Motorola GLEAM+
recenze

Motorola GLEAM+

Véčková LED diodová fešanda
19

Mobilní trend v podobě dotykových telefonů se snaží tu a tam některý z výrobců nabourat i jednoduchým mobilem s klasickou konstrukcí. Motorola GLEAM+ patří právě k telefonům, které nabídnou uživateli véčkovou konstrukci s kvalitní klávesnicí. Postačí to ale k úspěchu a dokáže tento telefon obstát proti dotykové přesile?

Motorola GLEAM+: oficiální fotografie

Současný trh s mobilními telefony, kde dominuje zejména dotyková technologie, nabízí bohužel zanedbatelné procento telefonů s véčkovou konstrukcí. V minulosti bylo možné vybírat z portfolia různých výrobců nabízejících tento druh konstrukce, dnes tuto praktickou a do kapsy padnoucí třídu telefonů najdeme jen u hrstky z nich. Jedním z telefonů ze „staré školy“, na který se zaměříme v dnešní recenzi, je designově povedené a elegantní véčko Motorola GLEAM+ za více než přijatelnou cenu, které právě začíná prodávat český T-Mobile. Má co nabídnout?

Technické parametry Motorola Gleam+

Konstrukce107 × 52,5 × 13,5 mm, 105 g, konstrukce: véčková, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,8" (240 × 400 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), , video: 480 × 320 px, 12 FPS
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 50 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor750 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostbřezen 2012, 1 899 Kč

Motorola GLEAM+ – videopohled

Obsah balení

  • Mobilní telefon Motorola GLEAM+
  • Baterie 750 mAh
  • Nabíječka
  • Sluchátka s 3,5mm jackem
  • Návod

Design a konstrukce: diodová fešanda

Véčková konstrukce mobilního telefonu může být velmi efektní a na první pohled i atraktivní. Proto byly tyto telefony tak oblíbené nejen u žen. Nejinak je tomu i v případě recenzovaného telefonu Motorola GLEAM+. Po designové stránce telefon zaujme svými ladnými a zaoblenými hranami, které ve spojení s tmavošedým leštěným povrchem dodávají zařízení punc dražšího přístroje. Na atraktivním designu přístroje se podílí i tzv. „brada“ telefonu s nápisem Motorola, který dokáže zřetelně pulzovat. Za opravdu povedený designový počin lze hodnotit soustavu 144 malých LED diod na vnějším displeji. Ty dokáží zobrazit řadu zajímavých motivů, o kterých se více rozepíšu v kapitole věnované displeji.

Motorola GLEAM+ nabízí atraktivní véčkovou konstrukci

Fešácká Motorola GLEAM+ si dokáže získat svého zákazníka skrze přijatelné rozměry, díky kterým padne výborně nejenom do ruky, ale i do kapsy u kalhot či košile. S přijatelnou váhou 105 gramů a rozměry 107 x 52,5 x 13,5 mm se řadí ke kompaktním telefonům. Z hlediska použitých materiálů nalezneme na těle přístroje pouze plast, který bude z důvodu otisků prstů čas od času nutné přeleštit hadříkem. U jednoho z testovaných telefonů nevykazovala konstrukce zásadní problémy, tzn. nedocházelo k vyluzování nežádoucích zvuků (až na mírné povrznutí kloubu telefonu), bohužel ale u déle používaného přístroje již docházelo k nežádoucím zvukům zejména od zadního krytu. Hladký povrch telefonu má mírnou tendenci vyklouznout z ruky, ale není to tak závažné. Po menším cviku zvládnete konstrukci otevírat i jednou rukou, po překonání mírného odporu již zapracuje pružina kloubu, která véčko bleskurychle otevře.

Stylové véčko za rozumný peníz

V další části recenze se již můžeme podívat na jednotlivé části telefonu podrobněji. Přední část véčka ukrývá nejspíše to nejatraktivnější na tomto zařízení. Tím je bezesporu soustava celkem 144 malých LED diod (v rozložení 9 x 16), které se nacházejí na černém podkladu místo vnějšího displeje. Nad skupinou LED diodek se nachází čočka 2Mpx fotoaparátu bez jakékoliv přisvětlovací diody. Za připomenutí stojí ještě zmínit skutečnost, že přední část telefonu přesně nelícuje ve spodní části se zadní, neboť je zde tzv. brada telefonu ukrývající v určitých situacích prosvětlený nápis Motorola (např. při nabíjení telefonu). Po rozevření telefonu nás přivítá 2,8 palcový TFT displej a na první pohled opravdu komfortní klávesnice. Použité materiály okolo klávesnice navozují dojem karbonu a působí dosti stylově.

Vnější displej je ve znamení 144 LED diod

Tloušťkou akceptovatelné boky přístroje ukrývají zbytek ovládacích prvků telefonu. Levý bok ve své spodní části se stal útočištěm pro 3,5mm jack konektor pro připojení sluchátek a na více ovládacích prvků se na této straně již nedostalo. Pravý bok je na tom o poznání lépe. Ve spodní části se ukrývá microUSB konektor pro spojení s PC, který rovněž poslouží i pro nabíjení telefonu. Regulační tlačítko hlasitosti se nachází na horní části pravého boku. Aktivací regulačního tlačítko rozsvítíte displej a uvidíte, zda nemáte zmeškanou nějakou událost. Na bocích přístroje se nedočkáte mechanické spouště fotoaparátu.

Ovládací prvky na bocích přístroje

Horní část telefonu vyhradil výrobce pouze důležitému mechanismu kloubu a spodní část telefonu dozvukům tzv. brady telefonu. Zde je při bližším pohledu patrný průhledný plast, který dokáže efektně pulzovat.

Pohled na kloub telefonu

Prohlídku jednotlivých partií Motoroly GLEAM+ završíme zadní částí. Ta na horní partii musela lehce ustoupit mechanismu kloubu, který zde našel oprávněně místo. Uprostřed zadního krytu se Motorola připomíná svým logem a ve spodní části nezbytným reproduktorem. Otevírání zadního krytu není díky jasnému vykrojení na pravé horní straně žádným problémem a bez ztráty nehtu ho zvládne každý. Sejmutí zadního krytu je nezbytným krokem pro vložení paměťové karty, která rozšíří možnosti použití přístroje.

Zadní část přístroje je náchylná na otisky prstů

Baterie a výdrž: do vytrvalce má daleko

Motorola GLEAM+ se řadí ke kategorii telefonů bez otevřeného operačního systému. Tento fakt by mohl vést k přesvědčení, že bude mít „šťávu“ o mnoho déle, než současné moderní smartphony. Je tomu ale i ve skutečnosti? Po otevření zadního krytu spatříme na první pohled o něco menší baterii s kapacitou 750mAh, která deklaruje pohotovostní dobu 417 hodin a dobu hovoru 289 minut. Praktické testy ukázaly na fakt, že si vystačíte bez nabíječky tři až čtyři dny, samozřejmě v závislosti na nasazení. V případě hodinového poslechu hudby denně, přibližně půl hodince volání, občasných návštěvách internetu, sociálních sítí a stahování pošty budete nuceni již třetí den nabíjet. Pokud ale budete mít telefon pouze na okrasu, míněno na příjem hovoru a spíše psaní SMS, dají se atakovat i další dny navíc. Nabíjení baterie signalizuje poblikávání „brady“, které lze v nastavení telefonu deaktivovat.

Motorola GLEAM+ disponuje baterií o kapacitě 750 mAh

Zvuk: na low-end slušné

Řada dnešních uživatelů mobilních telefonů očekává od svého telefonu i pokud možno kvalitní zvukovou reprodukci. V dopravních prostředcích často vídáme lidi, kteří svůj telefon využívají jako hudební přehrávač či prostředek k poslechu FM rádia. Motorola GLEAM+ v tomto ohledu nabízí ve slušném podání obojí. Na zadním krytu ve spodní části se ukrývá hlasitý reproduktor podávající na laický poslech zvukově věrný a dobře okořeněný výkon. Zvuk linoucí se z reproduktoru nepůsobí ploše a ani při nastavení na maximální hlasitost nedochází k nežádoucímu chrčení. K mírnému zkreslení dochází při položení na podložku, zejména měkkou, to je samozřejmě způsobeno umístěním reproduktoru na zadním krytu. Dodávaná sluchátka podávají rozumný výkon, ale raději bych přistoupil ke kvalitnějším. Po připojení vlastních špuntových sluchátek přes 3,5mm jack jsem byl mile překvapen celkovým příjemným zvukovým podáním. Vyzkoušel jsem i sluchátka Koss Porta Pro, se kterými to bylo ještě lepší. Subjektivně hodnotím reprodukci do uší jako velmi povedenou. Čekal jsem, že bude basově poddimenzováno, ale to se nestalo. Po basové stránce a věrnosti zvuku nemohu po subjektivním zhodnocení snad nic závažného vytknout, což u telefonu s cenovkou proklatě nízko zajisté potěší.

Displej: vnější a vnitřní

Motorola GLEAM+ se jako zástupce telefonů s véčkovou konstrukcí může pochlubit vnějším a vnitřním displejem. Nejdříve se směle podívejme na displej vnější, který lze pokládat v džungli stereotypních telefonů s dotykovým displejem za výjimečný. Vnější displej charakterizují malé LED diody, kterých se tu vměstnalo celkem 144. V pravém slova smyslu nemůžeme hovořit o klasickém vnějším displeji, který je znám z jiných telefonů véčkové konstrukce. Telefon vám sice poskytne informaci o čase, zmeškané události, ale není to úplně to pravé ořechové. Zvyknout si musíte totiž na to, že v případě příchozího hovoru neuvidíte přehledně jméno kontaktu, ale pouze telefonní číslo ke kontaktu přiřazené. Zobrazení tohoto čísla je nešťastně v extra velké velikosti a působí značně nepřehledně. V nastavení telefonu si lze snadno zvolit, zda povolíte animaci LED diod, která vám dá na výběr řadu různých grafických efektů (př. srdce, dívka, kočka, dům,…) zobrazujících se po uzavření telefonu a zhasnutí aktuálního času. Na výběr máte i možnost deaktivace této diodové vychytávky. O tom, že máte zmeškaný hovor nebo SMS se dozvíte buď aktivací tlačítka regulace hlasitosti (zobrazí se LED sluchátko nebo obálka symbolizující SMS) nebo v intervalu jedné minuty silně problikne „brada“ telefonu. Efekt dýchání rovněž nabízí alternativu zapnutí/vypnutí, které lze využít i v případě nabíjení telefonu. Zmáčknutím tlačítka regulace hlasitosti se rovněž zobrazí aktuální čas.

Atraktivní vnější displej s malým LED diodami

Po otevření krytu telefonu budete mít již na očích vnitřní 2,8 palcový nedotykový TFT displej nabízející rozlišení 240 x 400 pixelů. V případě pozorovacích úhlů nejde o top provedení, ale v konečném důsledku se nemá za co stydět a čitelnost i na ostřejším slunci je dostačující. Barevné podání by sneslo trochu více živosti a věrnosti. Bližší pohled na displej ukáže i okem viditelný rastr, který ale není rušivý a člověk ho u telefonu této kategorie příliš nebude řešit. V menu nastavení potěší i přítomnost volby podsvícení displeje, jehož intenzitu lze pouze manuálně regulovat v pěti stupních a nechybí zde ani možnost nastavit délku aktivace displeje, než zhasne (až jednu minutu). Marně bychom v menu nastavení hledali možnost změny velikosti písma, což by zřejmě ocenila zejména starší generace uživatelů. Displej reaguje na pokyny z klávesnice a jiných ovládacích prvků příkladně a zbytečně nezdržuje.

Uživatelské prostředí: přehledné, jednoduché, ale zastaraé

Proprietární uživatelské prostředí v podání mobilního telefonu Motorola GLEAM+ se nese v duchu starších Motorol z dob minulých. Uživatelské prostředí odpovídá kategorii, do které toto véčko řadíme, tzn. do rodinky telefonů „hloupých“ (bez otevřeného operačního systému), i když grafika menu a celková logika už je opravdu zastaralá. V prostředí telefonu se uživatel snadno a bez výraznějších obtíží rychle zorientuje a během krátké chvilky prozkoumáte jeho možnosti. Na druhou stranu občas narazíte na nelogičnosti, zejména v oblasti nastavení. Některé položky jsou oproti podobně drahým konkurenčním telefonům jinde, než byste je čekali.

Po otevření telefonu vás přivítá úvodní domovská obrazovka, na které uvidíte informace o síle signálu, čase, stavu baterie, datu a nechybí ani dva zástupci aplikací (fotoaparát a menu) v dolní části displeje. Úvodní domovskou obrazovku si můžete okořenit tapetou, ale v případě vstupu do menu na vás čeká pouze jeden přednastavený motiv s tmavomodrým nádechem. K ovládání displeje a pohybu v prostředí si musíte vystačit s hardwarovými tlačítky. Dostatečně velké středové tlačítko vám rozbalí menu přístroje čítající dvanáct ikonek zástupců aplikací (matice 3 x 4). K potvrzování či návratu zpět slouží na levé a pravé straně se nacházejí hardwarová tlačítka.

Proprietální uživatelské prostředí v podání Motoroly

Pro rychlý přístup k nejvyužívanějším aplikacím zavítejte do nastavení telefonu, kde se vám nabízí možnost si navolit funkce u potvrzovacího tlačítka. V praxi to může vypadat tak, že pokud na úvodní obrazovce stisknete středové tlačítko směrem nahoru, aktivuje se kupříkladu přehrávač médií, směrem dolů telefonní seznam, směrem doprava prohlížeč Opera Mobile a směrem doleva si napíšete SMS. Pohyb v menu přístroje je svižný a srozumitelný.

Nastavení telefonu umožňuje přizpůsobení prostředí

Telefon Motorola GLEAM+ nedostal do výbavy nijak oslňující velikost vnitřní paměti. Vystačit si musíte s 50MB, tudíž naštěstí výrobce neopomněl přístroj vybavit slotem na paměťové karty microSDHC s maximální kapacitou 16 GB.

Telefonování funkce: kdo vyklopí, volá

Motorola GLEAM+ nepatří k nadupaným multimediálním telefonům, ale dokáže víceméně to hlavní pro řadu nenáročných uživatelů. Snadno si zavoláte a nebudete ochuzeni ani o pohodlné posílání SMS zpráv. Přístroj podporuje pouze dvě pásma GSM – 900 a 1800 MHz. Do paměti telefonu lze napěchovat tisíc kontaktů, každý z nich lze obohatit o řadu detailů (několik telefonních čísel, obrázek či e-mail). Nastavení telefonního seznamu nabídne i nadefinování rychlé volby za užití alfanumerické klávesnice, které urychlí vytočení kontaktu. Hledat v seznamu kontaktů lze buď postupným rolováním nebo psaním počátečních písmen. Připravena je i karta se skupinami volajících, které si můžete do telefonu snadno přidat (celkem 20 skupin). Každá ze skupin může mít nastavenou jinou LED animaci. Uložení nového kontaktu může být uskutečněno buď na SIM kartu, nebo do paměti telefonu.

Telefonování v podání Motoroly GLEAM+

Uskutečnění telefonního hovoru v praxi není nikterak složité a při testování jsem nezaznamenal žádné prohřešky a kolapsy. Stiskem ikonky Centrum hovorů v levém rohu menu si lze upřesnit nastavení v případě přijmutí hovoru. Přijmutí hovoru lze automaticky provést jednak otevřením véčka nebo si lze tento způsob ovládání hovoru v menu telefonu deaktivovat a nastavit příjem hovoru libovolným tlačítkem. Telefon uchovává dostatek informací o uskutečněných hovorech. Dostatečný prostor pro alfanumerickou klávesnici pamatoval na jasně zvýrazněná tlačítka pro příjem/odmítnutí hovoru (případně úplné vypnutí telefonu), a to v blízkosti hlavního středního ovladače. V případech, kdy vám někdo volá, a vy nemáte nastaven tichý režim, postačí v uzavřeném stavu pro umlčení vyzvánění zmáčknout tlačítko regulace hlasitosti. Telefon „dioduje“, ale nevyzvání a nedojde k odmítnutí hovoru. Menu nastavení ukrývá i sadu šesti vyzváněcích profilů (normální, ticho, vibrace, venku, sluchátka a Buetooth), které se dají upravit ke spokojenosti uživatele. Výjimku ovšem tvoří vyzváněcí profil „Ticho“, který upravit nelze.

V nastavení nechybí ani rychlá volba

Zprávy: to je panečku místa

Pisálci, zbystřete! Na psaní SMS zpráv je Motorola GLEAM+ tím pravým zařízením. Dostatečně velká tlačítka s netradičně velkým rozestupem se skvěle ovládají, a to i například za chůze nebo v dopravních prostředcích. Ke stisknutí vyžadují zřetelný stisk, který je doprovázen i určitým klapnutím. Klávesnice je po celé ploše parádně podsvětlená a čitelná, což vám napomůže v horších světelných podmínkách. Zde vidím i potenciál tohoto telefonu pro starší generaci uživatelů (zamrzí tak snad jen zmíněná absence změny velikosti písma).

Psaní SMS je na velké klávesnici potěšením

Psaní SMS se vyvarovalo zbytečných překlepů a bylo opravdu rychlé díky výborné ergonomii rozložení, kterou ocení i uživatelé s velkými prsty. Při psaní SMS nechybí odpočítávání znaků a integrovaný slovník T9. Doručené SMS se nezobrazují ve formě konverzací, ale klasicky v seznamu. Přidáním obrázku dojde k přepnutí do režimu MMS, přidávat lze i zvukovou nahrávku nebo video. Maximální velikost MMS zprávy se zastavuje na hranici 300KB.

Internetový prohlížeč a e-mail

Mobilní internet v mobilu nabývá neustále na popularitě a není snad přístroj na mobilním trhu, který by ve svém prostředí nedisponoval nějakým vestavěným prohlížečem k brouzdání po síti. Dříve než se zaměříme na prohlížeč, mrkněme ještě na přítomné technologie připojení internetu v přístroji. Připojení k internetu není bůhvíjak rychlé, neboť Motorola dostala do vínku pouze pomalé GPRS a bohužel absentuje i bezdrátová síť Wi-Fi. Motorola GLEAM+ nabídne v tomto směru nikoliv vlastní, ale známý a oblíbený internetový prohlížeč Opera Mobile ve verzi 10.1, který v konečném důsledku poslouží svému účelu. Předně je nutné si uvědomit, že malý 2,8 palcový nedotykový displej neposkytne tolik komfortu při prohlížení webových stránek, jako tomu je u jiných přístrojů s větším displejem.

V telefonu nalezneme internetový prohlížeč Opera Mobile

Načítání webových stránek nepatří k příliš rychlým a při rolování po stránce se často setkáte i s kostičkovaným prostředím, které je důsledkem absence rychlých dat. Prostředí prohlížeče Opera Mobile patří ke zdařilým a člověk se v něm snadno orientuje po pár minutách. Úvodní obrazovka prohlížeče ukrývá matici devíti oblíbených stránek, které si můžete libovolně nadefinovat. Další řadu stránek si lze uložit do záložek. Načtenou stránku lze nasdílet na Facebook, nechybí historie navštívených stránek a ani možnost přiblížení si textu. S čím se nedá počítat, je podpora Flash. Vzhledem k velmi pomalému připojení ale nebude prohlížeč příliš často využívanou funkcí telefonu – na vše si jednoduše počkáte.

Vytváření e-mailového účtu

Motorola GLEAM+ zvládne i přijímání a odesílání e-mailů. Pokud upřednostňujete Gmail, tak vězte, že v menu sociálních sítí naleznete právě tento oblíbený emailový klient. Po kliknutí na Gmail ale dojde pouze k přesměrování do internetového prohlížeče, žádná aplikace se nekoná. Vytváření ostatních emailových účtů lze zvládnout v průvodci e-mailem, kde na vás čeká řada emailových poskytovatelů (seznam, volny, atlas a jiné). Podporovány jsou typy účtů POP3 a IMAP. U vytvořeného emailového účtu si lze aktivovat interval kontroly (5min, 30min, 1h a 2h) či oznámení e-mailů (zda je zakázáno nebo nastaveno na automatickou aktualizaci). Ukládat doručené emaily lze rovněž v nastavení emailového účtu, v praxi tedy můžete z jedné schránky ukládat na paměťovku a u druhé do paměti telefonu.

Sociální sítě a organizační funkce

Stylové véčko Motorola GLEAM+ ve svém menu myslelo i na hojně využívané sociální sítě, které zde mají i svou ikonu. Po jejím stisku budete mít na očích odkaz na Gmail, vyhledávač Google Search a další ryzí sociální trojku - MySpace, Facebook a Twitter. Sociální síť MySpace není plně integrovaná do prostředí a jde opět pouze o odkaz. Lepší situace je u sítí Facebook a Twitter, v jejichž případě jde již o Java aplikace. Tyto oblíbené sociální sítě mohou být spuštěny na pozadí telefonu, takže si telefon pohlídá a především upozorní na nové události na vaší „Zdi“, a to v nastavitelném intervalu 15min až 1h. Na Facebook lze nasdílet otevřenou internetovou stránku, ale snímek pořízený fotoaparátem nikoliv.

Facebook a Twitter nemohou v prostředí chybět

Telefon nepostrádá ani zástupce organizačních funkcí, které mají v mobilních telefonech své praktické opodstatnění. Postrádat nebudete obligatorní kalendář s měsíčním, týdenním či denním náhledem. Při bližší prohlídce kalendáře spatříme pozůstatek z angličtiny v podobě „W“, značící označení týdne roku. Do kalendáře můžete poznamenat několik typů událostí (připomenutí, jednání, kurz, výročí,…), u kterých si navolíte možné upozornění či frekvenci opakování. Přidaná událost do kalendáře se zobrazí v zeleném odstínu. Prostorové umístění kalendáře na displeji ponechalo i místo na zobrazení vepsané události v konkrétním dni. Pro probuzení poslouží i sestava budíků, kterých je dohromady pět. U budíků lze nastavit frekvenci opakování (jednou, denně, určité dny), ale i tón upozornění, kterým může být s připojenými sluchátky i FM rádio. Nechybí ani možnost odložení až o deset minut. Z dalších organizačních funkcí lze poukázat na úkolovník, kalkulačku, převodník měn či stopky. Kalkulačka patří k velmi jednoduchým a poskytne pouze základní funkce. Telefon disponuje i záznamníkem zvuku.

Kalendář, kalkulačka a diktafon se mohou hodit

Fotoaparát a video

Véčko Motorola GLEAM+ dostalo do výbavy základní 2Mpx fotoaparát, jehož nechráněnou čočku nalezneme na vnějším displeji nad malými LED diodami. V blízkosti čočky fotoaparátu byste marně hledali přisvětlovací LED diodu a rovněž tělo přístroje postrádá mechanickou spoušť. Odkázáni tedy budete na fotografování prostřednictvím směrového a potvrzovacího ovladače. Fotoaparát pořizuje snímky v maximální rozlišení 1600 x 1200 pixelů (2Mpx), dále také v rozlišení 1280 x 960 pixelů (1Mpx), 640 x 480 pixelů (VGA) a ve velikosti tapety. Pro přiblížení objektu lze využít i čtyřnásobný digitální zoom, ovšem za cenu horší výsledné fotografie. Při focení si dávejte pozor na pozici svého ukazováčku, neboť uchopením telefonu se vám může stát, že si tímto prstem zacloníte čočku fotoaparátu, která se nachází v blízkosti kloubu telefonu.

Fotoaparát poskytuje řadu nastavení

Prostředí fotoaparátu umožňuje řadu různých nastavení, ačkoliv k příliš kvalitnímu snímku to ve výsledku nevede. Nastavení vám kromě možné velikosti snímku umožní využít samospouště, ale i vyvážení bílé (denní světlo, žárovka, zářivka, oblačno, bílé světlo). Připraveny jsou i různé efekty, vypnutí zvuku závěrky a pro ukládání snímků si můžete zvolit buď paměť telefonu, nebo paměťovou kartu. Překvapí i volba zesílení nebo zeslabení kontrastu ovládaná přímo z úvodní obrazovky prostředí fotoaparátu. V nastavení narazíte i na noční režim, který je zde ale snad jen pro okrasu. V noci stejně bez přisvětlovací diody nebudete schopni vyprodukovat obstojný snímek. Pořizování snímků má mírnou prodlevu, výsledný snímek lze odeslat MMskou, e-mailem nebo přes Bluetooth do jiného zařízení.

A jaké snímky vestavěný fotoaparát pořizuje? Předně stojí za to říci, že nejde o super snímky, které by stály za vyvolání, ale spíše o skutečnou doplňkovou funkci telefonu. K zachycení momentek to ale nenáročnému uživateli může postačit. Na výsledných snímcích lze okem spatřit poněkud mdlé barvy a naprosto brutální je softwarové zpracování, vedoucí k výrazně rozmazaným snímkům bez jakýchkoliv detailů. Kvalita snímku bude značně závislá na okolních podmínkách. Telefon nemá autofocus a nezná režim makro, takže pro focení blízkých předmětů byste se museli poohlédnout po lepším telefonu. Výsledné snímky si lze prohlédnout v galerii, která může být zobrazena ve formě seznamu nebo mřížky. Fotografii si lze aktivovat jako obrázek při zapnutí/vypnutí telefonu, tapetu nebo jako obrázek volajícího.

Motorola GLEAM+ ještě nabídne i režim videokamery pro pořizování jednoduchých nahrávek, a to v různé úrovni kvality – vysoké (480 x 320px), dobré (320 x 240px), normální (176 x 144px) a pro zprávy MMS. Rovněž nastavení videa nabízí různé efekty, vyvážení bílé či volbu délky záznamu (bez limitu nebo kupříkladu jednu minutu). Pořízená videonahrávka se ukládá ve formátu 3GP a lze ji odeslat přes e-mail nebo Bluetooth. Jak můžete vidět, ani záznam videa nedopadl nijak dobře a GLEM+ natáčí snímky nevalné kvality.

Prostředí videokamery na Motorole Gleam+

Multimédia a zábava

Mobilní telefon Motorola GLEAM+ věnuje pozornost i hudebnímu přehrávači a neopomněl ani FM rádio s RDS pro zpříjemnění volných chvil. Hudební přehrávač nalezneme v menu pod ikonkou přehrávač médií. Na základní obrazovce uvidíte nabídku, jaká skladba právě hraje nebo zde můžete nalézt všechny skladby, videa či vlastní seznamy skladeb. Nenajdeme zde ekvalizér, ani třídění skladeb podle ID3 tagů. Pozitivně hodnotím jasné ovládání a srozumitelnost prostředí přehrávače. Hlavním ovládacím prvkem pro spuštění, pozastavení či přepnutí na další skladby je směrový ovladač. V nastavení si lze poté zvolit náhodné přehrávání, opakování skladeb či zda budete chtít písničku přehrát na pozadí. Bez otevření telefonu ovšem přepnutí na další skladbu nezvládnete, protože k němu není v zavřeném stavu žádná funkční klávesa. Pouze si můžete snížit či zvýšit hlasitost reprodukce. S hudebním přehrávačem a dalšími multimédii se pojí paměťová karta, pro kterou má GLEAM+ připraven slot.

V Motorole nechybí ani hudební přehrávač a FM rádio

V menu „Multimédia“ nalezneme kromě prohlížeče obrázků, záznamu zvuku i FM rádio, které vám zahraje až po připojení sluchátek. Prostředí FM rádia s RDS působí na první pohled povedeně a opět hojně využívá směrového ovladače. Uložit si lze do paměti celkem třicet oblíbených stanic, může vám dopomoci automatické hledání stanic nebo se musíte spolehnout na ruční vkládání. Spuštění rádio si lze pustit přes reproduktor a rovněž si lze zvolit formát záznamu (AMR nebo WAV), neboť si můžete hranou skladbu nahrát. Nahrát si ji lze buď do paměti telefonu, nebo na paměťovou kartu.

S telefonem si dopřejete trochu zábavy díky přítomnosti Java her. Ty lze i minimalizovat a dohrát později. Zamrzí ale, že telefon umí vždy minimalizovat jen jednu aplikaci a pokud si tedy minimalizujete hru, nespustíte už Facebook klient nebo webový prohlížeč. Některé hry jsou ovšem dostupné pouze po zkušební dobu pěti minut. Takovým příkladem může být závodní hra Need for Speed Shift, Tetris či The Game of Life. V telefonu se ale nacházejí i další plné hry, které nejsou limitované zkušební dobou – tradiční Puzzle či Magicsushi. U her si lze upravit zvukové efekty, hlasitost či vibrační odezvu. Zajímavou Java aplikací v telefonu je zajisté aplikace SoundHound pro rozpoznání hudby, která při praktickém testu fungovala správně a dokázala rozpoznat skladbu přehrávanou z jiného zařízení. Aplikace poskytne řadu informací o interpretovi a jeho tvorbě. V menu přístroje se nedočkáme YouTube klienta pro přehrávání videa. Pokud si telefon připojíte k počítači USB kabelem, budete moci telefon využít jako velkokapacitní paměť.

V telefonu je připraveno i několik her

Hodnocení a konkurence

Motorola GLEAM+ patří k telefonům s véčkovou konstrukcí, kterých na trhu příliš nenalezneme. V souboji s ostatními mobilními telefony to tento typ konstrukce nemá snadné, neboť dnes frčí ve velké převaze dotykové mobily. Přesto si myslím, že véčko Motorola GLEAM+ může uspokojit nemalou skupinu uživatelů, kteří budou ve výsledku spokojeni. Dovedu si ho představit v rukou jak mladé generace, tak i té starší. Telefon si zaslouží pochvalu za reprezentativní design, příjemné rozměry, netradiční vnější displej posetý malými LED diodami a perfektní klávesnici. Velkým plusem bude zajisté i nízká cena. Za hlavní nedostatky tohoto telefonu považuji absenci alespoň bezdrátové sítě Wi-Fi, která by zajisté posunula tento model o stupínek výše. Výrazným nedostatkem je pak absence 3G nebo alespoň EDGE, kvůli čemuž je telefon v přístupu k internetu velmi pomalý. GLEM+ vůbec nepotěší ani kvalitou fotografií z fotoaparátu, které jsou velmi špatné. Rovněž zamrzí nemožnost změnit velikost písma, což by se mohlo hodit starší generaci, která by zajisté ocenila rozměrnou klávesnici. Motorola mohla trochu zapracovat na grafice a prostředí menu. Trochu více jsem očekával od baterie, neboť přeci jen se jedná o „hloupý“ telefon, který není tak energeticky náročný. Poněkud nepřehledně se jeví i zobrazení čísla volajícího na vnějším displeji, což nevede moc k jistotě kdo volá.

Telefon Motorola GLEAM+ bych doporučoval všem uživatelům, kteří mají rádi tradiční telefony bez dotykového displeje, upřednostňují pohodlnou klávesnici a kompaktní rozměry. Za nízkou cenu dostanete do rukou telefon, se kterým se nemusíte stydět vylézt ani na jednání nebo ve společnosti.

A jakou má Motorola GLEAM+ konkurenci? Je jí jako šafránu. Véčkové mobilní telefony patří k ohroženému druhu a podle toho to také na trhu vypadá. Véčkový mobilní telefon nenajdeme v portofoliu Sony ani HTC. Véčkové telefony vzdala i Nokia. Nejvíce jich nabízí Samsung,a to sice super levné modely E1150 a E1190. Tyto telefony ale ztrácejí díky svému malému a daleko horšímu displeji. O něco výše v nabídce Samsungu stojí modely E2530, 3520 a zejména model Samsung C3560. Ten sice stojí stejně jako Motorola, ale ztrácí opět menším displejem. Ze stáje výrobce LG se lze zmínit o dvou modelech - A170 a A250. Bohužel ani zde nejde o přímou konkurenci, protože opět ztrácí ve velikosti displejů i interní paměti. Z těchto informací můžeme právem nabýt dojmu, že Motorola GLEAM+ nabízí na poli véček opravdu to "nej" co lze nyní zakoupit. A to za cenu necelých 2 000 Kč. Hledáte-li telefon této konstrukce, nic lepšího na trhu asi již nenajdete. Z véček se totiž opravdu stává ohrožený druh zralý k vyhynutí.

Samsung E1190, E2530, C3560 a LG A250
motorola-gleam
Klady
  • Podpora paměťových karet microSD
  • Hudební přehrávač a FM rádio s RDS
  • Nevšední vnější displej s LED diodami
  • Výborná klávesnice
  • Povedený design a rozměry
  • Cena
  • Vcelku kvalitní zvuk
Zápory
  • Není možné změnit velikost písma
  • Velmi špatný fotoaparát
  • Vnější displej nezobrazí jméno kontaktu
  • Chybí EDGE, 3G i Wi-Fi
Diskuze ke článku
karel
Škoda že jste neuvedli, že lze do kalendáře zapsat jen 25 záznamů a stejně je tomu i u úkolů. Navíc zvuky pro kalendář a úkoly jsou přednastaveny, nedají se změnit ani zesílit. Kdybych tyto údaje včas vyčetl, ušetřil bych si 2000 Kč. Telefon mohu použít tak 1x jako placák na vodu.
linbush
Dobrý den, dnes jsem zakoupil Motorolu Gleam+, ve všech recenzích jsem četl, že má mít podsvícenou bradu, ale toto nastavení jsem nikde nenašel a nejde mi tedy zapnout, poraďte mi prosím jak nato, jsem už zoufalí. Navíc Motorola nemá žádnou "helplink" v ČR a operátor T-Mobile, u kterého jsem telefon zakoupil a je jediný výhradní prodejce tohoto telefonu v ČR, neví vůbec nic, dokonce mi asistentka tvrdila, že tento model nikdy neprodávali a ani nebudou :D. Prosím poraďte mi na email linbush@seznam.cz : Předem děkuji s pozdravem Linbush
Alex
Včera som si ho kúpila a brada mu blika počas hovoru aj nabíjania - bude to asi vadným kusom treba reklamovať
Michaela
Dobrý den,včera jsem si koupila bílou Motorolu gleam plus,zjistila jsem nejspíš vadu softwaru,která způsobila,že mi nebliká brada telefonu při zmeškaném hovoru a sms zprávě!!Můžete mi prosím někdo poradit,jak software do telefonu nahrát,abych se dočkala veškerých funkcí,které tento telefon má mít???Prosím email:michaela.gregrova@seznam.cz díky moc!!!!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze