Lenovo Vibe Z
recenze

Lenovo Vibe Z

Výkon na prvním místě
18

V naší redakci testujeme další žhavou novinku od čínského Lenova, která papírově slibuje skutečně špičkovou výbavu. Nové Lenovo Vibe Z nabídne jemný 5,5" displej a jeden z nejvýkonnějších čipsetů na trhu – Qualcomm Snapdragon 800. Zajistí skvělé hardwarové parametry telefonu úspěch, nebo jej srazí na kolena software?

Před několika týdny jste si na mobilenet.cz mohli přečíst recenzi velice zajímavého modelu Lenovo Vibe X, u kterého jsme chválili design, ale vytýkali jsme slabý výkon. Jeho sourozenec, Lenovo Vibe Z, na to jde však trochu jinak. Strohý a víceméně nijak zajímavý design doplňují špičkové hardwarové parametry, které poskytují tomuto modelu opravdu skvělý výkon. Potěší také podpora dvou SIM karet, a to včetně podpory LTE. Hned na začátku také musíme zmínit, že Lenovo Vibe Z máme zapůjčené od prodejce lenovomobile.cz jejichž kompletně počeštěná ROM se v zařízení také nachází a jedná se konkrétně o verzi VIBEROM_V1.0_1411_DEV_K910. Jak se nám Lenovo Vibe Z líbilo, to se dozvíte v naší recenzi.

Lenovo Vibe Z – oficiální fotografie

Za zapůjčení modelu Lenovo Vibe Z děkujeme obchodu lenovomobile.cz, kde můžete telefon také zakoupit.

Obsah balení:

  • Lenovo Vibe Z
  • adaptér nabíječky s USB konektorem
  • datový a nabíjecí micro USB kabel
  • stereo sluchátka s funkcí handsfree
  • nástroj pro vyjmutí slotu na micro SIM kartu
  • příručky a manuály

Technické parametry Lenovo Vibe Z

Kompletní specifikace
Konstrukce149 × 77 × 7,9 mm, 145 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 800 MSM8974, CPU: 4×2,2 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostduben 2014, ?

Lenovo Vibe Z – videopohled

Design a konstrukce: jednoduše, ale kvalitně

Zatímco Lenovo Vibe X patřilo designově mezi opravdové krasavce, jeho sourozenec Lenovo Vibe Z moc krásy nepobral. Fakticky se jedná o klasickou černou placku, která designově může zaujmout snad jen povrchovou úpravou zadního krytu, který je vcelku příjemný na dotyk. Jinak ovšem nečekejte žádné kosmetické výstřelky, pouze černou placku a ostré hrany. Díky ostrým hranám a trochu větším rozměrům, konkrétně 149 × 77 × 7,9 mm, se telefon trochu hůře drží, ale to je zkrátka daň za velký displej. Hmotnost je však celkem přijatelných 147 gramů.

Co do konstrukce však Lenovu nemáme co vytknout. Opět nám ukázalo, že čínští výrobci již dávno nemají problém vyrobit precizně zpracované zařízení. I když použité plasty rozhodně nijak nenaznačují, že máte v ruce zařízení za téměř 12 tisíc korun, konstrukce je pevná, vše přesně lícuje a nikde se nic neprohýbá ani nevrže.

Chloubou modelu Vibe Z je již zmiňovaný displej. Zabírá drtivou většinu přední části telefonu a nabízí úhlopříčku 5,5 palců. Kromě displeje se již na přední stranu vešla pouze trojice senzorových kláves pod displejem, nad displejem pak čočka předního fotoaparátu, sada senzorů a telefonní reproduktor, ve kterém je skryta také notifikační LED. Tu si uživatel bohužel nemůže nijak personalizovat, nicméně vzhledem k její špatné viditelnosti to zas tolik nevadí.

Záda telefonu jsou kompletně plastu, ale nabízí zajímavou povrchovou úpravu, kterou jsme mohli vidět už u modelu Vibe X. Díky tomu je kryt na omak velmi příjemný, ale zároveň je odolný a nezachytávají se na něm otisky prstů, šmouhy a podobně. Hlavním prvkem na zádech telefonu je 13Mpx fotoaparát s duální přisvětlovací LED diodou. Ve spodní části se pak nachází lesklý rámeček, ve kterém své místo našel hlasitý reproduktor.

Boky zařízení nabídnou pouze prvky, které jsou typické pro většinu dnešních smartphonů. Na horní hraně tedy 3,5mm jack konektor a tlačítko zapínání, na spodní hraně micro USB konektor, levý bok ukrývá kolébkovou klávesu pro ovládání hlasitosti a pravý bok pak pouze malý otvor, s jehož pomocí z telefonu dostanete celkem velký šuplíček, který nabízí dva sloty pro dvojici micro SIM karet. Velmi nás mrzí umístění zamykacího tlačítka na horní hraně zařízení. Minimálně proto, že u menšího modelu Vibe X jej výrobce umístil na bok (i když také ne zrovna prakticky), bylo však možné použít také boční zamykací klávesy. U modelu Vibe Z bohužel jinou možnost nemáte.

Zvuk a kvalita reprodukce

Co do zvukových kvalit nám Lenovo Vibe Z přichystalo celkem dvě příjemná překvapení. Prvním z nich jsou vcelku kvalitní špuntová stereo sluchátka přímo v balení, která nabízí také funkci handsfree a ve srovnání se sluchátky dodávanými k telefonům jiných značek patří rozhodně k nadprůměru. Druhým příjemným překvapením byl zvukový výstup 3,5mm jack konektoru, který nabízí již v základním nastavení velice slušné podání zvuku a především je opravdu hlasitý. Nepamatuji si na telefon, u kterého jsem opravdu musel hlasitost ztlumit z maximální hodnoty, protože se to nedalo vydržet.

Hlasitý reproduktor a 3,5mm jack konektor

Bohužel kromě příjemných překvapení na nás čekala i překvapení nepříjemná. Jedním z nich je hlasitý reproduktor, který bohužel neoslní ani hlasitostí, ani kvalitou zvuku. Druhým nepříjemným překvapením byl fakt, že jsme mohli jen velmi těžko zvuk vůbec otestovat. V telefonu totiž ve výchozím stavu nenaleznete žádný hudební přehrávač. Ano, skutečně žádný. Ani Hudba Play, ani nativní hudební přehrávač z Androidu. Velice zvláštní a popravdě řečeno je to první zařízení co pamatuji, u kterého by se něco podobného stalo.

Baterie a výdrž

Lenovo Vibe Z bylo možno díky úctyhodným rozměrům vybavit také úctyhodnou baterií. Ta se chlubí kapacitou 3 000 mAh, což je velice zajímavá hodnota. Podle výrobce by měl model Vibe Z vydržet například až 648 hodin v pohotovostním režimu, my jsme jej tedy otestovali během reálného používání a Lenovo víceméně splnilo naše očekávání.

Ani jednou se nám nestalo, že by model Vibe Z nepřečkal celý pracovní den, tedy cca od 07:00 až do 21:00 hod. Během dne jsme na telefonu prováděli běžné úkony, jako je práce s emailem, surfování na internetu, chatování, práce se sociálními sítěmi, nějaké to fotografování a také chvilka hraní her. Večer ještě většinou zbývalo dost kapacity na to, aby telefon žil ještě do rána, případně přes dopoledne. Na plné dva dny výdrže se pak dostanete tehdy, budete-li spolupracovat s aplikací Správce napájení, která dokáže výdrž na úkor některých funkcí ještě protáhnout. Výdrž tedy lze celkově zhodnotit jako nadprůměrně dobrou. V našem standardizovaném testu dosáhlo Lenovo Vibe Z výdrže zhruba 518 minut online při přehrávání FullHD videa, což je velmi dobrý výsledek.

Displej a kvalita zobrazení

Displej Lenovo Vibe Z patří k jeho neoddiskutovatelným plusům. Čínští výrobci si na zobrazovačích dávají opravdu záležet a podobně jako například Alcatel (THL), tak i Lenovo se se svými displeji řadí mezi špičku na trhu. U modelu Vibe Z výrobce použil 5,5" IPS LCD displej s rozlišením FullHD, tedy 1920 × 1080 pixelů.

Displej Lenovo Vibe Z je velice povedený

Jeho zobrazovací schopnosti jsou opravdu velmi dobré. Displej nabízí dostatečný jas i kontrast, takže je dobře čitelný i na přímém slunci, barvy nejsou nijak zkreslené a pozorovací úhly jsou opravdu skvělé. Stejně tak citlivost displeje a jeho odezva je velice dobrá a díky vysokému rozlišení je obraz také perfektně ostrý (jemnost 401 ppi).

Hardware a výkon

Dostáváme se do kapitoly, ve které si je Lenovo Vibe Z doslova jisté v kramflecích. Po hardwarové stránce totiž Lenovo Vibe Z patří bezesporu mezi nejvýkonnější zařízení, které dnes na trhu můžete najít. Nejprve tedy fakta. Uvnitř smartphonu Lenovo Vibe Z tepe čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 800 o taktu 2,2 GHz a pomáhá mu samostatný grafický procesor Adreno 330. Společně mají k dispozici celkem 2 GB RAM, z čehož má uživatel dostupných zhruba 1,2 GB.

Vnitřní paměť se zastavila na hodnotě 16 GB. Skutečná paměť je však pouze cca 14 GB a co víc, uživatel má bohužel dostupných pouze necelých 10 GB! Opět zde tedy máme zařízení, které je nabízeno v 16GB variantě, ale reálně uživatel může využít méně než dvě třetiny z proklamované kapacity. Jelikož Lenovo Vibe Z není vybaveno slotem na paměťové karty, může se tento parametr stát pro mnoho uživatelů rozhodujícím. Bohužel to opravdu není moc.

Vraťme se však k výkonu. Jak již bylo řečeno, Lenovo Vibe Z se chlubí opravdu výkonným hardwarem. Kombinace Qualcomm Snapdragon 800 a GPU Adreno 330 dohromady dávají opravdu moře výkonu a na telefonu je to opravdu znát. Zatímco u levnějšího Lenovo Vibe X jsme vyčítali čekání, pomalé reakce a zasekávání systému, u modelu Vibe Z o ničem takovém nemůže být řeč. Rozdíl je to opravdu znatelný. Lenovo Vibe Z je skutečně velice rychlý a výkonný smartphone.

Výsledky benchmarku AnTuTu, Quadrant Standard a 3DMark

Nicméně dokazují to i výsledky nejrůznějších benchmark testů, kterým jsme Lenovo Vibe Z podrobili. Například v testu AnTuTu dosáhlo Lenovo Vibe Z skóre 35 243 bodů, čímž za sebou nechalo takové mašiny, jako je například Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy S4 nebo LG G2. Výsledky v dalších testech, které můžete vidět na screenshotech, pouze upevňují pozici modelu Vibe Z mezi nejvýkonnějšími smartphony současnosti. To, že si s telefonem pohodlně zahrajete i nejnáročnější hry, asi netřeba ani zmiňovat. Poradí si s nimi naprosto bez ztráty hvězdičky. Na velkém a kvalitním displeji je to navíc i příjemné pokoukání.

Operační systém a uživatelské prostředí

U Lenovo Vibe Z výrobce zvolil, jak jinak, operační systém Android a to konkrétně ve verzi 4.2 Jelly Bean. Bohužel o případné aktualizaci na novější verzi žádné zprávy nemáme, ale dle našeho názoru se žádný update v dohledné době pravděpodobně nechystá. Čínští výrobci možná nabízí dobrý poměr cena/výkon, ale v klíčových detailech, jako je třeba následná podpora nebo update OS, ještě stále pokulhávají. A ještě nejspíš dlouho budou.

Domovská obrazovka, nastavení, widgety a motivy

Lenovo Vibe Z není na českém trhu dostupné oficiálně, máme jej zapůjčeno od prodejce lenovomobile.cz, který do zařízení nahrává vlastní verzi ROM VIBEROM_V1.0_1411_DEV_K910. Tato ROM nabízí kompletní češtinu, což určitě vítáme. Jako uživatelské prostředí je opět použit Lenovo Launcher, který jsme již několikrát kritizovali za jeho vzhled a celkové zpracování. Vzhled můžete sice do jisté míry upravit díky různým motivům ke stažení, dle našeho názoru je však v tomto případě nejlepší zvolit zcela jiný launcher, jako je například Apex Launcher nebo Nova Launcher.

Systémové nastavení a notifikační lišta s rychlým nastavením

Naopak se nám líbila úprava menu nastavení, které je rozděleno do tří karet a je velmi přehledné. Na první kartě naleznete nejpoužívanější nastavení, druhá karta nabídne mnoho užitečných vylepšení a na třetí kartě pak zbytek systémového nastavení. Upravena byla také notifikační lišta, ve které se nezobrazují pouze nejnovější události, ale nachází se zde také praktické přepínače nejčastěji používaných funkcí jako je Wi-Fi, Bluetooth, rotace a jas displeje, GPS nebo změna profilu vyzvánění. Tyto přepínače si navíc můžete upravit a doplnit podle sebe a na výběr jich máte opravdu spoustu.

Nastavení a ukázka funkce MultiWindow

Díky velkému displeji máte skutečně dostatek zobrazovacího prostoru a Lenovo se jej rozhodlo využít tak, že vám umožňuje spustit tzv. režim Multi Window. Je to velice podobné tomu, co známe například ze zařízení Samsung – tedy miniaplikace přímo na obrazovce. U Lenovo je to však trochu propracovanější díky tomu, že si do malého okénka můžete umístit doslova jakoukoliv aplikaci, kterou máte v telefonu nainstalovanou. Je zde však také jedno malé „ale” – aplikace mohou být spuštěny maximálně dvě najednou. I tak se ale jedná o velice užitečnou funkci, takže například můžete rychle v internetovém prohlížeči vyvolat kalkulačku a podobně.

Bohužel však v popisované ROM nalezneme také několik problémů. Prvním z nich je stabilita. Z nepochopitelných důvodů je například galerie fotografií a fotoaparát zastoupena jednou aplikací a tato má ve zvyku spadnout zhruba ve 20 % pokusů o spuštění. U fotoaparátu to může být vcelku problém, protože často chcete zachytit v rychlosti nějaký moment, ale pád aplikace vás o tento okamžik bohužel připraví.

Druhým problémem, který je velmi kuriózní, pak je velice slabá softwarová výbava. V telefonu naleznete předinstalováno minimum aplikací a velice nás zarazilo, že v telefonu zcela chybí již jednou zmiňovaný hudební přehrávač a dokonce také internetový prohlížeč! To si zkrátka do telefonu musíte doinstalovat. Naštěstí nechybí služby Google včetně obchodu s aplikacemi Google Play, takže není problém si aplikace doinstalovat, ale to nijak neomlouvá absenci dvojice tak základních aplikací.

A jedna perlička na závěr této kapitoly. V sekci aktualizace softwaru se dozvíte, že více informací o aktualizaci naleznete na diskuzním fóru. Ale to je bohužel pouze čínsky. Doslova se zde píše: „Jděte na fórum a naučte se čínsky (fórum jen v čínštině).” Zajímavá pobídka pro uživatele. Inu, ještě nějaký čas bude trvat, než budou čínští výrobci připraveni nabídnout plnohodnotnou podporu pro více trhů.

Zmíněné problémy s testovanou ROM jsme samozřejmě diskutovali také se zastoupením lenovomobile.cz a byli jsme ubezpečeni, že se jedná pouze o problém dané verze ROM, kterou jsme dostali nainstalovanou v zařízení a že k zákazníkům putují telefony s jinou verzí, jež absencí prohlížeče a hudebního přehrávače netrpí. Avšak vzhledem k tomu, že jsme kvůli problémům s ROM již jednou zařízení měnili za nový kus (telefon se kvůli bugu automaticky aktualizoval na čínsko-anglickou ROM a navíc odstranil všechna data) a přesto jsme opět dostali zařízení, které trpí zmíněnými neduhy, nemůžeme tuto skutečnost jen tak přehlédnout.

Fotoaparát a videokamera

Jako každá správná vlajková loď, tak i Lenovo Vibe Z nabízí fotoaparát s rozlišením stovky, tisíce, ba dokonce miliony pixelů. Konkrétně je to celých 13 Mpx. Jedná se tedy o podobný snímač, kterým je vybaven nižší model Lenovo Vibe X, který si od nás však odnesl spíše kritické hodnocení.

Fotografie za horšího osvětlení

Bohužel podobné je to i u modelu Vibe Z. Fotoaparát podává spíše podprůměrné výsledky, i za dobrého osvětlení má občas problémy se zaostřením, vyšší komprese má za následek slévání barev nebo zkreslení větších jednobarevných ploch. Se snižující se kvalitou osvětlení pak opravdu rapidně narůstá úroveň digitálního šumu.

Pochvalu si naopak zaslouží možnosti nastavení fotoaparátu. I když samotné UI aplikace není zrovna nejpovedenější a rozhodně se nedá označit za uživatelsky přívětivé, možností nabízí nepočítaně. Od obrazových efektů, přes scénické režimy až po nastavení nejrůznějších detailů, jako je ISO, expozice, vyvážení bílé a mnoho dalšího. Velká výtka však směřuje ke stabilitě aplikace fotoaparátu, protože s jejím pádem jsme se setkávali až příliš často, než by bylo u podobně cíleného zařízení vhodné.

Uživatelské prostředí fotoaparátu ukazuje bohaté možnosti nastavení

Nechybí samozřejmě ani schopnost natáčet video a to sice v rozlišení FullHD se snímkovací frekvencí 30 sn/sek. Výkonu na to má Lenovo více než dost, takže záznam je hezky plynulý, bez jakéhokoliv sekání a podobně. Občas sice budete zápasit s ostřením a scénami se složitějším osvětlením, ale pro běžný záznam videa je kvalita více než dostatečná. Chybí však bohužel pokročilejší funkce jako například SlowMotion, naopak potěší vcelku široké možnosti nastavení scény. FullHD video můžete dokonce natáčet i přední kamerkou, která má jinak pro fotografie standardní rozlišení 5 Mpx.

Multimediální funkce a aplikace

Parametry Lenovo Vibe Z slibují v oblasti multimédií mnoho zábavy. Aby taky ne, vždyť zde máme krásný 5,5" displej, hromadu výkonu v zásobě a také povedený zvukový výstup do sluchátek. Velice nás mrzí, že to kazí opravdu slabá předinstalovaná softwarová výbava. Absence hudebního přehrávače je neodpustitelná i přesto, že si můžete z Google Play doinstalovat hromadu dalších přehrávačů, včetně Hudby Play.

Videopřehrávač dokáže přehrávat video na části displeje, zatímco na druhé části děláte něco jiného

Videoprehrávač v modelu Vibe Z naopak nechybí a i když je pouze základní, tak svůj účel jistě splní. Podporovány jsou všechny běžné formáty jako je avi, mp4, 3gp a podobně. Na hlavní obrazovce můžete standardně vidět matici s náhledy jednotlivých klipů, které jsou v telefonu uložené. Pokud budete například koukat na nějaké delší video, tak vás jistě potěší fakt, že telefon si pamatuje čas, kdy jste video opustili a následně jej můžete sledovat přesně od tohoto okamžiku.

Galerie a editor fotografií

Na velkém a kvalitním displeji se také skvěle sledují obrázky a fotografie, k tomu je určená aplikace s výmluvným názvem Galerie. Jedná se o klasickou galerii, kterou známe již z předchozích modelů Lenovo. Galerie se skládá z dvou záložek – Fotografie a Album. Zatímco na kartě fotografií jsou všechny snímky řazené podle času nebo typu fotografie, v záložce alb jsou roztříděné do jednotlivých složek.

Editor fotografií a bohaté možnosti sdílení

Zajímavé je, že u alb můžete nastavit viditelnost a tak některá alba skrýt z klasického seznamu fotografií, takže se k nim jen tak někdo nedostane. Potěší také vcelku propracovaný, i když ne moc přehledný, editor fotografií a bohaté možnosti sdílení. Další ze zajímavých funkcí je možnost vytváření koláží nebo GIF animací a to dokonce i tak, že natočíte nějakou sekvenci a v ní následně ručně zvolíte, která část obrázku má být animovaná a která nikoliv. K dispozici je také aplikace Fotky přímo od Google, která je součástí aplikace Google+ a umožňuje synchronizaci fotek mezi telefonem a službou Picasa.

Google+, Hlasové vyhledávání, Google Now a Obchod Play

V telefonu nalezneme také sadu aplikací od Google jako je klient Google+, hlasové vyhledávání, Zprávy a počasí a také funkci Google Now. Jako poslední aplikace do této sekce spadá integrované FM rádio. To je vyvedeno velmi jednoduše, ale od rádia ani nic jiného neočekáváme. Poradí si i s RDS. A to je v této sekci vše. Základní výbava Lenovo Vibe Z opravdu nepatří mezi ty nejzajímavější, o to víc prostoru však následně dostává samotný uživatel, který si jistě telefon zaplní obsahem dle svých představ. Obchod s aplikacemi Google Play u modelu Vibe Z nechybí, takže stahovat můžete mnoho a mnoho aplikací až navěky.

Telefonování, adresář a zprávy

Telefonní aplikace nabízí již integrovaný záznam hovorů

Telefonování, adresář a zprávy výrobce spojil do jedné aplikace, do které se dostanete přes ikonky Telefon, SMS a MMS, Kontakty nebo Hovory. Aplikace je rozdělená na čtyři části, z nichž každá zobrazuje jednu funkci. První záložka je vyhrazena pro samotný telefon a vidíte zde především číselník, který dokáže postupným psaním rovnou vyhledávat v kontaktech. V této části aplikace naleznete také protokol hovorů. Velmi chválíme integrovaný záznamník hovorů, díky kterému si můžete jednoduše celý telefonní hovor nahrát. Hovor se následně uloží do hlasových poznámek.

Adresář a kontakty nijak nevybočují ze zaběhnutého standardu

Druhá záložka je vyhrazena pro adresář. Práce s kontakty se prakticky v ničem neliší od ostatních Android zařízení a kromě podrobného nastavení detailů u každého z kontaktů nechybí ani možnost bezdrátové synchronizace, práce se skupinami nebo oblíbenými kontakty. Přímo v aplikaci je také zabudovaný import a export kontaktů, což se velmi hodí například pro zálohování, a potěší také funkce sloučení duplicitních kontaktů.

SMS zprávy a klávesnice

Poslední záložka nabízí práci se zprávami SMS a MMS. Aplikace pro práci s smskami je vcelku propracovaná. Šikovné je například filtrování seznamu zpráv podle kontaktů nebo přečtení. Samotné psaní probíhá v konverzacích s jednotlivými kontakty, jen je škoda, že bubliny nejdou například barevně více přizpůsobit. Můžete však celou telefonní aplikaci upravit změnou motivu, kterých je na výběr několik a jsou obsaženy v motivech samotného Lenovo launcheru. V telefonní aplikaci se také nachází celá řada nejrůznějších nastavení. Je sice trochu netradičně řešeno, ale je velice podrobné.

Aplikace Gmailu

Co se týče práce se emaily, tak v tomto ohledu by cílové skupině tohoto modelu nemělo nic chybět. Kromě klasického Gmail klienta, který si poradí pouze s Google účty, se v modelu Vibe X nachází také jednoduchý emailový klient s podporou IMAP, POP nebo Exchange. Nic extra si od tohoto klienta neslibujte, nicméně na základní komunikaci jistě postačí.

V této sekci také musíme zmínit funkci podpory dvou aktivních SIM karet. Lenovo Vibe Z dokáže pracovat s dvěma aktivními SIM kartami naráz, obě dvě jsou tedy stále dostupné. Jeden SIM slot si poradí s 3G i LTE, druhý pak pouze s GSM, takže je třeba si dát pozor, kterou SIM kartu používáte jako datovou. Pro každou SIM kartu si můžete upravit vyzvánění, nastavit si primární kartu pro hovory, zprávy i data a mezi SIM kartami následně přepínat při psaní zpráv nebo hovorech. Je však škoda, že SIM karty nejsou například v SMS zprávách lépe oddělené aby bylo jasné, ze které SIM karty jsou které SMS zprávy. Lepší rozdělení by se hodilo také v telefonní aplikaci.

Organizér a GPS

Kalendář nepatří mezi nejpovedenější, ale svůj účel splňuje beze zbytku

Začněme klasicky kalendářem. Výrobce lehce upravil klasický Android kalendář, ale například u modelu Vibe X se nám zpracování líbilo mnohem více. Kalendář nabízí zobrazení dne, týdne, měsíce a agendy. Jeho ovládání je sice trochu kostrbaté, ale kalendář je vcelku přehledný a svůj účel jistě splní. Pracovat samozřejmě můžete s větším množstvím kalendářů rozlišených podle barev, přidávat nové události, upomínky nebo narozeniny a nesmí chybět ani bezdrátová synchronizace například s Google účtem.

Správce souborů

Další funkcí, kterou v této sekci můžeme zmínit, je správce souborů. Prodejce se rozhodl předinstalovat aplikaci ES File Explorer, která sice není moc uživatelsky přívětivá, ale zato nabízí opravdu obrovské možnosti. Zmiňme například procházení souborů, rychlé řazení dat podle typu, přístup do LAN sítě nebo na FTP, přístup do cloudového úložiště, asistent pro správu sítě, sdílení dat skrze Bluetooth a podobně, správce stahování a mnoho dalšího.

Kalkulačka, diktafon, svítilna, kompas a hodiny

V Lenovu Vibe X také nalezneme standardní sestavu praktických aplikací, jako je kalkulačka, diktafon, svítilna, aplikace hodin rozdělená na budík, stopky, časovač a světový čas nebo praktický kompas, který vám zobrazí také geografické souřadnice. V Lenovu Vibe Z se nachází také čip A-GPS, díky kterému můžete získat vaše přesné geografické souřadnice. Bohužel však v telefonu nenajdeme žádné předinstalované mapy, takže budete muset potřebný software doinstalovat. Samotná funkčnost GPS je následně bezproblémová. Telefon satelity dokáže najít velmi rychle a příjem je stabilní.

Konektivita a internet

Co do konektivity, tak v tomto ohledu si Lenovo Vibe Z s konkurencí v ničem nezadá. Nabízí podporu sítí 2G, 3G a dokonce i LTE, takže nic nestojí v cestě rychlým datům až do vašeho telefonu. Na internet se dostanete mimo jiné také pomocí Wi-Fi, podporovány jsou protokoly b/g/n.

K propojení s počítačem slouží micro USB konektor, telefon se dokáže připojit v režimu MTP (multimedia-transfer-protocol, který je vhodný pouze pro Windows) nebo PTP (picture-transfer-protocol). Využít můžete také bezdrátovou technologii Bluetooth 4.0 s podporou protokolů A2DP a EDR, rychlejší přenos dat umožňuje technologie Wi-Fi Direct. Wi-Fi můžete také využít na vytvoření mobilního hotspotu, takže se můžete připojit na internetu například z vašeho notebooku skrze mobilní připojení Vibe Z.

Bohužel jak již bylo zmíněno, tak testované Lenovo Vibe Z bohužel neobsahovalo internetový prohlížeč, a tak jsme jej nemohli přímo otestovat. Z Google Play si však uživatel může stáhnout některý z mnoha dostupných prohlížečů, například prohlížeč Chrome od Google.

Závěr a zhodnocení

Naše dojmy z Lenovo Vibe Z byly veskrze velmi rozpačité a to především kvůli problémům s ROM. Lenovomobile.cz na vývoji ROM stále aktivně pracuje, takže většina problémů bude jistě brzy vyřešena, přesto je to však přesný příklad toho, proč je potřeba v případě nákupu podobných zařízení, která jsou do ČR dovážena neoficiální cestou, dbát zvýšené pozornosti na všechny ty malé detaily okolo softwaru, podpory a podobně. Jinak by vás totiž jednoho dne mohlo čekat nepříjemné překvapení, že se telefonu automaticky aktualizuje na oficiální ROM od Lenovo, která ovšem smaže veškerá data telefonu a nabízí pouze čínštinu a částečný překlad do angličtiny.

Lenovo Vibe Z má však i mnoho skvělých vlastností. Zmínit musíme rozhodně kvalitní konstrukci, opravdu špičkový displej s jemným rozlišením a skvělými zobrazovacími schopnostmi a v první řadě prvotřídní výkon, ve kterém Vibe Z poráží i taková jména, jako jsou Samsung Galaxy Note 3 nebo Galaxy S4. Pochválit musíme také zvukový výstup 3,5mm jack konektoru, který se řadí k nadprůměru co do kvality a dokáže být opravdu velmi hlasitý. Vhod přijdou i některé modifikace a zajímavá vylepšení, která prodejce přibalil do své ROM.

A co nás u modelu Vibe Z zklamalo především? Samozřejmě je to hlavně software, který zkrátka není zdaleka dotažen do ideálního stavu a je potřeba s tím počítat. Lepší výsledky bychom také očekávali od fotoaparátu, který má problémy především s ostrostí obrazu a kompresí výsledných snímků. Vytknout musíme také horší kvalitu hlasitého reproduktoru, neprakticky umístěné tlačítko odemykání telefonu a také notifikační diodu, která není v první řadě skoro vidět a uživatel si její blikání nemůže ani nijak upravit podle sebe.

Nicméně i přes zmíněné nedostatky bychom se rozhodně nebáli Vibe Z doporučit například uživatelům, kteří si se svým telefonem rádi „pohrají” a přizpůsobí si jej obrazu svému. Absenci některých aplikací snadno vyřeší doinstalováním z obchodu Google Play, nepovedené UI nahradí některým z alternativních launcherů a následně mohou mít jistotu, že telefon díky svému výkonu všechny modifikace bez problémů utáhne. Přesto je však na místě jistá skepse, protože Lenovo Vibe Z je zařízení s cenovkou mezi 11 a 12 tisíci a v tomto cenovém rozmezí je konkurence nelítostná.

Konkurence

LG G2

Asi největším konkurentem Lenovo Vibe Z bude špičkový model LG G2, který se dá dnes již sehnat za cenu kolem 10 000 Kč. Možná to bude odvážné tvrzení, ale LG G2 vlastně konkurent není, protože ve své kategorii zkrátka konkurenci nemá. Lepší zařízení s podobnou cenovkou dnes na trhu zkrátka neseženete. LG G2 nabízí srovnatelný výkon jako Vibe Z a o něco menší, ale zato jemnější, displej. V ostatních parametrech má však LG navrch – lepší fotoaparát, mnohem lepší softwarová výbava včetně kvalitnější podpory, nejnovější Android 4.4 KitKat, spoustu zajímavých funkcí navíc a v neposlední řadě subjektivně mnohem lepší design. Ztrácí snad jen ve výdrži baterie, která se však i u LG G2 přesto řadí k nadprůměru.

Samsung Galaxy S4

Dalším konkurentem z Android stáje může být také Samsung Galaxy S4, který se již také dostal na srovnatelnou cenovou hladinu. Parametry jsou opět oba modely naprosto srovnatelné, Samsung nabízí pouze menší 5" displej, ovšem se stejným rozlišením, a horší výdrž baterie. Oproti modelu Vibe Z však opět vyrukuje s mnohem kvalitnější softwarovou výbavou, spoustou zajímavých vychytávek a kvalitnějším fotoaparátem.

Samsgung Galaxy Note 3 Neo

Stejně velkým 5,5" displejem se může chlubit také Samsung Galaxy Note 3 Neo, který se v těchto dnech začíná prodávat. Jedná se o odlehčenou verzi oblíebeného modelu Galaxy Note 3, nechybí však typický S-Pen, který je velkou výhodou řady Note od Samsungu. Proti Lenovo Vibe Z nabízí Galaxy Note 3 Neo horší rozlišení displeje a slabší výkon, softwarově je však opět na trochu jiné úrovni. Galaxy Note 3 Neo by měl být navíc nabízen také ve verzi s podporou dvou SIM karet. Ta však zatím ještě není dostupná.

Alacatel One Touch Idol X

Pokud bychom hledali nějakého dual-SIM konkurenta, budeme muset zabrouzdat do čínských vod. I tak ale jen těžko budeme hledat konkurenta se srovnatelnými parametry. Asi nejblíže bude Alcatel One Touch Idol X, který nabízí špičkový 5" displej s FullHD rozlišením a povedený design i konstrukci. Ztrácí sice výrazně ve výkonu, to však kompenzuje nižší cenou.

Za zapůjčení modelu Lenovo Vibe Z děkujeme obchodu lenovomobile.cz, kde můžete telefon také zakoupit.

lenovo-vibe-z
Klady
  • některé softwarové funkce (nastavení, MultiWindow...)
  • vysoký výkon
  • dobrá výdrž baterie
  • kvalitní a hlasitý zvukový výstup 3,5 mm jack
  • špičkový displej
  • kvalitní konstrukce
Zápory
  • nepovedné UI Lenovo launcher
  • nevýrazná notifikační LED
  • neprakticky umístěná zamykací klávesa
  • horší výsledky fotoaparátu
  • chudá softwarová výbava
  • špatná optimalizace softwaru
Diskuze ke článku
lte
Je naprosto nedostacujici uvest lakonicke "podporuje dokonce LTE", aniz byste uvedli, jaka LTE pasma (lte bands) mobil podporuje!
Ghouless
Mě stále nějak uniká smysl LTE. Jako největší nevýhodu považuji tragický dosah vysilačů a to jen kvůli o pár Mb rychlejším datům? Ve větších městech se to ještě dá pochopit jako konkurence ostatním providerům v poskytování dat pro domácí použití a přeci jen se celá oblast i snáze dokrývá, ale pokrývat kdejakou vesničku, mi připadá jako holý nesmysl. Dost cestuji a pokud někde zastavím a zrovinka tam mají 3G (HSDPA+), bohatě to stačí i na sledování třebas ČT24 v plné kvalitě...
misot
Dobrý, den, telefon mám přes měsíc, od stejného prodejce, jsem s ním nyní již spokojen. Dodávaná ROM od výrobce je opravdu více než nedoladěná, u mého telefonu nefungoval ani korektně google play store, hlásil chybu 416, což bylo způsobeno odstraněním bezpečnostní aplikac eLenovo Secure-it. Nakonec jsme bez problému telefon aktualisoval na čínskoangilckou versi VibeUI 1.5 - tedy android Kitkat 4.4.2 a doinstaloval jsem google apps. Kromě trochu horší výdrže na baterii vše funguje jak má, včetně fotoaparátu, který již nemá problémy s ostřením a zdá se, že i méně agresivně komprimuje pořízené fotografie. Pravda je, že znalost čínštiny asi nezlepším a mezinárodní podpora by přišla vhod. Nicméně model není oficiálně nabízen pro Evropu, skutečně jde o telefon pro čínský trh. OTA aktualisace jsou ale časté.
Z telefonů nabízených ke srovnání nemá ani jeden funkci DualSIM Full Active - tedy aktivní obě SIM. Nikdo z recenzentů nezmiňuje podporu protokolu ANT+ pro připojení fitness sensorů.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze