 13T

Kompletní specifikace
Konstrukce162,2 × 75,7 × 8,5 mm, 197 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejSuper AMOLED, 6,67" (2 712 × 1 220 px)
Fotoaparát50 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek Dimensity 8200, CPU: 1×3,1 GHz + 3×3 GHz + 4×2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.4, NFC: ano
Operační systémAndroid 13
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostříjen 2023, 14 990 Kč

Xiaomi 13T je černým koněm střední třídy (RECENZE)

Obsah balení: myslelo se na vše

V nevýrazném balení bílé barvy najdete kromě telefonu vše potřebné. Jde tedy o nabíječku, kabel i transparentní ochranné pouzdro.

Xiaomi 13T
Líbilo se nám
  • včetně pouzdra, kabelu i nabíječky

Konstrukční zpracování: vše je fajn, až na zrcadlo

Xiaomi v letošním roce dbá na ergonomii při držení, čemuž odpovídá zpracování boků. Jsou ploché a dobře do nich lze zapřít prsty. I přes větší rozměry se tak mobil dobře drží i v menší dlani, za což mohou i mírně zakřivená záda.

Na poměry mobilů Xiaomi může 13T vypadat trošku fádně, zejména v námi testovaném tmavém provedení. Výrobce jakoby si toho sám byl vědom a zadní stranu se rozhodl zaměnit se zrcadlem. Je extrémně lesklá a v ideální stavu vypadá dobře. Navíc se v ní skutečně vidíte, stejně jako doma v zrcadle. Stačí však jen letmý dotyk a otisky prstů, šmouhy či prach dokonale zničí veškerou podívanou a telefon vypadá výrazně hůře. Pokud se chcete vyhnout čištění zadní strany, což jde navíc dost špatně, doporučujeme na mobil nasadit alespoň výrobcem dodávané pouzdro.

Xiaomi 13T

Pouzdro vyřeší také vyčnívající modul s fotoaparáty na zadní straně. Pohodlně se tisknou boční tlačítka, která jsou dostatečně velká a v ideální výšce pro váš palec. Plusové body novinka sbírá za zpracování, navzdory jen plastovému rámu. Přední i zadní část je však skleněná. Vhod jistě přijde i stupeň krytí IP68, díky kterému telefon odolá prachu a vodě, a to klidně ponoření do 1,5 metru pod dobu 30 minut.

Líbilo se nám
  • zvýšená odolnost
  • komfortně umístěná tlačítka
Nelíbilo se nám
  • nepraktický povrch zadní strany

Displej: konkuruje těm nejlepším

Mezi významné přednosti Xiaomi 13T patří bezpochyby displej. Jde totiž o 6,7" AMOLED panel s velmi jemným rozlišením a až 144Hz obnovovací frekvencí. Slovo „až“ je zde zcela na místě, neboť si nelze vysokou obnovovací frekvenci vynutit. V nastavení můžete volit buď automatický režim, nebo pevně vynutit základních 60 Hz. Nejde tedy zvolit pomyslný zlatý střed kolem 90 Hz.

Xiaomi 13T

Líbí se nám i velmi tenké rámečky kolem displeje, které snesou srovnání i s dvakrát tak drahými telefony. Samozřejmostí je Always-On, u nějž lze nastavit, co má zobrazovat, stejně jako to, jaká grafika má být využita. Skvělá je také čitelnost na přímém slunci. O ochranu panelu se pak stará nejen sklíčko Gorilla Glass 5, ale rovněž výrobcem nalepená fólie. Přímo do displeje je pak vestavěná optická čtečku otisků prstů, která funguje svižně a spolehlivě.

Líbilo se nám
  • 144Hz displej
  • ochranné sklo Gorilla Glass 5
  • spolehlivá čtečka otisků prstů

Zvuk: spíše za očekáváním

Není velkým překvapením, že má mobil stereo reproduktory, avšak nijak oslnivě nehraje. Hlasitost je dostatečná, ale minimální důraz na hloubky dělá výsledný zvuk spíše plechový a dlouhodobě nepříjemný k poslechu. Vhodnější je proto využívat sluchátek, a to těch bezdrátových, neboť 3,5mm jack byste tu už samozřejmě hledali marně.

Nelíbilo se nám
  • zvuk mohl být kvalitnější

Výkon hardwaru: výkonný MediaTek

O pohon telefonu se stará moderní procesor Dimensity 8200 od MediaTeku, který ve střední třídě rozhodně neudělá ostudu. Napomáhá mu 8GB RAM LPDDR5 a ve výsledku si zahrajete klidně i náročné hry. Dostatek místa byste měli mít v interní paměti, která nabízí 256 GB, respektive reálně zhruba 231 GB po prvním zapnutí. Zamrzí ale starší typ úložiště UFS 3.1. Smířit se musíte i s absencí slotu pro paměťové karty.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • dostatečně výkonný hardware
  • 256GB paměť
Nelíbilo se nám
  • chybí slot pro paměťovky

Výdrž baterie: slušný základ

V útrobách Xiaomi 13T je baterie s kapacitou 5 000 mAh, což se jeví dostatečně. Potvrdila nám to i reálná výdrž, kdy jsme se během běžného používání dostávali k nabíjení obden, tedy vždy druhý den k večeru. V tomto ohledu tedy budete spokojeni. Totéž platí o nabíjení, které probíhá výkonem 67 W – je tak velmi svižné. Zcela vybitý mobil dobijete za 42 minut. K dokonalosti chybí bezdrátové nabíjení.

Xiaomi 13T
Líbilo se nám
  • slušná výdrž
  • svižné nabíjení
Nelíbilo se nám
  • chybí bezdrátové nabíjení

Konektivita: nic nechybí

V rámci konektivity novinka slibuje podporu 5G, Wi-Fi 6, Blutooth 5.4, ale také veškeré navigační služby, jako je GPS (L1 i L5), GLONASS, Galileo, BDS či NavIC. Telefon je navíc osazen i infraportem, který se může v některých scénářích stále hodit. Zvládá také Dual SIM. Nic tak neschází ani náročnějšímu uživateli.

Líbilo se nám
  • špičková konektivita

Fotoaparát: můžete i přibližovat

Xiaomi 13T těží, stejně jako předešlé modely, ze spolupráce Xiaomi s Leicou. Ostatně hned při prvním otevření fotoaplikace je uživatelům vysvětleno, že mohou fotit v režimu Leica Authentic (ten by měl více odpovídat skutečným barvám a celkovému podání), resp. v Leica Vibrant (snímky jsou saturovanější/líbivější). Při testování jsem zvolil rovnou autentický režim ve snaze dostat z fotoaparátu maximum v přirozených barvách, a zachytit tak pokud možno realitu.

Xiaomi 13T

U fotoaparátů se Xiaomi soustředí primárně na hlavní snímač s 50 megapixely a optickou stabilizací obrazu. Podává vyvážené výkony za světla i v horších světelných podmínkách. Stabilizace je velmi nápomocna a pořízení fotografie je otázkou zlomku vteřiny. Barevné podání je ve výše zmíněném režimu solidní. Kvalita však přeci jen klesá v noci, kdy detaily nejsou takové, jaké bychom čekali. Na druhou stranu, s ohledem na cenu zařízení nad tím lze přimhouřit oči.

Ukázkové fotografie

Do party byl přibrán též 13megapixelový ultraširokoúhlý objektiv. Sice se kvůli tomu musíte smířit s výraznějším zakřivením v rozích, ale současně se vám na snímek vejde i větší skupina lidí či zajímavá panoramata.

Klíčový je i třetí fotoaparát, tedy teleobjektiv s možností dvojnásobného přiblížení. Snímky jsou obstojné, ale lepší je na portréty, na které je jako dělaný.

Spolehnout se můžete i na slušná selfies z 20megapixelového čelního fotoaparátu. Záznam videa zadním fotoaparátem je umožněn ve standardní kvalitě 4K s 30 snímky za vteřinu. Záběry nepůsobí trhaně, ale kvalitou vyloženě neoslní.

Líbilo se nám
  • pěkné snímky z hlavního snímače
  • slušný teleobjektiv
Nelíbilo se nám
  • slabší fotky v noci

Software: klasické Xiaomi

Telefon dorazil s nadstavbou MIUI 14.0.11 s Androidem 13 a bezpečnostními záplatami ze září. Příznivci smartphonů Xiaomi pak tradičně ocení široké možnosti nastavení, jiní si naopak povšimnou nápadných podobností s iOS, kterým se čínský výrobce nechal již před delší dobou inspirovat. Za velmi pozitivní lze vnímat garanci čtyř velkých aktualizací OS a pěti let bezpečnostních záplat. Prozatím však nedorazil nejnovější Android 14, a to je škoda.

Líbilo se nám
  • svižnost systému
  • velké možnosti nastavení
Nelíbilo se nám
  • vizuál a uspořádání MIUI není pro každého

Zhodnocení

Xiaomi 13T je na pomezí střední a vyšší střední třídy. Elegantně vyhlížející telefon těží z agresivně nastavené ceny, za kterou nabízí to, na co jsou majitelé a fanoušci značky zvyklí. Na mysli máme důraz na maximální výkon a špičkový displej. Obojího se vám dostane plnými doušky. Navrch novinka přidává zvýšenou odolnost nebo obstojné fotoaparáty, i když od nich mohl leckdo čekat více. Potěší i svižné nabíjení. Naopak vrásky na čele udělá zrcadlový povrch zadní strany, který je vše, jen ne praktický. I přesto však platí, že se Xiaomi 13T za zhruba 12 tisíc korun rozhodně vyplatí.

Xiaomi 13T

Konkurence

Za podobné peníze můžete mít třeba konkurenční Honor 90, který také dbá na styl. Bohužel ale není odolný a chybí mu teleobjektiv. Ve výsledku tak za dnes testovaným Xiaomi zaostává.

Honor 90

Rozměry161,9 × 74,1 × 7,8 mm, 183 g
DisplejOLED, 6,7" (2 664 × 1 200 px)
Fotoaparát200 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 7 Gen1,
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 512 GBne
Akumulátor5 000 mAh

Zmínit můžeme také Samsung Galaxy S21 FE. Jde sice o starší model, avšak například Android 14 ještě rozhodně obdrží. Má slabší procesor, ale obdobně schopné fotoaparáty a kromě zvýšené odolnosti přidá navrch třeba bezdrátové nabíjení a je o něco levnější.

Samsung Galaxy S21 FE 128+6 GB

Rozměry155,7 × 74,5 × 7,9 mm, 177 g
DisplejAMOLED, 6,4" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 888, 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 500 mAh, doba nabíjení: 1:17 hodin

Foto: Michal Pavlíček, mobilenet.cz

xiaomi-13t
Klady
  • špičkový AMOLED displej
  • výkonný hardware
  • až 256GB interní paměť
  • zvýšená odolnost
  • rychlé nabíjení
Zápory
  • slabší snímky v noci
  • aktuálně starší Android
  • zadní strana se extrémně upatlává
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze