Lenovo Tab M11
recenze

Lenovo Tab M11

Hliníkový krasavec s nadstandardní podporou
3

Pokud hledáte cenově dostupný tablet se zajímavou výbavou, nabízí se novinka Lenovo Tab M11. Snaží se oslovit především studenty, které chce zaujmout například perem dodávaným v balení či dlouhou softwarovou podporou. Měli byste její nákup zvážit, nebo se raději porozhlédnout jinde?

Lenovo Tab M11 láká na dlouhou softwarovou podporu, líbivé dílenské zpracování, ale také velký displej či hned 4 reproduktory. Čím dalším nás tablet zaujal?

Technické parametry Lenovo Tab M11 (2024)

Kompletní specifikace
Konstrukce255 × 166,3 × 7,2 mm, 465 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 11" (1 920 × 1 200 px)
Fotoaparát8 Mpx, autofocus
ChipsetMediaTek helio G88, , GPU: ano
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: ?, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 13
Akumulátor7 040 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostleden 2024, 5 000 Kč

Obsah balení: včetně pera

Krabička, v níž Lenovo Tab M11 dorazí, je relativně kompaktní a obsahuje vše esenciální s přihlédnutím k moderním (environmentálním) trendům. Uvnitř se tak kromě tabletu nachází již jen kabel typu USB-A/USB-C a pero, jež na rozdíl od S Penu pohání miniaturní AAAA baterie, která je však rovněž součástí balení.

Líbilo se nám
  • nic důležitého neschází

Konstrukční zpracování: hliníková konstrukce a příjemné rozměry

K designu a dílenskému zpracování nelze mít žádných výtek, neboť se jedná o velmi pěkně provedený tablet s hliníkovým šasi a sympatickou hmotností 465 gramů. Příjemná je rovněž tloušťka 7,2 mm, která je, jak zřejmě sami uznáte, malá, ale zařízení se přesto stále příjemně drží, což může být u extrémně tenkých tabletů/smartphonů občas trochu problém.

Z pohledu zvýšené odolnosti jsme se bohužel certifikace IP nedočkali, alespoň nějakou základní odolností však tablet rozhodně disponuje, čemuž nasvědčuje třeba i silikonová objímka v oblasti slotu pro paměťovou kartu o max. velikosti 1 TB. Spokojen jsem byl rovněž s umístěním ovládacích prvků v oblasti pravého horního rohu. Jejich nahmatání je snadné, a protože jsou tlačítka blízko u sebe, nemusíte přehmatávat apod. Netradičně umístěný je rovněž konektor pro 3,5mm jack v samotném rohu.

Celkově je zpracování Lenovo Tabu M11 velmi povedené, škoda jen, že dodávané pero nelze nijak uchytit k samotnému tabletu pomocí magnetů, jak je tomu u mnoha moderních tabletů běžné. Někomu by mohla scházet rovněž čtečka otisků prstů, kterou Tab M11 nedisponuje, nabízí pouze (nepříliš bezpečné) 2D rozpoznání obličeje.

Líbilo se nám
  • hliníková konstrukce
  • příjemné rozměry
Nelíbilo se nám
  • potěšila by čtečka otisků prstů
  • schází magnetické uchycení pera k tabletu

Displej: velká úhlopříčka k vašim službám

Lenovo Tab M11 je osazen 11" displejem, který je typu IPS LCD a chlubí se až 90Hz obnovovací frekvencí. Tu si však tablet kompletně reguluje sám, neboť v nastavení není žádný přepínač, kterým by šlo cokoliv nastavit. V této sekci si však můžete vybrat mezi několika barevnými režimy (standardní, teplé a chladné barevné podání), aktivovat čtecí režim, kdy lze celé rozhraní nechat přepnout do černobílé či výrazně utlumit barvy, nebo zapnout funkci probuzení zvednutím zařízení. K dispozici je rovněž gesto dvojitého poklepání k uzamknutí tabletu a také různá gesta pro multitasking, tedy rozdělení obrazovky, vytvoření screenshotu apod.

Obrazovka se chlubí rozlišením 1 920 × 1 200 pixelů, což je dostačující, maximální jas by však mohl být o něco vyšší. Výrobcem udávaných 400 nitů v maximu zcela postačí na používání v interiéru, ale venku již může být občas mírně limitující.

Líbilo se nám
  • velká uhlopříčka
Nelíbilo se nám
  • maximální jas by mohl být vyšší

Zvuk: 4 reproduktory s Dolby Atmos

Lenovo Tab M11 disponuje hned čtyřmi hlasitými reproduktory, které se navíc chlubí certifikací Dolby Atmos. V nastavení si lze navíc u Dolby Atmos vybrat ze tří presetů: „Dynamický“, „Film“ a „Hudba“. Po zvukové stránce se můžete těšit na dostatečně hlasitý i solidně kvalitní přednes, který nahrává tomu, aby byl tablet používán především pro konzumaci multimédií, tedy spíše sledování videí, neboť výkonem jako takovým bohužel příliš neoplývá. Za výhodu lze považovat i již zmíněný 3,5mm jack.

Líbilo se nám
  • čtyři reproduktory s Dolby Atmos
  • disponuje 3,5mm jackem

Výkon hardwaru: 12nm čipset v roce 2024

Lenovo Tab M11 prezentuje výrobce jako ideální zařízení pro studenty a s ohledem na příznivou cenu mu lze mnohé odpustit (pořídit jej lze již za 4,5 tisíce korun), nasazení čipsetu MediaTek Helio G88 však nelze považovat za ideální a „futureproof“ řešení hned z několika důvodů. Jedním z nich je relativní zastaralost použitého čipsetu, která se projevuje na nižším výkonu a vyšší energetické náročnosti. Přeci jen se jedná o 12nm čipovou sadu, která byla v době svého představení (okolo roku 2021) velmi populární v cenově dostupných smartphonech, Lenovo Tab M11 však dorazil na trh v roce 2024 a aktuální nároky na výkon jsou už i u levnějších zařízení zkrátka vyšší. V praxi to znamená, že se tablet umí celkem často „zamyslet“ nebo máte před očima často trhanou animaci apod. Zejména mladší uživatelé, na které tablet cílí, pak mohou být výkonem zklamáni, neboť budou chtít dost pravděpodobně hrát také hry, kdy si budou muset vystačit s méně náročnými tituly běžícími na nižší nastavení.

Druhým důvodem, proč se domnívám, že měl být tablet (třeba i za cenu o něco vyšší ceny) osazen výkonnějším hardwarem, je slibovaná softwarová podpora, k níž se dostanu v příslušné kapitole. Příliš chválit nelze ani nasazení pouhých 4 GB RAM, potěší však alespoň solidní 128GB úložiště i již zmíněná podpora paměťových karet.

Líbilo se nám
  • podporuje paměťové karty
Nelíbilo se nám
  • slabší výkon procesoru

Výdrž baterie: solidní

Byl jsem také zvědavý na schopnosti 7 040mAh baterie, která je podle mých zkušeností schopna zprostředkovat zhruba půltýdenní používání za předpokladu, že budete tablet používat 2 až 3 hodiny denně, což by mělo většině uživatelům dostačovat. Maximální nabíjecí výkon činí pouhých 15 W, kompletně vybitý tablet se tak nabije do 100 % zhruba za 3 hodiny.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž

Konektivita: vše důležité k vašim službám

Z konektivity výrobce nezapomněl na podporu Wi-Fi 5 ani Bluetooth 5.1, nechybí ani polohové služby GPS, BDS či GLONASS.

Líbilo se nám
  • standardní konektivita

Fotoaparát: nutný základ

V oblasti fotovýbavy se lze spolehnout spíše na nutný základ, který poslouží pro vyfocení dokumentů či vyřízení videohovoru, vyšší ambice zde však nehledejte. Čelní kamerka se chlubí 8Mpx rozlišením, zadní pak 13 megapixely, pozitivní přitom je, že obě disponují automatickým ostřením. Video lze zaznamenat maximálně ve Full HD s 30 FPS.

Líbilo se nám
  • na poměry multimediálního tabletu dostačující fotovýbava

Software: slušná softwarová podpora má jedno velké „ale“

Po softwarové stránce si výrobce přichystal již starší Android 13, což se však snaží vynahradit garancí aktualizací až na Android 15. V tomto ohledu tedy chválím, ovšem s ohledem na slabší hardware je otázka, jak zmíněný Android 15 na tabletu poběží, když je i nyní systém často pomalejší, než by se slušelo. Pro někoho, kdo hledá tablet na delší dobu a neodradí jej slabší výkon, se však může jednat o velmi zajímavou volbu, neboť výrobce slibuje i bezpečnostní aktualizace až do roku 2028 (zřejmě se čtvrtletní frekvencí).

Systém je rovněž hezky uzpůsoben pro používání více oken a tablet lze dokonce využít i jako druhou obrazovku pro notebook, dojem ale kazí (kromě toho, jak je zařízení „svižné“) také ne úplně vzorná úprava rozhraní pro tablet. Vícekrát jsem si tak v nastavení všiml, že se jedná spíše o rozhraní pro telefon, což vyloženě nevadí, ale výrobce by se na to mohl rovněž zaměřit. Líbil se mi však například ukazatel teploty baterie i relativně „čistá“ nadstavba Lenovo ZUI ve verzi 15.1.072.

Líbilo se nám
  • garance minimálně Androidu 15 a bezpečnostních záplat do roku 2028
Nelíbilo se nám
  • méně svižný chod

Zhodnocení

Lenovo Tab M11 je sympatickým tabletem s přívětivou cenou, slušným displejem i zvukem a praktickým perem v balení, který navíc boduje v daném segmentu nadstandardní softwarovou podporou. O to více zamrzí sázka na starší a dnes již spíše méně výkonný hardware.

Konkurence

Jako konkurence se nabízí například Xiaomi Redmi Pad SE s modernějším procesorem či větší baterií, po softwarové stránce však nenabídne tak dlouhou garanci a v balení se nenachází pero.

Xiaomi Redmi Pad SE

Rozměry255,5 × 167,1 × 7,4 mm, 478 g
DisplejTFT IPS, 11" (1 920 × 1 200 px)
Fotoaparát8 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 680,
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor8 000 mAh

Foto: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz

lenovo-tab-m11-2024
Klady
  • 4 reproduktory s Dolby Atmos
  • pěkné dílenské zpracování
  • dlouhá softwarová podpora
  • solidní displej
Zápory
  • pero nelze magneticky přichytit k tabletu
  • méně výkonný hardware
Diskuze ke článku
Pc Wifi
Pc Wifi
to se me libi :o)

Nelíbilo se nám
potěšila by čtečka otisků prstů

proc ten seznam neni vetsi...
potěšilo by bezdrátové nabíjení
potěšila by větší baterie
potěšilo by fotoaparát s OIS
atd. atd.
nepojmenovával bych to "potěšila by"
má / nemá a nazdar...

ten tablet cenou rika uplne vsecko, ofrky okolo jsou zbytecne. Zhodnotte co umi tak jak je a ne co by nekoho potesilo, to poteseni neni k mani, chces li vic kup si drazsi model.
Ben Ben
Ben Ben
Ten starej a už slušně nedostatečnej SoC G88 se bude používat kolik let ještě?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze