LG F60
recenze

LG F60

Hlavně dobrá výdrž a LTE
48

LG se na poli chytrých telefonů proslavilo díky telefonům z celého cenového spektra. Nabízí jak povedené vlajkové lodě, tak i skvělou střední a nižší třídu. Právě do nižší třídy spadá LG F60, které slibuje dobrou výdrž, slušný displej, ale hlavně LTE za dobré peníze. Telefony s cenou pod 4 000 korun si ale většinou přinesou i nějaký znatelný kompromis. Jak je na tom F60 v praxi?

V říjnu minulého roku byl představen nový zástupce nižší třídy s LTE od LG, který nese název F60. K nám do redakce se sice dostává až nyní, ale za těch pár měsíců neztratil nic, čím při představení zaujal. Hlavní prim totiž hraje LTE, které v telefonech pod 4 000 korun ještě není tak běžnou záležitostí a potěší rozhodně také podařený displej, který ještě zkrášluje grafická nadstavba od LG. Pojďme se tedy podívat, jak je na tom telefon jako celek.

LG F60 na oficiálních snímcích

Technické parametry LG F60

Kompletní specifikace
Konstrukce127,5 × 67,9 × 10,6 mm, 130 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,5" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px
ChipsetQualcomm Snapdragon 410 MSM8916, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 306
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB / 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor2 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:47 hodin
Dostupnostříjen 2014, 4 000 Kč

LG F60 – videopohled

Obsah balení

Balení telefonu

Balení telefonu je provedeno v klasickém stylu a hlavní prim hrají bílé a fialové barvy na papírové krabičce. Spíš nás zajímá ale obsah této krabičky, který se skládá z nabíječky, USB kabelu a headsetu, tedy dnešního standardu.

Obsah balení

  • telefon LG F60
  • nabíječka
  • USB kabel
  • headset
  • brožurky

Design a zpracování: trochu atypický usedlík

Na první pohled zaujmou trochu atypické rozměry přístroje. Díky povedenému 4,5palcovému displeji je telefon relativně nízký a se svými 128 milimetry patří do té kompaktnější kategorie. S 68 milimetry na šířku má ale blíže k telefonům s 5palcovým displejem a celkově tak F60 v ruce působí trochu čtvercovým dojmem. Tloušťka 10,6 milimetrů možná někoho v dnešní době vyděsí, ale opravdu nejde o žádný nedostatek. Osobně to vidím spíše jako plus, jelikož se telefon lépe drží.

LG F60

Díky displeji jde tedy o kompaktnější telefon, který se dobře ovládá jednou rukou a nemusíte se potýkat s přehmatáváním. Celoplastová konstrukce je již typickou vlastností telefonů této cenové relace, ale ničemu to nevadí. LG má plasty velmi pevné a příjemné na dotyk. Zadní strana má zaoblené hrany a telefon tak lépe sedne do ruky. Tlačítka najdeme na displeji, nad kterým je přední kamerka a senzor přiblížení. Bohužel chybí senzor okolního světla a notifikační dioda.

Přední část telefonu

Záda jsou velmi strohá a design je celkem nudný. V zadním krytu najdeme zapuštěnou čočku fotoaparátu, vedle ní LED přisvětlení, logo výrobce a také mřížku reproduktoru. Záda vypadají velmi tuctově a na první pohled budete tápat, co je to vlastně za telefon. Z hlediska ergonomie je ale všechno v pořádku a při používání mi na konstrukci nic nevadilo.

Zadní strana telefonu

Snímatelný kryt skrývá vyměnitelnou baterii s kapacitou 2 100 mAh, pod kterou se skrývá slot na micro SIM kartu, takže pro její výměnu musíte akumulátor vyndat. Lepší je to s paměťovou microSD kartou, která je přístupná z boku a baterii vytahovat nemusíte. Na plastové skořápce si můžeme všimnout také NFC antény.

Zadní kryt je odnímatelný

Boční tlačítka jsou součástí základní konstrukce telefonu a při sundání zadního krytu jsou tak stále na svém místě. Tím je zajištěna pevnost a tlačítka mají jak dobrý zdvih, tak i ideální umístění. Konkrétně se tak jedná o zapínací tlačítko na pravé straně a o kolébku hlasitosti na levé straně.

Boky telefonu

LG F60 tak z hlediska designu nemíří nijak vysoko, jde spíše o jakousi šedou myš, což však nemusí být záporem. Z hlediska ergonomie a kvality zpracování ale nemám k telefonu vůbec žádnou výtku a vše lícuje a sedí tak, jak by mělo.

LG F60

Displej: hezky barevně a s dvojitým poklepáním

LG zvolilo pro svůj model F60 4,5palcový IPS displej s rozlišením 800 × 480 pixelů. Na této úhlopříčce to znamená jemnost 207 bodů na palec, což sice není moc, ale rastr rozhodně nepůsobí rušivě a displej je subjektivně celkem jemný. Skvělé jsou i živé a dynamické barvy, které dodávají prostředí atraktivnější vzhled.

Pozorovací úhly i barvy jsou dobré

Špičkové jsou i pozorovací úhly a jas. Ať už telefon nakloníte jakkoliv, budete odměněni věrnou reprodukcí barev a nedochází k nádechu do žluta. Co zamrzí je absence automatické regulace jasu, takže jste odkázáni na manuální úpravu v nastavení. Jestli mě ale něco potěšilo, tak je to opět přítomnost knock codu, se kterým je spojena možnost použití funkce dvojitého poklepání k probuzení telefonu. Stačí tedy dvakrát poklepat na vypnutý displej a ten se automaticky rozsvítí. Stejným způsobem displej můžete i vypnout a nemusíte tedy lovit tlačítko zapínání. Chybí ale notifikační dioda a krycí sklíčko.

Zvuk: nevybočuje z průměru

Na zvuku si LG tolik nezakládá a na rozdíl od kvalitního displeje zde nečekejte žádné zázraky. Hlasitý reproduktor je „nemastný, neslaný“ a libovat si v něm nebudete. Je ale dostatečně hlasitý, a to co by měl zvládat nejlépe, tedy upozornění na notifikace a hovory, zvládá dobře.

LG F60

Audio výstup v podobě 3,5mm jacku je také standardem a nejedná se tedy o nic pro hudební nadšence. Výkonu je tak akorát pro klasická špuntová nebo pecková sluchátka. Ta přibalená udělají adekvátní službu, ale pro lepší poslech sáhnete po vlastních. Sluchátko pro hovory je čisté, nešumí, ale hlasitost by mohla být o trochu lepší.

Baterie a výdrž: LG opět potvrzuje, že umí

Zatím jsem měl s telefony od LG pouze dobrou zkušenost, co se výdrže na jedno nabití týče, a LG F60 není žádnou výjimkou. Při mém klasickém používání telefonu na sociální sítě, prohlížení internetu a bez hraní her nebo navigování, jsem se bez problémů dostal na dva dny výdrže, ale ani 3 dny nejsou nemožné. Baterie s kapacitou 2 100 mAh tak ve spolupráci s dobrou optimalizací odvádí skvělou práci.

Baterie je vyměnitelná

A pokud byste potřebovali výdrž ještě prodloužit, můžete využít úsporného režimu, který podle nastavení dokáže vypnout nebo zapnout automatickou synchronizaci, Wi-Fi, Bluetooth, nastaví jas na danou hodnotu a zkrátí interval vypnutí obrazovky na minimum. Tento režim se buď aktivuje automaticky při poklesu baterie pod 30 % (jde nastavit i 50, 20 a 10 %), nebo ho můžete zapnout ručně v nastavení. Ve standardizovaném testu výdrže si telefon také vedl velmi dobře.

  • Streamování HD videa přes WiFi: 9 hodin a 23 minut (Huawei Ascend Y550 se vypnul po stejné době a Honor 3C se vypnul po 6 hodinách a 24 minutách)
  • Nabití do 80 % kapacity: 115 minut (Huawei Ascend Y550 se na 80 % kapacity nabil za 1 hodinu a 28 minut a Honor 3C se nabil na 80 % kapacity za 2 hodiny a 5 minut)
  • Nabití do 100 % kapacity: 167 minut (Huawei Ascend Y550 se nabil za 2 hodiny a 12 minut a honor 3C za 2 hodiny a 58 minut)

Hardware: nový čipset, starý výkon

I LG se rozhodlo pro novější čipset Snapdragon 410, který disponuje 4jádrovým 64 bitovým (dokáže zpracovávat více dat najednou) procesorem na frekvenci 1,2 GHz. Z hlediska výkonu se oproti předchozí generaci tohoto čipsetu nejedná o znatelný kus kupředu, ale na výsledcích baterie je znát, že je úspornější. Výkonu je tak akorát pro pohyb v systému a díky nízkému rozlišení a grafickému čipu Adreno 306 si i slušně zahrajete. Například Hungry Shark Evolution běží velmi pěkně a bez sekání..

Výbava telefonu

Poměrně obstojně je na tom i operační paměť, která vám z 1 GB nechá k vlastnímu použití kolem 400 MB. Hůř je na tom interní paměť, která v základu činí pouze 4 GB a na instalaci vašich aplikací zbyde pouze 1,2 GB. Tato kapacita se sice dá doplnit paměťovými kartami až do kapacity 32 GB, ale aplikace si na ní nenainstalujete.

Výbava telefonu

LG F60 zde rozhodně není kvůli tomu, aby trhalo rekordy v benchmarcích, ale výsledky jsme pro vás přesto připravili.

  • AnTuTu Benchmark – 16 639 bodů
  • Vellamo Browser – 1 564 bodů (ihned za Moto G)
  • Vellamo Metal – 573 bodů (ihned za Galaxy SIII)
  • Vellamo Multicore – 848 bodů (ihned za Galaxy SIII)
Výsledky benchmarků

Uživatelské prostředí a nastavení: Android 4.4 a LG prostředí

Základ pro LG nadstavbu tvoří Android ve verzi 4.4. Nejde tedy o nejnovější verzi systému, ale pro své účely postačí. Samotná nadstavba je velmi povedené a plynulá. Animace mají plynulý chod, nedochází k pádům aplikací a design prostředí připomíná Material Design od Googlu. Barevné schéma je příjemné na oči a za vzhled systému si tak LG zaslouží pochvalu.

Odemykací obrazovka

Odemykací obrazovka je velmi jednoduchá a nabídne pohled na čas, datum a ukáže vám aktuální notifikace. Tažením ze spodní části displeje ho odemknete. Prostředí je takové, jak ho určitě sami dobře znáte a kromě pracovních ploch byl zachován i seznam aplikací. Například v seznamu aplikací si lze nastavit i zobrazení malých ikon, takže budete mít na očích více aplikací.

Prostředí systému

Stahovací lišta byla zjednodušena a místo rozdělení na dvě záložky zde máme rychlé přepínače na horní části displeje, pod kterými je posuvník jasu displeje a aktuální upozornění. Rozmístění prvků je tak již tradiční a kdo někdy Android používal, bude jak doma. To samé se dá říct i o nastavení telefonu, které se dočkalo spíše vzhledové úpravy a nepřibyla žádná důležitá kolonka. Například v kolonce usnadnění ale můžete změnit nastavení barev displeje a přidat tak trochu na živosti a kontrastu barevného podání.

Stahovací lišta a nastavení

Fotoaparát: na dokumentaci postačí

LG F60 si vysloužilo dvojici fotoaparátů, které čítají zadní 5Mpx snímač s LED diodou a automatickým ostřením a také přední 0,3Mpx kamerku. V této cenové kategorii jsme zvyklí na lecjaké výsledky, ale LG se celkem snaží a výsledné snímky nejsou vyloženě špatné. Nedochází k chromatické aberaci, barevné podání je věrné a ostrost je ucházející. Bohužel je opět znát agresivní postprocessing, což se týká jak zadního, tak i předního fotoaparátu. LED přisvětlení na zadní straně dokáže pomoct hlavně na kratší vzdálenosti. Pochválit musím jednoznačně jak rychlost snímání, které je instantní, tak i ostření, které probíhá velmi rychle.

Testovací snímky

Aplikace je velmi jednoduchá a kromě nastavení rozlišení zde nejsou například ani filtry nebo podobná nastavení. Využít můžete panoramatického režimu nebo automatického módu.

Prostředí fotoaparátu

Videokamera: obstojné FullHD

LG F60 natáčí překvapivě celkem povedené FullHD video při rychlosti 30 snímků za vteřinu. Barvy jsou sice celkem mdlé, ale věrné a ve finále je obraz líbivý na pohled. Video netrpí na přepaly a je bez problémů použitelné na sociální sítě.

LG F60 – testovací video, 1080p

Telefonní funkce: jednoduchý telefon

Doba hologramů ještě nepřišla a LG F60 nenabídne oproti konkurenci žádné nové funkce, které by ho odlišovaly od zbytku davu. Máte k dispozici klasický telefonní seznam a vytáčení. To je to hlavní a nejdůležitější je, že vše funguje, jak má. Kontakty si samozřejmě můžete synchronizovat s vaším Google účtem, ze kterého si automaticky vytáhne všechny údaje a obrázky a kontaktů.

Aplikace Telefon

Zprávy a e-mail: E-mail a Gmail

Stejně jako telefonní funkce, tak ani kategorie zpráv a e-mailu nepřinese nic revolučního. K dispozici máte vlastního LG klienta pro zprávy a dnes velmi rozšířené Hangouts. Nativní klient však poslouží dostatečně, a pokud tak nejste fanoušky řešení od Googlu, není problém ho používat a vystačíte si s klientem od LG. Prostředí aplikace Zprávy jde ruku v ruce se zbytkem systému a bude tak ladit s celkovým designem prostředí.

Aplikace Gmail

Pro vyřizování elektronické pošty máte k dispozici dvě možnosti. Pokud hádáte e-mail klient od LG a Gmail, tak máte pravdu. Opět jde však u e-mailu hlavně o designové přizpůsobení, a pokud máte schránku na Gmailu, tak pravděpodobně budete používat klienta Gmail přímo od Googlu, který je často aktualizován a udržován svěží. To však neznamená, že klient od LG je pomalý a nespolehlivý. Určitě vám dobře poslouží a při práci vás nebude obtěžovat. Na nativní LG klávesnici se mi psalo příjemně a rychle, takže jsem necítil nutnost nastavení měnit.

Organizační funkce: šedý průměr

K základní softwarové výbavě většinou patří i aplikace, které jsou zaměřeny na organizaci času a práce. U LG L90 dostanete v základu aplikace Kalendář a Poznámky. Ty dělají přesně to, co byste čekali. Kalendář nabídne synchronizaci s Gmail účtem a Microsoft Exchange. Poznámky vám dovolí psát si například nákupní seznam i náhlé nápady. Také samozřejmě nechybí budík, stopky a odpočítávání.

Kalendář

Konektivita, internet: zde nic nechybí

Konektivita přístroje je na výborné úrovni a poskytne veškeré bezdrátové sítě, které byste mohli potřebovat. Telefon disponuje jedním slotem na micro SIM kartu. Užijete si i moderních LTE sítí a pokud se pohybujete v oblasti s dobrým pokrytím, může jít o rozhodující faktor. Podporovaná GSM pásma jsou 850 / 900 / 1 800 / 1 900 MHz, WCDMA pásma jsou 850 / 900 / 1 900 / 2 100 MHz a LTE podporuje pásma 700 / 800 / 900 / 1800 / 2 100 a 2 600 MHz.

Bezdrátová konektivita obsahuje ještě Wi-Fi a/b/g/n, Bluetooth ve verzi 4.0 a GPS. Wi-Fi je velmi stabilní a bezproblémová. Pokud často využíváte NFC, tak budete mít radost, jelikož i jím telefon disponuje.

LG F60
Slot na SIM kartu

Na internetové stránky se v základu podíváte jenom pouze díky prohlížeči Google Chrome. Google Chrome je sice ve srovnání s ostatními prohlížeči o něco pomalejší, ale nabídne pokročilejší možnosti nastavení a synchronizace s vaším Google účtem.

Google Chrome

GPS: kompletní navigační sada

LG se činilo i u navigačních schopností a v telefonu tak najdeme vše, čím moderní smartphony disponují. Konkrétně jde o klasický GPS čip s podporou A-GPS a GLONASS a samozřejmostí je v této cenové kategorii také elektronický kompas. První zafixování polohy je rychlé a při použití všech prvků GPS výbavy i přesné.

Google Mapy

Zhodnocení: povedený LTE maratonec

LG F60 je na první pohled velmi střídmým a nezajímavým modelem. Klame však tělem a praktické zkušenosti jsou jednoduše velmi dobré. Mezi nejlepší vlastnosti patří velmi dobrá výdrž na jedno nabití, která může běžně činit až dva celé dny. To se hodí hlavně na cestách a v případě, že se vyskytujete v prostorech, kde nejsou žádné zásuvky..

LG F60

Druhým prodejním tahákem bude určitě rychlé mobilní připojení LTE, které je v dnešní době celkem rozšířené už i u nás. Dále se povedla i optimalizace a prostředí telefonu, které je perfektní a bezproblémové. Někomu by se nemusel líbit usedlý design, který není ničím zajímavý a telefon rozhodně nepatří mezi stylovky. Dále je to chybějící automatická regulace jasu nebo absence notifikační diody. Tyto drobnosti jsou i v této kategorii celkem časté a je škoda, že je LG nezařadilo do tohoto modelu.

LG F60

Telefon není určený pro milovníky benchmarků nebo někoho, kdo by chtěl velký displej. LG F60 dělá spoustu věcí dobře a své zákazníky si určitě najde, jelikož kladů má rozhodně více než záporů. Potěší i cena, která se v současnosti pohybuje kolem 3 500 korun.

Konkurence

Jestli vám je 4,5 palce málo a jste hravý typ, určitě vám udělá radost Honor 3C. S 5palcovým HD displejem a o něco vyšším výkonem se jedná o ideálního kandidáta pro hráče a fanoušky konzumace mediálního obsahu.

Honor 3C

Až překvapivá je podobnost s modelem Huawei Ascend Y550. Když si porovnáte hardwarové specifikace, tak zjistíte, že jsou telefony téměř identické. Oba podporují LTE, mají skvělou výdrž na nabití a cena je také na stejné úrovni. Rozdíly jsou tedy v detailech a prostředí telefonu.

Huawei Ascend Y550

Jestli vás nezajímá LTE nebo různé pokročilé funkce a chtěli byste kompaktní telefon, který vás potěší příjemně plynulým prostředím, tak sáhněte po Cube1 G44. Ušetříte 1 000 korun a na výkonu moc neztratíte.

Cube1 G44

Netradiční volbou se systémem Windows Phone bude Prestigio MultiPhone 8500 DUO, které disponuje 5palcovým HD displejem, 8Mpx fotoaparátem a funkcí Dual SIM. Prestigio ale ztrácí na poli výkonu a hráče potěší spíše dnes testovaný kousek od LG.

Prestigio MultiPhone 8500 DUO
lg-f60
Klady
  • skvělá výdrž na jedno nabití
  • LTE
  • povedený displej
  • příjemné rozměry
  • povedené prostředí
Zápory
  • velmi strohý design
  • chybí notifikační dioda
  • chybí automatická regulace jasu displeje
Diskuze ke článku
Random Joe
Před 8 dny jsme byli informování, že tento telefon v nejbližších dnech dostane aktualizaci na Android Lollipop. Aktualizace však stále nikde. Nějaké aktuální informace, co se týče uvolnění Androidu 5?
Karelman
To je jasný kup.
ok
to co za vola přidávalo ty fotky u konkurentů? -_-
mrtvá žížala
velmi strohý design - dneska je vsecko na stejny brdo, kazdy se drzi svyho...
chybí notifikační dioda - to vice pristrojum a nikdo z toho neumrel :o)
chybí automatická regulace jasu displeje - asi jedine citelnejsi minus ale nastavte si jak na pulku a ruku na srdce, kdy vam to nebude stacit ? navic je tady IPS, zadna obycka TFT a dost.
Za ty prachy zlaty !!! Sony se ma co ucit, zadne poklesky typu : nasadime MTK apod. a prece skvely pome cena / vykon.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze