Samsung ATIV Book 8
recenze

Samsung ATIV Book 8

Vysoký výkon v tenkém těle
16

V dnešní době lze zakoupit mnoho přenosných počítačů s dostatečným výkonem, ovšem jistou nevýhodou může tlusté tělo a vysoká hmotnost. Samsung skloubil nízkou hmotnost, tenké tělo a vysoký výkon do jednoho modelu, který nese jméno ATIV Book 8.

S příchodem Windows 8 si připravilo mnoho výrobců nové notebooky vybavené s tímto systémem. Samsung si připravil rovnou celou řadu ATIV Book do které patří i námi testovaný ATIV Book 8. Tento počítač spojuje dobrý výkon, nízkou hmotnost a velice tenké tělo.

Oficiální fotografie zařízení

Počítač však skrývá mnohem více zajímavostí, mezi které patří například dlouhá výdrž při běhu na baterie, nebo snadný upgrade operačních pamětí. To jsou však pouze úryvky, lepší bude se podívat na počítač podrobněji.

Obsah balení

V balení s počítačem nenalezneme nic nestandardního. Pouze nabíjecí adaptér a to je vše. Samozřejmostí je základní příručka, ale tu většina uživatelů nechá v krabici, jelikož na počítači není nic konstrukčně netypického.

Technické parametry Samsung ATIV Book 8 NP870Z5E-X01CZ

Kompletní specifikace
Konstrukce376 × 249,9 × 22,8 mm, 2 540 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT PLS, 15,6" (1 920 × 1 080 px)
ChipsetIntel Core i7 3635QM, CPU: 4×2,4 GHz, GPU: AMD Radeon 8870M
PaměťRAM: 8 GB, disk: 1 000 GB (HDD), paměťové karty: SD
Konektory2× USB 3.0, 2× USB 2.0, video: HDMI, VGA D-Sub, další: Ethernet (RJ-45)
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 8 Pro
Akumulátor91 Wh, udávaná výdrž: 6 hodin
Dostupnostsrpen 2013, 32 000 Kč

Design, konstrukce a ergonomie: hliníkový elegán

Vzhledově počítač působí spíše skromněji, nemá žádné výrazné prvky. Jen snad černý leštěný hliník na víku počítače upoutá na první pohled, ostatně celý počítač je v černé barvě. Nutno podotknout, že hliník je dobrý materiál pro stavbu počítače, ale taktéž velice studí, což je nepříjemné především na základně počítače, která byla převážně zmrzlá.

Bližší pohled na počítač

Zajímavým prvkem je výdech chlazení pod pantem displeje, což je velice podobné počítačům MacBook nebo ZenBook. Z mého pohledu je počítač elegantní, čemuž přispívají ostré hrany, ale příliš studený, avšak ze vzhledového hlediska si musíte udělat vlastní názor.

Klávesnice a touchpad jsou důležitou součástí počítače

Když se podíváme na víko displeje, tak na něm nalezneme výrazné logo Samsung, které je vsazeno do leštěného hliníku. Na levém boku nalezneme nabíjecí konektor, 2x USB 3.0, ethernetový konektor RJ-45, kombinovaný audio konektor Jack 3,5mm, HDMI a VGA.

Pohled na strany počítače

Na pravé straně poté 2x USB 2.0 a čtečku paměťových karet. Na přední ani na zadní straně nenalezneme nic. Zajímavější je spodní strana, kde nalezneme kvalitní reproduktory JBL. Jak již bylo zmíněno, tak počítač není tvořen z plastů, ale z hliníku. Přispívá to k mírně vyšší hmotnosti, která činí 2,6 kg, ale taktéž i vyšší odolnosti, která je také velice důležitá.

A klávesnice je taktéž jednou z velkých plusů u tohoto počítače. Je podsvícená a obsahuje i numerický blok, dokonce i klávesy jsou dostatečně velké a delší psaní nebude činit velký problém. Touchpad samozřejmě podporuje gesta Windows 8 a lze jej stisknout po celé jeho ploše.Celý počítač je matný a to i displej, který však není dotykový. Ovládání počítače je možné pouze přes opravdu hodně velký touchpad a podsvícenou klávesnici.

Konektivita: zlatý standard

Z výčtu připojení k bezdrátovým sítím se nedobereme ničemu zvláštnímu. Podporovány jsou bezdrátové WiFi sítě standardu 802.11n a mimo to se v počítači nachází i modul Bluetooth 4.0. Co se týče citlivosti WiFi, tak bych ji bral spíše jako průměrnou, protože oproti Sony VAIO Duo 11 byl příjem horší.

Dva způsoby připojení k internetu

Z bezdrátového připojení k síti by to bylo vše, a pokud se chcete připojit ke klasické ethernetové síti, tak můžete využít konektor RJ-45. Modemová linka samozřejmě chybí, přeci už máme druhé desetiletí 21. století a vytáčený modem snad už nikdo nepoužívá.

Displej: PLS hraje prim

Jednou z hlavních součástí počítače je i displej, který zobrazuje vše, co děláte. Samsung u tohoto modelu použil netypicky PLS panel s rozlišením 1920 x 1080. Na úhlopříčku 15,6 palců mi to přijde málo, jelikož se toto rozlišení objevuje už i 6palcových tabletofonů, kde je naopak až možná zbytečné.

Displej musím hodnotit kladně

Displej bohužel není dotykový, což znamená, že jste plně odkázáni na touchpad a klávesnici. Ne že by to byla nějaká obrovská překážka, ale u Windows 8 jsou přeci jen pohodlnější dotykové panely. Ovšem díky tomu je také displej matný, takže se v něm neodráží odlesky jako u lesklých displejů. Pozorovací úhly jsou dobré, ale to není u PLS panelu nic překvapivého. Nutno podotknout, že displej nekryje žádné sklo, ale to je u bezdotykových notebooků běžné. Nicméně se vyrábí ještě varianta s dotykovým displejem, ten je ale bohužel lesklý.

Výdrž: přímo famózní

Výkon jde ruku v ruce s nízkou výdrží, ale u tohoto počítače to neplatí. Výdrž je doslova famózní a lví podíl na tom má, řekl bych až gigantická baterie o kapacitě 91Wh. Ve světě přenosných počítačů se jedná o nebývale vysokou hodnotu, běžnější je u této úhlopříčky kapacita okolo 50Wh. Nicméně u tohoto počítače chybí mechanika a hardware je nacpaný co nejblíže k sobě, takže vznikl velký prostor, který byl využit právě pro baterii.

K baterii se dá dostat, ale musíte rozšroubovat celý počítač

Při kancelářské práci vydržel počítač běžet na baterii pěkných 6 hodin a 52 minut, přičemž při sníženém jasu a přehrávání FullHD videa to bylo dokonce 8 hodin a 19 minut, což je na takový výkon opravdu velice dobrá hodnota. Pokud však počítač vytížíte na maximum, tak jej vybijete bez problémů za 1 hodinu a 43 minut.

Baterie je integrována v těle počítače a není možné si ji uživatelsky vyměnit, ale to při takové kapacitě snad ani není třeba. Problém může nastat, když baterii skončí životnost a odebere do věčných lovišť, v té chvíli bude výměna baterie problém.

Výkon: je ho více než dost

Samsung osadil do tohoto počítače snad to nejlepší, co mohl. Výpočetní výkon obstarává čtyř-jádrový procesor Intel Core i7-3632QM o frekvenci 2,4 GHz. Samozřejmě je přítomná technologie Hyper-Thearding a díky tomu se procesor systému jeví jako osmi jádrový.

V případě, že potřebujete vyšší výkon, tak se procesor umí automaticky přetaktovat a to až na 3,2GHz. Nicméně, procesor se umí i podtaktovat a to na 1,2GHz, což zapříčiní tak vysokou výdrž na baterie.

Procesor také obsahuje integrovaný grafický čip. Konkrétně se jedná o Intel HD Graphics 3000. V případě, že děláte klasickou kancelářskou práci, tak se automaticky zapne tato grafická karta a zvýší se tím automaticky výdrž.

Pokud ale potřebujete vysoký grafický výkon, tak se zapne AMD Radeon HD8870M a ta se o vše postará. Jedná se o výkonný grafický mobilní čip, který sice nepatří mezi špičku, ale i přesto si na ní zahrajete mnoho nejnovějších her minimálně na nízké detaily.

AMD Radeon HD8870M má samozřejmě vlastní dedikovanou paměť, která je velká 2 GB, ale to samé se nedá říci o integrovaném čipu, který využívá sdílenou systémovou paměť. Její kapacita je 8 GB a nutno podotknout, že paměť je snadno rozšiřitelná. Celková kapacita může činit až 16 GB a jeden ze dvou slotů je přístupný ze spodu počítače.

Co však nepotěší je použití klasického pevného disku. Nepopiratelnou výhodou je jeho kapacita, která činí úctyhodný 1 TB, ale jeho obrovskou nevýhodou je nízká rychlost a odezva. Plotny disku mají rychlost 5400 ot./m a to není mnoho. Mnohem lepší volbou by byl hybridní SSHD nebo SSD s pevným diskem.

Díky použití pevného disku se reakce operačního systému dost zpomalují a i start je oproti počítačům s SSD diskem velice pomalý. Od zapnutí do náběhu na plochu to počítači trvalo zhruba okolo 47 vteřin, což je opravdu hodně.

Multimédia: JBL reproduktory v akci

Tento počítač je obsazen standardním počtem reproduktorů, čili na spodní straně najdeme 2 reproduktory. Ale nejedná se o ledajaké reproduktory, tyto jsou od společnosti JBL, takže ostudu určitě neudělají a zvuk z nich se dá poslouchat delší dobu. Výkon je 2x 4W.

Samsung považuje JBL reproduktory jako jednu z klíčových vlastností

Reprodukce zvuku je na vysoké úrovni a vyrovná se notebookům se zabudovaným subwooferem, což je výrazné plus. Jedná se však stále jen o notebookové reproduktory, takže pokud chcete opravdu kvalitní zvuk, tak si musíte vzít sluchátka.

Počítač také disponuje integrovanou webkamerou, avšak nejedná se o čip, který by byl od nějaké renomované firmy. Je to obyčejná 720p kamerka, ale to neznamená, že by byla vyloženě nekvalitní, no inu posuďte sami.

Systém: opět nic zvláštního

Důležitou součástí každého počítače je i operační systém. Zde Samsung dosadil Windows 8 v nejnižší edici, tzv. Core. Ovšem v tomto případě to vůbec nevadí, protože systém poskytuje dostatečné možnosti pro běžného uživatele. Systém je v 64-bitové verzi a to především velikosti operační paměti, ale i z dalších důvodů by bylo nelogické využití 32-bitového systému. Upgrade na Windows 8.1 je samozřejmě zdarma.

Standardní Windows 8

Nicméně, pár zvláštností oproti standardním Windows 8 tu jsou. Nejzajímavější je asi speciální výkonnostní profil připravený přesně podle Samsungu. Dalším je speciální ovládací program, kterým můžete ovlivnit spotřebu nebo třeba upravit ekvalizér.

Závěr

Jak již bylo řečeno, tak Samsung není už jen výrobce ledniček a mrazáků, ale dokáže vyrobit i kvalitní počítač. Samsung ATIV Book 8 je tomu dobrým příkladem, jelikož spojuje obrovský výkon a dlouhou výdrž do lehkého a tenkého těla. Sice neobsahuje optickou mechaniku, ale to je v dnešní době poměrně nepodstatné.

Počítač sice stojí 32 000 Kč, ale tuto cenovku bez problémů obhájí dobrou kvalitou zpracování a dalšími plusy, jenž byly zmíněny. Ano, nic není dokonalé a ani tento notebook není výjimkou, ale počet plusů rapidně převyšuje mínusy.

samsung-ativ-book-8
Klady
  • Vysoký výkon
  • Dlouhá výdrž
  • Kvalitní zpracování
  • Nízká hmotnost
  • Podsvícená klávesnice
  • Snadná rozšiřitelnost
  • Výborná konektivita
Zápory
  • Použití HDD
  • Displej bez dotykové vrstvy
  • „Pouze“ FullHD panel
Diskuze ke článku
Ok
Pekna recenze, ale mohli by jste udelat jinou tabulku pro notebook, protoze u telefonu vyctu hodne veci z tabulky ale tady ne a navic tam vidim jenom cervenou barvu :D
inkognito
s tou tabulkou suhlasim
Grom51
do očí bijící tabulka je fakt hrozná a jsem se zasmál. Receneze je dle mého vkusu spíše uživatelská, ale proč né. Na notebooky chodím na jiné weby, ale to jsou skrze zahraniční.
emgee
"PLS panel s rozlišením 1920 x 1080. Na úhlopříčku 15,6 palců mi to přijde málo, jelikož se toto rozlišení objevuje už i 6palcových tabletofonů"
To bylo myšleno vážně? Mohl bych vědět, jaké rozlišení by Vám přišlo na tuto úhlopříčku adekvátní? Případně, mohl byste uvést alespoň jeden notebook, který v této cenové má rozlišení vyšší?
Btw FullHD na televizi s úhlopříčkou řekněme 42" Vám taky přijde málo?
Jinak jak psal už někdo přede mnou, jako uživatelská recenze ok, ale na pořádné recenze jsou tu jiné weby. Nicméně, nevzdávejte to :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze