Oppo Find X5 Pro
recenze

Oppo Find X5 Pro

Skvěle vybavená stylovka
1

Čínské Oppo je na našem trhu známé především díky řadě telefonů Reno, tentokrát jsme si však mohli vyzkoušet vlajkové Oppo Find X5 Pro. Čím mě novinka zaujala a kde naopak vnímám prostor pro zlepšení?

Kromě ohebného Oppo Find N je v současnosti bezpochyby nejzajímavějším smartphonem čínského výrobce vlajkový model Find X5 Pro. Novinka nabízí kromě výkonného procesoru od Qualcommu také velký displej, špičkovou fotovýbavu či prémiová keramická záda. Jak si vedla v redakčním testu?

Technické parametry Oppo Find X5 Pro 256+12 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce163,7 × 73,9 × 8,5 mm, 218 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejAMOLED, 6,7" (3 216 × 1 440 px)
Fotoaparát50 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 8 Gen1, CPU: 1×3 GHz + 3×2,5 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 730
PaměťRAM: 12 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6E, Bluetooth: 5.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 12
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnost, 33 000 Kč

Obsah balení: včetně pouzdra i adaptéru

Uvnitř balení najdeme kromě smartphonu také silikonové ochranné pouzdro (šedé barvy a z neprůhledného materiálu), napájecí adaptér a USB-A/USB-C kabel.

Líbilo se nám
  • včetně pouzdra, kabelu i adaptéru

Konstrukční zpracování: keramika a Gorilla Glass

Zpracování je vskutku prémiové, neboť výrobce nasadil kromě hliníkového rámečku rovněž keramická záda, jejichž výhoda spočívá také v tom, že je v podstatě nemožné je poškrábat (podle Oppa je použitá keramika dvakrát tvrdší než sklo). Na druhou stranu je keramika poměrně křehká, a tak by mohl případný pád vcelku zabolet. I proto jsem zařízení nosil většinu času v silikonovém pouzdru, jež pěkně přiléhá k zařízení a nijak nekomplikuje mačkání fyzických tlačítek. Kromě vypínacího s líbivým zeleným akcentem (který však v případě nasazeného pouzdra zůstane skrytý) se jedná o tlačítka ovládání hlasitosti na levém boku. Vypínací tlačítko by možná mohlo být o palec níž, s jeho umístěním jsem však ani tak neměl problém.

Zpátky však k zádům, která jsou opravdu velmi lesklá, poslouží tak klidně jako zrcátko. Také to ale znamená, že je budete moci bez nasazeného pouzdra v podstatě neustále leštit. Prémiový dojem pak trochu kazí přehršel povinných údajů o certifikacích apod., které se mnohým výrobcům podaří dostat na rámeček nebo je alespoň vytisknout méně kontrastním písmem. Bez nich by telefon vypadal mnohem lépe. Logo Oppo a Hasselblad naopak nijak neuráží, stejně jako originální provedení fotomodulu, jenž plynule navazuje na zbytek zad. Jedná se o velmi hezký efekt, který je rovněž praktický v tom, že se kolem fotomodulu neusazuje prach. Při psaní na klávesnici (na spodní části smartphonu) se přitom ani položený na rovném povrchu nebude nijak viklat, což je výhoda.

Z dalších vlastností jistě stojí za zmínku zvýšená odolnost dle IP68, díky níž zařízení nedělá problém voda ani prach. Oppo Find X5 Pro se také díky mírně zaobleným bokům příjemně drží v ruce, kvůli použitému materiálu může však vcelku snadno vyklouznout z ruky. I proto jej doporučuji nosit v pouzdře.

Líbilo se nám
  • prémiové keramické provedení zad
  • zařízení se příjemně drží
  • zvýšená odolnost IP68
  • velmi hezký a praktický fotomodul
Nelíbilo se nám
  • povinné nápisy certifikací hyzdí vzhled zad
  • záda jsou magnetem na otisky a telefon klouže

Displej: parádní na první i druhý pohled

Kromě dílenského zpracování je prémiový i použitý zobrazovací AMOLED panel, který má 6,7" uhlopříčku, krycí sklo Gorilla Glass Victus a využívá technologii LTPO 2, což znamená, že umí z maximálních 120Hz snížit frekvenci až na 1 Hz a tak energii. Nutno podotknout, že na 1 Hz se umí obnovovací frekvence snížit pouze, když jas na velmi vysoké úrovni. Při tmavším displeji se stane minimem 5 Hz, případně 10 Hz, což je však běžné chování těchto OLED panelů.

Kromě podporované škály obnovovací frekvence potěší nasazený displej rovněž velmi vysokým jasem, ostatně ani během používání na přímém slunci a s nasazenými slunečními brýlemi jsem neměl problém s čitelností. Pěkně zpracovaný je rovněž režim Always-On, jehož výsledný vzhled lze snadno upravit dle vašich preferencí. Výtku nemám ani k maximálnímu QHD+ rozlišení, které je pro běžné používání v podstatě až zbytečné – klidně tak můžete přepnout na Full HD+ a raději šetřit baterii. Výrobce rovněž potěšil smysluplně umístěnou čtečkou otisků prstů, jež se nenachází zbytečně nízko u spodního rámečku, jak tomu bohužel často bývá. Stejně tak jsem neměl problém se samotnou odezvou čtečky, ačkoliv se jedná pouze o optický typ. V neposlední řadě bych také rád pochválil za velmi mírně zaoblené okraje displeje, díky čemuž je používání gest komfortní.

Líbilo se nám
  • smysluplně umístěná čtečka otisků prstů
  • vysoký jas i maximální rozlišení
  • ochrana Gorilla Glass Victus
  • technologie LTPO 2

Zvuk: stereo s Dolby Atmos

Oppo Find X5 Pro zaujalo také dvojicí kvalitních hlasitých reproduktorů, které umí vykouzlit velmi hlasitý, ale zároveň také kvalitní zvuk, jenž je i díky Dolby Atmos poměrně prostorový a nechybí mu ani slušné basy. V nastavení si lze rovněž vybrat mezi adaptivním nastavením zvuku, případně zvolit jednotlivé presety – například poslech hudby či kino. 3,5mm jack chybí.

Líbilo se nám
  • kvalitní stereo zvuk

Výkon hardwaru: na roky dopředu

Snapdragon 8 Gen1 s GPU Adreno 730 je jedním z nejvýkonnějších čipsetů současnosti, a tak nepřekvapí ani brutální výkon smartphonu, jemuž nedělají problém ani ty nejnáročnější hry nebo natáčení videa ve vysokém rozlišení. V kombinaci s 12GB RAM a 256GB úložištěm u testované verze jsem se pak rozhodně nesetkal s jakýmkoliv zasekáváním nebo pocitem, že bych neměl k dispozici dostatek úložiště, neboť podpora paměťových karet schází. Slušně je na tom Oppo také z hlediska zahřívání, kdy se ani během letošních veder a při hraní CoD na nejvyšší detaily nijak zvlášť nezahřívá, respektive u telefonů se Snapdragonem 8 Gen1 se rozhodně řadí k těm „chladnějším“.

Líbilo se nám
  • výkonný čipset

Výdrž baterie: solidních 5 000 mAh

Výkonný čipset a rozměrný displej si žádá také velkou baterii, v tomto případě o kapacitě 5 000 mAh, což mi bohatě stačilo na jeden celý den s 30 % večer k dobru. Při troše snahy bych se pravděpodobně mohl dostat i na den a půl, o to jsem se však ani nepokoušel, neboť Oppo Find X5 Pro disponuje výkonným 80W nabíjením, pomocí něhož se dostanete z 0 na 70 % za necelou půl hodinu. Rozhodně tak není problém telefon ráno na 10 až 15 minut připojit k nabíječce a rychle tak dobít energii. Kromě drátového nabíjení je k dispozici také 50W bezdrátové či dokonce 10W reverzní bezdrátové nabíjení.

Líbilo se nám
  • solidní výdrž
  • výkonné nabíjení včetně bezdrátového

Konektivita: vše důležité

Konektivitu obstarává Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, NFC či navigační služby GPS, Beidou, GLONASS, Galileo, a QZSS. Podporovány jsou rovněž sítě 5G a až dvě nanoSIM, případně kombinace jedné nanoSIM a jedné eSIM.

Líbilo se nám
  • nic důležitého neschází

Fotoaparát: líbivé snímky za všech okolností

Fotovýbava se skládá z 50Mpx hlavního snímače s pokročilou pětiosou stabilizací (stabilizace čočky ve dvou směrech a tříosá stabilizace samotného fotosenzoru), dále 13Mpx teleobjektivu s dvojnásobným přiblížením a 50Mpx ultraširokoúhlého objektivu. Hlavní snímač je zajímavý nejen stabilizací, ale rovněž clonou f/1.7, díky čemuž do něj pronikne více světla. Neméně zajímavý je ultraširokoúhlý objektiv, který funguje také jako makro díky PDAF ostření, má však na druhou stranu limitovaný 110stupňový rozsah. U 2× teleobjektivu pak trochu překvapivě schází OIS a 3Mpx speciální makro kamerka z předešlé generace zcela schází.

Hlavní fotoaparát Ultraširokoúhlý objektiv Teleobjektiv
Rozlišení 50 Mpx 50 Mpx 13 Mpx
Světelnost objektivu f/1.7 f/2.2 f/2.4
Velikost snímače 1/1.56" 1/1.56" 1/3.4"
Ohnisková vzdálenost 25 mm 15 mm (110 stupňů) 52 mm
Velikost pixelů 1,0 μm 1,0 μm ? μm
Ostření vícesměrové PDAF vícesměrové PDAF PDAF
Optická stabilizace ano (pětiosá) ne ne

Fotografie pořízené tímto smartphonem mají mít navíc barevnou kalibraci díky spolupráci se společností Hasselblad a také mají těžit z obrazového čipu MariSilicon X. A výsledek?

Hlavní fotoaparát zvládne fotit barevně líbivé snímky, které se mohou pochlubit vysokou mírou detailů (o to větší, když aktivujete-li mód High-res). Stejně tak se lze spolehnout na HDR či velmi dobře fungující noční režim, kdy v podstatě není potřeba spouštět dedikovaný noční režim, neboť i ten automatický prosvítí záběr tak akorát.

Ultraširokoúhlý objektiv nabídne rovněž velmi vysokou míru detailů, které najdeme dokonce i v rozích, na druhou stranu nemá tak široký rozsah, jak již bylo zmíněno. Barevné podání je blízké hlavní kameře, stejně jako vysoký dynamický rozsah. Díky nízké ostřící vzdálenosti (zhruba 4 cm) a PDAF lze vyfotit i pěkné makro snímky.

Ukázka fotografií z hlavního fotoaparátu, ultraširokoúhlého objektivu, 2násobného teleobjektivu a rovněž digitálního zoomu

Pochválit lze i 2× teleobjektiv, který zprostředkovává ostré snímky s velkým množstvím detailů, pěkným barevným podáním i širokým dynamickým rozsahem. Na druhou stranu je dvojnásobné optické přiblížení ve srovnání s konkurencí hodně nízké a maximální 20× (digitální) zoom je spíše nepoužitelný.

Portrétní režim

Kde se Oppu daří, to je oblast selfie snímků, které obstarává 32Mpx čelní kamerka. Snímky mají pěkné barevné podání a umí si i vcelku slušně poradit s protisvětlem.

Noční snímky pořízené na hlavní a ultraširokoúhlý fotoaparát

Maximální rozlišení videa je 4K ve 60 FPS a nutno říct, že záznam je špičkový. Videa mají stejně jako snímky velké množství detailů, pěkné barvy, rychlé přeostřování a netrpí na ošklivé digitální doostřování.

Oppo Find X5 Pro 4K 30 FPS

Oppo Find X5 Pro Full HD 30 FPS

Líbilo se nám
  • kvalitní fotovýbava
  • špičková kvalita videí
  • pokročilá stabilizace hlavního snímače
Nelíbilo se nám
  • pouze 2× optický zoom

Software: ColorOS a Android 12

Telefon využívá poměrně hutnou nadstavbu ColorOS s Androidem 12, která přináší široké možnosti nastavení, ale má daleko od čistého Androidu, jenž osobně preferuji. Během psaní této recenze (na začátku srpna 2022) byly v telefony červnové bezpečnostní záplaty a zařízení by mělo obdržet tři roky softwarové podpory. Pohyb prostředím (viz screenshoty) je svižný, zamrzí však podle mě zbytečně předinstalované aplikace, jako je Amazon Shopping, Booking.com, Facebook, ale i Netflix, které si může každý doinstalovat sám, když o ně má zájem.

Líbilo se nám
  • svižný chod systému
Nelíbilo se nám
  • zbytečně předinstalované aplikace

Zhodnocení

Oppo Find X5 Pro je skvěle vybavený telefon, který splňuje snad všechna kritéria povedeného vlajkového modelu. Kromě skvělé fotovýbavy zaujme kvalitní LTPO displej, povedené stereo reproduktory, ale i výkonný procesor Snapdragon 8 Gen1. Třešničkou na dortu jsou pak prémiová keramická záda, která sice působí hodnotně, na druhou stranu ale kvůli nim telefon v ruce klouže a je potřeba jej neustále leštit. Je rozhodně škoda, že se u nás (alespoň v současnosti) oficiálně tento model prodávat nebude, věřím totiž, že by si své zájemce našel.

Konkurence

Z hlediska výbavy může být konkurencí například Samsung Galaxy S22 Ultra, který má 10násobný teleobjektiv a v těle integrované pero S Pen. Delší je také softwarová podpora, rychlost nabíjení je však podstatně horší.

Samsung Galaxy S22 Ultra 512+12 GB

Rozměry163,3 × 77,9 × 8,9 mm, 229 g
DisplejAMOLED, 6,8" (3 080 × 1 440 px)
Fotoaparát108 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 24 FPS
ProcesorSamsung Exynos 2200,
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 512 GBne
Akumulátor5 000 mAh

Blízkou alternativou pro Oppo je i OnePlus 10 Pro, který má rovněž 5 000mAh baterii, slušnou fotovýbavu, kvalitní displej i zajímavý design. Nenabídne však bohužel odolnost IP68.

OnePlus 10 Pro 256+12 GB

Rozměry163 × 73,9 × 8,6 mm, 201 g
DisplejAMOLED, 6,7" (3 216 × 1 440 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 8 Gen1, 1×3 GHz + 3×2,5 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor5 000 mAh

Foto: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz

oppo-find-x5-pro
Klady
  • rychlé nabíjení a slušná výdrž
  • LTPO 120Hz panel
  • kvalitní stereo reproduktory
  • povedená fotovýbava
  • špičkový výkon
  • zvýšená odolnost IP68
  • prémiový design s keramickými zády
Zápory
  • pouze 2× optický zoom
  • záda jsou náchylná na otisky a kloužou v ruce