Samsung Galaxy Tab A 9.7
recenze

Samsung Galaxy Tab A 9.7

Za dost peněz málo muziky
10

Samsung se v poslední době zbavuje plastového designu a jeho zařízení konečně dostávají šmrnc. Ne vždy to ovšem cena dovolí a některé kompromisy zavedou Samsung do starých kolejí. Podobně jsme na tom u Galaxy Tabu A 9.7, ale nesuďme pouze design a podívejme se na tablet jako na celek. Ustoupil design nekompromisnímu hardwaru?

Samsung se snaží svůj model umístit do levnější kategorie 10palcových tabletů. To znamená nejen příznivější cenu, než kterou nabízejí jeho vrcholové modely nebo plně vybavená konkurence, ale také mnoho kompromisů. Nelítostný boj ceny a kompromisů začíná a náš test ukáže, zda z něj Samsung vzejde jako vítěz.

Obsah balení: základ neurazí

  • tablet
  • USB kabel
  • Stručný návod

Technické parametry Samsung Galaxy Tab A 9.7 Wi-Fi

Kompletní specifikace
Konstrukce242,5 × 166,8 × 7,5 mm, 450 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 9,7" (1 024 × 768 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 410 MSM8916, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 1,5 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor6 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 3:49 hodin
Dostupnostkvěten 2015, 8 499 Kč

Samsung Galaxy Tab A 9.7 – videopohled

Design a konstrukce: lesklý plasťák

Galaxy Tab A 9.7 vyjde na 8 000 Kč a i v této cenové kategorii bychom již trochu hodnotnější materiál očekávali. Tab A 9.7 bohužel sází na plast, který je na zadní straně lesklý a tablet se nejistě drží. I úchop oběma rukama není extra příjemný a tablet má stále tendenci z ruky vyklouznout. Navíc pokud se Galaxy Tab A 9,7 zahřeje, ruce se vám zpotí a ta pravá zábava teprve začíná.

Samsung Galaxy Tab A 9.7

Na zvolený materiál je vysoká i hmotnost – 450 gramů. Například hliníkový Apple iPad Air 2 je ještě lehčí, ovšem také dražší. Rozměry 242,5 × 166,8 × 7,5 mm jsou průměrné. Na přední straně mimo displeje nalezneme také 2megapixelový fotoaparát a senzor okolního světla. Pod displejem se nachází jedno hardwarové a dvě senzorová tlačítka. Senzorová tlačítka jsou bohužel bez zpětné vazby a chybí nám také jejich podsvícení. Marně byste na přední straně hledali notifikační LED diodu nebo čtečku otisku prstů.

Samsung Galaxy Tab A 9.7

Záda jsou zhotovena z lesklého plastu a působí levným dojmem. Vše umocňuje i fakt, že záda jsou téměř čistá. Nalezneme na nich pouze 5megapixelový fotoaparát bez přisvícení. Na zadní straně se nachází také dvě černá kulatá tlačítka, jež jsou zarovnána v rovině zad a zřejmě si jich na první pohled ani nevšimnete. Zkoušet jejich funkci nemá smysl, zmáčknutím se nic nestane, ale v případě použití originálního obalu pro ochranu displeje jejich přítomnost pro upevnění oceníte. Ovšem není to nic levného, originální obal od Samsungu vás vyjde i na více než 1 500 Kč. Uchycení ale využívají i jiní výrobci.

media/strip/212942//
Samsung Galaxy Tab A 9.7

Boky přístroje neskrývají nic nečekaného. Mimo klasických ovládacích tlačítek, která jsou spíše z té nižší cenové kategorie, zde máme microUSB bez podpory MHL, stereo reproduktory, 3,5mm jack a slot na paměťovou kartu typu microSD.

Samsung Galaxy Tab A 9.7

Konstrukce potěší snad jen faktem, že nevrže a vše lícuje jak má. Pokud ovšem máte zhodnotit tablet na první dojem, podobný plasťák často předem odsoudíte a není se čemu divit. Dnešní doba vyžaduje více. Vzhled navozuje tablet z té nejnižší cenové kategorie nebo některý ze starších kousků, kdy se ještě podobná lesklá záda používala. Ovšem to se pohybujeme buď rok až dva zpět nebo v jiné cenové kategorii.

Displej: únava za 8 000 Kč

9,7palcový TFT TN displej s poměrem stran 4:3 disponuje rozlišením 1 024 × 768 pixelů. Jemnost 132 bodů na palec je skutečně tristní a v mnoha uživatelích může evokovat první 3D hry – nehledě na pozorovací vzdálenost je rastr vždy viditelný. Bohužel ani samotné prostředí není hezké, kostičky, kostičky a zase kostičky. Pokud jste na jemnost displeje citliví, tomuto modelu se vyhněte. Displej navíc rychle unavuje oči. I přes použitou technologii ale musíme pochválit věrnost barev. Pozorovací úhly jsou v rámci možností dobré. Na přímém světle také oceníte automatickou regulaci jasu. Relativně dobrá je i oleofóbní vrstva. Na zobrazovači však zamrzí hlavně rozlišení. Bohužel, pro mnoho zákazníků je již nepoužitelné. Potěší snad krycí sklíčko jen Gorilla Glass 3.

Samsung Galaxy Tab A 9.7

Zvuk: opět se šetřilo

Ani zvukový výstup není ideální a filmy si neužijete nejen kvůli obrazu, ale i kvůli audio složce. Reproduktor je sice hlasitý, ale to je také vše. Zvuk je plochý a nenajdete v něm basy, výšky a ani žádnou barvu. Jako kdybyste poslouchali za zdí a zvuk pouze výrazně zesílili. Na upozornění jsou reproduktory skvělé, ale na kvalitní hudbu nebo film raději sluchátka, kde i s těmi nejobyčejnějšími je zvukový požitek výrazně lepší. Spolehnout se ale budete muset na vlastní – Samsung totiž do balení žádná nepřibalil.

Baterie a výdrž: slušný maratonec

O co nejdelší chod se stará baterie s kapacitou 6 000 mAh. V našem testu streamování Full HD videa přes Wi-Fi na 50procentní jas a 50procentní zvuk do peckových sluchátek vydržel Galaxy Tab A 9.7 slušných 9 hodin a 14 minut. Například na Lenovo Yoga Tablet 2 10 nebo i na iPad Air sice stále ztrácí, ale i tak je výsledek vysoce nadprůměrný. Pro Samsung zde hraje hlavně nízké rozlišení displeje, které tak neodebírá tolik energie. Následné nabití na 80 procent zvládne Galaxy Tab 9.7 za 2 hodiny a 26 minut, na 100 procent si ještě hodinu a 23 minut počkáte. Běžně vás ale nabíjení nebude moc trápit, protože Galaxy Tab 9.7 bez problémů zvládne jeden den a na noc jej dáte nabíjet tak jako tak.

Samsung Galaxy Tab A 9.7 Wi-Fi Apple iPad Air Acer Aspire Switch 10 Lenovo Yoga Tablet 2 (10" Android)
Test výdrže (stream videa) 9:14 hodin (720p) 9:20 hodin (1080p) 5:57 hodin (720p) 11:12 hodin (1080p)
Nabití na 80 procent 2:26 hodin 2:55 hodin 3:06 hodin 3:58 hodin
Nabití na 100 procent 3:49 hodin 4:11 hodin 4:00 hodin 5:29 hodin
Testováno na Android 5.0.2 iOS 7.0.4 Windows 8.1 Android 4.4.2

Kompletní srovnání naleznete v našem katalogu.

Hardware a výkon: pro TouchWiz jen to nejlepší

Uvnitř se nachází čtyřjádrový Qualcomm Snapdragon 410. K dispozici má 1,5 GB RAM, kde po spuštění zůstane 0,89 GB. Vnitřní úložiště o kapacitě 16 GB nabídne uživateli pouze mírně přes 9 GB prostoru, takže se bude hodit i slot na microSD kartu (max. 128 GB). Navíc některé aplikace lze na kartu i přesunout.

Benchmarky

Ať už se pustíte do hraní her nebo jen klasického používání, například focení, občas narazíte na neplynulosti a nejednou se mi aplikace, např. právě fotoaparát, ukončila. U nového zařízení za cenu 8 000 Kč by se to stávat nemělo. A co na to vše říkají benchmarky? V AnTuTu jsme získali 22 454 bodů, což není moc. Vellamo ohodnotilo Samsung Galaxy Tab 9.7 na 1 767 bodů v případě Browseru, 984 bodů u Metalu a 1 199 bodů v Multicore. Ani to není zrovna na vyskakování. 3D Mark nám v Sling Shotu používajícím ES 3.0 dal 61 bodů.

Operační systém a uživatelské prostředí: opět TouchWiz

Uvnitř běží Android ve verzi 5.0.2 Lollipop s nadstavbou TouchWiz. TouchWiz opět potvrdil svoji nelichotivou pověst a zařízení se několikrát zadrhnulo. Těšit se ale můžete i na bonusy, které tato nadstavba přináší. Jedná se například o hezký design, možnost chodu více aplikací na jedné ploše nebo další drobná, ale užitečná vylepšení. S nákupem například získáte šestiměsíční předplatné týdeníku The Economist, 12týdenní předplatné deníku New York Times a stažení elektronické publikace prostřednictvím aplikace Kindle for Samsung jednou měsíčně zdarma. Předinstalován je také balíček MS Office nebo mód pro děti s výukovým programem. Tituly jsou v angličtině a při čtení vás nepotěší i pády aplikace, kterých není málo. Záleží jen na vašich preferencích, zda občasné zaváhání za tyto benefity vyměníte.

Pro snadné ovládání si lze koupit i verzi s S Pen, která je o 2 000 korun dražší. Na každém Samsungu Galaxy Tab A 9.7 vám ale budou fungovat gesta, jako je přejetí dlaní pro zachycení obrazovky nebo ztlumení upozornění položením ruky na displej.

Fotoaparát a videokamera: až na ty megapixely

5megapixelový fotoaparát bez přisvícení nabídne základní, ale plně dostačující prostředí s automatickým nebo dotykovým ostřením. V náhledu si můžete rychle vybrat, zda zvolíte pořízení fotografie nebo natáčení videa. Na ostatní je zde ozubené kolečko, kde si nezapomeňte nastavit rozlišení fotografií i videa na maximální hodnoty. Defaultně jej totiž Samsung omezuje. Na zbytek slouží režimy, kde například ten automatický vyměníte za noc nebo za sport. Manuální režim chybí.

Samsung Galaxy Tab A 9.7

5megapixelový snímač vás příjemně překvapí. Relativně dobře si poradí s přechody světla, dobře ostří a kdyby měl více megapixelů nebo lépe zpracovanou optiku, nebylo by mu snad ani co vytknout. Bohužel detailů je s 5 megapixely skutečně málo, šum je vysoký a fotografie jsou tím značně degradovány. Na ofocení dokumentu postačí, ale to je asi tak vše.

Přední 2megapixelová kamera na obyčejný videohovor stačí, ale kvalitní selfie s ní nepořídíte. Obraz je často trochu rozmazaný a detaily opět chybí.

Pokud se pustíte do videa, počítejte pouze s HD kvalitou a 30 snímky za vteřinu. Video se potýká se šumem a celkově nepříliš hezkým výstupem. Využít jej můžete především na zachycení momentky, když nebude nic lepšího po ruce.

Multimediální funkce: uspokojí většinu

Tablety zatím v mnoha případech nejsou tím pravým zařízením na práci, a tak si místo střihu videa a pokročilé úpravy fotografií vystačíte s jeho přehráváním a základní úpravou, jako je například otočení nebo úprava expozice. Videa si pustíte i s českými titulky. Přehrávač hudby umí také všechny základní funkce, poradí si s běžnými formáty a nebude vám chybět ani uživatelsky nastavitelný ekvalizér. Pokud by to náhodou bylo pořád málo, pro více aplikací navštivte Google Play.

Zprávy: klasický Android

Pro e-mailovou komunikaci lze zvolit jak aplikaci Gmail, tak E-mail. Aplikace jsou velmi podobné a liší se spíše designem. I Gmail totiž zvládne pracovat i s cizími emailovými účty. V České republice tedy obslouží i oblíbený e-mail na Seznam.cz.

Organizační funkce: S Plánovač

Nebyl by to Samsung, kdyby ponechal v prostředí klasický kalendář od Googlu. V podání Samsungu si tak budete schůzky ukládat do S plánovače. Ovšem není se čeho obávat. Od prvního spuštění si budete připadat jako doma. Vše je intuitivní a funkční. Samozřejmostí je synchronizace s více zařízeními najednou. Pro poznámky je zde i stejnojmenná aplikace. Takže pokud se vaše upomínka nevztahuje k datu, lze se spolehnout na Poznámky.

Navigace a GPS: bez chybičky

Samsung podporuje jak GPS, tak také ruský GLONASS. Fix polohy proběhne zhruba za 5 až 10 vteřin, a to i za pohybu nebo v okolí zástavby. V zařízení jsou sice předinstalované mapy od Googlu, ale k jejich plnohodnotnému využití je zapotřebí být online. Pokud chcete mapy offline, doporučujeme Mapy.cz, kde máte i turistické značení. V případě navigace po tuzemsku i v zahraničí se nám zase ověřily Here Maps. Obě tyto aplikace jsou zdarma ke stažení v obchodě Google Play.

Stáhnout HERE WeGo

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Datové funkce a konektivita: fitness i rychlé LTE

Námi testovaná verze disponovala Wi-Fi připojením, Bluetooth 4.1 a ANT+, které umožňuje komunikaci s vybranými fitness zařízeními. Vše fungovalo bez problémů. Pokud by vám to nestačilo, je zde i verze s LTE a podporou hovorů. Za příplatek tisíc korun získáte přístup k nejrychlejšímu internetu s podporou všech v tuzemsku potřebných pásem.

Zhodnocení a závěr: předražený plasťák

Samsung se snažil vyplnit trh a nabídnout zařízení, jež bude dostupné pro uživatele, kteří nechtějí investovat do vlajkových lodí. Za pár ušetřených tisíc následně přehlédnou některé nedostatky. Těch je ale v případě Samsungu až příliš.

Samsung Galaxy Tab A 9.7

Najít silné stránky Samsungu Galaxy Tab A 9,7 není snadné. Opravdu pochválit musíme nadprůměrnou výdrž baterie. Výhody má také TouchWiz, jenž nabídne určité drobnosti, které potěší. S koupí se také můžete těšit na časově omezené předplatné některých magazínů. Galaxy Tab A 9.7 může posloužit také pro děti. V dětském módu je tablet připraven děti vzdělávat a chytře rozvíjet jejich dovednosti. Mimo softwaru musím pochválit podporu ANT+, kterou využívají především fitness doplňky. Hodit se může také práce se dvěma aplikacemi najednou.

Samsung Galaxy Tab A 9.7

Seznam negativ obsahuje téměř vše, co nebylo vyřčeno v odstavci výše. Když jsem tablet poprvé dostal do ruky, myslel jsem, že stojí maximálně 5 000 korun. Lesklý plast nevypadá reprezentativně. Po zapnutí vás okamžitě přivítá hrubý rastr - jemnost displeje činí 132 bodů na palec, a to je skutečně velmi špatné. Prostředí vás nepotěší neplynulostí a samovolným ukončováním aplikací. I zachycení fotografie, které jsou také podprůměrné, není snadné, protože aplikace má tendence se ukončovat. Zklame také mdlý zvuk nebo některé detaily, jako jsou senzorová tlačítka pod displejem bez zpětné odezvy.

Samsung Galaxy Tab A 9.7

Tentokrát to bohužel Samsungu nevyšlo. V dané cenové kategorii nemá Galaxy Tab A 9,7 svoje místo. Nezbývá než doufat, že se Samsung umoudří a zařízení výrazně zlevní. Pokud ne, odeberte se ke konkurenci, která nabídne více za méně peněz.

Konkurence

Konkurence si mne ruce. Například Lenovo Yoga Tablet 2 10 nabídne Full HD displej s již rozumnou jemností 224 bodů na palec. Má vyšší RAM, lepší fotoaparát a výrazně déle vydrží i na baterii. Zapomenout nesmíme ani na praktický stojánek. Samsung Galaxy Tab A 9.7 vede pouze nižší hmotností - i cenou totiž prohrává o tisíc korun. Lenovo se nám jeví jako lepší volba.

Lenovo Yoga Tablet 2

Z řad Androidů je jednoznačně lepší volbou také Nexus 9. Jemnost displeje, pravidelné aktualizace nebo plynulost jednoznačně hovoří pro Nexus. Samsung ovšem nabídne nižší cenu a to je často klíčové.

Google Nexus 9

Podívat se můžete i po tabletech s Windows. Acer Aspire Switch 10 s Full HD displejem, klávesnicí a pamětí o velikosti 64 GB seženete také o tisíc korun levněji. Další výhodou Aceru je maximální vybavenost – prostě jako na desktopu. Samsung vrací úder nižší hmotností nebo delší výdrží na nabití.

Acer Aspire Switch 10 SW5-015

Pokud byste chtěli ještě jiný operační systém, nabízí se iOS. Apple iPad Air první generace lze stále sehnat. Aktuální výprodejová cena u velkých e-shopů činí 9 700 korun. Za Apple si tedy připlatíte a vlivem uzavřeného systému přijdete o některé funkce, ale nebudete se potýkat s pády aplikací a dalšími nešvary. Apple také nabídne reprezentativní design, hezký displej, lepší fotoaparát a delší výdrž na nabití.

Apple iPad Air
samsung-galaxy-tab-a-97
Klady
  • ANT+
  • předplatné magazínů k nákupu
  • chod dvou aplikací na jedné ploše
  • dobrá výdrž na baterii
  • dětský režim
Zápory
  • vysoká cena
  • plastový design
  • méně kvalitní fotoaparát
  • lesklý plast klouže, navíc se citelně zahřívá
  • zasekávání aplikací
  • neplynulosti v prostředí
  • nízké rozlišení displeje a viditelný rastr
Diskuze ke článku
Václav Čížek
Václav Čížek
Celkem dobrý vtip, za tu cenu. :D
Jalen
Odpad...
xxx
Alcatel Pop 10 je mnohem lepší a mnohem levnější.
Pavel
Konkurence pro ipad za cenu prvního airu za stejnou cenu? Jen to tělo z petky, displej nebezpečný pro oči a snad poloviční výkon jen tak dál

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze