mydlink Home
recenze

mydlink Home

Náznak chytré domácnosti

Chytrá domácnost se stává stále populárnějším termínem napříč celým spektrem technologických společností. Bezpochyby jde o opravdu velkou věc, což ví i společnost D-Link, která má na trhu hned několik produktů z této oblasti. My se na většinu členů řady mydlink Home, kam spadají například senzory pohyby či úniku vody v domácnosti, podívali podrobněji a přinášíme tak recenzi.

D-Link Home

Když se řekne chytrá domácnost, každý si pravděpodobně představí něco lehce odlišného. Pro někoho to mohou být chytré domácí spotřebiče, pro někoho prvky zabezpečení bytu či domu a pro někoho třeba chytré svítilny či zásuvky s dálkovým ovládáním. Společnosti D-Link chápe Smart Home zejména jako monitorování domácnosti, a to skrze různé senzory, které komunikují nejen mezi sebou, ale zejména s chytrými telefony. Středobodem tohoto světa je centrála s označením mydlink Connected Home Hub (ano, názvy celé této řady jsou takto krkolomné). Ta je pro chod všech níže zmíněných senzorů naprosto klíčová. Jako první je tak nutné nastavit právě Connected Home Hub, což se provádí skrze aplikaci mydlink Home. Ta je dostupná pro iOS a Android, verze pro mobilní Windows bohužel chybí.

Samotné spárování Hubu s aplikací pak probíhá s pomocí lokálního routeru, ke kterému je nutné Hub připojit skrze klasický LAN kabel, jenž je součástí balení. Po rozsvícení jediné diody na Connected Home Hubu je možné zařízení spárovat s telefonem či tabletem. Pro potvrzení této akce je potřeba unikátní PIN kód, který je k nalezení uvnitř balení. Samotné párování není dvakrát pohodlné a intuitivní, v našem případě bylo navíc nutné zařízení resetovat, a to téměř neviditelným „tlačítkem“ vespod Hubu.

Stáhnout mydlink Home

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Po spárování hlavního člena rodiny mydlink, který sám o sobě krom vysílání vlastní Wi-Fi sítě v podstatě nic neumí, přichází na řadu to zajímavější, a to samotné senzory. A začněme těmi pohybovými. Na recenzi jsme měli hned dva se záběrem až 10 metrů: jeden čistě pohybový, druhý pak kombinovaný s čidlem otevření okna či dveří. Oba senzory komunikují s centrálním Hubem a dokáží mu v podstatě okamžitě předat zprávu o změně prostředí, ve kterém se nachází. Vše opět nastavíte skrze již zmíněnou aplikaci mydlink Home. V ní se totiž neprovádí pouze samotné spárování hlavního Connected Home Hubu či jednotlivých senzorů (opět nejde o nic moc rychlého a intuitivního), ale i nastavení chování jednotlivých senzorů. Ty totiž změny pohybu, teploty či intenzity světla dokáží za pomocí Hubu nejen monitorovat, ale zvládnou také lehce pokročilejší činnosti. D-Link je nazývá akcemi a jde v podstatě o bližší určení chování ve spojení nejen s mobilní aplikací, ale i dalšími zařízení v rámci mydlink Home.

Nejlépe to lze demonstrovat na příkladu s dalším zařízením, konkrétně alarmem s označením DCH-Z510. Jde o opravdu hlasitý alarm, který pro svůj chod, kromě spárování s hlavní centrálou, potřebuje také elektrický proud. Ideální místo tak má někde v předsíni, kde je zásuvka i prostor pro jeho přivrtání či přilepení na zeď. Alarm sám o sobě umí v podstatě jen hlasitě vyplašit zloděje či upozornit na příchozí návštěvu – lze si totiž vybrat hned z několika možností, jaký zvuk má DCH-Z510 vydávat. To zajímavější však přichází až při spojení s výše uvedenými pohybovými senzory, které si na rozdíl od alarmu vystačí i po dobu několika měsíců jen s bateriemi.

Skrze aplikaci mydlink Home je totiž možné vytvářet již zmíněné akce, které navíc lze řetězit. Můžete tak například nastavit, aby pohybový senzor číslo 1 po zaznamenání pohybu v obývacím pokoji bezprostředně odeslal pokyn alarmu, který začne hlasitě upozorňovat policejní sirénou. K tomu ještě odešle e-mail či push notifikaci tomu, kdo má nainstalovanou aplikaci ve svém telefonu či tabletu. A to vše probíhá i nezávisle na domácí Wi-Fi síti. Tyto akce lze nejen kombinovat, ale lze jich vytvářet nespočet. Je tak možné si vytvořit jednu akci, respektive chování senzorů, v případě, že jsem doma, druhou pak pro případy dovolené či víkendu na chalupě. Akce je pak možné jednoduše pomocí posuvníku zapínat a vypínat dle aktuálních potřeb.

Vytvoření a správa akcí v aplikaci mydlink Home pro iOS

Pokud budeme pokračovat v konkrétních příkladech, je třeba možné pohybový senzor u hlavních dveří naprogramovat tak, aby při mé přítomnosti v domácnosti po zjištění nějaké okolní aktivity pouze poslal push notifikaci na můj telefon s tím, že někdo přišel domů. Tuto akci může a nemusí doprovázet příjemné cinknutí alarmu. Naopak když z domu odejdu a chci jej tedy zabezpečit, první zmíněnou akci v rámci aplikace vypnu a naopak aktivuji druhou s označením „Bezpečnost“, která při jakémkoli zjištění pohybu uvnitř domu aktivuje vskutku hlasitý alarm a navíc mi bezprostředně pošle notifikaci přímo na telefon či e-mail. Kombinace těchto akcí v rámci různých zařízení a senzorů jsou v podstatě neomezené a záleží opravdu na konkrétním uživateli či situaci. U jednotlivých senzorů navíc lze nastavit tzv. Rozvrhy, což jsou v podstatě automatizované akce v daných dnech či hodinách. Zde je tak možné nastavit chování senzoru například na každý čtvrtek v rozmezí 20:00 až 22:00, kdy vím, že chodím na fotbal s kamarády.

Na podobném principu jako pohybové senzory funguje také poslední zařízení, které jsme měli k dispozici na test. Jde o detektor úniku vody s označením DCH-S160, který se opět spojí s hlavním Connected Home Hubem. A princip tohoto čidla je vskutku jednoduchý. Hlavní součást jednoduše vsunete do klasické elektrické zásuvky poblíž místa, kde předvídáte únik vody, a následně k němu připojíte samotné čidlo, které díky kabelu přiloženému v balení může sahat ještě o něco dál. Hodí se tak například do koupelny k pračce či myčce v prostorách kuchyně.

D-Link Home

A opět je i v případě DCH-S160 možné nechat si zasílat push notifikace skrze několikrát zmíněnou aplikaci mydlink Home či detekci vody napojit na další akce typu hlasitého alarmu, který vás probudí i v noci, například když se dostane voda do sklepa, kde normálně bývá sucho.

Celý koncept chytré domácnosti v podání D-Linku není vůbec špatný. Jde však vesměs jen o senzory, které jsou na trhu delší dobu a nepřináší nic převratného. Výrobce jejich funkčnost však dokázal povýšit díky centrálnímu Hubu, který se může stát středobodem vaší domácnosti, minimálně co se bezpečnosti týče. Velkým bonusem je pak samozřejmě aplikace pro iOS a Android. Ta sice není v podstatě v ničem revoluční, avšak dokáže nabídnout zajímavé funkce. Po úspěšném spárování lze skrze ni vytvářet zajímavé a opravdu funkční akce, které mohou pomoci sledovat stav celé vaší domácnosti. Téměř všechna zařízení z řady mydlink Home mi dávají smysl zejména v rodinném domě, kde jsme je také testovali. Právě zde se s akcemi dá opravdu vyhrát a lze je napojit například na otevření dveří na zahradu či příchod návštěvy k hlavním dveřím. Možnostem se zde meze opravdu nekladou.

Pojem chytrá domácnost je stále nový a jistě zatím nejde o produkty, které musí mít každá rodina. Jde o zajímavý doplněk, který v podstatě jen těží z komunikace s chytrými telefony. Bohužel jde také o lehce nákladnější hračky, které v námi testované sestavě vyjdou na zhruba 8 tisíc Kč, a to není úplně málo. S výhledem do budoucna je však právě tato sestava, která dokáže alespoň základně zaručit bezpečnost domácností, tím, co pravděpodobně nebude chybět v jádru každého konceptu Smart Home, ať už s logem D-Link či bez něj. Bude jen otázkou, jaká další zařízení bude možné v následujících měsících a letech k hlavnímu Hubu připojit a jak chytrý bude software, který jistojistě bude stále devízou mobilních telefonů. Velkou otázkou je také možnost připojení dalších přístrojů i od jiných výrobců – například domácích spotřebičů.

Klady
  • push notifikace na mobilní telefon
  • vytváření libovolných akcí senzorů
  • monitorování domácnosti
Zápory
  • někdy krkolomné párování či reset zařízení
  • vyšší cena za kompletní sestavu
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze