Samsung Galaxy Grand 2
recenze

Samsung Galaxy Grand 2

Fešák ve falešné kůži
26

Do vyšší střední třídy přichází další telefon, který se snaží vypadat dražší, než je. Při bližším zkoumání ale zjistíte, že si na spoustu věcí jen hraje: zadní kryt není z kůže, velký displej není FullHD a mohli bychom pokračovat. Na druhou stranu ale nabídne LTE a kdo chce velký displej bez cenovky vlajkové lodi, může být Grand 2 zajímavou volbou.

Pouštět na trh nový telefon ve střední třídě s Androidem na palubě je náročnější úkol, než se může zdát. Jako by nestačilo, že zde má každý etablovaný výrobce hned několik modelů, na trh se derou ještě méně známé značky s agresivní cenovou politikou. A tak ani značka Samsung nemusí stačit k úspěchu. Tento Grand 2 se ale maskuje za mnohem dražší telefon a jeho hlavní předností je dodání pocitu, že si jeho majitel odnesl z obchodu daleko více, než zaplatil. Nerozplyne se ale tento pocit při podrobnějším zkoumání?

Technické parametry Samsung Galaxy Grand 2 LTE

Kompletní specifikace
Konstrukce146,8 × 75,3 × 8,9 mm, 166 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 5,25" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 400 MSM8226, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 1,5 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.3
Akumulátor2 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:30 hodin
DostupnostQ2 2014, 9 990 Kč

Samsung Galaxy Grand 2 – videopohled

Samsung Galaxy Grand 2 na oficiálních obrázcích.

Design a konstrukce: pořádný kus telefonu

V době čím dál tím štíhlejších a lehčích telefonů si Grand 2 nehodlá hrát na nějakou anorektickou modelku. Výsledkem je masivní a bytelný pocit, který se dostaví pokaždé, když telefon vezmete do ruky. V otázce hmotnosti je to docela příjemné, větší tloušťka také není až takový problém, ale půdorysné rozměry jsou příliš i pro velké mužské dlaně a i když natáhnete palec sebevíc, vždy zůstane nějaká část rozměrného displeje mimo dosah. Slovy čísel je to 146,8 × 75,3 × 8,9 mm a 163 gramů.

Co se použitých materiálů týče, Samsung působí skutečně prémiovým dojmem. Nutno říci, že působí. Zásluhu na tom nese nejenom plastový rámeček imitující kov po obvodu celého těla, ale také zadní kryt, který se tváří jako kožený. Při prvním pohledu vás to možná splete, ale jakmile se dotknete a kryt se pokusíte sundat, máte hned jasno: je to jenom tenoučký plastový výlisek, který kůži jen a jen imituje, a to včetně obšívání po obvodu.

Typický Samsung. Těžko ho rozeznat od jeho sourozenců.

Naopak systém uchycení pomocí malých plastových paciček spíše připomíná ty nejlevnější přístroje. Naštěstí je paciček dost (konkrétně 16), a tak kryt sedí na svém místě pevně a nevrže. Pod ním se nic extra zajímavého neschovává: LED dioda blesku, čočka fotoaparátu, reproduktor, sloty pro SIM kartu a paměťovou kartu typu microSD a samozřejmě také baterie. Prodává se i varianta s přídomkem Duos, která zvládne obsloužit dvě SIM karty najednou.

Stejně nepřekvapivá je i obhlídka boků telefonu. Vypadají jako kov, ale podle zvuku jde o plast s lesklým nátěrem. Vespod se nalézá konektor microUSB, nahoře pak 3,5mm jack. Vypínací tlačítko má místo ideálně na pravém boku, ovládání hlasitosti pak na protějším, obojí přesně v místě, kde máte prsty, a tak je jejich ovládání i přes rozměry telefonu pohodlné.

Vypadá to jako kov a kůže, ale je to pouze plast.

Naši prohlídku končíme u čelní strany, která nezapře typický rodokmen Samsungu. To spočívá hlavně v klasickém hardwarovém tlačítku Home. Zbývající dvě tlačítka jsou, jak už bývá u Samsungu zvykem, senzorová. Jsou podsvícená bílým světlem a po nastavení v menu mohou vibrovat.

Nahoře nad displejem nalezneme tenkou mřížku reproduktoru, vedle které se nacházejí tři drobné tečky: senzor okolního světla, senzor blízkosti a přední kamera s rozlišením 1,9 Mpx.

Celkově působí telefon masivním, až maskulinním vzhledem. To platí zejména o černé variantě, námi testovaná bílá nebo odvážná růžová tento dojem trochu zjemňují, i když to fyzickým rozměrům nijak neubírá. Všechno sedí i přes použité plasty pevně na svém místě, ale velikost může být pro leckoho odrazující faktor. Naopak pro toho, kdo chce telefon s displejem kolem pěti palců a nechce vlajkovou loď, může být přesně tento model tím pravým ořechovým.

Klasické rozložení ovládacích prvků, bohužel chybí notifikační LED světlo.

Displej: mohlo to být lepší

Při tak velké úhlopříčce (5,25 palce) by telefonu určitě slušel FullHD displej, který by měl při těchto rozměrech jistě opodstatnění. Leč politika Samsungu velí jinak, a tak se na čelní ploše ukazuje jen HD displej (1280 × 720 pixelů). Přitom konkurence už v této cenové relaci nabízí i FullHD rozlišení. Stejně tak nečekejte nějaké moderní nebo exotické zobrazovací technologie, je to klasické TFT. Samsung zde tedy bohužel nesáhl po často používaném Super AMOLED displeji.

Kombinace velikosti a rozlišení s sebou ale přináší tu výhodu, že písmo i ostatní prvky jsou velké a dobře čitelné i bez zvětšování. Telefon tak lez doporučit osobám s horším zrakem, ale trpět nebudou ani ti se zrakem orlím, protože všechno je ještě celkem jemné, bez jakýchkoli známek mezer mezi pixely.

Displej je skutečně velký a to, že není FullHD ani nevadí.

Displej je tak velice jasný, ani při pohledu z velmi ostrých úhlů nepozorujeme větší barevné změny. Maximální jas by stačil i na slunný den, ale komfortnímu používání v těchto podmínkách brání lesklé sklíčko displeje, na kterém uvidíte spíše otisky prstů a odraz svého obličeje.

Co je však nejhorší nedostatek v této oblasti, je absence notifikační diody. Může se to zdát jako zanedbatelný kousek elektroniky, ale všichni dobře víme, jak je pro telefon důležitý. Neustálé probouzení displeje a kontrolování zmeškaných událostí nikomu radosti nepřidá.

Zvuk: sáhněte spíše po sluchátcích

Telefon je sice vybaven hlasitým reproduktorem na zadní straně, ale vypadá to, že je to jeden z nejlevnějších modelů, jaké se vyrábí. Poslouží dobře akorát tak pro hovory, hudbu do něj raději nepouštějte, protože byste kvůli absenci basů a plechovému zvuku nemuseli vůbec poznat, o co se jedná.

Naopak po připojení sluchátek se před vámi otevře úplně jiný svět. Už standardní podání je docela dobré a můžete si ho ještě podle svých preferencí uzpůsobit. Hudební přehrávač obsahuje dva druhy ekvalizérů: jeden jednoduchý podle hudebního stylu, druhý komfortnější, pásmový. Přítomná je rovněž i funkce AdaptSound: s její pomocí si můžete kalibrovat sluchátka a dosáhnout tak ještě lepšího hudebního zážitku.

Zvuk při telefonování je spíše průměrný. Slušelo by mu větší prokreslení a dynamika, ale to je obecný nešvar mnoha telefonů. Hlasitost je ale více než dobrá a telefon má dokonce ekvalizér pro hovory, kterým můžete na hlasitosti ještě něco přidat.

Samsung Galaxy Grand 2

Baterie a výdrž: nadprůměrný kousek

Rozměry telefonu přinášejí alespoň to pozitivum, že se do jeho útrob podařilo vměstnat Li-Ion baterii se slušnou kapacitou 2 600 mAh. Když k tomu přičteme fakt, že displej nemá přehnaně velké rozlišení a pokud přiměřeným způsobem korigujeme jeho jas, pak se můžeme dostat až ke dvěma dnům průměrného užívání. Samozřejmě je to pořád telefon, který budete nabíjet každý večer, pokud ho budete využívat intenzivněji, ale jistota, s jakou telefon do večera vydrží, dělá rozhodně radost.

Dobré subjektivní dojmy z výdrže telefonů potvrzuje i náš syntetický test. Při něm telefon nepřetržitě streamuje video o HD rozlišení přes Wi-Fi a přihlášením k 3G síti, s 50% jasem obrazovky a 50% hlasitostí zvuku ve sluchátkách. Testovaný Samsung Galaxy Grand 2 vydržel provádět popisovanou činnost 8 hodin a 47 minut.

Telefon obsahuje i úsporný režim, jeho možnosti nastevení jsou však velmi prosté.

Výdrž lze dále prodloužit, když v menu aktivujete Úsporný režim. Jeho podoba je velmi jednoduchá: po aktivaci omezí výkon procesoru a také jas displeje (obojí lze zapnout/vypnout). Nečekejte žádné zázraky, ale pár minut výdrže by to mohlo přidat.

Přidejme ještě údaje o nabíjení. 80 % kapacity dosáhne telefon po 2 hodinách 17 minutách nabíjení, 100 % pak po třech a půl hodinách.

Hardware a výkon: Prostě průměr

Telefon je osazen čipsetem Qualcomm Snapdragon 400 MSM8226, který se řadí do střední třídy. Tomu odpovídají i veškeré jeho parametry: čtyřjádrový procesor Cortex-A7 s taktem 1,2 GHz a grafika Adreno 305. Nejsou to žádné překvapivé specifikace, ale uživateli, který příliš nepátrá po tom, jaké vnitřnosti má jeho telefon, to bude stačit. Při používání běžných aplikací totiž nejsou nikde patrné výraznější prodlevy, totéž už ale nelze říci o náročnějších hrách, na které telefon zkrátka není stavěn. V praxi to znamená, že hříčky jako jsou Angry Birds poběží naprosto bez problémů, naopak u her ve 3D už můžete pozorovat mírné zpomalování nebo trhání. Týká se to například posledního dílu série Asphalt.

Telefon je oficiálně osazen 1,5 GB RAM, po spuštění hlásí 520 MB použitých a 840 MB volných. Opět můžeme zopakovat, že to je dostatečná hodnota a rozdíl od 2 GB, kterými jsou osazovány ty nejlepší telefony, nemáte šanci postřehnout.

Hardware žádné překvapení nepřipraví, ale problémy s ním mít taky nebudete.

Velikost vnitřního úložiště je zde 8 GB. Necelé tři gigabajty zabírá systém, něco málo nainstalované aplikace a jejich soubory, a tak je uživateli po prvním zapnutí telefonu přístupno asi 4,81 GB. Nezdá se to moc, naštěstí Samsung umožňuje přesun nainstalovaných aplikací na SD kartu. Ta může mít až 64 GB, takže velikost vnitřní paměti nelze brát jako nějaký citelný nedostatek.

Na obrázcích si můžete prohlédnout výsledky benchmarků. Jak se dalo očekávat, jsou průměrné.

Výsledky benchmarků. Dva výsledky AnTuTu jsou se zapnutým šetřícím módem (ten nižší) a bez něj.

Operační systém a uživatelské prostředí: klasika á la Samsung

Vnitřní prostředí u tohoto telefonu tvoří Android 4.3 Jelly Bean s nadstavbou Samsung TouchWiz UX. Pokud jste někdy v poslední době měli nějaký mobil této značky v rukou, pak to pro vás bude dobře známé prostředí, pro ostatní si uděláme krátkou obhlídku nejdůležitějšími odlišnostmi od čistého Androidu.

Začněme třeba u zamykací obrazovky. Ta může být osazena widgety a bez odemykání telefonu se tak dostanete například k hudebnímu přehrávači, emailům, anebo ovládání fotoaparátu. Můžete si také udělat vlastní widget, do kterého se vejde až šestnáct zástupců oblíbených aplikací.

Přímo ze zamčené obrazovky lze také stáhnout notifikační lištu. To můžete udělat jedním prstem, pak dostanete zástupce pěti přepínačů, nastavení jasu displeje a samotné notifikace, anebo dvěma prsty, kdy se dostanete k panelu s přepínači. Ten si můžete uspořádat podle svého a možnosti personalizace jsou opravdu bohaté.

Různé podoby zamykací obrazovky a hlavní obrazovky.

Když už mluvíme o nastavení, dá se k němu dostat rovněž z notifikačního centra. Samotné menu se v TouchWizu liší od čistého Androidu. Položky jsou rozděleny do několika kategorií: Připojení, Zařízení, Ovládání a Obecné.

Různé podoby centra notifikací a podrobné menu nastavení.

První z nich neskrývá nic neobvyklého. Nastavujete zde Wi-Fi, Bluetooth, sledujete využití dat nebo GPS. Zařízení zase skrývá nastavení zvuku, displeje a umožňuje nejrůznější personalizaci, například zamykací obrazovky, použitého písma, displeje atd. Zde je zajímavá položka Více oken. Z vašeho Androidu sice Windows neudělá, ale schopnost zobrazovat v některých situacích vícero oken (např. hudební přehrávač, internetový prohlížeč, videopřehrávač, zprávy, emaily, hangouty, mapy nebo YouTube), se může zobrazení ve více oknech hodit.

Použití více oken v praxi.

Hodně zajímavých věcí se skrývá v menu Ovládání. Telefon lze například ovládat hlasem. Nečekejte ale nějakou pokročilou hlasovou asistentku, jako je Siri nebo Cortana, ale spíše jednoduché hlasové příkazy, kterými lze ovládat pár základních funkcí při příjmu hovorů, při notifikacích, či v prostředí fotoaparátu a hudebního přehrávače. Příkaz musí být vyřčen v angličtině (což by nevadilo, není jich zase tak mnoho, aby se nedaly naučit). A navíc lze zapnout i hlasového asistenta S Voice. Ten rozumí i složitějším příkazům, ale stále vyžaduje poměrně přesnou syntaxi příkazu i výslovnost, jinak se s ním nehnete z místa.

Podobnou zkušenost přináší i ovládání pomocí pohybů. Otočením displejem dolů například ztlumíte přehrávané zvuky nebo vyzvánění, pomocí přejetí dlaní pořídíte screenshot. Je to sice efektní, ale v praxi to má smysl až ve chvíli, kdy se vám daný povel dostane do krve.

Hlasový asistent S Voice. Česky neumí.

Součástí vylepšeného ovládání je také série softwarových úprav pro lepší ovládání jednou rukou. Na různých místech systému pak můžete snadno zapnout mód, který zmenší obraz do výřezu, který obsáhnete palcem. Opět to chce nějaké cvičení, abyste si daná gesta zapamatovali...

Možnosti personifikace jsou klasicky bohaté i při správě domovských obrazovek, které můžete libovolně přidávat, osazovat aplikacemi a widgety. Když už mluvíme o aplikacích, podívejme se, co v telefonu najdete předinstalováno. Kromě klasické sestavy aplikací Googlu se přidal i Samsung se svou troškou do mlýna. Najdeme tu jeho obchod s aplikacemi a také videi, knížkami nebo hrami. Klidně bychom se bez toho ale obešli.

Samsung Galaxy Grand 2

Fotoaparát a videokamera: výborných osm megapixelů

Osmimegapixelový fotoaparát pořizuje snímky v maximálním rozlišení 3 264 × 2 448 pixelů. Možná by se to mohlo zdát málo, ale jak jsme si ukázali v našem nedávném článku, nemusí to být vždy na škodu. Úvodem můžeme říci, že z oněch osmi megapixelů dokáže telefon vytěžit maximum.

Prostředí fotoaparátu.

Nejdříve se podívejme na samotné prostředí fotoaparátu. Vlevo nahoře je ikonka pro přístup k nejpoužívanějším funkcím (blesk atd.) a pro přepínání čelní a zadní kamery. Vlevo dole se pak tapnutím na obrázek dostanete do galerie. Pravá strana je pak vyhrazena spoušti fotoaparátu, spoušti videa a přepínači módů. Ty jsou následující:

  • Auto – automatika pro nejlepší výsledky
  • Překrásná tvář – mód pro portréty
  • Nejlepší fotografie – krátká série, z níž vybíráte jednu nejlepší
  • Sériový snímek – dávka s rychlostí 3 snímky za sekundu
  • Nejlepší obličej – Vybere nejlepší obrázek každé osoby z pěti po sobě jsoucích záběrů, aby vznikl nejlepší obrázek sloučené skupiny
  • Zvuk a foto – doprovodí fotografii krátkým zvukem
  • Sytý tón (HDR) – zvýraznění kontrastů
  • Panoráma – seskládání snímku z několika postupných
  • Sport – krátká závěrka, určeno pro rychlý pohyb
  • Noc – dlouhá závěrka a vysoká citlivost, chce to pevnou ruku nebo stativ

Některé funkce mají své opodstatnění, třeba HDR, nejlepší fotografie anebo nejlepší obličej mohou pomoci méně zkušeným fotografům dosahovat lepších výsledků. Jiné módy, jako například noc nebo sport se sice mohou snažit něčeho dosáhnout, ale bez kvalitní optiky se jim to povede jen stěží.

K ovládání nelze mít výhrady, všechno je na logickém místě a telefon zbytečně neunavuje přemírou nastavení. U samotného fotografování někdy obtěžuje krátká, asi půlsekundová prodleva, během níž telefon neví, kam by zaostřil.

I přesto patří fotky, co do kvality, k zjevnému nadprůměru v této cenové kategorii. Snímky mají přirozené podání barev a hlavně kresbu citlivou k detailu. Samozřejmě, na takových místech, jako jsou složité kresby vegetace, jim trochu schází detaily, ale to je bolest skoro všech fotomobilů.

Ukázkové fotografie za různých podmínek.

S klesající úrovní osvětlení jde kvalita samozřejmě dolů, ale ne tak rychle, jako u jiných fotomobilů. Máte sice k dispozici blesk, ten je ale srovnatelný s jinými LED svítilnami, takže od něj nečekejte efektivní účinnost větší než na dva až tři metry.

S chválou na kvality fotosoustavy můžeme pokračovat i při prohlížení zaznamenaného videa. To telefon natáčí ve FullHD (1920 × 1080 pixelů) s třiceti snímky za sekundu. Telefon netrpí žádným neduhem, který předvádějí levnější přístroje, jako je třeba fragmentace, poklesy počtu snímků nebo nedokonalé ostření. Snad jen u rychleji se pohybujících objektů můžete spatřit mírnou deformaci linií, ale jen pokud se budete snažit si všimnout.

Samsung Galaxy Grand 2 (testovací video) – exteriér, 1080p

Multimediální funkce: hraje pěkně

U výčtu multimédií začněme třeba u hudebního přehrávače, protože ten se v telefonech s TouchWizem velmi povedl a dokáže uspokojit i náročnější posluchače, kteří by jinak okamžitě instalovali alternativní přehrávač. Může za to jak široká podpora formátů (mezi nimiž nechybí například .FLAC nebo .WAV), tak i znovunalezená funkce přehrávání podle adresářů. Nechybí samozřejmě ani klasické dělení podle alb, interpretů nebo playlistů. A jestli vám nepostačí obsah telefonu, hudbu si můžete streamovat prostřednictvím DLNA.

Třešničkou na dortu je pak snadné vyhledání textu písně anebo všechny ty audio vychytávky, o nichž jsme se zmínili v kapitole Zvuk. Samozřejmě nechybí ani rádio. Má RDS, umí hrát i přes hlasitý reproduktor, ale stále potřebuje připojená sluchátka jako anténu. Překvapí pak možností nahrávat rádiové vysílání.

Hudební přehrávač a jeho možnosti.

I galerie nese znaky toho, že si s ní dali programátoři práci, a že tak neslouží k pouhému prohlížení obrázků. Náhledy fotek můžete snadno zoomovat, při jejich prohlížení pak můžete využít výhod rozděleného displeje. V menu jednotlivých obrázků najdete i jednoduché nástroje pro jejich editaci, jako je otočení, ořezání, nejrůznější efekty anebo vkládání poznámek. Celou galerii pak lze použít pro prezentaci fotografií. Nastavit lze nejenom rychlost střídání snímků, ale také přechodové efekty.

Podařil se i video přehrávač. Má zdařilou knihovnu pro prohlížení, podporuje titulky, ale v seznamu podporovaných formátů mu chybí ty s DivX kodeky a u filmů s AC3 audio kodeky se z reproduktorů ozývá jen ticho. Pro naprosté pohodlí a jistotu, že přehrajete vždy a všechno se tak nákupu alternativního přehrávače asi nevyhnete.

Galerie, úpravy snímku a přehrávač videa.

Telefonování a zprávy

Telefonní seznam a dialer se příliš neliší od ostatních telefonů s Androidem. Ale i tady by se našlo pár šikovných funkcí, na kterých Samsung zapracoval. V seznamu lze snadno tažením do strany přepínat možnost volání a psaní zprávy. V případně duplicitních kontaktů vás telefon upozorní a nabídne jejich spojení a konečně si ke každému kontaktu můžete přiřadit nejenom vlastní vyzvánění, ale i vibrování. Vzorec, podle jakého bude telefon vibrovat, si můžete dokonce vytvořit sami.

Telefon, adresář a různé způsoby zadávání textu.

Samotný editor zpráv žádné překvapení nepřináší, nejzajímavější jsou ovšem možnosti nastavení klávesnice, pomocí které vývojáři bojují s příliš velkým displejem. Můžete mít buďto klasickou klávesnici, anebo si ji zmenšit asi na tři čtvrtiny a ukotvit do rohu, anebo využít zadávání textu pomocí psaní, moc přesné to ale není. A v případě, že jste si oblíbili psaní pomocí tahů po klávesnici, pak vězte, že i to zde nechybí, a to včetně podpory češtiny.

Organizační funkce

Telefon se vyloženě neprofiluje jako manažerský, jedinou vyloženě organizační funkcí, kterou zde nalezneme je S Plánovač, což je pokročilý kalendář. Umí všechny možné druhy náhledů a synchronizaci s Google účtem. Pro nenáročné použití bohatě dostačuje, jinak máte k dispozici široké spektrum aplikací třetích stran.

Letmá ochutnávka organizačních funkcí, v této oblasti budete muset nejspíš instalovat další aplikace.

To budete muset využít v případě, že budete chtít editovat kancelářské soubory. Pro jejich prohlížení je v telefonu nainstalován Polaris Viewer. Stejně tak aplikace My Files uspokojí coby správce souborů jen méně náročné.

Navigace a GPS

Telefon je vybaven jak funkcí GPS s rozšířením A-GPS, tak systémem Glonass. Díky tomu je zjištění polohy rychlé, přesné a bezproblémové. Využít ho můžete pro předinstalované Google Mapy, anebo si doinstalovat vlastní aplikaci.

Datové funkce a konektivita

Při výběru telefonů si dejte pozor, jakou variantu máte zrovna před sebou. Aby to nebylo tak jednoduché, Samsung posílá do světa hned tři varianty tohoto telefonu lišící se jen detaily:

  • G7100 – s jedním slotem pro SIM a podporou 3G
  • G7102 (Duos) – se dvěma sloty pro SIM a podporou 3G
  • G7105 – s jedním slotem pro SIM a podporou LTE

My jsme testovali poslední zmiňovaný model, který bychom doporučovali. Sítě LTE jsou u nás sice pozadu, ale v poslední době začalo jejich budování běžet na plné obrátky, takže pokud nepotřebujete DualSIM, pak se investice do rychlejšího internetu vyplatí. Pro úplnost dodejme, že LTE v tomto stroji umí maximálně 150 Mbps při downloadu a 50 Mpbps při uploadu. Telefon podporuje šest různých LTE frekvencí (800, 850, 900, 1800, 2100 a 2600 MHz), takže v České republice s ním využijete všechny operátory.

Aplikace můžete nainstalovat nejenom z Google Play, ale i obchodu Samsungu.

Pak vám v datové výbavě nebude nic chybět. Bluetooth je ve verzi 4.0, Wi-Fi zvládá normy a/b/g/n a nechybí ani NFC. Někomu by mohla chybět funkce USB On-the-go. A konečně musíme zmínit funkci AllShare, což je jiné pojmenování pro podporu Miracastu, takže můžete do kompatibilních zařízení bezdrátově přenášet obraz.

Zhodnocení a závěr

Vyřknout závěrečný soud nad telefonem Samsung Galaxy Grand 2 není jednoduché. Nemá žádný výraznější nedostatek, ale cenou se nebezpečně přibližuje těm nejlepším telefonům. Kdo tak bude chtít pocit, že má to nejlepší, si raději připlatí pár tisícovek navrch. Pokud naopak chcete co nejlepší poměr ceny a funkcí, budete lovit o patro či dvě níž. A když chcete telefon se zhruba pěti palci za cenu kolem desíti tisíc, jsou na trhu i lepší alternativy.

Telefon rozhodně zaujme všechny, kdo si potrpí na vzhled. Působí robustním a luxusním dojmem. Zadní strana imitující kůži může být stejně tak výhodou (protože dobře vypadá), jak nevýhodou (protože si na luxus jen hraje). Nepopíratelnou výhodou je ovšem silná baterie a z toho plynoucí výdrž.

Samsung Galaxy Grand 2

Naopak velikost celého přístroje je jeho Achillovou patou. Telefon překročil hranici pěti palců, kdy by byl ještě celkem bez problémů použitelný, do rozměrů tabletofonů, které už svoji velikost dokáží ospravedlnit, mu ale nemálo schází. Už z vnitřního prostředí je vidět, že samotní vývojáři Samsungu se velikost displeje snaží všemožně omluvit (například přidáním funkce více oken) anebo zahladit (různé kejkle s klávesnicí), ale i tak jsem se po pár dnech testu těšil, až se zase vrátím ke kompaktnějšímu přístroji. A nevěřili byste, jak dokáže chybět tak obyčejná věc, jako je notifikační dioda.

Pokud jste s velikostí telefonu smířeni a vytahujete jej ze zavazadla jen občas a jen když máte dvě ruce volné, pak můžete už jen získat. Decentní černá může dobře slušet businessmanům, bílá nebo růžová pak jejich manželkám. Startovací cena je sice posazená poměrně vysoko (necelých deset tisíc korun), ale to je daň za jméno výrobce. A i když je jeho telefonů už asi více než galaxií ve vesmíru, zrovna tento by někomu mohl sednout do noty.

Konkurence

Když vyměníte logo Samsungu za Huawei, dostanete s jeho modelem Huawei Ascend P7 o něco více hudby za stejné peníze. Jsou to jenom detaily, ale pro někoho mohou být podstatné: lepší displej, více paměti, nebo novější verze Androidu.

Huawei Ascend P7.

Podobně můžete uvažovat v případě, že sáhnete po nějaké starší vlajkové lodi. Kupříkladu Sony Xperia Z1 má lepší displej, paměť, silnější baterii a s ohledem na to, že už má svého nástupce, se prodává za mnohem příznivější cenu.

Sony Xperia Z1.

Jestli jsou pro vás fyzické rozměry displeje podstatné a nechcete slevovat ani v otázce designu, pak by vás mohl zaujmout Alcatel One Touch Hero. Ten má dokonce šestipalcový IPS displej, slot pro dvě SIM, ale chybí mu slot pro paměťové karty.

Alcatel OneTouch Hero.

A zapomenout samozřejmě nemůžeme ani konkurenční platformu Windows Phone. Zde velké telefony zastupuje model Nokia Lumia 1320, která je rovněž vybavena šestipalcovým IPS displejem. Svými parametry se vyrovná Grandu 2, a protože už se nějakou dobu prodává, můžete jejím nákupem nějaký ten tisíc ušetřit.

Nokia Lumia 1320.
samsung-galaxy-grand-2-lte
Klady
  • snaha o luxusní vzhled
  • možnosti nastavení
  • silná baterie, dobrá výdrž
  • dobře čitelný displej
Zápory
  • vysoká cena
  • těžko se ovládá jednou rukou
  • chybí notifikační LED
Diskuze ke článku
Patrik Netexik Halmi
Patrik Netexik Halmi
Za ty peníze raději S4 než tady toto.
Tomáš Seidl
Tomáš Seidl
Za tu cenu jako nic moc,ale za 7000 nebo 6500Kč by to byl nádhernej telefon.
dunco
Akorát nechápu co je na tomto telefonu považováno za vyšší střední třídu. Pouze další ojebávka od Samsungu.
MM
... skoda te absence USB on-the-go ... jinak na netu se sezene bezne za cenu lehce nad 6000 ...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze