Toshiba Portégé Z20t
recenze

Toshiba Portégé Z20t

Když je tablet notebookem
3

Toshiba se s řadou Portégé zaměřuje na lehké pracovní notebooky, o čemž svědčí i model Z20t, který mimo toho nabídne jako jeden z mála funkcionalitu 2v1, čímž se stává ještě zajímavějším. Mimo této lákavé kombinace zaujme i dobrým výkonem a také přídavným perem, které výrazně rozšiřuje možnosti využití 12,5palcového displeje.

Notebooků s funkcionalitou 2v1 je na trhu mnoho, avšak většina nepřichází s větším výkonem. Jde spíše o tablety, ke kterým si jako bonus můžete připojit dok s klávesnicí, ale i ten má svá omezení a většinou nenabízí podsvícení či více rozšiřující kabelovou konektivitu. Toshiba Portégé Z20t ale nabízí výkonnější hardware a jako bonus ji můžete využít i jako tablet, ke kterému dokonce nabízí i speciální pero pro náčrty a poznámky.

Toshiba Portégé Z20t

Tato strategie je tedy opačnou, než jakou nabízí většina ostatních výrobců a z každého úhlu jde o zajímavý a také celkem nový pohled na funkci 2v1. Přesto ale Toshiba Portégé Z20t ještě nezískala tolik úspěchů a bývá často nezaslouženě opomíjená a nedoceněná. Proč tomu tak je? Na to si odpovíme v dnešní recenzi.

K dispozici máme model, který se na našem trhu bohužel neprodává. Jedná se o model s 12,5" FullHD displejem a dvoujádrovým procesorem Intel Core M-5Y71 taktovaným na 1,2 GHz, kterému sekunduje 8 GB operační paměti a 256GB SSD úložiště. Integrovaná grafická karta Intel HD 5300 se pak stará o grafický výkon. Notebook také postrádá slot na SIM karty, čímž se právě liší od nejvybavenější varianty B-10C, která je dostupná na našem trhu.

Další variantou je B-10E, která se odlišuje především v dvoujádrovém procesoru Intel Core M-5Y31, který je taktovaný na 900 MHz, a také operační pamětí, jež se zastavila na 4 GB. Mimo tohoto v zařízení nalezneme také menší SSD disk o kapacitě 128 GB. Naopak chybí slot na SIM kartu.

Oficiální snímky

Toshiba Portégé Z20t – videopohled

Technické parametry Toshiba Portégé Z20t B-10C

Kompletní specifikace
Konstrukce309 × 215,2 × 21 mm, 1 500 g, konstrukce: s odnímatelným displejem, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 12,5" (1 920 × 1 080 px)
ChipsetIntel Core M 5Y71, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: Intel HD 5300
PaměťRAM: 8 GB, disk: 256 GB (SSD), paměťové karty: microSD
Konektory2× USB 3.0, ?× USB 2.0, video: microHDMI, další: Ethernet (RJ-45)
Datové funkcemodem: LTE, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 8.1 Pro
Akumulátor36 Wh, udávaná výdrž: 9 hodin
Dostupnostkvěten 2015, 49 390 Kč

Obsah balení

V balení nalezneme samotný přístroj včetně klávesnicového doku, nabíjecí adaptér a také přídavné pero. To se bude hodit zejména k načrtnutí nákresu nebo psaní poznámek a Toshibu chválíme za to že, přidala toto příslušenství rovnou do balení. Ocenili bychom ale také jednoduchý obal, jaký nabízí k některým produktům například Asus.

Design a konstrukce: nenápadnost sama

Portégé Z20t není zařízením zaměřeným na design, ale především na funkčnost a práci. Tomu odpovídá i vzhled. Jeho rozměry jsou 215,2 × 309 × 21 mm, a Toshiba se tak nesnaží soupeřit s nejtenčími konvertibilními zařízeními. Většina těla je vyrobena především ze slitiny kovu, který dává přístroji skvělou pevnost a bytelnost, ale zároveň mu přidává i na hmotnosti, která ve spojení s dokem činí rovných 1,5 kg.

Tablet

Samotný tablet je mnohem lehčí s hmotností 681 gramů. Mezi ostatními zařízeními ale nijak zvláště nevyniká, a jedná se tak o „černou placku“ s 12,5palcovým displejem. S rozměry 305 × 198 mm se nejedná o žádného drobečka, tloušťka 9 mm ale není špatná a přispívá k lepšímu držení.

Displej je vsazen do jednolitého kovového rámu a chválím Toshibu za pogumovaný okraj okolo displeje, který slouží pro jeho větší odolnost při pádu. Nad displejem nalezneme už jen webkameru s rozlišením 720p a nezbytné senzory, jako jsou senzor světla, akcelerometr a gyroskop.

Design je velmi střídmý

Levá strana pak hostí veškerou konektorovou výbavu, která čítá microUSB, kterým ale nelze zařízení nabíjet, microHDMI a 3,5mm jack konektor k připojení sluchátek. Nesmí chybět ani slot na microSDXC karty a dvojice tlačítek pro regulaci hlasitosti a zapnutí/vypnutí tabletu.

Na spodní straně je už pak pouze napájecí konektor a otvory pro zasazení do doku a pro stylus. Horní a levá strana jsou bez jakéhokoli dalšího využití.

Dok

Na doku nalezneme masivní kloub s dvěma kovovými trny a uchycením pro tablet. Po dosazení je tablet na svém místě stabilní a nevypadá, že by měl po čase tendence se viklat. Součástí kloubu je i mechanický posuvník, díky kterému tablet z doku vyjmete.

Důležitou součástí je také klávesnice, se kterou si v tomto případě Toshiba opravdu vyhrála. Má příjemně nízký zdvih a měkký dopad, od práce tak zbytečně nezdržuje. Nechybí jí ani podsvícení, které je regulovatelné ve dvou úrovních a rovnoměrné. Jedné, co vás na klávesnici zklame, je absence podsvícení funkčních kláves. Součástí klávesnice je i navigační AccuPoint, tedy obdoba trackpointu v Lenovo ThinkPadech. V tomto případě funguje dobře, a pokud si něj zvyknete, jen těžko se bez něj v budoucnu obejdete.

Nechybí samozřejmě ani touchpad s dvěma oddělenými tlačítky, která jsou určená zejména pro AccuPoint, ale také má dvě integrovaná tlačítka na spodní straně. Touchpad je relativně přesný a jeho povrch je příjemně měkčený. Jedná se o jeden z nejlepších touchpadů, které jsme měli možnost v zařízeních 2v1 vidět a Toshiba ho rozhodně neodbyla.

Konečně se setkáváme se zařízením, u kterého i dok řádně rozšiřuje konektorovou výbavu. Na pravé straně nechybí mimo napájecího konektoru ani LAN konektor a tři USB 3.0. Na levé straně potěší plnohodnotné HDMI a starší VGA konektor, který napovídá, že jde skutečně o pracanta se vším všudy. Mimo těchto dvou konektorů je přítomen i zámek Kensington a také zámek, který zafixuje tablet v doku.

Displej: raději opatrně

12,5palcový FullHD displej, který se Toshiba rozhodla integrovat, je pokryt matným filtrem, jenž se podobá jemnému papíru, a pocit z displeje je tak velmi zvláštní.

Displej je také kryt tvrzeným sklem IOX Glass. I když jsme se ale k tabletu chovali velmi šetrně, nad displejem se objevily menší oděrky. Pozorovací úhly jsou horší, a to především kvůli matnému filtru, který je nanesen přes displej. Barvy se výrazně mění a stačí tablet mírně naklonit a podívaná končí.

Toshiba Portégé Z20t

Oproti tomu čitelnost na přímém slunci je skvělá a automatická regulace jasu funguje na jedničku. Minimální jas v zhoršených světelných podmínkách nevypaluje oči a na ten maximální je více než dostatečný. Podání černé je ale opět horší a barva spíše připomíná tmavě modrou.

Obrovskou výhodou je také pero integrované přímo v těle notebooku, Toshiba navíc v balení dodává ještě větší. Pero je perfektně použitelné, displej reaguje bez zaváhání. Zvětšuje se tak ještě více jeho použitelnost a stává se z něho blok, do kterého můžete vlastnoručně psát poznámky či kreslit.

Zvuk: sluchátka nutností

Zvuk jistě nebude důvodem ke koupi modelu Z20t, což Toshiba potvrzuje. Dva stereofonní reproduktory na přední straně pod displejem nepodávají nijak kvalitní výstup. Zvuk je plechový a postrádá jak výšky, tak basy, které jsou značně potlačené. Maximální hlasitost je dostatečná, ale pochybuji, že byste jí chtěli v praxi využívat vzhledem ke kvalitě reprodukce. Zajímavější je 3,5mm jack k připojení sluchátek. U něj kvalita stoupá, a i pokud nejste náruživí posluchači, doporučuji zvolit sluchátkový výstup.

Webkamera a fotoaparát: žádné zázraky

Webkamera má rozlišení 720p a jedná se tak o standard, který dobře poslouží při videohovorech. Při špatných světelných podmínkách je pozorovatelný značný šum a kvalita obrazu výrazně upadá.

Mnohem zajímavější je přítomnost zadního fotoaparátu. Ten má rozlišení 5 megapixelů a poslouží dobře pro rychlé snímky, pokud u sebe nemáte fotoaparát či mobilní telefon. Nechybí automatické ostření ani nastavení expozice, vyvážení bílé nebo sériové snímání. Také můžete natáčet video v rozlišení až 1080p. Chybí mu přisvětlovací dioda, a tak se dost dobře nedá fotit za špatných světelných podmínek. Zato aplikace Camera 360 je na dané zařízení vcelku propracovaná a dovolí vám nastavení několika režimů.

Toshiba Portégé Z20t – testovací video, 1080p, 30 fps

Hardware a výkon: tablet nebo notebook?

Toshiba Portégé Z20t míří do nejvyššího segmentu zařízení s koncepcí 2v1, a tomu napovídá i procesor, který Toshiba integrovala do tohoto modelu. Jedná se o výkonnější procesor Core M, který sahá na paty ultrabookovým procesorům a v dané třídě je téměř špičkou. Velmi ale zklamala grafická karta.

Procesor a operační paměť

Dvoujádrový Intel Core M-5Y71-Broadwell taktovaný na 1,2 GHz podporuje Turbo Boost a Hyper-Threading. Jeho maximální takt je 2,9 GHz. Poskytuje dostatek výkonu jak na běžnou kancelářskou práci, tak i o něco náročnější vytváření obsahu. Díky pasivnímu chlazení je Toshiba Z20t perfektně tichá a nic vás od práce neruší. Výkonu napomáhá i 8GB operační paměť. Teploty se v klidovém stavu pohybují okolo 40 stupňů, ale při vyšším vytížení stoupají až k 90 stupňům, což je více, než bychom si představovali, nicméně teplo se na samotném přístroji nijak vážně neprojevuje, až na o něco málo teplejší zadní stranu, která ale při užívání není nepříjemně horká.

Pokud byste ale neměli tak vysoké nároky, můžete zvolit i variantu s procesorem Intel Core M-5Y31-Broadwell s taktem 900 MHz a maximální frekvencí 2,4 GHz a 4 GB operační paměti.

Grafika

Integrovaná grafická karta Intel HD 5300 není sice určená na hraní her, ale starší kousky (například FIFU 14) si na ní při středních detailech zahrajete. Z novějších zvládne například i The Sims 4, ale pouze na nízké detaily. Na hraní her, jako je Crysis 3 ale určitě stačit nebude.

V benchmarcích výkon grafiky nijak nepřekvapil a například v Heaven Benchmark v2.5 Basic jsme se dostali na 10 fps. Při řádném zatížení ve FurMarku Toshiba získala pouze 123 bodů s bídnými 4 fps.

Úložiště

SSD úložiště je v tomto segmentu téměř samozřejmostí a námi testovaná varianta má kapacitu 256 GB, z čehož vám po prvním spuštění zůstane přibližně 230 GB pro vaše data. To bohatě postačí na pár základních her, nějakou hudbu a především dokumenty. Jistě ale doporučujeme před koupí zjistit nynější využití, aby vám kapacita dostačovala. Velmi nás také překvapila rychlost disku, která je nadstandardní.

Operační systém: Windows 8.1 Pro

Toshiba Portégé se dodává s operačním systémem Windows 8.1 Pro, a máte tak přístup jak ke klasickému desktopovému prostředí v případě využití zařízení jako notebooku, tak i dlaždicové menu v případě tabletu. Nechybí pár předinstalovaných programů, jako je Spotify nebo antivirový program McAfee na 30 dní. Systém lze pochopitelně zdarma upgradovat na Windows 10.

Mimo tohoto jsou k dispozici základní utility od Toshiby, které jsou využitelné. Jedná se například o vlastní prostředí fotoaparátu Camera 365, které pomůže s lepší ovladatelností webkamery a fotoaparátu, a ve které si lze nastavit různé režimy snímání od zkrášlení až po noční režim. Nechybí ani Toshiba eco Utility, která se stará o delší výdrž baterie, a o které si povíme níže.

Baterie a výdrž: více než očekáváte

V tabletu se nachází 36Wh akumulátor, což není špatná hodnota, navíc tu samou kapacitu použila Toshiba i u doku. Společně zvládnou bez omezení Wi-Fi a s jasem na polovinu hodnoty téměř 13 hodin kancelářské práce. Samotný tablet pak vydrží necelých 7 hodin. Pokud ale zvýšíte výkon na maximum a zapojíte všechny komponenty, notebook se vypíná už po 2 hodinách.

Pokud zapnete i utilitu Toshiba eco, která omezí výkon na minimum, výdrž se prodlouží o dalších až 6 hodin. Co se týká dobíjení, dok zvládá nabíjet i tablet. Na hodnotu 80 % se tablet nabije za 98 minut a na 100 % za hodinu a 130 minut.

Konektivita: notebooková, díky doku

Konektorová výbava je bohatá, a to hlavně díky doku, ve kterém je integrován LAN konektor, tři USB 3.0 a také plnohodnotné HDMI se starším VGA konektorem, který je pořád často integrován do pracovních notebooků.

Samotný tablet pak čítá microUSB, microHDMI a také slot na paměťové micro SDXC karty do kapacity 128 GB. Přítomný je i 3,5mm jack konektor. Nevýhodou je nemožnost nabít tablet přes microUSB, ale vzhledem k výbavě notebooků a také jeho baterii by to bylo jen těžko realizovatelné.

Komunikace: i šikovné WiDi

K surfování na internetu můžete využít Wi-Fi 802.11ac a nezbytné je Bluetooth 4.1. Využitelná je i funkce WiDi, pomocí níž můžete streamovat hudbu, videa nebo obrázky bezdrátově. Nám zapůjčený notebook bohužel postrádá slot na SIM karty, a tak chybí mobilní sítě, avšak na trhu naleznete i modely s podporou mobilních sítí.

Záruka: i něco navíc

Toshiba na tento model poskytuje standardní záruku na 2 roky při zakoupení produktu v České republice a jednoletou záruku pro Evropu. Máte ale možnost do 1 roku od koupi notebooku dokoupit i evropskou záruku na 3 roky, včetně možnosti výměny baterie na 3 roky. Či zvolit dvou, tří až čtyřletou mezinárodní záruku.

Závěr: práce, až pak zábava

Toshiba Portégé Z20t je z každého úhlu zajímavá. Nechybí jí nic důležitého, a to ani z konektorové výbavy. Samotná konstrukce je pevná a kvalitně zpracovaná. Nevýhodou je její hmotnost, která je vyšší kvůli použitým materiálům. Oceňujeme i přídavné pero, které je funkční a rychle si na jeho přítomnost zvyknete a také AccuPoint integrovaný v doku.

Toshiba Portégé Z20t

Menší nevýhodou jsou horší pozorovací úhly displeje a také jeho náchylnost k oděrkám. Samostatnou kapitolou je cena, která začíná na 33 990 Kč za variantu s procesorem Intel Core M-5Y31 a 4 GB operační paměti a končí na 51 990 Kč za variantu s procesorem Intel Core M-5Y71 Broadwell, 8 GB RAM a podporou sítí včetně LTE.

Konkurence

Konkurence je v oblasti zařízení 2v1 vysoká a hned jako prvního můžeme jmenovat Asus Transformer Book T300 Chi (FH002H), který má slabší procesor Intel Core M 5Y10 Broadwell a stejnou grafickou kartu Intel HD 5300. Operační paměť se zastavila na 4 GB a vnitřní úložiště na 128 GB. Displej o úhlopříčce 12,5 palců nabídne vysoké rozlišení 2 560 × 1 220 pixelů. Cena je příznivějších 23 499 Kč.

TIP: Recenze Asus Transformer Book Chi – Jediný svého druhu

ASUS Transformer Book T300 Chi

Dalším konkurentem je HP EliteBook 810 G3 Touch s procesorem Intel Core i5-5200U Broadwell a lepší grafickou kartou Intel HD 5500. Tomuto duu sekunduje 8 GB RAM a 256GB SSD disk. Displej o úhlopříčce 11,6 palců má rozlišení 1 366 × 768 pixelů. Cena se zastavila na téměř 39 000 Kč.

HP Elitebook 810 g3 touch

Konkurentem je také nová generace zařízení Lenovo ThinkPad Helix (2015) s identickým procesorem Intel Core M-5Y71 a 8 GB operační paměti a 256GB SSD diskem. Dobrou podívanou zajišťuje 11,6palcový IPS displej s FullHD rozlišením. Cena se zastavila na 56 737 Kč.

TIP: Nový Lenovo ThinkPad Helix (2015): evoluce jak má být

Lenovo ThinkPad Helix 2015
toshiba-portege-z20t
Klady
  • kvalitní konstrukce
  • dobrý výkon
  • digitální pero
  • velká konektorová výbava (po spojení s dokem)
  • dobrá výdrž na jedno nabití
Zápory
  • displej náchylný k oděrkám
  • horší pozorovací úhly
  • vyšší hmotnost
  • vysoká cena
Diskuze ke článku
Martin Tuček
Martin Tuček
Straší VGA. Jenže to tam sedí taky :D
blue.sun
Návrat Jediho... teda... Tablet PC. Koncept, který tu už dávno byl, jen oprášen pod novým názvem...
Luboš
Já nevim, ale mě tyhle recenze opravdu nesedí, slečna mluví jako stroj a nezmínila třeba ani HDMI port na doku.. když mluví o uchycení vršku tak ukazuje na nabíjecí konektor apod...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze