LG Lifeband Touch
recenze

LG Lifeband Touch

Na půl cesty
2

LG již na veletrhu CES 2014 představilo Lifeband Touch, wearable, které je na pomezí mezí náramkem a hodinkami. Ostatně mezi fitness funkcemi a hodinkami se také přepínáte jediným tlačítkem. Je přístup Libeband Touch správný a zvládlo LG vyrobit zařízení, které opravdu nebudete chtít sundat z ruky?

LG Lifeband Touch je nezávislé fitness příslušenství, které můžete spojit s telefonem. I bez něj ovšem zvládne měřit vzdálenost, rychlost, spálené kalorie a další. Od jeho představení uplynul již rok, ale mezi konkurencí se rozhodně neztratí. Navíc s dobrou cenou a fitness funkcemi vypadá velmi slibně.

LG Lifeband Touch

Obsah balení

  • LG Lifeband Touch
  • nabíjecí kolébka
  • stručný návod

Technické parametry LG Lifeband Touch

Kompletní specifikace
Konstrukce165 × 17,8 × 10,1 mm, 45,4 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ne, zapínání: flexibilní materiál
DisplejAMOLED, 0,91" (128 × 32 px), tvar: hranatý
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 4.0, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ne
Akumulátor? mAh, nabíjení: proprietární kolébka
Dostupnostkvěten 2014, 2 500 Kč

Za zapůjčení děkujeme eshopu czc.cz.

Design: jednoduchost a elegance

Náramek se na ruku nasouvá a v tomto konceptu působí velmi celistvým dojmem. Z dálky vám bude připadat jako obyčejný náramek a nezpozorujete ani displej či jakýkoliv detail. Samotná aplikace na zápěstí chce cvik a zařízení s rozměry 165 × 17,8 × 10,1 mm a hmotností 45,4 gramů vás na začátek s nasazováním trochu potrápí.

Samotný náramek je gumový s odlišnou ohebností. Nejvyšší poddajnost je na samotném konci kvůli snadnému nasazování. Na ruce následně drží Lifeband Touch pevně a nemusíte se bát, že jej někde ztratíte. Základem je samozřejmě výběr správné velikosti náramku, tedy S, M nebo L.

LG Lifeband Touch

Náramek se pochlubí 0,91palcovým displejem, jedním hardwarovým tlačítkem s LED diodou a konektory pro nabíjení. Tlačítko musíme pochválit za dobrou odezvu, která je při sportu, především u běhu, na který je Lifeband Touch připraven, zásadní.

LG Lifeband Touch

Elegantní a sportovní náramek od LG vypadá dobře. Neurazí při společenské akci a svoji roli určitě sehraje i při sportu. Materiál je příjemný, odolný a Lifebandu Touch není co vytýkat.

Odolnost: jen sprška

LG se rozhodlo pouze pro základní odolnost. S náramkem si bohužel ani nezaplavete, ale tekoucí vodu by měl zvládnout. Oficiální odolnost je bohužel velmi strohá a nese označení IP65.

Displej: pozor na světlo

Amoled displej o úhlopříčce 0,91 palce a rozlišení 128 × 32 pixelů je hranatý. V nastavení nabízí pouze orientaci pro leváky a praváky. Po celou dobu tak využívá svoje možnosti pouze na šířku a pokud se chcete podívat jen na hodiny, je to nepřirozené. Otáčení na výšku v módu hodin by se určitě hodilo. Displej má v místnosti velmi dobrou čitelnost. Pokud si ale jdete zaběhat za příliš silného světla, čitelnost rapidně klesá a je sotva dostačující. Pozorovací úhly jsou také dostačující, displej je v zařízení doslova utopen a maximální pozorovací úhel to značně kazí.

LG Lifeband Touch

Displej je dotykový a reaguje na „swajpnutí“. Samotná odezva není úplně 100procentní a někdy nedojde k vámi požadovanému pokynu vůbec, občas se provede jiný. Navíc kvůli velikosti displeje jej při běhu téměř ani nelze ovládat.

Displej vypadá na první pohled dobře, ale venku uvidíte nedostatky, které nejsou zrovna malé a celkový dojem z náramku výrazně kazí.

Baterie: 2 až 5 dní

LG uvádí výdrž na nabití 2 až 5 dní a my musíme souhlasit. Přesně dvou dní jsme dosáhli při zapnutém Bluetooth. Bez Bluetooth náramek skutečně vydrží až 5 dní. Pokud je Lifeband Touch vybitý, musíte jej nabít skrz přiloženou kolébku. Nabíjení je rychlé a pokud ráno vstanete a zjistíte, že je náramek vybitý, za půl hodiny jej nabijete dostatečně na celý den.

LG Lifeband Touch

Senzory: základní fitness

LG Lifeband Touch je do velké míry nezávislé. Nejedná se pouze o náramek spojený s telefonem. Pokud svůj telefon necháte doma, zvládne měřit aktuální rychlost i vzdálenost. Na GPS senzor ale musíme zapomenout, Lifeband Touch využívá akcelerometr a výškoměr.

Konektivita a kompatibilita: přes palubu jde i LG

LG Lifeband Touch měl výrazné problémy v komunikaci s LG G2. Po dobu testu jsme jej tedy párovali s iPhonem 6, ale ani to nebylo bezproblémové. Mnohé výpadky, nezobrazené notifikace nebo problémy se zobrazenou zprávou byly na denním pořádku.

Komunikace skrz Bluetooth 4.0 byla nestabilní a nespolehlivá. O to více zamrzí, že LG Lifeband Touch v zásadě ani nekomunikoval se svoji bývalou vlajkovou lodí G2. Notifikace se nezobrazovaly vůbec a než se data načetla, aplikace LG Fitness se neočekávaně ukončila.

LG Fitness: zrada do vlastních řad

Aplikace by měla být základem, srdcem všeho, ale v tomto případě to pokulhává. Aplikace LG Fitness sama o sobě je sice dobrá, nabízí přehledné grafy o počtu kroků, mapu pro zobrazení místa vykonávané aktivity i nastavení samotného LG Lifeband Touch. Problém je ve stabilitě, jež byla na iPhonu 6 dobrá, ale u několika Android telefonů na bodu mrazu.

V aplikaci rozhodně oceníte nejen přehlednost vašich dosažených cílů, ale i nastavení náramku. Jednoduše si tak nastavíte budík, údaje, které chcete vidět při sportu nebo časově omezíte, respektive vypnete vibrace na noc. Samozřejmostí je váš osobní profil, kde je věk, váha, výška a pohlaví.

Je zde i možnost připojit další příslušenství, jako jsou speciální sluchátka pro měření tepové frekvence nebo i spojení s dalšími aplikacemi, jako je například RunKeeper.

Stáhnout LG Fitness

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Notifikace: až na tu konektivitu

Nejen na hovory a SMS zprávy vás LG Lifeband Touch upozorní vibracemi. Problém je ovšem základní, mnoho hovorů a zpráv se vůbec nezobrazilo, a to buď vlivem odpojení Bluetooth z neznámých příčin nebo zcela bez důvodů. Navíc při komunikaci s iPhonem 6 bylo mnoho zpráv zobrazených chybně a náramek pouze informoval ve stylu „Pozor, něco se děje.“ Podobných zpráv bohužel bylo hodně a kdyby mi zavibroval telefon, tak by to mělo stejný efekt. Z notifikace nebylo možné vyčíst ani od koho zpráv přišla.

LG Lifeband Touch

Je zde i možnost obráceného využití. LG Lifeband Touch zvládne ovládat i hudbu ve vašem telefonu. Pro funkčnost je ale nutné spojení, které je stabilní a to nám chybělo.

Fitness funkce: snahu je nutné ocenit

Na LG Lifeband Touch oceňujeme fitness funkce. Základem jsou spálené kalorie, počet ušlých kroků, samozřejmě s denním cílem, a informace o vzdálenosti, rychlosti, času aktivity a stoupání. Tyto informace si můžete zobrazit a to i bez zapnutého Bluetooth, tedy bez komunikace s telefonem. Při běhu je ovšem nutné počítat s odchylkou. V našem případě byla odchylka 16 procent, a to není zrovna málo. Na 10 km běhu přijdete rovnou o 1,6 km.

Závěr: chce to doladit

LG Lifeband Touch za cenu 2 500 Kč není přímo špatný. Zaujme designem i nabízenými funkcemi. Nabíječku uvidí jednou za 2 až 5 dní a celkově se zdá být na vysoké úrovni.

LG Lifeband Touch

Poměr ceny a výkonu je na papíře velmi dobrý. V reálném používání ovšem selhává základní faktor, a to je komunikace s telefonem. Vyzkoušeno bylo LG G2, tedy telefon samotného výrobce náramku, zkusili jsme také Samsung Galaxy S4 a další Android telefony. V reálném využití se nám osvědčil až iPhone 6, ale ani s ním nebyla komunikace optimální.

LG Lifeband Touch

Koupit či nekoupit? LG Lifeband Touch bychom neodsuzovali, ale LG na něm musí zapracovat. Dokud nebude zlepšena komunikace, náramek bude zklamáním, ale pokud na ní LG zapracuj, může se stát bestsellerem.

Za zapůjčení děkujeme eshopu czc.cz.

Konkurence

Příznivci hands-free hovorů ocení Huawei TalkBand B1, který disponuje mikrofonem a sluchátkem, jež lze při hovoru nasadit na ucho. Dále nabídne POLED displej a lepší (6denní) výdrž na baterii. Náramek od Huawei není ani výrazně dražší, cena se pohybuje kolem 3 000 Kč.

Huawei TalkBand B1

Pokud nepotřebujete žádné nadstandardní funkce a chcete prostě náramek pro monitoring denní i noční aktivity, vyberte Alcatel OneTouch BoomBand. Oželit ale musíte displej. Na příchozí hovor vás ale upozorní vibracemi. Cena je příznivých 600 Kč.

Alcatel OneTouch BoomBand

Pokud jste zaměřeni spíše sportovně a jste ochotni připlatit 1 500 Kč, sáhněte po Fitbit Charge HR, které vás mimo upozornění na příchozí hovor upozorní i na vysoký tep. Zabudovaný má totiž senzor měření tepové frekvence. Výdrž je 4 dny a chybu s ním neuděláte.

Fitbit Charge HR
lg-lifeband-touch
Klady
  • dobrá cena
  • fitness funkce nezávislé na telefonu
  • design
Zápory
  • špatně zobrazené notifikace
  • odchylka při měření vzdálenosti akcelerometrem
  • nestabilní komunikace s telefonem
Diskuze ke článku
Majkkl
To mě fascinuje - 2500, skoro nic nefunguje bez problému, ale není úplně špatný... ☺ K čemu takové drahé sračky?
Radek Kraina
Radek Kraina
Přesně jak píše výše. Já jen dodám, pokud to nebude fungovat jak má, je jen guma za 2500 Kč.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze