Lenovo P70
recenze

Lenovo P70

Pan božský?
197

Telefony jsou plné kompromisů. Jeden má příliš velký displej, druhý se rychle vybíjí a třetí má velmi špatnou konstrukci. Svět bez kompromisů se nám snaží nabídnout Lenovo, které přišlo s modelem P70. Tento nenápadný telefon je totiž přesně tím, co spousta uživatelů chce – výkonný, relativně kompaktní smartphone s výbornou výdrží na baterii. Někde ale musí být háček. Nebo ne?

Výběr nového telefonu znamená probírání se desítkami modelů od různých výrobců a posuzování, který z adeptů má nejméně kompromisů. Jeden má krásný displej, ale špatnou výdrž. Druhý má vysoký výkon, ale příliš velký displej. Ale co kdyby se skloubilo to nejlepší ze všech kategorií a vznikl jeden telefon za rozumnou cenu, který uspokojí většinu zákazníků? Lenovo P70 by se tomuto popisu přiblížilo asi nejvíce a my se podíváme na to, proč tomu tak je. S cenou kolem 7 000 korun totiž příliš negativ nemá.

Oficiální snímky telefonu

Technické parametry Lenovo P70

Kompletní specifikace
Konstrukce142 × 71,8 × 8,9 mm, 149 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6752, CPU: 8×1,7 GHz, GPU: ARM Mali-T760
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 4:00 hodin
Dostupnostúnor 2015, 6 499 Kč

Lenovo P70 – videopohled

Obsah balení

Samotné zařízení a příslušenství najdeme zabalené v bílé krabičce s jednoduchým designem a obrázkem telefonu na přední straně. Uvnitř najdeme kromě základní výbavy v podobě nabíječky, USB kabelu a sluchátek také vroubkovaný plastový kryt na zadní stranu a boky telefonu a také ochrannou fólii na displej.

Lenovo P70
Balení telefonu

Obsah balení:

  • telefon Lenovo P70
  • nabíječka
  • USB kabel
  • headset
  • průhledný plastový kryt

Design a zpracování: inspirace u Sony?

Jestli na nějaké frontě nebude Lenovo P70 příliš skórovat, tak je to vzhled. Ten je totiž značně nudný a tmavá cihla s několika stříbrnými doplňky nikoho o opaku nepřesvědčí. Na první pohled by se však mohlo zdát, že P70 si bere inspiraci u telefonů Sony, konkrétně například z Xperia Z1. Tomu nasvědčuje například stříbrný rámeček, vystouplé okraje displeje nebo celá zadní strana, která vypadá také podobně. Lenovo také mohlo zapracovat na rámečcích kolem displeje, které jsou na 5palcový telefon celkem široké a celkové rozměry 142 × 71,8 × 8,9 milimetrů by také mohly být menší. Hmotnost 149 gramů je pochopitelná a to hlavně kvůli veliké baterii.

Lenovo P70

Přední straně vévodí 5palcový displej a pod ním trojice kapacitních a podsvětlených tlačítek. Díky podsvícení není problém telefon používat i za šera a v noci bez mačkání špatných tlačítek, ale opět zde máme problém s rozestavěním funkcí samotných tlačítek. Tím mám na mysli to, že levé tlačítko slouží jako kontextové a pro zobrazení nedávných aplikací ho musíte chvíli podržet. Zbytečně to zdržuje a jde to proti modernímu trendu, který využívá trojice tlačítek zpět, domů a poslední aplikace.

Přední část telefonu

Nad displejem najdeme kromě přední kamerky také kompletní senzorovou výbavu včetně senzoru okolního světla a potěší zajisté i přítomnost LED diody, která upozorňuje jak na stav baterie a nabití, tak také na zmeškané hovory a další upozornění. Svítí zelenou, modrou a červenou barvou. Její nastavení bohužel změnit nejde. Celý displej je chráněn blíže nespecifikovaným ochranným sklíčkem, které během testování potvrdilo, že se jen tak nepoškrábe.

Zadní strana telefonu

Záda jsou velmi jednoduchá a kromě čočky fotoaparátu, LED přisvětlení a loga Lenovo zde nic nenajdeme. Celá plocha je z matného plastu, který je příjemný na dotyk a v ruce dobře sedí. Samotný zadní kryt jde překvapivě sundat, a to i přes to, že zasahuje až na boky telefonu. Pod ním najdeme slot na microSD karty do kapacity 64 GB, dva sloty na micro SIM karty (první podporuje LTE, druhý pouze sítě druhé generace) a hlavně také masivní baterii s kapacitou 4 000 mAh. Vyměnit však nejde, a pokud jste si chtěli pořídit druhou baterii do zásoby, tak máte smůlu. Jak se ale přesvědčíme v kapitole o baterii, náhradní akumulátor vlastně ani potřebovat nebudete.

Prostor pod krytem

Boky telefonu jsou spojené se zadní ulitou v jeden celek a zakončeny jsou lehce pod úrovní čelní strany. Díky zaoblení jsou velmi příjemné do rukou a neopakuje se situace například z Huawei Ascend G7, kde rohy celkem značně řezaly do rukou, což bylo při delším používání nepříjemné. Tlačítko zapínání a kolébku hlasitosti najdeme na pravé straně a jejich zdvih i umístění můžeme pochválit. Pokud vás zajímá, kde je hlasitý reproduktor, tak je to spodní hrana telefonu. Díky tomuto umístění sice telefon uslyšíte při položení displejem nahoru i dolů, ale při držení oběma rukama v horizontálním režimu si můžete zvuk tlumit, což je škoda.

Boky telefonu

V Lenovu si se vzhledem a designem modelu P70 sice moc hlavu nelámali, ale to není na škodu. Design i vzhled jsou značně funkční a v praxi vám kromě umístění reproduktoru nic nebude dělat potíže, což je velké plus, které bychom neměli přehlížet. Z pohledu zpracování nemám telefonu také co vytknout, ale kdyby byl stříbrný rámeček na bocích telefonu z kovu a ne plastu, určitě bychom se nezlobili. Tovární zpracování je na vysoké úrovni a stejně jako například u Lenova S90 nic neskřípe, nevrže a všechno skvěle sedí. .

Lenovo P70

Displej: zlatá střední cesta

Jestli Lenovu můžeme za něco poděkovat, tak je to volba displeje. Společnost se totiž v tomto případě nehonila za velkými čísly a místo nesmyslně velkého displeje zvolila „klasiku“ v podobě 5palcové úhlopříčky, IPS technologie a HD rozlišení. V praxi je to opravdu všechno, co od displeje můžete očekávat – je dostatečně ostrý (jemnost 294 bodů na palec), pozorovací úhly jsou velmi dobré a díky rozumné úhlopříčce nespadají rozměry do megalomanských hodnot.

Pozorovací úhly jsou dobré

Barvy jsou na IPS panel až překvapivě živé, ale nejsou tak agresivní, jako nabídnou Super AMOLED panely. Obraz je živý, kontrastní a konzumace médií je velmi příjemná. Jas a čitelnost na slunci je také parádní a dokonce i za velmi slunečného dne bude displej použitelný. Rozhodně potěší automatická regulace jasu a povedená oleofobní vrstva, díky které prst po displeji klouže téměř bez odporu. Pokud bych měl hledat nějakou chybu, tak bych si snad mohl rýpnout jenom do trochu delší prodlevy mezi stisknutím tlačítka pro zapnutí displeje a samostatným rozsvícením panelu. Tím pádem také zamrzí absence možnosti rozsvítit displeji dvojitým poklepáním na displej.

Zvuk: další eso v rukávu

Lenovo sice tuto novinku neprezentuje jako hudební telefon a nikde se nechlubí nadstandardně kvalitním zvukem, ale klidně by mohlo. Hlasitý reproduktor, který najdeme na spodní hraně telefonu, je velmi povedený a přirovnal bych ho například k Xiaomi Mi4 nebo iPhonům, které také mají povedené reproduktory. Zvuk je velmi hutný a hlasitý, takže ho v kapse rozhodně uslyšíte. Určitě by ale nevadilo zesílení výšek, abyste notifikaci opravdu nepřeslechli, protože jisté rezervy tam z pohledu hlasitosti určitě jsou. Umístění reproduktoru je na jednu stranu skvělé, ale na druhou stranu nešťastné. Pokud hodláte sledovat například seriály při držení telefonu v ruce, tak počítejte s tím, že si budete zvuk tlumit. Na druhou stranu ale nevadí, jestli telefon položíte na stůl displejem nahoru nebo dolů.

Lenovo P70
Reproduktor je na spodní hraně

K 3,5mm jacku také nemám výhrady a zvuk z něj je jak velmi příjemný na poslech, tak také dostatečně hlasitý a můžete bez rušení poslouchat i v rušnějších prostorech. Sluchátko pro hovory nad displejem má čistý přednes a naštěstí od většiny svých soků ho Lenovo P70 nemá tak „vykřičené“ a ani na vysokou hlasitost vám ucho neutrhne. Přibalená sluchátka ale raději nahraďte vlastními.

Baterie a výdrž: zlatý grál

Pokud máte v současnosti jeden z těch telefonů, které musíte při vyšším vytížení nabíjet již v podvečer, tak je pro vás každá mAh navíc darem z nebes. Lenovo šlo ale ještě o kousek dál a nenabídne ani jeden, ani dva, ani tři, ale dokonce až 4 dny skutečné výdrže při konstantním zapojení do mobilních sítí, používání Wi-Fi a klasickém využití díky 4 000mAh baterii. Je sice pravda, že během této 4denní periody jsem telefon nepoužíval ani na hraní, ani na navigaci, ale pouze k rychlému projíždění webu a sociálních sítí, ale stále jde o skvělý výsledek. Ani při hraní a sledování videí vám ale nebudou procenta mizet před očima.

Lenovo P70
4 000mAh baterie je splněným přáním

Výdrž si můžete navíc ještě prohloubit použitím režimu maximální úspory energie, který omezí funkce na volání a zprávy, což má prodloužit pohotovostní výdrž až o několik dalších dní. Osobně jsem během celé doby testování navíc používal režim úsporného obrazového jádra a grafického jádra, které sníží jas displeje o a omezí výkon grafického čipu. Na plynulosti telefonu se to nijak neprojeví a výdrž vám to může zlepšit. Naše redakční testy dopadly následovně.

  • Streamování videa přes Wi-Fi – 9 hodin a 6 minut
  • Nabití do 80 % – 3 hodiny a 2 minuty
  • Nabití do 100 % – 4 hodiny
Lenovo P70 THL 5000 Sony Xperia Z1 Compact
Výdrž při přehrávání videa 9 hodin a 6 minut (720p) 12 hodin a 12 minut (1080p) 5 hodin a 49 minut (720p)
Nabití do 80 % kapacity 3 hodiny a 2 minuty 2 hodiny a 55 minut 1 hodina a 15 minut
Nabití do 100 % kapacity 4 hodiny 3 hodiny a 58 minut 1 hodina a 49 minut

Hardware: osm jader a výkonu na rozdávání

Lenovo se rozhodlo sáhnout po novém čipsetu od MediaTeku, a to konkrétně po modelu 6752, který zaměstnává osm procesorových jader na frekvenci 1,7 GHz. Nejde tedy o žádného „hybrida“ se čtyřmi velkými a čtyřmi malými jádry. V praxi je to znát a telefon reaguje bleskově na veškeré podněty. Procesor má výkonu na rozdávání a poradí si i s náročnými aplikacemi nebo hrami. Osobně použití tohoto čipsetu vřele vítám a rozdíl například oproti Snapdragonu 410 je markantní. Jako grafický čip poslouží ARM Mali-T760, který je dostatečně výkonný i na ty nejnovější 3D hry.

Lenovo P70
Oficiální snímek telefonu

Operační paměť je ožehavé téma a některé telefony s cenovkou kolem 7 000 korun stále disponují například pouze 1 GB RAM. Lenovo naštěstí ne a k dispozici máme rovnou 2 GB operační paměti. Během testování jsem neměl pocit, že by telefon potřeboval více operační paměti a 2 GB jsou v tomto případě dostatečnou hodnotou pro každodenní používání. Přepínání aplikací funguje rychle a nemusíte tak čekat na opětovné spouštění aplikací a her. Pro vlastní využití budete mít k dispozici běžně 1,1 GB volných. Dokonce i úložný prosto nabídne celkem slušnou kapacitu 16 GB, ze které budete moci v reálu využít kolem 11,5 GB. Na telefon této cenové kategorie je to ideální volba, navíc s možností používat microSD karty až do kapacity 64 GB. Na tu si však aplikace nenainstalujete a poslouží tak pouze k přenášení dokumentů, filmů, fotografií a dalších dat.

Výsledky benchmarků

Jestli vás zajímá, jestli si telefon poradí i s moderními hrami, tak jednoznačně ano. Výkonu je na rozdávání a grafický čip podává velmi slušné výsledky, takže si zahrajete například i Real Racing 3 nebo další 3D hry. Samozřejmě jsme připravili také výsledky bechmarků, díky kterým si můžete udělat představu o hrubém výkonu zařízení. Pro testování jsme zvolili všeobecný AnTuTu benchmark, a na procesor zaměřené Vellamo.

  • AnTuTu Benchmark – 44 927 bodů
  • Vellamo Browser – 3 100 bodů (nad OnePlus One)
  • Vellamo Multicore – 1 819 bodů (mezi LG G3 a OnePlus One)
  • Vellamo Metal – 1 134 bodů (HTC One (M7) a Nexus 5)

Uživatelské prostředí a nastavení: Android 4.4 a vlastní nadstavba

Lenovo, jako jeden z mnoha výrobců, používá svojí vlastní nadstavbu, která je v tomto případě nasazená nad operační systém Android 4.4 KitKat. V praxi je velmi rychlá, barevně zajímavá, ale pro někoho možná až dětinsky pestrá a křiklavá. Tomu navíc napomáhá i velmi sytý a dynamický displej. Samotné prostředí je ale uživatelský přívětivé. Typického Android uživatele může zmást absence seznamu aplikací, který známe z čistého Androidu a většiny jiných nadstaveb. Aplikace totiž najdeme neohrabaně „rozházené“ po pracovních plochách, což může způsobovat chaos. Na druhou stranu máte všechny aplikace na očích a na dosah ruky.

Prostředí telefonu je velmi barevné

Stahovací lišta je také velmi jednoduchá a najdeme zde roztahovací seznam s rychlými přepínači, nastavení jasu displeje s možností zapnout nebo vypnout automatickou regulaci jasu a pod tímto posuvníkem také samozřejmě seznam všech aktuálních notifikací. V nastavení najdete celou škálu možností, které si můžete nastavit, ale žádné velké upravení samotného prostředí nečekejte. Maximálně můžete používat témata nebo nastavit takové položky, jako je podsvětlení tlačítek, výběr launcheru (pokud jich máte víc) nebo nastavení hovorů a dalších položek, které známe z čistého Androidu. Prostředí je ale velmi rychlé, na nic nebudete čekat a optimalizace je tak skvělá..

Fotoaparát: poslouží, ale mohl být lepší

Stejně jako na masivní většině telefonů dnešní doby, tak i u modelu P70 najdeme dva fotoaparáty. Ten zadní disponuje rozlišením 13 megapixelů s světelnosti f/2.0 a přední fotoaparát nabídne rozlišení 5 megapixelů. Co se tedy megapixelů týče, těch má telefon více než dost. Snímače a processing skórují však i na jiných frontách, než je „jen“ rozlišení. Barvy jsou hezky živé, celý obraz je kontrastní a ostrý po celé ploše. Rychlost focení je však bohužel celkem pomalá a mezi snímky je docela dlouhá prodleva. Sice telefon nedisponuje optickou stabilizací, xenonovým bleskem nebo nadstandardně velkým senzorem, ale fotografie jsou bez problému použitelné pro vyvěšení na sociální sítě nebo do vašeho osobního alba. Přední snímač je na tom také slušně a i za horších světelných podmínek dokáže pořídit použitelné snímky. Na selfie v noci nebo v temných prostorech ale zapomeňte, k tomu by byl potřeba blesk.

Testovací snímky

Většího předělání se ale dočkala aplikace fotoaparátu, kterou si Lenovo upravilo podle sebe. Místo standardního vzhledu a rozložení prvků se zkratky nastavení přesunuly na horní stranu displeje a na spodní části máme k dispozici pouze tlačítko závěrky, galerii a výběr filtrů. Těch je na výběr více než dost a můžete tak popustit uzdu své kreativní stránce. V nastavení aplikace máte k dispozici například HDR, režim krásy tváře a hlubší nastavení, ve kterém můžete zvolit výchozí úložiště pro vaše snímky, hodnotu ISO a další standardní funkce.

Videokamera: obstojné FullHD

Video dokáže Lenovo P70 natáčet až v rozlišení FullHD, což je v této kategorii již standard a ničím tak nad rámec průměru nevybočuje. Rychlost snímání je 30 snímků za vteřinu a tuto frekvenci si snímač udrží i při natáčení v interiéru. Celkově je video průměrné, barvy jsou dobré a obraz ostrý, nedochází tedy k přílišné kompresi. Škoda chybějící optické stabilizace, která by kvalitu posunula na jinou úroveň.

Lenovo P70 – testovací video, 1080p

Telefonní funkce: ano, telefonovat umí také

V záplavě informací o fotoaparátech, baterii a hardwaru se samozřejmě dostalo také na klasické telefonní funkce. Skrze aplikaci Vytáčet můžete telefonovat, prohlížet historii hovorů, přidávat, prohlížet a upravovat kontakty nebo přidávat kontakty do seznamu oblíbených. Telefonování je jednoduché a u příchozího hovoru máte možnost telefonát tažením doprava zvednout, nebo tažením doleva položit.

Zprávy a e-mail: E-mail a Gmail

V základu přichází telefon s vlastní aplikací pro SMS zprávy, která vám poslouží pro ty nejzákladnější úkony, tedy přijímání a posílání zpráv. Pokročilých funkcí, jako je odstranění diakritiky, se však nedočkáme a aplikace opravdu slouží pouze jako centrální hub pro vaše SMS zprávy. V telefonu je však nainstalovaná aplikace Hangouts, která nabídne širší propojení s vaším Google účtem. Ze sociálních sítí jsou zde předinstalovýni klienti pro Facebook, Twitter a Google+.

Gmail

E-maily můžete vyřídit přes dvě základní aplikace, kterými je klasický e-mail a také Gmail. Nativní klient od Lenova podporuje synchronizaci s Microsoft Exchange, Gmailem, Yahoo! mailem, Outlookem, Microsoft Hotmail nebo kterýmkoliv jiným POP3/IMAP účtem. Fanoušci Gmailu pak určitě sáhnou po Gmail aplikaci, která se žádných změn samozřejmě nedočkala a nabídne staré známé prostředí. Lenovo bohužel nepoužívá ani vlastní, ani žádnou jinou klávesnici, která by nahradila tu od Googlu. Osobně si myslím, že je to škoda, protože například SwiftKey by Lenovu slušela mnohem více.

Organizační funkce: nechybí kalendář ani kancelářský balíček

Pro organizaci a práci s dokumenty si Lenovo připravilo hned několik aplikací, které můžete využít. V první řadě je to samozřejmě kalendář, jenž můžete spárovat s Gmailem a dalšími účty. Potěší určitě také úkolníček Evernote, čtečka txtr ebooks, kancelářský balíček WPS Office, ve kterém můžete soubory i upravovat, snímač vizitek CamCard nebo například kalkulačka. V základu vám jednoduše nic chybět nebude a pokud ano, není problém si aplikaci dohledat a doinstalovat z Obchodu Play.

WPS office
K dispozici je i kancelářský balíček WPS Office

Konektivita, internet: včetně LTE

Konektivita přístroje je na výborné úrovni a poskytne veškeré bezdrátové sítě, které byste mohli potřebovat. Telefon disponuje dvěma sloty na micro SIM kartu. Na první SIM kartě si užijete i moderních LTE sítí a pokud se pohybujete v oblasti s dobrým pokrytím, může jít o rozhodující faktor. Druhý slot bohužel podporuje pouze sítě druhé generace. Podporovaná GSM pásma jsou 850 / 900 / 1 800 / 1 900 MHz, WCDMA pásma jsou 900 / 2 100 MHz a LTE podporuje pásma 800 / 1 800 / 2 100 a 2 600 MHz. Chybí tedy pouze pásmo 900 MHz, které používá Vodafone.

Bezdrátová konektivita obsahuje ještě Wi-Fi b/g/n, Bluetooth ve verzi 4.0 a GPS. NFC bohužel chybí úplně.

Lenovo P70
Telefon má dva sloty na Micro SIM kartu

Na internet se telefonem dostanete hned díky trojici prohlížečů, a to nativním Android prohlížečem, přes Google Chrome a také přes UC Browser. Každý prohlížeč má svá pro a proti. Nativní prohlížeč je rychlý, ale není provázaný s žádným účtem. Google Chrome je o něco pomalejší, ale dovoluje propojení s vaším Google účtem a UC Browser nabídne kromě rychlého načítání stránek také podporu témat a několika odlišujících funkcí.

GPS: pouze GPS a A-GPS

U Lenova P70 počítejte pouze s klasickým GPS čipem, který je doplněný A-GPS podporou. Elektronický kompas a GLONASS bohužel chybí, což je zbytečné mínus. Jako navigační podklady poslouží buď Google Mapy nebo navigace Route 66, která podporuje i offline navigaci při stažení podkladů.

Google Mapy

Zhodnocení: bez kompromisů?

Lenovu musím uznale smeknout a zároveň poděkovat. Model Lenovo P70 sice není v ničem revoluční a ani neposunuje hranice, ale všechno co dělá a na čem záleží, umí na jedničku s hvězdičkou. Jednou z mála věcí, kterou byste mohli vytknout, je trochu nudný vzhled, který ničím nezaujme a rozhodně patří do té střídmější kategorie.

Lenovo P70

Na ostatních frontách je ale všechno tak, jak by mělo být. Výkon telefonu je příkladný, s ničím nemá problémy a prostředí je velmi plynulé. Výdrž na jedno nabití je ukázková a měla by být standardem, kterého většina telefonů bohužel ani zdaleka nedosahuje. Podpora LTE, dobrá zvuková složka a výborný displej jsou také jednoznačné plusy, které vás potěší.

Lenovo P70

Zamrzet může ještě absence e-kompasu nebo NFC. Ve výsledku mě však Lenovo P70 velmi silně přesvědčilo o tom, že to konkurence v cenové kategorii okolo 7 000 korun bude mít velmi těžké. Paradoxně telefon však parazituje na ostatních modelech značky, jako je (Lenovo S90 nebo i Lenovo Vibe X2), které se tak v porovnání i přes vyšší cenu nechají zahanbovat. Pro koncového zákazníka je to ale jenom dobře a my nemůžete telefon jinak než doporučit.

Konkurence

Na mysl automaticky přichází kovová Xperia Z1 Compact od Sony. Ta nabídne menší displej i rozměry, ale také vysoký výkon, skvělý displej nebo solidní výdrž na baterii. Cena je u Sony v průměru o 1 000 korun vyšší, ale podpora výrobce a kompaktnější rozměry jsou velmi silným argumentem.

Sony Xperia Z1 Compact

Pokud se zaměříme čistě na výdrž na jedno nabití, tak se nabízí THL 5000. To má ještě o 25 % větší baterii, která ve spojení s FullHD displejem dává ještě o něco lepší výdrž. Subjektivně je ale Lenovo kvalitněji zpracované a systém plynulejší. THL navíc nepodporuje LTE.

THL 5000

Již stálicí na poli telefonů s cenou kolem 8 000 korun je LG G2, které se svojí špičkovou výbavou spadá do kategorie dostupných vlajkových lodí. LG jednoznačně vyhrává z pohledu nakládání s prostorem kolem displeje, jelikož je i přes větší úhlopříčku plošně menší.

LG G2

Sázkou na jistotu může být také Lumia 830, která ještě nese logo Nokie. Ta má například optickou stabilizaci obrazu, NFC, plnou podporu LTE a další výhody, jako je hardwarová spoušť fotoaparátu nebo velmi bytelná konstrukce. Systém je navíc velmi plynulý a fotoaparáty povedené.

Nokia Lumia 830
lenovo-p70
Klady
  • vysoký výkon
  • skvělá výdrž na jedno nabití
  • povedený displej
  • podsvětlená tlačítka
  • Dual SIM
  • podpora LTE
Zápory
  • nevyměnitelná baterie
  • dlouho se nabíjí
  • nudný vzhled
Diskuze ke článku
michal
tak to vyzera ze moj buduci telefon?? ...skutocne konecne vyrobca, ktory myslel na vsetko.. HD rozlisenie staci, 2gb ram by uz mal byt standard.. notifikacna led obrovska bateria rychle reakcie.. snad len tie fotky sa mi az tak moc nepozdavaju.. ale za tu cenu... nema konkurenciu
Janek
Hezkej telefonek, jen škoda že nebyl tes GPS (citlivost a přesnost)
po zkušenostech s mediatekem v telefonech kdy navigace fungovala spolehlivě na jednom ze třech telefonu raději neriskuji a už jen telefony s Snapdragon i za cenu papírově horšího výkonu.
Baterak
Akumulátor je bezpochyby vynikající.ale nenasel jsem standardní test výdrže. Který se provádí u každé recenze. Akorát vím ze přehrávání videa 720. Přes wifi vydržel 9 hod.
GT
Vdaka za recenziu.
.
Tie negativa su opat ako vyrobene nasilu, len aby ste nejake napisali a nenechali prazdnu kolonku.
.
nevyměnitelná baterie......u niektorych mobilov to kritizujete, u niektorych nie....jasne umele vyrobenie nedostatku.
.
dlouho se nabíjí.....pri tak velkej a vitanej kapacite je to asi normalne, pokial nie je standardne dodavana niektora vykonnejsia nabijacka, nie je to vada, ale jednoducha fyzika v praxi....opat umelo vyrobene.
Kto potrebuje, kupi si vykonnejsiu nabijacku.
.
nudný vzhled....je VZDY zalezitost osobnych preferencii a nie je pre recenziu relevantny....umelo vyrobene.
Nie kazdy tuzi po mobile vo farbach brazilskeho kanarika, len aby pritahoval pozornost okolia a hral sa na cool teenagera.
.
Ked nie je recenzovanemu vyrobku objektivne co vytknut, tak nechajte kolonku s minusmi prazdnu.
Co je na tom tak nezvycajne?
Niektore mobily sa jednoducho vydarili a nic s tym nenarobite. ;-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze