Samsung Gear VR (S6)
recenze

Samsung Gear VR (S6)

Pohled do budoucnosti
9

Virtuální realita je teprve v plenkách, ale už nyní je jasné, že půjde o zásadní technologii, která změní náš pohled na virtuální zábavu. Oculus a Samsung jsou první, kteří vám ji dají skutečně ochutnat díky nové verzi Gear VR pro Samsung Galaxy S6. Ta je již v prodeji, a pokud chcete zažít něco opravdu výjimečného, tak nyní máte možnost. Co umí, vám prozradíme v recenzi.

Samsung Gear VR pro S6 – videorecenze

Sedíte na pařezu a před vámi leží dinosaurus. Pozorujete ho už nějakou dobu a on klidně spí. Les vypadá pokojně, váš džíp stojí zaparkovaný opodál a vše se zdá být v naprostém pořádku. Než se dinosaurus probudí. Trochu zneklidníte, je vyloženě obří, zvedne se na nohy a vy si připadáte jako mravenec. Otočí se k vám a vy dostanete zvláštní pocit. Přibližuje se. Doslova cítíte, jak vám funí do obličeje. Můžete helmu sundat a vrátit se do bezpečné reality (alespoň tedy bez obřích dinosaurů), nebo vydržíte a zjistíte, že vám nechce ublížit, ale je jen zvědavý. Můžete se také zkusit přemluvit, že je to jen virtuální realita a vy máte nasazenou helmu. To se vám ale při prvních setkáních dost možná nepovede.

A nebo jiný scénář. Plížíte se temnou chodbou. Ozývají se strašidelné zvuky skřípání a praskání. Většinu světla vám poskytuje akorát vaše lucerna. I s ní ale daleko nevidíte. Rozhodně nevidíte co se skrývá za dveřmi. Odemykáte je pomalu a nakonec raději o krok ustoupíte. Držíte v ruce sice ovladač, ale i tak narazíte nohou do skříně za vámi. Nakonec se odvážíte vstoupit dovnitř, když si v rohu všimnete odporného sešitého obličeje, jak na vás zírá. Jediný pohyb a je po vás. Opatrně se chcete vytratit, jenže místnost zabliká a rozhostí se naprostá tma. Lucerna zhasla.

Samsung Gear VR

Virtutální budoucnost

Předchozí dva odstavce představují jen zlomek toho co s Gear VR můžete zažít. Co obecně s virtuální realitou můžete zažít. Když někdo zmíní Oculus, tak většinu lidí asi napadnou hry. A to není špatně. Virtuální realita je pro hry jako dělaná. Jenže tím se neomezuje a přináší další zážitky. I Samsung na to myslí.

VR má tu sílu, že vás dovede přesunout na neskutečná místa, přestože sedíte doma v pokoji a okolo vás je rozházený bordel. Můžete zrovna ležet na pláži, potápět se mezi žraloky nebo sedět ve vesmírné raketě a bojovat s nepřátelskými stíhači. To všechno jste mohli dělat už nyní, akorát jste vždy koukali skrz okno, kterým byla vaše obrazovka. Vždy jste věděli, že nejste tam, vždy jste viděli klávesnici, myš a oprýskanou zeď na monitorem. Tato bariéra s Gear VR padá.

Samsung Gear VR

Realita vs. Samsung

Jde o již druhou verzi virtuální reality, kterou vám přináší Oculus spolu se Samsungem. Jsou to speciální brýle, do kterých vložíte svůj telefon. Tím musí být Galaxy S6 nebo S6 Edge. Cokoliv jiného vám neposlouží. Starší verze využívala Note 4. Telefon není jen výkonnou jednotkou, ale také displejem. Jelikož je S6 menší než Note a má stejné rozlišení displeje, jsou ve výsledku méně viditelné jednotlivé pixely. Přesto musím říci, že obraz je stále dost hrubý a abychom mohli mluvit o kompletním ponoření do jiného světa, tak by obraz musel být ještě jemnější. Displej se totiž rozpůlí a každé z vašich očí má k dispozici poloviční rozlišení. A vzhledem k tomu, jak jemný obraz jsou schopné vaše oči vnímat, je jasné, že rozlišení i přes vysokou jemnost displeje prostě ještě není ideální.

Mohlo by vás tak napadnout, že jde o podobný princip, jaký nabízí Google se svým řešením Cardboard. Jasně, Gear VR si neposkládáte z krabice od pizzy, ale základem je stále telefon. Samsung má tu výhodu, že přidává další senzory přímo do brýlí, optiku a ještě k tomu ovládací prvky přímo na brýle. Tím to ale hasne, brýle vám nezvýší výkon, neprodlouží výdrž baterie ani nepřidají paměť. V přímé konfrontaci jde ale stejně o neporovnatelný zážitek. Ve prospěch Samsungu, samozřejmě. Také si za něj ale připlatíte.

Konstrukce

Gear VR
Rozměry 196,1 x 98,5 x 82,8 mm
Váha 403 g s S6 edge, 409 g s S6
Senzory Akcelerometr, gyroskop, senzor vzdálenosti
Ovládací prvky Dotyková plocha, tlačítko zpět, ostřící kolečko, ovládání hlasitosti

Brýle jsou plastové, robustní a kombinují černé a bílé plasty. Mají rozměry 82,8 x 196,1 x 98,5 mm, což není tolik a jsou třeba menší než brýle od HTC. Na první pohled jsou téměř totožné s předchozí verzí a poznáte je hlavně podle předního krytu. Mají však jeden drobný detail navíc, který mění téměř vše. Na levé straně přibyl decentní ventilátor, který slouží k chlazení telefonu. Jedním z největších problémů prvního Gear VR byla doba používání – za 20 minut se Note 4 přehřál a vy jste museli brýle sundat a nechat vychladnout. Velice rád bych řekl, že to je nyní kompletně vyřešeno, ale byla by to lež. Větráček nicméně pomáhá a prodlouží dobu do přehřátí na hodinu. V těchto letních dnech to může být i méně. A věřte mi, že hodina ve virtuální realitě uteče jako voda. Jedná se tak o poměrně zásadní limitaci.

Větráček sám přitom žádný problém nepřináší. Je naprosto tichý a uslyšíte ho pouze, když k němu přilepíte ucho. Během používání zařízení vás nemůže omezovat. Skoro si říkám, zda by nebylo moudřejší použít nějaký silnější a prodloužit možnou dobu používání.

Samsung Gear VR

Na spodní straně si všimnete dalšího detailu – je tu USB konektor pro připojení nabíječky. Ten zajistí, že se během hraní nebude váš telefon vybíjet. Má však dvě omezení – když jste ve virtuální realitě, tak se dost možná budete otáčet na všechny strany. Možná i nevědomky trochu pohybovat. A připojený kabel je překážka. Dále pak kompatibilita – Samsung vás vyzývá k použití originální nabíječky a myslí to vážně. Většina těch ostatních totiž nebude (některé ano, třeba ta k Shieldu funguje, ale nabíječka od Nokie neposlouží).

Komfort

Samsung Gear VR

Konečně si jdete brýle nasadit. Poprvé vám může chvíli trvat, než si správně nastavíte řemínky tak, aby držely brýle ve správné poloze. Optika je totiž velmi náchylná a stačí drobné vychýlení a uvidíte rozmazaně. Osobně mi přišlo, že musím mít brýle příliš naražené na nosu, ale po chvilce jsem si na to zvykl. Jejich váha (403, respektive 409 gramů) mi vůbec nevadila. Alespoň na začátku. Po několika hodinách průběžného testování mě už ale bolelo za krkem. Polstrování je příjemné a brýle nijak netlačí. Počítejte ale s tím, že se pod nimi můžete hezky zpotit. Pokud nosíte brýle, jako já, tak oceníte možnost posunout si optiku a obraz vyostřit. To funguje spolehlivě. Nastavení chvíli trvá, ale od té doby v podstatě jen sundáváte a nandáváte. Pokud samozřejmě nechcete brýle sdílet s dalšími lidmi.

K ovládání využijete samozřejmě pohyb hlavy, třeba při vybírání položek, ale bez tlačítek se také úplně neobejdete. Proto je na pravé straně brýlí dotyková plocha, kterou můžete použít pro posouvání v menu, ale také potvrzení pouhým klepnutím. Nad ní je tlačítko zpět. Za chvíli se s tím naučíte a plochu vždy hned bezpečně najdete. Akorát v tom ťukání jsem nenašel nikdy úplnou jistotu. Skutečné tlačítko by bylo možná lepší. Nakonec je tu také praktická kolébka pro ovládání hlasitosti.

Obraz

Jsme ale teprve na začátku a limitace jsou stále značné. Třeba optika nefunguje zcela dle představ. Když se díváte přímo před sebe, tak je obraz v rámci možností ostrý. Periferně ovšem vidíte, že okolí je rozmazané. A pokud uhnete očima ze středu, tak si všimnete silné neostrosti. V některých případech to vůbec nevadí, však takhle funguje i lidské oko. Problém ale je, že některé hry zobrazují titulky, které kvůli tomu téměř nepřečtete. Bývají totiž většinou přilepené přímo na „vašem pohledu“ a posunem hlavy si tedy nepomůžete.

Samsung Gear VR

Jak jsem zmiňoval už v úvodu, obraz stále není dokonalý. Je neostrý, můžete vnímat pixelovou mřížku a do krajů se rozostřuje ještě více. Zní to jako tragédie, ale vyloženě zlé to není. Zážitek, že jste někde jinde, vám to nevezme. Stále budete unešení z pocitu jiné skutečnosti, která se zhmotní doslova okolo vás. Ve většině případů senzory (Gear VR přidává akcelerometr a gyroskop) také fungují správně, takže obraz nijak neposkakuje a pohyby odpovídají realitě. Na rozdíl třeba od plánovaného HTC Vive nemá tato virtuální realita žádný pohybový senzor, který by reflektoval skutečný pohyb po místnosti. To znamená, že při hraní můžete sedět nebo stát, další pohyb nemá smysl.

Software

Gear VR přichází jako uzavřený systém. Aplikace se distribuují skrz vlastní Oculus obchod a vývojáři musí hru pro toto zařízení připravit. To znamená, že třeba Cardboard si na řešení od Samsungu nepustíte. Přitom se nám povedlo do brýlí napasovat Nexus 5 a vše fungovalo skvěle (samozřejmě bez výhod ovládání a senzorů). Samsung totiž po připojení telefonu do brýlí spustí speciální nadstavbu, která přeskočí všechny spuštěné aplikace. A také už nefunguje trik, kdy jste Note 4 mohli do brýlí vložit tak, že se nezasunul USB port a Cardboard tak fungoval. S6 zde sedí velmi těsně a jinak než se zapojeným portem se vložit nedá.

Samsung Gear VR

Úvodní obrazovkou je virtuální obývací pokoj, v němž se vznáší menu, za které by se nestyděl ani Microsoft s ModernUI designem. Většinou však budete mířit do knihovny, která shromažďuje vaše hry a aplikace. Prostředí je jednoduché a snadno se ovládá. Pokud podržíte tlačítko zpět, tak se dostanete do systémového menu, ve kterém můžete kalibrovat otočení prostředí, třeba když změníte polohu a chcete, aby byl střed jinde. Můžete zde ale pustit také kameru a podívat se „skrz“ brýle, aniž byste je museli sundávat. Toto menu vás také může vždy nasměrovat na úvodní obrazovku. To se hodí, když nějaká aplikace spadne. A to se občas stává. Ale také se stává, že se vše zasekne na černé obrazovce a nefunguje ani toto systémové menu. V tom případě musíte vyjmout telefon a zase ho zasunout.

Hry

Samsung Gear VR

Technologie sama o sobě funguje a je na slušné úrovni. Bez dalšího obsahu ovšem nedává smysl. To platí pro cokoliv. A jelikož je Gear VR uzavřená platforma, tak by mohly vyvstávat otázky, zda je co hrát. A k vlastnímu překvapení musím uznat, že skutečně je. Jako hráč jsem začal u her a ačkoliv nabídka není nekonečná, tak dobré tituly se zde najdou. A vybere si skoro každý. Jsou zde závody VR Karts, perfektní hororová adventura Dreadhalls, zábavná arkádovka Proton Pulse nebo třeba špičková akční hra Viral. A tím nabídka zdaleka nekončí.

Spousta her je zdarma, ale za ty lepší si připlatíte, třeba i 10 €. Mnohdy se ty peníze ale vyplatí, třeba u zmiňovaného Viral. Velká spousta her je teprve v přípravě a ne všechny existující jsou v obchodě Oculus. Zahrát si je můžete ale i tak. Stačí si stáhnout *apk soubor připravený pro Gear VR. Mezi takové se řadí třeba hry z VR Jam Mobile. Najdete tam opravdu unikátní kousky – DRIFT, kde se proměníte v projektil, atmosférický Colosse, The Night Cafe podle Van Gogha, nebo dobrodružství v Captain Clark Adventures. Některé z nich se časem dost možná objeví i v obchodu.

U spousty her je cítit, že jde pouze o technologické pokusy. Autoři teprve zkouší, jak by mohla vypadat třeba akční hra. Někdy ovládáte i pohyb, míříte otáčením hlavy a jinak je to poměrně tradiční střílečka. Jindy se pohybujete po vymezené dráze nebo rovnou stojíte na místě. Pro celou řadu her potřebujete ovladač. Samsung se vám samozřejmě snaží prodat svůj herní ovladač, ale vystačíte si i s jiným. Třeba s nedávno recenzovaným Mi Bluetooth Game Controller. Pokud žádný mít nebudete, tak se nemusíte bát, herní obchod vás upozorní, které hry ho vyžadují.

Pro mnohé to bude možná překvapující, ale virtuální realita nutně neznamená pohled z očí. Skvěle fungují i hry, kdy jste vzdáleným pozorovatelem. Třeba hra Herobound ukazuje perfektní RPG adventuru, kdy je kamera přilepená na jednom místě a jako hráč se z něj rozhlížíte po celé místnosti. Trochu jsem měl pocit, že hru sleduji nějakou hlídací kamerou. Ale i tak se cítíte, jako kdybyste byli přímo ve hře. Není tu bariéra obrazovky, a když se rozhlédnete, tak vidíte jen a jen herní prostředí.

Videa a další

Samsung Gear VR

Tvůrci obsahu si ale moc dobře uvědomují, že hry nejsou tím jediným. A není to žádná novinka, 360° videa jsou tu již poměrně dlouho a tvoří důležitou součást i Gear VR. Samsung vám nabídne několik krátkých ukázek, které jsou v nízkém rozlišení a příliš vás neosloví. Zábava přichází ve chvíli, kdy vy sami dovedete zalovit na internetu a stáhnete si opravdu zajímavý obsah. Není vyloženě překvapující, že už nyní můžete sledovat porno ve VR. Mám takové tušení, že nepůjde o okrajovou záležitost, protože pornografický průmysl často hraje významnou roli v tom, které technologie se prosadí. A erotický obsah dostává ve virtuální realitě úplně novou podobu. Nebo také samozřejmě můžete sledovat záběry zvířátek a přírody.

Některé aplikace jsou vlastně jen videem. Z dostupných ukázek je vidět, že to funguje. Průlet bitvou v Avengers nebo pohled na dinosaura z Jurského světa jsou sice velmi krátkými ukázkami, ale přinášejí úplně jiný pohled na film. Nemusíte nic hrát, nemusíte střílet a mlátit okolo sebe. Jen sledujete, otáčíte se a jste pohlceni. Má to drobný problém, video pro virtuální realitu zabírá enormní množství místa, kdy minuta a půl ne úplně ostrého průletu bitvou v Avengers zabírá půl gigabajtu. Takže v případě něčeho delšího budete často muset mazat a nahrazovat.

Nechybí ani aplikace pro relaxaci, kdy ležíte na pláži a hraje vám k tomu uklidňující hudba, jindy se zase můžete ocitnout pod vodou mezi delfíny či žraloky. A pokud si vzpomínáte ještě na začátky 3D kin, kdy se lidé lekali, že k nim plave žralok… dnes se tomu budete smát. 3D technologie nemá zářnou budoucnost. Zato VR ano. A když proti vám vyrazí kousající bestie, tak se budete bát. Skutečně bát.

Zdravotní potíže

Samsung Gear VR

Podobně jak u 3D, ne každý však virtuální realitu zvládá dobře, ačkoliv si troufám tvrdit, že v případě VR to bude dělat potíže jen velmi málo lidem. Nejčastější potíž je v „motion sickness“, což ale většinou závisí na kvalitě zpracování. Nesmí dojít k nějakému nečekanému pohybu, který by mozek překvapil. Hry se také nesmí sekat, jinak se vám může snadno stát, že se pozvracíte. Mně se nic takového nestalo a nemělo by ani vám, protože jsem nenarazil na hru, která by neběžela naprosto plynule. A to ani ve chvíli, kdy byl telefon chvilku před přehřátím a s vyšťavenou baterií. Jestli to bude platit i po roce používání v tuto chvíli nemohu říci. Dále snad jen upozorním, že VR se opravdu zdá být realitou. Takže pokud máte problémy se srdcem (a podobně), tak se do hraní akčních nebo hororových her nepouštějte. Leknout se ve VR je úplně něco jiného než před obrazovkou. Vaše orgány budou většinou reagovat, jako kdybyste tam skutečně byli. Bude vám bít srdce a můžete se zadýchat.

Nakonec mám dobrou zprávu pro lidi s nějakou oční vadou. Například já téměř nevidím na jedno oko a kvůli tomu nezvládám 3D (v kině, doma, kdekoliv). S virtuální realitou však nemám jediný problém a vše vidím skvěle i v podstatě s jedním okem.

Závěr

Virtuální realita je na svém začátku, i když první pokusy padly před mnoha lety. Nyní je ta doba, kdy o této technologii můžeme mluvit s vážností. Gear VR od Samsungu přináší mobilní, ale výkonné řešení, které je ve své podstatě jako jediné ke koupi (pokud bereme Cardboard jako takovou legraci). Má své mouchy, displej není úplně jemný, optika je značně omezující a her nebo aplikací ještě není takové množství. Už nyní vám však tyto brýle dovedou přinést strhující zážitek. Zážitek, který je po všech směrech nový a zcela pohlcující. Můžete být kdekoliv a kýmkoliv. Než se vám tedy za hodinu přehřeje telefon. I když se možná ještě nedovedete zbavit pocitu, že máte na hlavě potápěčské brýle, tak to bude stát za to.

Samsung Gear VR

Gear VR pořídíte za 7 tisíc korun. A to je cena jen za brýle, ke kterým samozřejmě musíte vlastnit i Galaxy S6. Tam se cena různí, ale v oficiální distribuci začíná na částce kolem 19 – 20 tisíc korun. To nám dohromady dává částku přes dvacet pět tisíc korun. A to už je cena, která vás asi nepřesvědčí. Nepřesvědčila by ani mě. Gear VR má smysl, pokud již S6 vlastníte a chcete zkoušet něco nového. Také má smysl, pokud se rozhodujete mezi několika telefony a virtuální realita vás zajímá. Tehdy můžete Samsungu přičíst plusové body.

Gear VR v tuto chvíli sice je nejlepším dostupným řešením virtuální reality, ale stále tak trochu působí nehotově. A tomu se nebrání ani tvůrci. Jde o předzvěst budoucnosti, která ale už nyní funguje… téměř přesvědčivě.

Klady
  • kvalita provedení
  • první skutečné VR
  • přidané senzory a ovládání
  • slušný výběr her
  • úplně nový zážitek
Zápory
  • jen hodina do přehřátí
  • neostrý obraz
  • občas nereagující aplikace
  • nemožnost pustit Cardboard
Diskuze ke článku
SmartDavid
Perfektní video, pěkně sestříhané. Tak má videorecenze vypadat. Podobně, jak to dělá Michael Fisher z Pocketnow :)
Mobil
Virtuální realita v plenkách.Vždyt helmy s virtuální realitou byly už někde kolem roku 1992 a 1993 tak to snad není v plenkách
Lukas “Kefalin” Tankovic
Lukas “Kefalin” Tankovic
Mna by tak zaujimalo,aky to bude mat vplyv na zdravie,pretoze mat 5palcovy displej tak blizko u oci,no neviem,ja by som sa bál o zrak

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze