Vertu Aster
recenze

Vertu Aster

Zn. drahé a exkluzivní, pštros přiložen
23

Nástupce modelu Constellation přebírá prvky i výbavy dražšího Signature Touch. Za cenu, která startuje na 150 000 korunách, dostanete luxusní přístroj z hodnotných materiálů včetně kůže a titanu, který navíc potěší výbornou výbavou. Zaujme superjemný displej, kvalitní zvuk, bezdrátové nabíjení a samozřejmě exkluzivní Vertu služby. Pojďte s námi opět nahlédnout do světa luxusních telefonů.

Vertu Aster

Každého půl roku k nám do redakce doputuje telefon, jehož cenovka začíná nad 100 tisíci korunami. V případě modelu Signature Touch, který jsme testovali minule, ještě výrazně výše. A nejnovější Aster pokračuje přesně ve šlépějích právě tohoto modelu. Jakožto nástupce rok starého Constellationu je však levnější a pořídit si ho můžete v základní variantě za zhruba 150 tisíc korun. Pokud ale k životu potřebujete aligátoří kůži, diamanty nebo další specialitky, lehce se dostanete přes 200 tisíc korun.

Vertu Aster – oficiální fotografie

Rozdílů oproti předchůdci, kůží potaženému a kompaktnímu Vertu Constellation je opravdu mnoho. Telefon je výrazně větší, hranatější, ale také luxusnější a mnohem lépe vybavený. Paradoxně se příliš neliší od vrcholného modelu Signature Touch, jehož cena začíná těsně pod čtvrt milionem korun. Safír, titan, kůže, keramika, výborný displej i zvuk a exkluzivní aplikace. To vše Aster nabídne. Jeho vzhled je navíc snad i elegantnější. Má vůbec smysl si připlácet za vyšší model? Nejen to v dnešní recenzi odhalíme.

Prodejní balení: exkluzivní pocit od prvního momentu

Celé Vertu je o zážitcích. Pokud za telefon zaplatíte stovky tisíc korun, musíte mít ze své „investice“ radost. Musíte se cítit hýčkáni a rozmazlováni. A přesně o to se Vertu snaží. Pocit exkluzivity na vás dýchne už při vyjímání velké, temně černé krabice z luxusní tašky. Stejně jako u Vertu Constellation a Signature Touch, i zde vnitřek krásně voní a je polstrovaný. Signature Touch si hoví v luxusní kazetě v horním patře balení, pod ním pak v dalším patře nalezneme krásně uspořádané příslušenství. S telefonem dostanete velmi kvalitní špuntová sluchátka a potěší zejména adaptéry pro všechny světové zásuvky. Samozřejmě nechybí ani certifikát pravosti, představení služeb Vertu a návody.

  • certifikát pravosti a původu kůže
  • certifikát pravosti telefonu
  • příručky a návody
  • Leštící hadřík
  • kvalitní špuntová sluchátka s dálkovým ovládáním
  • koncovky do zásuvek po celém světě (3 druhy)
  • adaptér
  • microUSB kabel
  • adaptér pro nanoSIM

Na rozdíl od předchozího modelu Constellation vám Vertu zdarma nepřibalí pouzdro, ale samozřejmě není problém si jej přikoupit. Ceny začínají na 9 tisících korunách a samozřejmě jsou nabízeny ve stejných barvách a zpracováních kůže, v jakých Vertu prodává své telefony. Takže si můžete pořídit pouzdro z růžové pštrosí kůže za bezmála 25 000 Kč.

Vertu Aster – videopohled

Technické parametry Vertu Aster

Kompletní specifikace
Konstrukce143 × 69 × 11 mm, 193 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13,1 Mpx (4 208 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 801 MSM8974AB, CPU: 4×2,3 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 275 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 1:58 hodin
Dostupnostčerven 2014, 150 000 Kč

Design a konstrukce: pštros, aligátor nebo rovnou diamanty?

Pocit exkluzivity pokračuje také v momentě, kdy poprvé telefon vyjmete z vypolstrované kazety. 193 gramů těžký přístroj s chladivým rámem z titanu působí hodnotně, ať se vám designově líbí nebo ne. Synonymem pro telefony Vertu je luxus, exkluzivní materiály a ruční výroba v Anglii. A nejinak tomu je i u modelu Aster.

Designově se Aster usadil na pomezí modelu Constellation a Signature Touch. Zadní část přístroje je jednodušší, elegantnější, zajímavě působí i asymetrické prvky nad displejem. Naživo je telefon elegantní a i když působí honosně, není tak nabubřelý jako dražší Signature Touch.

Vertu Aster

Opticky působí díky ostřeji řezaným rysům také subtilněji, i když rozměrově a hmotností se od Signature Touch skoro neliší. Nejen proto možná Vertu vidí model spíše v ženských rukou, zejména v některých barvách. I když ke kompaktnímu a zakulacenému Constellation má už daleko, a to nejen tvarem, ale i rozměry, které činí 143 × 69 × 11 mm.

Přesto, pokud se vám designově zamlouval spíše model Constellation, ale požadujete výbornou výbavu, trefí se vám Aster do vkusu spíše, než Signature Touch, a to právě díky uhlazenějšímu a elegantnějšímu designu.

Z každého detailu je opět cítit, že toto není tuctový přístroj, je to zcela jiná dimenze mobilního přístroje. Zpracování je naprosto špičkové a zvolené materiály a způsob zpracování mají blíže ke šperkařství než k výrobě elektroniky.

Materiály a zpracování. To je to, oč tu běží. Rám telefonu je stejně jako v případě modelu Signature Touch vyroben z vysokopevnostního leštěného titanu 5. třídy. Ten je dvakrát lehčí než nerezová ocel a přitom dvakrát pevnější. Titanové lišty na bocích s tělem telefonu pojí masivní šrouby a dodávají celému přístroji špičkovou pevnost a pocit solidnosti při uchopení.

Displej kryje speciální safírové sklo, které je v podstatě nepoškrabatelné. Snad jen pokud byste telefon nosili v kapse s diamanty, což ale možná není v případě cílové skupiny tak nepravděpodobné. Nad displejem pak zaujmou tři asymetricky useknuté titanové polštářky, které doplňuje jeden keramický. V levé části najdeme LED diodu, která zeleně upozorňuje na události a červeně na vybitou baterii, vpravo pak sídlí 2,1Mpx přední fotoaparát. Na důležitých večírcích je přeci nutné mít nástroj na rychlou selfie nebo groupie. Pod displejem pak najdeme výborně hrající stereo reproduktory zasazené do pruhu s černou povrchovou úpravou z PVT titanu.

Vertu Aster

Na zadní straně pak nepřehlédnete velký modul 13Mpx fotoaparátu, který je však o poznání méně nabubřelý, než u vrcholného Signature Touch. Samozřejmě je vyroben z titanu a pod ním nalezneme i slot pro microSIM kartu. To trochu překvapí, protože dřívější model Constellation už používá nanoSIM.

Když budete poprvé vkládat SIM kartu, opravdu si to užijete. Už jsme totiž zase zpět u pocitu exkluzivity a detailech, které cílovou skupinu zaujmou. Slot se totiž skrývá za precizně zpracovanými kovovými dvířky, které otevřete odsunutím a následným vyklopením, které probíhá samo díky pružině. U slotu pro SIM kartu pak najdete vygravírovaný podpis pracovníka, který váš telefon ručně v anglické dílně smontoval dohromady. Není to tedy až taková exotika, jako u Signature Touch, kdy si dvířka musíte doslova „odemknout“, ale stále je to velmi neobvyklé a exkluzivně působící.

Hodnotným kovem to ale nekončí, spíše začíná. Zatímco běžná produkce se zmůže na plastovou náhražku imitující kůži, zde ji nalezneme v pravé podobě. Kožená je část pod displejem a kůže celistvě přechází na zadní stranu, nalezneme ji i nad modulem fotoaparátu. Důležité je, že pro obě části je použita kůže ze stejného konkrétního kusu zvířete tak, aby barevnost i vzor dokonale ladily. A když se vám náhodou kůže zničí nebo poškrábe, telefon vám znovu potáhnou ve Velké Británii.

Kůže je navíc prvkem, který jednotlivé verze Vertu Aster do značné míry odlišuje, můžete si totiž vybrat z celkem pěti typů kůží a osmi barevných variant. Nejlevnější model s ručně vydělávanou telecí černou kůží s vkusným prošíváním, který jsme testovali i my, vypadá luxusně, elegantně a nikoliv kýčovitě. Za tuto základní variantu zaplatíte zhruba 150 tisíc Kč. Kůže je velmi příjemná a měkká, i když je znát, že je speciálně upravena pro co největší výdrž a typický „kožený pocit“ z ní nemáte. Pro srovnání – za dražší model Signature Touch si v této verzi připlatíte zhruba 70 tisíc Kč.

Můžete si ale pořídit i dražší varianty s jinými barvami nebo kůží z mořského úhoře a specialitou je pštrosí kůže v růžové nebo hnědé variantě. Zatím vrcholným modelem za bezmála 250 tisíc Kč je pak varianta s červenou nebo černou aligátoří kůží, obohacená o 55 bílých 0,15karátových diamantů zasazených do oblasti kolem sluchátka. V rámci speciálního programu si můžete dokonce nechat telefon upravit zcela k obrazu svému a navrhnout si vlastní design zadní strany i k ní ladícího pouzdra. To už se ale pohybujeme ve vyšších cenových hladinách a připravte si další desítky tisíc Kč navíc. Na takový telefon si také počkáte i více než 2 měsíce.

Vertu Aster
Můžete si navrhnout zcela vlastní design zadní části i pouzdra

Zamrzí, že Vertu k telefonu nepřikládá pouzdro, i když u předchozího modelu Constellation v balení bylo. I když Vertu kůži testuje 11 různými chemikáliemi a vybírá ty nejodolnější druhy, přeci jen je samozřejmě celkem náchylná na poškození nebo ušpinění, a tak si opravdu raději kupte pouzdro. Těch 10 tisíc navíc už vzhledem k ceně telefonu tak znát nebude.

Varianta s růžovou pštrosí kůží

Vertu Aster je velmi podobný modelu Signature Touch, a proto nepřekvapí, že je také téměř stejně velký a těžký. Pokud jej porovnáme s ostatními telefony se 4,7palcovým displejem, je kvůli masivní konstrukci a drahým materiálům, které dává Vertu schválně na odiv, větší i výrazně těžší. V řeči čísel to je 143 × 69 × 11 mm (oproti 145 × 69 × 10,7 mm u Signature Touch) a 193 gramů, což je o gram více oproti Signature Touch. Vyšší hmotnost ale řešit vůbec nebudete, je to naopak bonus. Telefon se velmi jistě drží a hodnotný pocit na vás dýchne hned po prvním uchopení. Větší rozměry ale zamrzí předchozí uživatele kompaktního modelu Constellation, oproti kterému Aster hodně narostl.

Vertu Aster

Ocenit musím velmi pohodlná tlačítka zakomponovaná na příjemně dovnitř prohnutých bocích, díky kterým lze tlačítka snadno nahmatat. Vypínací tlačítko na pravé straně je skutečně velké, dobře rozeznatelné je rovněž ikonické červené Vertu tlačítko, které spustí rozcestník ke službám Vertu. Také klávesy pro regulaci hlasitosti na levé straně jsou zpracované dobře, mají měkký, ale přitom jistý a hodnotný stisk. Naopak nepraktické je umístění 3,5mm Jacku rovněž na bok, pro připojení sluchátek to není ideální řešení, protože pak konektor připojený zboku telefonu může působit v kapse svými rozměry problémy. Důvodem je kůže. Vzhledem k tomu, že pokrývá horní i dolní část, jiná možnost nebyla. Stejný neduh pak provází microUSB konektor, který nalezneme na opačné straně, u něj ale umístění na bok tolik nevadí.

Celkový dojem z konstrukčního zpracování je perfektní. Kombinace hodnotného chladivého titanu a měkké kůže působí špičkově, ty nejvyšší superlativy musím použít i na zpracování. Zde ale nešlo čekat nic jiného, než špičku. Ostatně vzhledem k částce výrazně přesahující 100 tisíc korun už se nacházíme v oblasti, kde je kvalita samozřejmostí a za faux pas by bylo považováno cokoliv jiného. Vše dokonale lícuje a sedí, kůže je perfektně zarovnaná a její kraje zapuštěné a připevněné pod titanovými prvky. Tedy skutečný luxus.

Displej: krásně jemný a kvalitní

Stejně jako u Signature Touch, i u Asteru si velkou pochvalu zaslouží i displej, který je jedním z nejlepších v současných telefonech. Na úhlopříčce 4,7 palce totiž operuje FullHD rozlišení, což je kombinace, která ústí v jeden z nejjemnějších displejů současnosti. Jemnost činí 469 ppi a překonávají ji pouze první modely s QuadHD displeji. Zobrazení je tedy dokonale jemné a jednotlivé pixely nemáte šanci spatřit.

Vertu Aster

Díky IPS technologii potěší displej i výbornými pozorovacími úhly a věrnými barvami, na maximální jas není problém s čitelností ani na slunci. Jinak se o regulaci jasu samozřejmě stará automatika.

O dokonalý pozorovací zážitek se pak nestará nějaké obyčejné Gorilla Glass sklo. Je tu totiž něco mnohem lepšího. Safírové sklo, které je extrémně odolné proti škrábancům a běžným používáním jej v podstatě nelze poškodit. Tedy pokud po kapsách nenosíte diamanty. Ani po více než měsíci se na displeji při běžném používání neobjevil žádný škrábanec, a tak by to mělo i zůstat. I kvůli ochraně kůže ale budete telefon stejně nejspíše nosit v pouzdře.

Zvuk: zvučné stereo se solidními basy

Obraz se snoubí se zvukem a Vertu neponechává nic náhodě ani po stránce hudebního zážitku. Pod displejem nalezneme stereo reproduktory s certifikací Dolby. Oproti Signature Touch sice nenesou věhlasné jméno Bang & OIufsen, na kvalitě jim to ale nijak neubralo. Reproduktory jsou nejen velmi hlasité, ale přednes je opět výborný a mezi telefony se může Vertu směle měřit s etalonem této kategorie, HTC One. Zvuk má dobrou basovou složku a upozaděny nejsou ani středy, výšky jsou přitom citlivé. Velmi kvalitní je také sluchátkový 3,5mm výstup a zvuk v telefonním sluchátku.

Vertu Aster

Baterie a výdrž: pořád na nabíjecí podložce

Blízká příbuznost s modelem Signature Touch se projevila i po stránce kapacity baterie. Bohužel. Vertu totiž opět telefon osadilo Li-Ion akumulátorem s kapacitou jen 2 275 mAh, což v kombinaci s výkonným hardwarem, Androidem a FullHD není ideální volba. Při průměrné až mírně podprůměrné zátěži se jedná o jednodenní telefon. Pokud tedy občas vyřídíte hovor, SMS nebo e-mail a pár minut využíváte internet, budete spokojeni a nabíjet budete klasicky přes noc. V případě většího využívání e-mailů, internetu nebo aplikací, kdy se energie z baterie rychle vytrácí, ale budete muset sáhnout po nabíječce už odpoledne a je dobré tak mít kromě kanceláře a domácnosti jednu i v autě. Úsporným režimem se dá výdrž prodloužit, na dva dny se ale dostanete jen při naprosto minimálním používání, většinou budete nabíjet pro jistotu večer.

Vertu Aster
Bezdrátová nabíječka Vertu

Telefon jsme pochopitelně podrobili také našim testům výdrže, které rovněž potvrdily, že budete s nabíječkou kamarádi. Telefony vydržel streamovat FullHD video přes Wi-Fi, s přihlášením do 3G sítě, s polovičním jasem a hlasitostí do sluchátek 4 hodiny a 49 minut, což je podprůměrné. Menší baterie má naopak výhodu v rychlejším nabíjení. Už za 85 minut je nabita na 80%, nabití do plné kapacity trvá necelé dvě hodiny.

Velkou pochvalu si výrobce zaslouží za integrování bezdrátového nabíjení standardu Qi. Stačí tak telefon položit na nabíjecí plochu a je po starostech, nemusíte se otravovat se zapojováním nabíječky, a pokud máte jednu v kanceláři a jednu doma, výrazně vám to usnadní neustálé dobíjení. Vertu dokonce k telefonu nabízí nabíječku v krásném designu doprovázející telefon, samozřejmě si ale za ni musíte zaplatit, zhruba 13 tisíc Kč. Díky jednotnému standardu Qi ale můžete použít jakoukoliv bezdrátovou nabíječku s tímto standardem, třeba tu, kterou ke svým telefonům prodává Microsoft (dříve Nokia).

Vertu Aster

Hardware a výkon: špičkový výkon v pštrosím těle

Vertu Aster nabídne luxusní materiály, exkluzivní vzhled, ale také špičkovou výbavu. Doby, kdy jste se z hlediska funkcí a výkonu museli s luxusním telefonem dívat na ty klasické se závistí, jsou dávno pryč. Pokud jste si mysleli, že kvůli cenovce nižší o 70 tisíc korun bude oproti Signature Touch ochuzen i výpočetní výkon, naštěstí jste neměli pravdu. Vertu Aster pokračuje ve šlépějích modelu Signature Touch a spojuje luxus a nekompromisní výbavu, což je něco, co na trhu dříve chybělo. Dočkali jsme se dokonce mírného vylepšení. Výpočetní výkon totiž zajišťuje čtyřjádrový Snapdragon 801 (místo Snapdragonu 800 v Signature Touch) s taktem 2,3 GHz, grafika Adreno 330 a 2 GB RAM, ze kterých po startu zbývá zhruba 1,2 GB. Ani graficky náročné hry nebo aplikace tak nejsou problémem.

Výsledky benchmarků

Pokud by vás zajímaly benchmarky, které naopak majitelé tohoto telefonu absolutně ignorují, přinášíme je pro ilustraci výše. Je vidět, že výpočetní výkon je skutečně dobrý, skóre je ale často sníženo kvůli pomalejšímu prostředí, ke kterému se ještě dostaneme. Potěší výjimečně velká 64GB paměť, ze které vám pro vaše použití zůstane přes 55 GB, což je prostor, který dostačí asi úplně každému a nepřítomnost slotu pro karty nás mrzet nemusí.

Operační systém a uživatelské prostředí: Androide, vítej znovu

Poznámka: operační systém, prostředí i funkce jsou až na výjimky stejné jako v modelu Signature Touch a části následujícího textu jsou tak převzaty z recenze předchozího modelu

Vertu se už v minulém roce zabydlelo v Androidu a každý nový telefon už přináší systém s robotím maskotem. Díky Androidu má majitel nejširší možnosti personalizace a širokou paletu aplikací, které si může do telefonu stáhnout. Systém je ve verzi Android 4.4.2 a Vertu celkově do grafiky a funkcí moc nezasahovalo a je to dobře.

Vertu Aster

Máme zde základní zamykací obrazovku a plochy se zástupci aplikací a widgety, z nichž některé se Vertu opravdu povedly. Třeba 3D hodiny, které se naklápí podle náklonu telefonu, integrují ještě přehled schůzek v kalendáři. K dispozici je i Dolby widget pro rychlé nastavení zvuku. Nechybí seznam všech aplikací, který si ale nijak neseřadíte a samozřejmě také notifikační lišta, kterou lze vyvolat tahem prstu seshora. V případě tahem dvěma prsty se objeví klasicky tlačítka pro rychlé ovládání bezdrátových funkcí.

Prostředí je stejné jako u ostatních Androidů

Také znázornění multitaskingu odpovídá čistému Androidu, Vertu si ale vyhrálo s ovládáním hlasitosti. Po stisknutí bočních tlačítek se zobrazí i rozcestník k nastavení zvuku Dolby, podrobnějšímu nastavení hlasitosti nebo nastavení zvuku jako takového, to vše v hezkém kruhovém designu. Velmi praktická je možnost si rychle nastavit trvání tichého režimu a další chování telefonu. Celkově se oproti čistému Androidu rozhodlo Vertu deaktivovat snad pouze jen možnost přidání si widgetů na zamykací obrazovku a přidalo si do prostředí „véčka“. Stylově je ztvárněna například vypínací animace displeje.

Samozřejmostí jsou pak exkluzivní tapety zobrazující díla z londýnské Tate Gallery. Vyzváněcí tóny pak nahrál londýnský symfonický orchestr.

Vertu by ale v aktualizacích mohlo zapracovat na rychlosti. Stejně jako Signature Touch i Aster je celkově pomalejší, než běžné (nejen vlajkové) telefony s podobným hardwarem. Dlouhá je například odezva při přechodu na domovskou obrazovku a horší je i multitasking, kdy telefonu trvá dlouho přepínání aplikací i jejich správa.

Vertu služby: klíč do světa luxusu

Nejen exkluzivní materiály, ale i stejně výjimečné služby jsou synonymem pro telefony Vertu. Tak trochu jiný uživatelský zážitek na vás čeká už při konfiguraci Vertu služeb a registraci. Můžete se totiž nechat titulovat například jako král či šejk. Inu, uživatelé těchto telefonů jsou někdy i vysoce postavení vládci.

Vertu Aster

Klíčem k exkluzivním službám Vertu je červený Vertu Key na pravém boku telefonu. Jeho stisk vyvolá nabídku obsahující tři položky – Life, Certainty a Consierge.

Aplikace Vertu Life zajišťuje přístup k exkluzivním událostem, do luxusních butiků mimo otevírací hodiny s privátním servisem nebo VIP klubů či salonků. To se tak jednou probudíte ve své posteli a řeknete si, že by bylo fajn se podívat na velkou cenu formule 1, a ještě k tomu vše sledovat z boxů vedle známého závodníka. Ve Vertu Life si stačí vybrat danou položku, konkrétní velkou cenu a operátor Vertu vám zavolá a domluví si s vámi podrobnosti. Víkendový balíček zahrnující veškerý servis vás vyjde například na zhruba 150 tisíc Kč, v ceně ale není zahrnuta doprava. Ani to však není problém, stačí si požádat o luxusní limuzínu, která vás doveze k privátnímu letadlu a za pár hodin jste již v pohodlí na velké ceně formule 1. Na to by se rychle zvyklo… K dispozici jsou ale i další podobné luxusní zážitky, jako například ochutnávky vín, projížďka luxusními auty a další VIP události.

Exkluzivní nabídky zážitků Vertu Life

Aplikace Vertu Certainty je pak klíčem k bezpečnosti vaší i vašeho Vertu. Ve spolupráci se Silent Circle máte přístup například k funkci šifrování hovorů, SMS zpráv i videohovorů, aby vás nemohl nikdo odposlouchávat, když dojednáváte důležitý obchod (nebo něco horšího). Majitelé Vertu Aster dostanou Silent Circle na jeden rok zdarma. Můžete odsud provést i registraci k iPass – tedy globálnímu přístupu k Wi-Fi hotspotu. S Asterem dokonce získáte zdarma přístup k hotspotům na 6 měsíců, u Signature Touch jste si za službu museli zaplatit 200 dolarů ročně.

Potěší také aplikace Assist. Pokud si s čímkoliv v telefonu nevíte rady, zavoláte na infolinku, do aplikace zadáte speciální PIN kód, který vám sdělí operátor, a ten vzdáleně přistoupí k vašemu telefonu a vše vám na dálku nastaví.

Synonymem pro telefony Vertu je pak zejména osobní asistent Concierge. Tomu můžete zavolat, poslat SMS nebo ho kontaktovat prostřednictvím chatu. K dispozici je vám 24 hodin denně 7 dní v týdnu a zařídí pro vás cokoliv – letenky, jízdenky, informace o golfových klubech nebo restauracích v okolí, zařídí rezervaci a mnoho dalšího. My jsme asistenta vyzkoušeli a vše proběhlo na jedničku. Požádali jsme o cenovou kalkulaci pro pronájem soukromého letadla z Prahy do Porta a operátorka zanedlouho zaslala hezky zpracovanou nabídku v PDF na e-mail. A zároveň nabídla doporučení nejlepších restaurací nebo hotelů. Služby, které si skrze Concierge objednáte, si pochopitelně musíte zaplatit, takže jsem nabídku na privátní letadlo za 15 000 EUR s díky protentokrát odmítl. Možná příště. Služba Concierge je k dispozici zdarma na 6 měsíců, což je rozdíl oproti Signature Touch, kde je zdarma po celou dobu vlastnictví telefonu. Zde se tedy nižší cena telefonu projevila. Pokud jste ale dlouhodobý zákazník Vertu, můžete mít Concierge zdarma po celou dobu i na Asteru.

Vertu Concierge – osobní asistent, který zařídí cokoliv, kdykoliv

Fotoaparát: podepsán Hasselblad

Když si vyberete některý ze zážitků služby Vertu Life, určitě byste chtěli tyto okamžiky zvěčnit. K tomu slouží 13Mpx fotoaparát na zadní straně, chráněný safírovým sklíčkem a s dvěma přisvětlujícími LED. Podepsala se pod něj věhlasná značka Hasselblad. Fotoaparát je zcela stejný jako u Signature Touch, a to včetně výsledků, prostředí i funkcí. Po spuštění fotoaparátu nás tak přivítá aplikace se základním vzezřením, ale k dispozici jsou všechny volby, které byste mohli potřebovat, včetně HDR nebo panoramatu, nechybí ani vyvážení bílé nebo kompenzace expozice.

Vertu Aster

Kvalita fotografií spadá spíše do průměru. Barvy jsou věrné, snímky ostré, ale kresba je horší a celkově neposkytují fotografie mnoho detailů. Potěší ale, že v noci zůstává úroveň šumu nízká, makrofotografie se telefonu také vedou.

Snímky lze zařadit do průměru

Vertu Aster si samozřejmě poradí i s videem, a to ve FullHD rozlišení se 30 snímky za vteřinu a ve formátu mp4. Trochu zamrzí, že je nutno se nejdříve do režimu videa přepnout, což na rozdíl od jiných dnešních vlajkových lodí zdržuje. V průběhu natáčení je možno i pořizovat fotografie, jde ale o nekvalitní screenshot ve stejném rozlišení, v jakém se natáčí video. Samotné video má dobrou kvalitu, je plynulé, všimnout si lze ale přesvětlení některých částí nebo přílišného kontrastu, hodila by se také stabilizace obrazu. Vertu tedy má dostatek prostoru pro zlepšení.

Vertu Aster (testovací video) – exteriér, 1080p

Přední kamerka s rozlišením 2,1 Mpx je schopná a vaše selfie zvládne zachytit velmi dobře, stejně tak dobře funguje i při videohovorech přes Skype.

Selfie z předního fotoaparátu

Další výbava: je to Android

Veškeré další funkce nepřekvapí, Aster je totiž klasický Android. Máme zde kontakty provázené s Google účtem, stejně tak kvalitní aplikace pro E-mail a Gmail a kalendář, opět podrobně synchronizovaný s Google účtem, který, stejně jako u Nexusů, nevyužívá velkého displeje. Zapomeňte ale na nějakou synchronizaci s jinými sociálními sítěmi, vše si musíte stáhnout.

Samozřejmostí jsou multimediální funkce, kde nechybí hudební přehrávač Hudba Play a dvě galerie obrázků. S aplikací Movie Studio si můžete dokonce vytvářet krátké videoklipy, skrze galerii si pak můžete přehrávat videa. Telefon si bez problému poradí i s FullHD videem různých formátů, na titulky ale u výchozího přehrávače zapomeňte. Samozřejmostí jsou předinstalované aplikace Google+ a Hangouts, které se postarají o propojení s vašimi přáteli, samozřejmě za předpokladu, že tyto služby vůbec používáte.

Dodávaný Kaspersky antivirus, aplikace pro úpravu videa, nastavení zvuku a podoba regulace hlasitosti

Vzhledem k tomu, že telefon běží na Androidu, není nic jednoduššího, než si svého nového luxusního miláčka rozšířit o bezpočet aplikací z rozsáhlého Google Play obchodu, ve kterém v Česku nechybí ani knihy a hudba.

Datová výbava a GPS: nechybí NFC ani 10 pásem LTE

Svého majitele Aster potěší kompletní nabídkou datové výbavy. Nechybí mu totiž nic z toho, co nabídnou klasické vlajkové lodě, snad až na jednu výjimku. Samozřejmostí je 2G i 3G, potěší také LTE rovnou s 10 pásmy nebo NFC, díky kterému lze rychle párovat zařízení, posílat soubory, načítat tagy nebo bezkontaktně platit. Kromě Wi-Fi nechybí ani Wi-Fi Direct. K dokonalosti pak chybí ještě infraport pro ovládání domácí elektroniky nebo FM rádio, které ještě řada lidí využívá.

Webový prohlížeč Google Chrome

Je to Android od Googlu a s internetem si tak velmi dobře rozumí. V telefonu je pro vás připraven Google Chrome, původní Androidí prohlížeč už nikoliv. Chrome potěší rychlým načítáním stránek a bezproblémovým během, praktická je rovněž synchronizace záložek s vaším stolním prohlížečem.

Vertu Aster obsahuje také kompletní nabídku senzorů jako je gyroskop a akcelerometr, samozřejmostí je také kompas nebo A-GPS čip, který je rychlý a přesný. V případě teplého startu a se zapnutou asistencí vždy najde polohu za jednotky vteřin, i bez asistence je poloha nalezena rychle. Ve výbavě nechybí klasika od Googlu v podobě kvalitní aplikace Mapy, která však ve většině případů pro své fungování potřebuje internet. Nechybí ani hlasová automobilová navigace v češtině, která však pro svoje fungování potřebuje internet vždy, i když máte kousky mapy stažené v mezipaměti.

Vertu Aster

Závěr: luxus přesně mezi

Vertu Aster je opravdu velmi důstojným nástupcem modelu Constellation. Je to ale vůbec nástupce? Je výrazně větší, dražší i vybavenější. Z úhledně zakulaceného a kompaktního modelu pro ženy se stala hranatá a skvěle vybavená vlajková loď a rozdíl je velký.

Vertu Aster

Cílová skupina? Ti, co nechtějí Signature Touch ať už z důvodu, že je moc drahý nebo opulentní. Aster je na tom výbavou zcela stejně, přináší stejně drahé a ušlechtilé materiály, ale vypadá elegantněji. Ti, kterým se ale líbil model Constellation, a to zejména rozměrově, mají smůlu, Aster je někde jinde. O Asteru ale jinak platí to, co o ostatních Vertu. Je určen lidem, kterým to „běžné“ nestačí, ať už ze snobských důvodů nebo se jen chtějí odlišit, případně se odměnit nebo se blýsknout. Ať je to jak chce, Signature Touch svému majiteli zajistí pozornost, a to i mezi lidmi, kteří se o telefony běžně vůbec nezajímají. Telefon na první pohled vypadá opulentně a draze a budí zvědavost. Ne každý má na telefonu pravou kůži, a už vůbec ne z aligátora nebo dokonce pštrosa.

Vzhledem k cenovce 150 tisíc korun je samozřejmostí špičkové zpracování a hodnotné materiály včetně mnoha druhů a barev kůže, titanu a safírového sklíčka. Vyzdvihnout ale musím také funkční výbavu, která se bez problému vyrovná ostatním vlajkovým lodím na trhu. Slabinou je horší výdrž baterie, ne úplně rychlé prostředí a fotoaparát by také mohl fotit o něco lépe. Vše ostatní je ale takřka dokonalé.

Prim hraje dokonalý displej se špičkovou jemností i podáním barev, výborné stereo reproduktory a potěší také kompletní datová výbava včetně LTE nebo NFC. S Vertu se kromě luxusních materiálů pojí také exkluzivní služby, zaujme tak osobní asistent Concierge nebo služby šifrování hovorů a zpráv nebo přístup k Wi-Fi po celém světě. Na rozdíl od vyššího Signature Touch jsou ale služby zdarma jen na omezenou dobu a poté si za ně musíte zaplatit.

Dražší model Signature Touch začíná na 220 tisících Kč

Přemýšlíte-li o novém telefonu, nechcete být tuctoví s dalším iPhonem, Xperií nebo Galaxy, máte rádi luxus a výjimečnost a zároveň nemáte hluboko do kapsy, může být Vertu Aster dobrou volbou. Není tak snobský, stále je ale luxusní, výborně zpracovaný a úplně jiný, než běžná produkce. Až na ten Android.

vertu-aster
Klady
  • velmi kvalitní zvuk
  • kvalitní jemný FullHD displej
  • exkluzivní aura
  • špičkové materiály a zpracování
  • solidní výpočetní výkon
  • velká vnitřní paměť
  • Vertu Concierge a další exkluzivní Vertu služby
  • integrované bezdrátové nabíjení
  • kompletní datová výbava včetně NFC a LTE
Zápory
  • horší výdrž baterie na jedno nabití
  • pouze průměrný fotoaparát
  • pomalejší prostředí
Diskuze ke článku
Andrej
Android 4.4? Really???
host
Nevím jak ostatní, ale příjde mi, že za ty (obrovské) peníze by měl být telefon téměř dokonalý. A tenhle kousek mi vážně takhle nepřipadá. Materiály jsou sice fajn, ale to prostředí by mělo být plynulý, foťák byl měl dělat skvělé fotky, měl by tam být nový android atd.
Karel
Tyto recenze Vertu a jiných telefonů na mobilenetu jsou od doby co byl predstaven iPhone zbytečný. iPhone nabídne optimální poměr cena/hodnota a je téměř dokonalý. Proč tedy kupovat nějaký Android nebo Blackberry nevím.
blue.sun
K čemu luxusní materiály, když to prostě vypadá hrozně? Lesklý kov se šroubečky, to vážně? Bez ohledu na dotekový pocit, i z oficiálních snímků působí jako hračka z tržnice.
Narážka recenzenta na "náhražku kůže" je trapná a nehodná odborného serveru. Jsem na mobilenetu už hezkých pár let, ale s tímhle tempem úpadku opravdu brzy s jeho čtením skončím.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze