O2 Internet Optimal Air
recenze

O2 Internet Optimal Air

Svobodný internet
23

Internet už nemusí být jenom kabelový nebo šířený skrze Wi-Fi sítě, mobilní operátoři se stále více snaží prosadit bezdrátový internet skrze budované LTE sítě. Takovým příkladem je také Internet Optimal Air od společnosti O2, který láká na jednoduché zprovoznění a rovněž také užívání. Jaká je realita? To prozradí naše recenze.

Internet bez drátů

Internetové připojení se stalo nedílnou součástí většiny tuzemských domácností, a tak není divu, že prostor pro další šíření je již trochu obtížnější. Poskytovatelé lákají na vyšší rychlosti a nižší ceny, velkým komfortem se však začíná stávat také flexibilita a jednoduchost používání. Všichni tuzemští operátoři proto začali nabízet internet, který stojí na pomezí mezi klasickým pevným a mobilním internetem, a to jak svým stylem využití, tak také cenou. Všechny operátorské alternativy staví na svém šíření LTE sítě, které se logicky snaží využít i mimo mobilní segment.

O2 Internet Optimal Air

Co je to vlastně „internet bez drátů?“

Na tuzemském trhu existují tři mobilní operátoři, velká cenová rivalita ovšem neexistuje. Všichni operátoři nabízejí podobně zaměřená zařízení, stejně tak se neliší ani v ceně jako takové. V čem se alespoň trochu liší jsou rychlosti, a proto si je srovnáme hned na začátek. Internet Optimal Air nabídne teoretickou rychlost až 20 Mb/s pro download a 2 Mb/s pro upload. T-Mobile je na tom o trochu lépe, rychlost pro stahování je sice stejná (20 Mb/s), rychlost pro upload je však 5 Mb/s. Vodafone a jeho alternativa je na tom na první pohled nejhůře, nabídne maximální rychlost 8 Mb/s pro stahování a 4 Mb/s pro upload.

Internet bez drátů
Modemy využívající tuzemští operátoři – O2, T-Mobile a Vodafone

Ne vše je ovšem pouze o rychlosti stahování, uploadu a ceně, na což se zaměříme právě nyní. Jak už jsme zmínili, internet bez drátů stojí na pomezí mezi klasickým a pevným internetem, a to bohužel také v rovině volných dat. O2 nabídne 30 GB volných dat za jedno období, stejně tak i T-Mobile a Vodafone. Oněch 30 GB ovšem není celkový volný limit, po jeho vyčerpání můžete dále surfovat plnou rychlostí, ovšem už nemůžete stahovat data nebo sledovat on-line videa. Klasické prohlížení Facebooku, e-mailu a dalších webových stránek je po celý měsíc bez omezení. Více informací naleznete v následující tabulce.

Internet bez drátů – srovnání

Specifikace O2 Internet Optimal Air T-Mobile Internet bez drátů Vodafone Připojení bez kabelu +
Cena datového tarifu – úvazek 499 Kč /měsíc 399 Kč /měsíc 449 Kč /měsíc
Cena datového tarifu – bez úvazku 749 Kč /měsíc 399 Kč /měsíc 554 Kč /měsíc
Cena datového tarifu – s tarifem 399 Kč /měsíc beze změny beze změny
Cena modemu – úvazek 24 × 99 Kč nebo 2 376 Kč 1 Kč + 23 × 100 Kč nebo 2 301 Kč 1 Kč + 24 × 100 Kč, nebo 2 401 Kč
Cena modemu – bez úvazku 2 376 Kč 3 451 Kč 4 377 Kč
Úvazek 24 měsíců 24 měsíců 24 měsíců
Rychlost stahování 20 Mb/s 20 Mb/s 8 Mb/s
Rychlost uploadu 2 Mb/s 5 Mb/s 4 Mb/s
Zpomalení rychlosti 64/64 Kb/s 16/16 Kb/s 256/256 Kb/s
Výjimka ne ne 00:00 - 06:00 bez omezení

Cenově vychází nejlépe T-Mobile, a to jak při ceně tarifu s/bez úvazku, tak také v ceně modemu. Výborně je na tom také s rychlostí uploadu, která je 2,5× vyšší než v případě O2 a ještě o 1 Mb/s rychlejší než u Vodafonu. Špatné je to ovšem s rychlostí po vyčerpání dat, kdy se T-Mobile se svými 16 Kb/s pro upload i download řadí na poslední příčku. U O2 činí rychlost po vyčerpání stále velmi špatných 64 Kb/s, Vodafone v tomto směru exceluje. Nejenom že i nadále umožňuje stahovat i odesílat rychlostí 256 Kb/s (což při troše fantazie jde využít i v reálném životě), navíc rychlost neomezuje ani v nočním provozu, tedy od půlnoci do 6 ráno.

O2 Internet Optimal Air

Po úvodu už je jasné, že O2 na tom není nejlépe. Začneme cenou, tu lze snížit pouze v případě, že u O2 máte tarifní zvýhodnění z rodiny FREE. V takovém případě zaplatíte měsíčně s úvazkem 399 Kč, tedy cenu, kterou nabízí i T-Mobile. Cena bez úvazku ovšem skáče až na 749 Kč, což je bohužel nejvíce z celé trojice.

O2 Internet Optimal Air

Obsah balení

Samotný obsah balení je velmi skromný, v poměrně velké krabičce nalezneme modem, nabíjecí kabel a také jeden ethernetový kabel. Samozřejmostí jsou manuály (jeden krátký od O2 a jeden kompletní od Huawei), záruční list a datová SIM karta.

  • modem Huawei B315 LTE CPE
  • napájecí kabel do sítě
  • ethernetový kabel
  • uživatelský manuál, příručka „rychlého startu“
  • datová SIM karta s Internet Optimal Air
O2 Internet Optimal Air

Parametry modemu

Jedná se o klasický LTE modem společnosti Huawei, která dodává modemy pro všechny naše operátory. Modem umožní připojení až 32 zařízení skrze Wi-Fi, nabídne sítě LTE, 3G i 2G a rozměry jsou vcelku standardní. Konektorovou výbavu modemu si prohlédneme později.

Parametry routeru Huawei B315 LTE CPA
Rozměry 186 × 139 × 46 mm
Hmotnost 275 gramů
Sítě LTE/UMTS/GSM
Ethernet porty ano, 4×
USB porty ano, 1×
Telefonní přípojka ano
Wi-Fi ano, Wi-Fi 802.11b/g/n
LTE ano, LTE Cat4 (150/50 Mb/s)
Vlastní baterie ne
Slot microSD karty ne
Připojených zařízení až 32

Začínáme

Po vybalení modemu od O2 přichází na řadu opravdu velmi jednoduché zapojení. U modemu stačí otevřít postranní schránku, do které vložíte datovou SIM kartu (ve standardní velikosti), která obsahuje vybraný tarif Internet Optimal Air. Modem následně zapnete do sítě a umístíte ho v blízkosti okna tak, aby měl co možná nejlepší výhled.

Barva Informace
azurová barva LTE
modrá barva 3G
žlutá barva 2G
zelená barva Ethernet
červená barva SIM nerozpoznána

Modem začne ihned po zapojení do sítě pracovat, pro nás je v tuto chvíli důležitá především druhá a čtvrtá ikona. Zatímco druhá signalizuje svoji barvou aktuální pokrytí (respektive LTE nebo 3G síť), poslední ikona znázorňuje stav signálu. Maximem jsou 3 čárky, nám se však i přes umístění v blízkosti oken často stávalo, že signál padal ze 3 na 2 a zase zpět na 3 čárky (indikátory). Během zhruba minuty až dvou (prvotní spojení trvá o trochu déle) je internet připraven k použití.

Konektorová výbava

Na zadní straně modemu nalezneme dvě krytky, pod velkou obdélníkovou nalezneme klasické sloty pro dvě antény, pod tou menší již zmíněný slot pro SIM kartu s přednastaveným datovým tarifem, který lze využít pouze v modemu, není tedy přenosný do tabletů/mobilních telefonů. Ve spodní části se pak nachází neodkryté konektory. Tím prvním je klasický napájecí kulatý konektor, který poslouží pro přísun energie modemu.

O2 Internet Optimal Air

Vedle napájecího konektoru nalezneme také malé resetovací tlačítko, pro jehož zmáčknutí budete potřebovat tenký a poměrně ostrý „klíč“, z vlastní zkušenosti pomůže například sirka. Dále zde nalezneme čtveřici žlutých RJ-45 konektorů, tedy klasický Ethernet, jednu telefonní přípojku pro VoIP a jeden USB konektor 2.0, který poslouží pro externí disk či jiné zařízení, které chcete dále sdílet mezi ostatní připojené uživatele.

Na horní straně modemu pak nalezneme dvě hardwarová tlačítka. Tím prvním je tlačítko pro vypnutí/zapnutí modemu, druhé tlačítko slouží k vypnutí, respektive zapnutí bezdrátové sítě Wi-Fi 802.11 b/g/n.

Administrace

Do webové administrace modemu se dostanete po připojení se k modemu skrze Wi-Fi / Ethernet a následném zadání adresy http://192.168.8.1 ve vašem internetovém prohlížeči. Defaultně nastavené heslo a přihlašovací jméno je: „admin“ (malými písmeny). Následně můžete ve vcelku přehledné administraci nastavit vaše nové heslo, případně změnit název přihlašovacího bodu. Velkým pomocníkem je také zobrazení aktuálního počtu vyčerpaných dat a možnost nastavit si „prahovou hodnotu“, po jejímž přesažení vás bude modem informovat. Zkrátka webová administrace nabídne vše potřebné.

O2 Internet Optimal Air

Připojujeme se k internetu

Připojení k internetu skrze Wi-Fi je opravdu jednoduché, jak deklaruje sám operátor. Stačí modem otočit „vzhůru nohama“ kde naleznete jak informace o SSID, tak také o heslu. Na vašem zařízení pak stačí vyhledat danou síť, zadat heslo a jste připojeni. Heslo jde samozřejmě změnit v nastavení modemu, stehně tak lze změnit i název sítě. Celkem lze připojit (teoreticky) až 32 zařízení.

Reálné zkušenosti

Internet jsme testovali na území Prahy a v jejím blízkém okolí, modem vždy signalizoval připojení skrze LTE. Nezapomněli jsme ani na test rychlostí a i reálné zkušenosti potvrdily, co operátor deklaruje, tedy 20 Mb/s pro download a 2 Mb/s pro upload. Velmi zřídka rychlost klesla například ke 12 Mb/s, a to v období špičky, případně pokud modem nebyl v blízkosti oken. Průměrem se stala rychlost 18,5 Mb/s pro stahování a 1,76 Mb/s pro upload – a to při podmínce, že má modem slušnou pozici (ideálně u oken). V opačném případě rychlost klesla zhruba na 13 až 15 Mb/s.

O2 Internet Optimal Air – rychlost

Vše ale není pouze o deklarované a reálné rychlosti, zaměřili jsme se také na velké vytížení. Pokud byl k modemu připojen jeden PC, jeden notebook a mobilní telefon, přičemž se na notebooku stahovalo testovací video o velikosti 1 GB, internet na zbylých dvou zařízení stagnoval. Až teprve po stažení videa se internet uvolnil a klasické surfování bylo možné na všech třech zařízení prakticky bez citelného omezení. Stejná situace panovala také v případě, že se dvě zařízení snažila streamovat video na YouTube. V takovém případě se video muselo delší dobu načítat, případně docházelo k zásekům a ukládání dat do vyrovnávající paměti.

Resumé?

Myslet si, že internet bez drátů spolehlivě nahradí klasický domácí internet je prozatím velmi naivní. Pokud se nechcete vázat velkými poskytovateli, ano, ovšem pokud v rodině využívá internet více uživatelů (více než 2), internet se začne dosti trápit, a to i při maximální rychlosti LTE sítě. Cena bohužel není z nejnižších a v případě střední varianty (internet se závazkem a modem k tomu) se dostáváme na 499 Kč + 99 Kč za modem, tedy 598 Kč měsíčně. A za to už lze mnohdy pořídit i slušný domácí internet, zvláště pak ve velkých městech.

O2 Internet Optimal Air

O2 tedy logicky cílí na uživatele malých měst a vesnic, kde sice LTE sítě už jsou, ovšem žádná velká válka internetových poskytovatelů zde nepanuje. V takovém případě přichází O2 Internet Optimal Air k úvaze, je určitě lepší alternativou ke klasickým USB modemům, které jsou fixované na jedno zařízení – s podporou USB. Potěší také možnost přemisťovat modem, to však umožňují i zbylí dva operátoři.

Zdroje: o2.cz, t-mobile.cz, vodafone.cz

Klady
  • aktuálně velké pokrytí sítí LTE
  • 4 Ethernet porty, sloty pro antény
  • možnost připojení až 32 zařízení
  • opravdu snadná instalace a spuštění
  • přehledná signalizace
Zápory
  • základní rychlost pro upload
  • pouze 30 GB pro stahování
  • cena tarifu bez úvazku
Diskuze ke článku
Martin
Ovete si informace co zde uvadite, internet optimal ait lze premistovat a o2 Vam to ani nezakazuje a na kazde prodejne Vam vsichni reknou ze je idelni na chatu i na doma, takze jasne O2 dava najevo ze muzete vyuzivat,kde jen budete chtit. Tyto informace jsou i v oficialnich prospektech.
Janko
Měl jsem možnost seznámit se s nabídkou bezdrátového internetu jak O2, tak t_mobile. Ani jeden z nich nedodává kompletní a pro laika dostatečný návod k obsluze modemu.Dodnes nevím proč tam jsou konektory pro anténu, která přiložena není.
mrtvá žížala
VDF je v loji, drtvou vetsinu uzemi kreje LTE900 a jeho teoreticky limit 20Mbit je v praxi do 10Mbit, dle lokality. Proto zaparkoval maximum zatim na 8/4, protoze vic neumi na vetsine uzemi dodat... nocni sosani bez limitu je ale jednoznacne plus a castecne laka i nejake ty sosaly, co maj potrebu si nejaky ten film prece jen stahnout a nezdecimovat si FUP.
Míša
Dodnes nechápu cenovou politiku tohoto nevzhledného monstra bez baterky(imobilního). Další vítkou je politika FUPů, kdyby mimo rámec bylo alespoň stream video k těm webovkám, pak by mohlo mít malinko smysl si něco takového pořizovat. Pár lidí kolem mě to skutečně zkusila a do měsíce raději vrátila, nedivím se, ani bych nezkoušel, protože bych zkoušel....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze