LG T500 Dakota
recenze

LG T500 Dakota

Dotykáč pro děti a teenagery
6

Dotykový telefon s cenovkou proklatě nízko. Takovou vizitku má LG T500 Dakota. Ač spadá do kategorie low endových telefonů, nebudete ochuzeni o paměťové karty, fotoaparát, podporu sociálních sítí, internetový prohlížeč, hudební přehrávač či FM rádio s RDS.

LG T500 Dakota: low-end dotykový telefon

Vyslovení termínu „low-end“ může poněkud mylně zavánět domněnkou, že máme tu čest s naprosto nevybaveným telefonem, který je schopný pouze volat a smskovat. Dnes tomu již naštěstí tak není, a proto i tyto méně vybavené přístroje mohou svému zákazníkovi nabídnout i nějakou tu lepší funkci. Za cenu okolo 2 000 Kč získáte mobilní telefon s poměrně kvalitním zpracováním, dotykovým displejem, podporou paměťových karet či hudebním přehrávačem. A pro jakou cílovou skupinu bychom ho mohli doporučit? Blíží se konec školního roku, takže by mohl být i odměnou za úspěšný školní rok školou povinnému dítku či teenagerovi.

Technické parametry LG T500 Ego

Kompletní specifikace
Konstrukce105 × 57,3 × 12,9 mm, 93 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,8" (240 × 320 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), , video: 176 × 144 px, 15 FPS
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 2 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor950 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostkvěten 2011, 2 300 Kč

LG T500 – videopohled

Obsah balení

Prodejní balení testovaného mobilního telefonu LG-T500 obsahuje pouze základní nutnou výbavu. Kromě samotného přístroje LG-T500 (opatřeného na displeji transparentní ochrannou fólií), zde nalezneme jen cestovní nabíječku s microUSB konektorem a stručnou uživatelskou příručku v českém a slovenském jazyce. V balení se nedostalo na paměťovou kartu microSDHC, sluchátka, ani na USB kabel pro připojení k PC. V případě, že toto příslušenství nemáte již od předchozích telefonů, je nutno k ceně kolem 2 tisíc připočítat investici i do těchto dvou doplňků, chcete-li telefon skutečně využít.

Prodejní balení je opravdu skromné

Design a konstrukce

Pojďme se již podívat na samotný design a konstrukční stránku low-endového dotykáče LG-T500. Design plně zapadá do portfolia dnešních mobilních telefonů, ale pár drobností jej odlišují. Za zmínku stojí zajímavé provedení v dolní části přístroje. Zde je totiž v oblasti ovládacích prvků k vidění tzv. „brada“. Tato vyvýšená spodní část pod displejem přispívá k o něco lepší ovladatelnosti a jistotě v držení. Tělo přístroje, nápadně připomínající oblázek, padne díky rozumným rozměrům 105 x 57,3 x 12,9 mm a váze 93g příjemně do ruky. Nízkou váhu má na svědomí použitý plast, který dominuje na celém přístroji. Použité plasty jsou vyvedeny v převažujícím černém dekóru a na bocích přístroje nalezneme i tmavě šedou kombinaci rozdělenou diagonálou, lehce navozující kovový nádech. Ač máme tu čest s levným „plasťákem“, vše prozatím dokonale pasuje a nikde nic nevrže. LG si tak zaslouží za zpracování pochvalu.

Přední strana LG-T500 je vyhrazena menšímu 2,8 palcovému rezistivnímu (odporovému) displeji. Nad displejem našlo místo logo výrobce a nad tímto logem sluchátko. Zapomeňte na snímač vzdálenosti, čidlo světla či kamerku pro videohovory. Jak jsem již v krátkosti zmínil, pod displejem nalezneme trojici hardwarových tlačítek – vlevo klávesu „Volání“ pro vytočení telefonního čísla a odpověď na příchozí hovory, vpravo klávesu „Ukončit“ a uprostřed klávesu „Zpět“ pro návrat na předchozí obrazovku. Ke stisknutí kláves je třeba více zatlačit, takže se výrazně snižuje riziko nechtěného zmáčknutí. K oživení této tmavé a trochu nutné ovládací části se snaží přispět asi 2cm stříbrný proužek.

Na levém boku našla místo kolébková klávesa pro regulaci hlasitosti. Po jejím stisknutí si můžete přizpůsobit hlasitost vyzvánění a hlasitost dotyků. Pravý bok se stal útočištěm pro microUSB konektor pro nabíjení a připojení k PC. Jeho větší ochranu zajišťuje přítomná krytka. Oba boky telefonu jsou diagonálně předěleny zadním krytem. Po jeho vysunutí se na dolní právé části objeví slot na paměťové karty microSDHC. Ty je tak možno vyměňovat i bez vyjmutí baterie.

Horní stranu si výrobce LG vyhradil pro vlevo se nacházející 3,5 mm jack pro připojení vlastních sluchátek. Vpravo se nalézá vypínací/zamykací tlačítko. Prakticky marně byste hledali spodní stranu, která v klasické podobě není a ztělesňuje ji již samotný zadní kryt.

Nesmíme zapomenout na zadní část přístroje. Zadní hladký a matný kryt si nepotrpí na otisky prstů, což je určitě pozitivní. V horní části po nás pokukuje samostatný hlasitý reproduktor a pod ním se nacházející objektiv fotoaparátu. Ačkoliv je sklíčko zapuštěné,bude ho nutné z důvodu absence krytky čas od času přeleštit. Příslušnost ke značce LG je ještě jednou demonstrována v dolní části krytu. Kryt se snadno otevírá při zatlačení na horní část při současném pohybu směrem dolů. Na zadním krytu se mi příliš nelíbil použitý plast, který působí až příliš lacině a zřejmě bude brzy vykazovat známky používání v podobě oděrek a škrábanců.

Baterie a výdrž

Baterie je považována u dnešních mobilních telefonů za Achillovu patu. Výrobci se zatím v této pro nás důležité oblasti příliš dopředu neposunuli a u současných top modelů není výjimkou každodenní nabíjení. Nyní tu ale máme levný a „hloupý“ mobilní telefon LG-T500, který by si měl právě díky absenci otevřeného operačního systému připsat plusové body za slušnou výdrž baterie. Je tomu ale tak i ve skutečnosti?

Pro větší výdrž baterie je možné aktivovat úsporný režim

Pod zadním krytem se ukrývá baterie Li-Ion o kapacitě 950 mAh. Zde musím upozornit na menší nepříjemnost při snaze o vyjmutí baterie pro přístup k SIM kartě. Baterie drží v těle telefonu natolik festovně, že jsem ji nebyl schopen nehtem vyjmout a bylo zapotřebí použít nějakého menšího předmětu. Výdrž baterie jsem testoval při tomto nastavení telefonu – jas na 100 %, automatické uzamknutí po 30 s, automatická synchronizace Gmail účtu po 15 min, počasí po 1 hodině. Dva plné dny mi vydržel telefon naživu při této činnosti – volání (20 min), SMS (15), internet (30 min), e-mail (10), hudba (1 hodina) a další zkoumání systému během testování (odhadem hodina). V případě úpravy jasu displeje, synchronizace účtů a omezení sociálních sítí by nemělo činit potíže dosáhnout i tří dnů. Pokud budete pouze na příjmu a sem tam pošlete SMS, dostanete se i na čtyři až pět dnů.

Zvuk

Nenáročný a běžný uživatel by neměl být příliš zklamán z kvality zvukového výstupu. Pro příjemně strávenou chvíli odpočinku si můžete spustit svou oblíbenou skladbu přes hlasitý reproduktor, který podává statečný výkon. Nastavením na maximální hlasitost už dochází k poklesu kvality reprodukce. Jistým neduhem snižujícím kvalitu reprodukce je i umístění reproduktoru na zadním krytu. Položením telefonu na pevnou podložku či do měkkého dochází k jeho zakrytí a výraznějšímu zkreslení. Po připojení vlastních sluchátek a zaposlouchání jsem dospěl k závěru, že i low-end telefon nemusí být vždy synonymem něčeho o dost horšího. Zvuk působí sice lehce zastřeně, někdy i trochu přebasovaně, ale příslušnému spektru uživatelů bohatě poslouží ke spokojenosti.

Displej

Testovaný telefon LG-T500 disponuje rezistivním (odporovým) dotykovým TFT displejem s úhlopříčkou 2,8 palců a rozlišením 240 x 320 pixelů (QVGA). Dokáže zobrazit 262 tisíc barev. Rezistivní displej umožňuje k ovládání telefonu kromě dotyků prstů využít i dotykového pera – stylusu nebo čehokoliv, co je právě po ruce. Displej není příliš jemný a bližší pohled odhaluje viditelný rastr zejména u písma. Barevné podání by mohlo být o něco živější, ale i tak dobře splní svou službu a ve své cenové kategorii neurazí. V nastavení si můžete manuálně regulovat intenzitu jasu displeje a k dispozici je pro vyšší výdrž baterie i možnost aktivaci úsporného režimu. U tohoto modelu musíte oželet čidla automatické regulace jasu displeje a snímače vzdálenosti. Rovněž nepočítejte s automatickým otáčením displeje (aktivovat si režim plné klávesnice na šířku musíte sami při psaní SMS) a informační diodou. A jak rychle je schopen odporový displej reagovat na dotyky prstů? Určitě je znát, že máme tu čest s odporovým displejem. K požadovanému stisku je třeba vyvinout větší tlak a někdy se mi i stávalo, že byly reakce opožděné či bylo nutné stisknout klávesu úplně přesně. Kapacitní technologie je však v této cenové kategorii vzácností a tak nelze rezistivní displej vyloženě vytknout. Navíc ho lze mezi tímto typem displejů považovat ze jeden z těch kvalitněji reagujících na stisk.

LG T500 zabodovalo změnou velikosti písma

Uživatelské prostředí

Mobilní telefon LG-T500 patří do kategorie tzv. „hloupých“ telefonů, nedisponujících otevřeným operačním systémem. Výrobce LG přichází u tohoto telefonu s vlastním uživatelským prostředím, které si brzy prozkoumáte, a nebude vám činit žádný problém se v něm vyznat. Odemknutím displeje pomocí jednoduchého tahu prstem nahoru se dostanete na jednu z domovských obrazovek (celkem jsou tři). Na domovskou obrazovku si můžete po stisknutí menší ikonky „Nastavení“ v pravém dolním rohu nad ikonkou „Aplikace“ přidat kontakty, widgety či rychlou volbu. Přidáním si některého z kontaktů na domovskou obrazovku si urychlíte práci při případném volání, psaní SMS či úpravě kontaktu. Displej si můžete variabilně přizpůsobit svým požadavkům – nechybí možnost zvolit si tapetu na domovskou či zamknutou obrazovku, potěší volba změny velikosti písma (malé, střední, velké, velmi velké) či dvě různé podoby prostředí s aplikacemi.

Výrobce LG disponuje vlastním uživatelským prostředím

Připravena je pro vás i řada widgetů – počasí, poznámky , stav baterie, hudební přehrávač či Livesquare. U Livesquare se chvilku zastavme. Po jeho přidání se na celé obrazovce objeví velký widget, který eviduje a kontroluje proběhlé události. Krátkým stiskem se postavička zvýrazní a zapříčiní rozpohybování ikonek „Volání“, „Kontakty“ a „Zprávy“. Poté stačí žádanou ikonku stisknout a dojde k zamýšlené operaci. Není také problémem poslat SMS více kontaktům. Postačí označit více kontaktů prezentovaných řadou nastavitelných ikonek a ikona se zprávami v dolní části displeje již rozpozná, co máte za lubem. Delším podržením Livecon (kontaktu) jej můžete snadno z Liveplace stáhnout. V nastavení tohoto widgetu můžete snadno mazat histrorii, vybrat si z řady ikonek Livecon či pozměnit Liveplace (ZOO, Park).

Zajímavý widget Livesquare

Vnitřní pamět LG-T500 Dakota dosahuje hodnoty pouhých 60MB, ale naštěstí je přítomen slot pro paměťové karty microSDHC. Uživatelské prostředí působí přehledně a intuitivně, ale pohyb v něm není příliš plynulý a jsou znát pomalejší reakce na dotyky prstů.

Telefonní funkce

Řada uživatelů často říká, že potřebuje telefon hlavně na volání a psaní SMS. Pojďme se tedy podívat na telefonní schopnosti LG-T500, který podporuje všechna čtyři pásma GSM – 850, 900, 1800 a 1900 MHz. Zelená ikonka volání na základní obrazovce skrývá kromě tradiční klávesnice s čísly i přístup do kontaktů a historie. Telefon je schopen pojmout 1 000 kontaktů, u kterých je možné vyplnit řadu detailů – jméno, příjmení, číslo, e-mail, vyzvánění…. Jednotlivé kontakty si můžete roztřídit do několika skupin pro snadnější a rychlejší přístup (rodina, přátelé, kolegové, škola,…).

Telefonování nečiní LG-T500 žádné problémy

Nezapomnělo se ani na rychlou volbu umožňující nadefinování až osmi čísel. Hledat v kontaktech lze zadáním počátečního písmena, klasickým rolováním či na straně se nacházejícím posuvníkem. Záložka historie eviduje buď úplně všechny uskutečněné operace nebo pouze hovory či zprávy, zmeškané, odchozí a příchozí hovory. V průběhu odchozího hovoru máte možnost hovor přidržet, přizvat dalšího účastníka, ztlumit nebo aktivovat reproduktor.

Zprávy

Telefon LG-T500 by mohl dobře posloužit zejména mladším uživatelům, kteří se začínají seznamovat s mobilními telefony. Psaní SMS patří k jejich oblíbeným a často využívaným komunikačním prostředkům. Pohyb v editoru zpráv a práce se zprávami by neměla nikoho zaskočit a drží se zavedených pravidel. Vstoupit do editoru SMS zpráv můžete buď přes třetí ikonku zleva na hlavní liště, nebo přímo přes rychlou volbu na domovské obrazovce. Vyzkoušet si můžete tři způsoby zadávání textu – Klávesy mobilu, Plnou klávesnici (QWERTY na šířku) či Ruční psaní. Pro co nejrychlejší psaní bez zbytečných překlepů bych doporučoval klávesy mobilu. Nechybí ani možnost zapnout slovník T9, do kterého lze přidávat i nová slova. Zpráva může být obohacena o různé přílohy (obrázek, video, zvuk,…). Komunikace s příslušným kontaktem je členěna do přehlednějších konverzačních bublinek. V telefonu je možné uložit až 500 SMS.

Prostředí pro psaní SMS zpráv

Internetový prohlížeč, e-mail a organizační funkce

Někdo by se mohl domnívat, že u takto levného telefonu bude muset oželet propojení se světem a neužije si tak žádné internetové dobrodružství. Nebojte se, na LG-T500 si můžete dopřát brouzdání po netu a stranou nezůstaly ani sociální sítě Facebook či Twitter. K přístupu na internet máte k dispozici pouze 2G síť, pomalejší GPRS a EDGE. Na Wi-Fi musíte u tohoto základního modelu rychle zapomenout (Wi-Fi nabídne vyšší model T505).

I s low-end telefonem můžete brouzdat po internetu

Vestavěný internetový prohlížeč LGE Phantom browser V2.0 dokáže zobrazit i na menším 2,8 palcovém displeji oblíbené stránky a nabídne i rozmanité nastavení. Přidat si můžete kanály RSS, změnit orientaci displeje na šířku, zvolit si ze tří velikostí písma, otevřít si více oken či si přiblížit/oddálit text. Jelikož není telefon žádným rychlíkem, musíte se spokojit s pomalejším načítáním a ne tak svižným posunem po stránce jako u vyšších modelů. Všechny nadšence zajisté potěší přítomnost sociálních sítí Facebook či Twitter. U Facebooku se mi nezamlouvala rychlost rolování po stránce. Pohyb po „zdi“ byl dosti zpomalený a o rychlosti se mu může jen zdát. Neočekávejte příliš přehledné a rychlé zobrazování stránek. Načtení stránek s velkým množstvím obrázků či jiných dat trvá nějakou tu chvíli.

Jelikož mám svůj e-mailový účet na Google, vyzkoušel jsem, zda nebude nějaký problém se stahováním pošty. Na výběr máte dva typy internetového protokolu pro přenos e-mailů – IMAP4 nebo POP3. S nastavením účtů u obou protokolů jsem neměl žádný problém a vše fungovalo optimálně. V nastavení si můžete navolit frekvenci aktualizace – ručně nebo v intervalech 15 min, 30 min či 1 hodiny. Odeslaná pošta může obsahovat i různé přílohy v podobě obrázků, videí či zvuků.

LG-T500 přijímá i odesílá e-maily

Organizační funkce jsou zastoupeny jednoduchým kalendářem s měsíčním či týdenním náhledem. Můžete si do něho naplánovat až 100 událostí (schůzky, výročí, narozeniny). Úvodní zobrazení kalendáře je vždy měsíční, takže v případě preference týdenního náhledu nezbývá než manuálně přepnout. V telefonu máte k dispozici poznámky, kterých si je možné uložit padesát. Nachystány v podobě widgetů na pohotovostní obrazovku jsou i bílé, žluté a růžové poznámky (nálepky). Nechybí kalkulačka s pokročilejšími funkcemi a rovněž se může hodit i převodník jednotek (měna, plocha, délka,...). Pro nahrávání se dá použít i přítomný diktafon (záznam hlasu), u kterého si můžete navolit i místo uložení nahrávky (do telefonu nebo na paměťovou kartu). Pokud si rádi přispíte a budíte se mobilem, můžete si nastavit až pět budíků pro bezpečnější a jistější probuzení. Aplikace „Úkoly“ vám poskytne místo pro sto povinností a umožňuje i přenos přes Bluetooth do jiného zařízení.

Fotoaparát a video

Telefon LG-T500 nemůžeme zařadit mezi telefony s alespoň průměrným fotoaparátem. Ve výbavě totiž nalezneme dnes již zastaralý 2MPx fotoaparát, se kterým pořídíte fotografie nevalné kvality. Fotoaparát zvládne pořizovat snímky v maximálním rozlišení 1600 x 1200 pixelů. Fotografovat se dá i v režimu 1MPx (1280 x 960 pixelů), VGA (640 x 480 pixelů) a QVGA (320 x 240 pixelů). Fotoaparát nedisponuje automatickým zaostřováním, ale pouze tzv. fixed focusem. Pořízení snímků prostřednictvím softwarové spouště přímo na displeji není příliš pohodlné a někdy se vám při uklouznutí ze spouště může stát, že se přepnete do režimu nahrávání videa. Zvuk spouště lze v nastavení deaktivovat.

Zlepšit kvalitu fotografie můžete v menu nastavení

Prostředí fotoaparátu působí přehledně a člověk se v něm bez problémů rychle zorientuje. Máte-li zálusk na co nejzdařilejší fotografii, můžete si zkusit pohrát i s nastavením. Nechybí vyvážení bílé, barevné efekty, noční režim, sekvence (dokáže vyfotit od 3 až po 9 snímků). Postrádám předdefinovaná nastavení pro různé scény.

O kvalitě pořízených fotografií se můžete přesvědčit na následujících příkladech. Fotografie dosahují neuspokojivých výsledků a mohou být použity snad jen pro případ nutnosti nebo pro poslání v MMS. Chybí jim barevná věrnost, působí mdle a postrádají ostrost. Nepřítomnost automatického zaostřování se velmi podepisuje na zvěčnění blízkých předmětů, které jsou rozmazané.

Ukázkové fotografie z mobilu

Podobné, a přiznejme i horší, je pořizování videonahrávek, které jsou opravdu mizerné a v podstatě nepoužitelné. Dají se pořizovat v maximálním rozlišení 320 x 240 pixelů. V nastavení si sice můžete nastavit různé barevné efekty či vyvážení bílé, ale to vás nezachrání a reprezentativního videa nedocílíte.

Multimediální funkce a zábava

Mládež hojně využívá ve svých telefonech hudební přehrávač z kterého si mohou poslouchat své oblíbené písničky. LG-T500 by tak v tomto směru mohl dobře uspokojit jejich potřeby. Prostředí přehrávače umožňuje dělení skladeb podle interpreta, alba či žánru. Potěší i podpora pro vytvoření vlastního seznamu skladeb. V nastavení nalezneme i různé možnosti ekvalizéru (classic, jazz, pop,…), ale abych řekl pravdu, příliš rozdílu v poslechu jsem při aktivaci některého z nich nepocítil. Nechybí možnost opakování jedné skladby či všech. Videopřehrávač si poradil pouze s formátem 3GP. Přes Bluetooth 2.1 jsem úspěšně odeslal video ve formátu MP4, ale bohužel jsem si jej nespustil, tento formát totiž není u tohoto telefonu podporován. Náplastí na tento nedostatek by mohla být předinstalovaná aplikace YouTube. Zde ale vyvstala potíž s rychlostí načítání videa, které se díky pomalému 2G připojení značně zasekávalo. Ke zkrácení chvilky v hromadné dopravě či cestou domů si po připojení vlastních sluchátek můžete aktivovat FM rádio s funkcí RDS. Uložit se dají oblíbené stanice a bonusem navíc je i možnost nahrávání aktuálně hrající skladby.

Prostředí hudebního přehrávače a FM rádia

Do telefonu LG-T500 se dostaly také i tři předinstalované Java hry – dobře známý a profláknutý Tetris Pop, MingleMangle a Containers Block. Jedná se o jednodušší hry, které ale můžou v adekvátní chvíli alespoň na malý čas zabavit.

V LG-T500 naleznete i tři předinstalované hry

Hodnocení a konkurence

Mobilní telefon LG-T500 Dakota nabízí uživatelům za nízkou cenu relativně hodně muziky a může být pro řadu z nich tím pravým mobilním společníkem. Úplně si ho dokáži představit v rukou mladších uživatelů školou povinných, ale nejenom těch. Ve své kategorii dokáže i přes plastové provedení nabídnout rozumnou kvalitu. Pozitivní dojem vyvolává přítomnost hudebního přehrávače, FM rádia a intuitivního uživatelského prostředí LG. V prodeji by se měl objevit i v jiné barevné kombinaci. Za největší nedostatky považuji mizerný fotoaparát, absenci rychlejších datových přenosů a občas i nepřesnou odezvu na dotyk. Uvažujete-li jako rodič o pořízení mobilního telefonu pro svou ratolest za vysvědčení, určitě vezměte tento levný dotykáč na vědomí, za danou cenou se jedná o poměrně dobrou volbu.

Za skoro stejnou cenu se dá pořídit i LG T310 Wink Style, který má podobnou výbavu. Rovněž nabídne 2,8 palcový odporový displej a vlastní uživatelské prostředí LG. Nechybí ani EDGE. Naopak vnitřní paměť přístroje dosahuje hodnoty pouhých 15 MB.

Ve stejné cenově hladině nalezneme poněkud starší model Samsung S5230 Star, který již má i svého nástupce. Model Star první generace disponuje větším 3 palcovým displejem s autofocusem, podporou EDGE a 3MPx fotoaparátem.

Samsung S5230 Star

Pohlédneme-li do řad dražší konkurence, můžeme zde najít jednoho z těžkých soupeřů. Jedná se o telefon mobilního operátora T-Mobile - model Move. Ačkoliv si budete muset připlatit o přibližně 700 Kč navíc, získáte již oproti LG T500 Dakota navíc znatelně lepší kapacitní displej, rychlejší datové přenosy, Wi-Fi a operační systém Android.

T-Mobile move: oficiální fotografie
lg-t500-ego
Klady
  • výdrž baterie
  • na low-end pevná konstrukce
  • nízká cena
  • možnost změny velikosti písma
  • hudební přehrávač a FM rádio s RDS
Zápory
  • zadní kryt se snadno poškrábe
  • způsob vyjmutí baterie
  • pomalejší reakce a horší odezva
  • nekvalitní fotoaparát a video
  • pomalý internetový prohlížeč
Diskuze ke článku
pája
to je ale hnusnej telefon,to bych nekoupil ani tomu děcku
Pája
Jó,takovou reakci sem tedy nečekal.Koho se muj komentář snad dotknul tak těm se tedy omlouvám.Nemůžu si pomoci ale řekl bych že většina lidí si myslí totéž
Martysek13
Je to pravda takovej mobil bych určitě 14-letému teenegerovi rozhodně nekoupil.... je to krám na nic
želva
no neni ošklivej ale zbytečně drahej bych raději vzal SAMSUNG C3510 Genoa na heurece je kolem 1300kč ne šedivka samozřejmě, tohle je předražený opravdu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze