Nokia G42
recenze

Nokia G42

Fialová kráska s tříletou zárukou
4

Nejnovější smartphone značky Nokia přináší kromě širokých možností uživatelských oprav také stylový design a ověřený procesor od Qualcommu. Jak se novinka osvědčila v průběhu testování?

Nokia G42 ve fialovém odstínu „So Purple“ je ukázkou toho, že ani telefon nižší střídy nemusí vypadat nudně a působit lacině. Novinka, která se na našem trhu prozatím neprodává, rovněž láká na tříletou záruku a po vzoru levnější Nokie G22 i uživatelskou opravitelnost. Bude to však stačit na úspěch?

Nokia G42 5G – videorecenze

Technické parametry Nokia G42

Kompletní specifikace
Konstrukce165 × 75,8 × 8,6 mm, 193,8 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP52
DisplejTFT IPS, 6,56" (1 612 × 720 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 1 080 × 1 920 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 480+,
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 13
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnost, 6 000 Kč

Obsah balení: už jen ten kabel

Nokia je jednou z environmentálně smýšlejících značek, tomu odpovídá i samotné balení. V krabičce z recyklovaného papíru se tak kromě telefonu nachází již jen kabel, který alespoň osazen moderním USB-C na obou koncích.

Nokia G42
Líbilo se nám
  • environmentální balení

Konstrukční zpracování: fialová byla skvělá volba

Hlavní zbraní z hlediska designu je u testované varianty „So Purple“ samotné barevné provedení. Přiznám se, že pro fialovou na telefonech mám trochu slabost (tuto barvu umělo u telefonů efektně využívat například Sony), neboť obvykle představuje kompromis mezi relativním konzervatismem se špetkou neotřelosti. To je i případ Nokie G42, která do světa nijak nekřičí „jsem tady, podívejte se na mě“, ale jakmile si jí všimnete, rádi jí věnujete druhý a možná i třetí pohled. Fialová tomuto smartphonu zkrátka sluší a velkou měrou se na tom podílí i lehce třpytivé provedení zad, která jsou však ale jinak matná, díky čemuž je nerozhází nevzhledné otisky a odpadá i potřeba (častého) leštění.

Po konstrukční stránce je Nokia G42 naprostou klasikou v této třídě, nepřekvapí tak plastové rámečky či pouze základní haptická odezva. Do slotu na levém boku lze vměstnat dvě nanoSIM, případně kombinaci microSD a nanoSIM, ovšem dostat do telefonu zároveň dvě nanoSIM a paměťovou kartu již možné není. Netřeba asi dodávat, že eSIM podporována není. Čeho si lze naopak všimnout na spodní straně, je 3,5mm jack. Drobnou pochvalu si pak zaslouží mobil za odolnost IP52, která je sice pouze základní (bohatě však postačí proti mírnějšímu dešti), ale velké množství konkurentů touto certifikací nedisponuje vůbec.

Mnoho co vytknout nelze ani z hlediska umístění fyzických tlačítek na pravém boku, která by mohla být možná o dva až tři milimetry níže, ale i v současné podobě jsem na ně byl schopen komfortně dosáhnout. Čtečka otisků prstů ve vypínacím tlačítku funguje spolehlivě a na danou cenovou třídu má i odpovídající prodlevu (tedy skutečně drobnou prodlevu mezi přiložením prstu a odemknutím zařízení).

Vyměňujeme baterii Nokie G22, zvládnete to taky?

Velkou předností Nokie G42 má pak být možnost si uživatelsky vyměnit baterii, displej či konektor, což mají být dle výrobce hlavní důvody pro výměnu stávajícího telefonu za nový. K tomuto zařízení jsem sice v rámci testování neobdržel sadu od iFixit, postup výměny je však identický jako u Nokie G22, kde jsem měnil baterii, doporučuji se tedy podívat na přiložené video.

Líbilo se nám
  • velmi povedené barevné provedení
  • zvýšená odolnost IP52
  • komfortně umístěná čtečka
  • možnost si svépomocí vyměnit baterii, displej a konektor (bez ztráty záruky)

Displej: 90 Hz a technologie IPS LCD

V oblasti displeje se evidentně Nokia rozhodla recyklovat panel z Nokie G22, tedy 6,5" IPS LCD obrazovku s 90Hz obnovovací frekvencí a maximálním jasem 500 nitů, který občas nemusí být na ostrém sluníčku zcela dostačující a viditelnost může být trochu problém. Zklamáním v cenové třídě okolo šesti tisíc korun je pouze HD+ rozlišení (1 600 × 720 pixelů), pochválit lze naopak přítomnost Gorilla Glass 3. To má být mimochodem stále nejtvrdším sklem v nabídce značky Corning, vysoká tvrdost však rovněž znamená, že je křehčí, tedy i náchylnější k prasknutí po pádu.

Počítejte ale se zastaralejším kapkovitým výřezem a vcelku širokou bradou. V nastavení lze v telefonu aktivovat funkci vždy zobrazovat čas a informace, která by měla fungovat obdobně jako Always-On. Z dalších možností je v nastavení kontrola telefonu zvednutím či možnost probudit obrazovku dvojitým poklepáním. Nakonec dodám, že automatická regulace jasu fungovala bez problémů, velmi svižně a spolehlivě.

Líbilo se nám
  • ochrana Gorilla Glass 3
  • 90Hz panel
Nelíbilo se nám
  • pouze IPS LCD s nižším rozlišením
  • širší brada a kapkovitý výřez
  • občas horší čitelnost

Zvuk: stále jen mono

Obdobně jako Nokia G22, i model G42 je vybaven jediným hlasitým reproduktorem pouze průměrné kvality, který nijak neoslní ani maximální hlasitostí. Situaci může mírně zachránit přítomnost 3,5mm jacku.

Líbilo se nám
  • 3,5mm jack
Nelíbilo se nám
  • pouze jeden reproduktor

Výkon hardwaru: jistota od Qualcommu?

Na rozdíl od procesoru Unisoc u modelu G22 vsadila Nokia G42 na čipset Snapdragon 480+ 5G od Qualcommu, který je vyroben 8nm procesem a oproti řešení od Unisocu má mnohem více výkonu. Ačkoliv lze čistě po stránce hrubého výkonu najít v dané cenové třídě jistě i lepší alternativy, použitý procesor nelze nijak kritizovat, neboť zvládá zajistit svižný chod smartphonu a rozchodí i nějaké méně náročné hry díky GPU Adreno 619. V kombinaci s 6 GB RAM a 128GB úložištěm rozšířitelným až o 1 TB skrze paměťovou kartu si tak nelze na Nokii G42 po stránce výkonu jakkoliv stěžovat a nenáročným uživatelům, na které cílí, poslouží bez problémů.

Líbilo se nám
  • dostatek výkonu
  • paměťové karty o velikosti až 1 TB

Výdrž baterie: tři dny na jedno nabití

Baterie je o zanedbatelných 50 mAh menší než ta u modelu G22, přesto však díky použitému čipsetu nabídne delší výdrž na nabití. Výrobce konkrétně slibuje tři dny na plné nabití a tento údaj mohu potvrdit za předpokladu, že Nokii G42 nevnímáte například jako herní telefon, na kterém budete velmi často hrát, což by mohl být scénář u dětí. Třídenní výdrže na plné nabití není problém dosáhnout při běžném používání, tedy e-mailová aplikace, prohlížeč, občas fotoaparát, nějaká ta videa a chatovací aplikace. Nabíjení (výhradně drátové) maximálním výkonem 20 W (nechybí dokonce ani podpora Power Delivery 3.0) pak doplní energii z 0 do 100 % zhruba za hodinu a půl.

Líbilo se nám
  • velmi dlouhá výdrž na nabití

Konektivita: základ, který je potřeba

Po stránce konektivity se lze těšit na 5G, Bluetooth 5.1, GPS, GLONASS, BDS či Galileo, ale i připravenost na Wi-Fi 6. Ve výbavě dále najdeme NFC pro bezkontaktní placení či možnost rychlého spárování a další scénáře. Výrobce dokonce nezapomněl ani na podporu FM rádia.

Líbilo se nám
  • bezproblémová konektivita
  • nechybí FM rádio

Fotoaparát: v hlavní roli 50Mpx snímač

Výrobce osadil Nokii G42 celkem čtyřmi snímači, reálně však budete zřejmě používat pouze jeden, a to hlavní 50Mpx fotoaparát, viz tabulka s parametry.

Hlavní fotoaparát Makro objektiv Hloubkový objektiv Čelní kamerka
Rozlišení 50 Mpx 2 Mpx 2 Mpx 8 Mpx
Světelnost objektivu f/1.8 ? ? f/2.0
Velikost snímače 1/2,76" ?" ?" ?"
Velikost pixelů 0,64 µm ? µm ? µm ? µm
OIS bez stabilizace bez stabilizace bez stabilizace bez stabilizace
Typ ostření AF fixní ostření fixní ostření fixní ostření

Zřejmě nikdo nehledá u cenově dostupného smartphonu extra dobrou fotovýbavu, přesto mám pocit, že se Nokia mohla snažit o trochu víc a dvojici 2Mpx senzorů nahradit třeba 8Mpx ultraširokoúhlým objektivem. Bohužel tomu však tak není a fotovýbava je identická s levnější Nokií G42. Kromě výtky za vcelku zbytečné 2Mpx snímače a slabší selfie kamerku, z níž až příliš často lezou neostré snímky (pevný úchop při focení selfie a setrvání ve statické pozici tak hraje velmi důležitou roli) si však na primární snímač nemohu stěžovat. Líbí se mi střídmější, ale nikoliv nudné barevné podání, ve většině případů i věrné vykreslení oblohy s mraky a také slušné množství detailů. Telefon navíc (na rozdíl od mnohé konkurence) agresivně nedoostřuje a i dvojnásobný digitální zoom má snesitelnou kvalitu. Na videu je bohužel znát absence stabilizace, takže je při držení telefonu jednoruč dost roztřesené, alespoň lze však natáčet s 60 FPS (pochopitelně však jen ve Full HD).

Ukázka snímků z hlavního snímače (včetně portrétního režimu) s dvojnásobným a maximálním osminásobným přiblížením
Ukázka nočních snímků včetně nočního režimu a režimu stativu
Ukázka selfie snímku, makro režimu a portrétního záběru

Nokia G22 1080p 60 FPS

Líbilo se nám
  • ucházející primární snímač
Nelíbilo se nám
  • zbytečné 2Mpx senzory

Software: záruka Androidu 15

Nokia G42 má přislíbeny dvě velké aktualizace operačního systému, což znamená, že se dostanete (minimálně) na Android 15. V telefonu nainstalovaný Android 13 má rovněž garanci tří let bezpečnostních aktualizací. Na začátku července pak v zařízení byly květnové bezpečnostní záplaty. Velkou předností, ne tak úplně týkající se softwaru, je i nadstandardní tříletá záruka či čistý Android bez těžkých nadstaveb.

Líbilo se nám
  • dvouletá softwarová podpora
  • čistý Android
  • tříletá záruka

Zhodnocení

Nokia G42 je zajímavou volbou pro ty, kteří ocení nadstandardní tříletou záruku či možnost si sami vyměnit vybrané komponenty. Telefon také neudělal chybu jako předchůdce a dorazil již s moderním Androidem 13, což je i s ohlédnutím na garanci dvou velkých aktualizací OS a tří let bezpečnostních záplat jistě zajímavá přednost. Zařízení neschází ani dostatek výkonu a ve fialové „So Purple“ mu to i velice sluší, zamrzí však slabší HD+ displej či jen jeden hlasitý reproduktor. Pokud však bude mít Nokia G42 předpokládanou prodejní cenu okolo 6 tisíc korun, myslím si, že má solidně našlápnuto a osloví díky několika specifickým výhodám řadu uživatelů.

Konkurence

Pokud hledáte kvalitnější displej s vlajkově tenkými rámečky, 108Mpx snímač či rychlejší nabíjení + podporu bezdrátového nabíjení, zkuste Infinix Note 30 Pro.

Infinix Note 30 Pro

Rozměry168,5 × 76,5 × 8,5 mm, 205 g
DisplejAMOLED, 6,67" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát108 Mpx
ProcesorMediaTek helio G99,
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh

Za cenu okolo 6 tisíc korun lze pořídit i loňský Samsung Galaxy A33 s kvalitnějším displejem, lepší fotovýbavou či odolností dle IP67.

Samsung Galaxy A33 5G

Rozměry159,7 × 74 × 8,1 mm, 186 g
DisplejSuper AMOLED, 6,4" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 1280,
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh

Foto: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz

nokia-g42
Klady
  • dlouhá softwarová podpora + tříletá záruka
  • dostačující výkon
  • dlouhá výdrž
  • povedené barevné provedení
Zápory
  • zbytečné 2Mpx fotoaparáty
  • pouze jeden hlasitý reproduktor
  • slabší HD+ displej
Diskuze ke článku
Jan Kasik
Jan Kasik
Za menší cenu prodávalo O2 o něco lepší Motorolu G51 5G. ale 2 kusy :-)
Tomáš Stříbrný
Tomáš Stříbrný
Docela mě pobavil ten "stylový design". Dobrý bože, dyť je to klasická levná asijská placka😃Neříkám, že je to špatně, ale nazývat to stylovým designem...
Standa Jandečka
Standa Jandečka
Naposledy upraveno: 9. 7. 2023 16:50
Tzv.předávám mobily v rodině dál ( vidím to i v okolí) a i pětileté bez problému slouží, takže tento směr je takovy divný....
Pc Wifi
Pc Wifi
ten telefon je nesmysl... ale to HMD umi vyrobit a na to jen prdnou ten napis NOKIA a vosolit cenu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze