Sony Xperia E Dual
recenze

Sony Xperia E Dual

Chytrý dual SIM z dálného východu

Dvousimkové telefony s Androidem a dotykovým displejem si získávají stále větší oblibu, a svou šanci nechce propást ani japonský výrobce Sony. Po loňské Xperii tipo Dual na trh nedávno uvedl také dual SIM variantu levné Xperie E. Pojďte se podívat, jak tento zajímavý smartphone obstál v našem redakčním testu.

I když se vrcholní představitelé Sony už několikrát dušovali, že japonská společnost nadobro skončí s výrobou levnějších telefonů, realita je zatím někde jinde a změna strategie zřejmě přijde až později. A nutno dodat "díky bohu", jelikož ne každý má na to kupovat mobily za cenu 10 tisíc a výše. Xperia E/dual je prvním modelem nové řady smartphonů výrobce pro rok 2013. Svým vzhledem ale přísluší spíše loňskému roku. V dnešní recenzi se budeme snažit říct především to, jestli se Sony povedlo vyrobit důstojného nástupce velmi populární Xperie tipo/dual z minulého roku. Srovnávat ale samozřejmě budeme i s dalšími modely Sony, a taktéž se budeme podrobně věnovat všem aspektům, výbavy novinky. Tak tedy s chutí do toho.

Sony Xperia E Dual - oficiální fotografie

Technické parametry Sony Xperia E dual

Kompletní specifikace
Konstrukce113,5 × 61,8 × 11 mm, 115,7 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,5" (320 × 480 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536), , video: 640 × 480 px
ChipsetQualcomm S1 MSM7227A, CPU: 1×1 GHz, GPU: Adreno 200
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostúnor 2013, 4 190 Kč

Sony Xperia E dual – videopohled

Obsah balení

Obsah balení je na poměry levných mobilů celkem bohatý
  • Mobilní telefon Sony Xperie E Dual
  • USB kabel s microUSB koncovkou
  • Nabíjecí adaptér do zásuvky
  • Pecková sluchátka
  • Paměťová karta microSD s kapacitou 4 GB
  • Fólie na displej (včetně malé stěrky a hadříku pro vyhlazení bublinek)
  • CZ manuály a příručky

Design a konstrukce: známé a přece opět originální

Vymýšlení podoby Xperie E lidem z designérského oddělení Sony nedalo moc velkou práci. Znalci portfolia japonského výrobce jistě vědí, kam tím míříme. Ano, Xperia E je velmi podobná novince z listopadu minulého roku, Xperii J. Na tiskových fotografiích jsou si oba modely podobnější, než by bývalo zdrávo. Naživo je tento dojem ale úplně jiný. "Éčko" je o dost menší telefon. Dokládá to i porovnání rozměrů. Xperia J měří na výšku 124,3, na šířku 61,2 a v pase má 9,2 milimetrů. To vše při hmotnosti 124 gramů. Rozměry Xperie E/Dual naproti tomu činí pouhých 113,5 × 61,8 × 11 milimetrů. Telefon je tedy především o hodně menší. Nárůst v tloušťce je poměrně znatelný. Dobře to však vyvažuje nižší hmotnost 115,7 gramů.

Design Xperie E i J pochází ze stejného pera. Hlavním rozdílem jsou naprosto odlišné rozměry

Xperia E má stejně jako "Jéčko" prohnutá záda. Ovšem právě díky menším rozměrům a většímu profilu už toto prohnutí není tolik patrné. Telefon se ale díky menším rozměrům dobře drží v ruce, čemuž velkou měrou přispívá právě i zaoblený tvar zadního krytu.

Přední strana Xperie E je tvořena displejem, který má po všech stranách, zejména pak ale směrem nahoru možná až moc zbytečně nevyužitého místa. Toto je ale u takto levných telefonů naprosto běžné, takže to nelze brát jako nějak závažný nedostatek. Pod displejem najdete tři senzorová ovládací tlačítka systému, která se vždy, pokud se jich dotknete, rozsvítí a také zavibrují. Spodní i horní hrana jsou obě netradičně zkoseny. Stejně, jako u zmiňované Xperie J, tento netradiční designový výstřelek znamená velmi pohodlnou práci s telefonem v režimu na šířku, a to ať už například píšete SMSku, prohlížíte internet či hrajete hry. Předěl mezi přední a zadní stranou telefonu tvoří proužek chromově lesklého plastu, což vypadá opravdu dobře.

Pravý bok telefonu je nezvykle bohatý na různé prvky. Asi málokdo by čekal hardwarovou spoušť fotoaparátu, přesto tu ale je. Zajímavé, že u své vlajkové lodi Xperia Z ji výrobce vynechal a u takto levného telefonu ji nalezneme. Zvláštní. Na opačném konci pravého boku je umístěno tlačítko sloužící pro vypnutí telefonu či uspání displeje, jasně inspirované vlajkovou lodí Sony - Xperií Z. V tomto případě je ale o dost menší, což mu ovšem na kráse nijak neubírá. Hned nad vypínacím tlačítkem najdete kolébkovou klávesu pro regulaci hlasitosti. Horní strana obsahuje 3,5 mm jack a levý bok konektor microUSB. Zadní strana skrývá čočku fotoaparátu, pěkně plasticky vyvedené logo Xperia a výdech hlasitého reproduktoru.

V redakci jsme měli na testování černou i zlatou barevnou variantu. Kombinace černé barvy a stříbrných prvků po stranách telefonu vypadá docela pěkně. Zlatá vypadá zase úplně jinak (nikoliv však špatně). U obou verzí je zadní kryt pokryt mřížkovanou protiskluzovou úpravou s povrchem soft touch.

Celkově musíme design Xperie E ohodnotit opravdu na jedničku. Jedná se o velmi kompaktní telefon, který se i dobře drží v ruce a současně i dobře vypadá, a to i přes nízkou cenu. Jeho používání bude určitě příjemnou změnou pro ty z vás, kteří jsou zvyklí na dnešní obrovské telefony, která v mnoha případech mají jen displeje tak velké, jako celá Xperia E dohromady.

Displej: nastav si sám

K displeji Xperie E máme snad jedinou výhradu. Jeho jas si totiž musíte regulovat sami, jelikož výrobce do telefonu zapomněl namontovat čidlo automatické regulace jasu podle okolního osvětlení. Co se týče kontrastu, věrnosti podání barev či pozorovacích úhlů, vše je v "normě", tedy v této cenové kategorii naprostý standard. Pokud však s telefonem budete chtít pracovat venku na přímého slunečního svitu, i při plném nastavení jasu není zobrazení ideální. Doplňme, že se jedná o TFT panel s úhlopříčkou 3,5 palce a rozlišením 320×480 pixelů. Tato kombinace je opravdu ideální pro ovládání jednou rukou. Menší rastr je vidět, po chvilce používání si toho už ale vůbec nevšimnete.

Displej má dobré parametry. Bohužel však musíte sami regulovat to, jak jasně bude svítit.

Stejně jako větší sestřička Xperia J má Xperia E integrovány hned dvě barevné diody. Malinkatá LEDka nad displejem kousek nad logem Sony svítí (nikdy nebliká) pokud je telefon vybitý (červeně), pokud se nabíjí (záleží na úrovni nabití) nebo pokud vám přijde nějaká nová notifikace, jako je třeba SMS zpráva, e-mail a další (vždy svítí modře). Pak je tu ovšem ještě známá barevná dioda na opačné straně pod displejem. Svítí vždy při odemykání displeje podle toho, jaké máte nastaveno schéma (nezáleží na tapetě). Vždy modře se dioda rozsvítí, pokud vám přijde nějaké oznámení z Facebooku. Její klady oceníte i při přehrávání hudby, kdy je barva diody zvolena podle převažující barvy na obalu alba dané skladby (pokud je obal nedostupný, svítí dioda modře) nebo při prohlížení obrázků, kdy dioda svítí převládající barvou na fotografii.

Designová specialitka Sony - barevná dioda je umístěna ve stříbrném proužku pod displejem.

Zvuk

Hlasitý reproduktor na zadní straně Xperie E hraje nad očekávání dobře. I bez použití ekvalizéru rozhodně poslouží v rámci možností dobře i pro reprodukci hudby. Pokud tedy nejste vyložený audiofil, nemusíte jej používat jen při potřebě zesílení hovoru.

Hlasitý reproduktor na zadní straně opravdu "hlasitý" je. Docela překvapivě ale umí hrát i kvalitně.

Kvalitu zvuku ve sluchátkách hodnotíme s přihlédnutím k ceně telefonu také velmi dobře. Platí zde v podstatě to samé, jako u reproduktoru. Rozdíl je ale v tom, že můžete připojit i o dost kvalitnější sluchátka, než jen základní pecky (typ Sony MH410c), které výrobce k telefonu dodává, a užít si tak zvuk daleko lépe. Zde pak už naplno pocítíte, jak velký bonus je mít v telefonu funkčně bohatý přehrávač. O tom už ale v kapitole recenze věnované multimédiím.

Hardware a výkon: velký hračička to není

Nejdříve si shrňme fakta. Xperia E obsahuje čipovou sadu Qualcomm MSM7227A. V ní jsou integrovány také procesor s jedním jádrem o taktu 1 GHz a grafický akcelerátor Adreno 200. Vnitřní paměť činí 4 GB a operační paměť RAM má kapacitu dostatečných 512 MB.

Přehled využití veškerých druhů paměti

Tento hardware můžeme v dnešní době zařadit k nižší třídě. Pokud se budeme bavit o výkonu, je na tom Xperia E tak, že si na ní zahrajete drtivou většinu her z Google Play. Ovšem ty nejlepší (čtěte nejnáročnější) hry však bohužel nespustíte. Větší problém je to i z důvodu toho, že například fotoaparát nenatáčí video ve vyšším rozlišení, a také základní přehrávač neumí přehrávat HD videa. Při běžné práci s telefonem, tedy pohybu v uživatelském prostředí, je však rychlost na velmi dobré úrovni, a až na výjimky se vám téměř nikdy nestane, že byste na něco museli čekat, což je podle nás u tak "drahého" smartphonu rozhodující.

Výkonnostní benchmarky: Quadrant, CF Bench, AnTuTu, NenaMark 2

Výdrž baterie

K akumulátoru se u Xperie E dostanete jako běžný uživatel. Stačí jen sundat zadní kryt. V případě náhlého zamrznutí systému tedy nemusíte nic řešit a jednoduše baterii vyjmete a opět vrátíte na své původní místo.

Přesným typem akumulátoru je Li-ion a kapacita činí 1500 mAh. Co se týče výdrže, můžeme ji označit za průměr. Telefon sice nemá nijak jemný displej nebo výkonný procesor, které by baterii "vyšťavovaly" nadprůměrně rychle, je to ale Dual SIM, což znamená, že spotřebuje o něco více energie právě na připojení ke dvěma sítím a podobně. V případě používání jen jedné SIM karty se ale dá výdrž označit za mírně nadprůměrnou.

Výměnný akumulátor udrží telefon při životě jeden den

Samozřejmě vždy bude záležet na druhu vašeho používání. Obecně ale telefon při průměrném běžném používání, tedy když za celý den potřebujete vyřídit pár hovorů, poslat nějaké SMSky, poslouchat dvě hodiny hudbu, nějakou tu půl hodinku hrát hry, mít zapnutou synchronizaci mailů, RSS a sem tam si přečíst web nemá problém dosáhnout jednodenní až jedno a půl denní výdrže. O něco lepší výdrže dosáhnete například snížením jasu displeje nebo deaktivací datového připojení tehdy, kdy je opravdu nepotřebujete.

Provedli jsme také náš standardizovaný test výdrže, ve kterém si Xperia E vedla velmi obstojně. Test spočívá v přehrávání streamovaného videa přes celý displej s polovičním jasem a poloviční hlasitostí do sluchátek. Xperia E vydržela video streamovat průměrně přes sedm hodin. Oproti většině telefonů ale byla ve výhodě, protože přehrává jen video v rozlišení 360p a nepotřebuje tak tolik výpočetního výkonu. Na přehrávání videí je ale Xperia E, zdá se, ideální.

Uživatelské prostředí: příjemné čekání na Jelly Bean

Při oficiálním launchy Xperie E Sony slibovalo, že se do prodeje dostane s novou verzí Androidu 4.1 Jelly Bean. Situace se ale nakonec má tak, že telefon obsahuje "pouze" starší verzi 4.0.4 Ice Cream Sandwich, a na aktualizaci si budete muset ještě několik týdnů počkat. Nutno říct, že absence Jelly Beanu však není až takový problém.

Xperia E Dual zatím operuje se starším Androidem ICS. Update na modernější Jelly Bean už je ale na cestě.

Sony totiž už v aktuální verzi softwaru Xperie E (sestavení 11.1.A.0.64) oproti starším Xperiím se zmrzlinovým sandwichem vymyslelo pár zajímavých vylepšení. Základem je odemykací obrazovka. Telefon můžete buď tahem zleva doprava odemknout, nebo v opačném směru spustit fotoaparát. Zamykací obrazovka je od výroby je nastavena na zobrazení aktuálního času, data a také zvolené SIMkarty. Stačí ale posunout digitální hodiny doleva, a objeví se jednoduché ovládání hudebního přehrávače. Stejně tak pokud vám přijde zpráva, zmeškáte hovor či se vám zobrazí událost z kalendáře, vše zde uvidíte. Stále bez potřeby odemčení je k dispozici taky horní výsuvná lišta s notifikacemi.

Příjemné inovace proběhly na zamykací obrazovce

Po odemčení na vás čeká domácí obrazovka. Její koncept je naprosto klasický. Dolní řada ikonek má mezi sebou tlačítko pro vstup do menu. K dispozici je celkem pět ploch. Umístit si tu lze různé widgety, aplikace z menu, či zkratky. Z více ikonek si také můžete vytvořit složku. Například hry dáte do složky zábava a tak dále. Vzhled domácí obrazovky si můžete upravit pomocí tapet nebo schémat. Tapety jdou použít i animované, počítejte však, že se to projeví na výdrži baterie.

Základní obrazovka s widgety

Po základní obrazovce budete vždy mířit do menu. To zůstalo beze změn, což je trošku škoda. Displej s úhlopříčkou 3,5 palce totiž umí zobrazit i víc, než jen tři řádky aplikací. Pokud nějakou aplikaci budete potřebovat odinstalovat, můžete to udělat přímo v menu. Nastavit si také můžete řazení aplikací podle abecedy, nejpoužívanějších aplikací a tak dále. V menu nám ale chybí třeba možnost vyhledávání. Tato funkce však s největší pravděpodobností bude součástí připravované aktualizace na Android 4.1.

Neodmyslitelnou součástí téměř každého Androidu je samozřejmě lišta s notifikacemi. Dostanete se k ní tahem prstu od horního kraje obrazovky směrem dolů. Lišta je schopná zobrazit jakoukoliv novou událost od nově příchozího mailu, SMS zprávy, zprávy na Facebooku či nové události v kalendáři. Tím to ale nekončí. Pokud například v prohlížeči zahájíte stahování nějakého souboru, stav stahování se ukazuje právě v liště. Stejně tak pokud posloucháte hudbu v hudebním přehrávači, objeví se vám v liště malé ovládání. Sony také konečně vyslyšelo prosby uživatelů, a do horní části lišty integrovalo proužek s možností rychlé aktivace či deaktivace bezdrátových sítí. Kromě Bluetooth, Wi-Fi a mobilních dat je tu ještě tlačítko pro rychlé přepnutí z tichého do hlasitého režimu a naopak. Vzhledem k tomu, že Xperia E nemá integrované čidlo automatické regulace jasu, musíme Sony pokárat za to, že do lišty nepřidalo také možnost rychlé korekce jasu. Vždy to tak musíte dělat zdlouhavě přes nastavení nebo si stáhnout widget. Opět lze jenom doufat, že tato věc přibude po chystaném updatu softwaru.

V notifikační liště se konečně objevuje ovládání bezdrátových sítí. Právě tady také přepínáte SIMkarty.

Práce v operačním systému je celkově velmi rychlá a zaseknutí či zamrznutí se dočkáte opravdu jen výjimečně. Za dobrou optimalizaci tedy Sony jako ve škole udělujeme pomyslnou jedničku.

Multimédia: kvalitní hudba a ošizené video

V nejnovějších Xperiích se už nějaký ten čas hudební přehrávač nese jméno Walkman. Není to ale jen o tom, že Sony využilo známou značku, kterou má dlouhé roky ve svém portfoliu. Přehrávač je opravdu i nadstandardně vybavený. Líbilo se nám, že Sony využilo barevné diody pod displejem pro zajímavou interakci. Pře přehrávání bude dioda střídavě svítit, a to tou barvou, které je nejbližší zbarvení obalu alba, ze kterého daná skladba pochází.

Centrem hudby je část Walkman přehrávače Moje hudba

Výchozím bodem je karta "Moje hudba". Na té máte vytříděnou hudbu podle skladeb, alb a interpretů. Dále jsou zde také umístěny vámi uložené playlisty, skladby roztříděné podle nálady (SensMe channel) a skladby, které jste označili hvězdičkou jako vaše oblíbené. Samotný přehrávač nabízí celkem standardní ovládání. Navíc je tu třeba možnost úpravy údajů o hudbě, možnost bezdrátového streamování hudby přes Wi-Fi protokol WLAN či okamžité hledání relevantních videoklipů na YouTube. Největší přidanou hodnotu ale vidíme v nastavitelném ekvalizéru, a také v několikastupňové úpravě prostorového zvuku do sluchátek. Rozdíl mezi přehrávanou hudbou bez aktivních vylepšení a s nimi je opravdu propastný. V této cenové kategorii má před ostatními Sony po hudební stránce opravdu velký náskok.

Hudební přehrávač se chlubí nastavitelným ekvalizérem a možností zapnutí několika stupňů prostorového zvuku

Mezi aplikace zaměřené na hudbu v Xperii E řadíme ještě TrackID. Tato šikovná aplikace, která má v telefonech japonského výrobce už opravdu dlouho tradici, funguje tak, že když například v rádiu slyšíte povědomou píseň, ale nemůžete si vzpomenout na její název, nahrajete krátký úryvek, který se odešle na server Sony, který vám obratem pošle název skladby a další informace včetně krátkého životopisu a fotografie interpreta. Zmínit musíme i rádio. To je sice z pohledu designu velice strohé, avšak svému účelu slouží dobře.

Aplikace pro zjištění názvů hudebních skladeb TrackID . FM rádio

Dobrá výbava v případě aplikací pro hudbu kontrastuje se slabým přehrávačem videa. Ten nejenže si poradí pouze s formáty 3GP, MP4 a WMW, ale nezvládá ani příliš vysoké rozlišení videa. To ale není problém telefonu, ale jen odfláknuté práce vývojářů. Stačí si totiž stáhnout na Google Play například známý MX Video Player, a rázem si můžete užívat videí v mnohem lepší kvalitě, včetně širokých nastavení zobrazení, titulků a dalších možností. Ještě že tu podobné alternativy oproti někdy nepříliš povedeným nativním řešením máme.

Xperia E má v sobě i novou galerii obrázků. Oproti starší Xperia galerii z Androidu 2.3 se ale liší spíše jen jinak zpřeházenými ovládacími prvky. Jinak samozřejmě máte možnost bohatého sdílení fotografií, zobrazení snímků z provázaných účtů Facebooku a Google Picasa a tak dále. Každá fotografie se dá dokonce i upravovat v editoru funkcemi ne nepodobném Instagramu.

Album fotografií nabízí veškeré moderní funkce včetně editace pomocí barevných filtrů

Sociální sítě jsou v telefonu zastoupeny oficiálními klienty pro Facebook a Google +, a také IM kecálky Gtalk a Pokec. Menší rozšíření těchto standardních aplikací je několik widgetů, které si podle libosti můžete umístit na některou z ploch domácí obrazovky.

Fotoaparát: škoda toho autofocusu

Fotoaparát Xperie E dual je bohužel ošizen o automatické ostření. Už z toho je tedy jednoznačné, že nebude patřit zrovna mezi dnešní špičku. Absence autofocusu je ale trošku nepochopitelná. Sony totiž použilo hardwarovou spoušť fotoaparátu. Ta je tady tedy spíše jen na okrasu, jelikož je logicky pouze jednopolohová. Alespoň se však díky ní pohodlně fotí.

Fotoaparát postrádá automatické ostření a chybí mu i přisvětlovací dioda

Fotoaparát jinak pořizuje snímky v maximálním rozlišení 3,2 megapixelu. Jedná se ovšem o ořezaný formát 4:3, a pro širokoúhlé 16:9 musíte rozlišení snížit na tragické 2 megapixely. V nastaveních najdete základní korekci expozice, několik scén (například noční scéna), či vyvážení bílé barvy podle aktuálních světelných podmínek, ve kterých snímek pořizujete. V nastaveních je také možnost vypnutí zvuku uzávěrky fotoaparátu. Je to sice drobnost, ale u telefonů, u kterých nelze nijak deaktivovat, může v některých situacích, kdy potřebujete zachovat naprosté ticho, hodně vadit.

Uživatelské prostředí fotoaparátu je oproti dražším Xperiím znatelně okleštěné

Fotografie z Xperie E tedy použijete spíše pro focení momentek, které později vystavíte třeba na Facebooku. Fotky by se rozhodně nehodily na cokoliv pokročilejšího, fotoaparát opravdu není silnou stránkou Xperie E.

Ukázkové fotografie z fotoaparátu

Video

S pořizováním videa to má "Éčko" stejné, jako s focením. Videa trpí hlavně nedostatečnou stabilizací a absencí kontinuálního ostření. Záznam také není širokoúhlý, což ve výsledku nevypadá moc hezky. Na krátkou ukázku se můžete podívat níže. Jedná se o klip v maximálním rozlišení VGA (640×480 pixelů). V nastavení nahrávání ale můžete vybrat i nižší kvalitu třeba pro účely MMS.

Sony Xperia E Dual (testovací video) – VGA

Telefonní seznam

Jednoduchost a přehlednost je mnohdy největším benefitem. V telefonním seznamu je u jednotlivých telefonních kontaktů zobrazována malá ikonka. Po straně máme posuvník, jehož použitím se posunujeme mezi písmeny abecedy a kliknutím na ně můžeme vybrat konkrétní jméno či písmeno. Rychlost telefonního seznamu je blesková a rolování se stává pomalu nepostřehnutelným okamžikem. Každý kontakt může být provázán s Google účtem, sociálními sítěmi a zejména Facebookem. Oproti starším telefonům funguje při zadávání čísla automatické vyhledávání relevantních čísel z kontaktů, což je velice pohodlná, a u Sony (Ericssonu) dlouho očekávaná funkce.

Telefonní seznam a číselník pro vytáčení čísel

Pokud kontakt na této sociální síti synchronizujeme s kontaktem v telefonním seznamu, je nutno jít bohužel manuální cestou. Telefon nepodporuje automatické spárování kontaktů, což je škoda. Pokud ale spárování zvládnete sami, uvidíte osobní údaje, zájmy i fotoalba daného kontaktu. Na jedno kliknutí můžeme kontakt zálohovat na paměťovou kartu a následně jej i obnovit. Častou používané kontakty jsou směřovány do kategorie oblíbené. Zde jsou již větší náhledy obrázků konkrétních jmen.

Dual SIM funkce

Sloty pro SIM karty jsou vyřešeny celkem dobře. Pro výměnu SIM karet je ale potřeba vyjmout i baterii. U slotů je přehledný piktogram s čísly SIM karet, podle kterých se budou také následně SIM karty hlásit v systému. Dejte si ale pozor, telefon podporuje sítě 3G jen u první SIM karty. Druhá SIMka se přihlásí jen do 2G sítě a nejrychlejší data, která si užijete, budou skrze EDGE.

V horní liště máte přehledně zobrazen stav signálu obou SIM karet, přičemž je důležité zmínit, že jsou obě na příjmu současně, takže se Sony Xperia E Dual řadí do skupiny aktivních dual SIMů. To znamená, že na rozdíl od pasivních dual SIM telefonů, kterých poslední dobou ubývá, se vám kdokoliv dovolá na jakoukoliv SIM kartu bez toho, abyste je museli přepínat. SIM karty jsou v systému barevně odlišeny a můžete si je i pojmenovat. Pokud vám někdo volá, hned tak podle barvy a názvu SIM karty vidíte, na kterou SIM kartu hovor směřuje. Bohužel ale, pokud telefonujete na jedné SIM kartě, volající na druhou SIM kartu uslyší jen obsazovací tón. Přesměrování třeba jako u Samsungu, možné není. Stejně tak pokud aktivně přenášíte data na jedné SIMce a někdo vám ve stejný okamžik volá na druhou, nedovolá se a ozve se pouze obsazovací tón.

Loňská Xperia tipo dula měla na pravém boku tlačítko, pomocí kterého jsme si mohli volit SIM kartu, kterou jste chtěli použít pro aktuální odchozí úkon – odchozí hovor, SMS nebo MMS. Xperia E dual ale nikde žádné tlačítko nemá. Přepíná SIM karet probíhá jednoduše v uživatelském prostředí, respektive v horní výsuvné liště, kde je softwarové tlačítko určené právě pro tento účel.

V nastaveních telefonu si můžete zvolit SIM kartu, která bude používána pro datové přenosy. Druhou SIM kartu tak v tomto ohledu nechá telefon v klidu i v případě, že SIM karty přepnete. To se může hodit zejména v případě, že máte například pouze na jedné kartě aktivní datový tarif. Šikovnou funkcí je také časované přepínání SIM karet. Lze si tak jednoduše nastavit, že po 19:00, kdy máte například volání zdarma, se telefon automaticky přepne na druhou SIM kartu. Nastavit si lze vždy jeden časový interval, pro každou ze SIM karet zvlášť pro pracovní dny a zvlášť pro víkend. To samé lze provést také s datovými přenosy a nastavit si, v jakém čase se pro datové přenosy používá která SIM karta.

Zprávy a e-maily

U textových zpráv nehledejte žádná nečekaná překvapení. Přijaté SMSky jsou zobrazovány v konverzacích. Při psaní je k dispozici QWERTY klávesnice, která je ale na menším displeji hůře ovladatelná, a to především v režimu na výšku. Další metodou psaní je Swype, kdy slovo napíšete jedním tahem prstu. Pomoci by mohl také slovník T9. Odpočítávání znaků na první pohled chybí, uživatelé telefonů Sony ale vědí, že se vždy zobrazí až při posledních 20 znacích. MMSku vytvoříte jednoduše tak, že k textu SMS zprávy přidáte tlačítkem se symbolem fotografie a plusu jeden ze souborů typu obrázek, fotografie, video či zvuk.

Psaní SMS zpráv je pohodlné spíše v režimu na šířku

U elektronické pošty se setkáme opět tradičně s napevno zakořeněným Gmail klientem s mírně inovovaným designem ve stylu Androidu Ice Cream Sandwich a sekundárním vestavěným klientem. První klient slouží výhradně pro Google účet. Nechybí štítky, označení oblíbených zpráv, podpora příloh a kategorie. Druhý klient podporuje tradičně protokoly POP3, SMTP a IMAP4. Práce s oběma klienty je bezproblémová. Pošta může být okamžitě synchronizována díky push notifikaci. Nakonec je tu i podpora MS Exchange.

Organizační funkce a GPS: šlo by to i lépe

Stěžejní organizační funkcí je samozřejmě kalendář. Bohužel Sony stále používá poněkud nepřehledné řešení přímo od Googlu. Konkurence je v tomto směru mnohem dál. Nově do svých telefonů Sony předinstalovává také aplikaci pro poznámky. V další nabídce se nachází vědecká kalkulačka. Naprosto ovšem chybí stopky, úkolovník a také praktický odpočet času, které Sony už v minulosti nabízelo. V menu aplikací objevíte také program Office Suite. Bohužel jde jen o základní verzi, pomocí které si dokumenty MS Office a PDF prohlédnete. Pro editaci a tvorbu musíte zakoupit plnou verzi. Poslední aplikací do party je čtečka QR kódů Neoreader.

Propracované organizační funkce sráží snad jen hůře provedený kalendář

V moderním telefonu nechybí ani čip GPS. Xperia E Dual se s přehledem zařadí mezi telefony, které dokáží navázat spojení se satelity v docela rychlém čase. Bez asistence internetu to běžně trvá zhruba 20 vteřin. S aktivním internetovým připojením se tato doba zkrátí na pouhých pár sekund.

Pro navigování můžeme využít aplikaci Google Mapy. Ty nabídnou kompletní řešení pro navigaci, ale s několika ale. Nabídnou sice bezplatnou hlasovou navigaci, ale mapové podklady lze uložit do mezipaměti v omezeném počtu s výřezem pouze konkrétního území. Jinak je potřeba být neustále on-line, což se v mnoha situacích nehodí. Pro navigaci je nutné být on-line vždy. Jestli vás zajímá, jak GPS funguje, můžeme vás odkázat na článek - Techbox: jak funguje GPS, které vás dovede k vašemu cíli?.

Datové funkce a internet

Sony Xperia E je vybavena nativním prohlížečem sandwichové verze Androidu. Ten samotný flash nepodporuje, nicméně pluginy tuto funkci zajistí, takže o inkriminovaný obsah nepřijdete. K dispozici je možnost otevření prakticky neomezeného množství oken. V nastavení si můžete měnit velikost zobrazovaného textu, kódování, povolit JavaScript či nastavit si výchozí vyhledávač, kterým je po prvním zapnutí samozřejmě Google. V nabídce aplikací je rovněž k dispozici mobilní verze populárního Chromu. Ten sice neoplivá například v porovnání s konkurenční Operou takovou rychlostí, zato však pracuje s moderními webovými standardy, podporuje synchronizaci obsahu s počítačem, a také má zdařilý design a ovládání uživatelského prostředí.

Surfování po internetu je už po prvním zapnutí možné užívat si skrze dva různé prohlížeče

Data v Xperii E tečou přes technologie GPRS, EDGE a také modernější HSDPA (až 7,2 Mb/s) s HSUPA (až 5,76 Mb/s). K dispozici je samozřejmě také standardní připojení pomocí a bezdrátové Wi-Fi s protokoly b/g/n. V nastavení najdete také funkcí Wi-Fi hotspot, což zjednodušeně řečeno znamená, že z telefonu vytvoříte další Wi-Fi síť, ke které se mohou připojit další uživatelé (záleží na nastavení). Spojení s počítačem zajistí USB kabel a Bluetooth ve verzi 2.1.

Závěrečné zhodnocení: další povedená Xperia

Xperia E Dual je v celkovém součtu povedený telefon. Škoda jen, že oproti loňské Xperii tipo nepřinesla krom několika úprav v softwaru uživatelského prostředí žádnou zásadní inovaci. Zjednodušeně lze říci, že výrobce vzal hardware z Xperie tipo a vložil ho do jiného těla, které se ale zase nadmíru podobá Xperii J. Toto ale běžného uživatele v zásadě tolik nezajímá. Tento uživatel vyžaduje rychlé prostředí a hlavně bezproblémové fungování Dual SIM funkcí, které Xperia E Dual umí na výbornou. Slabší fotoaparát a chybějící čidlo automatické regulace jasu displeje jsou jen daní za to, že nekupujete drahý telefon, ale kousek za čtyři tisíce.

Klady Xperie E Dual převažují nad zápory. Lecost jí také odpustíte kvůli nižší ceně

Za zapůjčení Xperie E Dual děkujeme e-shopům Sunnysoft.cz a Smarty.cz

Konkurence

Konkurenci Xperie E Dual jsme logicky hledali v řadách telefonů s podporou používání dvou SIM karet. Jejich užší výběr najdete níže.

Sony Xperia tipo dual

Stájová kolegyně Xperia tipo dual se pyšní o něco zdařilejším designem

Tip: Sony Xperia tipo dual: jaký je první japonský dual SIM? (video)

Začít nemůžeme ani nikým jiným. Xperia tipo dual, první Dual SIM telefon v historii Sony se od "Éčka" liší především designově. Je daleko více zaoblená, a o něco lépe se drží. Puntičkář by viděl rozdíl v taktu procesoru - 200 MHz ve prospěch Xperie E, v praxi je však výkon obou modelů shodný. Xperia tipo dual má navrch díky ceně více než o pět set korun nižší. Xperia E ale kontruje dvojnásobnou vnitřní pamětí a jistotou aktualizace na novější verzi operačního systému Android 4.1, které se tipo už velmi pravděpodobně vůbec nedočká.

Alcatel One Touch 993D Smart

Alcatel bude konkurovat především mnohem lepším displejem

Tip: Recenze Alcatel One Touch 993D – Nadějný nedoslýchavec

Reinkarnovaný Alcatel pod křídly asijských majitelů v minulém roce vychrlil desítky nových modelů. Mezi nimi se rovněž objevilo i velké množství Dual SIMů. Cenově i výbavou je Xperii E nejblíže model One Touch 993D Smart. Jeho hlavní výhodou je jednoznačně lepší displej. Jedná se o čtyřpalcové TFT s rozlišením 480×800 pixelů. Jinde je i fotoaparát s rozlišením 5 megapixelů a hlavně s podporou automatického ostření, které Xperii E tak citelně chybí. Průměrná cena Alcatelu činí 4 800 Kč. Je na vás, jestli si za zmiňované benefity připlatíte.

Prestigio MultiPhone 4300 DUO

MultiPhone 4300 DUO od Prestigia za menší příplatek nabídne lepší výbavu, vykoupenou většími rozměry

Tip: Recenze Prestigio Multiphone 4300 Duo – Dual SIM monstrum

Relativně mladý výrobce Prestigio přišel vloni na náš trh také ve velkém. Jeho nabídka rovněž obsahuje spousty dvousimkových smarpthonů. Ekvivalentem Xperie E Dual je model MultiPhone 4300 DUO. Nabízí sice velký 4,3 palcový displej s rozlišením 480×800 pixelů, je to již ale na úkor kompaktnosti, které jsme si u "Éčka" tak cenili. Na druhou stranu 8 megapixelový fotoaparát s autofocusem a podpora nahrávání HD videa? Tento model bude váš za cenu průměrně cca 4 a půl tisíce.

sony-xperia-e
Klady
  • Paměťová karta a folie na displej v základním balení
  • Rychlý a odladěný operační systém
  • Aktivní dual SIM
  • Zdařilý design
  • Barevná dioda pod displejem
  • Kvalitní zpracování těla
  • Kvalitní hudební funkce, dobrý zvuk
Zápory
  • Displeji chybí čidlo regulace jasu
  • Cena by mohla být o pár stovek nižší
  • Fotoaparátu citelně chybí autofocus a přisvětlovací dioda
Diskuze ke článku
Jirka
Proč prostě nevzali Experii J a nepřidali Dual-sim :-( ach jo. To by byl dual-sim tak akorát. Takový potenciál a taková škoda :-(.
Concionator
Bohužel to není jediný mobil od Sony v této třídě, který se seká. Nechápu. Když je velké teplo, nebo člověk něco potřebuje rychle, tak přístroj většinou zklame. Svoji xperii už mám jen jako druhý telefon a raději používám lumii od Nokie, která má jednoduché ovládání a systém v ní je za všech okolností rychlý a stabilní. Škoda!
marty
Jak je to s tou indikační diodou? Ve videu říkáte že nic neoznamuje a v článku zase ža ano........
jiri
Proč někdo neudělá pořádný dualsim...nějaké kvalitní HTC, iPhone, klidně i Samsung.
Na jednom mám firemní volání a na druhém svoje data, které mi zaměstnavatel nechce na služebním navýšit.
Klidně bych za ten telefon dal 10-13t. Možnosti sice jsou, ale z Číny, kde je kopie vždy nějak ošizená (displej, foťák, paměť).

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze