Nokia Lumia 610
recenze

Nokia Lumia 610

Ta nejslabší „wokna“

V redakci máme novinku z Finska, která se v poslední době zasloužila o slušný rozruch. Jedná se o Nokii Lumia 610, vůbec první telefon běžící na systému Windows Phone s jinými parametry, než které Microsoft zadal při uvedení svého OS. Jak se Lumia 610 popasovala s novým OS na slabším hardwaru si odhalíme v naší recenzi.

Nokia Lumia 610 je jedním z prvních smartphonů s operačním systémem Windows Phone, který přichází se slabší hardwarovou výbavou, než jsme byli zvyklí. Microsoft totiž při představení svého operačního systému Windows Phone jasně zadal podmínky, které musel každý telefon s tímto OS splňovat. Byl mezi nimi například 1GHz procesor, 512 MB paměti RAM, hardwarová spoušť fotoaparátu nebo trojice ovládacích tlačítek pod displejem.

Nokia Lumia 610 v šedé, modré, růžové a bílé variantě

Microsoft ze svých požadavků kvůli snížení ceny nových smartphonů,slevil, a tak ve finské novince nalezneme pouze 800MHz procesor a pouze 256 MB paměti RAM. Na první pohled si člověk řekne, že to nemůže hrát takovou roli. Po několikadenním testování však usoudíte, že právě tato výbava podráží Nokii Lumia 610 nohy.

Obsah balení:

  • Nokia Lumia 610
  • Stereo hands-free
  • USB kabel k počítači
  • Adaptér nabíječky s USB konektorem
  • Brožurky a manuály

Nokia Lumia 610 – videopohled

Technické parametry Nokia Lumia 610

Kompletní specifikace
Konstrukce119 × 62 × 12 mm, 131,5 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,7" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 640 × 480 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S1 MSM7227A, CPU: 1×800 MHz, GPU: Adreno 200
PaměťRAM: 256 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémWindows Phone 7.8
Akumulátor1 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčerven 2012, 5 630 Kč

Design a konstrukce: designová perla

Design je jistě jednou z hlavních zbraní Nokie Lumia 610. Pryč jsou doby nevzhledných krabic typu Nokia 5800, finský výrobce si v poslední době dává na designu svých výrobků skutečně záležet a nová Lumia 610 je toho jasným důkazem.

Zaoblené tělo s hladkými liniemi padne dobře do ruky, lesklý lem kolem těla telefonu pak dodává zařízení na eleganci. Nokia Lumia 610 bude navíc dostupná celkem ve čtyřech barevných variantách – šedá, modrá, růžová a bílá. Osobně považuji za nejatraktivnější modrou variantu, případně bílou v rukou elegantní dámy.

Nokia Lumia 610 je však trochu tlouštík. I když svými rozměry 119 x 62 x 12 mm a hmotností 132 gramů se nijak nevymyká standardům, v ruce působí velmi robustně. Vzhledem k tomu, že kryt je kompletně z plastu, je tento fakt minimálně překvapivý.

Senzorová tlačítka pod displejem často omylem stisknete

Přední strana Nokie Lumia 610 nabízí pohled na klasický „dotykáč“. Prostorný 3,7“ LCD displej zabírá valnou většinu přední plochy. Kromě displeje si však svůj kousek zabrala trojice senzorových kláves pod ním – šipka zpět, tlačítko pro návrat na domovskou obrazovku a tlačítko s lupou, které mne tak rozčilovalo už u prvního WP telefonu, který jsem testoval – LG Optimus 7 (více o tlačítku lupy v kapitole Ovládání). Výčet zakončuje telefonní reproduktor, přední kamerka a senzor osvětlení a přiblížení nad displejem.

Na zadní straně nalezneme kryt z polykarbonátu, ve kterém jsou vyříznuté otvory pro přisvětlovací LED, která pomáhá při zhoršených světelných podmínkách 5Mpx fotoaparátu. Jinak hladký povrch zadního krytu narušuje už jen mřížka hlavního reproduktoru, který je celkem velký, ale bohužel to není moc znát na jeho výkonu. O tom ale až později.

Tlačítko fotoaparátu na druhém snímku je celkem špatně obsluhovatelné

Boky Nokie Lumia 610 nejsou rozhodně přeplněné k prasknutí. Levý bok je zcela čistý zatímco na pravém se nachází kolébkové tlačítko ovládání hlasitosti a velmi špatně dostupné tlačítko spouště fotoaparátu. Třetí tlačítko na pravém boku je pak vypínací, respektive zapínací.

Spodní hrana je také zcela čistá. Veškeré konektory nalezneme na horní hraně. Jsou zde celkem dva – micro USB konektor pro připojení kabelu a nabíječky a 3,5mm jack konektor pro připojení sluchátek. Na horní hraně je ještě jedna zdířka, která jistě mnohé potěší – je to poutko na připevnění šňůrky na krk. Tento prvek se pomalu vytrácí, ale stále jej spousta uživatelů ocení.

Baterie a výdrž: lehké zklamání

Nokia Lumia 610 je vybavena akumulátorem o kapacitě 1300 mAh. Výrobce udává výdrž 580 hodin v pohotovostním režimu nebo 390 minut hovoru. Jak dlouho vydrží telefon ve skutečnosti? Výsledky nás vcelku zklamaly.

Pod zadním krytem se skrývá baterie a slot na microSIM kartu

Prakticky jsem musel Lumii 610 nabíjet zhruba v polovině druhého dne, což mne trochu mrzelo. Rozhodně jsem ji totiž nijak zvlášť nezatěžoval, měl jsem nastavené 3 emailové účty, denně cca 60 minut telefonoval a prozkoumal pár aplikací na Marketplace.

Při našem standardizovaném testu například prohlížeč dokázal běžet celkem 410 minut, což není na takto vybavené zařízení úplně očekávaná hodnota. Vzhledem k použitému hardwaru jsme čekali výdrž minimálně o 70-80 minut delší. Například hlavní konkurent Samsung Omnia W dosáhl výsledku 512 minut.

Zvuk a kvalita reprodukce: žádný křikloun

Již výš jsem zmínil, že Nokia Lumia 610 je vybavena rozměrným reproduktorem. Bohužel i přes tento fakt hlavní reproduktor rozhodně nepatří k žádným křiklounům. Navíc se jeho hlasitost odvíjí od celkové hlasitosti nastavené v systému, takže si nemůžete například na příchozí hovor nastavit vyšší hlasitost než na systémová upozornění nebo zprávy. Pokud tedy necháte hlasitost telefonu na menší úrovni než maximální – například ho ztlumíte kvůli hře, můžete se vám stejně jako mě stát, že hovor zkrátka zmeškáte, protože ho neslyšíte.

Moc často se nerozepisuji o telefonním reproduktoru, ale u Lumie 610 bohužel musím. V porovnání s ostatními telefony, které jsem testoval, je její reproduktor velmi tichý. Nemohu říct, že bych druhou stranu neslyšel, ale v hlučnějším prostředí je to již obtížnější. Pár decibelů navíc by rozhodně neuškodilo.

Hlavní reproduktor a sluchátka v balení

Zvukový výstup 3,5mm jack konektoru to naštěstí vše zachrání. Přijde mi, že Nokia vzala výkon a z hlavního a telefonního reproduktoru a dala ho do 3,5mm výstupu. Na maximální hlasitost vám Nokia Lumia 610 utrhne uši. A kupodivu na hlasitost nedoplácí celková kvalita výstupu, která je rozhodně na velmi dobré úrovni.

Další plus si Lumia 610 zaslouží za dodávaná sluchátka. Nejedná se o žádné pecky, ale o pohodlné špunty, které svou zvukovou kvalitou patří mezi špičku mezi sluchátky dodávanými v balení. Možná bych dokonce řekl, že jsem v balení u telefonu lepší sluchátka ještě nenašel. Jedná se snad o jediná v krabici dodávaná sluchátka, která bych použil jak pro hovory, tak pro hudbu. Navíc mikrofon na kabelu obsahuje také tlačítko pro přijmutí hovoru, kterým se dá ovládat hudební přehrávač. Jedním stiskem skladbu pozastavíte, dvojitým stisknutím se přesunete na další skladbu a trojitým stisknutím pak na skladbu předchozí.

Displej: bohužel jen TFT

Nokia Lumia 610 se řadí mezi smartphony nižší třídy, což má za následek hned několik kompromisů. Jedním z nich je také displej, který je klasicky TFT. Je to docela výrazný rozdíl oproti Lumii 800 s AMOLED a Lumii 710 s TFT ClearBlack displejem.

Výsledek je jasný – „nevěrná“ černá barva. Klasický neduh TFT displejů zde však není nijak extrémní. Pouze je zkrátka poznat, že se nejedná o perfektní černou jako u výše zmíněných modelů. Jinak jsou zobrazovací schopnosti displeje Lumie 610 lehce nadprůměrné. Například pozorovací úhly jsou velmi dobré, horší je to však s čitelností na slunci – zejména pokud máte zvolen černý motiv.

Uživatelské prostředí: pořád stejná písnička

O uživatelském prostředí operačního systému Windows Phone jste si již na mobilenet.cz mohli přečíst spousty řádků textu a zhlédnout možná stejně tolik minut videí. Nic se zkrátka nezměnilo, je to jedna a ta samá písnička stále dokola. Dokonce ani Nokia s prostředím nic nevymýšlela, jediné čím se odlišuje, je jedno barevné téma navíc – nokia blue, vlastní vyzváněcí tóny a přejmenování Marketplace. Podotýkám, že názory na uživatelské prostředí jsou čistě subjektivní a mohou se samozřejmě lišit podle preferencí jednotlivých uživatelů.

TIP! Recenze Nokia Lumia 710 – Windows Phone pro méně náročné

Domovská obrazovka je vyřešena maximálně jednoduše a to maticí takzvaných „živých dlaždic“. Jedná se vlastně o zástupce aplikací, které mají kromě rychlého přístupu k dané aplikaci nabídnout také základní přehled o událostech v aplikaci. V dlaždici kalendáře tak například vidíte nadcházející události, dlaždice zpráv ukazuje počet nepřečtených SMS nebo MMS a dlaždice obrázků ukazuje náhodně vybraný snímek z galerie. Jednotlivé dlaždice můžete samozřejmě různě přesouvat, přičemž některé dlaždice jsou větší – například Kalendář a Obrázky. Řada aplikací na Marketplace pak podporuje aktualizaci živých dlaždic, takže není problém mít informace o mnoha věcech přímo na domovské obrazovce.

V horní části displeje se nachází velice zjednodušená informační lišta, která zobrazuje standardně stav baterie a čas. Po kliknutí do této oblasti se navíc zobrazí například síla signálu mobilní sítě, Wi-Fi nebo další informace jako Bluetooth, aktivní GPS, roaming, profil či přesměrování hovorů. Bohužel se zde nenachází notifikace, které jsou celkově vyřešené ve Windows Phone velmi nešťastně.

Na zamčené obrazovce můžeme vidět notifikace, bohužel však nejsou dobře rozlišené

Prakticky zde totiž chybí jednotné notifikační centrum, kde rychle zjistíte co, kde, kdy, jak… Veškeré notifikace jsou totiž zobrazené v jednotlivých dlaždicích, což je značně nepřehledné. Například si vezměme případ, že máte více emailových účtů, ale nechcete je mít v horní části domovské obrazovky. Pokud nejste ve chvíli přijetí emailu v „doslechu“ telefonu, tak nemáte možnost se o novém emailu dozvědět jinak než tím, že odscrollujete obrazovkou až k daným účtům a zkontrolujete si, jestli tam není nějaký nový. To samé platí o zmeškaných hovorech nebo SMS zprávách. U emailů je to však ještě trochu horší.

Jediná notifikační oblast se totiž nachází na zamčené obrazovce, jde zde však jedno malé ale. Jednotlivé notifikace nejsou prakticky rozeznatelné. Ikonku telefonu nebo SMS sice poznáte, ale ikonky emailů jsou stejné. Každý nastavený účet má však nastavenu vlastní a vy si tak musíte zapamatovat, která je která, protože popisky u nich chybí. A nedejbože, když máte pouze jeden nový email. Pak musíte opět do menu prohledat celé menu než najdete schránku, ve které je nový email.

Vraťme se však na domovskou obrazovku. V pravém horním rohu se nachází šipka, která vás přesune do menu se všemi aplikacemi. Do toho se dostanete také snáze pomocí posunutí obrazovky směrem doleva. Seznam aplikací je vyveden prakticky nekonečným seznamem ikonka + název. Na první pohled jednoduché, na druhý pohled však velmi nepřehledné ve chvíli, kdy máte více aplikací.

Přiznejme si totiž, mnoho z nás si nepamatuje přesný název konkrétní aplikace nebo na nějak jen nemyslí. Orientujeme se podle ikonek a pokud hledáme aplikaci, první na co si vzpomeneme je právě ta ikonka. Né nadarmo se v obchodech s aplikacemi vynakládá tolik úsilí právě na ikonku, která na první pohled zaujme.

Nastavení

Windows Phone to má však řešené trochu jinak, musíte se více orientovat v textu. V případě delšího seznamu se pak hledání aplikace stává téměř otravné. Pomoci vám může jen rychlý skok na další písmeno nebo vyhledávání, ale rozhodně to není moc pohodlné a ani rychlé. Zvláště při přechodu z „ikonového OS“ si budete dlouho zvykat.

Na druhou stranu však musím říct, že samotný styl OS mne vcelku oslovil. Líbí se mi jeho jednoduchost a důraz na typografii. Ikonek již je všude dost, Windows Phone na to jde svou vlastní cestou. Je to však ta správná cesta? To si musí každý určit sám, protože každý má jiné priority.

Ovládání: „nekecej a pádluj“

Názvem této sekce nechci naznačit, že by se Lumia 610 dala použít jako pádlo (na to zde máme jiné adepty, například Samsung Galaxy Note nebo HTC One X). Pádlování však připomíná ovládání operačního systému Windows Phone 7. Pořád musíte někam posouvat, scrollovat, odkrývat a vysouvat. Musíte „odpádlovat“ ke konkrétní dlaždici na domovské stránce, musíte „odpádlovat“ ke konkrétní aplikaci, posunout aplikaci o stránku vedle nebo vysouvat nabídky menu.

Váš prst se zkrátka na displeji dost naběhá a upřímně by mne docela zajímala například taková statistika, kolik toho vlastně prst na displeji naběhá…něco jako systém, který mají fotbalisté v kopačkách. Rozhodně by to neby1o malé číslo.

Kromě dotykového displeje při ovládání využijete také trojici senzorových kláves pod displejem. Nalezneme zde šipku zpět, která standardně vrací na předchozí obrazovku a při delším stisku umožňuje přepínat mezi spuštěnými/uspanými aplikacemi. Prostřední tlačítko s logem Windows vás vždy vrátí na domovskou obrazovku, ovšem neukončí aktuální aplikaci. Poslední tlačítko s lupou je možná nejhorší vynález od...vlastně ani nevím.

TIP! Recenze Nokia Lumia 800 – Otevíráme finská okna

Nepamatuji si, že by nějaký telefon měl funkci, která by mi byla vysloveně na obtíž. Windows Phone však tuto funkci má a je skrytá právě pod touto klávesou lupy. BFU (Běžný-Franta-Uživatel) by pod touto klávesou čekal spuštění rychlého vyhledávání – podobně jako tomu je u iOS nebo BlackBerry.

Nikdo by však nečekal, že klávesa spustí pouze internetový prohlížeč a v něm mobilní verzi vyhledávače Bing. Ten je však v České republice doslova nepoužitelný, a tak Nokia naštěstí alespoň přidala možnost nastavení vyhledávače Seznam. Nic to však nemění na tom, že si často o tuto klávesu můžete zavadit a tím nejen vyskočit z aktuální aplikace, ale dokonce ji i ukončit. To ale souvisí zase s výkonem Lumie 610 a tímto se dostáváme k největší slabině tohoto modelu. Navíc se v pravém dolním rohu nachází tlačítko pro otevření kontextového menu a může se vám klidně stát, že při pokusu o jeho stisknutí zavadíte právě u lupu.

Výkon: zbrusu nová omezení

Jak jsme již zmínili na začátku recenze, Nokia využila snížení hardwarových nároků Microsoftu a Nokia Lumia 610 tak získala slabší hardware, než který Microsoft po telefonech s Windows Phone původně vyžadoval. Většina uživatelů si myslela, že to nebude mít na běh systému výraznější vliv, všichni přeci považovali Windows Phone za spolehlivý a precizně odladěný operační systém. Skutečnost se však ukázala být horší, než mnozí čekali.

Modrá varianta Nokie Lumia 610

Hlavním problémem není ani tak 800MHz procesor, protože Windows Phone veškeré načítání skrývá za všudypřítomné přechody a animace. Žádné sekání tedy nezaznamenáte a pohyb v systému je stejně plynulý a bezproblémový, jako u jiných telefonů s Windows Phone, pouze některé náročnější činnosti mohou trvat o několik sekund déle. Problémem je však paměť RAM, která dosti omezuje chod celého systému.

Právě paměť RAM, která má kapacitu pouhých 256 MB, nám ukazuje, že Windows Phone rozhodně nejsou tak nenáročný systém jak si mnozí mysleli a především vývojáři s tímto parametrem rozhodně nepočítají. Výsledkem jsou nemalé problémy s během náročnějších aplikací včetně vestavěných Nokia Map. Často se aplikace zasekne buď na chvíli, nebo úplně spadne.

TIP! Přečtěte si preview Nokia Lumia 900: vlajková loď se silnou baterií

Bohužel právě z důvodu nedostatku paměti RAM také Nokia zablokovala pro Nokii Lumia 610 aplikaci Skype, kterou poté následovaly aplikace PES2012 a dokonce i oblíbení Angry Birds. Dá se však očekávat, že omezení budou v budoucnosti ubývat, protože v současné době vývojáři své aplikace pro nižší hardwarové specifikace přizpůsobují.

Zleva - Nokia Lumia 800, Lumia 710, Lumia 610

Například aplikace Adobe Reader. Když se vám v prohlížeči podaří stáhnout PDF soubor, k tomu se ještě vrátíme, Adobe Reader jej automaticky otevře. Při pokusu přiblížit 6MB soubor ve formátu PDF se aplikace kompletně zasekne a vy musíte několik desítek sekund čekat, než aplikace spadne, abyste mohli s telefonem cokoliv dělat. Musíte ukončit úplně vše, co běží/spí na pozadí abyste si mohli prohlédnout PDF. Na plynulé přibližování však zapomeňte. Nakonec nesmíte zapomenout Adobe Reader poctivě zavřít, protože pokud jej necháte otevřený, nespustí se vám ani Nokia Mapy.

Nokia Lumia 610 vás tak kvůli svým hardwarovým parametrům skutečně donutí hospodařit s aplikacemi. Nesmíte na pozadí zapomenout nic navíc, protože jinak hrozí pád některé z aplikací a vy tak můžete například přijít o rozpracovaný text a podobně. Za tohle Nokii rozhodně palec dolů. Při běžné práci s telefonem, psaní SMS zpráv, procházení sociálními sítěmi nebo surfováním na webu omezení nijak nezpozorujete a vše je rychlé a bezproblémové. Potíže nastávají právě u náročnějších aplikací a příkladech výše.

Fotoaparát a videokamera: špička pouze na papíře

Nokia Lumia 610 je vybavena fotoaparátem s rozlišením 5 Mpx. Fotit můžete buď v rozlišení 5 Mpx s poměrem stran 4:3 nebo v rozlišení 4 Mpx s poměrem stan 16:9. Kromě toho však fotoaparát nabídne velmi podrobná nastavení jako jsou scénické režimy, vyvážení bílé, nastavení expozice a ISO, nejrůznější efekty nebo nastavení kontrastu a saturace.

Prostředí fotoaparátu

Fotoaparátu nechybí ani automatické ostření a touch focus. Z parametrů by se tak mohlo zdát, že v Nokii Lumia 610 najdeme skutečně špičkový fotoaparát, se kterým by neměl být problém pořídit velmi kvalitní snímky. Bohužel však výsledek rozhodně není tak dobrý, jak bychom očekávali.

První čtveřice fotografií dopadla dobře, na druhém řádku však můžete vidět, jak mohou vypadat tři po sobě následující fotografie

Fotografie jsou občas rozmazané, i když fotoaparát údajně zaostřil, jindy je scéna zase z neznámých důvodů přesvětlená nebo se i za dobrých světelných podmínek ve fotografiích objevuje nadměrné množství šumu. Pořídit opravdu dobrou fotku chce několik pokusů a trochu trpělivosti. Na pořizování kvalitních momentek tak Nokii Lumia 610 bohužel neužijete.

Fotoaparát dokáže také natáčet video. Můžete využít mnoha nastavení stejně jako u fotoaparátu, Lumia 610 však dokáže natáčet pouze v rozlišení VGA. Dokonce ani nižší rozlišení, například kvůli MMS, v nastavení nenajdeme.

Testovací videa: Testovací video 1 (10,55 MB, mp4), Testovací video 2 (9,93 MB, mp4)

Naopak potěší funkce automatického kontinuálního ostření, díky němuž jsou videa o něco kvalitnější. Ostření však trvá celkem dlouho, takže žádné ostré dynamické záběry bohužel nepořídíte. Celkově však kvalita videozáznamu neodpovídá parametrům fotoaparátu, který se papírově tváří opravdu skvěle.

Zábava a multimédia: chudý základ

V základní výbavě systému Windows Phone bohužel nenalezneme spoustu šikovných aplikací, jako je tomu je například u mnohých Android v telefonů. Jiná je však situace u sociálních sítí, tam Windows Phone jde skutečně s dobou a integrace sociálních je znát v celém systému a je opravdu příkladná. Projdeme si to však hezky postupně.

Práce se soubory je ve Windows Phone velmi omezená. Podobně jako iOS má iTunes, Windows Phone má program Zune. Bez tohoto programu nedostanete z počítače do zařízení s Windows Phone naprosto nic. A pokud si nainstalujete Zune, umožní vám synchronizovat pouze obrázky, hudbu a videa. Pokud budete chtít do zařízení dostat nějaký dokument nebo jiný soubor, budete muset zvolit email nebo nějaké online úložiště – například SkyDrive.

Aplikace Zune a FM rádio

Hudební a video přehrávač v Nokii Lumia 610 se jmenuje také Zune. Tato aplikace nabízí přístup k hudebním souborům, videím, podcastům a nabízí také integrované FM rádio. To vyžaduje ke své funkci připojená sluchátka jako anténu a bohužel nenabízí ani RDS.

Prostředí hudebního přehrávače

Hudební přehrávač se nese v jednoduchém duchu Windows Phone. Dokáže rozdělit skladby podle ID3 tagů do kategorií žánry, umělci, alba, skladby a seznamy stop. Samotný přehrávač pak nabízí maximálně jednoduché ovládání. Vidíte obrázek konkrétního alba, nad ním tlačítka pro ovládání přehrávače, pod ním název skladby a napravo od něj tlačítka pro opakování, náhodné přehrávání a označení skladby jako oblíbené.

To je však vše, co v přehrávači naleznete. Marně budete hledat jakákoliv bližší nastavení jako je například ekvalizér nebo možnost odeslat skladbu přes Bluetooth nebo emailem. Videopřehrávač je ještě jednodušší – pouze seznam videí a jednoduchý přehrávač s časovou osou a třemi tlačítky pro ovládání.

Marketplace - obchod s aplikacemi pro Windows Phone

Ve Windows Phone je jedna dlaždice vyhrazena pro hry – Xbox Live. V této dlaždici jsou integrované všechny hry, které si můžete do telefonu stáhnout z Marketplace. V telefonu samotném nejsou žádné hry předinstalované, musíte se obrátit na Marketplace. V této aplikaci můžete využít sdílení svých herních výkonů skrz síť Xbox Live.

Náhled aplikace v Marketplace

A jedna vtipná poznámka na závěr – v aplikaci Xbox Live jsou vám nabídnuty k vyzkoušení některé hry a mezi nimi také Angry Birds. Jak jsme již zmínili výše, tato hra ovšem do Lumie 610 nejde nainstalovat.

Na závěr této kapitoly ještě zmiňme galerii obrázků. Ta se mi velmi líbí, co se grafiky týče. Přijde mi, že celý koncept Windows Phone nejvíce vynikne právě v galerii obrázků, kdy na pozadí je nějaký náhodně vybraný obrázek, vše se hezky posouvá a podobně. Přímo z aplikace Obrázky máte přístup nejen k fotografiím z telefonu, ale také k jednotlivým albům, složkám podle data a dokonce také k fotografiím lidí z vašich sociálních sítí.

Aplikace Obrázky je opravdu příjemná na používání

Můžete si tak v rychlosti prohlédnout nejnovější fotografie, které nahráli vaši přátelé na Facebook, samozřejmě je k tomu nutné datové připojení a rozhodně doporučuji 3G nebo Wi-Fi. Přímo z aplikace se také dostanete k dalším aplikacím, které mají co do činění s obrázky – například editory. Jen si musíte dát pozor, editory totiž bývají často hardwarově náročné a například aplikace Picture Lab, kterou jsme vám recenzovali, dělá Lumii 610 velké problémy.

Sociální sítě a kontakty: ukázková integrace

Windows Phone jsou známé svou precizní integrací sociálních sítí, zejména pak Facebooku. Přímo v OS je již přichystáno vše pro vaše přihlášení do sociálních sítí Facebook, Twitter a LinkedIn. Nechybí samozřejmě možnost přihlášení dalších služeb jako je Windows Live, Outlook s plnou podporou Exchange a Office 365, Nokia Mail, Yahoo! Mail nebo Google. To se však týká především emailů, nyní se věnujeme sociálním sítím.

Po přihlášení do Facebooku, Twitter nebo LinkedIn se vám na domovské obrazovce rozšíří aplikace Lidé a Já. V těchto aplikacích následně prohlížíte zdi jednotlivých sítí, přičemž v aplikaci Lidé vidíte činnost vašich přítel a v aplikaci Já naopak máte na očích svůj profil včetně upozornění. Můžete zde rychle aktualizovat stav, ohlásit se na Facebook Places nebo nastavit svůj stav pro online chat.

V aplikaci Lidé máte neustálý přehled o všech aktivitách vašich přátel

V aplikaci Lidé vidíte pohromadě všechny vaše kontakty – ať už telefonní, tak ze sociálních sítí. Naštěstí si můžete seznam vyfiltrovat podle účtů, takže se vám v klasickém seznamu kontaktů nebudou zobrazovat například uživatelé z Twitteru. Můžete si zde samozřejmě otevřít jednotlivé karty kontaktů a vidět nejen jejich aktivitu, ale také všechna data, která u nich máte uložená.

Jednotlivé kontakty můžete slučovat, takže pak budete mít hezky pohromadě všechny informace od telefonních čísel po partnery označené na Facebooku. Mimo to můžete ke každému kontaktu přidat detaily jako je jméno, přezdívka, firma, titul, telefon, email, narozeniny, výročí nebo dokonce děti. Detailů je skutečně dost.

Sociální sítě jsou kromě adresáře integrované také do aplikace Obrázky, což jsme již zmínili v předchozí kapitole. V neposlední řadě je však najdeme také v aplikaci Zprávy. Jednoduše zde můžete chatovat s přáteli na Facebook Chatu a udržovat tak se všemi kontakt aniž byste museli platit za hovory nebo SMS.

Emaily a zprávy: kvalitní synchronizace

Jak jsme již zmínili výše, do Nokie Lumia 610 si můžete nastavit emailové účty Windows Live, Outlook s plnou podporou Exchange a Office 365, Nokia Mail, Yahoo! Mail, Google nebo jakýkoliv jiný POP/IMAP účet. Dobrou zprávou je, že Windows Phone podporuje plnou synchronizaci kontaktů i kalendáře u účtů Windows Live a Google, u Exchange je plná synchronizace samozřejmostí, ostatní účty bohužel nepoužívám, takže nemohu upřesnit.

Emailový klient

Každý emailový účet si následně vytvoří vlastní dlaždici, na které ukazuje počet nepřečtených emailů. Že tento sytém notifikací není úplně ideální již znovu popisovat nebudeme, přečíst si o tom můžete v sekci Uživatelské prostředí. Účty si však můžete libovolně sdružovat a mít tak ve výsledku spojené tři schránky na jedné dlaždici.

Samotné prostředí emailového účtu mi přijde velmi přehledné a jednoduché na obsluhu. Vše je hned viditelné a je vidět, že Windows Phone zde uplatňuje své zaměření na text místo na grafiku. Emailový klient zvládá práci také s IMAP složkami, minimálně tedy u Google účtu a Windows Live. Díky tomu máte přístup nejen k poště ve složce Doručené, ale prakticky k celému obsahu vaší emailové schránky. Snad jediná vada je nutnost nastavení intervalu synchronizace na 15, 30, 60 minut nebo ručně. Při doručování mailů v reálném čase se jedná o zabijáka baterky.

Aplikace Zprávy

Aplikaci Zprávy jsme již zmínili v souvislosti se sociálními sítěmi. Kromě Facebook Chatu však nabízí také přehlednou práci s SMS a MMS. Jednotlivé zprávy jsou řazeny do konverzací a vše je maximálně přehledné a jednoduché. Prostředí Zpráv se mi líbí stejně jako prostředí emailového klienta. Vše je rychlé, přehledné a intuitivní.

Organizér a GPS: všemocné Office

Jednou z nejsilnějších stránek Windows Phone je pohodlná práce s Office dokumenty. V aplikaci Microsoft Office totiž můžete pracovat s dokumenty Word, Excel a Powerpoint, které jsou uložené buďto v telefonu, na SkyDrive, v Office365 nebo v SharePointu. To vám zajistí možnost mít všechny vaše dokumenty neustále aktuální napříč nejrůznějšími službami, místy a platformami. Samotná editace dokumentů pak nabízí také spoustu možností, zajímavá je například široká podpora funkcí v tabulkách Excel.

Aplikace Office - náhled dokumentu Excel, Word a PowerPoint

Nechybí ani praktický kalendář, který se snaží být opět maximálně jednoduchý a minimalistický, což na malém displeji dělá kalendář velmi přehledným. Nabízí rozložení dne a měsíce přičemž v denním zobrazení si dále můžete nechat zobrazit časovou osu dne, agendu nebo úkoly. V měsíčním zobrazení pak vidíte jak moc máte jednotlivé dny nabité – v každém okénku jsou miniaturním písmem zapsané aktuální události.

Kalendář

Kalendáři nechybí ani synchronizace s emailovými účty, s Exchange ani s Facebookem. Už se vám tak nikdy nestane, že byste zmeškali narozeniny některého z vašich přátel. Jednotlivé kalendáře jsou barevně rozlišené a můžete jednotlivě pozastavit jejich synchronizaci.

Budík a Kalkulačka

Výbavu organizéru doplňuje praktický budík, který umožňuje přidání hned několik samostatných budíků. Ty si následně můžete nastavit na jednotlivé dny a oddělit je také názvem – například Práce a Škola. Z organizéru zde máme už snad pouze kalkulačku, která je tak primitivní, že ji ani není třeba popisovat.

Pozastavit se však musím ještě nad jednou funkcí, kterou najdete v Nokii Lumia 610 předinstalovanou. Tou je funkce Přenos kontaktů, která je velmi šikovná a navazuje na stejnou aplikaci, kterou známe dlouhá léta ze Symbian a jiných telefonů. Aplikace dokáže to, že přes Bluetooth si téměř z jakéhokoliv zařízení dokáže vytáhnout kontakty včetně různých detailů. Následně si všechny kontakty stáhne a uloží do telefonního seznamu. Spárování se samozřejmě musí potvrdit, nicméně si myslím, že snadněji již přenos kontaktů Nokia vymyslet nemohla, což bude určitě pro uživatele přecházející (nejen) ze starších Nokií velká pomoc.

Nokia Autem

A dostáváme se k jedné z funkcí, která mne u Nokie Lumia 610 velmi zajímala. Tou je offline navigace Nokia Autem a mapová aplikace Nokia Mapy. Hned první věc co mne však zarazila je fakt, že offline je pouze navigace. Ačkoliv si stáhnete mapové podklady do paměti telefonu, aplikace Nokia Mapy je nedokáže využít a stále vyžaduje internetové připojení. Bez internetu dokáže pracovat pouze aplikace Nokia Autem.

Nokia Mapy

Bohužel smutným faktem je, že na slabou hardwarovou výbavu doplácí také tyto dvě aplikace. Běžně se vám může stát, že se aplikace Nokia Mapy zasekne nebo dokonce spadne, navigace Nokia Autem nám naštěstí zatím nespadla, nicméně dokáže se také na slušnou chvíli zaseknout. Je zkrátka vidět, že Nokia velmi podcenila hardwarovou náročnost celého systému Windows Phone a doplácí na to také aplikace, které modely Lumia odlišují od konkurence.

Jinak je však navigace i mapová aplikace velmi povedená, Nokia má své mapy opravdu kvalitní. Aplikace Nokia Mapy umožňuje zobrazení několika vrstev – mapa, satelitní, veřejná doprava, doprava a dokáže vám také zobrazit oblíbená Facebook místa. Nastavení jsou však velmi chudá. Nokia Autem je pak plnohodnotná hlasová automobilová navigace, která dokáže bezezbytku splnit svůj účel – dovést vás z bodu A do bodu B.

Internet a konektivita: hrdě s 3G

Ve Windows Phone nalezneme internetový prohlížeč Internet Explorer se stejným zobrazovacím jádrem, jaké nalezneme v desktopovém prohlížeči Internet Explorer 9. To sebou přináší jak výhody, tak i nevýhody. Na jednu stranu nabídne podporu moderních technologií jako je HTML 5. Na druhou stranu je IE proslaven svou vlastní interpretací například kaskádových stylů, takže weby musí být pro IE často optimalizovány speciálně.

Internet Explorer

Nicméně internetový prohlížeč je vcelku kvalitní, stránky načítá rychle, pohyb po stránce však kvůli slabšímu hardwaru má lehké prodlevy, ale rozhodně to není nic, co by vás nějak omezovalo. V tomto směru se nám IE líbí a líbila se nám ještě jedna vlastnost – prohlížeč automaticky rozpozná hlavní textový sloupec a v tomto sloupci automaticky zvětší font textu, aby byl snáze čitelný na malém displeji. Dvojím poklepáním se následně textový sloupec přiblíží a vyplní celou šířku displeje. Bohužel při pinch-zoomu se už text nezalomí, takže se budete muset spokojit s velikostí textu, kterou vám prohlížeč zvolí.

Internet Explorer - záložky, nastavení a stahování

IE ve Windows Phone však má také jednu velkou slabinu. Tou je absence správce stahování, což může dost znepříjemnit práci s prohlížečem. Když totiž začnete stahovat jakýkoliv soubor, stránka se změní a zobrazí hlášku „Stahuji (Přibližně xx MB)“. Z této stránky však nesmíte odejít, protože jakmile ji opustíte, stahování se přeruší. Nemůžete ani spustit jinou aplikaci, ani nemůžete otevřít další záložku. Pokud budete chtít stahovat nějaký větší soubor, rozhodně si předtím rozmyslete, jestli můžete nechat telefon třeba 10 minut bez povšimnutí.

Internet Explorer - výkon HTML5

A pokud už si ten čas uděláte, stále nemáte vyhráno. Stále je tu nebezpečí vypnutí displeje! Jakmile máte nastavený automatický zámek třeba na jednu minutu, tak musíte zajistit, že se displeje telefonu budete pravidelně dotýkat, jinak se stahování opět přeruší. U systému, který nenabízí funkci Mass Storage, je to vcelku velká chyba.

Co se konektivity týče, neměli byste mít s Nokií Lumia 610 snad žádný problém. K internetu se připojíte jak pomocí GPRS/EDGE, tak přes 3G. Nechybí ani podpora Wi-Fi, kde jsme jednou ale narazili, když jsme měli problém Lumii 610 k Wi-Fi připojit, protože se nedokázala připojit k Wi-Fi sítím, kde již jednou byla. Pomohl až restart telefonu.

Co se spojení s počítačem týče, využít můžete pouze USB konektoru a již zmíněného softwaru Zune. Bluetooth je zde bohužel pouze pro připojení příslušenství, případně pro zmíněný přenos kontaktů. Vystačit si tak budete muset především s cloudovými úložišti jako je SkyDrive.

Závěr a zhodnocení: soupeř byl podceněn

Nokia Lumia 610 je bezesporu v určitém ohledu zajímavý přístroj. Nabízí opravdu povedený design, kvalitní výbavu a také moderní operační systém. Lumii 610 si dokážeme představit v rukou nenáročného uživatele, který chce mít telefon se snadným přístupem k sociálním sítím a záleží mu také na celkovém designu. Barevné varianty Lumie 610 jsou totiž opravdu povedené. Líbil se nám také zvukový výstup sluchátek, přehledné prostředí emailu a zpráv nebo kvalitní konstrukce.

Nokia Lumia 610

Ovšem náročnější uživatelé, kteří se nespokojí pouze s nativními aplikacemi, telefonováním a sociálními sítěmi, rozhodně nebudou z Lumie 610 nadšeni a důvod je prostý. Nokia zkrátka Windows Phone podcenila. Na telefonu je jasně znát, že jeho slabý hardware nezvládá plnohodnotný běh operačního systému Windows Phone a výsledek je takový, že k již tak velmi omezenému systému přibývají další omezení v podobě náročných aplikací, které neběží korektně.

I přesto by si však Lumia 610 jistě našla své příznivce především v první zmíněné skupině uživatelů, kdyby však Nokia neudělala zásadní chybu. Cena Nokie Lumia 610 totiž startuje na 6000,- Kč, což je za telefon plný kompromisů opravdu velká částka. Částka je rozhodně nepřiměřená zejména kvůli tomu, že konkurenti nabízí lepší výbavu za podobnou nebo dokonce nižší cenu. Pokud by byla cena kolem 3 – 4 tisíc korun, byla by jistě Lumia 610 zajímavým zařízením. Než se ale telefon dostane na tuto cenovku, bude to chvíli trvat.

Samsung Omnia W, Omnia 7 a HTC 7 Mozart

Zmínit můžeme například novinku Samsung Omnia W, který plně splňuje podmínky Microsoftu (tedy 1 GHz + 512 MB RAM) startující na ceně 6200,- Kč. Dále je zde starší avšak neméně vybavený Samsung Omnia 7, který se prodává za 5000,- Kč nebo HTC 7 Mozart za cenu 5800,- Kč.

Aby měla Nokia Lumia 610 úspěch, bude se muset především razantně upravit cena, protože pokud by měla tato cenovka zůstat déle, model Lumia 610 to odsune do věčných lovišť sběratelů mobilních telefonů.

nokia-lumia-610
Klady
  • integrace sociálních sítí
  • kvalitní konstrukce
  • design
  • jednoduché ovládání
  • kvalitní hudební výstup
  • přehledné prostředí emailu
Zápory
  • nepohodlná správa obsahu
  • padání aplikací
  • slabý hardware
  • omezení operačního systému
  • slabší výdrž baterie
  • podprůměrný fotoaparát
Diskuze ke článku
blue.sun
Tady se dá říci asi jediné: "všechno špatně" :-( Až mě to samotného trochu děsí, nejednalo se o vadný kus? Bylo by zajímavé to ověřit ještě na jiném kousku, zda je to opravdu tak zlé. Designově je 610 velice povedená, ale ten nedostatek výkonu ve všech oblastech ji zabíjí. Zaráží mě ovšem i ostatní věci, jako hlasitost a výdrž, to by naznačovalo na nějaký vadný kus.
Adblock
Fakt zvažte přejmenování webu na Lumiamania.cz
shit
fakt nechapu jak může nokie v situaci v který je dat na trh telefon kterej je nevyladěnej, když se poprve viděl tuhle nokii řekl jsem si,že je to pěkný telefon a trochu jsem o něm uvažoval, pak stačí přečíst recenzi a už bych to nechtěl ani zadarmo,at už radši nevyraběj žadný telfony nebo se soustředěj na lowendy když neumí udělat kvalitní telefon
mmme
Tohle už nemůže být náhoda. Nokia zkrachuje. MS jí poté koupí za pakatel (divizi founů) a pak rozjede svůj byznys.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze