Nokia Bluetooth Headset Reaction BH-907
recenze

Nokia Bluetooth Headset Reaction BH-907

11

Dnešní recenze bude opět zaměřená na příslušenství k mobilním telefonům. Tentokrát jsme vyzkoušeli nejnovější Bluetooth sluchátko od společnosti Nokia, které je nabité moderními technologiemi. Umí se s telefonem párovat prostřednictvím NFC a samo pozná, že jste si ho vložili do ucha. Co dalšího ještě umí a jak jsme s ním byli spokojeni?

Pokud hledáte nějaké Bluetooth sluchátko pro váš mobilní telefon, pak se vám jistě bude líbit tento nový produkt od společnosti Nokia. Jedná o hezké, moderní a bezvadně fungující Bluetooth sluchátko, které skvěle padne do ucha a velmi jednoduše se používá. Pravda, je dražší než většina ostatních modelů, za své peníze ale dostanete funkce, která levnější sluchátka nemají.

Oficiální fotografie

Obsah balení

  • Bluetooth headset BH-907
  • 3 různé velikosti koncovek do uší
  • Držák na ucho
  • Stojánek na stůl
  • Plastové pouzdro
  • USB nabíjecí adaptér
  • microUSB kabel
  • Nabíječka do auta
  • Stručná příručka a bezpečnostní pokyny

Design, konstrukce

Bluetooth headset Nokia BH-907 má jednoduchý a elegantní design, je vyroben z plastu černé barvy. Na přední delší straně je plast lesklý, ostatní části jsou z plastu matného, na dotyk působí jako lehce pogumovaný. Rozměry sluchátka jsou 14 x 27 x 66 milimetrů, váží pouze 10 gramů (včetně baterie).

Pro zapnutí sluchátka slouží přepínač na spodní straně, mimo něj se na něm nachází ještě dvě další hardwarová ovládací tlačítka.

Zajímavě vypadá gumový nástavec, co se dává do ucha. Na rozdíl od jiných podobných nástavců obsahuje ještě gumový kroužek, díky němuž drží sluchátko v uchu mnohem jistěji. Kroužek se opírá o část vnitřní strany boltce a tlačí proti sluchátku, čímž zamezuje, aby se v uchu hýbalo. Pokud máte ale obavu, že vám sluchátko z ucha vypadne, můžete využít dodávaný držáček, který nacvaknete na sluchátko a zaháknete si ho za ucho.

Na vnější lesklé straně sluchátka se nachází „displej“. Nejásejte ale předčasně, ty uvozovky mají své opodstatnění. Tento displej zobrazuje jen a pouze úroveň nabití, nejedná se proto o displej v pravém slova smyslu. Tato indikace nabití se zobrazí při každém zapnutí headsetu hardwarovým tlačítkem, či při „pohlazení“ jeho vnější části prstem.

Ovládání je velmi jednoduché

Pro ovládání sluchátka bohatě postačují dvě hardwarová tlačítka. To, které se nachází na konci, slouží pro příjem hovoru, druhé tlačítko na boční straně slouží pro přístup do menu.

Do menu se dostanete dlouhým stiskem tlačítka na boční straně. Jak se v menu orientujete, když sluchátko nemá alfanumerický displej? Jednoduše, ženský hlas vám předčítá položky menu a vy na ně stiskem tlačítka reagujete, podobně jako když se dovoláte například na infolinku mobilního operátora. Menu je velmi stručné, můžete v něm aktivovat párování, vypnout detekci vložení do ucha, vypnout hlasového průvodce či obnovit tovární nastavení.

Hlasitost se reguluje pomocí dvou senzorových tlačítek na přední straně lesklé straně.

Kvalita zvuku

Sluchátko má na svém těle celkem 3 mikrofony, s jejich pomocí dokáže velmi dobře odfiltrovat rušivé zvuky z okolí. Ocení to i druhá strana, nebude mít problém vám porozumět. Kvalita zvuku, kterou slyšíte ve sluchátku, je nadprůměrná, nesetkal jsem s žádnými nežádoucími zvuky ani se zkreslením. Není problém na tomto sluchátku poslouchat například i hudbu z vašeho telefonu, pokud vám tedy nebude vadit, že přednes bude pouze monofonní do jednoho ucha. Jen se budete muset smířit s tím, že basová složka hudby bude velmi nevýrazná, sluchátko je stavěno tak, aby nejlépe byly slyšet středové frekvence, které jsou typické pro hlas. Hlasitost zvukového výstupu je dostatečná na to, abyste zřetelně slyšeli i v rušném prostředí.

Automaticky rozpozná vložení do ucha

Bluetooth Headset Nokia BH-907 disponuje zajímavou funkcí, kdy rozpozná vložení do ucha a jeho následné vyjmutí. Pokud je sluchátko položeno například na stole a máte příchozí hovor, po vložení do ucha se sluchátko zaprvé samo spáruje s telefonem a zadruhé rovnou přijme hovor. Po vyndání sluchátka z ucha se odpojí od telefonu a přepne do úsporného režimu, což výrazně šetří energii.

Na jakém principu automatické rozpoznávání pracuje? Myslím, že by to mohlo být na základě tlakového senzoru, který je pravděpodobně umístěn na části, kterou si vkládáte do ucha, případně v kombinaci s akcelerometrem. Zkusil jsem, když jsem měl sluchátko mimo ucho a sundaný gumový nástavec, byť jen velmi slabě na sluchátko zatlačit a začalo se připojovat stejně, jako když jsem ho do ucha vložil. Na 100 % si tím ale samozřejmě jistý nejsem. Když jsem část, co se dává do ucha, podrobněji zkoumal, neviděl jsem ale nic mechanického, co by tlakový senzor připomínalo. Každopádně to funguje spolehlivě.

Možnost připojení 2 zařízení současně

Výbornou funkcí tohoto sluchátka je možnost současného připojení dvou telefonů. Stačí se s každým jednou spárovat, po zasunutí sluchátka do ucha vám bude oznámeno připojení prvního i druhého zařízení. Jak to posléze funguje v praxi?

Pokud na obou telefonech začnete telefonovat či například přehrávat hudbu, tak je ve sluchátku neuslyšíte oba najednou, vyhraje ten telefon, který se sluchátkem začal komunikovat jako první. Hned po ukončení komunikace prvního telefonu se sluchátkem uslyšíte druhý telefon.

Můžete se během hovoru mezi telefony přepínat i manuálně, stačí dlouze na sluchátku podržet tlačítko pro příjem hovoru.

Možnost připojení dvou telefonů najednou se mi moc líbí. Hodně uživatelů dva telefony vlastní a sluchátko Nokia Reaction nabízí maximálně jednoduchý způsob, jak s nimi komunikovat. Jednodušší už to prostě být nemůže.

K čemu je Bluetooth sluchátku NFC?

Trochu kontroverzní technologií, kterou sluchátko podporuje, je NFC (Near Field Communication). Samotné NFC nijak samozřejmě nezavrhuji, nic proti němu nemám, ale jeho přítomnost a využití na sluchátku je dle mého zcela zbytečná. Slouží vyloženě jen k prvnímu spárování telefonu a sluchátka, poté už ji nikdy nevyužijete. Stejně tak totiž můžete obě zařízení spárovat jednou klasicky ručně přes vyhledání Bluetooth zařízení. Kdyby se sluchátko prodávalo bez NFC, jistě by bylo o nějakou stokorunu levnější. Nicméně v reklamních materiálech zmínka o NFC působí jistě výborně, málokterý jiný Bluetooth headset ho má.

A jak párování pomocí NFC probíhá v praxi? V telefonu je nutné mít aktivní Bluetooth a NFC. Nasadíte si headset na ucho (abyste slyšeli hlasové příkazy), z menu zvolíte funkci párování. Jakmile budete vyzváni k párování, máte 6 vteřin na to, aby se vám spárování pomocí NFC podařilo. Vytáhnete rychle sluchátko z ucha a začnete s ním rejdit po telefonu, abyste dostali obě NFC antén do blízkosti. Mezi tím 6 vteřin uplyne a sluchátko vám lakonicky oznámí, že žádné zařízení nebylo nalezeno. Akci opakujete podruhé se stejným výsledkem a začnete být na hlas slečny z menu alergičtí. S trochou snahy se vám to na třetí pokus povede a vy si říkáte, o co jednodušší a rychlejší by bylo klasické manuální spárování přes Bluetooth.

Baterie, napájení

Sluchátko obsahuje nevyměnitelný dobíjecí akumulátor s kapacitou 95 mAh. Vydrží přibližně 6 hodin hovoru či 12 – 15 dní v pohotovostním režimu. Pokud ho budete umísťovat do dodávaného držáku, prodloužíte pohotovostní výdrž až na 3 měsíce (držák sluchátko při vložení vypne a při vysunutí zapne).

Pokud chcete orientačně vědět, jak dlouho můžete sluchátko používat pro hovor, stačí ho dát do ucha a „pohladit“, stejně jako když chcete na displeji zobrazit stav nabití. V tomto případě vám stav nabití bude sdělen za pomocí hlasu, například „můžete hovořit ještě 5 hodin“.

Dobíjení buď probíhá za pomoci dodávaného nabíjecího USB adaptéru nebo skrze klasickou microUSB nabíječku.

Spotřeba sluchátka je 50 mW v aktivním módu a 1,5 mW v pohotovostním režimu.

Aktualizace firmware už není výsadou jen telefonů

Zajímavostí je fakt, že u tohoto sluchátka můžete aktualizovat firmware. Pro tento účel si musíte stáhnout z webových stránek Nokia příslušný software. Aktualizace probíhá prostřednictvím USB kabelu.

Funguje téměř na všech telefonech

Pokud se vám headset líbí a chtěli byste si ho pořídit, pak je důležité vědět, že funguje samozřejmě i s jiný i telefony, než jen s Nokiemi. Stačí, aby váš telefon uměl Bluetooth ve verzi 1.1, 1,2, 2.0, 2.1, 3.0 a podporoval Handsfree Profile 1.5 a/nebo Headset Profile 1.1.

Já jsem ho zkoušel na telefonech Nokia C7 (umí NFC) a iPhone 4, na obou z nich fungoval bez sebemenších problémů.

Závěr

Bluetooth headset Nokia Reaction BH-907 je povedeným příslušenstvím k vašemu mobilnímu telefonu. Je nabitý nejmodernějšími technologiemi, sám pozná, že jste si ho vložili do ucha, s telefonem se umí spárovat prostřednictvím NFC a má slušnou výdrž na jedno nabití. Nepatří na druhou stranu k nejlevnějším a Nokia si za toto všechno nechává samozřejmě slušně zaplatit. Během našeho testování na něj byl vždy spoleh, fungoval bez problémů za každých okolností. Chcete-li si udělat radost investicí do dražšího Bluetooth sluchátka, mohu vám Nokia BH-907 vřele doporučit.

Klady
  • Rozpozná vložení do ucha, automaticky přijme hovor
  • Jednoduché ovládámní
  • Bohaté příslušenství
  • Umí pracovat s dvěma telefony najednou
Zápory
  • Displej zobrazuje pouze stav baterie
  • Vysoká cena
Diskuze ke článku
milda
A kde je ono stereo?
Jana Hulínská
Nevíte jestli to mluví česky ?
Jarda
Sluchatko zacne komunikovat cesky pouze pokud si stahnete a nahrajete cesky firmware. Sluchatko nedrzi dobre v uchu a ta spona za ucho nestoji za nic. Kvalita zvuku take yadna slava. Jedine dosah je to co na sluchatku chvalim. Sluchatko prodam a vratim se zpet k Plantronics.
Mates
Vyzera to dobre, no osobne si vyberam Plantronics Voyager Legend.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze