HTC RE
recenze

HTC RE

Podivuhodný periskop
1

Když se řekne outdoor kamera, většina lidí si pravděpodobně představí kameru GoPro připevněnou na přilbě nějakého adrenalinového šílence. Jenže v tomto businessu je místo pro více hráčů a jedním z nich je i tchajwanské HTC. Se svou kamerkou HTC RE se snaží ukořistit svůj podíl na trhu a my jsme ji u nás v redakci otestovali.

Možná si říkáte, proč vlastně testujeme v naší redakci kameru, když jsme server, který se zabývá především mobilními technologiemi a ne videotechnikou. Důvod je prostý – outdoorová kamera HTC RE je totiž spíše příslušenstvím k telefonu než samostatná kamera. Bez chytrého telefonu totiž nedokáže pořádně fungovat. Nyní již ale k samotné kameře HTC RE.

Design a konstrukce

HTC RE již při svém představení zaujalo mnoho uživatelů svým designem. Snad všem se při pohledu na tuto kamerku vybaví naprosto zjevná podobnost s periskopem. Rozměrná čočka je uložená v kratší části válcovitého těla a v pravém úhlu přechází v jeho delší část. Celé zařízení sází na jednoduché hladké linie a oblé tvary, což z něj činí o poznání elegantnější zařízení, než jsou krychličky a kvádříčky od konkurence.

Konstrukčně nelze HTC RE prakticky nic vytknout. Tělo je z jednoho kusu hladkého plastu, zpracování je na vysoké úrovni a zařízení působí velmi solidním dojmem. Nicméně jinak ani působit nemůže, má-li se HTC RE vydávat za kvalitní outdoorovou kameru, musí být kvalitně zpracované.

Na těle nalezneme již zmíněnou čočku fotoaparátu, na zlomu pak velké stříbrné tlačítko, které je hlavním ovládacím prvkem kamery. Kromě něj je ještě jedno menší tlačítko v přední části – tímto tlačítkem aktivujete záznam zpomaleného videa. Na spodní části kamery se nachází vodotěsný microUSB konektor pro nabíjení a spojení s počítačem, záslepka slotu pro paměťovou kartu microSDXC a klasický závit, díky kterému můžete HTC RE našroubovat na běžný stativ a podobně. Výbavu doplňuje dvojice mikrofonů, malý reproduktor a dvojice signalizačních LED na přední a zadní straně.

A jak se u správného zařízení do nepohody sluší a patří, nesmí chybět nějaké ty odolné vlastnosti. Co se týče celkové odolnosti, tak se HTC RE nemůže přímo měřit například s GoPro v ochranném obalu, přesto se k němu nemusíte chovat úplně v rukavičkách a něco vydrží.

HTC RE se pyšní certifikací IPX7, což znamená téměř prakticky úplnou odolnost proti vniknutí prachu a možnost použití zařízení pod vodou po dobu 30 min v hloubce až 1 m. Pokud navíc zařízení vybavíte speciální čepičkou, která skryje microUSB konektor na spodní straně, nabídne HTC RE odolnost IPx8, tedy možnost ponoření až do hloubky 3 metrů po dobu 120 minut.

HTC RE

Co musím u HTC RE opravdu pochválit je celková ergonomie. Tělo je vysoké 97,7 mm, v průměru má 26,5 mm a hmotnost 66,5 gramů je velmi příjemná. Možná si říkáte, že HTC RE má neobvyklý tvar, nicméně právě díky němu se kamera opravdu skvěle drží v ruce a velmi pohodlně se s ní pracuje. V tomto ohledu je opravdu dalece před konkurencí a myslím si, že přesně podle tohoto aspektu by měl HTC RE vybírat i potenciální zákazník.

Kamera krásně padne do ruky, díky nízké hmotnosti a malým rozměrům ji v ruce téměř necítíte a koncept ovládání jedním velkým tlačítkem chce sice trochu zvyku, ale je velmi pohodlný. Pokud chcete zařízení na natáčení „z ruky“, tak je HTC RE opravdu horkým kandidátem.

Hardware, výdrž baterie a příslušenství

Co se týče hardwarové výbavy, je na tom HTC RE velmi dobře. Hlavním prvkem je samozřejmě fotoaparát, který je vybaven CMOS čipem od Sony s rozlišením 16 Mpx. Jeho velikost je 1/2,3" a samotná optika má světelnost f/2.8. To bohužel není moc a za horších světelných podmínek tomu odpovídá i kvalita fotografií. Nicméně v kategorii outdoorových kamer se jedná o běžnou hodnotu.

Širokoúhlý objektiv nabízí možnost záznamu obrazu v rozsahu 146°, takže výsledný obraz je opravdu velmi podrobný a vypadá dobře. Fotografie je možné zaznamenávat v rozlišení 16 Mpx (4:3), 12 Mpx (16:9) nebo 8,3 Mpx (16:9), video pak v rozlišení FullHD (1 920 × 1 080 px) nebo HD 720p (1 280 × 720 px). Během záznamu divočejších scén pak jistě oceníte stabilizaci obrazu, bohužel se však jedná pouze o digitální stabilizaci, což je celkem škoda.

Jako nevýhodu musím rozhodně zmínit fakt, že HTC RE dokáže zaznamenat video rychlostí maximálně 30 snímků za sekundu, což během akčnějších chvil nemusí být dostačující. Ve zpomaleném režimu pak natáčí v rozlišení HD 720p rychlostí 120 fps, nicméně toto video je automaticky 4× zpomaleno a těžko se s ním poté nějak pracuje. Minimálně v HD rozlišení bych 60 fps rozhodně uvítal.

Uvnitř HTC RE se nachází akumulátor s kapacitou 820 mAh. Podle údajů výrobce by měl utáhnout až 110 min natáčení videa ve FullHD rozlišení. Během našeho testování však HTC RE zvládlo natáčet FullHD video pouze cca 68 min s aktivním Wi-Fi připojením ke smartphonu a zhruba 80 min s odpojeným smartphonem. Nicméně pokud nebudete natáčet hodinové videozáznamy, tak s vámi HTC RE bez problémů přežije celodenní výlet.

Pokud bychom měli v tomto ohledu porovnat HTC RE s konkurencí, tak je výkon prakticky srovnatelný, je zde však jeden rozdíl. HTC RE nemá vyměnitelnou baterii, takže zatímco u mnoha konkurenčních kamer uděláte cvak cvak a jedete znovu, HTC RE musíte hodit do batohu nebo k němu připojit externí zdroj. A to taky nejde úplně vždy, protože pokud máte kameru například na stativu, tak nabíjecí konektor není přístupný.

HTC RE

Zmínil jsem externí akumulátor, čímž se dostáváme k příslušenství. HTC připravilo pro svou kamerku několik různých typů příslušenství – máme zde například nabíjecí stanici, uchycení na kolo, přísavku na sklo, čelenku na hlavu nebo klipsnu, kterou je možné uchytit na popruh batohu. Dostupný je také externí akumulátor, který dle údajů výrobce umožní 4× delší výdrž, má ale jednu vadu – není voděodolný. Většinu příslušenství můžete zakoupit přímo na oficiálních stránkách www.recamera.com.

Ovládání a spolupráce se smartphonem

V oblasti ovládání je HTC RE tak trochu exot. Nenajdete na něm žádný displej a jedinou zpětnou vazbou je malý reproduktor, který dělá zvuk závěrky fotoaparátu nebo odporně pípá, když je RE kamera vybitá. Chtě nechtě, musel jsem si najít návod k použití, protože bez něj bych na ovládání asi opravdu sám nepřišel.

Jakmile jsem si však přečetl základní informace o ovládání, najednou začal celý koncept dávat smysl a světe div se, ono se to vážně povedlo. HTC RE se ovládá velmi pohodlně a jednoduše. Ale začneme popořádku.

Zapínací tlačítko byste na HTC RE hledali marně. Kouzlo je totiž v tom, že tělo kamery je pokryto kapacitní dotykovou vrstvou a kamera tak pozná, když ji vezmete do ruky. Automaticky se pak zapne. Možná již tušíte problém a tušíte správně – v rukavicích bohužel kamera nefunguje. Jakmile ji však chytnete do holé ruky, tak můžete vyzkoušet velké stříbrné tlačítko, které obstarává základní ovládání kamery.

Umí pouze dvě činnosti – stiskem tlačítka pořídíte fotografii, přidržením tlačítka spustíte nahrávání videa. Ovládání doplňuje ještě malé tlačítko v přední části kamery, jehož přidržením aktivujete režim záznamu zpomaleného videa. A to je vše. Celé ovládání HTC RE prakticky ve dvou větách. Říkal jsem, že je to jednoduché.

Každá mince má však dvě strany. Vzhledem k absenci jakéhokoliv zobrazovače fakticky nelze HTC RE používat bez kompatibilního smartphonu s nainstalovanou aplikací RE. V aplikaci RE totiž následně provádíte veškerá nastavení kamery, můžete přenášet fotografie a videa, používat váš telefon jako displej ke kameře a také můžete streamovat živý přenos rovnou na YouTube. Jelikož se ale telefon s kamerou spojuje skrze Wi-Fi Direct, tečou data skrze mobilní síť operátora.

Screenshoty aplikace RE pro Android

Samotná aplikace je vcelku jednoduchá, ale není moc přehledná. Je potřeba ji pořádné prozkoumat, abyste věděli, kde co je a jak funguje. V různých recenzích jsem se dočetl, že aplikace funguje velmi špatně, osobně však musím říct, že jsem s ní žádné potíže neměl a celou dobu fungovala spolehlivě. Jediné co mne mrzí je fakt, že HTC RE nabízí velmi omezené možnosti nastavení. 90 % práce tak musíte nechat na automatice samotné kamery.

Aplikaci RE (ReCamera) najdete v obchodech Google Play a Apple App Store, uživatelé systémů Windows Phone nebo BlackBerry tak mají bohužel smůlu. Podmínkou je Android zařízení s operačním systémem Android 4.3+, podporou Wi-Fi Direct a Bluetooth 4.0 LE nebo Apple iPhone 4s a novější.

Stáhnout RE App

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Kvalita videa a fotografií

A nyní k tomu nejdůležitějšímu bodu a to sice k výkonům, které kamera HTC RE podávala během našeho testování. Malá rekapitulace hlavních vlastností snímače HTC RE – 16Mpx CMOS snímač od Sony, fotografie v maximálním rozlišení 16Mpx (4:3), záznam videa v maximální kvalitě FullHD (30 fps) a elektronická stabilizace obrazu. Veškerá data se ukládají na paměťovou kartu. Ta je k fungování nezbytná a bez ní se kamera ani nezapne a bude na vás jen protivně pípat, když ji vezmete do ruky.

Nejprve se podívejme na kvalitu fotografií. Jejich pořizování je snadné – namíříte kameru kam potřebujete a stisknete velké stříbrné tlačítko. Zvuk závěrky, který si můžete případně vypnout, a bliknutí diody vám potvrdí, že fotografie byla zaznamenána. Pokud je slunečný den a fotografujete klidnou scénu, tak jsou snímky velmi povedené a musím uznat, že mne HTC RE příjemně překvapilo.

Fotografie jsou srovnatelné s tím, co nám nabízí dnešní smartphony a HTC zde odvedlo slušnou práci. Barvy jsou věrné, ostrost je na dobré úrovni a kamera si poradí i se scénami s větším dynamickým rozsahem vcelku bez problémů. Při dobrém světle je možné velmi dobře zachytit i pohybující se objekty, jakmile se však světlo zhorší, kvalita jde rapidně dolů.

Fotografie začínají být rozmazané a výrazně se zvyšuje úroveň šumu. Vzhledem k horší světelnosti objektivu se není čemu divit. Expoziční čas stoupá a zachytit ostrou fotografii se stává prakticky nemožné. Je škoda, že výrobce neobdařil RE lepší optikou, která by si dokázala lépe poradit s horším osvětlením. Takto budete moci fotit pouze za jasných dnů, na večerní snímky si budete muset vytáhnout spíš fotomobil.

HTC RE je však především videokamera a jak je na tom tedy s kvalitou videa? Inu… řekl bych že trochu hůře, než je na tom s kvalitou fotografií. Zatímco fotografické vlastnosti HTC RE mne celkem mile překvapily, video naopak zůstalo za očekáváním.

I za velmi dobrého osvětlení během slunečného dne videozáznamům schází ostrost, občas jsou vidět zkreslené barvy a ne úplně ideálně si automatika rozumí s přechody světla a stínu. Všimněte si na prvním videu v této recenzi zhruba v čase 6:20, jak se obraz výrazně zbarvuje do modra a do žluta podle toho, jak projíždíme mezi stíny.

Spolehlivě však funguje elektronická stabilizace obrazu, která dokáže slušně eliminovat otřesy. Je to znát hned u prvního videa, kde jsem jel na kole po hrbolaté cestě a stabilizace obrazu si s tím celkem dobře poradila. Pochválit musím také široký úhel záběru 146°, díky čemuž můžete zachytit opravdu velkou scénu.

Stejně jako u fotografií však kvalita rychle padá ve chvíli, kdy se schová slunce a blíží se večer nebo je jen zkrátka horší světlo. Na videu výše si můžete prohlédnout ukázku natočenou v podvečer. Je zde velmi výrazný šum, obraz je rozmazaný a troufnu si říct, že s lepším fotomobilem dokážete pořídit kvalitnější videozáznam.

Zajímavou funkcí podobných kamer je vždy Timelapse neboli časosběrné video. Já jsem pro vás také dvě připravil, přičemž delší z nich zkrátilo zhruba 1,5 hodiny záznamu do 18 sekund. HTC RE pořizuje snímky každých 10 sekund a tato možnost bohužel nejde nijak nastavit.

Závěr a zhodnocení

HTC RE je bezesporu velice sympatické zařízení, které právem vzbuzuje zájem. Najdeme na něm samozřejmě spoustu nevýhod, jako je především horší kvalita videozáznamu, zejména při špatných světelných podmínkách, mizerné nastavení nebo nutnost vlastnit kompatibilní smartphone, abyste mohli vůbec něco nastavit. Vadilo mi také umístění nabíjecího konektoru, kvůli kterému není možné zařízení nabíjet, když je například ve stativu a absence snímání rychlostí 60 fps taky není moc příjemná.

Nicméně má i své velké přednosti. Designově patří rozhodně mezi nejpovedenější zařízení ve své kategorii a co do kvality konstrukce mu také nelze nic vytknout. Velmi se mi líbila ergonomie této kamery a její ovládání je velmi jednoduché a pohodlné. Díky malým rozměrům a hmotnosti ji můžete brát všude s sebou a občas téměř zapomenete, že ji máte v ruce. Prostě jen tak jdete a cvakáte si fotky nebo zapnete natáčení videa.

HTC RE

A přesně v tomto osobně vidím smysl HTC RE. Rozhodně si nemyslím, že se jedná o přímého konkurenta slavné kamery GoPro. HTC RE je určeno pro uživatele, kteří hledají kapesní kameru, která něco vydrží, pohodlně se s ní manipuluje a podává solidní výkony. Není potřeba nic nastavovat, jednoduše si šňůrkou HTC RE přiděláte k zápěstí, skočíte do vody a natáčíte vodní radovánky s přáteli. Vezmete si ho s sebou na procházku se psem, na výlet s dětmi, na túru do přírody, na raft při sjíždění divoké Vltavy.

HTC RE dle mého názoru není klasická outdoor kamera. Spíše bych toto zařízení označil za odolnou osobní kameru, která se snadno ovládá v ruce a můžete ji nosit všude s sebou. Cena pohybující se kolem 4 000 Kč je sice trochu vyšší, ale na druhou stranu v této kategorii nic podobného nenajdete.

Klady
  • skvělá ergonomie
  • povedený design
  • snadné ovládání
  • voděodolná konstrukce
  • možnost živého streamování do YouTube
  • kvalitní fotografie za dobrého osvětlení
Zápory
  • špatně dostupné příslušenství
  • nutnost aplikace do telefonu
  • slabé možnost nastavení
  • horší kvalita videozáznamu
  • chybějící režim 60 fps
  • rapidně klesající kvalita záznamu s horším osvětlením
Diskuze ke článku
Ondra
Zajímavý pokus od HTC. Nicméně vzhledem k cenovce, jak kamery, tak i příslušenství a i vzhledem k minimu příslušenství jsou stále nejlepší volbou kamery SJCAM ;-)

http://www.sjcamczech.com/

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze