Sony Xperia Z3
recenze

Sony Xperia Z3

Krásný maratonec
59

Konec je nejspíše dobám, kdy výrobci vydávali jednu vlajkovou loď ročně. Sony totiž půl roku po uvedení svého modelu Xperia Z2 přichází s vylepšeným modelem Z3, který napravuje některé neduhy svého předchůdce. A novinka je na první pohled takřka ideální. Atraktivní parametry však na první pohled kazí cena. Dokáže si ji Xperia Z3 i proti konkurenci obhájit?

Pryč jsou asi doby, kdy výrobci vydávali jednu vlajkovou loď ročně a nyní se přechází spíše na systém více vlajkových lodí každý rok. Na tento systém najel již Samsung, který v průběhu roku kromě modelu Galaxy S5 a Galaxy Note 4 ukázal také Galaxy Alpha a nyní také Sony, které po přibližně půl roce na trh vypouští Sony Xperii Z3, která nahrazuje Xperii Z2. Jak se dalo očekávat, nedošlo k žádnému velkému posunu kupředu a změn se dočkaly spíše detaily. Sony se zaměřilo na vylepšení odstranění nedostatků a vybroušení telefonu k dokonalosti. Telefon se například mnohem pohodlněji drží a je i výkonnější. Jak se Sony podařilo omladit svůj již tak nový model Z2 vám zodpovíme v naší recenzi.

Sony Xperia Z3 na oficiálních snímcích

Technické parametry Sony Xperia Z3

Kompletní specifikace
Konstrukce146,5 × 72 × 7,3 mm, 152 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát20,7 Mpx (5 248 × 3 936), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 28 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC, CPU: 4×2,5 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:43 hodin
Dostupnostříjen 2014,

Sony Xperia Z3 – videopohled

Balení

V balení najdete nabíječku, USB kabel a také kabelový headset s peckovými sluchátky. Žádnou extra výbavu v podobě pouzdra, microSD karty nebo třeba NFC tagu tak nečekejte.

Obsah balení

  • telefon Sony Xperia Z3
  • nabíječka
  • USB kabel
  • sluchátka
  • uživatelská příručka

Design a zpracování: zaoblenější Xperia Z2. Stále však křehká

Když vidíme na telefonu logo Sony, tak nějak automaticky očekáváme zařízení, za které se po designové stránce nejen nebudeme muset stydět, ale zařízení, které bude designově na špičce. Xperia Z3 není žádnou výjimkou a jedná se o výtečně zpracovaný telefon s krásným designem vyrobený z ušlechtilých materiálů jako je sklo a kov. Zadní a přední část telefonu je tak celá skleněná, ale zadní panel je bohužel velmi náchylný na poškrábání, jelikož po přibližně jednom týdnu používání se na zádech začínají objevovat první šrámy. Pokud si tak chcete krásu telefonu zachovat, bude lepší investovat do ochranné fólie nebo obalu.

Sony Xperia Z3

Samotný telefon se oproti Xperii Z2 rozměrové smrskl i přes to, že nabídne stejně velký displej. To je první vylepšení, které potěší, protože Z2ka byla půdorysně zbytečně velká. Rozměry činí konkrétně 146,5 × 72 × 7,3 mm a rámečky telefonu jsou tak celkem tenké. Hmotnost činí 152 gramů, což je daň za kovovou a skleněnou konstrukci. V ruce však telefon působí honosně a na stole majestátně. Pokud k tomu přičteme také zvýšenou odolnost vůči vodě a prachu, tak Sony skóruje na mnoha frontách. Certifikace telefonu je IP68, což znamená zvýšenou odolnost vůči prachu a také odolnost vůči vodě do hloubky 2 metrů po dobu 60 minut.

Přední část telefonu

Na přední straně se usadil velký displej s úhlopříčkou 5,2 palců a FullHD rozlišením. Pod tímto hlavním skvostem však najdeme jeden ze dvou stereo reproduktorů, v kterém je zároveň zabudovaný i mikrofon pro hovory. Tlačítka bychom hledali marně, jelikož jsou vyřešena softwarově a jsou součástí displeje. Vzhledem k tomu, že na spodní straně je pouze reproduktor, mohl být rámeček o něco tenčí a mohl dát více vyniknout velkému a krásnému displeji. Tlačítka na displeji fungují samozřejmě bez problému a jsou doprovázena haptickou odezvou pro potvrzení registrace dotyku. Nad displejem najdeme prvků již více a to včetně druhého reproduktoru, který tak doplňuje první reproduktor pod displejem. Dále je nahoře logo výrobce Sony, vedle kterého najdeme přední 2Mpx kamerku, sadu čidel přiblížení a okolního jasu a v úplně levém horním rohu najdeme ještě notifikační LEDku, která bliká výrazně, ale v některých případech s velkými prodlevami. Bohužel, v telefonu není možnost frekvenci blikání nebo barvu a jiné chování nastavit.

Sony Xperia Z3 Sony Xperia Z2 Samsung Galaxy S5 HTC One (M8)
úhlopříčka displeje 5,2" 5,2" 5,1" 5"
rozlišení displeje 1 920 × 1 080 px 1 920 × 1 080 px 1 920 × 1 080 px 1 920 × 1 080 px
jemnost displeje 424 ppi 424 ppi 432 ppi 441 ppi
technologie displeje TFT IPS (Triluminos) TFT IPS (Triluminos) Super AMOLED Super LCD 3
zvýšená odolnost telefonu ano (IP68) ano (IP68) ano (IP67) ano (IPx3)

Po otočení telefonu se vám naskytne pohled na krásnou skleněnou vitrínu, která je však velmi křehká a náchylná na poškrábání. Jak bylo zmíněno výše, již po týdnu používání se začaly objevovat vlasové škrábance. Pokud však přehlédneme tento defekt, pak zde najdeme ještě 20,7Mpx fotoaparát s LED přisvětlením a trojici blyštivých značek, a to NFC, Sony a Xperia. Musím také zmínit to, že záda jsou celkem kluzká a neposkytují příliš dobrou oporu při přehmatávání.

Zadní panel samozřejmě odnímatelný není, to kvůli pevnosti konstrukce a voděodolnosti přístroje, takže baterii si sami nevyměníte. Musíme Sony věřit, že telefon pohání baterie o kapacitě 3 100 mAh.

Zadní strana telefonu

Kolem dokola telefonu se táhne krásný kovový rám, který telefonu přidává na hodnotě a v ruce působí velmi příjemně a chladivý pocit dodává telefonu při držení luxusní nádech. Na rozích však Sony muselo použít plastové předěly, které ruší kontinuitu celého rámu a trochu tak kazí celkový dojem. Rohy navíc nejsou ani dokonale slícované a zarovnané s rámem. Sony k tomu však určitě mělo dobrý důvod, kterým může být lepší odolnost při pádech na roh nebo jiné aspekty. Co je ale hlavní samotný tvar kovového rámu, který poskytovala už Xperia Z2, se zcela změnil a je nově kulatý. Díky zaobleným hranám vás telefon bude rozmazlovat příjemným úchopem a hladkými plochami. Konečně jsou pryč doby, kdy se velké Xperie špatně držel, i toto vylepšení vítáme.

Boky telefonu

Na různé prvky na bocích přístroje je Sony celkem vysazené, a jinak tomu není ani u Xperie Z3, která nabídne kompletní tlačítkovou výbavu. Na pravém boku to je mechanická dvoufázová spoušť fotoaparátu, kolébka hlasitosti a také kulaté zapínací tlačítko v OmniBalance designu, které je typicky v jiném odstínu než ostatní tlačítka. Všechna tlačítka jsou kovová a mají velmi příjemný stisk, což je při používání důležité. Na pravé straně je také první ze dvou krytek, která skrývá slot na microSD karty do velikosti 128GB a také slot na nanoSIM kartu, takže se do telefonu nesnažte vložit micro, nebo dokonce miniSIM kartu. Samotná krytka drží na místě pevně a zdá se, že by tomu mělo tak být i po delším používání a o voděodolnost tak snad nepřijdete. Na levém boku pak nalezneme druhou krytku, která skrývá napájecí microUSB konektor. Dále je zde dokovací konektor a také zdířka na poutko, pokud si chcete na telefon něco pověsit. 3,5mm jack je pak na horní hraně a vedle něj najdeme ještě mikrofon pro rušení okolního hluku. Spodní hrana díky mikrofonu ve spodním reproduktoru zůstala prázdná.

Sony Xperia Z3

Co se funkčních prvků na těle telefonu týče, tam stojí Sony na výši, a to hlavně díky mechanické spoušti fotoaparátu nebo třeba také zdířce na poutko, kterou někteří uživatelé zajisté ocení. Telefon do ruky padne velmi dobře, ale jeho velký displej některé zákazníky určitě odradí, jelikož i s velkýma rukama se telefon ovládá celkem krkolomně a například ženská ruka bude s rozměry celkem bojovat. Pro ty, kteří ale hledají kompaktnější telefon se špičkovými parametry a vynikajícím zpracováním, si Sony připravilo menší model Xperia Z3 Compact, který jsme pro vás nedávno recenzovali.

Displej: není mu co vytknout

Displej je po právu nejdůležitější částí našich křemíkových pokladů. Slouží jak zobrazovací, tak i hlavní ovládací prvek masivní většiny telefonů v dnešní době a Sony se podařilo vytvořit ideální displej s výbornými parametry. Pokud se honíte za nesmyslnou jemností QHD displejů, pak vás ale musím zklamat. Displej do vínku dostal FullHD rozlišení, což mu naprosto dostačuje a výsledná jemnost 424 pixelů na palec je toho jenom důkazem. Videa a hry na telefonu vypadají výborně, obraz je dobře kontrastní, ale není přesycený, jako některé SAMOLED a AMOLED displeje u konkurence.

Displej telefonu

Samotný panel je typu IPS, takže očekávejte výborné podání bílé a pozorovací úhly. Při jakémkoliv natočení telefonu pak poskytuje věrohodné podání barev a nedochází ke ztrátě barevné přesnosti. Co se jasu týče, tam také nemám co vytknout, jelikož i na slunci se dá displej číst velmi jednoduše a neprodukuje odlesky, které by čtení ztěžovaly. Jas displeje nemusíte řešit, protože má telefon čidlo pro automatickou regulaci jasu. Displej také disponuje technologií Triluminos, což je název, kterým Sony označuje displeje s lepší sytostí a přesností barev. Potěší určitě možnost telefon probudit dvojitým poklepáním na displej, takže nemusíte sbírat telefon ze stolu. Nadstandardní funkcí je pak také možnost zapnout sledování vašeho obličeje, takže telefon ví, kdy se na telefon díváte a pokud ho odložíte, displej se sám zhasne.

Zvuk: sice stereo, ale mohlo to být lepší

U popisu konstrukce jsem již zmiňoval, že telefon disponuje stereo reproduktory na přední straně. Jeden reproduktor najdeme pod displejem a je v něm zakomponován i mikrofon pro hovory. Druhý reproduktor pak najdeme nad displejem. Musím však říct, že jsem od reproduktorů očekával více, i když nutno dodat, že oproti Xperii Z2 a zejména Xperii Z1 ušlo Sony velký kus cesty a zvuk je výrazně lepší a na konkurenci již neztrácí. Zvuk je ale stále celkem a důraz je kladen pouze na výšky a středy, basy Xperia produkuje spíše v náznacích a s HTC One se měřit rozhodně nemůže. Ani hlasitost nijak neoslní a jedná se spíše o lepší průměr. To však neznamená, že zmeškáte hovor nebo telefonát jenom proto, že by byly reproduktory tiché.

Sony Xperia Z3
Jeden ze dvou reproduktorů

Sluchátko pro hovory je pak součástí horního reproduktoru a dokonce disponuje i vlastním nastavením ekvalizéru pro hovory, takže můžete zvolit například jemný a hlasitý režim podle toho, který vám více vyhovuje. Hlasitost je dostatečná a zvuk je čistý, takže vás nebude tahat za uši. Fanouškům hudby ale více poslouží 3,5mm jack, který je na tom dobře a dokáže napájet i hladovější sluchátka. Pokud vlastníte nějaká špuntová sluchátka Sony, tak si telefon automaticky naladí režim právě pro tato sluchátka.

Baterie a výdrž: úctyhodná výdrž

Díky dnešnímu trendu zeštíhlování telefonů a zvyšování výkonu nedávají výrobci příliš prostoru větším bateriím, čímž poté značně trpí výdrž telefonu. Sony Xperia Z3 pak na první pohled působí jako jeden z dalších telefonů, které se „řídí“ tímto trendem. Opak je ale pravdou a Sony do velmi tenkého těla dostalo baterii s kapacitou 3 100 mAh, která dělá s výdrží telefonu divy. Nejspíše za to může výborná správa napájení, ale dostat se na jeden den výdrže není pro Xperii Z3 žádný problém ani pokud si pustíte jednu epizodu seriálu, zahrajete hodinku her a poslechnete nějakou hudbu, a to všechno při konstantním připojení na mobilní sítě, které skáčou z 2G na 3G a opačně. I při vyšší zátěži tak není problém skončit jeden den s přibližně 40 % baterie a pokud jste opravdu náročný uživatel, pak tuto skutečnost zajisté oceníte. Při běžném používání se není problém dostat na dva dny výdrže. Jako ostatní Xperie, tak i Z3 disponuje režimem STAMINA, který při nízké kapacitě baterie omezí výkon zařízení a také využívání bezdrátových sítí, což prodlouží výdrž o značnou část.

Pod zadním krytem se nachází baterie s kapacitou 3 100 mAh

Jako každý telefon, tak i Xperii Z3 jsme podrobili našemu redakčnímu testu, ve kterém jsme nechali telefon streamovat FullHD video přes Wi-Fi s jasem displeje na 50 procentech a sluchátky na 50 procentech hlasitosti. Výsledky a srovnání s konkurencí si můžete prohlédnout níže.

Sony Xperia Z3 Sony Xperia Z2 Xiaomi Mi4 OnePlus One Samsung Galaxy S5
streamování videa 8:02 hodin 7:43 hodin 6:57 hodin 9:17 hodin 6:34 hodin
nabití baterie do 80 % 1:53 hodin 1:49 hodin 2:16 hodin ? 1:11 hodin
nabití baterie do 100 % 2:43 hodin 2:14 hodin 3:05 hodin ? 1:54 hodin

Hardware: od Z2 se toho moc nezměnilo

Sony nadále i přes zvěsti přechodu na čipy od MediaTeku u Xperie Z3 opět zvolilo čipset od Qualcommu, a to Snapdragon 801 ve své nejvýkonnější variantě AC, která obsahuje 4jádrový procesor na frekvenci 2,5 GHz. Ten si tak oproti svému předchůdci polepšil o 200 MHz a rozdíl tak není moc znatelný. Telefon se však při vyšší zátěží celkem zahřívá a zadní strana tak značně hřeje do rukou při hraní 3D her nebo sledování FullHD videa. Teplota však není tak vysoká, abyste na telefonu neudrželi ruce. O grafickou „stránku věci“ se stará grafický akcelerátor Adreno 330, který se směle popere se vším, co mu do pomyslné křemíkové tlamy nacpete. Výborně na něm běží jak 2D, tak i 3D hry a graficky náročné aplikace tak telefonu nedělají vrásky.

Jak je již u vlajkových lodí zvykem, tak i Xperia Z3 dostala do vínku velmi štědrou kapacitu operační paměti, konkrétně 3 GB. Ta slibuje a hlavně naplňuje sen o plynulém multitaskingu, který tak dovolí rychlé přepínání mezi náročnými aplikacemi, jako je například fotoaparát a 3D závodní hra. Běžně budete mít z operační paměti k dispozici kolem 1,4 GB a na vaše aplikace je tak v mezipaměti prostoru dostatek. Interní paměť pak končí na kapacitě 16 GB, což není ani málo, ani moc. Pro někoho, kdo s sebou nosí spoustu hudby, filmů a stahuje desítky aplikací, to stačit nebude, ale nemusíte truchlit, protože není problém použít microSD kartu, na kterou si můžete některé aplikace přesunout. Telefon podporuje až 128GB karty. Samotné úložiště vám po prvním zapnutí nechá k dispozici přibližně 11,57 GB.

Telefon jsme samozřejmě prohnali i benchmarky, abyste měli představu o tom, jak si telefon vede v porovnání s konkurencí. V klasickém AnTuTu benchmarku si Xperia Z3 připsala 41 871 bodů, takže se automaticky řadí mezi to nejvýkonnější, co je na trhu k dispozici. 3DMark pak otestoval hlavně grafickou část čipsetu a telefon skóroval 17 490 bodů. Multifunkční Vellamo benchmark otestoval prohlížeč, který ocenil 2 872 body (mezi OnePlus One a HTC One (M8)), v multicore testu skóroval 1 849 bodů (opět OnePlus One a HTC One (M8)) a v Metal testu si vysloužil 1 570 bodů (mezi HTC One (M8) a OnePlus One).

Sony Xperia Z3 Sony Xperia Z2 Samsung Galaxy S5 HTC One (M8)
čipset Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AB Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AB
procesor 4× 2,5 GHz, 28 nm 4× 2,3 GHz, 28 nm 4× 2,5 GHz, 28 nm 4× 2,3 GHz, 28 nm
operační paměť 3 GB 3 GB 2 GB 2 GB
interní paměť 16 GB 16 GB 16 GB / 32 GB 16 GB / 32 GB
paměťové karty microSDXC (max. 128 GB) microSDXC (max. 128 GB) microSDXC (max 64 GB) microSDXC (max. 128 GB)
grafický akcelerátor Adreno 330 Adreno 330 Adreno 330 Adreno 330

Herní výkon telefonu je tak bezproblémový a například přímá konverze GTA 3 běží na telefonu bez zaváhání. Stejně tak i například Dead Trigger, Slingshot Racing nebo Hungry Shark Evolution.

Uživatelské prostředí a nastavení: Xperia UI

Dalším z prvků, který bude majitelům telefonu Sony Xperia povědomý, je uživatelské prostředí, které je založené na nadstavbě Xperia UI. Na Xperii Z3 běží nad operačním systémem Android 4.4.4 KitKat, tedy jeho nejnovější verzí. Prostředí je však dostatečně jednoduché, aby se v něm orientoval i začátečník a není tak problém telefon vzít do rukou poprvé v životě a být schopný se v prostředí bez problému orientovat.

Odemykací obrazovka je značně jednoduchá a minimalistická, takže zde nenajdeme tolik informací, jako například u prostředí ZenUI. To však nevadí a telefon vám ukazuje to nejdůležitější, jako jsou nové notifikace, čas budíku, datum a také den v týdnu. Kromě odemčení displeje pak můžete tažením prstu zespoda nahoru zapnout aplikaci fotoaparátu.

Odemykací obrazovka

Jakmile však telefon odemknete a dostanete se na pracovní plochu, pak vám vše bude připadat povědomé a známé. Samotné plochy jsou totiž prakticky bez úprav v porovnání s čistým Androidem a nalezneme zde akorát pár vlastních widgetů od Sony a v základu také živou tapetu, která postupně mění barvy. Při podržení prstu na volné ploše se otevře rozšířená nabídka pracovních ploch a můžete z ní přidávat widgety, zástupce aplikací, měnit tapety i celá schémata. Ta jsou však v některých případech placená a stojí kolem 60 korun za jedno schéma. Lze zde také přidávat a odebírat počet aktivních ploch.

Prostředí Xperia UI

Notifikační lišta je pak standardního vzezření a jak designově, tak i funkčně se moc neliší od nadstaveb ostatních výrobců. Lišta je rozdělena do dvou záložek, kterými jsou „Oznámení“ a „Rychlé nastavení“. Každá ze záložek dělá přesně to, co byste čekali a v oznámení najdete upozornění na nové e-maily, události na Facebooku nebo také ovládání vašeho hudebního přehrávače a ovládání Chromecastu. Záložka rychlého nastavení pak slouží jako místo pro rychlé přepínače, díky kterým můžete jednoduše kontrolovat například Wi-Fi, GPS nebo také Bluetooth. Jako první ikonka v tomto nastavení je zkratka do plného nastavení.

Notifikační lišta

Plné nastavení telefonu je celkem obsáhlé a dovolí vám, abyste si telefon poupravili podle sebe. Kromě standardních možností, jako je nastavení jasu displeje, zabezpečení domácí obrazovky nebo třeba nastavení sítí Wi-Fi, zde můžete nahlédnout do kolonky Personalizace, ve které můžete částečně ovlivnit vzhled prostředí pomocí schémat, tapet, nebo spravovat chování příchozích oznámení. Z pokročilejších funkcí poté zmíním například možnost ovládání displeje v rukavicích a režim Naslouchátka v nastavení hovorů pro uživatele naslouchátek.

Nastavení telefonu

Rychlost prostředí je pak bezproblémová a od vlajkové lodě bychom ani nic jiného nečekali. Aplikace se spouští rychle a multitasking běhá jako po másle. Pro fanoušky „plovoucích“ aplikací si Sony připravilo například kalkulačku, Gmail, nebo také kalendář, takže pokud se vám zdá plocha displeje velká, můžete na ní provozovat více aplikací najednou. >

Fotoaparát: klasické Sony

Sony si rádo zakládá na snímačích s vysokým rozlišením a toho se nezbavilo ani u modelu Xperia Z3. Zadní snímač má totiž rozlišení 20,7 Mpx a patří tak jednoznačně do nadprůměru. Optickou stabilizaci zde však nenajdeme a k dispozici máme pouze SteadyShot, který využívá velikosti senzoru ke stabilizaci fotografie. Světelnost objektivu je velmi dobrých f/2.0. Na druhou stranu je vysoké rozlišení občas na obtíž a Sony se opět pere s postprocessingem, který má stejné neduhy, jako u mnoha posledních Xperií z posledních let. Při přiblížení fotografií je viditelná komprese a plochy jako tráva nebo listí na stromech ztrácí na detailech a slévají se. Pokud ale nebudete fotografie zkoumat úplně zblízka, budete spokojeni a Sony se zařazuje mezi nejlepší fotomobily, i když na úplnou špičku nedosahuje. Síriové snímání pak telefon zvládá rychlostí přibližně 10 snímků za vteřinu, což je vzhledem k rozlišení úctyhodný výkon. Fotoaparát samozřejmě s úbytkem světla začne šumět, čemuž se telefon bez optické stabilizace, velkého senzoru a rychlé optiky nevyhne, ale Xperia Z3 zvládá šum dobře a nemusíte se ho tak příliš obávat. Barevné podání vyladilo Sony do reálných odstínů a nesnaží se zaujmout přesaturovanými barvami. Přední fotoaparát zde nehraje prim a je spíše doplňkový. To však neznamená, že fotí špatně a za dobrého světla dosáhnete slušných výsledků. To, jak Sony fotí, můžete ostatně posoudit sami na následujících snímcích.

Snímky z fotoaparátu

Aplikace fotoaparátu jednoznačně potěší kreativní jedince, protože tolik různých režimů a vychytávek nenabízejí ani zrcadlovky. Tím samozřejmě nemám na mysli manuální nastavení expozice, ale režimy fotografování s rozšířenou realitou, kdy si na displeji můžete nechat například běhat dinosaura. Dále je tu režim Sound Photo, který pořídí jeden snímek a současně také pořídí krátký zvukový záznam, jenž se vám u fotografie v galerii přehraje. Dále jsou tu například režimy zepředu, Timeshift video, vysílání live on YouTube, rozostření pozadí, Info-eye a spousty dalších efektů, které si můžete dostahovat přímo z aplikace fotoaparátu.

Prostředí fotoaparátu

Video: spousta režimů a 4K

I video si na Xperii Z3 natočíte v několika režimech, mezi kterými nechybí standardní natáčení ve FullHD, ale také rozlišení 4K, které však telefon zahřívá a při delším natáčení, nebo pokud se pohybujete v teplých prostorech, se natáčení automaticky zastaví, protože se telefon příliš zahřeje. K dispozici je i například režim Timeshift, který vás nechá natočit klasické video ve FullHD kvalitně rychlostí 60 snímků za vteřinu, které pak můžete ve vybraném místě zpomalit díky vyšší snímkovací frekvenci záznamu. Co se kvality videa týče, ta je výborná a osobně mě zaujalo více, než kvalita fotografií. Detailů je dost a při zapnutí režimu SteadyShot dojde také ke stabilizaci obrazu (nejedná se o optickou stabilizaci, ale softwarovou) a jelikož je snímač celkem velký, pak může pracovat s velkou plochou a pokročilá stabilizace je opravdu znát.

Sony Xperia Z3 (testovací video) – 4K, exteriér

Sony Xperia Z3 (testovací video) – 4K, exteriér

Sony Xperia Z3 (testovací video) – 1080p, exteriér

Sony Xperia Z3 – testovací video, 4K

Originální soubor ve 4K (246,12 MB, mp4)

Sony Xperia Z3 – testovací video, 1080p (60 FPS)

Originální soubor (80,74 MB, mp4)

Telefonní funkce: vracíme se zpátky na zem

Poté, co jsme se namlsali multimediálních funkcí, výborného zpracování a vysokého výkonu se musíme u telefonních funkcí celkem umírnit, protože máme k dispozici pouze základní aplikaci telefon, která je navíc celkem jednoduchá. Přesto nabídne klasické záložky pro číselník, seznam kontaktů, oblíbené kontakty a také skupiny kontaktů, takže si můžete vytvořit složku s rodinnými příslušníky nebo kolegy z práce. Synchronizace kontaktů pak probíhá jako v nativní aplikaci a můžete tak počítat například s plnou synchronizací z Google účtu nebo Microsoft Exchange.

Aplikace Telefon

Zprávy a e-mail: Facebook a skvělá klávesnice

Asi vás nepřekvapí, když řeknu, že aplikace pro zprávy je prakticky to samé, jako aplikace pro hovory. Prostředí je značně zjednodušené a kromě psaní a čtení zpráv v aplikaci mnoho neuděláte. Pokud vám však o pokročilé funkce moc nejde, pak není problém aplikaci používat. Pro fanoušky Google aplikací je zde také přítomná aplikace Google Hangouts, kterou můžete používat místo nativní aplikace pro zprávy. E-maily můžete posílat buď nativní aplikací, která disponuje synchronizací s Google účtem, nebo také známou aplikaci Gmail.

Zprávy a Facebook

Co se sociálních sítí týče, pak Sony na svých zařízeních předinstalovává zejména aplikaci pro Facebook, která však není nijak odlišná od té konvenční aplikace a jedná se o klasickou Facebook aplikaci tak, jak ji znáte. Co však stojí za pochvalu je klávesnice Xperia, která se Sony povedla na jedničku a necítil jsem nutnost jí nahradit klávesnicí SwiftKey, kterou normálně používám. Na klávesnici Xperia funguje psaní swipováním a také predikce slov, jež pracuje překvapivě dobře.

Organizační funkce: šedý průměr

Organizace u Xperie Z3 vás pak v základu nemá čím překvapit, přesto nabízí několik aplikací, které vám pomůžou přežít pracovní den. Základní aplikací je samozřejmě kalendář, který potěší například zobrazováním počasí na sedm dní dopředu a celkově pěkným zpracováním a provázáním s Google účtem a Microsoft Exchange. Dále v telefonu najdete správce souborů File Commander, kalkulačku, aplikaci Lifelog pro vaši životosprávu, kterou využijete zejména v kombinaci s fitness náramkem. Nakonec je tu dvojice aplikací TrackID a TrackID TV, které umí po nahrání krátkého zvukového záznamu určit, jakou skladbu posloucháte, nebo na jaký se díváte pořad v televizi, což u nás ovšem nefunguje.

Kalendář a File Commander

Konektivita, internet: zde nic nechybí

Konektivita přístroje je pak špičková a zahrnuje všechny nejmodernější mobilní a bezdrátové sítě. Co se mobilních sítí týče, tam si tedy užijete i nejnovější sítě 4. generace, které jsou dostupné na stále více místech České republiky. Za zmínku určitě stojí i velmi široká podpora LTE pásem, takže nebudete bez LTE ani v jiných zemích, pokud plánujete cestovat.

Bezdrátová konektivita obsahuje ještě Wi-Fi a/b/g/n/ac, Bluetooth ve verzi 4.0 a GPS. Wi-Fi tak podporuje všechny moderní standardy a během testování jsem nenarazil na žádný problém se ztrátou signálu. Wi-Fi si signál drží velmi pevně a nestalo se mi, že by telefon signál nechytal, nebo se ho pouštěl. Bluetooth v nejnovější verzi 4.0 dovolí připojit i moderní wearables. Sony se nebálo přibalit NFC, které je pojištěním do budoucna, jelikož se na ten pravý NFC boom v českých luzích a hájích teprve čeká.

Kde si Sony moc nelámalo hlavu je výběr nativního prohlížeče. Volba padla na „starý známý“ Google Chrome for Android a máte tak k dispozici nástroj pro prohlížení internetu, se kterým jste zajisté sžití. Hlavní výhodou prohlížeče je pak synchronizace s vaším Google účtem a provázání s desktopovou verzi prohlížeče, takže můžete například prohlížet stránky na mobilu tam, kde jste je na počítači prohlížet přestali.

GPS: omezený Garmin a Google Mapy

Sony Xperia Z3 se perfektně popere i s navigací, a to hlavně díky citlivému GPS čipu s podporou A-GPS a také elektronickému kompasu. Zafixování je, jak jsme u vlajkových lodí zvyklí, bleskurychlé a není tedy problém signál chytit i v poněkud odlehlejších místech. Držení polohy je pak příkladné a rozhodně se vám nestane, že by vám navigace uprostřed města ohlásila, že ztratila polohu. Co se mapových podkladů týče, Sony nezapomnělo přibalit 30denní zkušební verzi navigace od Garminu, která dokáže fungovat i offline. Hlavní záchytný bod však tvoří podklady od Googlu v aplikaci Google Mapy, které po stažení podkladů mohou fungovat i offline.

Navigace Garmin a Google Mapy

Zhodnocení: povedená evoluce, ale připlatíte si

Sony Xperia Z3 je letos již druhou vlajkovou lodí tohoto výrobce a je to znát. Spíše než spousta nových funkcí a vylepšený hardware hrají prim menší úpravy, které zpříjemňují používání telefonu a odstraňují některé dětské nemoci, kterými trpěla původní Z2ka. Sony tak svou vlajkovou loď vybrousilo takřka k dokonalosti a vytknout můžeme opravdu máloco. Má však cenu přecházet na novou Xperii Z3, pokud jste již majiteli Xperie Z2? S přihlédnutím k ceně musím říct, že nemá.

Sony Xperia Z3

Xperii Z2 vlastně nich nechybělo. Měla LTE, NFC, velký displej se stejný rozlišením a dokonce i hardwarový výkon je téměř totožný. Sony však chtělo na trh dostat před koncem roku telefon, který zaujme „předvánoční“ zájemce o telefon, jelikož na trhu jsou i novější modely od jiných výrobců, čímž mám na mysli například LG G3, Nokii Lumia 930 nebo třeba Xiaomi Mi4. Sony tak vzalo Z2, omladilo ji, zmenšilo ji, zpříjemnilo její držení a mírně zvýšilo výkon, jinak se ale telefony moc neliší.

Sony Xperia Z3

To ale není na škodu, protože Xperia Z3 je fantastické zařízení pro fanoušky větších displejů, kterým nevadí skleněné plochy náchylné na poškrábání. Razantně vylepšený byl design, který u Z2 působil problémy kvůli ostřejším hranám. Telefon si však zachovává výhody původního modelu a přichází s certifikací IP68 pro větší odolnost proti prachu a vodě, takže nemusíte telefon za deště schovávat.

Sony Xperia Z3

Pochvalu si nadále zaslouží výdrž na jedno nabití, jež je jednoduše obdivuhodná a ostatní výrobci by si měli ze Sony vzít příklad. Kde by se ale mělo Sony přiučit od jiných výrobců je ale cenová politika. Xperia Z3 totiž stojí 19 000 korun a to je za „poupravenou“ Z2ku opravdu hodně sebevědomá cena. Pokud pro vás ale cena nehraje roli a chcete telefon s větším displejem, pak je Sony Xperia Z3 ideální volbou, a to zejména díky výborné kombinaci vysokého výkonu a správy baterie, která je v dnešní době prostě k nezaplacení. A pokud se rozhodujete mezi Z2 a Z3 a neřešíte finance, zvolte určitě novější model, který se mnohem lépe drží.

Podrženo sečteno, Sony Xperia Z3 je špičkový přístroj s minimem kompromisů, který výborně vypadá, má skvělé funkce i výkon a svého majitele bude spolehlivě doprovázet osobním i pracovním životem. Koupi tak můžeme vřele doporučit.

Konkurence

Jedním z hlavních konkurentů pak bude například Xiaomi Mi4, a pokud vám jde čistě o výkon telefonu, pak se nemusíte poohlížet téměř nikde jinde. Mi4 je menší, lehčí, výkon je srovnatelný, ale na druhou stranu pak nenabídne zvýšenou odolnost, nebo tak dobrou výdrž na jedno nabití, jakou disponuje Xperia Z3. Cena je další zbraní Mi4, jelikož stojí 13 000 korun.

Oficiální snímky Xiaomi Mi4

LG G3 je oblíbenou volbou zájemců o vysoce výkonný telefon. Výkon je srovnatelný s Xperií Z3, někoho odradí a někoho naopak potěší větším displejem. Cenově však vede LG a to o přibližně 5 000 korun, což už je masivní rozdíl a pokud tak nejste vyloženým fanouškem Sony, pak by pro vás LG G3 mohlo znamenat velmi atraktivní alternativu.

Oficiální snímky LG G3

Ze své stáje pak bude Z3 zatápět již několikrát zmiňovaná Sony Xperia Z2, která vyšla přibližně před půl rokem a kromě částečně vyššího výkonu a lepšímu držení nenabízí Xperia Z3 o mnoho navíc. Rozdíl se zdá o to zanedbatelnější, pokud přihlédneme k ceně, jelikož se Xperia Z2 prodává za cenu kolem 13 000 korun, což je o celých 6 000 korun méně, než u nové vlajkové lodi.

Oficiální snímky Sony Xperia Z2

Zmínit pak musím také Samsung Galaxy S5, který za dobu svého života potvrdil pozici na poli vlajkových lodí. Sony Xperia Z3 však nabídne více operační paměti, což je v kombinaci s lépe odladěným systémem a delší výdrží na baterii dost silný argument. Pro Galaxy S5 pak hraje opět cena, která se pohybuje kolem 15 000 korun.

Oficiální snímky Samsung Galaxy S5

OnePlus One je v současnosti celkem pojem. Za svojí cenu nabízí exkluzivní výbavu a rozhodně se nenechá Xperií Z3 zastrašit v žádném ohledu. Problém by mohl být s dostupností a dlouhodobou podporou telefonu.

Oficiální snímky OnePlus One

Nedávno představený iPhone 6 Plus bude postrachem většiny tabletofonů a telefonů s větším displejem obecně. Jedná se sice o drahé zařízení, ale fanoušci Applu pravděpodobně sáhnou po iPhonu radši, než aby se uchýlili k „vlastizradě“ a přešli na Android. Cena iPhonu 6 Plus v České republice známá ještě není, ale bude se nejspíše pohybovat kolem dvaceti tisíc korun za základní model.

Oficiální snímky Apple iPhone 6 Plus

Za Windows Phone bude bojovat hlavně Nokia Lumia 930, vlajková loď, která nabízí výtečnou výbavu a slušnou cenu. Xperia Z3 je však výkonnější a nabízí navíc například voděodolnost. Pokud hraje cena prim, pak není nad čím přemýšlet, protože Lumia 930 stojí kolem 13 000 korun, tedy o 6 000 korun méně, než novinka od Sony.

Oficiální snímky Nokia Lumia 930
sony-xperia-z3
Klady
  • krásný design
  • výdrž na jedno nabití
  • perfektní displej
  • voděodolnost
  • povedený fotoaparát
Zápory
  • pro někoho větší rozměry
  • při natáčení 4K videa se telefon zahřívá
  • lehce poškrábatelný zadní panel
  • vysoká cena
  • kluzká záda
Diskuze ke článku
Petr
Předražený bazmek od Sony - klasika.
Proto7
Rozdiel cca 200€ viac oproti Z2 je privela. Esteze ceny klesaju tak rychlo. 6 hodin vydana recenzia a ziaden prispevok od JaroB :D zije ten clovek ??? :D :D :D
Josef Žilka
Josef Žilka
cena na MIRONET je celkem podezřelá CZ distribuce cca o 4-5 tis. levněji než všude jinde, hmm.
blue.sun
Tak tu mame dalsi stylovku, sklenik krehky tak, ze je lepsi si na nej koupit ochranny kryt. K cemu pak platit za ten styl? To uz je plast na Samsungu o dost lepsi volba, nemluve o nizsi hmotnosti.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze