Samsung Gear Circle
recenze

Samsung Gear Circle

Bluetooth headset pro náročné
13

Na mobilenet.cz pro vás testujeme kromě telefonů také příslušenství k nim a právě do této kategorie spadá dnešní test. Sluchátka Samsung Gear Circle jsou nejnovějším bezdrátovým headsetem od korejského výrobce. Mají povedený design a odvážnou cenovku. Vyplatí se do nich investovat? Právě na to si dnes odpovíme.

Již v minulosti jsme pro vás testovali podobná sluchátka, a to sice modely LG Tone Ultra a LG Tone , které se nám vcelku osvědčily. Samsung Gear Circle jsou dalším zástupcem sluchátek s nákrční konstrukcí, nicméně výrobce si trochu více pohrál s designem. Ale především jsou bezdrátová!

Samsung Gear Circle – oficiální fotografie bílé varianty

Design a konstrukce

Bluetooth sluchátka Samsung Gear Circle patří po designové stránce mezi jedny z nejpovedenějších. Označení „Circle“ design celkem dobře vystihuje – sluchátka totiž po spojení tvoří kruh… tedy spíše ovál, ale to nehraje takovou roli. Hlavní část sluchátek je ergonomicky zahnutá a nese v sobě akumulátor o kapacitě 180 mAh, dvěma drátky s kruhovým průřezem jsou připojeny klasické špunty.

Ty jsou umístěny na celkem mohutných plastových částech. Těžko je popsat, rozhodně se podívejte na fotografie. Levé sluchátko nese pouze špunt a tlačítko pro zapnutí na vnitřní straně. Zapnutí i vypnutí sluchátek doprovází typická melodie od Samsungu. Na pravém sluchátku se kromě špuntu nachází ještě hlavní ovládací klávesa a také dotyková plocha.

Samsung Gear Circle jsou dostupné také v černé a modré barvě

Skrze dotykovou plochu ovládáte pouze hlasitost sluchátek, tlačítko je však multifunkční. Slouží pro ovládání hudebního přehrávače, zvedáte s ním hovory, přepínáte skladby, spouštíte hlasového asistenta a tak dále. Na vnitřní straně pravého sluchátka se nachází ještě stavová dioda a mikrofon. Celkově je ovládání sluchátek velmi jednoduché a celkem pohodlné.

Samotné plastové díly se špunty jsou mohutné a tvarované tak, že po spojení pomocí magnetů na koncích tvoří celá sluchátka již zmíněný ovál. Celkově je konstrukce velmi kvalitní a pevná, ale rozhodně ne bezproblémová. Ke sluchátkům totiž v balení dostanete plastový… nevím jak to nazvat… nákrčník? V něm je upevněna hlavní část sluchátek a díky tomuto „udělátku“ vám pak sluchátka drží pevně na krku.

Samsung Gear Circle

Na výběr máte ze tří velikostí a upřímně mi jeho používání nijak nepřekáželo. Na krku to prakticky nepoznáte. Horší však je, když vám tento nákrčník praskne! Osobně se mi to stalo asi po třech dnech, kdy při zcela běžné manipulaci plastová nožička praskla a „udělátko“ bylo rázem možné vyhodit.

To by samo o sobě ještě nemuselo být tak hrozné, bohužel však Samsung Gear Circle bez tohoto držáku zkrátka nelze používat! Sluchátka jednoduše nedrží na krku, hlavní část neustále sjíždí a tahá sluchátka s sebou. Toto je opravdu velký problém, kdy se při poškození křehkého plastového držáku sluchátka stanou prakticky nepoužitelnými.

Samsung Gear Circle

Možná by vás také napadlo, že se pak se sluchátky nedá například běhat. To však nelze ani předtím, sluchátka totiž nejsou vodotěsná a dokonce jsem nenašel ani informaci, že by byla vlhkotěsná. Na sport tedy určitě ne a v létě, pokud byste se měli více potit, musíte být také opatrnější. I když Samsung v propagačních videích sluchátka dává na krk sportovcům… takže nakonec možná na sport ano? Mají to trochu nejasné.

V oblasti zvuku však sluchátkům Gear Circle nemám co vytknout. V každém špuntu najdeme reproduktor s impedancí 12 ohmů s dynamickým rozsahem. Hrají opravdu skvěle a upřímně jsem byl velmi mile překvapen. Zvuk je sice trochu hutnější s výraznějšími basy, ale to se dnes tak trochu nosí a rozhodně to není tak přehnané jako u jiných „moderních“ sluchátek. Pro přenos zvuku se používá samozřejmě Bluetooth, a to sice ve verzi 3.0 s podporou kodeku aptX, což rozhodně vítám. Zvuk je díky tomu do sluchátek přenášen v CD kvalitě.

Telefonování a výdrž

Speciálně tvarované špunty skvěle padnou do uší a drží tam velmi dobře. Nepřekážely mi ani trochu a to jsem jinak na tvar intraurálních sluchátek vcelku citlivý. Nevadily ani mohutnější plastové části, na kterých jsou špunty umístěné, jejich tvar obepíná hlavu tak, že je ani necítíte.

Samsung Gear Circle – detail špuntů

Jelikož se jedná především o příslušenství k telefonu, tak nesmí chybět ani funkce handsfree, kterou Gear Circle zvládají také na jedničku. Zvuk je krásně čistý, a to jak ve sluchátkách, tak na druhé straně. Pomáhá tomu také aktivní filtrace okolních ruchů, každý špunt má z vnější strany mikrofon, který s okolním ruchem pracuje.

Co mne potěšilo je vibrační funkce sluchátek. V hlavní části je vibrační motůrek, který se aktivuje například během příchozího hovoru. Pomocí aplikace Gear Manager pro Android pak můžete také nastavit jaké události mají být notifikovány, zkontrolovat aktuální stav baterie a nastavit si ideální ekvalizér přesně pro vaše ucho.

Samsung Gear Circle – držák na krk vám Samsung na produktových fotografiích neukáže

Důležitým parametrem je také výdrž. Již jsem zmínil, že Samsung Gear Circle jsou vybaveny akumulátorem o kapacitě 180 mAh, který poskytuje dostatek energie pro mnoho hodin přehrávání hudby. S výdrží jsem neměl žádný problém, sluchátka jsem nabíjel jednou za několik dní pomocí microUSB konektoru na hlavní části a dobu přehrávání odhaduji kolem 8 až 9 hodin bez potíží.

Závěr a zhodnocení

Samsung Gear Circle jsou velmi povedeným kouskem příslušenství, který skvěle zvládá to k čemu je určeno – přehrávání hudby a telefonování. Ovládání je snadné a pohodlné, design rozhodně zajímavý a výdrž velmi slušná. Jen ta konstrukce a závislost na držáku na krk jsou asi jedinou skutečnou nevýhodou těchto jinak povedených sluchátek.

Parametr Samsung Gear Circle
Konstrukce Nákrční, intraaurální špunty
Hmotnost 28 gramů
Výdrž 180 mAh, až 9 hodin hudby
Nabíjecí konektor micro USB
Odolnost neznámá
Konektivita Bluetooth 3.0
Bluetooth profily A2DP, AVRCP, HFP, HSP
Podpora aptX® ano
Hadsfree ano
Vibrace ano
Vícebodové připojení ano (2)
Cena ~2800,- Kč

Pokud se vám sluchátka Samsung Gear Circle líbí, můžete je zakoupit v nejrůznějších obchodech za cenu 2 800 Kč, což je velmi odvážná cenovka. Za nižší cenu totiž najdete spoustu minimálně srovnatelných sluchátek, jako jsou například Jabra Sport+ (cca 2 000 Kč) na sport nebo stylové LG Tone Ultra (cca 2 000 Kč), jejichž recenzi jsme vám přinesli před několika měsíci.

Klady
  • možnosti nastavení s aplikace Gear Manager
  • dotykové ovládání
  • zajímavý design
  • handsfree
  • výdrž baterie
  • kvalita zvuku
Zápory
  • nutnost držáku na krk
  • vysoká cena
Diskuze ke článku
blue.sun
Prasknutí zásadního prvku konstrukce po třech dnech? To si snad nezaslouží ani další hodnocení parametrů, rovnou odepsat jako krám. Samsung začíná zkoušet, co lidi vydrží, jak se zdá.
mir
Bluehooth 3 za ty ptachy to je ftip že?
Driver
Váhám zda to koupit k hodinkám GearS.
Na volání super věc.
Nerozumím tomu, proč by se nedalo bez nákrčníku volat.
Buď je to na krku v kruhu nebo v uších.
Do kanclu nebo do auta nevidím problém.
Při sportu a pohybu chápu že Aku tahá a kruh se pootočí.
Je problém před voláním, kdy kruh rozpojuji, si tu Aku vycentrovat?
Ono totiž ke SmartWatch na volání nic lepšího není. Nebo je?
martin
Sluchatka mam od unora chodim v nich behat s nakrcnikem a zatim bez poskozeni a pri chuzi pouzivam bez nakrcniku a nejake problemy s tim taky nemam.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze