Prestigio MultiPad Visconte
recenze

Prestigio MultiPad Visconte

Levný pracant na cesty
12

Prestigio představilo tablet, který nechce dělat kompromisy. Plnohodnotné Windows 8.1 jsou rozhodně dobrým začátkem. Dokáže však tablet s cenovkou pod 8 000 Kč zvládnout bezproblémový chod samotného operačního systému? A co teprve spouštění dalších aplikací? To vše odhalí naše recenze.

Vytvořit tablet s plnohodnotnými Windows 8.1, reprezentativním hliníkovým tělem a atraktivní cenou je ze strany Prestigio rozhodně dobrým tahem. Tablet na první pohled zaujme. Pojďte se s námi podívat, zda nám prvotní nadšení vydrží až do konce.

Prestigio MultiPad Visconte – videopohled

Technické parametry Prestigio MultiPad Visconte

Kompletní specifikace
Konstrukce259 × 173 × 10 mm, 580 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 10,1" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát
ChipsetIntel Celeron N2805, CPU: 2×1,46 GHz
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 8.1
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:03 hodin
Dostupnostduben 2014, 8 000 Kč

Obsah balení: jak z minulého století

Balení obsahuje standard v podobě tabletu a nabíjecího adaptéru. Nabíjecí adaptér je nevzhledný, velký a trpí přehříváním. Mnoho uživatelů si vzpomene na adaptéry doslova z minulého století. Obsah balení je zakončen několika krátkými manuály.

  • tablet
  • nabíječka
  • krátký manuál

Design: hliník a luxus

Prestigio vás na první pohled zaujme. S rozměry 259 × 173 × 10 mm a hmotností 580 gramů sice nepatří k nejkompaktnějším, ale vzhledem k dobře zpracovanému tělu z hliníku mu dokážeme mnohé odpustit.

Hliníkové tělo působí již na první pohled luxusně. Potěšeni budete i při dotyku, tablet je dostatečně pevný, nekroutí se a ani nevrže. Při pohledu na přední stranu tabletu nenajdete nic překvapujícího. Dominuje zde 10,1palcový IPS displej, přední kamera s rozlišením 1 Mpx a klasické Windows tlačítko. To zde poměrně nezvykle nevibruje. Tablet totiž vibrační motorek nedostal, ale u zařízení s Windows nás to ani příliš mrzet nemusí. Konkurence využívá vibrací pouze k tomuto tlačítku a Prestigio se rozhodlo ušetřit.

Na stranách naleznete konektivitu v podobě 3,5mm Jack konektoru, miniHDMI, microUSB 3.0, slotu pro nabíjení a pro paměťovou kartu typu microSD. Všimněte si, že slot pro nabíjení a 3,5mm Jack jsou téměř shodné, může se tak lehce stát, že zastrčíte nabíjecí adaptér do 3,5mm Jack konektoru a opačně. Majitelé 3G varianty naleznou ještě v horní části slot pro SIM kartu. Stále nám zde chybí plnohodnotné porty známé z notebooků, uživatelé jsou nadále odkázání na adaptéry, a to i v případě klasického USB. To by se do takto tenkého těla ale nevešlo a tak se nelze divit. Prioritou zde byly kompaktní tělo a hodnotný vzhled, který nebude narušen zbytečnými prvky, a to se povedlo.

Již zmíněná zadní strana je z hliníku. To je rozhodně chvályhodné, ale nedostačující. Chybí nám zde totiž zadní fotoaparát, který mnoho uživatelů u tabletu každodenně využívá. Na druhou stranu je snad lepší žádný fotoaparát, než nejlevnější 2Mpx snímač s nepoužitelnými výsledky.

Displej: dobré IPS s „ale“

10,1palcový IPS panel nabídne rozlišení 1 280 × 800 pixelů. To znamená jemnost dnes již podprůměrných 149 ppi. Najít rastr bohužel není žádné umění a u tabletů jsme zvyklí na vyšší rozlišení. Je sice pravda, že se jedná o levnější destipalcový tablet, ani zde by už ale vyšší rozlišení nemělo být problémem. Nemusí to být zrovna FullHD, ale kompromis někde mezi bychom viděli rádi. IPS displej však své kvality nezapře, pozorovací úhly, pohled na přímém slunci a podání barev je na slušné úrovni, nízké rozlišení však nevykompenzuje. V této cenové kategorii naopak potěší automatická regulace jasu.

Ani oleofóbní vrstva neodpovídá našim představám. Sklony k zamaštění a celkovému ušpinění jsou jednoznačné. Společně se zašpiněním klesají zobrazovací schopnosti displeje, převážně v místech s nevhodnou světelností.

Zvuk: prvotřídní nuda

Dva reproduktory na zadní straně mají klasické problémy mobilních reproduktorů. Hloubky jsou fádní a výšky doslova ploché. Bohužel celkový výstup je velmi slabý a tablet se na žádné velké koncertování nehodí. Zvuk by si zasloužil nejen přidat na hlasitosti, ale i na kvalitě. Čistší výstup a výrazné zkvalitnění basů i výšek se tak snad u příští generace.

Uživatel si příliš nepomůže ani po zapojení sluchátek, i když je zde zvuk lepší. Výstup je zastřený, nevýrazný, tichý a Prestigiu se jednoduše nepovedl.

Výkon: uvařte si kávu

Uvnitř se nachází dvoujádrový procesor Intel Celeron N2805 s frekvencí 1,46 GHz. K dispozici máme i integrovaný grafický čip Intel HD Graphics a 2 GB RAM. K pohonu samotného Windows 8.1 je výkon naprosto dostačující, pohyb v konfiguraci nebo procházení jednotlivých ploch metra je bleskurychlé. Nadšení však rychle vystřídá studená sprcha, a to v případě zapínání aplikací. I na nenáročné, denně používané aplikace si můžete počkat více než 10 vteřin v případě, že je nemáte spuštěné na pozadí a již načtené v RAM. Jednoduché 2D hry vás následně nechají čekat až desítky vteřin, někdy i minuty, než se spustí.

Aplikace se načítají skutečně pomalu, pokud ale následně nepotřebují vysoký výkon, jsou již rychlé a komfortně použitelné. Rovněž pokud už máte aplikace spuštěné z dřívějška na pozadí, je přepínání mezi nimi velmi rychlé a bezproblémové. To bohužel neplatí o hrách, kde i jednoduchá hra nechá Visconte pořádně potrápit, řádově minutové instalace, desítky vteřin spouštění a neplynulost ve hře jasně ukazují, že hry nejsou tím pravým šálkem kávy tohoto tabletu, který je zaměřen spíše na práci.

Výkon by potřeboval celkovou generálku. 2 GB RAM jsou dostatečné jen pod vyladěnou optimalizací, kterou Prestigio Visconte nenabízí. Intel Celeron N2805 také nemá výkonu na rozdávání.

Především na dokumenty nám v tabletu po prvním zapnutí zůstalo 19,1 GB místa u 64GB varianty s Windows 8.1 Pro, varianta s 32GB úložištěm je osazena úspornějšími Windows 8.1. Pokud vám paměť nedostačuje, můžete si ji rozšířit pomocí microSD karty o velikosti až 64 GB.

Hlasitost a teplota: vše pasivně

Jak jsme u tabletů zvyklí, vše se chladí pasivně. Je skvělé, že i plnohodnotná Windows 8.1 mohou běžet na hardwaru, který nepotřebuje chlazení, i když jak vidíme, s výkonovými kompromisy. Visconte je tak absolutně tiché, ale zároveň poměrně horké. Tablet si nechá složitějšími nároky znatelně zatopit. Běžné brouzdání internetem, případně práce se sadou MS Office naštěstí nedokáže zařízení výrazně zahřát.

Výdrž: jako notebook

Na cestách by vám měl dělat společnost poměrně malý akumulátor o kapacitě 4 000 mAh. Již teď je jasné, že ani zde Visconte rekordy netrhne. Na druhou stranu, baterie musí pohánět displej s nízkým rozlišením a nepříliš výkonný hardwar, takže by to nemuselo být tak špatné.

Tablet jsme podrobili našemu standardnímu testu výdrže, kdy streamujeme video na poloviční jas a poloviční zvuk do sluchátek. Po dobu testu byly vypnuté aktualizace a tablet byl po celou dobu připojen k zabezpečené Wi-Fi s plným signálem. Prestigio udává výdrž při přehrávání videa po dobu 4 hodin u základního modelu. My jsme měli k dispozici variantu s 3G modulem, který jsme na test zaplnili SIM kartou. Výsledek 3 hodiny a 51 minut splňuje papírová očekávání, celkově je však špatný. Pokud slot nevyužijete, video nebudete streamovat a jas ztlumíte k 30 procentům, dostanete se k 5 hodinám výdrže.

V případě Prestigio Visconte počítejte s výdrží klasického notebooku, náročný den bez nabíječky nepřečkáte a zařízení jste bez problémů schopni vybít za dopoledne. K nabití z 0 na 80 % jsou nezbytné 2 hodiny a 16 minut. Na zbylých 20 % si počkáte další 47 minut.

Konektivita

MiniHDMI, microUSB 3.0, 3,5mm Jack, slot na paměťovou kartu a pro nabíjení. Konektivita se zdá být poměrně široká, ale na klasický notebook zde Visconte ztrácí. Škoda, že zde nemáme aspoň plnohodnotné USB, které budete s operačním systémem Windows 8.1 zřejmě často používat. Na druhou stranu je jasné, že by zabíralo více místa. Na tablet je ale konektivita více než slušná.

Z technologií zde máme Wi-Fi a Bluetooth. Wi-Fi přijímač řadíme jen do mírně horšího průměru. S Visconte se připojíte všude na veřejnosti. Bezproblémové je i Bluetooth 4.0, které lze navíc spárovat s originálním příslušenstvím, například s praktickou klávesnicí.

Pokročilé technologie typu infraport nebo NFC nehledejte.

Systém, aplikace a multimédia

Uvnitř se nachází klasické Windows 8.1. které mnozí z vás využívají na počítači. U této verze operačního systému zcela určitě oceníte ovládání gesty, jenž známe již z Windows 8. Pokud pustíte například Internet Explorer, tažením z levé strany se přesuneme do předchozí aplikace, například do Wordu, ve kterém jsme psali před spuštěním Exploreru.

Pokud gesto z levé části nedokončíme a vrátíme se zpět k levému okraji, zobrazí se nám běžící aplikace, tedy multitasking. Na 10,1palcovém displeji si jednoduchým přetažením můžeme pustit dvě aplikace na jedné ploše. Posunem si můžete měnit velikost oken a přizpůsobit ji dle vlastních potřeb. Přetažením ke kraji se vrátíte zpět k jedné aplikaci na obrazovce. Tažením ze spodní části vyvoláme případnou další nabídku a stažením z horní části aplikaci vypneme. Pro další nastavení, případně vyhledání využijeme tažení z pravé části displeje.

Dlaždice v prostředí Modern UI si můžete snadno přizpůsobit, stačí je dlouze podržet. Posunemsměrem dolů se přesunete na seznam všech aplikací. Naučení gest může chvíli trvat, ale následné ovládání systému bude mnohem jednodušší a především rychlejší.

Windows 8.1 je i v tomto tabletu skutečně stejný, jak jej znáte z vašeho počítače. Není problém do něj doinstalovat jakoukoliv aplikaci. Na prohlížení multimédií tak zřejmě využijete aplikace, na které jste zvyklí, stejně tak na editaci a prohlížení fotek. Některé výhody plnohodnotného 64 bitového Windows 8.1 se nezapřou.

Předností Visconte je balíček MS Office pro studenty a domácnosti zdarma. To však platí pouze pro verze s Windows 8.1, u kterých se předpokládá nekomerční využití. Prestigio nabízí celkově 6 variant Visconte, čtyři s Windows 8.1 a dvě s Windows 8.1 Pro. Nejlevnější varianta s Windows 8.1 a 32GB úložištěm vyjde na necelých 8 000 korun. Následně si připlácíte za 64 GB úložiště, případně za 3G modul. U Windows 8.1 Pro máte k dispozici pouze 64GB varianty, jednu s 3G modulem a druhou bez, za nejvýkonnější verzi zaplatíte až 13 000 korun. K Windows 8.1 dostanete zdarma kancelářský balíček MS Office 2013 pro studenty a domácnosti zdarma, v případě Windows 8.1 Pro získáte pouze zkušební verzi, Prestigio předpokládá korporátní využití a pokrytí multilicencí.

Fotoaparát a webkamera

Během testu se vždy věnujeme fotoaparátu a webkameře. Nyní to můžeme splnit pouze z poloviny, protože Visconte nabídne jen webkameru s rozlišením 1 Mpx. Jak již rozlišení napovídá, jedná se o naprostý základ. Pro videohovory přes Skype však postačí. K lepšímu výsledku je nutné najít dostatek světla, výsledek vás i tak nenadchne, ale je uspokojující.

Absence zadního fotoaparátu znamená jediné, žádné vyfocené dokumenty, momentky a podobně. Na druhou stranu, pokud by zde Prestigio umístilo levný a téměř nepoužitelný snímač, je lepší žádný. Kvůli fotoaparátu si zřejmě tablet nikdo nekupuje a jeho absenci lze nahradit například fotoaparátem v mobilu.

Kontakty, zprávy a kancelářské funkce: vše pro práci

Vše, jak znáte. Nemusíte se učit nic nového, zapomeňte na aplikace třetích stran a podobně. Ve Windows 8.1 pracujete se známým kalendářem, který máte náležitě synchronizován. Windows mail a podobně zřejmě netřeba dále představovat. Navíc si zde vždy můžete doinstalovat aplikace, které používáte.

Data a internet: jen základ

V případě 3G verze lze využít SIM kartu a být online kdekoliv. Všichni ostatní se musí spolehnout na Wi-Fi a v defaultu předinstalovaný Internet Explorer. Samozřejmě pokud jste zvyklí na Chrome nebo jiný prohlížeč, můžete si jej doinstalovat.

V této části se obvykle věnujeme i GPS. Windows 8.1 samozřejmě disponuje mapami. K vyhledávání však bude vždy potřebovat Wi-Fi připojení, případně internetovou SIM kartu. Zcela zde chybí GPS modul a navigování bude s Visconte složitější, než u jiných tabletů podobné cenové kategorie.

Závěr

Prestigio MultiPad Visconte není žádným trhačem asfaltu. Jedná se však o vhodného pracanta na cesty. Pokud nechcete dělat kompromisy a pracovat s plnohodnotnou sadou MS Office, Visconte vás dokáže uspokojit. Je nutné si připomenout, že zde nemáme dostatek výkonu, případně ideální optimalizaci. Na načtení i základních aplikací si téměř vždy chvíli počkáte. Jestli se však zaměříte pouze na Word, případně jinou kancelářskou aplikaci, Internet Explorer a emaily, budete s Visconte spokojeni.

I příležitostné hraní her je na Visconte utrpení. Jednoduché tituly si s velkou dávkou tolerance ještě zahrajete, ty náročnější již nikoliv. Ani časté sledování filmů pro Visconte není. Poměrně nízké rozlišení s chudým zvukovým výstupem sledování filmu příliš nepodpoří.

Prestigio MultiPad si rozhodně najde svoji cílovou skupinu. Prestigio navíc s Microsoftem připravilo speciální a individuální nabídku pro státní sektor, kde je Visconte z části financované ze státních peněz. Možná díky tomu již za chvíli uvidíme Visconte na úřadech nebo na školách.

Visconte nás nadchlo designem, potěšilo plnou verzí Windows 8.1 a kancelářským balíčkem MS Office zdarma. Na druhou stranu zde nevidíme jiné využití. Na náš vkus dělá tablet až příliš kompromisů a především ve srovnání s o něco dražšími modely je na pováženou, zda stojí ušetřené peníze za celkově pomalejší chod.

Konkurence

Čistě na práci, tedy na internet, emaily a MS Office, je Prestigio Visconte dobrou volbu. Pokud však od tabletu očekáváte i zábavu ve formě her, chytrých aplikací, filmů a delší výdrže na baterie, doporučili bychom píše konkurenci.

V případě základní verze bude přímým konkurentem Lenovo Yoga Tablet 10. Lenovo nabídne zadní 5 Mpx fotoaparát, praktický stojánek, rychlejší a stabilnější operační systém, v tomto případě Android. Bohužel rozlišení displeje je stejné a i zde najdete viditelný rastr.

V řadách Windows tabletů najde Prestigio konkurenci v podobě Asusu T100TA. Asus sice nabídne stejné rozlišení displeje, ale dodává se již s praktickou klávesnicí, ve které se ukrývá 500 GB disk. Asus je připraven na práci již od samotné koupě.

Ve stejné cenové kategorii najdeme i Lenovo MIIX 59-392782. Stejná váha, stejná úhlopříčka, stejná velikost disku, ale nižší cena. Lenovo nabídne také větší baterii a má tak potenciál k delší výdrži. I zde najdeme plnohodnotný kancelářský balíček MS Office. Konkurence je na Prestigio Visconte velmi přísná.

Pokud byste zvažovali námi testovanou variantu, tedy Windows 8.1 Pro s 3G modulem, cenově se dostanete na úroveň Apple iPadu Air. Ovšem máme zde rapidní rozdíl v operačním systému, který je naprosto uzavřený. Výhodou iPadu je naopak rychlost, stabilita, výdrž na baterii a kvalitní displej.

prestigio-multipad-visconte
Klady
  • dobré pozorovací úhly a podání barev
  • MS Office pro Windows 8.1 zdarma
  • hliníkové tělo
  • plnohodnotné Windows 8.1
Zápory
  • nedostatečný výkon
  • nemá zadní fotoaparát
  • nízké rozlišení displeje
  • nekvalitní zvukový výstup
Diskuze ke článku
blue.sun
Rychly a stabilni operacni system android. :D :D :D
A iOS je zcela otevreny... :D
Max
Levný? Já Vám nevím, ale při tempu prodejů tabletů bych v romce 2014 čekal, že obdobná mašina bude stát pod 5k. Pak budeme moct hovořit o levném, nebo cenově dostupném modelu. Cokoliv nad 5k není levné.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze