LG GT540 Optimus
recenze

LG GT540 Optimus

Páté kolo u vozu
46

LG pokračuje ve výrobě Android telefonů a jeho malou rodinku nyní rozšířil LG Optimus, který vám neudělá vítr v peněžence, ovšem nepřekvapí výbavou ani výkonem. Má však šanci zaujmout velmi elegantním designem, se kterým se v kategorii low-endových Android zařízení setkáme málokdy.


GT540 - oficiální fotografie

LG GT450 Optimus, dříve označovaný Swift, dnes nemá příliš lehkou pozici. Trh s chytrými telefony, poháněnými operačním systémem Android, se utěšeně rozrůstá, a to i v kategorii relativně levných Android zařízení, mezi které GT540 spadá.

Technické parametry

Rozměry109 × 55 × 13 mm
Hmotnost116 g
Konstrukce klasická
Sítě850, 900, 1 800, 1 900 MHz, 900 MHz, 2 100 MHz
Displej dotykový – odporový, aktivní, TFT, rozlišení 320x480 px, 256 tis. barev, úhlopříčka 3,0 palce
Procesor600 MHz
Paměť256 MB RAM, 130 MB vnitřní + paměťové karty microSDHC (až 16GB, v balení 2GB karta)
Otevřený operační systémAndroid 1.6
Organizační funkceBudík, kalkulačka, kalendář, poznámky, úkoly, e-mailový klient, prohlížeče dokumentů, internetový prohlížeč, A-GPS, Google Maps, čtečka RSS kanálů
Multimédiahudební přehrávač, FM rádio s RDS, video přehrávač, internetový prohlížeč, Facebook,
Fotoaparát3,2 Mpx (2048 x 1536 pixelů), automatické rozpoznání obličeje a úsměvu, Geo tagging
nahrávání videa
Navigace GPSintegrované A-GPS, Google Maps,
Datové funkceUSB 2.0, Bluetooth 2.1 (profil A2DP) GPRS, EDGE, 3G, HSPA (HSDPA s downloadem až 7,2 Mb/s, HSUPA s uploadem až 2 Mb/s), Wi-Fi
Baterie a výdrž 1500 mAh
Doba hovoru: 330 minut
Pohotovostní doba: 500 hodin
Cena a dostupnost cca 4 500 Kč
3.čtvrtletí 2010

Design, konstrukce: jednoduchá elegance

Design je jeden z prvků, kterým se LG GT540 snaží zaujmout a daří se mu to na výbornou. Díky nekonvenčnímu tvaru, kde je přední strana ostře hranatě řezaná, ale boční strana má tvar oválu, působí telefon výjimečně. To ještě podtrhuje jemný vertikální vzor, vyrytý na části přední strany a po celém zadním krytu přístroje. Potěší velmi kompaktní rozměry 109 × 55 × 13 mm, díky kterým se pohodlně drží i v menších rukou. Příjemně nízká je i hmotnost 116 gramů. Přes veškeré designérské prvky ale telefon v rukou působí levně a při silnějším zmáčknutí vydává nehezké zvuky namáhaného plastu.

Na přední straně kromě třípalcového displeje najdete jen reproduktor, trojici hardwarových tlačítek a dvě dotyková tlačítka, o kterých bude ještě řeč. Na levé straně najdete dvojici tlačítek na zesilování a zeslabování, vpravo krytý vstup na micro-USB a dvojici tlačítek pro rychlé vyhledávání a ovládání fotoaparátu. Tlačítko, které slouží jako spoušť fotoaparátu, má klasicky dvě polohy. Při slabším zmáčknutí se zaostřuje a následným silnějším stiskem pořídíte snímek. Na zadní straně najdete kromě loga výrobce 3megapixelový fotoaparát. Přisvětlovací dioda ale bohužel chybí. Na horní straně GT540 pak najdete 3,5 mm jack pro vstup na standardní sluchátka.

Pro přístup k microSD kartě musíte sejmout zadní kryt, což naštěstí není problém a jde to velmi snadno. Oproti mordování telefonu při pokusech dostat se k baterii, jako například v případě T-Mobile G1, je to příjemná změna.

Baterie a výdrž: sympatický nadstandard

Už jsme si zvykli, že baterie jsou u dnešních smartphonů převážně na to, aby telefon vydržel cestu od jedné nabíječky k druhé. LG GT540 v tomhle ohledu příjemně překvapil a jeho Li – Ion baterie s kapacitou 1500 mAh se ukázala být víc než dostatečnou. Nedosahuje sice brutální výdrž levných Nokií, ale takový HTC Desire by mohl jen závidět.

Při nízkém aktivním zatížení, ale se zapnutou synchronizací mailu, kalendáře, Facebooku a Twitteru, telefon vydržel skvělé čtyři dny bez nabíjení, a to na 3G síti. Při zatížení telefonu výdrž rovnoměrně klesá a se zapnutou Wi-Fi, programem na instant messaging a brouzdáním po internetu se výdrž smrskne na jeden den. Na holičkách vás však nenechá, do večera vždy poctivě vydrží.

Zvuk: nepřesvědčivý výkon

Nepříliš hlasitý reproduktor na přednastavenou hlasitost není moc slyšet a umoudří se až v okamžiku, kdy ukazatel hlasitosti v systému dáte nadoraz. Mnoho toho neuslyšíte ani v případě, že si jako vyzváněcí tón zvolíte skladbu, kde převažují basy, se kterými si reproduktor příliš nerozumí.

Velice nepříjemným překvapením byla kvalita zvuku během telefonních hovorů. Díky výraznému vykreslování výšek sice bylo dobře rozumět, praskání a šum v reproduktoru ale byly znatelné a nepříjemné.

Displej a ovládání: první hřebík do rakve

TFT dotykový displej s rozlišením 320 x 480 má velikost rovné tři palce a dokáže zobrazit 256 tisíc barev. Displej používá odporovou technologii, která je levnější než nejnovější kapacitní. Přesto je jeho odezva pro danou kategorii více než dobrá. S kapacitními displeji se nicméně v žádném případě měřit nemůže. Kvůli odporovému displeji také můžete zapomenout na multidotyková gesta. Na druhou stranu lze k ovládání použít cokoliv, nejen prsty. Stylus v balení ovšem nenajdete, přesto, že vás k jeho použití telefon hned při prvním zapnutí vyzývá.

Přímo katastrofický scénář nastává, pokud se rozhodnete napsat mail, SMS či nový příspěvek na Twitter. Kombinace rezistivního displeje a absence jakékoliv hardwarové klávesnice je totiž přímo vražedná. Je pravda, že předinstalovaná klávesnice od LG se snaží, seč může. Ve vertikální poloze vám nabídne kompaktní rozložení 3 x 4 pole, kde každé tlačítko zastupuje trojici písmen, tak, jako na klasických mobilních numerických klávesnicích. Při překlopení do horizontální polohy se objeví virtuální QWERTY (či QWERTZ) klávesnice.

Není to ovšem nic platné a obě metody zadávání textu jsou zoufale nepřesné a pomalé. I při o něco smysluplnějším psaní na virtuální QWERTY klávesnici bříška průměrně velkých prstů zabírají několik písmen najednou.

Díky absenci jakéhokoliv dalšího ovládacího prvku (trackball, navigační šipky) nastává drama i v okamžiku, kdy si všimnete, že jste udělali chybu uprostřed SMS. Vždy nastává klikací odysea a dlouhé čekání, než se trefíte přesně na místo, kde je chyba. Trochu lehčí by situaci mohly mít dámy s dlouhými nehty.

Psaní textu na LG GT540 je opravdová noční můra. Jistě můžete namítnout, že se na psaní na podobné klávesnici dá jistě zvyknout. To je samozřejmě pravda. Ale stejně tak si můžete zvyknout chodit na procházku se železnou koulí na noze. Ve výsledku to není příjemné a už vůbec ne efektivní.

Další ranou pod pás jsou tlačítka pod displejem. Zatímco spodní trojice hardwarových tlačítek home, přijmutí hovoru a odmítnutí hovoru funguje jak má, dotyková tlačítka menu a zpět jsou čiré zoufalství a fungují podle nálady. Na dotek bříškem prstu libovolné síly tlačítka reagují přibližně jednou z deseti pokusů a jediný způsob, jak je přinutit k alespoň částečné poslušnosti, je zarýt se doprostřed vší silou nehtem. Vzhledem k tomu, že GT540 používá Android, kde tlačítka menu i zpět uživatel používá často, se o pohodlném ovládání rozhodně mluvit nedá.

Prostředí a ovládání – Android 1.6 aneb cesta do pravěku

V LG GT450 najdete operační systém Android ve verzi 1.6. Ten už pamatuje opravdu hodně a je s podivem, že ho ještě dnes najedeme v novém telefonu. LG do prostředí integrovalo několik prvků z Androidu 2.0, jako například odemykací obrazovku. K zamaskování zastaralého operačního systému to ale rozhodně nestačí a s rozšířeností verzí 2.1 a 2.2 začínají být omezení verze 1.6 čím dál tím zřetelnější.

Samozřejmě budete muset oželet spoustu aplikací, které jsou pouze pro vyšší verze, jako například oficiální Twitter klient. Velice bolestná je ztráta možnosti nainstalovat si aplikace na SD kartu a tak si budete muset vystačit s vnitřní pamětí telefonu, která čítá 130 MB.

Jako v mnoha jiných ohledech, i zde se nabízí srovnání s konkurenčním HTC Wildfire. Ten má k dispozici vlastní paměť 512 MB. Wildfire má podle HTC navíc brzy dostat update na verzi 2.2 Froyo, který umožňuje instalaci aplikací na paměťovou kartu. GT 540 zůstává na Androidu 1.6 a nic nenasvědčuje tomu, že by se to mělo oficiální cestou změnit.


Android 1.6 a drobná vylepšení od LG

Za malé plus se dá považovat, že se LG příliš nezaobíralo ani bezpečností telefonu a rootnutí je dětsky snadné. Už teď existuje několik kvalitních 2.x ROM. Úpravou ROM telefonu ale samozřejmě přijdete o záruku.

O správu jednotlivých obrazovek homescreenu se stará launcher LG Home, který vypadá dobře a chová se velice svižně. Na rozdíl od defaultního prostředí Androidu 1.6 si můžete nastavit počet homescreenů až na sedm. V seznamu aplikací jsou také velmi prakticky oddělené předinstalované aplikace od těch stažených z Marketu.

Na jednotlivých plochách si můžete libovolně rozházet kontakty, zástupce, aplikace, složky a widgety, tak, jak jste u Androidu zvyklí. Možnosti vlastních úprav jsou u LG GT540 téměř neomezené, stejně jako u každého Android telefonu.

Kromě defaultních aplikací si LG pro telefon připravilo něco extra. Ihned po zapnutí telefonu tak na jedné z ploch najdete praktický widget kalendáře, propojeného s kalendářem systémovým, tedy i tím na vašem google účtu, pokud se rozhodnete zapnout synchronizaci.

O integraci služeb Googlu není třeba se zdlouhavě rozepisovat, vše funguje fantasticky. Stejně tak výborně fungují Google Maps a Gmail. Příjemným překvapením byla podpora MS Exchange, kterou u telefonů s Androidem 1.6 obvykle neuvidíte.

O plynulý chod se stará procesor Qualcomm MSM7227 taktovaný na 600 MHz, tedy CPU o něco silnější, než v konkurenčním HTC Wildfire. Oproti tomu má telefon k dispozici jen 256 MB RAM, naproti 384, kterými disponuje Wildfire.

Celkově se ale dá rychlost odezvy systému i prostředí v LG GT254 popsat jako velice dobrá a telefon ve výkonu zakolísal jen při opravdu velké zátěži, kdy bylo naráz spuštěno několik náročných aplikací.


ukázkové fotografie, uprostřed použití digitálního zoom

Fotoaparát: výborné ovládání, rozporuplný výsledek

Od fotoapatátu s rozlišením 3 megapixely u levného telefonu asi nikdo nic závratného nečeká. A dobře dělá. Fotografie pořízené s LG GT540 jsou přinejlepším průměrné a to ještě za příznivých světelných podmínek. Díky absenci přisvětlovací diody můžete na ostré fotky v přítmí rovnou zapomenout .


Ukázkové fotografie

Velmi příjemné je ale prostředí aplikace fotoaparátu, kde si můžete nastavit téměř vše, od hodnoty ISO, přes vyvážení bílé až po mód zaostřování obličejů. Nechybí autofocus. Výslednou kvalitu fotek to ovšem nijak dramaticky neovlivní.


Výborné ovládání aplikace fotoaparátu ukázkové video LG GT540

Hudební funkce: základ, který neurazí

Základní hudební přehrávač se nemusí nijak konfigurovat a sám si projde paměťovou kartu a skladby si roztřídí do kategorií podle skupiny a alba. Následně zvládá to, co byste od něj čekali, tedy vytváření vlastních playlistů a přehrávání písniček podle zvolených kategorií.

Přístroj defaultně obsahuje i další multimediální přehrávač přímo od LG, který skladby dokáže rozřadit i podle žánru.Pokud si se základním přehrávačem nevystačíte, existuje celá řada zajímavých alternativ, které toho umějí mnohem víc. Například Meridian Player. Nechybí FM rádio, které funguje po připojení jakýchkoliv sluchátek se standardním 3,5 mm jackem .


Dvě verze hudebního přehrávače

Obrázky a video: přicházi DivX

Díky úpravám, které do telefonu implementovali vývojáři LG, jsou jeho multimediální funkce na velmi vysoké úrovni. Najdete tu speciální galerii, která s přehledem strčí do kapsy základní galerii Androidu 1.6. Není to sice taková pastva pro oko, jako 3D galerie na nových telefonech od HTC, ale za to pracuje opravdu rychle a pro milovníky efektů se najde i pozlátko v podobě efektu 3D krychle.

Opravdu výjimečnou vlastností je přehrávač videí formátu DivX, který byste marně hledali i u většiny high-endových Androidů. Při testování si poradil s každým DivX souborem, který jsme mu předhodili. Samozřejmě se jednalo pouze o filmy ve standardním rozlišení. Na přehrávání seriálů opravdu lahůdka . Bohužel pouze bez titulků.

Pro flashová videa existuje Youtube aplikace, se kterou máte přístup k celé monstrózní databázi největšího poskytovatele krátkých videí. S filmečky z ostatních stránek nebo uloženými flv soubory si telefon neporadí.


Galerie a její nastavení

Kromě DivX filmů v kontejneru avi a standardních MP4 pro Android, vám ale telefon nepřehraje nic a to ani s nabídkou alternativních přehrávačů z Android Marketu. V ničem se tedy neliší od zbytku produkce smartphonů s Androidem, která stále zaostává například za možnostmi několik let starého Core Playeru pro Windows Mobile.

Telefon kromě prohlížení nabízí nevšední možnosti editace multimédií. Můžete si například z uložených fotek a videí sestříhat vlastní film, následně přímo do obrazu přidat vlastní text a nechybí ani možnost nahrát do pozadí hudbu. Udělat z fotek z dovolené stylovou videoprezentaci je tak otázka několika minut.

Telefonování: přehledný rychlík

Telefonní seznam se nijak neliší od ostatních Androidů, nabízí tedy přehledné zpracování kontaktů, možnosti jejich seřazení do skupin a nechybí ani záložka oblíbené. Výborně zde funguje synchronizace s účtem na Googlu, kde si kontakty pro větší přehlednost můžete rozřadit do skupin, přiřadit k nim obrázky a vyplnit, případně doplnit další údaje a při příští synchronizaci vám budou všechny tyto informace dostupné přímo z telefonu.

Jistě také oceníte, že projíždění i vyhledávání v kontaktech je, stejně jako jejich zobrazování, bleskurychlé a telefon se při tom nezadýchává jako některé jiné Androidy.


Přehledné vyhledávání v seznam

Navigace: Slabá základní výbava

Telefon má v základní výbavě jediný program pro navigaci, a to jsou Google Maps. Ty však jako autonavigace fungují spíše teoreticky. Za prvé je nutné být neustále připojený k internetu a za druhé k navigaci potřebujete asistenta, který vám bude říkat, kam máte jet. K Androidu naštěstí existuje celá řada kvalitních placených autonavigací, které dobře využijí výborný GPS modul, kterým GT 540 disponuje.

Telefon se v praxi svými navigačními schopnostmi vytáhl. Před několika dny jsem se shodou okolností ocitl uprostřed neznámého lesa v jižních Čechách, bez sebemenší potuchy, kde se zrovna nacházím. Vlastnímu HTC Touch Pro 2 v nejvypjatější situaci došla baterie, jak je jeho zvykem a byl to právě GT 540, který mě ve spolupráci s navigačním programem iGO dostal zpět do civilizace.

Zprávy, sociální sítě: Twitter vládne

Předinstalovaný SN klient od LG se projevil jako velice schopný pro Facebook a především pro Twitter. Služba nabízí standardní funkce, jako je upload obrázků, upozorňování na odpovědi a přímé zprávy nebo automatické stahování nových tweetů, které může zobrazovat praktický widget.

Na rozdíl od konkurenčního klienta HTC Peep, zabudovaném v HTC Sense, se ale v předchozích dnech SN klient nezhroutil, ale funguje dál, protože podporuje metodu přihlašování Oauth, na kterou Twitter nedávno přešel.

Základní funkcionalitu pro sociální sítě můžete samozřejmě rozšířit například skvělou oficiální aplikací pro Facebook, která bez problému funguje i na Androidu 1.6.


Aplikace LG SN

Organizační funkce: S Outlookem se nekamarádí

Přesto, že telefon umožňuje propojení s MS Exchange účtem, nenajdete v něm žádnou možnost propojení se systémovým kalendářem. Pokud jste tedy zvyklí synchronizovat své schůzky z Outlooku s telefonem, LG GT540 vám neposlouží.

Pokud jste ale zvyklí používat Google kalendář, budete z možností telefonu nadšení. Každá událost se okamžitě synchronizuje z telefonu do kalendáře a naopak. Samozřejmostí je podpora více kalendářů a ihned po připojení k telefonu ke Google účtu se vám začne zobrazovat miniaturní verze internetového přehledu, včetně barevného označení. LG navíc vytvořilo widget s měsíčním kalendářem, který je propojený se systémovým. Přidání nové schůzky nebo přehled volného času je tak otázka jednoho kliknutí.Samozřejmostí je přítomnost budíku v základní výbavě.


Přehledný kalendář

Internet a datové funkce: Rychlý internet na starém prohlížeči

Standardní internetový prohlížeč rozhodně neurazí a díky zobrazovacímu jádru Webkit, přináší pohodlné mobilní brouzdání. Pokud jste ale měli v ruce některý z novějších Androidů s kapacitním displejem, nebo výše zmiňovaný iPhone, budou vám citelně chybět multidotyková gesta pro zoomování. Podporu plnohodnotného Flashe byste také hledali zbytečně.

LG GT540 podporuje HSUPA i HSDPA a pokud se tedy nacházíte v oblasti pokryté 3G sítí, můžete si užít velice rychlý download i upload. Samozřejmostí je podpora Wi-Fi, která si poradí se standardy B a G. Nejnovější a rychlou N nezvládne.

K počítači telefon připojíte přes USB kabel s micro-USB koncovkou na straně telefonu. Bluetooth ve verzi 2.0 funguje jak má a LG navíc Android 1.6 trochu vylepšila, díky čemuž si z telefonu bez problému přes Bluetooth pošlete obrázky, video či hudbu.


Internetový prohlížeč v akci

Zhodnocení: líbí, nelíbí?

LG GT540 Optimus o svých kvalitách nepřesvědčil. Na jednu stranu nabízí Android a všechny s ním spojené bonusy, navíc s příjemně rychlým procesorem i vykreslováním grafiky. Nadstandard je podpora DivX a velkým plusem je výborná cena. Jediné, čím by vás nový GT540 mohl dále zaujmout, je elegantní a originální design, který si navíc můžete vybrat v různém barevném provedení

To ovšem jen těžko vyváží konstrukční nedostatky, jakými jsou problematická dotyková tlačítka nebo rezistivní displej a nepohodlné zadávání textu skrze něj.

Klady
  • Zajímavý design
  • velká výdrž baterie
  • jeden z nejlevnějších Androidů
  • rychlý procesor a grafický akcelerátor
  • HSDPA, GPS
  • Podpora DivX
Zápory
  • Hrozná dotyková tlačítka menu a zpět
  • Zastaralý Android 1.6
  • Otřesné psaní textu jen pomocí virtuální klávesnice
  • Odporový display, žádný multitouch
  • Jen 130 MB interní paměť
Diskuze ke článku
Xman
Dobrý den, na poli platformy Androdid jsem neznalý, proč je v mínusech pouze Android 1.6 bez nemožnosti aktualizace? To vadí, nebo v čem je novější verze lepší?
A fakt jsou dotyková tlačítka nepohodlná a psaní na softwarové klávesnici taktéž?
Díky, Jirka
Jiří Škrampal
Jiří Škrampal
Dobrý den,
Android 1.6 je verze stará něco přes rok, což je u tak rychle se rozvíjející platformy dlouhá doba. Největší nevýhodou je nemožnost instalovat aplikace pro vyšší verze. Aplikací pouze pro Android 2.x stále přibývá.
Na styl mačkání dotykových kláves se možná dá zvyknout, na psaní na klávesnici už jen velmi, velmi těžko. Doporučuju někde vyzkoušet, psaní na GT540 je obtížně přenesitelný zážitek.
Tomáš Werner
Tento telefon jsem měl možnost také si vyzkoušet a byl to vskutku otřesný zážitek. Zatímco absenci novějšího Androidu může méně náročný uživatel s přimhouřením oka akceptovat, zadávání textu je evidentně možné jen se stylusem a i tak to není žádná sláva. Telefon bych doporučil jen lidem, kteří minimálně píší, hlavně volají a občas mrknou na web co je kde nového. Ovšem pak je otázka, proč si nekoupit některou z low-endových Nokií za poloviční cenu, které svým designem také nezahanbí.

@JiříŠkrampal: Zvláště mne potěšil screenshot z Twitteru (chlebnatost :-)
inzaghi
Tak ja vas vsechny musim vyvest z omylu a zahanbit tuto uplne trapnou recenzi, kdy to snad psal uplnej neznaboh nebo absolutni mobilni amater!!! Optimuse vlastnim a displej se musi VYKALIBROVAT STYLUSEM!! pak se trefite i na nejmensi tecku prstem nebo lepe, jak to delam ja, nehtem. mobil je bleskove rychly, zvlada nejnarocnejsi hry, psani smsek je na nem skvele!! klavesy pod displejem, na ty se musi trochu ztuha a zvuk do sluchatek je vyborny, stejny jako u hudebnich nokii (vlastnim take Nokii 5530XM), a Android 1,6 v LG oproti 2,1 klasika nema skoro zadne vylepseni, LG nabizi perfektni push synchronizaci uz v zakladu.... Navic design a kvalitni materialy vcetne matnyho plastu, na kterych nejsou videt otisky prstu jsou perfektni!! takze neodrazujte pripadne kupce tohoto skveleho telefonu a ten kdo se rozhodne podle tyhle tupy recenze, tak aspon bude dobre, cim min lidi ho bude mit, tak bude stylovejsi, nestane se z neho takova detska levna hracka jako Nokie 5230

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze