Toshiba Satellite NB10t
recenze

Toshiba Satellite NB10t

Malý líný pracovník
13

Malých počítačů je jako máku, ale těch opravdu kvalitních je velmi málo. Mezi levnější patří i Toshiba Satellite NB10t. Ta by vzhledem k nižší ceně a dotykovému displeji mohla mezi zákazníky slavit úspěch. I proto jsme tento 11,6 palcový notebook podrobili naším testům, abychom zhodnotili, zda si skutečně zaslouží vaši pozornost.

Společnost Toshiba je v kruzích výpočetní techniky velmi známý výrobce spotřební elektroniky. Vyrábí všechny možné přístroje, mezi které patří i přenosné počítače. Mezi jejich výrobky patří i model Toshiba Satellite NB10t, který jsme podrobili pečlivému testování. Jak dopadl?

Oficiální fotografie

Příslušenství a obsah balení

Cena je jednou z hlavních zbraní tohoto počítače, ale právě kvůli ní toho v balení moc nenajdete. Jedna nabíječka a nějaké ty brožury, to je vše, ostatní si musíte dokoupit. Nějaké to pouzdro nebo hadřík na displej by určitě udělal radost, ale zase by byla navýšena cena produktu.

Příslušenství k počítači
Konstrukce 284 × 208,6 × 25,1 mm, 1,5 kg, konstrukce: klasická
Displej TN , 11,6" (1 366 × 768 px), dotykový: ano
Operační systém Windows 8.1
Čipset Intel Celeron N2810, CPU: 2 × 2,0 GHz, GPU: Intel HD Graphics
Paměť RAM: 2 GB, vnitřní úložiště: 500 GB (HDD)
Konektory 2× USB 2.0, 1× USB 3.0, HDMI, VGA, 1× Jack 3,5mm, RJ-45
Datové funkce 3G modem: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0 (A2DP, EDR), NFC: ne. GPS: ne
Akumulátor a výdrž 24 Wh, pohotovostní doba: 5 hodin
Cena
Toshiba Satellite 10t-A-103 PU141E-00F00UCZ lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

Design: plastový střízlík

Konstrukci počítače musím hodnotit kladně, vzhledem k ceně je dobře zpracována. Hlavním materiálem, který byl při výrobě použit, je plast, ale i tak všechno pasuje jak má, a nikde se nic neprohýbá, ani nevrže. Na první pohled je však poznat, že počítač patří mezi ty levnější, protože plast není nijak upraven a vypadá opravdu hodně levně. Jedná se o notebook s klasickou konstrukcí, který disponuje panty s možností rozevření do 130°.

Počítač ze všech stran

Po vzhledové stránce počítač nijak nezaujme, spíše působí jako pět let starý model, kdy jsme se s podobným obyčejným a už vůbec ne elegantním designem mohli setkat. Je to jen taková šedá škatule, která má na víku nápis Toshiba. Nic víc. Na počítači se střídají jen dvě barvy, šedá a černá. Při prvním pohledu vám možná bude design připomínat starší počítače HP, které měly obdobnou kombinaci barev a tvarů. Po vzhledové stránce je tak počítač určen spíše konzervativnějším zákazníkům. Chcete-li od svého počítače i trochu té krásy, poohlédněte se jinde.

Rozměry jsou menší, než nabídne většina 11,6" notebooků, a to především proto, že okolo displeje je poměrně malý rámeček. Na druhou stranu není to ultrabook a s nimi počítač srovnávat nelze. Hmotnost počítače činí 1,5 kg, což je sice ještě celkem přijatelná hodnota, na kilové ultrabooky se stejně velkým displejem ale samozřejmě tato Toshiba nemá, ani jim vzhledem k nízké ceně konkurovat nebude. Na výšku má počítač 25,1 mm, takže se nejedná o nijak štíhlý přístroj. Další rozměry jsou 284 mm na šířku a 208,6 mm na hloubku, takže počítač je opravdu malý, snadno se tak vejde například do dámské kabelky.

Spodní strana počítače a notifikační diody

Klávesnice: špatné rozložení

Klávesnice má klasických šest řádků, ale psaní na ní není nijak pohodlné. Její rozložení je opravdu velmi zvláštní a pro delší psaní si raději vezměte přídavnou klávesnici nebo si rovnou vyberte jiný počítač. První řada obsahuje funkční klávesy, ale důležitější je druhá řada, která je největším problémem, je posunuta doleva, a tak se špatně mačkají klávesy, které jsou jinde, než by měly být. Odezva klávesnice je celkem dobrá a hlasitost kláves je příjemně tichá, takže při psaní nebudete rušit své okolí. Klávesnice není podsvícená, což je zcela pochopitelné vzhledem k ceně počítače.

Spínač napájení a klávesnice

Touchpad: dvě tlačítka v základu

Počítač disponuje také touchpadem. Ten je poměrně malý, jelikož svými rozměry ustoupil klávesnici. Jak je zvykem, tak podporuje gesta Windows 8 a jedná se o klasický touchpad, který má dvě fyzická tlačítka, což je v dnešní době spíše neobvyklé. Tlačítka jsou tichá a citlivost touchpadu je celkem dobrá, akorát na gesta reaguje i tehdy, kdy nemá.

Touchpad

Displej: podprůměrný TN panel

Toshiba využila jednoho z méně známých výrobců, Chi Mei, a do modelu Satellite NB10t byl osazen obyčejný TN panel, který zrovna nelze nazvat jako kvalitní. Při mírném úhlu se okamžitě mění barvy a ani podsvícení není nejlepší. V běžně osvícené místnosti budete muset mít maximální podsvícení a venku je práce na počítači téměř nemožná, jelikož je displej ještě k tomu lesklý.

Různé pohledy na displej

Panel má rozlišení 1 366 × 768 pixelů a jedná se tak spíše o podprůměrnou hodnotu, ale vzhledem k cenové relaci je dostačující a jde o běžný parametr. Výhodou nízkého rozlišení je fakt, že není třeba zvyšovat hodnotu DPI u klasické pracovní plochy a všechny prvky jsou bez problému čitelné už při základním nastavení.

Další pohledy na displej

Displej je dotykový, což má své výhody i nevýhody. Výhodou je, že nemusíte používat myš a dotyk je přeci jen více přirozený než ovládání myší, zejména proto, že také operační systém Windows 8 je stvořen pro dotyk. Ovšem nevýhodou je, že displej bude neustále ušpiněný od otisků prstů. Displej umí zaznamenat až 10 dotyků najednou a nenabídne podporu stylusu.

Konektivita: standardní výbava

Počítač je vybaven celou řadou konektorů, ale nelze očekávat nějaké supermoderní rozhraní typu Thunderbolt. Na levé straně nalezneme konektor RJ-45, který slouží k připojení ethernetové sítě nebo internetu. Dále se zde nachází konektor HDMI, jedno USB 3.0 a obstarožní VGA. Na pravé straně už nalezneme jen 2× USB 2.0 konektor, kombinovaný 3,5mm jack, čtečku karet a také nabíjecí konektor.

Pravá a levá strana počítače

Komunikace: veškerý standard

Krom kabelového připojení máme k dispozici i to bezdrátové, a tím je u tohoto počítače především Wi-Fi, která podporuje standardy 802.11a/b/g/n, díky čemuž dosahuje maximální přenosové rychlosti celých 300 Mb/s. Samozřejmě záleží na tom, jak jste daleko od routeru, ale rychlost většinou bývá poloviční, než určuje standard.

Veškeré antény jsou umístěny ve víku počítače

Příjem Wi-Fi je průměrný a je třeba být blíže k routeru, abyste chytili signál, ale ani tak se nejedná o špatný příjem. Je škoda, že v počítači chybí 3G modul, který je poslední dobou v počítačích spíše ojedinělý, ovšem ten by opět navýšil cenu počítače. V počítači se dále nachází modul Bluetooth 4.0, který je standardní výbavou většiny dnes prodávaných notebooků. Bohužel není v žádná další bezdrátová technologie jako NFC nebo GPS.

Fotoaparát: kvalita šla stranou

V běžné výbavě přenosných počítačů je také webkamera. Toshiba bohužel neosadila nikterak dobrou, nýbrž zcela obyčejnou webkameru. Její rozlišení činí 1 MPx a její kvalita je spíše podprůměrná. Pokud máte dobré světelné podmínky, tak bude na fotkách znatelné množství šumu, ale video bude stále plynulé. Pokud jsou světelné podmínky horší, tak se video začne trhat a kvalita obrazu půjde ještě dolů jako u většiny dnešních webkamer integrovaných v noteboocích.

Fotografie z webkamery

Zvuk: nečekejte kvalitu

Počítač disponuje taktéž reproduktory, které hrají upřímně řečeno strašně. Ovšem vzhledem k ceně je to celkem pochopitelné, ale ani tak nedoporučuji cokoliv z reproduktorů poslouchat, opravdu jen v nejvyšší nouzi. Zvuk při vyšších hlasitostech chrčí a nečekejte absolutně žádný náznak hloubek. K počítači si raději pořiďte sluchátka, nebo externí reproduktory.

V počítači jsou integrovány dva reproduktory

Zvukový výstup do sluchátek je většinou lepší než z interních reproduktorů a i zde tomu tak je. Výstup je zprostředkován pomocí kombinovaného konektoru Jack 3,5mm. Toshiba dodává k počítači předinstalovaný ekvalizér DTS Sound, ale raději jej nechte vypnutý, protože zvuk příliš nevylepší. Výrobcem zvukového čipu je společnost Realtek.

Mikrofon umí zaznamenat zvuk v průměrné kvalitě, je slyšet šum, ale jeho citlivost je poměrně dobrá, což je dáno jeho umístěním – nachází se nad kamerou. Vzhledem k ceně počítače se jedná o velmi kvalitní mikrofon, který bude dostačovat většině uživatelů, jenž si tento počítač pořídí.

Zabezpečení: nic zvláštního

Počítači nechybí TPM čip, který je hardwarovým kodérem při spouštění počítače. Dále na počítači nalezneme zdířku pro zámek Kensington a to je vše. Nic víc bychom ani nemohli očekávat, jelikož se jedná o poměrně levný počítač, který není navržen pro maximální bezpečí.

Výkon: Intel je všude

Procesor: lenoch jménem Celeron

Vzhledem k tomu, že počítač je poměrně levný, tak Toshiba osadila i cenově úměrný hardware. Hlavní výpočetní jednotkou je Intel Celeron N2810, který má dvě jádra s frekvencí 2 GHz. I když by se mohlo zdát, že počítač má relativně výkonný hardware, tak tomu bohužel není, ovšem za to nemůže procesor, nýbrž pevný disk. Procesor má i přes relativně vysokou frekvenci nízkou hodnotu vyzařovaného tepla i nízkou spotřebu a díky tomu jej lze chladit pasivně.

Informace o procesoru
Cinebench R11.5
CB R11.5 CPU Multi 64b 0,71 bodů
CB R11.5 CPU OpenGL 64b 5,31 FPS

Procesor nemá schopnost automatického přetaktování a ani nepodporuje Hyper-threading, takže systém vidí jen fyzická jádra. Procesoru asistují pouhé 2 GB operační paměti typu DDR3. Kapacita je i pro běžného uživatele poměrně malá, ale naštěstí je možnost si paměť rozšířit. V počítači se nachází jeden slot pro paměti DDR3 a tak můžete původní modul vyměnit za větší. Nicméně, pro kancelářskou práci je kapacita dostatečná.

Grafika: Intel z Ivy Bridge

O zobrazení obrazu na displeji počítače se stará čip Intel HD Graphics, který je integrován v procesoru. Jedná se o stejný čip, který je v procesorech řady Ivy Bridge, avšak má pouze čtyři jádra a i frekvence byla snížená. Takže starší hry si zahrajete, ale nečekejte zázraky.

Informace o grafickém čipu
Benchmark
Alien vs. Predator 2011 3 FPS
Furmark v1.12.0.0 720p 1 FPS / 77 bodů
Hry FPS
Crysis 3 2
Left 4 Dead 2 27

Úložný prostor: běžný disk

Jako úložiště dat slouží 500 GB velký pevný disk, jehož plotny se točí rychlostí 5400 ot./m. Bohužel je disk opravdu hodně pomalý a jedná se o největší brzdu počítače. Disk má standardně jen jeden oddíl, na kterém je po prvotním spuštěním volných 410 GB. Start systému trvá 21 vteřin, jedná se tak o běžnou hodnotu pro méně výkonný notebook bez SSD disku. Z režimu spánku se systém probudí během 7 vteřin, což je poměrně dlouhá doba.

Testy disku

Hlasitost a teplota: hlavně žádný hluk

Toshiba do počítače neosadila žádný ventilátor. Což je velmi dobře, počítač je tak téměř bezúdržbový a velmi tichý. Velmi potěšující je fakt, že se nepřehřívá a ani příliš netopí. Pokud děláte běžnou kancelářskou práci, bude chladný. Pokud jej zatížíte více požadavky, tak se začne mírně zahřívat, ale nejedná se o nic strašného.

Teploty počítače

Zajímavé však je, že na levé straně počítače se nachází výdech chlazení, ale žádný vzduch jím neproudí. Nejspíše při návrhu inženýři počítali s použitím aktivního ventilátoru, ale nakonec ponechali jen pasivní chladič, který zcela postačuje.

Výdrž baterie: vydrží jenom chvíli

Toshiba šetřila bohužel i na baterii, která nevydrží příliš dlouho bez elektrické přípojky. Kapacita baterie je pouhých 24 Wh, a to je opravdu málo. Bohužel nelze připojit přídavnou baterii. Také bohužel chybí možnost uživatelské výměny baterie, která je napevno přišroubována dvěma šroubky.

Typ testu
Režim v letadle 5 hodin 3 minuty
Kancelářská práce 2 hodiny 39 minut
Přehrávání videa 1080p 2 hodiny 12 minut

Při kancelářské práci udržela baterie počítač naživu 2 hodiny a 39 minut, což je hodně podprůměrná hodnota, jelikož se vyrábí notebooky s delší výdrží za podobnou cenu. Pokud necháte počítač ležet ladem, budete mít minimální podsvícení displeje a aktivovaný režim v letadle, bude činit výdrž na baterii až 5 hodin a 3 minuty. Při přehrávání videa s polovičním jasem v rozlišení 720p vydrží počítač běžet 2 hodiny a 12 minut. Takže pokud budete chtít sledovat delší film, tak si raději vezměte nabíječku.

Operační systém: prakticky čistý systém

Zvoleným systémem je Windows 8 v edici Core. Jedná se tedy o nejnižší edici, která nabízí vše, co požaduje běžný uživatel, strádat však nebudou ani náročnější, snad jen podpora šifrování BitLocker by jim mohla chybět, vizualizační technologii HyperV snad nikdo na takovém počítači nevyužije. Je celkem běžné, že výrobci předinstalují Windows 8. Systém ale není problém aktualizovat na Windows 8.1.

Snímky ze systému

V počítači není mnoho balastu. Toshiba předinstalovala jen základní nástroje pro ovládání počítače a nějaké ty hry, ovšem ty lze celkem snadno odinstalovat. Bohužel není k počítači zdarma sada Office, tu si musíte dokoupit.

Záruka: rozšířitelná a mezinárodní

Počítač disponuje klasickou zárukou 24 měsíců, kterou lze prodloužit až na 36 měsíců. Jedná se o mezinárodní záruku, takže počítač lze reklamovat nejen v ČR, ale i v dalších zemích kde má Toshiba zastoupení.

Závěr

Tento rozporuplný počítač nás bohužel nijak příjemně nepřekvapil a má více záporných než kladných stránek. Mezi jeho největší výhody patří jednoznačně cena, dále bych zmínil dobrou konstrukci, která není sice dokonalá, ale na svoji cenu je opravdu dobře zpracovaná. Z těch horších stránek nesmím opomenout klávesnici, která je opravdu strašná, displej na kterém občas není nic vidět a také pomalé reakce. Celkově je tedy vhodnější se poohlédnout spíše po konkurenci. A čím na Toshibu zaútočí?

Další pohled na počítač

Počítač Lenovo Flex 10 má hned několik trumfů v rukávu. Mezi ty patří mnohem výkonnější hardware, univerzálnější konstrukce, která dovoluje udělat si z počítače „stojan“, ale pro hraje i delší výdrž na baterii. Jak se zdá, tak v boji s tímto modelem Toshiba zcela pohořela a nemá nic moc co nabídnout, protože Lenovo stojí stejně jako Toshiba.

Lenovo Flex 10

Asus proti Toshibě vysílá svého bojovníka s názvem X200CA. Ten oproti ní nabídne nižší cenu, lepší výkon a také příjemnější vzhled, ovšem to je velmi subjektivní. Toshiba opět pohořela a nemá co nabídnout, protože i výdrž Asusu je delší než u Toshiby.

ASUS X200CA-KX007H

Acer má také svého bojovníka proti Toshibě. Je jím Acer Aspire V5-122P, ten disponuje procesorem AMD, který je na tom výkonnostně podobně jako Intel, ale AMD vyhrává v grafických operacích. Tento počítač je také levnější než Toshiba, takže ta opět nemá moc co nabídnout.

Acer Aspire V5-122P
Graf ceny produktu Toshiba Satellite 10t-A-103 PU141E-00F00UCZ poskytuje server Heureka.cz
Klady
  • nízká hmotnost
  • přijatelná cena
  • pevné panty
  • nízké teploty v zátěži
  • pasivní chlazení
Zápory
  • špatný displej
  • mizerný výkon
  • pomalá odezva systému
  • špatná klávesnice
  • nízká výdrž při běhu na baterii
  • nemá oproti konkurenci co nabídnout
Diskuze ke článku
kubik393
Za cenu kolem 9 tisíc korun je konkurence třeba Acer Aspire V5-131, který je levnější a hlavně, jeho Celeron 1017U je z rodiny Ivy Bridge a nikoliv Bay Trail jako v případě této Toshiby, to má za následek uvedený nízký výkon, je to tabletový procesor Atom, který se ale z marketingových důvodů jmenuje Celeron. Pokud kupujete takto levný počítač a očekáváte zázraky (což je naivní ale lidé už tak přemýšlejí), připlaťte si raději za třeba Lenovo S210 Touch nebo Asus VivoBook S200E nebo zmiňovaný Aspire V5-131, který sice nemá ani USB 3.0 ani dotykový displej ale je rychlejší, také se dá rozšiřovat a hlavně, stojí i kolem 7500 Kč. Musíte však oželet trochu horší konstrukci.
lojza
zajimalo by me v jakem playeru jste jake video prehravali...drtivou vetsinu treba MPC HC umi akcelerovat pres grafiku, cimz se cpu flaka a spotreba by mela byt dosti mala.
Olaf
Uf takovej klump - zadne SSD, 2GB ram a Celeron k tomu - to uz bych radeji mirne pouzity ultrabook se vsim vsudy napr. rok v zaruce nez takovy novy kram - ktery je zastaraly uz ted

Dneska prodavat notebooky bez SSD - jakoby to snad Toshiba ani nechtela prodavat ...

A pak ze nemaji prodeje pocitacu klesat ...
pixel
sorry, ale 2gb ram? to jako vážně? opravdu? no lol. zbytek raději už bez komentáře. chytrák prodává a pitomec kupuje.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze