Lenovo Vibe X3
recenze

Lenovo Vibe X3

špička ze stínů minulosti
80

Taktika společnosti Lenovo již nějaký ten měsíc skvěle vychází, smartphony s dobrým poměrem ceny a výkonu ocení každý. Dalším přírůstkem do rodiny vybavených, přesto cenově výhodných smartphonů je Lenovo Vibe X3, které se zařazuje k technologické špičce. Jak si novinka vedla komplexně v našem dlouhodobém testu prozradí dnešní recenze.

Taktika společnosti Lenovo se bezesporu vyplácí, již delší dobu patří mezi vyhledávané výrobce smartphonů, které zaujmou především příznivým poměrem ceny a výkonu. Ani vlajkové lodi společnosti se cenovkou nesnaží rovnat zavedenějším značkám. Důkazem může být i aktuální TOP smartphone společnosti, model Vibe X3.

Lenovo Vibe X3

Ten vznikl ve spolupráci s odkoupenou společností Motorola a stín této značky se do jisté míry podepsal na všech aspektech novinky. Jak se zařízení povedlo z komplexního hlediska? To prozradí naše dnešní podrobná recenze.

Lenovo Vibe X3

Technické parametry Lenovo Vibe X3

Kompletní specifikace
Konstrukce154 × 76,5 × 9,3 mm, 175 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát21 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 808 MSM8992, CPU: 4×1,2 GHz + 2×1,8 GHz, GPU: Adreno 418
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 100 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor3 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostleden 2016, 12 999 Kč

Lenovo Vibe X3 – videopohled

Obsah základního balení: klasický nadstandard

U Lenova jsme zvyklí nejenom na hezkou krabičku, ve které své smartphony distribuuje, ale také na nadstandardní obsah základního balení. Přítomnost stereofonního headsetu dnes již nikoho nepřekvapí, potěší ale plastový kryt na zadní stranu zařízení. Ten je vyveden v matné povrchové úpravě a i když se jedná o plast, má celkem poddajný charakter. Minimálně na prvotní ochranu vašeho nového smartphonu se jedná o ideální variantu.

Lenovo Vibe X3
  • mobilní telefon Lenovo Vibe X3
  • špuntový headset
  • adaptér do sítě
  • synchronizační USB kabel
  • matný tvrzený kryt
  • dokumentace, záruční list

Design a konstrukce: nevšední Lenovo

Už jakmile spatříte Vibe X3 na produktových snímcích, poznáte, že nemáte tu čest jen tak s ledajakým Lenovem. Jeho typická designová linka se trochu vytratila a místo toho vzniklo zařízení, které rozhodně nelze označit jako „nudná placka“. Lenovo Vibe X3 vzniklo ve spolupráci s odkoupenou společností Motorola, což se ve své podstatě projevuje i po designové stránce.

Lenovo Vibe X3

Přední straně zařízení samozřejmě dominuje 5,5palcový displej, jenž zabírá 71 % celé plochy. Ihned pod ním se nachází kapacitní tlačítka pro ovládání systému. Výrobce použil své typické rozmístění, kdy se šipka zpět nachází na pravé straně, zatímco na levé se nachází kontextové tlačítko pro vyvolání doplňkové nabídky, případně multitaskingu. Nutno podotknout, že tlačítka nejsou podsvětlena, a tak se budete v prvních pár hodinách učit jejich rozmístění. Tento krok ovšem kritizovat nebudeme, protože podsvícení si stejně většina uživatelů uměle vypíná; příznivý dopad má absence podsvícení i na celkovou výdrž baterie.

Lenovo Vibe X3

Přední část není zajímavá pouze displejem a kapacitními tlačítky, výrazný designový prvek zde tvoří dvojice reproduktorů umístěných na nejspodnější a nejsvrchnější části. Mřížka při bližším prozkoumání tvoří efekt padající vločky. Svým provedením se tak alespoň částečně odlišuje od modelové řady One společnosti HTC, jejíž modely rovněž zdobí mřížka dvojice stereo reproduktorů. Lenovo se takto výrazného designového prvku rozhodně nebálo, dokonce na přítomnost reproduktorů náležitě upozorňuje.

Bočnice zařízení obepíná kovový rámeček. Ten už na první pohled působí velmi bytelně a stará se o příkladné konstrukční zpracování. Po obvodu zařízení se rámeček v různých částech rozšiřuje a výsledný efekt vypadá vcelku povedeně. Součástí kovového rámečku jsou také tlačítka, konkrétně tlačítko pro odemknutí obrazovky a dvoupolohové tlačítko regulace hlasitosti. Obě se nacházejí na pravém boku v ideální výšce, Lenovo si rovněž skvěle poradilo s jejich stiskem a zpětnou vazbou. Malou kritiku si dovolíme především v případě, že na těle zařízení máte nasazené ochranné pouzdro od výrobce. To bohužel překrývá také tlačítka a gumové čepičky krytu zhorší citlivost tlačítek alespoň o polovinu.

Lenovo Vibe X3

Vrchní část zařízení nabízí 3,5milimetrový jack výstup, nechybí zde ani sekundární mikrofon a dokonce ani okénko infračerveného portu. Levý bok zařízení hostí šuplíček pro nanoSIM a microSD kartu. Do útrob se dostanete pouze vsunutím tenkého nástroje, ideálně dodávanou sponkou, v případně nutnosti obyčejným špendlíkem. Na spodní části nalezneme už pouze microUSB konektor – na dosazení moderního USB-C si tedy Lenovo ještě netrouflo.

Konečně se dostáváme na zadní stranu. Ta je vyvedena v plastovém provedení. Lenovo chválíme alespoň za zvolení matné povrchové úpravy, která je příjemná na dotyk. Dalším plusem je imunita vůči uplývání otisků prstů. Zadní straně dominuje oválný a lehce vystouplý modul, ve kterém se nachází čočka integrovaného fotoaparátu, dvoutónová přisvětlovací LED dioda a také velmi očekávaný prvek – čtečka otisků prvků. To, že Lenovo skloubilo všechny zmíněné prvky do jedné části, působí celistvým dojmem, na druhou stranu zamrzí, že celý blok lehce vystupuje nad okolní povrch.

Lenovo Vibe X3 ze všech stran

Rozměrově se Vibe X3 nijak nevzdaluje podobně velké konkurenci, rozměry 154 × 76,5 milimetrů lze považovat za vcelku standardní. Trochu horší je to s tloušťkou, která konkrétně činí 9,3 milimetrů. Jak ale asi tušíte, má to své opodstatnění. Celkově Lenovo pochválíme za kvalitu konstrukčního zpracování, použití matného provedení zadního krytu a také za velmi příjemný design. Dodáme, že novinka se prodává v bílém a decentnějším černém barevném provedení.

Líbilo se nám:

  • matná úprava zadního krytu
  • příjemné rozměry
  • zajímavé zpracování mřížek reproduktorů

Nelíbilo se nám:

  • zadní kryt není z kovu

Displej: klasické Full HD IPS

Vibe X3 osadilo Lenovo 5,5palcovým Full HD IPS displejem, tedy klasickým rozlišením 1 920 × 1 080 pixelů. Výsledné 400 PPI pro potřeby 5,5palcového smartphonu naprosto dostačuje. I ostatní aspekty musíme chválit. Díky technologii IPS se displej chlubí příkladnými pozorovacími úhly a jasnými a živými barvami. Menší problém pozorujeme u maximálního jasu. Ten je pouze průměrný a senzor okolního jasu dost často nastavuje intenzitu příliš nízkou pro běžné používání. Jakmile si ale nastavíte režim manuální, problémům se vyhnete.

Lenovo Vibe X3
Displej je velmi kvalitní

Displej se chlubí zvýšenou citlivostí, a tak jej bez problému můžete ovládat v rukavicích nebo jiným předmětem, jenom musíte v menu nastavení tuto možnost aktivovat. Celkově hodnotíme kvality displeje jako nadstandardní, lépe řečeno své třídě odpovídající.

Lenovo Vibe X3 Huawei G8 Huawei P8 OnePlus 2 LG G4
Úhlopříčka displeje 5,5" 5,5" 5,5" 5,5" 5,5"
Rozlišení displeje Full HD, 1 920 × 1 080 px Full HD, 1 920 × 1 080 px Full HD, 1 920 × 1 080 px Full HD, 1 920 × 1 080 px QHD, 2 560 × 1 440 px
Jemnost displeje 401 PPI 401 PPI 401 PPI 401 PPI 534 PPI
Technologie zobrazení TFT IPS TFT IPS TFT IPS TFT IPS TFT IPS

Líbilo se nám:

  • kvalitní barevné podání
  • nadprůměrná jemnost displeje

Nelíbilo se nám:

  • trochu nižší maximální jas

Baterie a výdrž: dva dny s jistotou

Integrovaná baterie s kapacitou 3 400 mAh dává tušení, že by mohla něco vydržet. A realita tomu odpovídá. Pokud se zaměříme na běžnou denní spotřebu, která zahrnuje 2 hodiny brouzdání po internetu, vyřízení zhruba 10 hovorů, odeslání 30 SMS zpráv, zapnutou synchronizaci na pozadí a aktivní komunikaci skrze internetový messenger typu WhatsApp nebo Viber, dostaneme se na průměrnou výdrž dvou dnů. Vzhledem k šestijádrovému procesoru a kvalitnímu displeji s vysokým rozlišením se jedná o příjemné zjištění, zvláště pak při přímém srovnání s konkurencí. Pokud využijete služeb Lenova Vibe X3 pro účely navigace, případně se rozhodnete ukrátit si dlouhou chvíli hraním některé z náročnějších 3D her, není problém novinku unavit během několika hodin.

Stejně jako konkurence, i Vibe X3 nabízí speciální úsporný režim, který výdrž baterie ještě prodlouží. Tak jako tak, baterie i bez speciálních režimů vydrží nadstandardně dlouho. Úsporné režimy můžete využít především v případech, kdy vám zbývá posledních pár procent baterie a máte před sebou dlouhou cestu.

Lenovo Vibe X3 Huawei G8 Honor 6 Plus Huawei P8 OnePlus 2 LG G Flex 2
Přehrávání streamovaného videa (1080p) 9:33 hod. 9:29 hod. 8:29 hod. 6:50 hod. 9:35 hod. 9:31 hod.
Nabíjení (80 %) 1:33 hod. 1:38 hod. 1:21 hod. 2:09 hod. 2:52 hod. 1:05 hod.
Nabíjení (100 %) 1:54 hod. 1:59 hod. 1:43 3:00 hod. 3:24 hod. 1:26 hod.
Operační systém Android 5.1 Lollipop Android 5.1 Lollipop Android 4.4 KitKat Android 5.1 Lollipop Android 5.1 Lollipop Android 5.0 Lollipop

Nezapomněli jsme provést ani náš standardizovaný test výdrže. V telefonu byla vložena pouze jedna SIM karta, která byla přihlášena k LTE síti, telefon přehrával streamované Full HD video do sluchátek, hlasitost byla stejně jako jas displeje nastavena na 50 % a aktualizace byly potlačeny na pozadí. Takto telefon vydržel video přehrávat přesně 9 hodin a 33 minut. To lze obecně považovat za nadprůměrnou hodnotu, zvláště pak vzhledem k výkonným vnitřnostem. Velmi rychlá je také doba nabíjení: z 0 na 80 % se baterie nabije za 1 hodinu a 33 minut, na kompletní nabití si počkáte ještě o 21 minut déle.

Líbilo se nám:

  • doba streamu videa
  • velká baterie – výdrž běžně na hranici dvou dnů

Nelíbilo se nám:

  • chybí podpora Quick Charge 2.0 a bezdrátového nabíjení

Zvuk: to je to, oč tu běží

Zvuková stránka by vás na novince měla zajímat asi ze všeho nejvíce. Oba reproduktory nabídnou výkon 1,5 W, výsledný efekt ještě podporuje zesilovačem z dílen Texas Instruments. Lenovo jako obvykle dosadilo technologii Dolby Atmos, která rozhodně není jen marketingovým tahákem. Jakmile tuto technologii aktivujete mezi rychlými přepínači v notifikační liště, rázem se ocitnete ve světě nejlépe hrajících přenosných zařízení. Zvuk hraje čistě, nechybí mu basová složka a velmi dobře jsou zvládnuté také výšky. Zkrátka nadstandardní hudební výstup je to, čím se novinka od konkurence odlišuje, a přiblížit se ji mohou maximálně modely značky HTC a samozřejmě také Apple.

Lenovo Vibe X3
Lenovo umístilo reproduktory na přední stranu

Zvukový výstup do dodávaných špuntových sluchátek je sice nadstandardní, celkově ale sluchátka příliš kvalitou neoplývají, a tak doporučujeme připojit sluchátka vlastní. V takovém případě můžeme výstup opět ohodnotit jako nadprůměrný a Lenovo Vibe X3 nad soupeři opět dominuje. Za nás tedy jednoznačně velká pochvala.

Líbilo se nám:

  • nadstandardní výstup
  • podpora Dolby Atmos
  • nastavitelný ekvalizér

Nelíbilo se nám:

  • dodávaná sluchátka jsou jen lehce nadprůměrná

Čtečka otisků prstů: celkem dobře

Ani Lenovo se moderního stylu zabezpečení nebálo, a tak na zádech novinky nalezneme čtečku otisků prstů. Umístění je ideální. Pokud telefon chytnete do ruky, intuitivně vám ukazováček sklouzne přímo na místo, kde se čtečka nachází. Velikost jako taková je vcelku průměrná, problém však nebudou mít ani uživatelé s většími prsty. Samotné nasnímání jednoho otisku trvá zhruba 10 sekund. Telefon vás celým procesem provádí a informuje, kdy je potřeba prst nadzvednout a změnit jeho umístění. Potud tedy spokojenost.

Bohužel, rozpoznávání není stoprocentní. Čas od času se stalo, že otisk nebyl rozpoznán, občas jsme si na odemknutí počkali třeba i 5 vteřin. Potěšilo nás alespoň to, že senzor je aktivní a neustále v pohotovosti – pro zapnutí a odemknutí stačí pouze přiložit prst a chvíli počkat. Průměrně se zařízení odemkne během 2 vteřin, někdy je čas o trochu kratší, jindy naopak. Na spolehlivost a především rychlost čteček od Apple nebo Huawei však Lenovo prozatím nedosahuje.

Líbilo se nám:

  • čtečka je neustále aktivní
  • rychlý průvodce uložením otisku

Nelíbilo se nám:

  • rozpoznávání není zcela spolehlivé
  • pouze průměrná rychlost čtečky

Hardware a výkon: šest jader

Lenovo Vibe X3 nabídne šestijádrový procesor Snapdragon 808, který nabídne takt 1,2 GHz na prvních čtyřech jádrech a 1,8 GHz na zbylé dvojici. Sekundují mu 3 GB paměti RAM, z čehož je více než polovina dostupná pro uživatele, a potěší také 32GB interní paměť (zpočátku dostupných zhruba 24 GB), kterou lze pomocí paměťových karet rozšířit o dalších až 128 GB. Úlohu grafického akcelerátoru plní Adreno 418. Telefon má bezproblémově svižný běh a netrpí ani na záseky, ani na vynucené restarty, a to ať už jde o aplikace či prostředí Androidu 5.1 Lollipop.

Výsledky benchmark testů

Už samotné benchmark testy ukazují, že Vibe X3 není pouze na parádu – i výkon jako takový spadá do nadprůměru, což dokázalo i naše podrobné měření. Telefon je velmi rychlý i v případě hraní náročnějších 3D her, kdy má stále výkonu na rozdávání. X3 tedy nezklamalo a hodí se i na multimediální hrátky, přehráváním Full HD videí počínaje, hraním her konče.

Lenovo Vibe X3 Huawei P8 OnePlus 2 LG G4
Procesor Snapdragon 808 Huawei Kirin 930 Snapdragon 810 Snapdragon 808
Takt procesoru 4×1,2 GHz + 2×1,8GHz 4×2 GHz + 4×1,5 GHz 4×1,56 GHz + 2×1,82 GHz 4×1,44 GHz + 2×1,82 GHz /td>
Uživatelská paměť 32 GB 16 GB/64 GB 16 GB/64 GB 16 GB/32 GB
Paměť RAM 3 GB 3 GB 3 GB 3 GB
Paměťové karty ano, microSD ano, microSD ne ano, microSD

Líbilo se nám:

  • výkon dostačuje i na nejnáročnější úkony
  • nepřehřívá se

Uživatelské prostředí: Vibe UI na scénu

Vzhled Androidu 5.1 Lollipop „prosvítá“ jen v několika málo případech (notifikační lišta a multitaskingová nabídka), jinak se design prostředí podrobil grafické nadstavbě Vibe UI, kterou majitelům zařízení společnosti Lenovo nemusíme dlouze představovat. Abychom však Lenovu nekřivdili, událo se několik změn, které hodnotíme kladně. Pojďme se na ně podívat...

Ukázka uživatelského prostředí

Obrazovka zámku obrazovky může mít hned několik podob, ty vyberete v menu nastavení pod položkou Téma (Centrum témat). Na výběr máte mezi vytahovacím a efektním odemknutím. Centrum témat však seskupuje mnohem širší nastavení než pouze nastavení zámku obrazovky. Dále zde můžete změnit motiv, respektive téma prostředí. Opět máte na výběr z několika možností, v tomto případě ze šesti různých témat. Téma změní především vzhled ikon, případně zaoblení některých widgetů; menu nastavení vypadá ve všech případech stejně. U každého motivu vidíte i podrobný náhled, jak bude prostředí telefonu vypadat.

Ukázka uživatelského prostředí

V minulosti patřilo mezi další vlastnosti nadstavby Vibe UI například chybějící menu aplikací, což se však v nové verzi změnilo. Stále sice máte možnost menu aplikací odstranit, defaultně přednastavená je ovšem varianta s menu aplikací.

Mezi hlavní přednosti grafické nadstavby Vibe UI patří podpora různých gest:

Nastavení funkcí
  • Mimořádně rychlé focení: po aktivaci tohoto režimu můžete rychle fotografovat ze zamčené obrazovky, kde stačí dvakrát zmáčknout tlačítko hlasitosti (držením tlačítka spouště lze docílit téhož, ale nastartování fotoaparátu trvá déle)
  • Dvojité poklepání: odemknutí/zamknutí displeje provedete dvojitým poklepáním na displej
  • Široký dotyk: nastavení vyskakovacího menu v případě širokého dotyku (dotyk celé plochy palce, který si nakonfigurujete), nastavit můžete také průhlednost a velikost vyskakovacího menu
  • Chytrá scéna: nastavení funkcí, které se mají aktivovat v daném časovém intervalu
  • Mikroobrazovka jednou rukou: po aktivaci tohoto režimu můžete zmenšit velikost obrazovky – stačí nakreslit písmeno „C“ v prostředí telefonu
  • Pořízení snímku otiskem prstu: jako spoušť fotoaparátu může fungovat nejenom tlačítko hlasitosti, ale též senzor otisků prstů

Líbilo se nám:

  • menu aplikací
  • podpora gest
  • centrum témat

Multimediální funkce: za zvukem hudby

O tom, že šestijádrový procesor Snapdragon 808 odvádí skvělou práci a 3D her se tedy bát nemusíte, už víme. Stejně tak víme, že kvalita reprodukce je velmi nadstandardní a poslech vašich oblíbených interpretů hned dostává nový rozměr. Co ale nabídka dalších multimediálních funkcí? Samozřejmě perfektně. Pro přehrávání videa zde nalezneme předinstalovanou aplikaci, nechybí ani Video od Googlu. Přehrávač od Lenova se chlubí podporou všech různých formátů včetně oblíbených XVID a AVI, bez problému si poradí i s většinou titulků, což potěší. Pokud se ovšem nechcete připravit i o další formáty, doporučujeme instalaci bezproblémové a vždy skvěle fungující alternativy – přehrávače VLC for Android.

Multimediální funkce

Standardně od Googlu nechybí ani předinstalovaná aplikace YouTube ke konzumaci zajímavých videí, integrovaná aplikace Galerie vám pak zase pomůže s jednoduchou editací pořízených snímků. K dispozici jsou i Fotky od Googlu. Ty naopak oceníte při časté synchronizaci mezi vícero zařízeními s operačním systémem Android, případně s PC. FM rádio tuzemské verzi chybí – nabídne jej pouze čínská verze, která se na náš trh může dostat neoficiálním, šedým dovozem.

Líbilo se nám:

  • výkon vhodný na náročné herní 3D tituly
  • dobrá nabídka multimediálních funkcí

Nelíbilo se nám:

  • absence FM rádia

Fotoaparát: 21 Mpx od Sony

Lenovo si chtělo pojistit úspěch, a tak vsadilo na senzor společnosti Sony. Ten nabídne (možná až zbytečně vysoké) rozlišení 21 Mpx a světelnost f/2.0, senzoru však chybí optická stabilizace obrazu. Abyste mohli fotografovat i ve tmě, Lenovo vsadilo na dvoutónovou přisvětlovací LED diodu. Její výkon je lehce nadprůměrný a díky vhodnému zabarvení jsou i večerní fotografie použitelné. Než se ale dostaneme ke kvalitě fotografií, zaměříme se detailně také na prostředí aplikace Fotoaparát.

Lenovo Vibe X3
Čočka integrovaného 21Mpx fotoaparátu

Prostředí se dělí do dvou základních skupin: automatický režim a režim profesionální. Nejprve se zaměříme na ten automatický, který spoléhá na to, že veškerá nastavení ponecháte na chytrém vyhodnocení samotného zařízení, ovšem jak ukázala praxe, v tomto ohledu má novinka jisté mezery. I v tomto režimu má uživatel možnost některé věci upravit (blesk, poměr stran, rozlišení, kvalitu, ISO, vyvážení bílé, ...). My ale hodnotíme automatický režim tak, jak byl navržen, tedy tak, jak pořizuje snímky bez zásahu uživatele. A v tomto ohledu jsou výsledky „jen“ lehce nadprůměrné, ovšem za očekáváním.

Prostředí aplikace Fotoaparát

Mnohem více nás zaujal „Profesionální fotoaparát“. Tato verze prostředí dovolí mnohem více úprav a podrobného nastavení a opravdu naplňuje svůj název. U fotografií tak například můžete nastavit poměr stran, režim, zobrazení profesionálních informací na displeji (ISO), HDR, vodící linky, způsob ostření, způsob měření, případně můžete aktivovat dvouprstou separaci AE/AF. Mezi obecná nastavení pak patří možnost vypnout/zapnout informace o poloze a také můžete všechna nastavení resetovat do původní podoby. U videa jsou pak možnosti více strohé: nastavit můžete kvalitu a způsob záznamu a ostření. Mezi další speciální režimy „Profesionálního fotoaparátu“ patří kromě panoramatických snímků i režim „Super noční krajina“ (vhodný pro focení za sníženého osvětlení), „Umělecké HDR“ nebo režim „Trajektorie“.

Na závěr tu máme ukázku běžných snímků v maximálním rozlišení 21Mpx, které Vibe X3 pořídilo na automatický režim ve formátu 4:3. Za dobrých světelných podmínek se snímky mohou pochlubit věrnými barvami, stejně dobře je na tom Vibe X3 i co se týče ostrosti po celé ploše snímků. Chválit budeme také makro. To ve většině případů produkuje velmi kvalitní výsledky, na druhou stranu vzhledem k cenovce zařízení by málokdo očekával opak.

Ukázkové fotografie

Jak už to ale bývá, při zhoršeném osvětlení rapidně klesá ostrost a snímky trpí na znatelný digitální šum, který se projevuje po celé ploše. Lenovo Vibe X3 se jednoznačně řadí mezi ty lépe fotící smartphony na aktuálním trhu, nejedná se však o naprostou špičku – na tu modely společnosti Lenovo zkrátka pořád ne a ne dosáhnout. Pokud si s nastavením trochu více pohrajete, výsledné snímky lze hodnotit jako ucházející a nadprůměrné téměř ve všech případech, bohužel ne každý uživatel má čas (a chuť) před každým snímkem upravovat nastavení profesionálního režimu. Pod vedením zkušeného fotografa se zde ovšem už kvality čipu projevují v plné parádě. Sekundární kamera pro videohovory nabídne dnes lehce nadprůměrnou hodnotu 8 Mpx a výsledky se hodí jak pro sdílení na sociální sítě, tak také jako příloha vaší multimediální nebo e-mailové zprávy.

Líbilo se nám:

  • vysoké rozlišení
  • dobrá světelnost

Nelíbilo se nám:

  • absence optické stabilizace obrazu
  • horší výsledky za špatných světelných podmínek

Videokamera: až 4K záznam

Lenovo Vibe X3 umožní samozřejmě též natáčení videoklipů, a to až ve 4K, tedy 3 840 × 2 160 pixelech při 30 snímcích za vteřinu (výsledný formát *.mp4). Kvalita výsledného záznamu je nadprůměrná, ať už mluvíme o plynulosti či podání barev, které odpovídají realitě. Potěší také poměrně rychlé přeostřování. Celkově patří výsledky z videokamery mezi to lepší, opět ale nedosahuje kvalit konkurenčního řešení. Nechybí ani možnost nahrávat videa v nižším rozlišení, konkrétně například Full HD, opět při 30 snímcích za vteřinu. Lenovo samozřejmě nezapomnělo ani na, v poslední době tolik oblíbený, slow-motion režim, který je možný v HD kvalitě při 120 snímcích za sekundu. Pro upřesnění dodáme, že 20sekundové video ve Full HD při 30 snímcích za vteřinu zabere v paměti zhruba 50 MB.

Líbilo se nám:

  • vysoké rozlišení videa (4K)
  • věrné barevné podání

Navigace: rychlý start

Lenovo Vibe X3 disponuje jak integrovaným A-GPS čipem, tak také ruskou geolokační alternativou, čipem GLONASS. Opět budeme chválit, protože poloha se na displeji objeví během několika málo vteřin, a to i v případě, že mapovou aplikaci spouštíte poprvé. Stejné tvrzení platí i tehdy, kdy máte zakázaný přístup k internetu. Pro vyhledávání v mapách a navigaci můžete standardně využít aplikace od Googlu, tedy Mapy a Navigace, které už nově dovolí navigaci offline. Stačí si s předstihem stáhnout vámi vybrané části mapových podkladů a minimálně měsíc můžete jezdit bez starostí. Následně však bude nutné mapové podklady aktualizovat, a tak se bez přístupu k internetu stejně nevyhnete.

Mapy

Líbilo se nám:

  • rychlý start

Telefonní funkce: funkční klasika

Aplikace Vytáčení slučuje historii volání (všechny hovory, zmeškané hovory) a také všechny kontakty (ať už ty telefonní, případně e-mailové, ze Skypu a dalších služeb). Lze zvolit i skupinu oblíbených kontaktů, na které můžete následně rychle volat a psát SMS zprávy. Opět se žádné překvapení nekoná, vše ale funguje jak má, a to včetně synchronizace se sociálními sítěmi. Synchronizace v tomto ohledu funguje příkladně, po připojení k novému účtu se seznam kontaktů okamžitě aktualizuje. Kvalita hovoru je výborná a pokud nastavíte hlasitost hovoru na maximum, nebudete mít problém slyšet druhou stranu ani ve velmi rušném prostředí.

Telefonní funkce

Líbilo se nám:

  • provázanost sociálních sítí
  • kvalita hovoru

Organizační funkce: vše důležité předinstalováno

Pro bezproblémovou organizaci vašeho času si Lenovo Vibe X3 přichystalo hned několik základních aplikací, které se vám s tím budou snažit pomoci. Začneme obligátním kalendářem, který nabízí hned několik možností náhledu (rok, měsíc, týden, den) a i když je jeho prostředí velice primitivní, vidíte vše důležité. Samotná okénka dnů zabírají zhruba 70 % celé obrazovky, zbytek prostoru mají vyčleněny událostí v daném dni, což je praktické. Nechybí ani poznámky, které jsou opět velmi jednoduché. Nahradit je můžete výbornou alternativou Google Keep, které opět zapadají do koncepce pro bezproblémovou synchronizaci napříč všemi Android (a nějakou dobu už i iOS) zařízeními.

Organizační funkce

Aplikace Hodiny zastřešuje budík i kartu světový čas, stopky a nezapomnělo se ani na časovač. Vše završíme kalkulačkou, která kromě základních početních úkonů zvládá i některé složitější funkce; na pokročilejší příklady však zřejmě sáhnete po aplikaci schopnější.

Líbilo se nám:

  • potřebné kancelářské funkce
  • přehledné prostředí aplikací

SMS a e-mailový klient: Hangouts nebo klasiku?

Pro psaní SMS/MMS zpráv poslouží buď standardně předinstalovaná aplikace Zasílání zpráv, eventuálně známý a poměrně oblíbený messenger Hangouts. Aplikace Zasílání zpráv se prakticky neliší od té, kterou známe ze všech telefonů s operačním systémem Android, Lenovo opět dosadilo jen jiné ikony a celkově ji převléklo do barevnějšího hávu. Aplikace Hangouts funguje spolehlivě, samozřejmě ji lze využít i pro zasílání zpráv přes Google chat, navíc podporuje i animované GIF obrázky a celkově je její prostředí mnohem čistší. Výběr však zůstává jenom na vás, v nastavení si lze zvolit primární aplikaci pro odesílání SMS/MMS zpráv.

Zprávy a Gmail

Pro zadávání textu poslouží standardní klávesnice pro mobilní telefony s operačním systémem Android 5.1 Lollipop – zde se Lenovo do žádných výstřelků nepouštělo a my toto rozhodnutí chválíme. Klávesnici samozřejmě nechybí podpora smajlíků, swipování, případně možnost stažení doplňkových slovníků.

Pro e-mailovou komunikaci dobře poslouží aplikace Gmail a E-mail. Ty podporují většinu protokolů, výběr je tedy pouze a jen na vás. Ať tak či onak, konfigurace vaší e-mailové schránky je otázkou okamžiku. Push notifikace fungují v případě synchronizace na pozadí bez sebemenšího problému, na což jsme už ale dávno zvyklí.

Líbilo se nám:

  • kvalitní klávesnice

Nelíbilo se nám:

  • přeplácaná nabídka defaultních emjoy

Internet a konektivita: paráda

Lenovo Vibe X3 po stránce konektivity téměř nedělá kompromisy. Kromě podpory základního GPRS a EDGE nabídne i podporu HSPA+ (42/5,76 Mb/s), LTE (300/100 Mb/s včetně všech tuzemských pásem), na krátkou vzdálenost pak spolehlivě funguje Wi-Fi 802.11a/b/g/n a Bluetooth ve verzi 4.1. Nechybí ani NFC pro snadné párování a infračervený port pro ovládání domácí elektroniky.

Internet Google Chrome

Pro přístup na internet využijete buď předinstalovaný Prohlížeč, což je převlečená klasika známá z Androidu již několik let, nebo prohlížeč Google Chrome, který se kromě skvělé optimalizace chlubí také příkladnou synchronizací s vaším účtem. Oba internetové prohlížeče fungují samozřejmě bez jakýchkoliv záseků a po stránce plynulosti hodnotíme kladně oba dva.

Líbilo se nám:

  • podpora tuzemských frekvencí LTE
  • přítomnost NFC a infraportu

Závěrečné zhodnocení: povedené TOP Lenovo

Lenovo opětovně ukazuje, že boj proti těm nejlepším vyžaduje všechny dostupné zbraně. Výsledný mix působí poutavě a hlavně je skvěle funkční, což se ne všem výrobcům v poslední době daří.

Lenovo Vibe X3
Lenovo Vibe X3 se povedlo

Potěšily nás už použité materiály a kovová konstrukce. Tu doplňuje zadní plastový kryt, který působí velmi bytelně, stejně tak i poměrně hodnotně – bez větších problémů by novinka mohla konkurovat i TOP smartphonům zavedenějších značek. Pochválit musíme také kvalitní Full HD displej, povedený fotoaparát s rozlišením 21 Mpx a samozřejmě i špičkový hudební výstup, kde model X3 exceluje. Třešničkou na dortu je poté čtečka otisků prstů. Na výrazné problémy jsme nenarazili ani co se softwarové části týče, i když grafická nadstavba Vibe UI samozřejmě nemusí vyhovovat každému.

Cenovka se ustálila na 13 tisících korun a za tuto cenu se jedná o velmi konkurenceschopné zařízení. Pokud máte zálusk na kvalitní multimediální stroj, možná jste právě našli ten pravý – doporučení od nás novinka jednoznačně dostává

Konkurence

LG G Flex 2

Velkým konkurentem je LG G Flex 2, které se aktuálně vyprodává za cenu okolo 7 tisíc. Za tuto cenu nabídne 5,5palcový Full HD displej, jedinečnou zakřivenou konstrukci, LTE, NFC, infračervený port pro ovládání domácí elektroniky nebo také 13Mpx fotoaparát s optickou stabilizací obrazu a laserovým ostřením.

TIP: Recenze LG G Flex 2: nekompromisní úhel pohledu

Huawei G8
LG G Flex 2

Huawei G8

Zajímavou volbou může být Huawei G8, který lze zakoupit za 9 tisíc. Ten nabídne celokovovou konstrukci, 5,5palcový Full HD displej, osmijádrový procesor Snapdragon 615, 3 GB paměti RAM nebo multifunkční 13Mpx fotoaparát s optickou stabilizací obrazu. Příjemnou součástí výbavy je velmi rychlá a navíc multifunkční čtečka otisků prstů.

LG G4

Alternativou je například i LG G4 s 5,5palcovým QHD displejem, šestijádrovým procesorem Snapdragon 808 a 16Mpx fotoaparátem s optickou stabilizací obrazu a laserovým ostřením. Co vzhledem k maximální výbavě potěší obzvláště, je oficiální cena 13 tisíc. Za verzi s koženými zády si však připočítejte tisícovku.

TIP: Recenze LG G4 – Důstojný nástupce

Huawei G8
LG G4

Meizu MX5

Pokud se ale nehodláte vzdát kovového těla a čtečky otisků prstů a k tomu chcete ušetřit, nabízí se Meizu MX5. To za cenu okolo 7 tisíc nabídne 5,5palcový Full HD displej, 3 GB RAM a také osmijádrový procesor Helio X10 Turbo od MediaTeku. Líbí se nám i podpora Dual SIM, zamrzí ovšem absence některých tuzemských pásem LTE.

TIP: Recenze Meizu MX5 – Kovový elegán s obtížnou pozicí

Huawei G8
Meizu MX5

Microsoft Lumia 950

Pokud chcete kvalitní konkurenci z řad Windows 10 Mobile, zaujmout by mohla Lumia 950. Ta za cenu 16 500 Kč nabídne 5,2'' QHD displej, 3 GB paměti RAM a 20Mpx fotoaparát. Procesor je stejný jako v případě Lenova, jedná se tedy o šestijádrový Snapdragon 808.

TIP: Recenze Microsoft Lumia 950 – Expert schizofrenik

Lumia 950
lenovo-vibe-x3
Klady
  • přítomnost infračerveného portu
  • příjemný poměr ceny a nabízených funkcí
  • špičkový hudební výstup, podpora Dolby Atmos
  • čtečka otisků prstů
  • špičkové konstrukční zpracování, kovový rámeček
  • odladěný šestijádrový procesor Snapdragon
  • podpora LTE, Dual SIM a microSD karet
  • kvalitní 5,5palcový Full HD displej
  • nadprůměrná výdrž baterie
Zápory
  • večerní snímky jsou pouze průměrné
  • absence FM rádia
Diskuze ke článku
Lukas
Milujem telefony ktoré sú kovové. Ale je tu jedno ale. Popíšem skutočnú prax a realne používanie. Nikto nechce plastový mobil. Skutočne doležité je aby boli kovové tie časti čo sa často chytajú ako tlacitka na bokoch a najma kovový rám. Inak bežne pokiaľ si človek nechce zničiť telefon do pol roka alebo roku tak pouzije bud silikonové púzdro (bumper) alebo kožené, koženkové flip púzdro. Chrani to aj pred nahodnym pádom a mobil ostáva ako nový aj po rokoch. čo je super ked uz chcete starý predať a kupit nový. Dnes zakaznici nekupia poskiabaný a obuchaný mobil. Ja osobne by som poskirabany mobil smartpone nech by stál aj 50eur. Takže v skutočnosti je nalepsie ked je zadny dekel vymenitelný a aj ten najkrajsi kovový mobil aj tak v 90% pripadov ide do púzdra. takže tú jeho krásu zakryje puzdro. Dolezita je odolnost a trvacnost a nie či je to kov a či plast. To je moja realna skusenost a nie rozpravocky. Moj mobil nemá ani mikrosriabanec po roku.
cajmen
Dizajnove krasny kousek a oni ho zabijou tim mrtvym celem shora. Kdyby byl displej pres celou tu cernou plochu, tak je to konecne telefon, na ktery cekam. Ne, shora opet aspon centimetr nevyuziteho mista.. :-/
Pro zastance drzeni na lezato: opravdu ne kazdy je paran a NEoceni lepsi uchop za ty tluste kraje..
Petr Záleský
Petr Záleský
Pěkná recenze. Telefon vypadá parádě i v reálu. Jen si prosím opravte menší chybičku - "Vzhledem k osmijádrovému procesoru" v kapitole o výdrži. Dále již správně uvádíte 6ti jádrový. Jinak opravdu krásný telefon. Vážně o něm uvažuji, ale konkurentem je LG G4 tak nevím. Počkám do konce února/ začátku brezna co nového se představí.
blue.sun
Pro mě zásadní minus - čtečka na zádech. 80% času v práci či doma mi telefon leží na stole, nebudu ho zvedat jen proto, abych se na něco podíval.
Jinak celá recenze vyzněla až příliš pochvalně vůči jiným testům obdobných telefonů. Čínská vlna zkrátka frčí...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze