Samsung Bottle
recenze

Samsung Bottle

Zvuk za doprovodu světelné show
2

Spojení hudby a světelné show není ničím neobvyklým, trochu méně se pak se světelnými efekty setkáváme v oblasti hudebního příslušenství. To se snaží napravit společnost Samsung, která uvedla do prodeje reproduktor Bottle. Ten spojuje osobitý design, prostorový zvuk a rovněž světelné efekty. Bude výsledný mix stačit na úspěch?

Přenosných reproduktorů najdete na trhu nepřeberné množství, a tak není divu, že se výrobci stále snaží přicházet s inovacemi na poli designu i funkčnosti. Nejinak je tomu i u nového přenosného reproduktoru společnosti Samsung, který nese jednoduché označení Bottle. Proč, to netřeba upřesňovat, inspiraci v lahvi reproduktor nezapře. Design však není to hlavní, na co se Bottle snaží nalákat. Svoji pozornost si získá i barevná show a prostorový zvuk, stejně tak použité materiály nepatří zrovna mezi obvyklé. Při ceně okolo 1 700 Kč se může zdát, že jde o jedinečnou koupi, ovšem až náš podrobný test odhalil všechny přednosti i neduhy zdánlivě výjimečného reproduktoru.

Obsah balení

    V balení Bottle nalezneme pouze samotný reproduktor, krátký napájecí kabel s microUSB koncovkou na jedné a USB-A na druhé straně a samozřejmě také rychlý návod. Bohužel, na napájecí adaptér se nedostalo, Samsung tak trochu počítá s tím, že adaptér máte již k telefonu a mít dva je zřejmě dle Samsungu zbytečné. My si to nemyslíme, ovšem někde Samsung ušetřit musel.

  • přenosný reproduktor Samsung Bottle
  • microUSB kabel pro nabíjení

Základní údaje

Samsung Bottle
Rozměry 220,1 × 77 × 77 milimetrů
Hmotnost 396 gramů
Konektivita Bluetooth 4.0 LE
Výkon 3 W
Rozsah 360°
Baterie a výdrž až 8 hodin reprodukce
Bezdrátové nabíjení ano
Barevné provedení bílá + šedá
Konektory microUSB; 3,5mm jack
Cena 1 799 Kč

Design a zpracování: lahev s překvapením

U reproduktoru na cesty není design primární, avšak vždy potěší, když ho nemusíte skrývat v pozadí. U Samsungu Bottle je to přímo na opak – design má být hlavní předností a má se stát doplňkem vaší moderní domácnosti. Vzhled reproduktoru evokuje lahev, případně karafu, ozvláštňuje ho navíc pevné gumové poutko, jehož barva připomíná kůži. Povrch se dělí na dvě zhruba stejně velké části. V té vrchní se nachází plastová a světlo částečně propouštějící kupole, kterou zmatňuje mléčné zabarvení, v klidové fázi však vypadá jako obyčejný bílý plast.

Bottle

Spodní část je ta, ve které se nachází reproduktor. Samsung však nechtěl na výstup nijak zvlášť upozornit, a tak jej obalil tkaninou, která z dálky působí velice celistvým dojmem. Nevýhodou této části je fakt, že se snadno zašpiní a například čištění od prachu není zrovna snadné. Pokud se tkanina umaže například od tekutiny, vyčištění bude téměř nemožný úkol. Hrozí jak protržení tkaniny, tak také poškození vnitřku reproduktoru onou kapalinou, a proto doporučujeme maximální ostražitost.

Velikost reproduktoru činí přijatelných 220,1 × 77 × 77 mm, hmotnost necelých 400 gramů vám také nebude činit problémy, zvláště pak s přihlédnutím k tomu, že reproduktor snadno přenesete pomocí napevno zabudovaného držáku. I ten totiž dotváří celý design a je tak neodmyslitelnou součástí designové linky. Jediná barevná varianta, která se na tuzemském trhu prodává, je námi testovaná bílo-šedá s hnědými doplňky, která působí nenápadně, přesto však luxusně.

Samsung Bottle

Hlavní ovládací panel se nachází na vrchní straně, na samém vrcholu plastové kupole. Zde nalezneme přepínače pro zahájení reprodukce či její pozastavení, vypnutí a zapnutí reproduktoru (všechny tyto funkce obstará jediné tlačítko), snížení a zvýšení hlasitosti a také skryté klávesy, které snižují či naopak zvyšují intenzitu světelných efektů. O těch si však více řekneme až později.

Speciální tlačítko pro aktivaci Bluetooth se nachází na těle reproduktoru ve spodní části. Nenápadné tlačítko se symbolem Bluetooth stačí krátce podržet a reproduktor je ihned viditelný pro další zařízení. Hned pod tlačítkem se nachází také microUSB konektor, který slouží pro nabíjení. Bohužel, i když je reproduktor poměrně nový, na USB-C se nedostalo, což zamrzí. Potěší alespoň fakt, že k reproduktoru můžete připojit i sluchátka, a to skrze standardní 3,5milimetrový jack konektor.

Samsung Bottle

Diskotéka jako bonus

Na první pohled působí Samsung Bottle nenápadným dojmem, to hlavní se odkryje teprve až po zapnutí reproduktoru. Stačí krátce stisknout tlačítko na zapnutí a vrchní plastová část se ihned rozsvítí. Vrchní poloprůhledná část je totiž osazena barevnými LED diodami, které se umí rozzářit 16 miliony barevnými odstíny. Pokud se ptáte, jak nastavenou barvu změníte, odpověď je jednoduchá: skrze speciální aplikaci, případně pomocí zatřesení. Stačí s reproduktorem jednou nebo dvakrát zatřást ze strany na stranu a barevné spektrum se během vteřiny změní. Pokud se vám intenzita svitu zdá příliš nízká, stačí na vrchním ovládacím panelu nastavit pomocí směrových šipek intenzitu vhodnější, konkrétně zhruba ve 4 krocích. Intenzitu lze korigovat také nakláněním reproduktoru, jako když vyléváte, případně napouštíte lahev.

Na první pohled působí Samsung Bottle nenápadným dojmem, to hlavní se odkryje teprve až po zapnutí reproduktoru.

Podle popisu zní nastavování barev a intenzity efektně, realita je bohužel efektní o poznání méně. Třesení a snaha „vylévání“ vypadá pro okolí trochu prazvláštně. Pokud tak nechcete být zcela úmyslně středem pozornosti, doporučujeme nainstalovat aplikaci Lux Manager, dostupnou jak pro Android, tak také pro platformu iOS.

Lux Manager

Aplikace nabídne velmi jednoduché prostředí s bočním vysouvacím panelem, ve kterém nastavíte vše důležité. Snadno si s pomocí barevné palety zvolíte vaši oblíbenou barvu, kterou následně snadno přivoláte stiskem dané palety. Vybrat lze z 10 vlastních barev, a to včetně různých intenzit svitu. Tím to však pouze začíná.

Samsung Lux Manager

Zajímavou funkci představuje i možnost časovače usínání. Jednoduchým posuvníkem nastavíte, kdy se má reprodukce i hudba automaticky vypnout, před vypršením intervalu se navíc snižuje jas světelných efektů, aby tak nenarušoval váš klidný spánek. V aplikaci snadno nastavíte také různé efekty, například světelnou vlnu, která průběžně mění barevnou škálu a světlo pak snižuje a zvyšuje intenzitu jasu v pravidelných intervalech. Reproduktor se dokáže podřídit také právě hrající skladbě a svit tak pulsuje do rytmu vybrané skladby. Režim svíčky pak simuluje pulsování svitu obyčejné svíčky v záchvěvech mírného větru.

Samsung Bottle - barevná vlna

V nastavení aplikace lze dále povolit či zakázat pohybové funkce (zatřesení, přelévání), případně aktualizovat software. Samozřejmostí je dostupnost aplikace zcela zdarma, a to skrze vybraný obchod s aplikacemi.

Pokud si se škálou barevných odstínů a intenzitou jasu chcete pohrát více, instalace aplikace je nezbytná, neb nabídne mnohem podrobnější nastavení svitu i barevné škály.

Stáhnout Lux Manager

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Konektivita: na NFC se nedostalo

Konektivitu samozřejmě obstarává Bluetooth ve verzi 4.0 LE. Dosah je zcela obvyklý a i přes překážky není problém desetimetrová vzdálenost. Na těle nechybí ani 3,5milimetrový jack konektor.Zklame absence NFC, kterou bychom vzhledem k ceně očekávali. Párování tedy probíhá tak, že si v telefonu, tabletu nebo jiném zařízení otevřete klasicky Bluetooth možnosti a přidáte novou periferii. Pokud je reproduktor připojen k nějakému zařízení, není pro ostatní viditelný. Jakmile se odpojí, přepne se do párovacího režimu. A pokud jej dlouho necháte odpojený, tak se sám vypne, aby šetřil baterii.

Samsung Bottle

Na těle reproduktoru nalezneme již zmíněné tlačítko, které automaticky spustí párování s naposledy přidaným zařízením.

Baterie: 8 hodin hraní potmě

Vestavěný akumulátor s neznámou kapacitou dokáže vyhrávat 8 hodin při hlasitosti zhruba 80 %, případně dokáže 8 hodin svítit. Pokud chcete obojí, výdrž se sníží zhruba na polovinu. Záleží také, jakou intenzitu jasu a hlasitosti máte nastavenou. Výhodou je fakt, že Samsung Bottle disponuje i bezdrátovým nabíjením. Pokud tedy máte i speciální podložku, reproduktor se dobije i skrze ni, avšak čas nabíjení se prodlouží o zhruba 30 minut. Standardně reproduktor nabijete během 2 hodin a 17 minut, což je všeobecný průměr.

Samsung Bottle

Samsung nabízí jako doplňkové příslušenství podložku EP-PA710, která vyjde na zhruba 2 tisíce korun. Ta díky svému designu umožní zároveň nabíjet jak reproduktor, tak také mobilní telefon s podporou bezdrátového nabíjení. Samsung tuto možnost podporuje k podložce přibaleným napájecím adaptérem s vysokým výkonem 25 W, nabíjení tedy trvá jen o trochu déle než standardní cestou. Výhoda nabíjecí podložky spočívá v tom, že sama o sobě působí vcelku elegantně – design napodobuje „vlnu“, díky které může být mobilní telefon nebo reproduktor vyvýšen nad okolní povrch.

Samsung Bottle

Samotná podložka je napájena pomocí USB-C vstupu a nabídne i další standardní USB-A port, kterým lze drátovou formou dobíjet další zařízení, například telefon bez podpory bezdrátového nabíjení. O úspěšném nabíjení informují dvě notifikační LED diody na boku nabíjecí podložky. Povrch podložky je plastový, avšak s gumovou úpravou, která je protiskluzová a navíc velmi příjemná na dotek.

Kvalita reprodukce: průměr, avšak nezklame

Designově se Bottle povedl, ale prim u reproduktorů hraje vždy a jen zvuková složka. Zde přišlo poměrně zklamání a odráží se zde i nižší cena oproti konkurenčnímu řešením, například toho od společnosti Bang & Olufsen. Výkon je poměrně slabý (konkrétně 3W) a situaci nezachrání ani fakt, že je zvuk prostorový, tedy 360°, když hraje po celém obvodu spodní části. Při střední hlasitosti je zvuk bez problémů poslouchatelný, avšak s rostoucí hlasitostí zvuková složka kvalitativně upadá. Při zběžném porovnání s opravdu skvělým BeoPlay A1 od B&O musíme říci, že úroveň reprodukce je úplně někde jinde. Samozřejmě, cena je oproti BeoPlay pětinová, přesto jsme očekávali o trochu více.

Chcete především výborně hrající reproduktor bez ohledu na cenu? V tom případně se poohlédněte jinde.

Aplikace Lux Manager bohužel nedisponuje ekvalizérem, ani podrobnějším nastavením, zvukovou složku tedy v aplikaci od Samsungu neupravíte. S přihlédnutím na cenovou kategorii hodnotíme výstup jen jako lehce nadprůměrný, mrzí nás především jakási zastřenost výstupu. Basovou složku naopak můžeme pochválit.

Závěr a zhodnocení: efektní a za slušnou cenu

Chcete především výborně hrající reproduktor bez ohledu na cenu? V tom případně se poohlédněte jinde. Pokud ovšem chcete za rozumné peníze luxusní doplněk se světelnou show, který vám před usínáním přehraje i vaši oblíbenou skladbu, je Samsung Bottle ideálním kandidátem. Do moderního interiéru zapadne skvěle, stejně tak potěší i množství nastavení skrze aplikaci Lux Manager. Zvuková stránka však v tomto případě prim nehraje. I tak dostává Samsung Bottle palec nahoru, za přijatelnou cenu nabídne mnohé a většinu z toho navíc zvládá velmi dobře.

Samsung Bottle

Z konkurence můžeme zmínit JBL Go. Ten za zhruba 1 000 Kč nabídne podobný výkon bez světelného doprovodu, ovšem s lepším zvukovým výstupem. Provedení působí poměrně elegantním dojmem, ostudu vám tedy Go rozhodně neudělá. Navíc ještě ušetříte peníze i místo, neb JBL Go disponuje o poznání menšími rozměry.

Za podobnou cenu Samsungu Bottle seženete i přenosný reproduktor Xiaomi Bass Sound C2, který nabídne výkon 2 × 3 W. Potěší malé rozměry 16,8 × 5,8 × 2,45 cm, hliníkové zpracování, množství barevných variant a hmotnost 270 gramů. Vestavěný akumulátor o kapacitě 1 500 mAh nabídne až 8 hodin plynulého přehrávání, kvalita reprodukce je opět lehce nadprůměrná. Maximální hlasitost však dosahuje vyšších hodnot a i zde se zvuk nijak více nedeformuje.

Přímou alternativu představuje reproduktor Trust Urban Dixxo. Ten za 1 500 Kč nabídne o trochu méně elegantní design, ale stejně jako Bottle dokáže díky diodám hrát všemi barvami. Zvukový výstup je v případě přímého srovnání lehce lepší v případě reproduktoru Trust, konečné rozhodnutí však zůstává jen a pouze na vás.