Status Board
recenze

Status Board

Promění váš iPad v informační panel
1

Chtěli byste využít obrazovku iPadu jako panel, na kterém budou zobrazeny různé informace, například počasí, čas, RSS kanály, zprávy z Twitteru a další? Přesně k tomu to účelu slouží aplikace Status Board od společnosti Panic Inc. Mimo předdefinovaných panelů si můžete přidat i panely vlastní, což výrazně zvyšuje užitnou hodnotu aplikace.

Status Board je aplikací, která doposud pro iPad kupodivu chyběla. Jak už název tak trochu napovídá, dokáže na ploše displeje zobrazit různé informace z předdefinovaných zdrojů. Dá se to přirovnat k ploše tabletu s Androidem, na kterou umísťujete různé widgety (panely).

Panely můžete libovolně na ploše přesouvat a u většiny z nich měnit i jejich rozměry. Do editačního režimu se přepnete ozubeným kolečkem vlevo nahoře.

6 typů základních panelů

Aplikace Status Board nabízí v základu šest různých druhů panelů. Panely si můžete na pracovní plochu rozmístit dle vašeho přání, není problém ani několik stejných panelů najednou, které se liší jen daty, jež zobrazují.

Prvním panelem jsou hodiny, můžete si zvolit mezi analogovými a digitálními. Ty digitální podporují zobrazení 24 hodinového času, kromě hodin si můžete nechat zobrazit i lokaci, pro kterou daný čas platí.

Druhým panelem je počasí. Zobrazuje aktuální teplotu plus předpověď na následující tři dny. Pokud nezadáte lokaci, zobrazuje se počasí v místě, kde se nacházíte. Při zadání lokace se v panelu zobrazuje příslušné počasí pro tuto danou lokalitu. Teplotu je možné zobrazit ve stupních Celsia nebo Fahrenheita.

Třetí panel slouží pro zobrazení kalendáře, dokáže zobrazit data z libovolného kalendáře (nebo jejich kombinace), který máte ve vašem iPadu nadefinovaný. Panel s kalendářem lze zobrazit buď jako seznam událostí pod sebou nebo jako "ticker", což je panel, ve kterém se zobrazuje jen jedna událost, další události se v časovém intervalu střídají.

Čtvrtý panel slouží pro zobrazení e-mailů. V tomto případě si aplikace neumí vzít e-mailové schránky, které máte v systému zadané, musíte zadat parametry e-mailového účtu ručně. Podporovány jsou pouze IMAP schránky.

V pátém panelu se zobrazují "tweety" z Twitteru, opět je možné si zvolit mezi seznamem nebo "tickerem", ve kterém se jednotlivé tweety střídají.

Posledním, šestým, panelem je RSS panel, sloužící pro zobrazení RSS kanálu libovolných webový stránek, které RSS podporují. Předdefinováno je několik zahraničních serverů, můžete si jednoduše přidat další. Nemusíte ani znát přesnou RSS adresu, Status Board si ji dokáže sám zjistit. RSS zprávy lze opět zobrazit formou seznamu nebo "tickeru".

Panely se automaticky samy občerstvují, časový interval není ale možné nastavit.

Můžete si vytvořit vlastní panely

Mimo předdefinovaných panelů nabízí Status Board možnost přidávání panelů vlastních. Máte na výběr ze tří různých druhů, první je panel s grafem, druhý je panel s tabulkou a třetí je libovolný HTML panel. Pro jejich zobrazení si nejprve někde na webovém serveru musíte nachystat zdrojový soubor s daty, které panel bude číst, transformovat a zobrazovat.

Pro zobrazení grafu si musíte nachystat data ve formátu JSON, tabulce postačí CSV soubor (možno ho exportovat z Excelu) případně HTML kód tabulky a do HTML panelu můžete dát cokoli, klidně celou webovou stránku. Příprava dat pro zobrazení pro běžného uživatele není úplně jednoduchá, alespoň základní znalosti HTML či Javascriptu jsou vítány. Můžete si ale vytvořit panely zcela na míru vaším potřebám nebo potřebám vaší organizace. Autoři Status Board nabízí na svých webových stránkách podrobné návody, jak data pro panely připravit a optimalizovat.

Pro vlastní panely si můžete ve zdrojových datech nastavit časový interval pro občerstvení, to lze případně "trojklikem" vynutit.

Denně přibývají nové a nové panely vytvořené komunitou uživatelů, doporučuji pravidelně sledovat například blog výrobce, kde bývají některé zveřejňovány, případně neoficiální stránky statusboardwidgets.com nebo statusboardapp.info.

In-App nákup pro optimální zobrazení na HDTV

Pokud propojíte iPad s HD televizorem, můžete mít pro zobrazení vašich informací mnohem větší plochu, než desetipalcová obrazovka iPadu nabízí. Panel se prodlouží do šířky, aby byl širokoúhlý a využil celou plochu televize. Pro optimální HD zobrazení si ale za 20 USD musíte pořídit in-app nákup, vychází bohužel dráž než samotná aplikace.

Cena aplikace bude pro mnohé překážkou

Už jsme si řekli, kolik stojí nepovinný in-app nákup, jak je ale na tom s cenou samotná aplikace? Je výrazně dražší, než bývá zvykem, stojí deset dolarů. Věřím, že to pro většinu potencionálních kupujících bude velká překážka, je škoda, že autoři nenastavili nějaký rozumnější cenový model. Více by se mi líbilo, kdyby například samotná aplikace byla zdarma a formou in-app nákupů byste si řekněme za dolar dokoupili panely, co byste chtěli. Nezbývá než doufat, že aplikaci autoři čase zlevní.

Závěr

Status Board je zajímavou aplikací, kterou zužitkují hlavně uživatelé, kteří chtějí mít různé informace co nejvíce pohromadě. Její síla spočívá mimo jiné i v tom, že mimo šesti základních panelů si můžete vytvořit i panely vlastní. Aplikace je to docela nová, autoři na ní pracují a s každou aktualizací přibude mnoho nových funkcí. Na druhou stranu stojí docela dost peněz, věřím že si její případnou koupi budete hodně dlouho rozmýšlet.

Stáhnout Status Board

App Store

Hodnocení
90%
Klady
  • Možnost definice vlastních panelů
  • Pěkné grafické zpracování
Zápory
  • V základu mohlo být více dostupných panelů
  • Dost vysoká cena aplikace