Suunto Ambit3
recenze

Suunto Ambit3

Pro skutečné sportovce
14

Pokud vedete aktivní sportovní život a jsou pro vás důležitější sportovní funkce než ty telefonní, máme pro vás řešení. Finské Suunto do modelové řady hodinek Ambit3 implementovalo Bluetooth technologii, která umožňuje komunikaci s telefonem i sportovním příslušenstvím. V praxi to znamená snadnou synchronizaci a notifikace a zároveň překvapivě dobré fitness funkce.

Modelová řada Suunto Ambit3 se řadí mezi to nejlepší, co na poli sporttesterů můžete zakoupit. S novou generací a již zmíněným Bluetooth se rozšiřuje již tak široká škála možností o telefonní funkce. Jedná se o hodinky, které by neměly chybět žádnému sportovci?

Suunto Ambit 3 – videopohled

Technické parametry Suunto Ambit 3 Peak Sapphire

Kompletní specifikace
Konstrukce50 × 50 × 17 mm, 92 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano, zapínání: přezka
Displej?, 1,1" (128 × 128 px), tvar: kruhový
Systém?, kompatibilní s: ?
Datové funkceBluetooth: 4.0, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ?
Akumulátor? mAh, nabíjení: proprietární kolébka
Dostupnost, 14 390 Kč

Za zapůjčení děkujeme eshopu PULSMETRY.CZ.

Více variant, více možností

Řada Ambit3 se dělí na jednotlivé verze. V redakci máme jak nejvyšší model Peak Sapphire, tak i levnější verzi Sport. Základní rozdíl je v outdoorových funkcích, Peak nabídnou navíc barometr, a velikosti baterie. Na první pohled se ale výrazně liší i designově. Oba modely mají sice průměr 5 cm, ale v případě nejvyšší verze se budete dívat na kovovou lunetu, safírové sklíčko a celkově velmi reprezentativní design, který se neztratí ani ve společnosti, i když hodinky stále na první pohled vypadají sportovně. U modelu Sport, stejně tak i u verze Peak bez safíru, již nebyly použity tak prémiové materiály a hodí se především na sport. Potěšit ale mohou svěží barvy, jako je jasná modrá nebo zelená.

Suunto Ambit3

Příjemné nošení

Určité obavy z velikosti hodinek a jejich hmotnosti 80 až 92 gramů jsou určitě na místě. Po nasazení na ruku ale rychle opadnou. Řemínek je velmi poddajný a komfortní. Rozhodně jeden z nejlepších, co jsme kdy testovali. Díky až nečekané variabilitě se nemusejí obávat ani majitelé menšího zápěstí. Pod lunetou se také nachází GPS modul, ale ani on nošení nijak neomezuje a v praxi ani nekomplikuje.

Suunto Ambit3

Všechny verze nabídnou pětici tlačítek, která se dobře mačkají, a to i při sportu. Samotné ovládání je i díky nim velmi intuitivní a návod ani není potřeba. Na spodní straně se následně nachází konektor pro nabíjení.

Displej: na sport a výdrž

Zapomeňte na barvičky, k tomu jsou jiná zařízení. Sportovci potřebují snadno čitelný displej za každého počasí a dlouhou výdrž baterie. Samotný 1,1palcový displej s rozlišením 128 x 128 pixelů je skutečně velmi dobře čitelný, nabízí několik úrovní jasu i možnost invertovat barvy. Samozřejmě nechybí ani podsvícení, a to v několika módech.

Suunto Ambit 3 Peak Sapphire

Displej je v základním stavu rozdělen do tří částí, kde každá zobrazuje předvolený údaj. Tři údaje rozhodně nestačí, a proto je těchto ploch na hodinkách více. Přesouvat se mezi nimi můžete prostředním pravým tlačítkem. Displej je samozřejmě variabilní a může vám zobrazit i grafy.

Suunto Ambit3

Výdrž neomezuje

Po 10 dnech používání, celkem 20 hodinách měření aktivit a srdečního tepu, z toho 4 hodiny s GPS měřením po 1 sekundě, mají Ambit3 Peak stále 40 % baterie. Spolehnout se lze i na hodnoty udávané výrobcem, tedy s GPS: 200 hodin při 60sekundovém intervalu, 30 hodin při 5sekundovém intervalu, 20 hodin při 1s intervalu. Jako běžné hodinky lze Ambit3 Peak používat až 30 dní. Model Sport je na tom kvůli menší baterii hůře, ale i tak jsou hodnoty dostačující: 25hodin při 60sekundovém intervalu, 8 hodin při 1sekundovém intervalu a 14 dní s funkcemi bez GPS.

Suunto Ambit3

Movescount jako centrum všeho

Účet na movescount.com je nutností. Ve vašem profilu uvidíte nejen dokončené a synchronizované aktivity, ale hodinky si můžete také nastavit. V základu máte předvoleno 10 činností, které si lze přejmenovat, zcela přestavět či jen mírně modifikovat. Přímo na stránkách, případně v aplikaci, si nastavíte, jaké hodnoty na displeji a několika plochách při sportu uvidíte. Nastavení tímto způsobem je rozhodně komfortní, rychlé a přehledné. Má to ale jeden háček, pokud na něco zapomenete, daná informace se vám při činnosti nezobrazí, na hodinkách ji nelze přidat a informaci uvidíte až po synchronizování na účtu Movescount. Své profily sportů ale rychle vyladíte, případné nedostatky lze zachránit i mobilní aplikací a synchronizací přes Bluetooth.

mobilní aplikace Suunto Movescount

Základem jsou i přehledné a velmi přesné údaje o vašem cvičení a zakreslení do grafu. V Movescount si také můžete nastavit více, než samotné hodinky umí. Přímo ve webovém rozhraní je app zone, kde se nacházejí aplikace zdarma ke stažení. Vybrat si můžete ze seriózních, jako je odhad doběhnutí maratonu dle současného tempa. Ke stažení je ovšem i aplikace, která vaše spálené kalorie přepočítá na počet piv a podobně. Dle tutoriálů si lze v app designer aplikaci i poměrně jednoduše vytvořit.

Suunto Ambit 3 Peak Sapphire

Stáhnout Suunto Movescount

App Store (zdarma)

GPS, sportovní a outdoorové funkce

Suunto Ambit3 se řadí mezi špičku a očekávání jsou vysoká. I když jsme chybičky hledali, žádné jsme nenalezli. GPS poloha je určena běh pár vteřin a všechna měření jsou přesná.

Při 20km jízdě na kole se ujetá vzdálenost přesně shodovala s cyklocomputerem. Hned na řídítkách se nacházelo i LG G2 se zapnutým Endomondo. I jeho výsledek je obdivuhodný, ale o 40 metrů odlišný.

movescount

Suunto Ambit3 disponují i akcelerometrem, který využijí v případě, kdy ztratí GPS signál. Akcelerometr jsme opět vyzkoušeli, a to rovnou na běžícím páse. V průběhu 9 km jsem na páse měnil rychlost od 5 do 15 km/h, stejně tak jsem měnil i sklon. Výsledek je skvělý, hodinky naměřily 9,05 km. Nutno ale podotknout, že výsledku je dosaženo kombinací. Při 5 km/h hodinky vzdálenost spíše přidávaly, při rychlém běhu naopak ubíraly. I tak je ale takto malá odchylka jen za použití akcelerometru obdivuhodná.

movescount

Velmi pohodlný je i hrudní pás, který je z větší části látkový. Na těle drží dobře, neklouže a v porovnání s levnější konkurencí o něm téměř ani nevíte. Naprosto bez problémů jsem s ním i spal a samozřejmě jsem si monitoroval srdeční tep při spánku.

Suunto Ambit3

Hodinky vás nenechají v maléru. V průběhu bouřlivého „jarního“ počasí mě dvakrát upozornil bouřkový alarm. Barometr se při outdoorových aktivitách, včetně jednoduchého a přehledného grafu, hodí. Stejně tak oceňuji údaje o východu a západu slunce, když se chci dostat domů před setměním. Pokud navíc hodinky sundám ze zápěstí, dostanu i relevantní informace o teplotě.

Funkcí je opravdu nespočet a běžný smrtelník je ani nevyužije. I z tohoto důvodu jsou Ambit3 vhodné pro sportovce a skutečně aktivní uživatele. Vše si navíc můžete prohlížet na Movescount, kde máte i přehledné grafy o srdečním tepu, respirační rychlosti, EPOC, VO2, teplotě, vertikální rychlosti, PE, tempu, nadmořské výšce a mnohém dalším. Jednotlivá měření lze exportovat do následujících formátu: kml, gpx, xlsx, fit nebo tcx.

Suunto Ambit3

Ze sportovních aktivit nám chybí snad jen krokoměr. Hodinky ovšem denní aktivitu monitorují a slovně nás informují, zda jsme aktivní, či nikoliv. Hodnocení, stejně jako zbylé nastavení hodinek, je v angličtině, Movescount lze nastavit i do češtiny a pomocí našeho mateřského jazyka tak díky synchronizaci nastavit i hodinky. Přímo Ambit3 ale náš jazyk neovládají.

Základní notifikace

Pokud ani při sportu nemůžete telefon vypnout, případně nevnímat, notifikace přijdou vhod. Spokojit se ale musíte se základem, tedy se zobrazením textové zprávy, informace o příchozím hovoru či jakékoliv jiné notifikace, například i od hry.

Suunto Ambit 3 Peak Sapphire

Na notifikace bohužel nejde nijak reagovat a zmizí až po zobrazení v telefonu. Ambit3 také zvládnou maximálně 10 notifikací. U upozornění nás mrzí pouze absence vibrací, zvukové upozornění lze při sportu snadno přeslechnout.

Suunto Ambit3 aktuálně komunikují pouze s iOS a nízkoenergetickým Bluetooth čtvrté generace. Každým dnem, nejpozději do konce dubna 2015, má vyjít i aplikace a možnost notifikací pro Android. V neupřesněném datu by měla následovat také podpora Windows Phone.

Suunto Ambit3 Peak Sapphire

Závěr

Suunto Ambit3 jsou zařízením pro skutečné sportovce. Ze sportovní stránky není co vytknout. Měření jsou velmi přesná, možnosti nastavení a individualizace vysoké. Vytknout nelze skutečně nic. U notifikací by se ale hodily vibrace, případně i větší nevázanost na telefon s možností odmítnutí hovoru SMS zprávou a podobně.

Suunto Ambit 3 Peak Sapphire

Suunto Ambit3 se prodávají v několika verzích, nejvyšší Peak Saphire s hrudním pásem lze koupit za 14 390 Kč. Ambit3 Sport se prodávají od 8 700 Kč a Ambit3 Run začínají na 6 850 Kč. Rozhodně to není málo, ale získáte přesný sportovní monitoring, přehledná data i kvalitní zpracování.

Suunto Ambit 3

Za zapůjčení děkujeme eshopu PULSMETRY.CZ.

Konkurence

Hlavním konkurentem je Garmin, který do své vlajkové lodi 920XT také implementoval smart notification. Tento pulsmetr nabídne více informací pro běžce a komunikuje nejen skrz Bluetooth, ale i přes ANT+. Výhodou Ambit3 Peak je o 500 Kč nižší cena, při porovnání verze bez safíru. Suunto odpovídá také civilním vzhledem, širším zaměřením a outdoorovými funkcemi, kde nechybí například ani teploměr.

Garmin Forerunner 920 XT

Na veletrhu CES 2015 byly představeny také Garmin fenix3, které nabídnou barevný displej, civilní design, propracovanější notifikace a disponují také vibracemi a krokoměrem. Jedná se o silného konkurenta a v rozhodování určitě budou hrát roli sympatie se značkou nebo celkové zpracování měření.

Garmin fenix3

Z řad Garminu lze do konkurence zařadit i Fenix 2, který také komunikuje s telefony. Na trhu je následně mnoho kvalitních sportesterů, jako je i předchozí generace Ambit, ta, stejně jako ostatní bohužel smart notification nepodporuje.

suunto-ambit-3-peak-sapphire
Klady
  • přesné údaje z aktivit
  • pohodlný pásek
  • dobrá čitelnost displeje
  • vysoká výdrž baterie
  • množství sportovních funkcí
Zápory
  • nemá vibrace
  • vyšší cena
  • málo propracované notifikace
  • zatím jen pro iOS, verze pro Android v dubnu 2015
Diskuze ke článku
teofilix
Kolem Vánoc jeden renomovaný časopis dělal podrobný test takových hodinek a celkem s náskokem vyhrál Polar V 800 Sám jsem majitel hodinek jak od Sunta, tak Polar a Polary miluji. Určitě je to model od modelu, ale Sunta jsou často dost velké a takové neohrabané. Nejspíš je to tím šíleným kulatým tvarem. Pokud chcete skutečně kvalitní hodinky a nejste kravaťáci a podobné holčičky, tak obdelníkový tvar je mnohem praktičtější a na ruce bych to nazval ergonomičtější nebo ak to mám lépe nazvat. Za mě tedy jednoznačné vždy značka Polar vítězí a v této kategorii vítězí nejen designem, ale především svou výbavou a přesností.
Jaroslav Hlbocký
Jaroslav Hlbocký
Osobne som dlhé roky využíval Suunto výrobky ale prešiel som ku Garminu. A dle mého je Garmin úplne iná liga. A po stránke software je ďaleko pred Suuntom. Ale ako bolo povedané v recenzií je to u detajloch a každom uživateli.
Finove
Cena mluví proti.
Martin
V clanku je nekolik nepresnosti, treba Saphire neni oznaceni varianty protoze tady najdete saphirove sklo a u ostatnich modelu mineralni. Autor si moc hodinky nenastudoval ... :(
Nosim Ambit2 dlouho a nedam na nej dopustit.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze