Recenze Publero: stovky českých časopisů a novin vždy po ruce

7

V dnešní době je trendem mít vše v digitální podobě. Moderní je například dnes číst knihy jen elektronické, tak proč ke knihám nepřidat i časopisy a noviny? S pomocí aplikace Publero pro iOS a Android je to hračka. V nabídce této služby jich naleznete několik stovek, vybere si opravdu každý.

Proč číst noviny a časopisy v elektronické podobě? Vždy se samozřejmě najde velká skupina uživatelů, kteří budou tvrdit, že papír je prostě papír, ale elektronická verze přináší mnoho výhod, mezi které patří například:

  • Nižší cena oproti papírovým titulům
  • Nezabírají vám místo ve skříni, nepovalují se po bytě
  • Nemůžete je ztratit, v případě potřeby si je stáhnete zdarma znova
  • Můžete jich mít v tabletu / telefonu / notebooku najednou spoustu, samotné elektronické vydání nic neváží, nemusíte přemýšlet, co si s sebou vzít na čtení

Co je to Publero

Pro čtení elektronických vydání na telefonu a tabletu potřebujete nějakou aplikaci. Dnes si představíme službu Publero, což je ryze český startup z roku 2010. Nenabízí samozřejmě jen možnost prohlížení, najdete v něm i to hlavní - tím je distribuce těchto elektronických časopisů a novin. Nemusíte se tedy starat, jakým způsobem do svého zařízení elektronický časopis dostat. V nabídce je přes 300 různých titulů a jak můžete vidět na screenshotech, nechybí ani malé české regionální časopisy, stejně tak celorepublikové výtisky. Některé z nich jsou zcela zdarma, většina je ale placených. U těch placených máte ještě obvykle možnost si stáhnout nějaké starší číslo zdarma.

Publero (iOS)

Publero nabízí pro telefony a tablety stejnojmennou aplikaci, díky které můžete časopisy a noviny číst a kupovat. Je propojena s vaším účtem a co si jednou stáhnete / zakoupíte, to už najdete ve vaší knihovně navždy. Je potom jedno, z jakého zařízení se přihlásíte, prohlížet si je můžete i přes čtečku integrovanou ve webovém prohlížeči. Na platformě iOS je podporován pouze iPad, na Androidu si můžete aplikaci stáhnout i do telefonů. My jsme ji zkoušeli na novém iPadu a na telefonu Samsung Galaxy SII.

Publero (iOS)

Publero pro iPad

Po spuštění aplikace Publero se vám zobrazí seznam zakoupených či stažených titulů. Můžete zvolit ze dvou úrovní velikostí náhledu titulní stránky. Při větším náhledu se na displeji zobrazí celá titulní strana jen jednoho titulu, při kompaktnějším zobrazení se zobrazí titulů osm. Pokud máte v knihovně titulů hodně, oceníte možnost vyhledávání podle názvu.

Po dotyku prstu na titulní stranu časopisu se přepnete do režimu prohlížení. Na celé ploše displeje uvidíte jednu stranu, tahem prstu po displeji můžete listovat mezi dalšími stranami. Pokud se displeje jen dotknete, zobrazí se ve spodní části náhledy všech stránek, ťuknutím na se mezi nimi přepínáte. Stránku si můžete dle libosti přiblížit.

Publero (iOS)

Většina novin a časopisů je řešena jen jako obrázky ve vysokém rozlišení, nemůžete tedy fulltextově vyhledávat (respektive můžete, aplikace to umožňuje, ale nic se nenajde), označovat a kopírovat text, ani si nějak inteligentně přiblížit a text zarovnat.

Publero (iOS)

Chcete-li si nějaký titul stáhnout nebo koupit, ťukněte z knihovny na ikonku nákupního košíku. Dostanete se do jakéhosi katalogu, kde můžete procházet časopisy a noviny buď abecedně, podle kategorií, podle data vydání a podobně. Nákup můžete přímo z aplikace provést přes App Store nebo přes webové rozhraní.

Publero (iOS)

Publero pro Android

Po instalaci a spuštění aplikace Publero budete vyzváni k instalaci prostředí Adobe AIR, kterou Publero pro svůj běh potřebuje. Po následném spuštění vypadá hodně podobně jako verze pro iOS, jen s tím rozdílem, že není možné v aplikaci procházet katalog a nemůžete si nic koupit. Aplikace jen umí stáhnout po přihlášení do vašeho účtu již zakoupené / stažené noviny a časopisy.

Publero (Android)

Nutno podotknout, že verze pro Android je stále ve stádiu betaverze, snad se tedy co nevidět dočkáme aktualizace. Verze pro iOS byla aktualizována zhruba před měsícem, nyní je tedy na řadě verze pro Android.

Publero (Android)

Závěr

Publero je služba s dobrým potenciálem, líbí se mi na ní, že má v nabídce několik stovek různých titulů, vybrat mezi nimi si dokáže určitě každý. Chtělo by to ale zapracovat na verzi pro Android, neškodila by ani verze pro Windows Phone.

Dokážete si představit, že budete číst své oblíbené noviny a časopisy pouze na telefonu nebo tabletu? O kolik by musela být cena takového periodika nižší, než jeho papírová podoba, abyste si ho pravidelně kupovali?

Hodnocení: 7/10

Diskuze ke článku
Maquin
Na tabletu si to představit dokážu. Na mobilu ještě asi ne, pokud jde o Galaxy Nexus, Samsung Note Del Streak tak možná ano, ale to už na hraně.
Cena by musela být nižší tak o 30% ... Pak bych asi kupoval často, možná pravidelně. Nevím, podle mě třeba úhlopříčka iPadu by byla adekvátní. Jinak moc nevím :) Můj názor
Conan
Tablet v pohode, chcelo by to ale prácu i od vydavatelov - fulltext, multimédiá. Cena o 30% nižšia pri jednotlivých číslach, 50% pri predplatnom. Chýba možnosť si časť textov či obrázok vložiť do schránky.
Publero
Zdravíme,
na další verzi Publero pro Android už pracujeme, nicméně vzhledem k počtu a rozmanitosti androidích zařízení nemůžeme zatím stanovit relevantní datum uvedení na trh.
Co se týče slevy oproti tištěným titulům - cenovou politiku si určují vydavatelé sami a my do ní nijak nezasahujeme. Samozřejmě, že naší doporučením je, aby byla elektronické verze titulu nižší, nicméně se z naší strany jedná o doporučení, nikoliv podmíněné pravidlo. Ve výsledku je ale cena stejná pouze u minimálního procenta titulů v našem portfoliu, vetšina z nich opravdu zlevněná je a to od 10 až po 50 procent.
Zdraví Tým Publero
Lister
Na mobilu je čtení nepohodlné, ale v nouzi použitelné - občas to tak dělám. Na tabletu bez potíží. Cena je v ČR problém, pokud nebude nižší minimálně o 30% proti tištěné verzi, tak se to asi neprosadí. V zahraničí jsou ceny ještě nižší a při předplatném je to často méně než polovina - tudy by měla vést cesta i u nás.
Díval jsme se na časopisy, které by mne zajímaly, a sleva byla kolem 10%, což je docela bída.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze