Lenovo S580
recenze

Lenovo S580

Pevných pět pod pět
14

Vstup Lenova na český trh máme ještě v živé paměti. Jako první se k nám dostala čtveřice základních modelů, které tvořily základní stavební kámen značky. Časem se přidaly další telefony, a to včetně S580, na které se dnes podíváme. Za 4 500 korun dostanete například 5palcový HD displej nebo solidně zpracovanou konstrukci. Několik vad na kráse však telefon přeci jen má.

Vstup Lenova na český trh máme ještě v živé paměti. Od té doby se však nejen k nám do redakce, ale určitě i do vašich rukou dostalo několik dalších zajímavých modelů. Zatím posledním kouskem, který prošel redakčním testem, je 5palcový model S580, jehož cena se v současnosti pohybuje kolem 4 500 korun. Na rozdíl od svých dražších stájových kolegů nedisponuje sice kovovou konstrukcí nebo netradičním designem, ale svoje kvality rozhodně prokázal.

Oficiální snímky telefonu

Technické parametry Lenovo S580

Kompletní specifikace
Konstrukce139,8 × 69,9 × 8,1 mm, 129 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 200 8212, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 302
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.3
Akumulátor2 150 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:50 hodin
Dostupnostříjen 2014, 5 000 Kč

Lenovo S580 – videopohled

Obsah balení

První věcí co vás zaujme, když telefon rozbalíte, je obsah balení. Kromě klasického headsetu, nabíječky a USB kabelu nalezneme v balení ještě čirý plastový kryt se stojánkem, jednu již nalepenou ochrannou fólii na displeji a jednu náhradní fólii. Lenovo tak s obsahem nešetřilo a tyto malé bonusy potěší při prvním rozbalení a právě například plastový kryt se stojánkem je velmi příjemným překvapením.

Balení telefonu

Obsah balení:

  • telefon Lenovo S580
  • nabíječka
  • USB kabel
  • headset
  • čirý plastový kryt se stojánkem
  • aplikovaná ochranná fólie na displeji telefonu
  • jedna náhradní fólie na displej

Design a zpracování: inovace nečekejte

Lenovo se pravděpodobně drželo pořekadla: „když to není rozbité, tak to neopravuj.“ Řeč je o možná až příliš sterilním designu, který inovacemi nepřekypuje a drží se zaběhlých zvyků. Černý plastový kvádr je totiž naprosto přesná definice toho, jak telefon vypadá. Jestli vás ale na telefonu něco potěší, tak jsou to relativně malé rámečky kolem displeje, které v této cenové kategorii bývají často širší. Rozměry 139,8 × 69,9 × 8,1 milimetrů jsou na úhlopříčku 5 palců celkem obstojnou hodnotou. Nízká hmotnost 129 gramů pouze potvrzuje přítomnost velmi lehkých plastů, které tvoří celou konstrukci. To ale není na škodu, telefon alespoň při svých rozměrech netlačí do prstů a v kapse nepůsobí jako nechtěná zátěž.

Lenovo S580

Lenovo zvolilo rozumně velký displej s 5palcovou úhlopříčkou a telefon se tak nebojím zařadit do kategorie menších nových telefonů. Možná to zní divně, ale jelikož v současné době označení „mini“ může znamenat i 5,5palcový displej, tak se ani není čemu divit. Po vybalení je na přední straně již aplikovaná ochranná plastová fólie, která byla při používání překvapivě příjemná a zprvu jsem si ani nevšiml, že na displeji nějaká fólie je. Lenovo sice neudává, co displej kromě fólie kryje, ale pravděpodobně se jedná o běžný čirý plast bez speciální úpravy pro vyšší odolnost. Opět mě ale zamrzela kapacitní tlačítka pod displejem. Ta za prvé nejsou podsvícená a za druhé mají jiné rozložení, než na které jsme dnes zvyklí. Tlačítko vlevo totiž slouží pro kontextové menu a pro seznam posledních aplikací ho musíte dlouze podržet. Naštěstí nechybí haptická odezva. Nad panelem najdeme kompletní senzorovou výbavu, a to včetně senzoru okolního světla a senzoru přiblížení. Co mě nemile překvapilo, je absence notifikační diody, jež by určitě nebylo problém do těla zakomponovat.

Přední část telefonu

Vroubkovaný plastový kryt na zádech zajišťuje pevné a příjemné uchopení. Přístroj nemá tendenci z ruky vyklouzávat a neulpívají na něm ani nečistoty, ani mastnota. Záda tak můžu z hlediska materiálu jenom pochválit nebýt vystupujícího modulu fotoaparátu, neměl bych výtky ani k vzhledové stránce. Kromě mřížky hlasitého reproduktoru a lesklého loga Lenovo na zadní straně nic nenajdeme.

Zadní strana telefonu

Tenká plastová záda jdou sejmout a můžeme tak letmo nahlédnout do útrob telefonu. Jako první zaujme vyměnitelná baterie s kapacitou 2 150 mAh, která bohužel blokuje přístup ke dvou slotům na SIM karty a k slotu na microSD kartu. V případě že potřebujete jednu ze tří karet vyměnit, budete muset telefon kompletně vypnout a baterii vyjmout ze svého místa.

Zadní kryt je odnímatelný

Na hranách přístroje také žádnou exotiku nenalezneme a kromě dvojice ovládacích tlačítek na pravé straně zde žádné ovládací prvky nemáme. Umístění tlačítka zapínání i kolébky hlasitosti na jednu stranu se sice může zdát trochu nepraktické, ale ze zkušenosti je mohu pouze pochválit. Jejich umístění a zdvih jsou dobré, takže není problém je přesně nahmatat i za tmy. Co se mi ale příliš nelíbilo je umístění napájecího microUSB slotu na horní stranu telefonu vedle sluchátkového jacku. Osobně bych napájecí slot viděl raději na spodní hraně přístroje..

Boky telefonu

Na rozdíl od modelů jako je Vibe Z2 Pro nebo Vibe X2 zde tedy Lenovo příliš neexperimentovalo a přineslo nám dnes již klasický design z typických materiálů. Potěší zadní texturovaný kryt a spolehlivá tlačítka na pravé straně. Konstrukce je úctyhodně pevná a během testování jsem neslyšel žádné skřípání nebo vrzání. Lenovo S580 tak i přes svojí nižší cenovku neutrpělo špatnými spoji nebo nedoléhajícími prvky konstrukce. Jediné minusy si tedy vyslouží tlačítka pod displejem a také poněkud usedlý vzhled, který nijak nevystupuje z řady.

Lenovo S580

Displej: HD na pěti palcích a celkově dobré zkušenosti

Jestli si Lenovo zaslouží další pochvalu, tak je to za displej. Jeho základní parametry jsou 5palcová úhlopříčka, HD rozlišení a IPS technologie. To vše dohromady zajišťuje skvělou podívanou a panel patří mezi nejlepší ve své cenové kategorii. Rozměry displeje jsou akorát pro téměř každého uživatele a pokud nemáte vyloženě malé ruce, dá se pohodlně obsáhnout i jednou rukou. Oleofobní vrstva a je také velmi dobrá a prst se na ploše nezasekává. Potěší rozhodně také od výroby nalepená ochranná fólie, jež má také skvělé vlastnosti a telefon se dá bez problému ovládat i s ní.

Pozorovací úhly i barvy jsou dobré

Výborně jsou na tom i barvy, které jsou dobře nastavené a nejsou příliš přesaturované. IPS technologie zajišťuje dobré podání bílé a velmi pěkné pozorovací úhly. Díky automatické regulaci jasu nemusíte ručně měnit jas panelu, což vám ušetří práci. Maximální jas bohužel tak oslnivý není a na přímém slunci budete mít s čtením displeje problémy. Vychytávky jako je například zapnutí displeje dvojitým poklepáním zde bohužel nenajdeme, stejně tak ani například vypnutí displeje gestem. Dostupná není ani zvýšená citlivost, takže telefon nemůžete ovládat v rukavicích.

Zvuk: nahlas, ale mdle

Hlasitý reproduktor se usadil na zadní straně hned vedle modulu fotoaparátu. To má jednu nespornou výhodu. Modul fotoaparátu totiž vyčnívá před konstrukci a reproduktor tedy neleží přímo na ploše a má malý prostor k reprodukci. Pochvalu si zaslouží maximální hlasitost . Na polovinu hlasitosti je již dostatečně výkonný aby vám neuniklo žádné upozornění. S kvalitou reprodukce to sice tak slavné již není, ale hudbu stejně z reproduktoru asi poslouchat nebudete.

Lenovo S580

Pro její poslech určitě rádi využijete sluchátkového výstupu na horní straně telefonu. Ten mě, jak se říká, nechal chladným a zvukový projev je značně mdlý. Chybí dynamika a celkově je ekvalizér velmi plochý. Bohužel nelze naladit ani žádný globální ekvalizér, který by přednes upravoval. Alespoň výkon je dostatečný a hlasitost je tak na dobré úrovni. Sluchátko pro hovory je na tom podobně jako zbytek audio vybavení a hlasitost je zde to hlavní gró.

Baterie a výdrž: typická jednodenní záležitost

Pokud vás v hardwarových parametrech telefonu zarazila hodnota 2 150 mAh a říkali jste si, že výdrž nebude příliš slavná, měli jste pravdu. Lenovo S580 je typicky jednodenní telefonem, pokud tedy využíváte mobilní připojení, Wi-Fi, Bluetooth a telefon vám je tak neleží na stole. Při vyšší zátěži není problém telefon vybít během několika málo hodin, a pokud máte před sebou například dlouhou cestu vlakem a telefon budete vytěžovat, vezměte si buď nabíječku nebo powerbanku, oboje se vám totiž bude hodit.

Lenovo S580

Situaci trochu zachraňuje úsporný režim, který můžete buď zapnout ručně v nastavení telefonu, nebo se automaticky aktivuje při poklesu kapacity baterie pod 15 procent. Tento režim vypne WiFi, Bluetooth, sníží jas displeje na minimum a automatické vypínání displeje nastaví na 15 vteřin. To vám dokáže výdrž o nějakou tu hodinu prodloužit, pokud nebudete nadále sledovat například seriál nebo hrát hry. V našem redakčním testu, kdy jsme nechali telefon streamovat HD video přes Wi-Fi s jasem displeje na padesáti procentech a hlasitostí sluchátek na stejné hodnotě, si telefon vedl vesměs průměrně a samovolně se vypnul v průměru po 342 minutách, tedy po 5 hodinách a 42 minutách. Nabití do hodnoty 80 % následně trvalo 116 minut a na 100 procent kapacity se dostane po 170 minutách. Konkurence v podobě Honoru 3C vydržela za stejných podmínek ještě o 42 minut déle. O mnoho lépe je na tom Huawei Ascend Y550, který se ke spánku odebral až po 563 minutách, tedy téměř deseti hodinách.

Hardware: jízda z kopce pokračuje

Nepříliš oslnivé výsledky v oddělení výdrže na jedno nabití bohužel nejsou jedinou slabinou telefonu. Velmi podprůměrná je totiž také stránka výkonu telefonu. Jako hlavní výpočetní jednotku totiž Lenovo S580 použilo čipset Snapdragon 200 od Qualcommu, který se objevuje v těch nejlevnějších telefonech na trhu. Jeho součástí sice je 4jádrový procesor na frekvenci 1,2 GHz, v praxi je ale jeho výkon velmi mdlý a celkově telefon značně shazuje. To se projevuje i na jednoduchých úkonech jako je otevírání složek na pracovní ploše, které je občas trhané. Náročné aplikace mohou reagovat o něco déle, než byste chtěli a celkově není dojem z výkonu telefonu vůbec dobrý.

Výbava telefonu

Slabému čipsetu nepomáhá ani dnes již podprůměrná kapacita operační paměti, která v tomto případě činí 1 GB. To není vůbec moc a nejenom díky nadstavbě si budete muset běžně vystačit s přibližně 400 MB RAM. To na spuštění dvou až tří nenáročných aplikací stačí, ale na rychlé přepínání mezi více aplikacemi to už není. Kde telefonu nezůstává úplně pozadu je interní úložiště. Kapacita 8 GB sice nikoho neohromí, ale přibližně 5,1 GB pro vaše využití rozhodně málo není a na standardní aplikační výbavu to bude stačit. Paměť si navíc můžete rozšířit o microSD kartu do velikost 32 GB, na kterou se dají ukládat dokumenty, fotky, videa a další soubory. Aplikace si na ní ale nenainstalujete.

Výbava telefonu

Dostalo se samozřejmě i na oblíbenou kategorii benchmarků, ve kterých si Lenovo nevedlo zrovna ukázkově. Výsledek AnTuTu benchmarku je značně podprůměrných 15 664 bodů (konkurence v podobě Honoru 3C dosáhla 19 092 bodů). Multifunkční Vellamo benchmark naměřil ve výsledku 1 265 bodů v prohlížeči, 571 bodů v Metal testu a 1 031 bodů v Multicore testu.

Výsledky benchmarků

Uživatelské prostředí a nastavení: do čistého Android nemá daleko

Lenovo si sice pěstuje jednu velkou nadstavbu pro své telefony, ta se ale dostává pouze na telefony z řady Vibe. To je celkem škoda a tak Lenovo S580 muselo dostat podstatně jednoduší nadstavbu, která není tak razantně odlišná od čistého Androidu. Už samotná odemykací obrazovka naznačuje, že se toho příliš nezměnilo. Máme zde zámek z čistého Androidu, kterým tažením doprava odemkneme telefon nebo tažením doleva spustíme fotoaparát. Pokud potáhnete prstem z pravého konce displeje, dostanete se opět do fotoaparátu a při tažení z levé strany displeje se dostanete na widgety, které si můžete jednoduše přidávat.

Odemykací obrazovka

Pracovní plochy byly zachovány, ale místo klasického seznamu aplikací se vám veškeré nainstalované aplikace hromadí na ploše. To může být pro někoho matoucí a vzhledem k počtu předinstalovaných aplikací budete mít již po prvním spuštění co dělat, abyste se správně orientovali. Používat můžete samozřejmě widgety, jako jsou hodiny, svítilna a další, měnit můžete tapety nebo animaci přechodu mezi jednotlivými plochami. Aplikace můžete organizovat do složek, což značně zjednoduší orientaci a celkovou správu.

Pracovní plochy a jejich nastavení

Notifikační lištu si stále můžete srolovat tažením prstu z horní části displeje dolů. Jako první se vám zobrazí nové notifikace na e-maily, informace z Google Now a další důležitá upozornění. Přepínačem v horním pravém rohu se dostaneme do rychlých přepínačů, které zahrnují například Bluetooth, GPS, Wi-Fi, jas displeje a podobně. Trochu mě zklamalo nastavení telefonu, které se kromě jiného barevného schématu nedočkalo téměř žádných úprav a k dispozici máme pouze standardní možnosti úprav. Jediná položka navíc je Režim úspory energie, ve kterém si můžete ručně zapnout úsporný režim, jež vypne Bluetooth, WiFi, sníží jas displeje na minimum a nastaví automatické vypínání displeje na 15 vteřin.

Notifikační oblast a nastavení telefonu

Fotoaparát: poslouží obstojně

Přítomnost dvou fotoaparátů asi nikoho nepřekvapí. Hlavní fotoaparát na zádech bohužel částečně vystupuje z konstrukce a telefon se kvůli tomu může houpat. Rozlišení hlavního snímače je 8 megapixelů, ale přední fotoaparát disponuje rozlišením 2 megapixely. Obecně se dá o fotografiích říct, že jsou možná až příliš agresivně komprimovány a detaily se slévají. Za dobrých světelných podmínek jsou ale barvy dobré a výsledné snímky s lehkou úpravou v editoru poslouží i na vyvěšení na sociální sítě. Problémy mají fotoaparáty s protisvětlem a volbou expozice při focení blízkých předmětů s přisvětlením. LED přisvětlení je mimochodem celkem silné a obstojně osvětlí i větší prostor. Pokud ale nehodláte s telefonem fotit do soutěží a nejste zkušený fotograf, s výsledky budete v rámci možností asi spokojeni.

Testovací snímky

Videokamera: obstojné HD

Video dokáže Lenovo S580 natáčet „pouze“ v HD rozlišení, což je v této kategorii již podprůměr. Rychlost snímání je 30 snímků za vteřinu a tuto frekvenci si snímač udrží i při natáčení v interiéru. Vzhledem k rozlišení je ale kvalita videa příjemným překvapením a až na trochu mdlé barvy a pomalejší zaostřování je i celkem detailní. Navíc ho lze nahrát v různých kodérech – H264, H263 a MP4. Zvuk lze nahrát ve formátu AAC nebo AMRNB.

Lenovo S580 – testovací video, 720p

Telefonní funkce: nevybočuje z průměru

Již několik let se na Androidu systém telefonování nezměnil a Lenovo S580 to jen potvrzuje. Nalezneme zde totiž pouze klasickou aplikaci telefon s číselníkem, protokolem hovorů a seznamem kontaktů. V něm můžete vyhledávat, přidávat si nové kontakty a ty stávající upravovat. Jde tedy o čirý základ, který by měl každému stačit.

Aplikace telefonu

Zprávy a e-mail: zprávy, E-mail a Gmail

Pro vaše SMS bude sloužit aplikace SMS a MMS. Jedná se o strohého klienta s možností prohlížení konverzací, tvoření zpráv a prohlížení zpráv. V nastavení aplikace lze smazat staré zprávy, změnit úložiště, zapnout potvrzení o doručení a další. Pro vyřizování elektrické pošty poslouží dva klienti – nativní E-mail a Gmail. První jmenovaný příliš funkcí nepobral a jedná se o standardní aplikaci bez širší možnosti nastavení a přizpůsobení. Gmail je již tradiční Google aplikací a na telefonu je předinstalovaný, což potěší. Osobně ale nejsem fanouškem standardní Google klávesnice a preferuji alternativu z Obchodu Play.

Aplikace Zprávy

Organizační funkce: nechybí ani Evernote

V rámci organizační výbavy nechybí nic důležitého a navíc dostanete také zajímavou aplikaci Evernote. Kalendář je bohužel trochu matoucí a můžete chvilkami tápat, jak se dostat kam potřebujete. Funkčně ale nabízí všechno potřebné – provázání s různými účty nebo několik druhů zobrazení. Dále je zde kalkulačka, SIM toolkit, prohlížeč souborů, záznamník a v neposlední řadě také Evernote. To je jedna z nejlepších aplikací pro tvorbu a správu poznámek vůbec. Jedná se o velmi silnou aplikaci, která má spoustu pokročilých funkcí a nabízí i klienta pro ostatní platformy, takže není problém poznámky sdílet s vaším stolním počítačem nebo dalšími uživateli.

Kalendář a Evernote

Konektivita, internet: 3G a Dual SIM

Konektivita přístroje je na dobré úrovni a poskytne téměř všechny bezdrátové sítě, které byste mohli potřebovat. Telefon disponuje dvěma sloty na mini SIM kartu. První slot podporuje jak sítě druhé generace, tak i třetí generace, ale druhý slot si poradí pouze se starší druhou generací. LTE telefon bohužel kvůli staršímu čipsetu nepodporuje. Podporovaná GSM pásma jsou 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz a WCDMA pásma jsou 900 / 2 100 MHz.

Bezdrátová konektivita obsahuje ještě Wi-Fi b/g/n, Bluetooth ve verzi 4.0 a GPS. S WiFi jsem problémy neměl a připojení nepadalo. Pokud ale používáte NFC, tak se telefonu vyhněte obloukem, zde ho totiž nenajdete.

Lenovo S580

Na internet se telefonem dostanete díky dvěma prohlížečům, a to pomocí nativního Google prohlížeče nebo Google Chrome. První jmenovaný je velmi základní a je nastavený jako nativní prohlížeč telefonu. Nenabídne žádné pokročilé funkce, synchronizaci, či další vychytávky, jako je technologie Flash a podobně. Google Chrome je sice ve srovnání s nativním prohlížečem pomalejší, ale nabídne pokročilejší možnosti nastavení a synchronizace s vaším Google účtem.

GPS: Route 66 i Google Mapy

Do standardu spadá i navigační výbava, která čítá GPS čip s podporou A-GPS a GLONASS. Bohužel chybí e-kompas, který by urychlil určení směru přístroje. Jako mapové podklady poslouží klasické Google Mapy a také aplikace Route 66, která dokáže fungovat i v offline režimu. Ve výsledku není navigačním schopnostem co vytknout.

Route 66 a Google Mapy

Zhodnocení: až na ten výkon a baterii

Lenovo na nás nechalo se svým modelem S580 smíšené dojmy. Dobré první dojmy z konstrukce a zpracování si telefon ve výsledku kazí hlavně výkonem a výdrž na jedno nabití při aktivním používání. Telefon tak zaujme na první pohled, ale čím více ho budete používat, tím více budete zjišťovat, že má nedostatky.

Lenovo S580

Mezi ty patří jednoznačně výkon, který je na úrovni nejlevnějších telefonů na trhu. To potvrzují nejen praktické zkušenosti, ale také benchmarky, ve kterých S580 propadá. Baterie se v zátěži také moc nepředvedla a procenta mizí celkem rychle, což je vzhledem ke slabšímu čipsetu překvapením. Kompletní absence LTE nebo nutnost vyjmout baterii pro vyndání microSD karty jsou další „drobnosti,“ které nepotěší.

Lenovo S580

Čím telefon ale skóroval, je kvalita konstrukce a její preciznost, obstojné fotoaparáty a velmi povedený displej. V ostatních disciplínách zůstává Lenovo S580 dost nevýrazné a na trhu jsou lepší všumělové. Telefonu chybí osobitost a nějaký distinktivní prvek, který by ho posunoval před konkurenci. Ve výsledku nelze říct, že by bylo Lenovo S580 ideálním adeptem na koupi v této cenové kategorii i přes to, že své kvality rozhodně má. Je to škoda. Přál bych si, aby telefony v této cenové kategorii zápasily o zákazníky všemi možnými zbraněmi, jelikož jde pravděpodobně o nejoblíbenější cenovou kategorii, ale Lenovo si tak nějak zpívá svojí písničku a co dělá konkurence, ho v tomto případě nezajímá. Na trhu jsou zajímavější alternativy, které nasazují laťku výš, než kam hodlá Lenovo s modelem S580 dosáhnout.

Lenovo S580

Konkurence

O slovo se v konkurenčním boji hlásí velmi povedený Honor 3C. Se stejně velkým displejem se stejným rozlišením si telefony na první pohled šlapou na paty, ale Lenovo se nechá jednoduše předběhnout v otázce praktického využití telefonu, které je u Honoru jednoduše vyšší.

Honor 3C

Pokud by vám nevadilo si chvíli počkat, tak se jako dobrá konkurence jeví i Xiaomi Redmi 2 s 2 GB operační paměti. Zde se mějte na pozoru, varianta s 1 GB RAM má výkonnostní nedostatky a doporučuji si tak opravdu počkat až na vylepšenou variantu.

Xiaomi Redmi 2

Nejste-li fanoušky velkých displejů, tak by vás mohl potěšit nováček na poli mobilů Cube1, který prodává model G44. Ten je kompaktní, má povedený displej, ale výdrž na jedno nabití není příliš dobrá a softwarová optimalizace by si také zasloužila více pozornosti. Bezkonkurenční je cena, která činí 2 500 korun a můžete tak více než 2 000 korun ušetřit.

Cube1 G44

Sázkou na jistotu je i Nokia Lumia 730. Za tu si sice 1 000 korun připlatíte, ale za všeobecně vyváženější výbavu a pocit z telefonu se příplatek vyplatí. Výdrž se u Lumie 730 pohybuje až na úrovni dvou dnů, na což můžete u Lenova rovnou zapomenout.

Nokia Lumia 730

Netradiční volbou se systémem Windows Phone bude Prestigio MultiPhone 8500 DUO, které také disponuje 5palcovým HD displejem, 8Mpx fotoaparátem a funkcí Dual SIM. Výkonem jsou si telefony rovny, ale na modelu od Prestigia poběží systém plynuleji.

Prestigio MultiPhone 8500 DUO
lenovo-s580
Klady
  • povedený displej
  • pevná konstrukce
  • podpora Dual SIM
  • silné LED přisvětlení
  • rozumné rozměry
  • obsah balení
Zápory
  • špatný výkon
  • nepodsvětlená tlačítka
  • standardní výdrž na jedno nabití
  • horší zvukové vlastnosti
  • žádné pokročilé nastavení
  • až příliš chaotická aplikační výbava
Diskuze ke článku
mrtvá žížala
to uz je takove setreni na spatnem miste v pripade QSD 200, ten pasuje totalni nejnizsi tride, dneska uz minimalne QSD 410 :o)
René
Snapdragon 200, bez LTE za pomalu 4500,-?!?!? Tahle šlupka měla stát maximálně 2500,-
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Autore, pořádně si to po sobě přečtěte, chybí vám tam hromada písmen, špatně skloňujete a celkově mi to pak přijde odfláknuté. Takhle nekvalitní recenzi jsem u vás už dlouho nečetl.
blue.sun
Takže... odfláknutá konstrukce, slabý hardware (na poměry androidu), zastaralý systém s bezpečnostní chybou, velmi slabá baterie... a za to chtějí 4500,-? Vtip, ne?
A mimochodem, kdo hodnotil foťák, měl by si nechat operovat oči! Ten čip má obrovské problémy se scénou, s volbou expozice, s detaily, ostrostí... Panejo, i nejlevnější opovrhované Lumie fotí o tři třídy líp! Jak může vůbec o tomhle někdo napsat, že můžeme být spokojeni?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze