Lenovo ThinkPad X1 Carbon
recenze

Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Klasika pro vyvolené
19

Odolnost a dobré zpracování – to jsou dlouhá léta domény řady notebooků ThinkPad od Lenova. S tímto cílem vznikl i inovovaný ThinkPad X1 Carbon, který v roce 2015 nabídne novou generaci čipů Intel, které mu zajistí dostatek výkonu, a tenké tělo tvořené z uhlíkových vláken. Za špičkový notebook pro náročné uživatele si ale Lenovo nechá náležitě zaplatit. Oprávněně?

Řady notebooků ThinkPad jsou bezpochyby legendou, a když přešly od IBM pod Lenovo, měla čínská společnost v rukou silnou zbraň proti konkurenci. Postupem času se ThinkPad začal proměňovat a Lenovo si ho do jisté míry chtělo přizpůsobit své vlastní řadě IdeaPad. Zákazníkům se tento krok nezamlouval, a tak se Lenovo rozhodlo navrátit ke starému, léty prověřeného designu, ale přesto nabídnout moderní technologie.

Oficiální snímky

Tento krok by se měl zrcadlit v dnes testovaném kousku, kterým je Lenovo ThinkPad X1 Carbon. Řada X slibuje vysoký výkon v kompaktním, lehkém těle s kvalitní konstrukcí. Námi testované zařízení obsahuje procesor Intel Core i7-5500U Broadwell s integrovanou grafickou kartou Intel HD Graphics 5500. Operační paměť se zastavila na 8 GB a soubory je možno ukládat na 512GB SSD disk. 13,3palcový IPS displej s rozlišením 2 560 × 1 440 pixelů nabídne skvělou jemnost. A cena? Přes 70 tisíc korun. Mimo této konfigurace můžete ale volit ještě model s dotykovým displejem nebo variantu s FullHD rozlišením a procesorem Intel Core i7-5600U.

Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2015

Technické parametry Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2015 20BS006DMC

Kompletní specifikace
Konstrukce331 × 226,5 × 17,7 mm, 1 305 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 14" (2 560 × 1 440 px)
ChipsetIntel Core i7 5500U, CPU: 2×2,4 GHz, GPU: Intel HD 5500
PaměťRAM: 8 GB, disk: 512 GB (SSD), paměťové karty: SD
Konektory2× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: HDMI, DisplayPort, další: Ethernet (RJ-45)
Datové funkcemodem: LTE, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 7 Professional
Akumulátor50 Wh, udávaná výdrž: 10 hodin
Dostupnostbřezen 2015, 71 136 Kč

Lenovo ThinkPad X1 Carbon – videopohled

Obsah balení

I přes vysokou cenu notebooku Lenovo nepřidalo do balení žádné překvapení, a tak v něm mimo zařízení nalezneme pouze redukci RJ-45 a napájecí adaptér. Ten má sice hranatou koncovku, nicméně je oboustranná, a odpadá tím tak známý problém správného zasunutí na třetí pokus.

Design a konstrukce: všude karbon

X1 Carbon, stejně jako ostatní zařízení z řad ThinkPad, nemá za cíl zaujmout. Je to velmi nenápadné zařízení a svým vzhledem zapadá do šedé záplavy stovky dalších notebooků. Jeho typicky hranatý konzervativní tvar si převzal ze svých předchůdců a jedinou zajímavostí se tak stává malá, svítící červená tečka u loga ThinkPad a samozřejmě nápadně malá tloušťka. Zajímavý je až ve chvíli, kdy jej vezmete do ruky. Hmotnost 1,3 kg je, vzhledem k výbavě, opravdu úctyhodná. Lenovo toho dosáhlo použitím karbonových vláken, ze kterých je tvořena převážná část konstrukce. Ty zajišťují jak pevnost, tak odolnost. Na dotyk vám však bude připadat, že je zařízení z kvalitního plastu.

Rozměry 331 × 226,5 mm, jsou vzhledem k velikosti displeje v normě, ale příjemně překvapí tloušťka zařízení, která se zastavila na 17,7 mm. Notebook působí velmi tence a díky ostrým hranám elegantně.

Základna notebooku je díky použitému materiálu pevná a nikde se nic neprohýbá a nevrže. Menší slabinou se tak stává rámeček okolo 13,3palcového displeje, který se v dolní části výrazně prohýbá. Ostatně je škoda, že tu takto výrazný rámeček vůbec je. Že to jde i bez něj, dokázal Dell s modelem XPS 13. Dalším slabým místem je víko. Při zatlačení v horních rozích se displej lehce probarvuje. U této cenové kategorie je to nepříjemným překvapením a zvláště pak u notebooku z řad ThinkPad. Displej se však dá odklopit do úhlu 180 stupňů, tedy do roviny. Panty jsou poměrně tvrdé a na manipulaci budete potřebovat obě ruce.

Výdech chlazení je umístěn vespod notebooku na pravé straně. Přesto, že jsme se báli přehřívání, nemá k němu notebook tendenci. Vyšších teplot jsme si všimli, až když bylo zařízení položené na měkké podložce, která výdechy zakryla. Teplota se pohybovala okolo 85 stupňů. Na tvrdé podložce jsme s vyššími teplotami problém neměli, a to zvláště díky gumovým „nožičkám“ na zadní straně, které notebook drží nad povrchem.

Klávesnice: tradiční pohodlí

Pokud jste v minulých dvou letech nevlastnili notebook ThinkPad, překvapí vás klávesnice, ta je tradičně velice pohodlná, ale má přehozené některé klávesy, jako například Ctrl a Fn. Také chybí horní řada kláves F1-F12 a místo nich jsou na místě funkční klávesy pro regulaci hlasitosti a jasu displeje. Toto nastavení si ale můžete v BIOSu přenastavit a jejich primární funkce se opět změní na tradiční „efkovou“ řadu.

Klávesnice postrádá numerický blok, což při velikosti zařízení není překvapením. Potěší její podsvícení, které je rovnoměrné a můžete ho regulovat ve dvou úrovních.

Touchpad: spíše Trackpoint

Většina fanoušku funkčních notebooků ThinkPad se jednohlasně shodne, že místo touchpadu využívá Trackpoint. Ten je zde klasicky umístěn mezi trojici kláves „G“, „H“ a „B“ a je faktem, že pokud se naučíte červenou tečku používat, velice rychle si zvyknete. V této generaci Lenovo nevynechalo ani tři samostatná tlačítka, která napomáhají k lepší funkčnosti Trackpointu.

Samotný touchpad se dá stisknout v dolní části a jeho dopad je příjemně měkký. Neozývá se povrzávání a neklade odpor. Lenovo se zlepšilo i v citlivosti, i když zde je ještě pořád co vylepšovat a na Apple nemá.

Displej: radost pohledět

V tomto ohledu nenechalo Lenovo nic náhodně a osadilo velmi kvalitní IPS panel s vysokým rozlišením 2 560 × 1 440 pixelů. Na úhlopříčce 13,3palců se tedy výsledná jemnost pohybuje okolo 210 ppi. V tomto případě se jedná o nedotykovou variantu, můžete ale zvolit i dotykovou s identickým rozlišením nebo levnější nedotykovou s rozlišením FullHD. Poměr stran je 16:9.

Maximální jas je na výborné úrovni a ani při práci na slunci nebudete mít problém s čitelností. Napomáhá tomu i fakt, že displej je v matném provedení. Práce ve zhoršených světelných podmínkách není nepříjemností díky možnosti nastavit extrémně malý jas a tak neunavuje oči ani v naprosté tmě.

Podsvícení displeje je rovnoměrné a nesetkáte se s přesvícenými nebo naopak tmavšími místy. Barvy nejsou přesycené a displej je laděn do přirozených barev. Pozorovací úhly jsou na skvělé úrovni a displej je čitelný i z více jak 170 stupňů. Jediným chybějícím článkem je tak automatická regulace jasu.

Konektivita: více než čekáte

Na takto subtilní zařízení je s podivem, kolik konektorů se Lenovu podařilo osadit. Mimo dvou USB 3.0, z nichž to na levé straně je neustále napájeno, je k dispozici HDMI i mini DisplayPort. Konektor LAN se již do těla nevešel ale Lenovo osadilo proprietární ethernetový adaptér, k němuž připojíte dodávanou redukci s LAN konektorem.

Pochopitelně nechybí ani zámek Kensington a 3,5 mm duální jack konektor pro připojení sluchátek a mikrofonu současně. Jediné, co tak budete postrádat, je čtečka SD karet, což je trochu nepochopitelné.

Dok

Naprosto samostatnou kapitolou je potom dokovací konektor. Díky němu si můžete notebook z doku nejen nabíjet, ale zároveň si z něj udělat kompletní pracovní stanici. Námi testovaný dok Lenovo ThinkPad OneLink Dock PRO rozšíří notebook o dalších šest USB konektorů, z nichž čtyři jsou standardu 3.0 a dva standardu 2.0. Dále je k dispozici plnohodnotný DisplayPort, DVI-I a LAN konektor. Čtečka SD karet opět chybí. Bohužel, dok není standardním příslušenstvím dodávaným k notebooku a samostatně jej seženete za téměř 4 000 Kč.

Komunikace: je libo LTE?

Pochopitelně ani v tomto ohledu nesmí mít pracovní notebook mezeru a najdeme zde vše důležité. Pro připojení k internetu využijete rychlou Wi-Fi 802.11ac, jejíž připojení je stabilní. K dispozici je i podpora rychlých sítí 4G LTE. MiniSIM karta se vkládá do zdířky na zadní straně, a díky tomu notebook vyhoví i uživatelům, kteří musí být neustále na příjmu na cestách. Odpadá zdlouhavé nastavování místních Wi-Fi nebo vybíjení baterie vašeho telefonu. Podporuje všechna pásma LTE včetně Vodafonem používaných 900 MHz. Přenos dat pak obstarává Bluetooth 4.0.

Webkamera: průměr

Kamera je slabším místem většiny pracovních notebooků a X1 Carbon není výjimka. Je usazena přímo nad displejem a má rozlišení 1,3 Mpx. Videa zaznamenáte v HD rozlišení, tedy 1 280 × 720 pixelů při 30 fps. Na běžné videohovory stačí, ovšem za špatných světelných podmínek počítejte s šumem. Lenovo ani softwarově neinstalovalo žádná vylepšení, a tak si musíte vystačit s pouhým průměrem.

Zvuk: tohle se nepovedlo

Řady notebooků ThinkPad nejsou multimediálními stroji. Bohužel i zvuk to potvrzuje a dva reproduktory umístěné vespod po stranách nepředvádějí dobrý výkon. Obligátně jim naprosto chybí basy i výšky a zvuk je značně plechový.

Ani 3,5mm audio jack neposkytne útěchu a v tomto ohledu se shledáváme s podprůměrem. Nicméně hlasitost je na dobré úrovni, a když už se vám ThinkPad bude chtít poslouchat, rozhodně ho nepřeslechnete.

Výkon: prostě pracant

Jak se jen Lenovu podařilo do takto tenkého těla osadit v celku výkonné komponenty? To je zřejmě první otázka, kterou si budete klást při pohledu na X1 Carbon. Má dostatek výkonu na náročné úkony a pokročilý multitasking a přitom je krásně tenký. Je nutné ovšem brát v potaz zaměření celého přístroje, ale i tak splní nároky občasných hráčů starších her. Ty nové si už ale nezahrajete, a to především kvůli integrované grafické kartě. Oproti tomu potěší obrovské SSD úložiště na vaše data.

Procesor a operační paměť

Lenovo se v tomto případě rozhodlo osadit dvoujádrový procesor Intel Core i7-5500U s taktem 2,4 GHz architektury Broadwell a sekunduje mu 8 GB nerozšířitelné operační paměti typu DDR3. Procesor podporuje Hyper-Threading a jde tak o virtuální čtyřjádro.

Výkonnostně na tom tedy Lenovo není špatně a poradilo si téměř s jakýmkoli úkolem bez potíží. Při běžné kancelářské práci a surfování na internetu o něm nebudete vědět. Při vyšším vytížení je procesor schopen přetaktování až na 3 GHz a notebook o sobě dá vědět hlasitěji, ne však tolik, aby vás to výrazně rušilo.

Vysoké výkony jako od herního zařízení ale neočekávejte. Lenovo ThinkPad X1 Carbon je stvořen pro kancelářské prostředí, tvoření prezentací a lehčí práci v grafických programech. Při tomto používání teploty základní desky dosahují maximálně 55 stupňů, v případě vytížení teploty stoupnou na přijatelných 79 stupňů. Měření probíhalo pomocí programu HWMonitor.

Grafika

Grafická karta je očekávatelně integrovaná. Jedná se o Intel HD Graphics 5500 s frekvencí 300 MHz a nejnovější hry typu Crysis 3 si tak na ní pochopitelně nezahrajete. Na starší a nenáročné kousky, jako je FIFA 14, to bude stačit. Po 10 hodinách v práci si tak můžete večer ve vlaku odpočinout i tímto způsobem. Příležitostným hráčům starších her tedy grafický výkon stačit bude, ale rozhodně se nejedná o konkurenta herních strojů.

Úložiště

Námi testovaný kousek má obří SSD úložiště od společnosti Samsung o kapacitě 512 GB. Po prvním spuštění je k dispozici asi 453 GB pro vaše data. Zbylé místo si ukrojil operační systém a záloha Lenovo. ThinkPad X1 Carbon se ale nabízí i ve variantách s menším, 256GB, rychlým úložištěm. Rychlosti disku nás opravdu příjemně překvapily, ke svým souborům se dostanete během sekundy. Rychlost sekvenčního zápisu nám v bechmarku CrystalDiskMark vyšlo úctyhodných 1 363 MB/s a rychlost čtení 1 420 MB/s.

Operační systém: máte na výběr

U pracovních notebooků máte většinou na výběr – volit můžete zpravidla mezi staršími Windows 7 Professional a Windows 8.1 Pro. ThinkPad X1 Carbon není výjimkou a pořídíte ho s předinstalovanými Windows 7 Professional. Systém ale nabídne bezplatný update a námi testovaný model nabízel i registraci na připravované Windows 10. Konzervativci tedy budou pravděpodobně spokojeni s pracovně zaměřenými „sedmičkami“, ale Lenovo je nepřipraví ani o nejnovější systém Windows.

Lenovo nainstalovalo do začátku i pár zjednodušujících utilit. Jedná se o osm programů, z nich je většina použitelná, ne-li dokonce nutná. Řeč je především o přídavném softwaru pro čtečku otisků prstů Lenovo Fingerprint Manager Pro. K dispozici je ale i šikovný nástroj pro šetření baterie Power Manager, který vám, mimo možnosti omezit výkon notebooku, zobrazí i přehledný indikátor baterie na spodní liště. Dalším užitečnou utilitou je správce Wi-Fi sítí Access Connections, který vám přehledně zobrazí dostupné Wi-Fi sítě, sílu jejich signálu a pomůže vám s jejich správou.

Zabezpečení: maximální péče

Paradoxně, přes cenu daného přístroje, bude pro většinu uživatelů, kteří si ThinkPad koupí, cennější obsah uvnitř, než samotné zařízení. Lenovo si je toho velice dobře vědomo, a proto zde najdeme technologie, které ani v sortimentu manažerských notebooků nejsou časté.

Nejviditelnějším zabezpečením je samozřejmě čtečka otisků prstů a zámek Kensington. U toho ale ThinkPad nekončí a nabízí i technologii ThinkEngine, která dohlíží na notebook i v době, kdy není spuštěn a kontroluje jeho stav z hlediska podmínek, jako je například teplota.

Samozřejmostí je i TPM čip, který zabraňuje potenciálním útočníkům měnit stav počítače a softwaru, takže se nemohou dostat k vašim datům.

Výdrž baterie: tenké tělo si vybralo svou daň

Nevyjímatelná, 50watthodinová baterie slibuje výdrž okolo 10 hodin. K této výdrži se lze přiblížit pouze při kancelářské práci s jasem na polovinu hodnoty a bez Wi-Fi připojení. Při běžné kancelářské práci, s jasem na střední hodnotě a občasném surfování na internetu, jsme se dostali na asi 6 hodin, což je výrazně méně, než kolik udává výrobce. Zmiňovaných 10 hodin by bylo teoreticky dosažitelných při zapnutém režimu letadlo, minimálním jasu a zřejmě pouze psaní ve Wordu.

udávaná výdrž 10,9 hodin
kanc. práce + Wi-Fi 358 minut
přehrávání stream. videa 185 minut
plná zátěž (FurMark) 98 minut

V testu přehrávání streamovaného videa v rozlišení 1080p notebook vydržel pouhých 185 minut. Pokud bereme v potaz kapacitu baterie, tak se podobně vybavená konkurence s identickou baterií, například Dell XPS 13, pohybuje přibližně okolo 280 minut. Z vypnutého stavu do plného nabití se zařízení dostane za přibližně dvě hodiny.

Máte ale možnost také využít instalovanou utilitu Lenovo Power Manager, kde můžete nastavit různá omezení výkonu a podle toho zvýšit i výdrž dle nastavení. Přesto jsme ale čekali, že notebook vydrží déle a výdrž baterie se tak stala méně příjemným překvapením.

Záruka

Lenovo bohužel nenabízí ke svým produktům prodloužení záruční lhůty, která činí 2 roky.

Závěr a konkurence: pro vyvolené

Na závěr je nutné dodat, že během testování byl notebook ve všech ohledech stabilní a splnil veškerá naše očekávání. Ano, jistě nalezneme notebooky s podobným výkonem, které budou o desetitisíce levnější, avšak už ne vyrobené tak precizně a tak odolné.

Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2015

Lenovo ThinkPad X1 Carbon rozhodně nepatří mezi tradiční zařízení. Nemá extrémní výkon, jaký byste čekali u notebooku s cenovkou okolo 71 000 Kč. Primárně uspokojí ty zákazníky, kteří očekávají prvotřídní konstrukci a odolnost, nechtějí nosit těžká zařízení, a přesto potřebují dávku určitého výkonu, vyžadují spolehlivost a kvalitu a zároveň nepotřebuji svého notebookového miláčka na odiv. A samozřejmě pro ty, kteří jsou již léta zvyklí vídat na víku svého notebooku jasně svítící červenou tečku a nechtějí vybočovat ze svého stereotypu.

V tomto případě mu bude největším konkurentem Dell XPS 13 s extrémně tenkými rámečky kolem displeje, který má jinak velmi podobnou výbavu, ale menší úložiště s 256 GB. Také postrádá čtečku otisků prstů. Cena je příznivějších 40 000 Kč.

TIP: Recenze Dell XPS 13 (2015) – Elegantní pracant bez rámečků

Dell XPS 13 2015

Ve sféře pracovních notebooků v této cenové kategorii se pohybuje i Fujitsu, v tomto případě s modelem Lifebook U904 s procesorem Intel Core i7 o taktu 2,1 GHz a integrovanou grafickou kartou Intel HD Graphics 4400. Operační paměť je vyšších 10 GB. Vnitřní kapacita je ale pouze 256 GB. Cena je přibližně 62 000 Kč.

Fujitsu Lifebook U904

A z pracovního segmentu nesmíme vynechat ani Toshibu a její řadu Tecra s modelem Z40. Ta nabídne méně výkonný procesor Intel Core i5 a 8 GB RAM. Displej o rozlišení 1 600 × 900 pixelů má 14 palců, tedy jemnost není tak excelentní, jako u ThinkPadu a nesmíme zapomenout ani na menší SSD úložiště o velikosti 256 GB. Cena je přibližně 33 000 Kč.

Toshiba Tecra Z40
lenovo-thinkpad-x1-carbon-2015
Klady
  • kvalita zpracování a použité materiály
  • dostatek výkonu v tenkém těle
  • pohodlná klávesnice
  • možnost dokoupit dok a zvýšit tak značně konektorovou výbavu
Zápory
  • slabá výdrž baterie
  • horší zvuk
  • probarvování displeje
  • extrémně vysoká cena
Diskuze ke článku
lte
Postrádám informaci, jestli LTE modem podporuje všechna potřebná frekvenční pásma, tj. 800, 900, 1800, 2100 a 2600MHz a jakou LTE kategorii podporuje.
Milan Kutaj
Milan Kutaj
Tak toto sa im vážne nepodarilo. Výroba karbónovej krabice nie je ani zďaleka tak nákladná ako si mnohí myslia a ostatné parametre ničím nevynikajú. Toto kúpi len čistý blázon ...
Xwert Is
Xwert Is
Tiež som názoru ze za tie peniaze sa da vybrať aj lepší notebook
Derp
Čekal jsem na killer feature. Pak přišla absence SD karet, dokovací stanice za 4K a nakonec cenovka. Well done Lenovo :-D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze