Nokia Lumia 520
recenze

Nokia Lumia 520

Nejnižší Lumia s řadou kompromisů
167

Až Nokia Lumia 520 vstoupí na konci června oficiálně na český trh, vrátí finskému výrobci titul nejlevnější smartphonu s operačním systémem Windows Phone 8 na pultech českých obchodů. U nejnižšího modelu se nicméně musíte připravit na řadu kompromisů. Zákazníky však přesto může oslovit povedeným designem a spolehlivým systémem.

Nokia Lumia 520 byla s nedávno testovanou Nokií Lumií 720 představena jako první letošní Lumie na konci února na veletrhu MWC v Barceloně. Nejen svým číselným označením, ale i svou výbavou se zařadila dospodu produktové řady Lumií pod dosud nejnižší Lumii 620. To ovšem neznamená, že by se jednalo o nevýkonný lowend. Naopak může lákat na nízkou cenu a na stejný výkon, jako její dražší sestřičky. Oželet přitom budete muset pouze některé funkce, což jí má odlišit od Lumie 620, aby na sobě vzájemně neparazitovaly.

Oficiální snímky Nokie Lumia 520

Na testování jsme dostali předprodukční vzorek Lumie 520, takže ještě ne vše funguje dokonale. Operační systém je pouze v angličtině, není možné stáhnout českou klávesnici, nefunguje automatické obnovení systému. V telefonu také chyběly mapy, ale ty bylo možné doinstalovat. Bohužel však chyběla i navigace Here Drive, kterou doinstalovat možné nebylo. V prodejní verzi nicméně všechny tyto nedodělky samozřejmě nebudou.

Obsah prodejního balení

  • mobilní telefon
  • nabíječka s datovým kabelem
  • pecková sluchátka s mikrofonem
  • návod

Design a zpracování

Použitý plast má matný povrch, takže tady bych se otisků prstů nebál. S těmi budete trochu bojovat na lesklé přední straně. Podle mého subjektivního názoru se design telefonu povedl a telefon vypadá dražší než je.

Svým designem Lumia 520 tak trochu klame tělem a dělá se dražší než je ve skutečnosti. Zejména při pohledu se podobá Lumii 720 s unibody tělem. Teprve, když jí otočíte, zjistíte, že se o unibody nejedná, ale že telefon je postavený na stejném principu jako Lumia 620 a Lumia 820.

Nokia Lumia 520 – videopohled

Výměnný kryt, který není z polykarbonátu, ale z o něco horšího plastu, tvoří jakousi vaničku, do které se celý telefon zaklapne. Stejně jako u Lumie 620 musíte, při sundavání krytu zapřít prst o čočku fotoaparátu a zapáčit za horní okraj. Nemyslím si, že se jedná o zrovna povedené řešení a domnívám se, že čočka fotoaparátu tím bude trpět.

Použití sundavacího krytu umožnilo vybavit Lumii 520 vyměnitelnou baterií a skrýt sloty pro micro SIM kartu a microSD kartu. Škoda jen, že při jejich výměně musíte vždy vyjmout baterii.

Na rozdíl od zaoblené Lumie 620 sází Lumia 520 na hranatější tvary a půdorys přední části tvoří obdélník s pouze jemně zaoblenými rohy. Přesto se díky zaobleným bokům a kompaktním rozměrům (119,9 x 64 x 9,9 milimetrů, 127 gramů) telefon dobře padne do ruky a v dlani nikde netlačí.

Rozložení ovládacích prvků je již tradiční. Pod displejem mají své místo tři standardní senzorová tlačítka a zbývající ovládací černá tlačítka jsou na pravém boku telefonu. Úplně nahoře je nejdelší regulátor hlasitosti, pod ním je vypínač a zároveň zamykací tlačítko a úplně dole je pak hardwarová spoušť. Zajímavé je, že právě spoušť vyčnívá o něco víc než ostatní tlačítka. Všechna mají tuhý stisk a nijak se neviklají, takže v tomto ohledu bych se o telefon nebál.

Konektor při připojení sluchátek je vpravo nahoře, zatímco microUSB konektor je uprostřed na spodní straně telefonu. Na zadní straně telefonu najdete pouze čočku fotoaparátu a v pravém spodním rohu otvor hlasitého reproduktoru.

V otázce zpracování jsem nebyl tak spokojený jako u ostatních Lumií. Možná je to jen vada tohoto kusu, ale měl jsem pocit, jako by měl kryt v pravém horním rohu trochu vůli. Také jsem si všiml, že se testovaný kus při používání v horní části docela zahřívá. Jinak bych však o pevnost krytu žádné obavy neměl. Oceňuji také, že použitý plast je matný, takže na něm neulpívají otisky prstů.

Hardware

Hardware je do značné míry identický s dalšími nižšími modely s Windows Phone 8. Najdete zde stejný dvoujádrový procesor Qualcomm MSM8227 taktovaný na 1 GHz jako u Lumie 620 a Lumie 720, ale i u HTC 8S.

Stejná je i velikost operační paměti 512 MB RAM, což je minimum pro tento operační systém. Pro běžného uživatele je to však zcela dostačující hodnota a půjde vám s ní naprostá většina aplikací a her. Oželet budete nejspíš muset jen ty nejnáročnější hry, jako je například Temple Run, které ke svému chodu vyžadují minimálně 1 GB RAM.

Díky dokonalé odladěnosti Windows Phone 8 na tu hardwarovou specifikaci si můžete být jisti vcelku svižným chodem s plynulými reakcemi bez zadrhávání. Pouze u náročnějších aplikací si musíte chvilku počkat při spouštění, ale nikdy to nepřekročilo únosnou mez.

Za co Nokia rozhodně zaslouží pochvalu je skutečmost, že i do svého nejnižššího modelu dala interní paměť o kapacitě rovných 8 GB a ne poloviční hodnotu, tak jako tomu je u Huawei Ascend W1 nebo u HTC 8S.

Z interní paměti máte po prvním spuštění k dispozici více než 5 GB místa. Multimediální data a mapy přitom můžete ukládat i na microSD kartu, která je podporovaná až do velikosti 64 GB. Navíc v rámci účtu od Microsoftu dostanete ještě 7 GB na SkyDrive.

Baterie a výdrž

Nokia Lumia 520 dostala vyměnitelnou Li-Ion baterii s kapacitou 1430 mAh, což je více než u Lumie 620 (Li-Ion 1300 mAh), ale přesto by se to mohlo zdát v porovnání s Androidem jako zcela nedostatečné.

Přesto jsem se při běžném používání, které zahrnovalo při nastaveném automatickém podsvícení 10 - 20 minut telefonování za den a kolem 10 odeslaných SMS, synchronizaci přes Wi-Fi a mobilní data a několik minut denně prohlížení internetových stránek a navigace, jsem se s výdrží běžně pohyboval mezi dvěmi až třemi dny, což je mezi smartphony nadprůměrný výsledek.

Při intenzivnějším používání se dostanete zhruba na 1,5 dne. Pokud si však s telefonem intenzivně hrajete. Sledujete na něm filmy nebo několik hodin využíváte navigaci, tak pokud ráno telefon odpojíte od nabíječky, tak odpoledne už musíte hledat zásuvku.

Provedl jsme také standardizovaný test výdrže. Telefon byl přihlášen do sítě a připojen k zabezpečené Wi-Fi. V přehrávači se přitom streamovalo online video v kvalitě 720p. Na telefonu byl nastaven jas na 50 procent a na 50 procent byla nastavena i hlasitost na připojených dodávaných sluchátkách. Lumia 520 se vypnula se po 2 hodinách a 49 minutách. Pro srovnání Lumia 620 se vypnula ve stejném testu vypnula o hodinu později.

Otestoval jsem také rychlost nabíjení. Za hodinu se telefon nabil na 57 procent. Nabití na 80 procent kapacity baterie mu trvalo 1 hodinu a 22 minutu. Zcela se telefon nabil za 1 hodiny a 56 minut.

Displej

Nokia Lumia 520 dostala IPS displej s úhlopříčkou rovné čtyři palce s rozlišením 480 x 800 pixelů, což je standardní rozlišení levnějších smartphonů s operačním systémem Windows Phone 8. Je zajímavé, že přestože se jedná o nižší model než Lumia 620, tak má větší displej a lepší technologii.

Protože však má větší úhlopříčku na stejném rozlišení, tak má Lumia 520 o něco hrubší rastr, ale pouhým okem ho nerozpoznáte. Díky použité technologii IPS se může displej pochlubit věrnými barvami. Jen černá v je v tomto případě trochu mdlá a rozhodně se nemůže rovnat AMOLED displejům, ale dokonce je horší i než u Lumie 620, která má svůj TFT displej vylepšený o technologii ClearBlack.

Co se týče čitelnosti na přímém slunci, tak ta je při použití maximálního jasu na poměrně slušné úrovni. Rovněž potěší, že Nokia i do svého nejnižšího modelu použila sklo odolné proti poškrábání, přestože se nejedná o Gorilla Glass.

Zvuk

Zvukový projev Lumie 520 je kvalitní a potěší i milovníky hudby. Plně vás uspokojí nejen vlastní cizí sluchátka, ale i ta dodávaná. V obou případech si můžete vychutnat jasný a čistý zvuk se spoustou basů.

Na slušné úrovni je i hlasitý reproduktor. Při položení na stole sice může znít zvuk trochu zkresleně, ale i tak je dostatečně hlasitý, takže se nemusíte bát, že byste neslyšeli zvuk notifikací.

Uživatelské prostředí

V části věnované softwarové výbavě mi nezbývá než se opakovat. Microsoft neumožňuje masivní zásahy do vzhledu systému, tak jak je to zvykem u Androidu, a smartphony s Windows Phone 8 jsou si v podstatě podobné jako vejce vejci a jednotliví výrobci se liší pouze v bonusových aplikací. Proto v částech věnované softwarové výbavě vesměs zopakuji pouze to, co jsem již uvedl v testu Lumie 620 a zejména v nedávné recenzi Lumie 720.

Koncept, na kterém je Windows Phone postavený je zcela odlišný od Androidu a iOS. Už od verze 7.x je uživatelské prostředí tvořeno nekonečným proudem dlaždic, které mohou být tzv. "živé" a dynamicky měnit zobrazované informace.

Dlaždice mohou mít tři velikosti. Kromě základního velkého čtverce, který zabírá polovinu šířky obrazovky, máte na výběr obdélník, který je široký jako dva velké čtverce a zabírá celou šířku displeje. Třetím typem je, pak malý čtverec, který zabírá čtvrtinu velkého čtverce a vejde se na něj většinou pouze ikona.

Na úvodní obrazovce již není místo na vlastní tapetu jako u Androidu, ale přesto zde nechybí docela široké možnosti personalizace. V nastavení naleznete 21 různých barev dlaždic včetně například limetkově zelené, která se hodí k z zelenému krytu, ale také například tyrkysovou, růžovou, žlutou a další. Mimo to můžete nastavit, jestli chcete pozadí systému černé s bílým fontem nebo naopak bílé s černým fontem.

V menu, do kterého se dostanete tahem prstem doleva, jsou řazeny aplikace ve vertikálním seznamu podle abecedy. Toto řazení není možné změnit ani jinak upravit. Pouze když překročí jejich počet určitou mez, tak se rozdělí do bloků podle počátečních písmen. Když pak kliknete na libovolné písmeno, objeví se mřížka s obsaženými písmeny a kliknutím na písmeno se k němu přímo přesunete. Další možností je pak hledání pomocí lupy.

Kontextovou nabídku u jednotlivých aplikací vyvoláte delším stiskem na jejich názvu. V této nabídce můžete aplikaci připnout na úvodní obrazovku, ohodnotit ve Windows Phone Store, sdílet nebo odinstalovat.

Delší stisk tlačítka "zpět" vyvolá seznam naposledy spuštěných aplikací. Najdete zde maximálně sedm naposledy spuštěných aplikací a ty nejstarší se automaticky mažou. Mezi aplikacemi můžete tahem prstu listovat, ale nemůžete je sami uzavírat.

U podporovaných aplikací funguje funkce fast-resume, což znamená, že když uzavřenou aplikaci znovu spustíte z dlaždice, tak se spustí na místě, kde jste naposledy skončili a nenačítá se úplně znovu. Týká se to například aplikace Facebook nebo aplikací pro IM.

Stiskem vypínače na pravém boku telefon zamknete, opakovaným stiskem se objeví zamykací obrazovka, na které se mohou zobrazovat podrobné informace o jedné službě, například z kalendáře, a kromě toho si můžete nastavit dalších pět aplikací pro rychlé zobrazení informací o stavu. Stejně to funguje i u Windows 8.

Jako pozadí si můžete nastavit buď vlastní libovolný obrázek nebo se vám zde každý den měnit obrázek z Bingu, zobrazovat fotografie z Facebooku a podobně. V obchodě ale naleznete další aplikace, které podporují i funkci zamykací obrazovky a můžete si tak nastavit i další, například předpověď počasí, zpravodajství a podobně. Tuto funkci si dokonce Microsoft nechal patentovat.

Multimediální funkce

Multimediální funkce Lumie 520 nabízí po softwarové stránce standard Windows Phone 8. Pro správu fotografií nabízí Galerii, kde najdete nejen fotografie, které sami vyfotíte, ale i obrázky, které do telefonu nahrajete jiným způsobem, například z počítače, emailem nebo přes Bluetooth a zobrazují se zde i online alba z Facebooku nebo SkyDrive, kde si můžete fotografii a videa i automaticky zálohovat.

Obrázky v Galerie se náhodně používají jako pozadí aplikace. Příliš velké možnosti editace obrázků Galerie nicméně nenabízí. Můžete je otočit, oříznout, automaticky vylepšit a to je všechno. Pokud chcete víc, budete si muset doinstalovat další aplikace.

Pro přehrávání hudby a videa slouží stejně jako u ostatních Windows Phone 8 smartphonů jediná aplikace nazvaná "Hudba+videa". Hudba je v aplikaci roztříděna podle interpretů, alb, skladeb, žánrů a seznamů stop. Pouze ve filtru skladby je možné označovat jednotlivé skladby, mazat je, přidávat do přehrávání, kopírovat na SD kartu do telefonu. Z přehrávání, pak můžete skladby uložit do vlastního seznamu stop. Při přehrávání hudby si můžete vybrat z formátů MP3, WAV, eAAC+, WMA.

Na rozdíl od nedávno testované Lumie 720 a Lumie 620 však v testovaném modelu nebyla v nastavení položka pro vylepšení zvuku s funkcemi Dolby Headphone a ekvalizérem. Specifikace o tom mlčí, tak je otázka, zda Nokia tyto funkce skutečně vypustila nebo jestli se jedná pouze o nedostatek testovaného kusu.

Co se týče videopřehrávače, tak ten si poradí s formáty mp4, 3gp, wmv, avi. Jeho možnosti jsou však ještě chudší než u hudebního přehrávače. Všechny videa jsou seřazeny do jednoho seznamu a při přehrávání máte k dispozici pouze základní funkce. Podporovány nejsou ani titulky. Poslední položkou aplikace jsou u nás nepříliš rozšířené podcasty.

Fotoaparát

Lumia 520 dostala pětimegapixelový fotoaparát s autofokusem. Jak již jsem říkal v prvních dojmech, je škoda, že fotoaparát tentokrát postrádá přisvětlovací LED diodu. Při delším používání také vyplouvají na povrch další slabiny fotoaparátu. Zatímco při dobrých světelných podmínkách jsem byl se snímky spokojen, barvy byly přirozené a snímky dobře prokreslené, jakmile ubývá světla, jde jejich kvalita rychle dolů.

Nejen, že přibývá v obraze šumu, ale s tím, jak se telefon snaží kompenzovat úbytek světla delšími časy, pro vás bude mnohem těžší udržet fotoaparát v klidu na dost dlouhou dobu, abyste se vyhnuli rozmazání. Při nedostatku světla má také fotoaparát problémy s ostřením.

Co se týče nahrávaného videa, tak telefon zvládá natáčet v rozlišení 720p s 30 snímky za sekundu. I v tomto případě platí to, co u fotografií. Čím lepší světlo, tím kvalitnější video. Na rozdíl od vyšších modelů Lumia 520 také zcela postrádá přední kameru. Například Lumia 620 má sice nepříliš kvalitní přední kameru, ale v každém případě je lepší alespoň nějaká přední kamera než žádná. Takže v tomto je to pro Lumii 520 mínus.

Nokia Lumia 520 (testovací video) – exteriér, 720p

Telefonní funkce

Při testování telefonních funkcí jsem nezaznamenal jediný problém. Ve všech případech jsem protější stranu slyšel čistě a zřetelně a stejně tak mě slyšela i druhá. Bez problémů bylo i telefonování s hlasitým odposlechem, kdy jsem měl telefon položený před sebou na stole nebo držel v natažené ruce. Mikrofon je dostatečně citlivý, takže jsem se k telefonu nemusel naklánět.

Tak jako u ostatních smartphonů s operačním systémem Windows Phone jsou i zde kontakty v hubu Lidé. Nejedná se čistě pouze o telefonní seznam, ale kromě všech informací k jednotlivým kontaktů, zde najdete i jejich aktualizace ze sociálních sítí.

Seznam kontaktů je primárně spojen s vaším účtem od Microsoftu, ale můžete ho svázat i s účtem na Googlu, Facebooku, Twitteru, Linkedin, Skypu a dalšími účty. Pokud je váš kontakt přítomen na více účtech, můžete všechny sloučit do jednoho. Systém vám přitom i napovídá, které kontakty patří dohromady. Velice praktické pak je i možnost filtrování. Pokud například sledujete na Twitteru velké množství účtů, můžete si je odfiltrovat ze seznamu, ale v novinkách se aktualizace z něj stále zobrazují.

K jednotlivým kontaktům můžete přiřadit i vlastní zvonění. Při nastavování zvonění je nicméně možné použít pouze skladby, které se nachází ve složce Ringtones. Stále však nejde přiřadit jako zvonění libovolnou skladbu přímo z hudebního přehrávače, ale i tak se jedná o významný pokrok proti předchozí verzi Windows Phone 7.5.

Jednotlivé kontakty i skupiny můžete připnout jako samostatnou dlaždici pro snadnější přístup na hlavní obrazovku. Kromě fotografie kontaktu se vám na ní bude zobrazovat i poslední status z Facebooku.

Celkově se dá říct, že provázanost kontaktů s účty na sociálních sítích je na mnohem vyšší úrovni než u konkurenčních systémů. Vše funguje, jak má a v případě Facebooku nebo Twitteru se obejdete bez externí aplikace.

Zprávy

Dalším hubem jsou "Zprávy". Kromě SMS a MMS je do něj plně plně integrovaný i chat na Facebooku. Ten však nefunguje někdy zcela spolehlivě. Sám se odpojuje a zprávy do něj chodí se zpožděním.

Všechny doručené zprávy bez ohledu na typ jsou řazeny u jednotlivých kontaktů do konverzací a při psaní můžete pomocí tlačítka se šipkami přepnout, zda chcete chcete odeslat zprávu jako SMS nebo MMS či přes Facebook. V druhé záložce lidé vidíte, pokud jste online, aktuálně přihlášené přátele na Facebooku.

U MMS zase potěší novinka, kterou je sdílení polohy. Do MMS vložíte výřez mapy, a když na ní příjemce klikne, tak se mu v jeho mapové aplikaci okamžitě zobrazí vaše poloha. Z dalších možností nabízí MMS vložení kromě obrázku a videa, také hlasové poznámky a kontaktu.

Při psaní máte k dispozici pouze QWERTZ klávesnici v režimu na výšku i na šířku. V nastavení si můžete stáhnout klávesnice i slovníky pro jednotlivé jazyky. Slovník přitom nejen, že doplňuje slova, ale poměrně spolehlivě opravuje i překlepy. Při psaní pak můžete své zprávy ozvláštnit celou řadou grafických smajlíků.

Co bych však Microsoftu stejně jako v předchozích recenzích vytkl je, práce s doručenkami, které chodí jako samostatné zprávy a řadí se do své vlastní konverzace. Další drobná výtka je na čítač zbývajících znaků objeví teprve až když zbývá posledních 70 znaků. Naštěstí už ale nechybí například koncepty.

Co se týče emailů, tak ty se v hubu nesdružují, ale mají svou vlastní aplikaci. Při nastavení se u každé schránky vytvoří vlastní položka v menu. Pokud by vám to však nevyhovovalo, tak si můžete vytvořené schránky sloučit do jedné. Při psaní emailu můžete jako přílohu přiložit pouze fotografii. V případě jiných typů souborů na to musíte jít oklikou přes položku sdílení v konkrétní aplikaci.

Další výtku bych směřoval na samotný vzhled aplikace. Zatímco výpis emailu můžete mít černý s bílým písmem, pokud email rozkliknete, tak i v tmavém tématu bude bílý podklad s černým písmem. Jak už jsem několikrát opakoval v předchozích recenzích, tento rozpor na mě působí nekonzistentním dojmem.

Organizační funkce

Základem organizačních funkcí ve Windows Phone 8 je Kalendář, který nabízí měsíční náhled, denní náhled, samotnou agendu a seznam událostí. Týdenní náhled bohužel chybí. Aplikace nabízí možnost mít současně několik různých kalendářů, například soukromý a pracovní, které jsou barevně odlišeny. Při zadávání nové události do kalendáře si pak můžete vybrat, do kterého chcete událost uložit.

Přesto bych měl ke kalendáři několik výtek. Jedná se zejména o nepříliš povedený měsíční náhled, který zbytečně plýtvá místem. Náhled kalendáře je malý a pod ním je zbytečně mnoho prázdného místa, kde by docela dobře mohl být alespoň seznam událostí vybraného dne.

Další věc, kterou bych kalendáři vytkl, je jeho dlaždice, která ani ve svém největším rozměru neobsahuje více než jednu událost, přestože by se tam vešlo mnohem víc. Naštěstí si lze ze Store stáhnout aplikace, které to umí.

V případě kancelářských dokumentů, zde se naplno projevuje síla Microsoftu, kterou mohou uživatelé Androidu a iOS jen tiše závidět. V základní výbavě nabízí Windows Phone 8 aplikaci Office, která si poradí s dokumenty Word, tabulkami Excel a prezentacemi PowerPoint, které kromě prohlížení můžete i editovat nebo vytvářet nové.

Dokumenty můžete třídit nebo jednotlivé připnout jako dlaždice na plochu. Samozřejmostí je také sdílení e-mailem, pomocí Bluetooth či na SkyDrive, ze kterého si můžete přímo v aplikaci soubory zobrazit.

Mezi organizačními funkcemi nechybí prohlížeč PDF souborů, opakované budíky, kterým můžete přiřadit vlastní zvonění a popis, kalkulačka a poznámkový blok One Note, který je synchronizovaný s poznámkami ve SkyDrive. Poznámky nemusí být přitom pouze písemné, ale můžete použít i fotografie nebo hlasové poznámky.

Z dalších zajímavých funkcí mohu zmínit ještě aplikaci Peněženka, která slouží k soustředění informací o platebních kartách a členských průkazkách. V aplikaci navíc můžete sledovat zůstatky a transakce karet, nastavit karty na nákup aplikací a her nebo sledovat místní výhodné nabídky. O svá data se přitom nemusíte bát, protože jsou chráněná pinem.

Pokud máte děti a bojíte se půjčovat jim telefon, aby vám v něm nenapáchaly neplechu, pak jistě oceníte funkci Dětský koutek. S její pomocí si nastavíte přesně to, co vaše ratolest s telefonem může dělat. Určíte, jaké aplikace smí používat, jakou hudbu nebo videa si může pustit. Také v tomto případě je vše chráněno heslem bez něhož se do standardního prostředí telefonu nikdo nedostane.

V předchozích recenzích jsem se zmiňoval i o funkci obnovení, která dokáže obnovit nastavení, automaticky stáhne a nainstaluje všechny aplikace, obnoví SMS, MMS, Facebook chat, historii volání, všechny sociálních sítě, emailové schránky i oblíbené položky prohlížeče. Zatímco zálohování včetně automatického nahrávání fotografií a videa na SkyDrive funguje, ale, protože je testovaný kus předprodukční vzorek, chybí mu mimo jiné právě automatické obnovení. Není však domnívat se, že u prodejních kusů bude fungovat jinak než u ostatních modelů.

Exkluzivní aplikace od Nokie

Ze všech výrobců smartphonů s operačním systémem Windows Phone je Nokia nejaktivnější, co se týče produkování bonusových aplikací. Z nich jsou v telefonu předinstalovány navigačních aplikací Here Maps a Here Drive, a dále aplikace Angry Birds Roost, která je věnovaná oblíbené hře, dvě aplikace rozšiřující možnosti fotoaparátu - Panorama, Smart Shoot (Chytrý fotoaparát), Přenos mých dat a aplikace Nokia Care, která obsahuje tipy a triky pro využití možností smartphonu s Windows Phone. Tyto aplikace v tomto případě chyběly, ale ve finální verzi by chybět neměly.

Další bonusové aplikace od Nokie si můžete stáhnou ze speciální kolekce ve Windows Phone Store. Mezi ty nejzajímavější patří například Cinemagraph, Tvůrčí Studio, PhotoBeamer, které využije při práci s obrázky, nebo internetový prohlížeč XPRESS, který funguje podobně jako Opera Mini, a internetové stránky předtím než se dostanou do vašeho telefonu zkomprimuje na serverech Nokie.

Navigace

Po navigační stránce je na tom Lumia 520 stejně jako vyšší modely. Kromě amerického systému GPS podporuje i ruský GLONASS. K dalšímu zpřesnění polohy pomáhá i funkce A-GPS a využití informací o Wi-Fi. Díky tomu trvá nalezení polohy v průměru 10 - 20 sekund a telefon svou pozici drží i ve městě mezi vysokými budovami, kde není zcela ideální výhled na oblohu.

Jak již jsem zmínil v úvodu, námi testovaný předprodukční kus neobsahoval žádný navigační software. Mapy šly bez problémů doinstalovat z Windows Phone Store, ale musel jsem se obejít bez aplikace HERE Drive. Z předchozích recenzí vyšších Lumií si však mohu udělat obrázek o tom, jak navigace funguje, a věřím, že bude fungovat obdobně bezproblémově.

Pokud jste příznivce bonusové aplikace HERE City Lens, která funguje na principu augmented reality, a na displeji přes reálný obraz zobrazuje informace o bodech zájmu, tak vás musím zklamat. Telefon bohužel neobsahuje elektronický kompas, takže aplikaci ani nenainstalujete.

Datové funkce a internet

Tak jako ostatní Lumie i Lumia 520 funguje kromě GSM i v síti 3G a podporuje rychlá mobilní data HSDPA, které umožňují download rychlostí až 21,1 Mb/s, a HSUPA s rychlostí downloadu až 5,76 Mb/s. Nechybí samozřejmě Wi-Fi ve verzích IEEE 802.11 b/g/n, Bluetooth 3.0 s A2DP. Jen je škoda, že na rozdíl od ostatních Lumií zde inženýři Nokie ve snaze ušetřit tentokrát vynechaly podporu bezdrátové technologie NFC.

K počítači však můžete telefon samozřejmě připojit přes microUSB 2.0. Paměť telefonu i paměťová karta se, tak jako u ostatních chytrých telefonů s Windows Phone 8, zobrazí jako multimediální zařízení.

Pro prohlížení internetu nabízí Lumia 520 ve Windows Phone 8 standardní Internet Explorer, který nabízí celou řadu nastavení. Vybrat si můžete, zda preferujete mobilní verzi webu nebo verzi pro stolní počítače, zda chcete přijímat soubory cookie, můžete si vybrat výchozího poskytovatele vyhledávání a další.

Nechybí ani možnost vymazat osobní data z prohlížeče. Internet Explorer nabízí možnost otevření oken. Práce s prohlížečem je intuitivní a prohlížeč se ani při více otevřených oknech nezadýchává. Otevřená okna si můžete zobrazit v náhledech, kdy se na stránku vejdou tři řady po dvou oknech. Jak už jsem uvedl výše osobní data z prohlížeče jsou také zálohovány na SkyDrive.

Závěr

Nokia Lumia 520 je povedený telefon s líbivým designem, který nabídne stejný procesor, velikost RAM a interní paměť jako vyšší modely. Díky tomu a odladěnému systému se vám do rukou dostane svižný telefon, u kterého si nebudete muset stěžovat na pomalý systém a zasekávání se, jako je tomu u některých smartphonů s Androidem v této cenové kategorii.

Přesto to však Lumia 520 nebude mít jednoduché. Na českém trhu bude startovat za 4 290 Kč, což je o rovných 1500 Kč méně než za vyšší Lumii 620. Otázka však je, zda omezení, ke kterým inženýři Nokie sáhli, za tuto úsporu stojí. Bezdrátová data NFC možná snadno oželíte, ale bolestivější je zejména chybějící LED dioda u zadního fotoaparátu. Zamrzí také absence přední kamery.

Konkurence

Hlavní konkurencí Lumie 520 bude zejména druhý nejlevnější smartphone s Windows Phone 8 na českém trhu Huawei Ascend W1, který se v současnosti prodává v průměru za 4873 Kč. Stejně jako Lumia 520 nabízí čtyřpalcový displej s rozlišením 800 x 480 pixelů. Má však o něco silnější dvoujádrový procesor (1,2 GHz). Nabízí rovněž 512 MB, ale má pouze poloviční, 4 GB, interní paměť. Dále nabízí pětimegapixelový fotoaparát s LED diodou a NFC.

Další konkurencí s Windows Phone 8 je již zmiňovaná Nokia Lumia 620, která se oficiálně prodává za 5790 Kč. Proti Lumii 520 má menší, 3,8" displej, který používá horší technologii TFT doplněnou však o technologii ClearBlack. Jinak je však po hardwarové stránce shodná. Má však navíc LED diodu u zadního fotoaparátu, přední kameru a NFC.

Mezi smartphony s Androidem je konkurence o poznání širší. Zmínit můžeme například Sony Xperia Miro, který stojí v průměru 4661 Kč. Tento stylový tenký telefon nabízí úzké propojení s Facebookem. Je vybavený však pouze 3,5" TFT displejem s rozlišením 480 x 320 pixelů, jednojádrový procesor taktovaný na 800 MHz, 512 MB, pětimegapixelový zadní fotoaparát i přední kameru.

O poznání lépe je vybavena novinka Huawei Ascend Y300, která nabízí stejně jako Lumia 520 4" displej s rozlišením 480 x 800 pixelů, dvoujádrový gigaherzový procesor a 512 MB. Má však pouze 4 GB velkou interní paměť. K pětimegapixelovému zadnímu fotoaparátu však má i LED diodu a je vybaven i VGA přední kamerou. Za Huawei Ascend Y300 zaplatíte v průměru 3856 Kč.

Mezi Samsungy můžete sáhnout například po modelu Galaxy Fame za 4799 Kč, který je vybavený 3,5" TFT displejem s rozlišením 480 x 320 pixelů, jednojádrovým procesorem taktovaným na 1 GHz, 512 MB a 4 GB interní paměť. Jeho zadní fotoaparát nabízí rozlišení 5 Mpx a přední kamera VGA.

Zajímavou volbou je i ZTE Grand X IN za v průměru 4860 Kč. Ten se od ostatních liší zejména tím, že o jeho chod se stará procesor Intel Atom, který je taktovaný na 1.6 GHz. Doplňuje ho 1 GB RAM. Interní paměť má kapacitu 4 GB. Dále telefon nabízí jemný 4,3" TFT displej s rozlišením 540 x 960 pixelů a osmimegapixelový fotoaparát.

Technické parametry Nokia Lumia 520

Kompletní specifikace
Konstrukce119,9 × 64 × 9,9 mm, 124 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 936), , autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8227, CPU: 2×1 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémWindows Phone 8.1
Akumulátor1 430 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:56 hodin
Dostupnostčerven 2013,
nokia-lumia-520
Klady
  • dobrá výdrž
  • příznivá cena
  • odladěný systém
  • kvalitní displej
  • Kvalitní zpracování
Zápory
  • chybějící NFC
  • slabší fotoaparát
  • chybějící přední kamera
  • chybějící LED dioda zadní fotografie
Diskuze ke článku
Velda
Dobrý den.

Matný plast určitě nezpůsobuje, že otisky neulpívají ale pouze to, že nejdou vidět. To, jak jste se vyjádřil vy – to se jedná o oleofobní úpravu, tedy ochranu proti ulpívání otisků prstů nebo mastnoty obecně a v praxi stejně moc dobře nefunguje. :-D

Jinak myslím, že Nokii se konečně podařilo přinést WP telefon za lidové ceny. U Androidu použitelné telefony začínají teprve na 3500 Kč, ale radši až na těch 4000 Kč. Takže by se konečně mohl WP rozšířit i do nižší třídy. :-)
micro
Nokii 520, nikde nemají, je vyprodaná. Ať si Androidi řikaj co chtěj, ale je to konkurence. Určitě si nějakou lumii koupím. M
Oliver
Veľmi sa mi páči Nokia Lumia 520 po tej vzhľadovej stránke... Aj rýchlosť softvéru sa mi páči. Som len bežný uživateľ, takže mi nevadí tá vypustená LED DIÓDA, PREDNÁ KAMERA a už vôbec nie to NFC.

Jednoducho, telefón si kúpiť chcem a aj si ho kúpim, len zamrzí, že vlastné pozadie si môžem dať len na zamykaciu obrazovku. :)
Tomáš
Krásny mobil škoda že nema LED blesk ale v tomto nevýhod nevidim , čakame do 24.06. a cena 150€ je úžasna za telefon s 2 jadrom dobrým dsplejom... :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze