Lenovo ThinkPad X1 Carbon Touch 2014
recenze

Lenovo ThinkPad X1 Carbon Touch 2014

Matný dotyk
18

Na trhu s přenosnými počítači je mnoho notebooků, ale jen několik může patřit mezi ty nejlepší. V této skupině se nachází i Lenovo ThinkPad X1 Carbon Touch a už svým zevnějškem dává najevo, že se jedná o opravdu profesionální a prémiový produkt. Ale to je jen první pohled. Jaký počítač doopravdy je?

Drahé notebooky se většinou vyznačují kvalitním zpracováním a nabídnou i něco navíc, vysoký výkon, dobré zpracování nebo třeba kvalitní displej. Námi testovaný Lenovo ThinkPad X1 Carbon Touch nové generace má to všechno dohromady, ale bohužel má i své stinné stránky. Dokáže si svoji cenovku atakující 55 tisíc obhájit? To a mnohem více se dozvíte v naší recenzi.

Oficiální fotografie

Příslušenství a obsah balení

Jelikož Lenovo ThinkPad X1 Carbon Touch patří mezi dražší notebooky, tak byste nejspíše očekávali větší množství příslušenství v balení, bohužel tomu tak není a v balení s počítačem nalezneme jen klasické brožurky, nabíječku a jedinou přidanou hodnotou je redukce ze zmenšeného konektoru RJ-45 na plnohodnotný. Výrobce mohl přidat alespoň pouzdro, ale ani to v balení nenalezneme.

Příslušenství

Technické specifikace

Konstrukce 331 × 227 × 13,9 – 20,15 mm, 1,42 kg, konstrukce: klasická
Displej IPS , 14" (2 560 × 1 440 px), dotykový: ano
Operační systém Windows 8.1 Pro
Chipset Intel Core i7-4550U, CPU: 2× 1,5 GHz (3 GHz), GPU: Intel HD Graphics 5000 (GT3)
Paměť RAM: 8 GB, vnitřní úložiště: 256 GB SSD
Konektory 2× USB 3.0, HDMI, miniDP, 1× Jack 3,5mm, RJ-45 (zmenšená varianta)
Datové funkce 3G modem: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0 (A2DP, EDR), NFC: ano
Akumulátor a výdrž 45 Wh, pohotovostní doba: 8 hodin
Cena
Lenovo IdeaPad Yoga 2 Pro 59-425936 lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

Design: malá červená tečka

Jelikož je X1 Carbon prémiovým notebookem, je také náležitě prémiově zpracován a Lenovo odvedlo více než dobrou práci. Celá konstrukce je velmi pevná a bytelná, přičemž hlavním materiálem použitým při výrobě byl uhlík, respektive uhlíková vlákna, odtud název Carbon. Výhodou tohoto materiálu je, že je matný a nejsou na něm vidět otisky prstů, takže nemusíte přístroj tak často čistit.

Notebook ze všech stran

Jako celý notebook, je i základna tvořena z uhlíkových vláken. Díky tomu nikde nic nevrže a ani se nic neprohýbá, což platí i u displeje, který je opravdu velmi pevný a řekl bych, že počítač při běžném používání jen tak neprohnete. Zajímavé jsou na tomto modelu panty, které lze vyklopit do 180°, což je určitě potěšující a opět to naznačuje fakt, kam patří, čili do byznysu, čemuž taktéž napovídá i barva, která je grafitová a velmi se podobá obyčejné tužce, což je vlastně logické, X1 Carbon Touch i obyčejná tužka jsou tvořeny stejným prvkem. Design se celkově povedl, a i když není notebook na první pohled líbivý, na první pohled působí jako dobře vybroušený pracovní nástroj, kde je vše podřízeno účelnosti. Zde Lenovo odvedlo výbornou práci.

Další pohledy na notebook

Hmotnost ultrabook činí 1,5 kg, díky čemuž se vůbec nepronese, a i když jej ponesete v brašně, tak to téměř nepoznáte. Zajímavý je i nápis ThinkPad na víku displeje a pod klávesnicí, tečka nad „i“ totiž červeně svítí, což je klasický znak počítačů ThinkPad. Rozměry počítače jsou velmi pěkné - 331 mm na šířku, 227 mm na hloubku a 14 mm na výšku si nezadají s kde jakým ultrabookem.

Klávesnice: největší slabina

Klávesnice má 5 řádků a nepíše se na ní zrovna pohodlně. Má totiž netypické rozložení a některé klávesy zcela chybí. Nehledejte Caps Lock, klávesa PrintScreen taktéž chybí a klávesa pro vyvolání kontextové nabídky měla nejspíše při navrhování tohoto počítače dovolenou. Za toto rozložení nejspíše může onen chybějící 6. řádek kláves, jenž byl nahrazen dotykovým panelem obsahujícím klávesy s multimediálními funkcemi.

Klávesnice a dotykový panel

Klávesnice disponuje i podsvícením, které je manuálně regulovatelné ve dvou krocích, ale standardně je zapnutá automatická regulace. Podsvícení je příkladné a rovnoměrné, přesně takové, jaké má být. Co se mi však na klávesnici nejvíce líbí je její povrch. Prsty po klávesách poměrně snadno kloužou, což napomáhá lepšímu psaní, ale jak jsme již zmínili, tak rozložení snadnému psaní rozhodně nepřispívá..

Touchpad: clickpad v symbióze s trackpointem

Přístroj taktéž disponuje touchpadem, který je typu clickpad a má celkem 5 tlačítek, díky čemuž je poměrně velký. Proč má 5 tlačítek? Je to kvůli tomu, že mezi klávesami G, B a H je umístěn trackpoint , jenž je typicky pro ThinkPad červený a tři tlačítka jsou určeny právě jemu. Dvě slouží jako klasická potvrzovací tlačítka a třetí slouží pro posun nahoru a dolů nebo do stran. Touchpad má klávesnicovou konstrukci, což při stisknutí tlačítka vyvolává dojem, že jste stiskli klávesu klávesnice. Odezva je tak velmi jistá, což je v profesionální sféře určitě žádoucí. Touchpad je přesný a podporuje gesta systému Windows 8, což usnadňuje ovládání.

Touchpad a trackpoint

Displej: vlastní výroba

Lenovo vybavilo jeden ze svých nejlepších modelů displejem vlastní výroby. Jedná se o 14“ IPS panel a jeho barvy jsou velmi dobré, dokonce i černá je opravu velmi kvalitní i při vysokém podsvícení. Jedná se o velmi povedený panel, který má výborné pozorovací úhly, barvy se prakticky nemění a podsvícení je více než dostatečné i na přímém slunci.

Různé pohledy na displej

Panel má rozlišením 2 560 × 1 440 pixelů a jedná se tak o mírný nadstandard oproti klasickým FullHD (1 920 × 1 080 pixelů) panelům. Rozlišení považuji za více než dostatečné, a zvýšení rozlišení by bylo spíše zbytečné a na 14“ byste to vůbec nepoznali. Ovládací prvky v prostředí Modern UI jsou přizpůsobeny velmi dobře, dokonce i v prostředí plochy se dá celkem dobře používat dotykový displej a zvětšení položek není příliš potřeba.

Displej je vybaven také dotykovou vrstvou, která zvládne zpracovat až 10 dotyků naráz. Co je ale téměř unikátní? I když má počítač dotykový displej, má matnou povrchovou úpravu, a to se opravdu příliš často nevidí. Výhoda je nasnadě, odlesky jsou minimální, a díky tomu s ním lze bez problému pracovat venku, i když svítí prudké slunce.

Konektivita: standard s dokovacím konektorem

Laptop má několik rozhraní. Nejzajímavějšími konektory jsou RJ-45, i když ve zmenšené verzi, a taktéž je zajímavý dokovací kontektor OneLink, ke kterému můžete připojit libovolnou stanici se stejnojmenným názvem. Dále je na notebooku dostupný konektor HDMI v plné velikosti, miniDisplayPort, čtečka SD karet, 2× USB 3.0 port a samozřejmě nabíjecí kontektor.

Konektorová výbava

Komunikace: konečně 3G modul

Carbon Touch disponuje několik možnostmi připojení k internetu, tou nejzajímavější z nich je určitě 3G modem, který je integrován přímo uvnitř přístroje. Do notebooku se vkládá microSIM karta a slot je v zadní části. Dále je přítomné Wi-Fi , které dosahuje rychlosti až 867Mb/s, a to díky přítomnosti standardu 802.11ac. Výrobcem modulu je samozřejmě Intel a obsahuje i Bluetooth 4.0.

Antény jsou umístěny ve víku displeje

Příjem Wi-Fi hodnotím mírně nadprůměrně, notebook dokáže zachytit sice chytil signál i vzdálené sítě, příjem 3G modemu je také dobrý a předčí většinu telefonů.

Webkamera: opět trhaný obraz

Ve výbavě nechybí také webkamera, která je kvalitní, ani ve špatně osvětlené místnosti nedochází k poklesu snímkové frekvence, jen se objevuje šum v obraze, což je u webkamer celkem běžné. Rozlišení je klasických 720p, ale to je zcela dostatečné.

Fotografie z webkamery

Zvuk: nečekaná kvalita

Notebook disponuje samozřejmě i reproduktory, které se nechlubí žádným známým jménem. Nutno podotknout, že i přesto hraje počítač příkladně a zvuk je opravdu dobrý. Reproduktory jsou umístěny na zadní straně a jejich zvuk je kvalitní i při vysoké hlasitosti. Hloubky i výšky jsou výrazné, jen občas chybí střední pásmo. Na kvalitnější poslech raději samozřejmě použijte externí reproduktory nebo sluchátka, pro běžné použití ale bez problému postačí.

Reproduktory počítače

Zvukový výstup do sluchátek je příkladný, zvuk nepraská, ani nesyčí. Pro připojení sluchátek slouží 3,5mm jack a výrobcem zvukového čipu je společnost RealTek. Mikrofony se nachází nad displejem po obou stranách kamery. Jejich kvalita je velmi dobrá a to také proto, že počítač je certifikován pro použití s aplikací Lync,. Díky dvojici mikrofonů funguje dobře i odstranění šumu.

Webkamera a mikrofony

Zabezpečení: vysoká úroveň

Počítači nechybí TPM čip, který je hardwarovým kodérem při spouštění počítače. Dalším bezpečnostním prvkem je čtečka otisků prstů, která funguje celkem přesně, a chválím její umístění, které je napravo od klávesnice. Dále ve výbavě najdeme i zdířku pro zámek Kensington, takže je vidno, že u tohoto modelu nenechalo Lenovo nic náhodě. Profesionální notebook jak se patří.

Čtečka otisků prstů

Výkon: lepší průměr

Procesor: Core i7 hraje prim

Lenovo použilo to nejlepší, co mohlo a do notebooku dosadilo procesor Intel Core i7-4550U , který je postavený na architektuře Haswell. Díky nejnovějším výrobním technologiím dosahuje hodnota vyzařovaného tepla pouhých 15 W a není tak náročný na chlazení, i tak má však notebook problémy , ale o tom až v kapitole „hlasitost a teplota“.

Informace o CPU

Pokud to teplota procesoru dovolí, tak se čip umí automaticky přetaktovat z 1,5 GHz na 3,0 GHz pro jedno jádro nebo na 2,8 GHz pro obě. Pokud v nastavení napájecích profilů zvolíte vysoký výkon, procesor pojede standardně na 2,8 GHz, spolu s rostoucí teplotou pak klesá i frekvence.

Cinebench R11.5
CB R11.5 CPU Multi 64b 1,51 bodů
CB R11.5 CPU OpenGL 64b 13,42 FPS

Procesoru asistuje 8 GB operační paměti, ta je typu DDR3. Kapacita je zcela dostatečná a tak se není čemu divit, že Lenovo připájelo paměti přímo k desce a nelze je žádným způsobem rozšířit nebo vyměnit.

Grafický adaptér: Intel HD5000 v hlavní roli

O akceleraci grafického obsahu se stará integrovaný čip Intel HD Graphics 5000, který je označován jako GT3, jedná se o 3. nejvýkonnější grafické řešení od Intelu, a tomu odpovídá i výkon, ale stále se jedná o integrovanou grafiku.

Informace o GPU
Benchmark
Alien vs. Predator 2011 5 FPS
Furmark v1.12.0.0 1080p 6 FPS / 394 bodů
Heaven Benchmark v2.5 3,9 FPS / 97 bodů
Hry FPS
Crysis 3 6
Left 4 Dead 2 30

Vzhledem k tomu, že je Intel HD5000 celkem výkonný čip, zahrajete si i nějaké ty novější hry typu Battlefield 4, ovšem počítejte spíše s tím, že je budete hrát na nižší rozlišení a nižší detaily, pokud se tedy nebude jednat o starší hry, ty si zahrajete i na plné rozlišení.

Úložný prostor: SSD disk od Samsungu

Jako úložný prostor slouží 256GB disk bez pohyblivých částic. Výrobcem disku je společnost Samsung a je připojen přes rozhraní SATA 6GB/s. V notebooku je jeden oddíl s velikostí 238 GB a pro uživatele je dostupných 191 GB, ovšem disk lze ještě dodatečně rozdělit. Počítač se zapne za pěkných 7 vteřin a z režimu spánku se probudí už za 2 vteřiny.

Testy disku

Hlasitost a teplota: tak trochu topí

Jako každý výkonný notebook má i tento aktivní ventilátor, který odvádí teplý vzduch ven. Bohužel zde Lenovo trochu zklamalo a neodvedlo zrovna nejlepší práci. Počítač sice příliš netopí, ale teplota chladícího okruhu se bohužel přenáší na spodní stranu počítače, která je poté hodně horká. Chlazení je v zátěži poměrně hlučné, ale v průměrně hlasité místnosti jej uslyšíte jen těžko.

Teploty notebooku

V režimu klidu je notebook samozřejmě krásně tichý a také chladný, v klidu se dokáže chladit pasivně, což napomáhá delšímu chodu na baterii a taktéž jej prakticky vůbec neuslyšíte ani ve velmi tiché místnosti.

Výdech chlazení

Výdrž baterie: slušný držák

Výdrž při běhu na baterii je důležitá a u tohoto notebooku je celkem příkladná. Kapacita baterie činí 45 Wh, což je dostatečná hodnota. Baterie je integrovaná a nelze ji jakkoliv uživatelsky vyměnit. Taktéž nelze připojit žádnou přídavnou baterii, ale musíte se spolehnout pouze na tu integrovanou.

Typ testu
Režim v letadle 9 hodin 5 minut
Kancelářská práce 7 hodin 39 minut
Přehrávání videa 1080p 6 hodin 3 minuty

Při sledování běžného 1080p videa udržela baterie přístroj naživu 6 hodin a 3 minuty, což je velmi pěkná hodnota, i když leckteré ultrabooky nabídnou lepší výdrž. Pokud necháte notebook ležet ladem, budete mít minimální podsvícení a aktivovaný režim v letadle, bude činit výdrž na baterii 9 hodin a 5 minut. Při kancelářské práci vydržel zapnutý 7 hodin a 39 minut.

Operační systém: nabídka Start

Zvoleným systémem je Windows 8.1 v edici Pro. Jedná se o nejvyšší edici, která nabízí snad vše, co požaduje běžný, ale i náročnější uživatel. Lenovo předinstalovalo i nabídku Start, která je sice dobrým vylepšením, ale je poměrně pomalá.

Snímky ze systému

Mezi softwarem nenalezneme ani příliš velké množství balastu, jedná se především o nabídku Start třetí strany, která již byla zmíněna a také je integrováno rozšíření od Dolby, které umožňuje vylepšení zvuku.

Záruka: rozšířit i mezinárodně

Záruka: rozšířitelná a mezinárodní

Notebook nabídne klasickou záruku 24 měsíců, kterou lze prodloužit až na 48 měsíců. Jedná se o mezinárodní záruku, takže počítač lze reklamovat nejen v ČR, ale i v dalších zemích, kde má společnost Lenovo zastoupení.

Závěr

Lenovo ThinkPad X1 Carbon je velmi povedeným notebookem, který trpí jen pár neduhy. Tím největším je bezesporu klávesnice, která má netypické rozložení. Taktéž nepotěší zahřívání spodní strany při zátěži, ovšem plusy výrazně převažují. Musím pochválit kvalitní zpracování a displej, který je i přes dotykovou vrstvu matný, nebo silný hardware, slušnou konektivitu a slušné zabezpečení. Novinka má rozhodně co nabídnout.

Lenovo ThinkPad X1 Carbon Touch 2014

Asus UX301 je zdatným konkurentem, který nenechá Lenovo jen tak spát. Asus vypadá více jako multimediální počítač, kdežto Lenovo je opravdu pracovní stroj, čemuž odpovídá i zpracování. Lenovo disponuje i mnohem lepšími reproduktory, nabídne lepší konektivitu i zabezpečení než Asus.

Asus ZenBook UX301

Acer Aspire S7 už tak zdatným konkurentem jako ASUS není. Acer oproti Lenovu velmi pokulhává a hraje pro něj v podstatě jen nižší hmotnost, protože displej, výkon, klávesnice, zpracování - to vše je u Aceru horší.

Acer Aspire S7-392

Fujitsu Lifebook U904 považuji za notebook, který je opravdu jediným velkým konkurentem Lenova. Stejně jako námi testovaný počítač je i Fujitsu zaměřené především na pracovní sféru. Fujitsu má také dokovací konektor, navíc lépe zespodu umístěný. Zpracování je také kvalitní, k tomu není moc co vytknout. Fujitsu má oproti Lenovu i lepší displej s rozlišením HD+ (3 200 × 1 800 pixelů). Dalo by se říct, že je Fujitsu po všech směrech lepší než Lenovo, ale i to v jednom směru vyhrává, a tím je grafický výkon. Lenovo pohání procesor Core i7-4550U s integrovaným grafickým čipem Intel HD5000, ale Dell má v útrobách schovaný Intel Core i7-4600U s Intel HD4400, takže pokud upřednostňujete více grafický výkon, sáhněte po Lenovu.

Fujitsu Lifebook U904

Dell Latitude E7440 je také silným soupeřem, pohání jej procesor Intel Core i7-4600U, který je výkonnější, než i7-4550U v Lenovu, ovšem za cenu slabšího grafického akcelerátoru HD4400. Dell disponuje rozlišením „pouze“ FullHD a má tak nejnižší rozlišení ze všech konkurentů. Dell má taktéž možnost downgradu systému na Windows 7 a i konektivita je lepší. Rozdílem je také chybějící dotyková vrstva.

Dell Latitude E7440

Vývoj ceny

Klady
  • matný displej
  • kvalitní IPS panel
  • dobrý výkon
  • velmi kvalitní zpracování
  • velký výběr konektorů
Zápory
  • vysoké teploty
  • v zátěži hlučné chlazení
  • špatné rozložení klávesnice
Diskuze ke článku
Jakub Louthan (Firo)
Jakub Louthan (Firo)
Konečně recenzujete pořádný stroj. Příště by to chtělo Lenovo ThinkPad Yoga.
kubik393
Je vidět, že každý má jiný názor na to, co je pracovní notebook, viz. můj osobní pracovní nástroj: http://www.dell.com/cz/domacnosti/p/precision-m4700/pd?sc_err=noocs. Aneb když to nemá dedikovanou grafiku, jako kdyby to nebylo.
Alice
Pěkně napsaná recenze, děkuji za ni. Notebook mě ovšem hodně zklamal, měla jsem s ním tu čest (pravda, všehovšudy pár hodin) a především ta klávesnice je naprosté zvěrstvo. Souhlasím s kubik393, i mojí představě o pracovní stanici vcelku odpovídá Precision M4700.
Gck23
Kubik393: kazdy k praci dedikovanou grafiku nepotrebuje, pro ne je to naopak zdroj zbytecneho zahrivani. Jinak ten x1 jsem kupoval pro jednu zakaznici a nebyl jsem s tim vubec spokojeny, zakladna se pri zvednuti za roh prohybala az hruza, mel jsem neprijemny pocit, ze se to zlomi

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze