LG Zero
recenze

LG Zero

Z nuly hrdinou?
11

Telefony LG se po nějakém čase opět alespoň částečně změní. Novým směrem bude design zaměřený na kovové materiály, což naznačuje novinkový model Zero. Výbavou sice spadá jen do nižší střední třídy, avšak cenovku si výrobce dovolil nastavit výše. Dokáže ji svým vzhledem a prémiovějšími materiály obhájit? Na to odpoví dnešní recenze.

Vzhled telefonů LG byl v posledních dvou až třech letech poměrně jednotný. Kdysi výrobce praktikoval více oblé tvary a především přestěhoval tlačítka na zadní stranu. Originální, neotřelé a uživateli vcelku kladně přijaté. Z jednoho úspěchu však nelze žít věčně a v LG vycítili, že by to chtělo změnu. Ta již pozvolna přicházela s koncem roku 2015. Prémiový model V10 doprovází vzhledově podobný model Zero, který však stojí podstatně méně.

LG Zero

Technické parametry LG Zero

Kompletní specifikace
Konstrukce142 × 71,8 × 7,4 mm, 154 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 410 MSM8916, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 1,5 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor2 070 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:24 hodin
Dostupnostlistopad 2015, 6 499 Kč

LG Zero – videopohled

Obsah balení

V základním balení obdržíte společně s telefonem také nezbytnou nabíječku, USB kabel a také špuntová sluchátka. Veškeré toto příslušenství je elegantně laděno do bílé barvy. Výčet obsahu krabičky zakončím uživatelským manuálem a také sponkou pro otevření slotů pro SIM a paměťovou kartu. Na test nám dorazila stříbrná varianta, avšak v prodeji jsou ještě další dvě.

LG Zero

Design a konstrukce: těžce vykoupená originalita

LG Zero poměrně bezpečně poznáte již na první pohled, ba co více, dokáže upoutat pozornost, i když jen leží nečinně na stole. Za vše může vhodně zvolená kombinace stříbrné barvy s černou plochou kolem pětipalcového displeje. Ten je v samotných okrajích mírně zaoblený a navozuje tak dojem, že pokračuje až do krajů. Přechod je téměř nepatrný a boční linie tak elegantně přecházejí z čelní na zadní stranu.

I zadní strana je po vzhledové stránce rozhodně povedená. Chladivý kov a důraz na vystouplý prvek, ve kterém jsou sdružena nezbytná tlačítka a fotoaparát, jednoduše působí dobře. Výrobce si navíc dal záležet i na skutečných detailech, a tak se na horní a spodní hraně nachází viditelné hlavičky šroubků, které drží telefon pohromadě. Na spodní hraně pak nechybí ani microUSB konektor spolu s 3,5mm jackem. Paměťová karta i nanoSIM se do telefonu zasouvají na levém boku – každá do svého vlastního šuplíčku.

LG Zero

Nechme však nyní vzhled vzhledem. Ne vždy platí, že co dobře vypadá, to se i dobře drží v ruce. Zaoblení boků je rozhodně dobrým rozhodnutím, telefon do ruky padne velmi dobře. Pomáhají i rozměry, které nejsou nijak nadstandardní: výška činí 142 milimetrů, šířka necelých 72 milimetrů a tloušťka je pouze 7,4 milimetrů; doplňme hmotnost 154 gramů, což je průměrná hodnota. Ona velmi malá tloušťka má však za následek již zmíněný hrb na zadní straně. Ten rozhodně není praktický. Je opravdu hodně vysoký a telefon se při položení na stůl značně kýve. Navíc je hrb i poměrně velký a při držení mi mezi prsty bránil v pohodlném uchopení telefonu.

Díky unibody konstrukci, která z větší části spoléhá na kov, je telefon pevný a rozhodně nikde nic nevrže. Obávat se nemusíte ani nechtěného prohýbání. Vše je robustně zpracováno, za což chválíme.

Líbilo se nám:

  • kovové materiály
  • stylový vzhled

Nelíbilo se nám:

  • hrb na zadní straně

Displej: elegantní krytí

Samotný displej se LG tradičně povedl. Na úhlopříčce 5 palců operuje HD rozlišení a jemnost dosahuje 294 PPI. Barevné podání je díky IPS technologii na vysoké úrovni, stejně jako pozorovací úhly či čitelnost na přímém slunci. Potěší i přítomnost dobře fungujícího čidla automatické regulace jasu. 2.5D krycí sklíčko je po stranách mírně zaoblené a mělo by být samozřejmě odolné proti poškrábání. Během testu se na displeji neobjevil byť sebemenší škrábanec. Nad displejem přijde vhod ještě informační LED dioda, která dokáže červeným blikáním upozornit na příchozí hovor, zmeškané události či vybitou baterii. Zvolit si můžete, na co má a na co nemá upozornit, případně diodu zcela deaktivovat. Potěší i funkce odemknutí displeje poklepáním, která je u LG tradičně přítomna.

Nastavení informační LED diody

Líbilo se nám:

  • povedený displej s 2.5D sklíčkem

Nelíbilo se nám:

  • větší okraje kolem displeje

Zvuk: hlasitý poslech přenechte jiným

Po zvukové stránce se žádné překvapení nekoná. Hlasitý reproduktor se nachází na zadní straně a podává zcela průměrné výkony. Hlasitost a kvalita reprodukce je dostatečná pro vyzvánění, pro poslech hudby jsou však vhodnější sluchátka. Výstup skrze 3,5mm jack konektor běžného posluchače rozhodně uspokojí. V základním balení najdete do bílé barvy laděná špuntová sluchátka a pokud nejste nijak nároční, poslouží vám velmi dobře. Zároveň na nich samozřejmě nechybí mikorofn a tlačítko pro přijetí hovoru.

LG Zero

Líbilo se nám:

  • solidní špuntová sluchátka v balení

Baterie a výdrž: bez překvapení

Baterie je v LG Zero pevně integrovaná a nelze ji tedy uživatelsky vyměnit. Poměrně bídně působí její kapacita pouhých 2 070 mAh. Nejčernější obavy se nicméně nenaplnily. Telefon nevybočuje z průměru a jeden den s vámi vydrží. Při středně náročném využívání a aktivovanou automatickou regulací jasu s nabíjením počítejte každý večer. Pokud budete telefon využívat aktivněji, typicky dlouhou dobu s rozsvíceným displejem, výdrž může rychle klesat a není výjimkou ani nutnost nabíjení během dne. Opět však mezi dnešními smartphony nejde o nic až tak neobvyklého.

V našem testu výdrže při přehrávání streamovaného videa v HD kvalitě dosáhlo LG Zero času 6 hodin a 31 minut. Nejde o nijak oslnivou hodnotu, například konkurenční Lenovo Vibe P1m vydrží o celé 4 hodiny déle. Nabití modelu Zero zabere z nuly na 80 % 1 hodinu a 35 minut, k úplnému nabití je potřeba 2 hodin a 24 minut.

Nelíbilo se nám:

  • nevyměnitelná baterie
  • slabší výdrž

Hardware: zbytečný kompromis

Pod kapotou se LG Zero nemá příliš čím chlubit. Výrobce totiž nasadil opravdu jen základní hardware. Neoslňující čtyřjádrový procesor Snapdragon 410 je pak doplněn dokonce jen 1,5 GB operační paměti, z níž navíc po zapnutí telefonu zůstává zhruba pouze polovina volná. Benchmark AnTuTu výkon ohodnotil na bezmála 28 tisíc bodů. Interní paměť papírově poskytuje 16GB prostor, reálně jde však o necelých 11 GB. Naštěstí nechybí slot pro paměťové karty, kam lze i přesouvat aplikace. Zero pojme SD kartu o libovolné kapacitě, teoreticky až 2 TB.

Benchmark testy

Líbilo se nám:

  • velká interní paměť

Nelíbilo se nám:

  • málo operační paměti
  • slabý procesor

Uživatelské prostředí: u LG beze změn

Ani prostředí žádné překvapení nepřináší. Opět je nasazen operační systém Android ve verzi 5.1 Lollipop s nadstavbou od LG. Ta je však aktuálně poněkud náročná a nikterak výkonnému telefonu občas způsobuje problémy, kdy na jinak okamžitou akci čekáte vteřinu či dvě. Výhodou nadstavby je bohaté nastavení. Například lištu s tlačítky si můžete nastavit dle své libosti, případně ji nechat zcela skrýt. Nechybí odemknutí telefonu poklepáním či uzamknutí vámi zvoleným stylem poklepání.

Uživatelské prostředí

Další odlišností oproti klasickému Androidu je především rozdělení menu nastavení na karty, přičemž se LG snažilo o logické rozřazení. To se mu celkem povedlo a během chvilky naleznete vše, co potřebujete. Líbí se nám také rozdělení menu aplikací na přehledné karty aplikací a widgetů. Celé prostředí se snaží působit přívětivým dojmem a i méně zkušený uživatel se velmi rychle zorientuje.

Nastavení prostředí

Líbilo se nám:

  • možnost nastavit si lištu s tlačítky
  • odemknutí telefonu poklepáním na displej

Nelíbilo se nám:

  • prostředí občas chvíli „přemýšlí“

Multimediální funkce: vše při starém

LG Zero samozřejmě nezaostává ani co se multimediální výbavy týče. Samozřejmostí je hudební přehrávač, bohužel bez ekvalizéru, který zvládne přehrát téměř jakýkoliv formát, nechybí ani alternativa v podobě aplikace Hudba Play od Googlu s příkladnou synchronizací na všech vašich zařízeních. Integrovaný videopřehrávač si poradí i s videoklipy s koncovkou .avi, problém mu nedělají ani české titulky. Integrovaná Galerie obrázků zvládne také jednoduchou editaci snímků. Potěší i přítomnost FM rádia s RDS, které už dávno není automatickou součástí všech nejnovějších smartphonů. Pro správné fungování je však zapotřebí sluchátek, která plní roli antény.

Hudební přehrávač

Fotoaparát: na momentky stačí

Fotoaparát na zadní straně disponuje 13megapixelovým rozlišením, automatickým ostřením, přisvětlovací LED diodou a dostalo se i na praktické laserové ostření. Prostředí je přehledné s minimálními možnostmi nastavení. Nechybí však alespoň HDR či režim panorama. Podrobnější nastavení však bohužel Kvalita výsledných snímků spadá do průměru. Mohly by být o něco ostřejší, na druhou stranu potěší barevnou věrností. S ubývajícím světlem vystupuje na snímcích digitální šum, ale i tak se daří pořídit solidní snímek. S ostřením velmi pomáhá zmíněný laserový autofokus.

Prostředí fotoaparátu

Ukázkové snímky

Ukázkové snímky

Čelní kamerka má 8 megapixelů a nechybí jí funkce „Krásná tvář“ pro rádoby dokonalejší selfie.

Ukázkový snímek z čelní kamerky

Video je možné natáčet ve Full HD kvalitě se 30 snímky za vteřinu, přičemž jeho kvalita je opět průměrná. Nepatrně se při přehrávání seká, avšak nejde o nijak zásadní problém, kde by Zero konkurence válcovala.

LG Zero (testovací video) – 720p, 30 FPS

Líbilo se nám:

  • přehledné prostředí fotoaparátu

Nelíbilo se nám:

  • celkově jen průměrná kvalita fotografií a videí

Telefonní funkce: přehled v záložkách

V LG Zero jsou všechny důležité telefonní funkce typicky ukryty pod položkou Telefon. LG se naštěstí nepouštělo do žádných experimentů, a tak aplikace seskupuje standardní číselník, seznam hovorů, oblíbené položky, skupiny a také kartu Lidé, což je kompletní adresář se všemi kontakty. Zde se zobrazují jak kontakty uložené na SIM kartě, tak také například z Gmailu, Skypu či WhatsAppu. Pokud si některé kontakty nepřejete zobrazovat, můžete v nastavení aplikace Telefon daný zdroj vypnout. Provázanost se sociálními sítěmi je důkladná, ke každému kontaktu se může přiřadit také fotografie z Facebooku. Telefon sám automaticky předvyplní i narozeniny a zakomponuje je do kalendáře, aby vás na ně v příhodnou dobu upozornil.

Telefonní funkce

Při vytváření nového kontaktu vás LG rozhodně nezklame: zadat můžete kromě základů také přezdívku, adresu, webové stránky, poznámku či narozeniny, které se pak následně synchronizují s vaším kalendářem. Kvalita hovoru je výborná, druhé straně rozumíte díky nadprůměrné hlasitosti reproduktoru i v hlučném prostředí. Zvuk je velmi výrazný, čistý a ani protistrana si nestěžovala na žádné problémy.

Zprávy: pohodlná klávesnice

Pokud jde o defaultní editor textových a multimediálních zpráv, stejně jako u dalších telefonů s operačním systémem Android si i zde můžete vybrat mezi klasickými Zprávami od LG nebo aplikací Hangouts, která navíc slučuje i Google chat. Standardní editor zpráv je poměrně propracovaný, kromě běžných funkcí potěší možnost zálohovat SMS zprávy, zablokovat nežádoucí uživatele nebo zprávy přeskupit. Nechybí ani možnost přidávat různé nálepky, emotikony nebo přílohy, čímž se textová zpráva automaticky převede na multimediální. Typickou přílohou může být obrázek, krátké video, zvuk nebo vizitka kontaktu ve formátu vCard. Sdílet můžete také vaší polohu. Tu následně otevřete v aplikaci Mapy od Googlu a rovnou se na dané místo můžete nechat navigovat. Sjednávání schůzek s vašimi kamarády je tak mnohem jednodušší, a to i na neznámém místě.

Zprávy

Pro e-mailovou komunikaci jsou v LG Zero připraveny hned dvě aplikace, konkrétně Gmail a E-mail. I v tomto případě funguje vše bez problémů. Zatímco po první možnosti zajisté sáhnou majitelé Google účtu, ta druhá poslouží uživatelům e-mailových schránek od jiných poskytovatelů.

Organizační funkce a GPS: přehlednost především

Kancelářské funkce jsou v LG Zero zastoupené v kompletní podobě, žádnou aplikaci jsme nepostrádali. Kalendář umí zobrazit denní, týdenní a měsíční náhledy. Pracuje i se seznamem událostí a pozvánek. Nechybí ani předinstalovaný software pro práci s dokumenty, který umožní také základní editaci. Když vás při používání aplikace QuickMemo omrzí ruční zadávání znaků, můžeme místo toho poznámky kreslit. Výsledek si můžeme vytisknout a sdílet s ostatními zařízeními. Poznámkám nejsou cizí ani přílohy v podobě fotografií. Aplikaci QuickMemo defaultně vyvoláte i pomocí dlouhého podržení tlačítka pro regulaci hlasitosti na zadní straně telefonu, avšak toto nastavení můžete změnit ve prospěch jakékoliv jiné aplikace.

Prostředí aplikace na nás však působilo trochu přeplácaným dojmem, a tak jsme raději používali aplikaci Google Keep, která svojí jednoduchostí a přehledností předčí většinu běžných „poznámkovníků“, a to i těch placených.

Zero si samozřejmě poradí také s mapami a navigací. Přichystány jsou Google Mapy, které již fungují také offline, pakliže si potřebný úsek dopředu lokálně uložíte. Vaší polohu zjistíte pomocí GPS či GLONASSu a nechybí ani digitální kompas. Fixace vaší polohy je v podstatě okamžitá a to i v městské záastavbě.

Google Mapy a Navigace

Datové funkce a internet: LTE nechybí

LG Zero boduje velmi slušně i v otázce konektivity: kromě základu v podobě GPRS a EDGE nabídne také HSPA+ 42 Mb/s, nechybí ani podpora rychlých datových přenosů LTE do rychlosti až 150 Mb/s, navíc s podporou všech českých pásem. Zapomnělo se však na technologii NFC a chybí též praktická funkce USB host, pomocí které by k telefonu bylo možné připojit například flash disk. Na kratší vzdálenosti jistě využijete Wi-Fi a/b/g/n/ac a také Bluetooth ve verzi 4.1.

Internetový prohlížeč

Prohlížení internetu obstará prohlížeč Google Chrome, který Google za poslední dobu dopiloval téměř k dokonalosti. Nechybí ani standardní prohlížeč, který je součástí většiny přístrojů s operačním systémem Android – výběr je tedy jen na vás.

Líbilo se nám:

  • podpora LTE

Nelíbilo se nám:

  • chybí NFC u USB host

Závěrečné zhodnocení: risk nemusí vždy končit ziskem

Hodnocení je vždy potřeba vztáhnout k ceně, a ta v případě LG Zero není zrovna příznivá – aktuálně se na českém trhu pohybuje kolem 6,5 tisíc, což je cenová hladina, kde může konkurence vyrukovat s nejedním silným protikandidátem. Novinka jihokorejského výrobce v podstatě vše sází na jedinou kartu, kterou je samozřejmě design. Ten se skutečně povedl a pokud chcete, aby váš telefon budil pozornost, určitě LG Zero zvažte.

LG Zero

Výbava je však v porovnání s designem poněkud slabší. Na mysli máme především nijak výkonný procesor a nevelkou operační paměť. Nepotěší ani ne zcela ideálně odladěné prostředí, spíše slabší výdrž či jen průměrný fotoaparát. Jinými slovy, ve výbavě už LG Zero zaujmout nedokáže. Kvůli originálnímu designu navíc bude uživatel muset strpět kompromisy v oblasti ergonomie, protože vystupující hrb zadní strany spíše obtěžuje.

Konkurence

Alternativou k modelu Zero může být Huawei P8 Lite, který vypadá rovněž velmi stylově, ale pohodlněji se drží a má mnohem výkonnější hardware. Bonusem je pak NFC a možnost pracovat se dvěma SIM kartami.

TIP! Recenze Huawei P8 Lite – Výkonný mistr kamufláže

Huawei P8 Lite

Pokud naopak hledíte na dobrou výdrž, můžete sáhnout po Lenovu Vibe P1m a navíc ušetřit 1 500 Kč. I v tomto případě můžete v telefonu využívat hned dvě SIM karty.

TIP! Recenze Lenovo Vibe P1m – Hezké, chytré a s dlouhou výdrží

Lenovo Vibe P1m

Nechcete-li se vzdát kovových materiálů, nabízí se Samsung Galaxy A5, který sice nemá výkonnější procesor, ale nabídne větší RAM, lépe odladěné prostředí i kvalitnější fotoaparát.

TIP! Recenze Samsung Galaxy A5 – Vylepšený průkopník

Samsung Galaxy A5
lg-zero
Klady
  • 16GB paměť
  • kompletní podpora LTE
  • prostředí s množstvím nastavení
  • kvalitní displej
  • 2.D krycí sklíčko displeje
  • stylový vzhled
  • kovové materiály
Zápory
  • jen průměrný fotoaparát
  • prostředí se občas zadýchá
  • malá operační paměť
  • slabý procesor
Diskuze ke článku
Alesk775
Pane redaktore,na strankach lg showromm se pise,ze Zero notifikacni diodu nema,vy zase pisete,ze ano. Tak cemu verit?
pet
osobne bych radsi zvolil samsung s4 lte-a

lg je nesmyslne obrovsky hlavne na vysku a am nesmyslne obrovskou vahu. k tomu chybi infraport
Martin
Jen by mě zajímalo kde je ten laser auto focus který tam není.
Jirka T.
Zbytečně široké rámečky kolem displeje, hrůůůza...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze