Redmi Watch 3 Active
recenze

Redmi Watch 3 Active

Skvělý parťák na zápěstí
4

Na českém trhu se objevily jedny z vůbec nejlevnějších chytrých hodinek, které umí i telefonovat. Nové Redmi Watch 3 Active působí dospělým dojmem, nabízí všechny obvyklé funkce a koupíte je za necelý tisíc korun. Jedná se o ideální volbu pro nenáročné a děti?

Letošní novinka Redmi Watch 3 Active se na českém trhu nabízí za necelých tisíc korun, přesto jde o regulérní chytré hodinky s velmi dobrou výbavou. Překvapí velkým displejem, dobrou výdrží, přehledným prostředím v češtině nebo schopností velmi obstojně telefonovat. Novinka tak má předpoklady k tomu, aby se stala bestsellerem.

Technické parametry Xiaomi Redmi Watch 3 Active

Kompletní specifikace
Konstrukce46,9 × 38,9 × 10,9 mm, 41,7 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano (22 mm), zapínání: přezka
DisplejTFT IPS, 1,83" (240 × 280 px), tvar: hranatý
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 5.3, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ne
Akumulátor289 mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 2:00 hodin
Dostupnostčervenec 2023, 999 Kč

Redmi Watch 3 Active jsou levné a umí toho hodně (RECENZE)

Obsah balení: vše potřebné

Bílá krabička obsahuje kromě samotných hodinek (s již nasazeným řemínkem) pouze manuály a krátký kablík kombinující USB-A na jedné straně a proprietární magnetické piny na straně druhé.

Xiaomi Redmi Watch 3 Active
Líbilo se nám
  • nic důležitého neschází

Konstrukční zpracování: překvapivě elegantní

Na první pohled jde o větší hodinky, kdy se výrobce snažil nasadit maximálně rozměrný displej, o kterém ještě bude řeč. Nyní se pojďme podívat na samotný vzhled, který působí až překvapivě hodnotně a vkusně. Tělo je sice dle očekávání plastové, avšak boky jsou speciální povrchovou úpravou zpracovány tak, že mají lesk a současně mají odolávat poškrábání. To se během testu zatím prokázalo, avšak otázkou je, jak dlouho povrch běžnému používání odolá.

Řemínek je obyčejně silikonový s méně tradičním zapínáním, které vám může lehce připomenout oblíbené náramky Mi Band od Xiaomi. Zpočátku jsme si musel lehce zvyknout na styl uchycení, avšak poté již o zapínání nevíte a nestalo se, že by se hodinky samy rozeply, jako to dělaly občas Mi Bandy. Za to lze vděčit i nízké hmotnosti, která činí necelých 42 gramů včetně řemínku.

Xiaomi Redmi Watch 3 Active

Ačkoliv před sebou máme ty nejlevnější chytré hodinky, nechybí praktická zvýšená odolnost proti vodě do 5 ATM. V praxi tak hodinkám nevadí plavání v bazénu, přírodních vodách a samozřejmě ani sprchování.

Líbilo se nám
  • příjemně se nosí
  • voděodolnost do 5 ATM
  • působí dražším dojmem

Displej: působivá velikost

Displej má 1,83" a patří k vůbec největším v celém segmentu chytrých hodinek. Stinnou stránkou je spíše nižší rozlišení, kdy je rastr okem viditelný, avšak to je u cenově dostupných hodinek obvyklé. Důležitá je velmi dobrá čitelnost, neboť jsou veškeré prvky opravdu velké. Jas dosahuje 450 nitů a je dostatečný i na venkovní použití. Regulovat jej můžete jen ručně, automatika chybí a zapomenout musíte s ohledem na technologii IPS i na Always-On. Probudit hodinky můžete gestem otočení, které funguje vcelku dobře, případně dvojitým poklepáním na displej.

Xiaomi Redmi Watch 3 Active
Líbilo se nám
  • více než 1,8" displej
  • dobrá čitelnost
Nelíbilo se nám
  • chybí automatická regulace jasu

Systém a výkon: naprosto v pořádku

Xiaomi už si zřejmě srovnalo myšlenky a snaží se držet jedné osvědčené aplikace. Počítejte tak s aplikací Mi Fitness pro Android i iOS. V aplikaci si mimo jiné lze nastavit i ciferníky displeje. Na výběr jich máte vyšší desítky, přičemž hodinky v paměti bohužel jen 3. Někoho může potěšit tvorba vlastního ciferníku, respektive možnost si na pozadí umístit vlastní fotografii.

Samotná aplikace je poměrně přehledná a dobře počeštěná. Přehlednost je výsadou i prostředí samotných hodinek, které se ovládá pomocí dotyku displeje, gest a jednoho hardwarového tlačítka na pravém boku. Po jeho stisku se hodinky rozsvítí, následný stisk vás zavede do hlavního menu a případně zase zcela zpět na obrazovku se zvoleným ciferníkem.

Úprava prostředí a nastavení hodinek skrze aplikaci Mi Fitness včetně widgetů

Prostředí hodinek je kompletně v češtině a je velmi snadné se v něm zorientovat. Z hlavního displeje se tahem odshora dolů dostanete k notifikacím, z opačného konce k rychlým zástupcům a do stran na praktické widgety, kde uvidíte počasí, ovládání hudby či přehled sledovaných věcí. Hlavní menu je přehledné, pokud si zvolíte zobrazení v seznamu. Pokud použijete mřížku, je to možná stylovější, avšak zcela nepřehledné. Pohyb v menu je však příjemně plynulý a reakce na dotyk příkladné.

Hodinky dokáží standardně monitorovat srdeční tep i okysličení krve, získáte i data ohledně vašeho spánku či míry stresu. Samozřejmostí jsou notifikace skrze připojené zařízení s Androidem či iOS. Zde je třeba se smířit s tím, že je můžete pouze číst, nelze na ně nijak reagovat. Korektně se zobrazuje diakritika, smajlíci však jen někdy. Ačkoliv je rozlišení displeje slabší, jeho velikost zpravidla stačí na to, aby se na něj vešla celá zpráva, vy ji tak vidíte pouhým pohledem bez nutnosti rolovat.

Xiaomi Redmi Watch 3 Active
Smajlíci se v notifikacích někdy zobrazí, někdy však ne zcela korektně

Výjimku tvoří telefonní hovory, které můžete přijmout a vyřídit přímo z hodinek. Mají totiž na těle reproduktor i mikrofon. Budete velmi mile překvapeni, že vám protistrana skvěle rozumí a i vy ji slyšíte čistě a dostatečně hlasitě. Jde o zásadní přidanou hodnotu a dodejme, že něco takového levné hodinky zpravidla vůbec nenabízí. Skrze hodinky můžete ovládat hudební přehrávač, fotoaparát v telefonu a například váš telefon také najít, pokud je v dosahu, ale vy nevíte, kde přesně.

Během testování se nám zamlouval i vcelku plynulý chod, kdy procházení nabídky působí příjemně, včetně decentních animací. Samozřejmě srovnání s několikanásobně dražšími modely nesnesou, na druhou stranu však poskytují komfort, který kupříkladu chytré náramky, jež se často kolem hranice tisíce korun vyskytují, nenabízí. Pro úplnost zmíníme, že NFC chybí, ale to je pochopitelné.

Líbilo se nám
  • svižný chod
  • vzdálená spoušť fotoaparátu
  • podpora hovorů skrze propojený telefon

Výdrž a nabíjení: příjemné hodnoty

Výdrž hodinek se má díky baterii s kapacitou 289 mAh pohybovat kolem 12 dní, dle výrobce. Při náročném používání pak kolem 8 dní. Během testování zatím nabíjím jedenkrát týdně a používám v podstatě veškeré funkce a vymoženosti, tudíž lze výdrž hodnotit jako velice dobrou. Samotné nabití pak trvá zhruba hodinku a půl.

Xiaomi Redmi Watch 3 Active
Líbilo se nám
  • skvělá výdrž

Sportovní a zdravotní funkce: standardní nabídka

Redmi Watch 3 Active jsou připraveny i na vaše sportovní aktivity, přičemž nabídka jich čítá více než sto. Nechybí zde různé druhy běhů, míčových aktivit, ale třeba i skákání přes švihadlo či házení létajícím talířem. Jelikož jsou hodinky odolné, můžete provozovat i vodní sporty, včetně plavání, avšak nikoliv potápění. Paradoxně však například plavecký sportovní režim v hodinkách chybí.

Na velký displej se vměstná spousta informací, během běhu tak stačí jen pohlédnout na hodinky a ihned víte, jaký máte čas, případně kolik už jste uběhli. Smířit se avšak musíte s chybějící GPS, ale opět je to proto, že cena hodinek je posazena opravdu nízko.

Líbilo se nám
  • velké množství sportovních režimů
Nelíbilo se nám
  • chybí GPS

Zhodnocení

Redmi Watch 3 Active pořídíte na českém trhu za necelých tisíc korun. To je samo o sobě lákavé. Když k tomu připočteme, že získáte velký displej, dobrou výdrž, veškeré běžné funkce a navíc i možnost skrze hodinky telefonovat, není takřka co řešit. Lepší hodinky v této cenové hladině rozhodně neseženete. Ano, lze pomluvit displej s nízkým rozlišením, avšak to lze právě s ohledem na cenu odpustit.

Konkurence

Konkurence bude stát spíše ve stínu, ale přeci jen ji zmíníme. Tou největší jsou zřejmě Amazfit Bip 3, které jsou jen o dvě stovky dražší. Mají však menší displej a neumí telefonovat.

Amazfit Bip 3

Konstrukce44,2 × 36,6 × 7,6 mm, 33 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano (22 mm)
DisplejTFT IPS, 1,69" (280 × 240 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, ne, ne
Akumulátor280 mAh, nabíjení: proprietární kolébka

Obdobně na tom jsou i Niceboy Watch 3 Lite, jež mají design blízký dnes testovanému modelu, ale neumí telefonovat, mají menší displej a jsou o něco dražší.

Foto: Petr Vojtěch, mobilenet.cz

xiaomi-redmi-watch-3-active
Klady
  • vzhled hodinek se povedl
  • opravdu velký displej
  • umí kvalitně telefonovat
  • svižné prostředí v češtině
  • dobrá výdrž baterie
  • velmi nízká cena
Zápory
  • displej má hrubší rastr
  • méně pohodlné zapínání řemínku
Diskuze ke článku
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
IPS, bez GPS, bez automatiky jasu... hlavně, že jsou to hodinky a ne náramek. Proč? Kvůli tvaru? Slabý.
Jab
Jab
Upřímně pochybuji, že půjde o bestseller. GPS vem v téhle ceně čert. V téhle kategorii jsou třeba NFC platby, aby se náramek odlišil. Ty a OLED displej bych vždy vyměnil za trochu gimmick volání přes hodinky.
Jirka Voracek
Jirka Voracek
Já je mám už několik měsíců a tedy mohu potvrdit, že jsou fakt super. Asi zdaleka nevyužívám všechny funkce (zdraví a widgety) ale na běžné použití naprosto stačí. Jen tedy na co jsem zatím nepřišel je aby hodinky při přijímání hovoru ukazovaly i jméno volajícího. Ukazují mi jen telefonní číslo a jména jen u 10ti uložených oblíbených kontaktů. Manželka má předchozí generaci a tam jí to ukazuje i jméno - tak jsem snad jelito ? :-D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze