Vertu Constellation
recenze

Vertu Constellation

Mámení luxusem
45

Jedinečné, luxusní a pořádně drahé. Takové přívlastky spojují telefony značky Vertu. Nejnovější z nich, model Constellation v hodnotě 130 tisíc Kč, jsme nyní otestovali. Zaujme špičkovými materiály, mezi kterými nechybí telecí kůže nebo titan, špičkovým zpracováním a překvapivě nabídne i dobrou funkční výbavu a operační systém Android. A nechybí exkluzivní aplikace.

Telefony značky Vertu jsou v dnešním mobilním světě už pojmem. Čas od času si i na mobilenet.cz můžete přečíst zprávu o zcela novém telefonu za stovky tisíc korun, posázeném drahými kameny vloženými do zlatého těla a s exkluzivními funkcemi čítající například asistenta Vertu Concierge. Hodinky a obuv do jisté míry definují člověka a stejnou ambici a účel mají také telefony Vertu, které vybočují z řady tuctových dotykových placek za pár (desítek) tisíc, se kterými se jejich majitel odliší a získá mobil, který u někoho jen tak neuvidíte.

Nejnovější Vertu Constellation je ale jiné, dalo by se označit za takový Vertu-low-end. Stojí totiž 130 000 Kč, což je na telefony této značky skutečně poměrně málo a jedná se o jeden z nejlevnějších modelů Vertu v historii. Vertu chce s novinkou nalákat nové zákazníky, kteří si vyzkouší „levnější“ Vertu a postupně časem přejdou na exkluzivnější, a samozřejmě podstatně dražší modely. Po stránce výbavy je ale na tom nejnovější Vertu nejlépe ze všech, jedná se o dobře vybavený Android s HD displejem, 13Mpx fotaparátem a velkou pamětí. O tom ale telefony Vertu nejsou, jde o ten pocit exkluzivity, odlišnosti a to „něco“. Tak se pojďme pokusit to „něco“ pojmenovat a odhalit, co vlastně za svých 130 tisíc korun dostanete.

Vertu Constellation – videopohled

Technické parametry Vertu Constellation (2013)

Kompletní specifikace
Konstrukce142,2 × 70,4 × 11,2 mm, 179 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,3" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 128 × 3 096), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Pro MSM8960T, CPU: 2×1,7 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor1 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2013, 130 000 Kč

Obsah balení

Pocit exkluzivity na vás dýchne poprvé, už když prodejce v luxusním butiku vkládá velké, temně černé balení s telefonem do tašky. A podruhé, když balení poprvé otevíráte. Je asi tak 10,53krát větší, než obyčejná krabička s telefonem, uvnitř samozřejmě kompletně vyvedeno v kůži, která krásně voní pokaždé, když kazetu s telefonem otevřete. To u obyčejného telefonu nezažijete.

Telefon je usazen v luxusní kazetě na vrchu balení, pod ním pak naleznete exkluzivně provedený nástroj na vysunutí šuplíčku nanoSIM karty. Ano, čtete správně, Vertu je teprve druhým výrobcem po Applu, který tento nejmenší formát SIM karty používá. Že by očekával, že se zákazníci budou rekrutovat právě z řad majitelů jablečných zařízení?

Z balení lze dále vysunout box, ve kterém naleznete certifikát pravosti, představení služeb Vertu a návody, to vše vytištěno na vysoce kvalitním lesklém papíře. Příslušenství je rovněž úhledně usazeno do přihrádek a samozřejmě opět designově výborně zpracováno. Co vše se tedy v balení nachází?

  • Certifikát pravosti
  • Příručky a návody
  • Luxusní měkké kožené pouzdro ve stejné barvě kůže jako na telefonu
  • Leštící hadřík
  • Kvalitní špuntová sluchátka s dálkovým ovládáním
  • Koncovky do zásuvek po celém světě (3 druhy)
  • Adaptér
  • Dlouhý microUSB kabel
  • Krátký microUSB kabel

Design a konstrukce: kůže, titan, luxus

I přes to, že je Constellation co se ceny týče u Vertu jakýmsi už zmiňovaným low-endem, stále jde o přístroj z prakticky jiného vesmíru, než ve kterém se běžně u testovaných telefonů pohybujeme. A oprávněně. Už na první pohled vás zaujme odlišný design s kůží na přední i zadní straně. Obzvláště v jiných barvách než v černé vypadá telefon skutečně exkluzivně, i klasická černá mu ale velmi sluší. A poté objevujete další a další, do posledního detailu propracované prvky, které zkrátka dávají tušit, že nejde o obyčejný přístroj.

Telefony Vertu byly vždy synonymem pro luxusní materiály a s tím se pojí také astronomické cenovky. Zlato, diamanty, keramika, kůže, zirkon, titan, platina – to vše na telefonech této značky najdete. A výjimkou není ani Constellation, i když ve střízlivější rovině. Boční rám telefonu je vyhotoven z příjemně chladivé kované titanové slitiny třídy 5 zajišťující mimořádnou pevnost konstrukce. Na bocích telefonu nalezneme zakomponovány všechny běžné prvky a tlačítka, která by ale mohla být výraznější, někdy je problém je nahmatat.

Hlavním tvůrcem luxusu u Constellation je ale kůže. Telecí kůže totiž pokrývá většinu telefonu a vybrat si můžete z několika barevných variant, od usedlé černé, přes mocca hnědou nebo tmavě hnědou, až po výraznou oranžovou nebo malinovou. Vybere si každý. Mně osobně se nejvíce líbla béžová „mocca“ varianta, dámám určitě učaruje malinová verze, která je opravdu hodně výrazná a luxusně působící. Kůže je krásně měkká, výborně opracovaná a má hlavní zásluhu na exkluzivním pocitu z telefonu. Najdeme ji nejen na zadní straně, ale také pod displejem na straně přední, přičemž obě části zabíhají i do boků a dole jsou pečlivě sešity. Jen tak na okraj a pro dokreslení pocitu exkluzivity, použitá kůže pochází z koželužny se 150letou tradicí.

Rám telefonu je vyroben z titanové slitiny třídy 5

Designově zajímavým prvkem jsou také dva kovové šroubky na zadní straně a samozřejmě výrazný modul s 13Mpx fotoaparátem a duální LED, které doplňuje kvalitní reproduktor. Vertu si na výrazné moduly s fotoaparátem potrpí, stačí se podívat na vyšší model Vertu Ti, proti kterému působí modul u Constellation subtilně a dle mého názoru také mnohem více elegantě. S ušlechtilými materiály ale nekončíme, prakticky celá přední strana a samozřejmě zejména 4,3palcový HD displej je kryt vysoce odolným safírovým sklíčkem se speciální polarizačním sklíčkem a filtrem. Sklíčko je mimořádně odolné proti poškrábání a vydrží i pády předmětů na displej. Sklíčko kryje také přední 1,3Mpx fotoaparát, notifikační LED diodu a kapacitní tlačítka pod displejem.

Po celém těle nalezneme opakující se prvky ztvárňující ikonické „V“ jako Vertu. To abyste neustále měli na očích, že jste si koupili to „něco“ exkluzivního. Do tohoto tvaru je stylizována i celá spodní část telefonu včetně kovové lišty pod displejem, véčkový tvar má rovněž modul s fotoaparátem nebo dodávané kožené pouzdro.

Většinu těla pokrývá jemná telecí kůže v mnoha barevných variantách

Celkový design Constellation je oproti jiným telefonům Vertu střízlivější, modernější, možná i elegantnější. Je nenuceně luxusní, nemá na sobě žádné okázalé prvky jako modely Ti nebo Signature, což je vzhledem k odlišné cílové skupině záměrem.

Rozmach designérů Vertu společně s hodnotnými materiály znamená jediné – Constellation není žádný střízlík. Se svými rozměry 142,2 × 70,4 × 11,2 mm je větší, než mnohé vlajkové smartphony s 5palcovými displeji. Ani hmotnost 179 gramů není nízká. Díky ní však máte pocit, že vám v dlani spočívá skutečně hodnotný kousek, a nikoliv levný plasťák.

Červené tlačítko Vertu Key znamená přístup k exkluzivním službám, na zádech se vyjímá 13Mpx fotoaparát

Je asi zbytečné to dodávat, ale učiním povinnosti zadost. Konstrukce telefonu je špičková, ani náhodou neobjevíte nějaké nedokonalosti nebo, nedejbože, vrzání. To jsou pro Vertu pojmy zcela neznámé. Ostatně vzhledem k tomu, že každý telefon pečlivě skládá ručně jeden pracovník v anglické vesničce Church Crookham, který, až když je se svou prací spokojen, vyryje do telefonu své jméno, nelze očekávat ani nic jiného.

Displej: luxusní HDčko

Nenechte se mýlit, Vertu Constellation nejsou jen exkluzivní materiály. Do nich je totiž zabalen schopný smartphone s Androidem se vším, co k dobře vybaveným telefonům dnešní doby patří. Dosvědčuje to i 4,3palcový displej s HD rozlišením. Vzhledem k rozměrům telefonu a širokým rámečkům by se klidně dal použít i o poznání větší panel, takto však je telefon alespoň pohodlně ovladatelný a není potřeba přehmatávat, jako u 5palcových pádel. Jeho technologii sice výrobce neuvádí, odhaduji ale, že se bude jednat o kvalitní TFT TN panel nebo IPS technologii.

Vertu Constellation má kvalitní HD displej

Pozorovací úhly i podání barev jsou velmi dobré, potěší také vysoká úroveň jasu, díky které není problém se čtením informací ani na ostrém slunci. Pomáhá také speciální antireflexní vrstva a filtr. Chráněn je už zmiňovaným safírovým sklem, které se zdá být velmi odolné proti poškrábání i nárazům. Zamrzí jen poměrně značné zachytávání otisků prstů na sklíčku. Pokud je displej vypnutý, informuje vás o nových událostech barevná LED dioda umístěná vpravo nad displejem. Umí blikat modrou (například notifikace Facebooku), zelenou (hovory, SMS zprávy) a červenou barvou (vybitá baterie). Je dostatečně silná a dobře viditelná.

Zvuk: londýnský orchestr v kapse

Na zvukovém přednesu si dalo Vertu hodně záležet a náležitě ho propaguje. Na zadní stranu umístilo hi-fi reproduktor s membránou o rozměrech 11 x 15 milimetrů, který produkuje velmi hlasitý a čistý zvuk. Nechybí ani basy a zvuk je celkově velmi kvalitní, i když na etalon v podobě například HTC One to, co se týče basové složky, nestačí.

Reproduktor na zadní straně trůní v masivním kovovém rámečku vedle 13Mpx fotoaparátu

Dojem exkluzivity dotvářejí vyzváněcí tóny a notifikace nahrané Londýnským symfonickým orchestrem. Spokojeni budete také s výstupem do sluchátek, a to jak velmi kvalitních dodávaných špuntů, tak do vlastních. Constellation obsahuje také systém Uplink pro redukci šumu a zlepšení kvality hovoru. Reproduktor pro telefonování je rovněž velmi hlasitý a kvalitní, reprodukce zvuku špičková. Nebudete mít problém rozumět ani na rušné ulici.

Baterie a výdrž: kolibřík, co překvapí

Čím Vertu Constellation nevyniká, je kapacita baterie, obzvlášť ve srovnání s dnešními top Androidy. 1800 mAh opravdu není mnoho, o to více mě tak překvapila reálná výdrž, která je stejná, jako u mnoha jiných chytrých telefonů. Pokud telefon běžně používáte pro hovory, SMS, synchronizaci e-mailů a chat, dočkáte se bez problémů celodenní výdrže, střízlivější uživatelé se dostanou i na den a půl. Jedná se tedy o klasický Androidí průměr.

Baterie pod zadním krytem má kapacitu jen 1800 mAh, výdrž je ale dobrá

Pokud budete chtít být opravdu spořiví, nabídne vám Vertu úsporný režim nebo speciální úsporný režim pro maximální úsporu energie, který sníží jas displeje na minimum, sníží takt procesoru a dovolí také zakázat přenos dat, pokud je displej vypnutý. S tímto režimem se lze dostat i na více než 2 dny výdrže.

Hardware: pod kůží dvoujádro

Pryč jsou doby, kdy luxusní telefony výrazně zaostávaly po stránce výbavy za běžnou produkcí. Constellation jde statečně s dobou a pod pravou telecí kůží skrývá slušný hardware. Výpočetní výkon obstarává dvoujádrový procesor Qualcomm S4 Pro s taktem 1,7 GHz a silná grafika Adreno 320, potěší také dostatečná hodnota RAM paměti 1 GB, se kterou Vertu dobře hospodaří. Běžně je při používání volno 400 MB. Výkonově je telefon zhruba na úrovni loňských vlajkových lodí a všem potenciálním majitelům určitě bohatě dostačí. Nevěřím sice, že by někdo z případných zákazníků Vertu do detailu zkoumal výsledky benchmarků, ale že jste to vy, screenshoty pro pořádek uvádíme. A pokud byste si chtěli i s Vertu Constellation zahrát nějakou tu hru tak vězte, že zcela plynule zvládá i Real Racing 3 nebo Asphalt 8. Pokud ale máte finance na takovýto telefon, zřejmě si raději luxusní auta z těchto her koupíte ve skutečnosti a projedete se s nimi na Nordschleife sami místo civění na malý displej.

Výkon podle benchmarků

Zde opět musím zmínit přednosti zadní strany telefonu pokrytého telecí kůží. Díky ní telefon ani při vysoké herní či jiné zátěži nepálí, je jen mírně teplý. Kůže ideálně izoluje a je příjemná i v tomto, ryze praktickém ohledu.

Většině uživatelů bude vyhovovat také velká kapacita vnitřní paměti – 32 GB už postačí i na větší sbírku hudby, fotografií a videí, které se za pár týdnů plavby na jachtě mohou nasbírat. Celková využitelná paměť činí zhruba 27 GB, přičemž rozdělena je na dva oddíly – jeden 4GB pro primární instalaci aplikací, a druhý, 23GB, pro multimédia. Vertu ale umí aplikace přesouvat do druhé paměti a je tak chytřejší než mnohé „běžné“ telefony. Slot pro paměťové karty k dispozici není.

Constellation nemá problém ani s náročnými hrami

Uživatelské prostředí: čistý robot v kůži oděný

Upřímně, trochu jsem se obával masivní nadstavby plné blyštivých odlesků, imitace drahokamů, kůže nebo drahých kovů tak, aby byl dojem „luxusu“ co nejsilnější. Naštěstí se nic takového nekoná, Vertu použilo Android v jeho takřka čisté podobě a veškeré zásahy do designu systému jsou velmi decentní. Android zde nalezneme v jeho novější verzi 4.2.2 Jelly Bean, v průběhu testování jsme na telefon dostali také dvě systémové aktualizace a je vidět, že se o svůj nejnovější kousek Vertu stará.

Najdeme zde domovské obrazovky s widgety, vysouvací horní lištu i hlavní menu s aplikacemi, jednoduše vše, na co jste u Androidu zvyklí. Na rozdíl od toho čistého se Vertu rozhodlo jen deaktivovat možnost přidání si widgetů na zamykací obrazovku a přidalo si do prostředí všudypřítomná „véčka“. Typické „V“ najdeme ve spodní části vysouvací lišty, u ikonek ve spodní části displeje a stylově je ztvárněna také vypínací animace displeje. Škoda jen, že tak dlouho trvá, než telefon na vypínací tlačítko zareaguje a než se s animací displeje vypne. Ve vysouvací liště nenajdeme žádné zkratky pro zapnutí bezdrátových funkcí, stačí ale stáhnout lištu dvěma prsty a objeví se. Vše je tedy stejné, jako u čistého Androidu.

V průběhu používání mě mrzely celkově pomalejší odezvy prostředí. Je možné, že Vertu přistoupilo kvůli optimalizaci výdrže baterie k omezení výkonu a nižší snímkové frekvenci, každopádně to někdy nevypadá dobře a například hlavní menu s ikonkami se někdy nepěkně trhá. Jinak je ale práce s telefonem pohodlná a spolehlivá, až na zmiňované sekanější animace jsou odezvy většinou rychlé a uživatelé budou vesměs spokojeni.

Celkové ovládání telefonu nepřekvapí, jedná se o klasický Android. Prostřední kapacitní tlačítko slouží k návratu na domovskou obrazovku, jeho podržení pak vyvolá praktické Google Now, které vám sdělí inteligentně informace, které právě potřebujete vědět. Pravá klávesa pak vyvolá multitasking, opět v jeho čisté „Google podobě“ bez možnosti ukončit všechny aplikace nebo zapnout správce úloh.

Vertu Key: klíč do světa luxusu

Nejen exkluzivní materiály, ale i stejně výjimečné služby jsou synonymem pro telefony Vertu. Tak trochu jiný uživatelský zážitek na vás čeká už při konfiguraci Vertu služeb a registraci. Můžete se totiž nechat titulovat například jako král, šejk nebo datun. Inu, uživatelé těchto telefonů jsou někdy i vysoce postavení vládci.

Klíčem k exkluzivním službám Vertu je červený Vertu Key na levém boku Constellationu. Jeho stisk vyvolá nabídku obsahující dvě položky – Life a Certainty. Někteří stálí uživatelé a majitelé telefonů Vertu zde ale naleznou i třetí položku, známý Vertu Concierge, tedy osobní asistent, který vám zařídí kdykoliv cokoliv. Kvůli nižší ceně tohoto modelu ale prvouživatelé tohoto Vertu přístup k této službě nezískají.

Aplikace Vertu Life zajišťuje přístup k exkluzivním událostem, do luxusních butiků mimo otevírací hodiny s privátním servisem nebo VIP klubů či salonků. To se tak jednou probudíte ve své posteli a řeknete si, že by bylo fajn se podívat na velkou cenu formule 1, a ještě k tomu vše sledovat z boxů vedle známého závodníka. Ve Vertu Life si stačí vybrat danou položku, konkrétní velkou cenu a operátor Vertu vám zavolá a domluví si s vámi podrobnosti. Víkendový balíček zahrnující veškerý servis vás vyjde například na zhruba 150 tisíc Kč, v ceně ale není zahrnuta doprava. Ani to však není problém, stačí si požádat o luxusní limuzínu, která vás doveze k privátnímu Learjetu a za pár hodin jste již v pohodlí na velké ceně formule 1. Na to by se rychle zvyklo… K dispozici jsou ale i další podobné luxusní zážitky, jako například ochutnávky vín, projížďka luxusními auty a další VIP události.

Vertu Life - klíč k exkluzivním zážitkům

Aplikace Vertu Certainty je pak klíčem k bezpečnosti vaší i vašeho Vertu. Ve spolupráci se Silent Circle máte přístup například k funkci šifrování hovorů, SMS zpráv i videohovorů, aby vás nemohl nikdo odposlouchávat, když dojednáváte důležitý obchod (nebo něco horšího). To by se pak ale veřejnost nedočkala známého „Ivánku,kamaráde“.To jsem ale trochu odbočil. Můžete odsud provést i registraci k iPass – tedy globálnímu přístupu k Wi-Fi hotspotům za 200 dolarů ročně. Aplikace je ale bránou též k vaší osobní bezpečnosti. Zobrazuje stav kriminality v zemi, ve které se právě nacházíte, a potěšilo mě, že se v České republice mohu cítit bezpečně, protože mě konejší zelený indikátor „Low“. Dále se můžete zaregistrovat u společnosti PSG, která vás může přes telefon monitorovat a pokud zaznamená, že se nacházíte v nebezpečné situaci, pomůže vám. Umí zajistit bodyguarda, bezpečný transport vzduchem, po vodě i zemi, zajišťuje sledovací a detektivní služby a další specialitky.

Vertu Certainty, šifrování Silent Circle a vzdálené nastavení Assist jsou další exkluzivní služby

Potěší také aplikace Assist. Pokud si s čímkoliv v telefonu nevíte rady, zavoláte na infolinku, do aplikace zadáte speciální PIN kód, který vám sdělí operátor, a ten vzdáleně přistoupí k vašemu telefonu a vše vám na dálku nastaví.

Fotoaparát a videokamera: 13Mpx postavených na odiv

Vertu Constellation rozhodně zaujme masivním kovovým okolím fotoaparátu, jehož čip má rozlišení 13 megaixelů. Fotoaparátu nechybí automatické zaostřování a potěší také dvojice LED diod, které jsou poměrně silné. Prostředí fotoaparátu je stejné, jako na čistém Androidu, tedy velmi jednoduché a s přístupem do nastavení skrze přidržení prstu na displeji a nepříliš praktická gesta.

Aplikace fotoaparátu vychází z čistého Androidu

K dispozici je kompenzace expozice, vyvážení bílé, ISO, efekty i scénické režimy, nechybí dokonce ani HDR nebo panorama. Kvalita fotografií je veskrze průměrná. Fotky jsou spíše mdlé a všimnout si lze i neostrostí v levé části snímků. Fotoaparát má za horších světelných podmínek také problémy s ostřením.

Vertu Constellation dokáže samozřejmě nahrávat i video, a to ve FullHD rozlišení. Potěší automatické kontinuální zaostřování, které je plynulé a nijak neruší. Kvalita videa spadá do průměru. Zajímavé je, že v případě natáčení videa není levá část rozmazaná tak, jako u fotografií. Jedná se tedy opravdu o problém zpracování fotografií a nikoliv optiky.

Nové Vertu má nad displejem rovněž přední fotoaparát, jež disponuje rozlišením 1,3 megapixelu, je vcelku kvalitní a dobře poslouží pro videohovory i jednoduché „facebookovky“.

Další výbava: je to Android

Veškeré další funkce nepřekvapí, Constellation je totiž klasický Android. Máme zde kontakty provázené s Google účtem, stejně tak kvalitní aplikace pro E-mail a Gmail a kalendář, opět podrobně synchronizovaný s Google účtem, který, stejně jako u Nexusů, nevyužívá velkého displeje. Zapomeňte ale na nějakou synchronizaci s jinými sociálními sítěmi, vše si musíte stáhnout.

Ostatní funkce jsou stejné, jako u většiny Androidů, zde v čistém původním designu tak, jak jej navrhl Google

Samozřejmostí jsou multimediální funkce, kde nechybí hudební přehrávač Hudba Play a dvě galerie obrázků. S aplikací Movie Studio si můžete dokonce vytvářet krátké videoklipy, skrze galerii si pak můžete přehrávat videa. Telefon si bez problému poradí i s FullHD videem různých formátů, na titulky ale u výchozího přehrávače zapomeňte.

Vzhledem k tomu, že telefon běží na Androidu, není nic jednoduššího, než si svého nového luxusního miláčka rozšířit o bezpočet aplikací z rozsáhlého Google Play obchodu, ve kterém nově nechybí ani knihy a hudba.

Hudba, fotky a vytváření videí

Datová výbava a GPS: potěšující sestava

Velmi příjemně mně Vertu Constellation potěšilo po stránce datové výbavy. Nechybí mu totiž nic z toho, co představuje dnešní kvalitní standard. Kromě 2G a 3G zvládá u druhého jmenovaného i rychlou nadstavbu HSPA+ a HSUPA. Samozřejmě nechybí Wi-Fi a velmi potěší i NFC, díky kterému lze rychle párovat zařízení, posílat soubory, načítat tagy nebo bezkontaktně platit.

Je to Android od Googlu a s internetem si tak velmi dobře rozumí. V telefonu je pro vás připraven Google Chrome, původní Androidí prohlížeč už nikoliv. Chrome potěší rychlým načítáním stránek a bezproblémovým během, praktická je rovněž synchronizace záložek s vaším stolním prohlížečem.

Google Chrome

Vertu Constellation kromě různých senzorů jako je gyroskop a akcelerometr nebo kompas obsahuje také A-GPS čip, který je rychlý a přesný. V případě teplého startu a se zapnutou asistencí vždy najde polohu za jednotky vteřin, i bez asistence je poloha nalezena rychle. Ve výbavě nechybí klasika od Googlu v podobě kvalitní aplikace Mapy, která však ve většině případů pro své fungování potřebuje internet. Nechybí ani hlasová automobilová navigace v češtině, která však pro svoje fungování potřebuje internet vždy, i když máte kousky mapy stažené v mezipaměti.

Závěr a zhodnocení: zajímavá ochutnávka luxusu

Za prvé, je to luxusní telefon. Nemá tedy smysl řešit cenu a její poměr k výbavě. Cílovou skupinu nezajímá počet jader nebo megapixelů, dbají na úplně jiné věci, kterými je ale dokáže Vertu přesně oslovit. Na prvním místě jsou špičkové materiály a vynikající zpracování. Osobně jsem se do kožených zad skutečně zamiloval, telefon je v ruce velmi pohodlný a skutečně působí luxusně, ne však okázale, jako některé jiné luxusní telefony stejného výrobce.

Constellation představuje vkusný, střízlivý luxus s elegantními liniemi a kvalitními materiály, které se ještě ale drží relativně v „běžných“ mezích. Diamanty a zlato zde opravdu nehledejte, je to ale dobře a přesně to odpovídá segmentu zákazníků, pro které je Vertu Constellation cíleno. Se svou relativně nízkou cenovkou kolem 130 tisíc Kč (ano, zní to divně, já vím) totiž cílí na prvokupující, kteří se s telefonem Vertu osobně ještě nesetkali a chtějí si udělat poprvé radost. A pokud se jim svět mobilního luxusu zalíbí, příště si koupí vyšší a dražší model.

Ruku v ruce se špičkovým zpracováním jdou i některé výjimečné funkce, jako je Vertu Life sdružující nabídky luxusních zážitků nebo Vertu Certainty, které naopak obsahuje různé bezpečnostní nebo život usnaďnující funkce, včetně šifrovaných hovorů v rámci Silent Circle. Velkou devizou je také fakt, že se jedná o nejlépe vybavené Vertu v historii, obsahující všechny funkce moderních smartphonů. Potěší HD displej, velká 32GB paměť, kompletní datová výbava i dobrý zvuk. Díky operačnímu systému Android si pak telefon můžete po okraj napěchovat chytrými aplikacemi, ať se budou týkat cestování, luxusu nebo práce. Zamrzí jen sekání animací a někdy horší reakce, výhrady bych měl i k rozmazaným částem fotografií a problémům s ostřením za zhoršených světelných podmínek. To však snad spraví brzká aktualizace.

Celkově si ode mě Vertu Constellation vyslouží uznání a pochvalu. Je elegantně luxusní, ne však výstřední a má výbornou výbavu i skvělé materiály. Osloví všechny, kteří nechtějí tuctový iPhone, mají dostatek financí a chtějí vybočit z davu a mít jedinečný přístroj, kterých na světě není mnoho, na druhou stranu ale nehledají extravagantní diamanty a zlatem osázený přístroj a požadují i funkční výbavu na úrovni, na kterou byli například zvyklí u svého dosavadního „obyčejného“ přístroje. Chcete-li do telefonu s puncem luxusu investovat částku kolem 130 tisíc, budete s Vertu Constellation spokojeni a v momentě, kdy si budete tento kousek odnášet z butiku, vybalovat z luxusního balení a prvních pár dní používat, poznáte, co znamená to několikrát zmiňované „něco“.

vertu-constellation-2013
Klady
  • velká vnitřní 32GB paměť
  • NFC a plná datová výbava
  • Android ve skoro čisté podobě a verzi 4.2.2
  • bohaté příšlušenství, výborné prodejní balení
  • luxusní kožené pouzdro v balení
  • exkluzivní funkce Vertu Life, Certainty a další
  • povedený HD displej
  • kvalitní zvuk
  • silná notifikační LED dioda
  • luxusní vzhled
  • vynikající zpracování
  • špičkové materiály (titan, kůže, safírové sklo)
Zápory
  • vzhledem k 4,3" displeji velké rozměry
  • pomalejší reakce systému
  • fotoaparát nepotěší kvalitou fotografií
  • nadměrné zachytávání otisků prstů na displeji
Diskuze ke článku
kubik939
Jako každá luxusní věc je i Vertu Constelation lehce nevkusné ale to už patří k věci. Co do cenovky a exkluzivity, odsouvající i iPhone a jeho konkurenty do pozice trapné lůzy, je Vertu takový Rolse&Royce mezi telefony, zkrátka nejlepší značka na světě, a pramálo si dělá z rýpalů, kteří tvrdí něco jiného. Problém bych ale viděl trochu někde jinde, znám lidi, kteří mají dost peněz na to, aby si Constelation, nebo dokonce i dražší Vertu koupili, jenže mobilní telefon vnímají trochu jinak než své hodinky od Roberta Loomese (vyrobeno 100 kusů a dostupné pouze osobně v jediném hodinářství na světě ve Stamfordu), prstýnek od Diora, náramek od Cartiera nebo klobouk z Harrods, je to pro ně pracovní nástroj, spotřební věc, která musí být naprosto spolehlivá, proto prakticky bez vyjímky používají blackberry, klidně model 9000 nebo 8900, dodnes plně funkční a použitelné, jezdí vozem německé provenience, drahým ale spotřebním, nosí obleky a košile od Armaniho, také drahé ale spotřební. Klientela Vertu je úzká, elitářská a většinou lidské populace nenáviděná více než uživatelé Apple. Dříve byly telefony Vertu skutečně spíše šperky než použitelnými mobily, to Constelation mění ale v podstatě jen v rámci zavedené klientely, která tak při svých řídkých výletech mezi plebeje nemusí mít strach o stroje za statisíce protože, a to si přiznejme, Vertu Constelation pro necvičené oko není nic moc exkluzivního a neobvyklého. Spíše mne zaujal kontrast prostředí s LG G2, proti hračkoidní, přebarvičkované a infantilní grafice se postavil druhý extrém, tmavý, distinguovaný a odměřeně elegantní. To se mi líbilo mnohem více než pravá kůže a safírové sklíčko. Ale za mnohem menší peníze to nabízela už LG Prada III.
pener
no, nebejt toho sekani animaci a nekdy pomalejsi odezvy prostredi, tak si ho snad koupim jako druhy mobil... :-)
Andreas Deutscher
Andreas Deutscher
Jak oholit hejla: tzv. luxusní telefon Vertu.
Jan Šimek
Jan Šimek
nemá NANO sim i Lumia 1520?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze