Lenovo Miix 3
recenze

Lenovo Miix 3

Na práci i na zábavu
8

Od tabletů většinou očekáváme konzumaci obsahu, ale na cestách bychom rádi i něco vytvořili. Windows tablety často splňují jen druhou funkci, dokáže Miix 3 zaujmout i hráče, případně spustí aspoň základní tituly? Pro tvorbu obsahu je totiž tablet díky klávesnici a operačnímu systému přímo předurčen.

Windows tablety jsou vhodné na práci, jsou často i levné a designově povedené. Obvykle je ale trápí nedostatek výkonu, vyšší hmotnost nebo horší výdrž na nabití. I s těmito překážkami se pokusilo Lenovo vypořádat a na papíře to rozhodně nevypadá špatně.

Obsah balení

  • tablet
  • nabíjecí adapter
  • USB kabel
  • obal s dokovací klávesnicí
  • stručný návod

Lenovo Miix 3 – videopohled

Technické parametry Lenovo Miix 3 10

Kompletní specifikace
Konstrukce172 × 256,8 × 9,3 mm, 549 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 10,1" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát
ChipsetIntel Atom Z3735F, CPU: 4×1,33 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 8.1
Akumulátor6 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnost, 7 990 Kč

Design a konstrukce: žádné ladné křivky

Lenovo nepřichází s žádným unikátním designem a samotný tablet se řadí mezi mnoho podobně vypadajících placek. Miix 3 se nám to ale pokusí hned několikrát vynahradit. Ocenit musíme pohodlné a jisté uchopení. Rozměry jsou 172 × 256,8 × 9,3 mm a hmotnost 549 gramů. Na tablety to není zrovna málo, ale u Windows zařízení je to běžná hodnota.

Lenovo Miix 3 10

Přední strana vás zaujme displejem, nad kterým najdeme jediný fotoaparát s rozlišením 2 Mpx. Vedle něj se nachází dioda. Škoda, že se na přední straně není Windows tlačítko. Po otočení na vás čekají plastová záda, která mimo nápisu Lenovo nic jiného nenabídnou. Zbytek se tedy nachází na bocích, kde nalezneme microHDMI, microUSB, 3,5mm jack, slot na microSD kartu, konektory pro dok a samozřejmě tlačítka na ovládání. Na levé straně se také nachází reproduktor.

Lenovo Miix 3 10

Tablet je i přes své plastové tělo kvalitně zpracován a není mu příliš co vytknout. Nezaujme, ale dobře se drží a tuctový vzhled nakonec ničemu nevadí. Obzvlášť v případě, kdy je v balení ještě obal s klávesnicí, který tablet zakryje.

Lenovo Miix 3 10

Obal je již součástí balení a tablet nejen ochrání, ale výrazně zvyšuje efektivnost práce. Nachází se v něm totiž pohodlná klávesnice, které obsahuje také české znaky. I když je trochu menší, dobře se na ní píše. Trochu horší je touchpad, který je méně citlivý, ale při běžné práci to nijak nevadí. Na celkovém zpracování zamrzí jen nedostatek poloh, respektive pouze jedna.

Displej: hlavní lákadlo

10,1palcový IPS displej s rozlišením 1 920 × 1 080 pixelů a jemností 218 ppi je skutečně kvalitní. Dobré je podání barev, pozorovací úhly, oleofóbní vrstva i celkový jas displeje. Zamrzela nás pouze absence automatické regulace jase. Hned nad displejem si také všimnete LED diody, která svítí například při nabíjení nebo při aktivovaném předním fotoaparátu.

Lenovo Miix 3 10

Zvuk: až příliš tichý

Většina reproduktorů v telefonech a tabletech má problémy s nízkými i vysokými polohami. To je problém i u tabletu Miix 3 10, ale přidává se k tomu i nedostatečná hlasitost. Nepříjemný je i fakt, že zvuk jde až příliš do strany a je tak mimo uživatele. Doporučujeme připojit sluchátka, kde je zvuk už průměrný.

Lenovo Miix 3 10

Baterie a výdrž: nenasytné Windows

O co nejdelší chod se postará Li-Pol baterie o kapacitě 6 800 mAh. Při našem testu streamování 720p videa na 50% jas a 50% zvuk do sluchátek vydrželo Lenovo Miix 3 10 pracovat 5 hodin a 16 minut. To je jen o více než 30 minut méně než Goclever Insignia 1010. Z 0 na 80 % se Miix 3 10 nabije za 2 hodiny a 57 minut, do 100 % si ještě 51 minut počkáte. Lenovo Miix 3 10 je typicky jednodenní tablet, méně náročných dnů zvládne více. Dle Lenovo má být výdrž až 10 hodin, dosáhnout ji lze zřejmě s opravdu velmi úsporným nastavením.

Hardware: nejen na práci

Lenovo vsadilo na čtyřjádrový Intel Atom Z3735F o základní frekvenci 1,33 GHz s možností přetaktovat na 1,83 GHz. K dispozici máme také 2 GB RAM, grafiku Intel HD a 32 GB interního prostoru, kde nám zůstane téměř 17 GB volného místa. K dispozici je také slot na microSD kartu, kterým lze rozšířit paměť až o 128 GB.

Výkonu je dostatek a to nejen na kancelářskou práci, ale i na hry, které najdete v obchodě, případně si můžete doinstalovat libovolné tituly, kterým zmíněné parametry postačují. Například rychlost disku je dle CrystalDiskMark pro zápis 55 MB/s a pro čtení 99 MB/s.

Operační systém a uživatelské prostředí: Windows 8.1 with Bing

Uvnitř se nachází Windows 8.1 with Bing. Doplňku with Bing se netřeba obávat. Za předinstalovaný vyhledávač Bing v Internet Exploreru dostanete MS Office 365 na jeden rok zdarma, a to je myslím férová nabídka. Žádné zásadní rozdíly tedy nenajdete a jedná se o klasický operační systém, který většina z vás využívá i na svém PC. V praxi to přináší řadu výhod, především se nemusíte učit s ničím novým a můžete využívat software, na který jste zvyklí. Instalovat můžete jak aplikace pro klasickou pracovní plochu, tak samozřejmě stahovat moderní aplikace z Windows Store. Potěšit vás mohou také starší herní tituly, které tento tablet bez problémů zvládne.

Lenovo Miix 3 10

U Windows 8.1 se na 10,1palcovém displeji neobejdete bez gest, které už známe z Windows 8. Tablet navíc nemá Windows tlačítko a gesta jsou tak jedinou volbou. Přizpůsobení i ovládání gesty rozhodně doporučujeme. Prostředí v Modern UI se pomocí gest ovládá pohodlně. Druhou možností je ovládání pomocí klávesnice touchpadu.

Fotoaparát a videokamera: pouze přední

Lenovo Miix 3 10 nabídne pouze jeden fotoaparát, a to přední s rozlišením 2 Mpx. I s ním lze natáčet videa, ale především poslouží k videohovorům. Kvalita je základní, na videohovory postačí, ale kvalitní fotografii nebo selfie s ním rozhodně nepořídíte. Problémy má snímač především ve špatných světelných podmínkách.

Lenovo Miix 3 10

Multimediální a organizační funkce: prostě Windows

Lenovo Miix 3 10 nabídne plnohodnotné Windows a tak můžete používat, případně doinstalovat vše, na co jste zvyklí. V samotném prostředí samozřejmě již naleznete e-mailový klient, kalendář a kontakty, vše s možností synchronizace s Microsoft, Google i dalšími službami. Nechybí také předinstalovaný Skype a další užitečné windows aplikace.

GPS a datové funkce: neztratíte se

S Lenovo Miix 3 10 se rozhodně neztratíte. Díky GPS a A-GPS můžete vyrazit na cesty, ale počítejte s několika desítkami vteřin fixace. Cestu si můžete prohlédnout a naplánovat například v Bing mapách, které jsou součástí Windows. Stáhnout si můžete HERE Mapy s možností uložení map celého světa do paměti a k prohlížení a navigaci off-line.

Konektivita: OTG i HDMI

Miix 3 10 se snaží alespoň z části nahradit notebook, a tak nesmí chybět některé konektory. Narazíme zde na klasický USB port, který umožňuje skrze OTG kabel připojit flash disk nebo myš. Dále se hodí microHDMI, díky kterému můžete připojit monitor nebo projektor. Slotem na SIM kartu zařízení nedisponuje a na klávesnici již také žádné konektory nenajdeme.

Závěr: není bez vady

Za cenu 7 990 Kč lze získat společníka na cesty, který se nezalekne práce ani zábavy. Tablet potěší již samotným balením, kde se nachází obal s klávesnicí. Potvrdil se nám i slušný výkon, ale bez kompromisů to není.

Mezi přednosti patří především kvalitní zobrazovač, dostatek výkonu a praktická klávesnice, která poslouží i jako obal. Tablet tedy zvládne vše, co jsme od něj očekávali. Zvládnout by toho ale mohl mnohem víc.

Na tabletu najdeme i mnoho nedostatků. Zařadit mezi ně musíme absenci zadního fotoaparátu, chybějící Windows tlačítko nebo slabší reproduktor. Škoda, že Lenovo tyto problematické části nedotáhlo do konce.

Koupi vám rozhodně nebudeme rozmlouvat, jedná se o dobrý tablet. Pokud ale některý nedostatek nedokážete překonat, je na místě konkurence.

Konkurence

Lenovo Miix 3 to rozhodně nebude mít jednoduché. Za 6 300 Kč lze koupit GoClever Insignia 1010 Business. Tento tablet také nabídne 2 GB RAM, stejnou vnitřní paměť a i on je dodáván s praktickým pouzdrem s klávesnicí a touchpadem. Lenovo ovšem jasně vítězí rozlišením obrazovky.

GoClever Insignia 1010 Business

Alternativou je také Prestigio MultiPad Visconte. Dvoujádrový procesor Intel Celeron podává horší výsledky a horší je také rozlišení displeje. Za cenu kolem 7 000 Kč musíte oželet také klávesnici a raději bych si už vybral Lenovo.

Prestigio MultiPad Visconte

Konkurence je vysoká i v případě Android tabletů, kde je možné hardwarově trochu polevit. Asus Transformer Pad 2014 například nabídne jen 1 GB RAM, ale i tak si s ním užijete více zábavy. Za nižší cenu navíc i on nabídne klávesnice a hodí se také na práci.

ASUS Transformer Pad (2014)
lenovo-miix-3-10
Klady
  • cena
  • praktická klávesnice v balení
  • dostatek výkonu nejen na kancelářskou práci
  • kvalitní displej
Zápory
  • slabý reproduktor
  • nemá Windows tlačítko
  • absence zadního fotoaparátu
Diskuze ke článku
Xwert Is
Xwert Is
Recenzia super ale myslím že by to chcelo novú kameru na tieto účely ten obraz nie je tak kvalitný ako by mohol byť a taktiež by to to chcelo 60 fps záznam. Keď sa pozerám na video tak displej toho Lenova mi pripadá ako nekvalitný ale to bude asi tým obrazom z kamery. Mohli by ste si zaobstarať nejakú kvalitnejšiu kameru na recenzie určite by ste s tým nič nepokazili.
Tomáš
Když mám tablet s Windows 8.1 Bing, dostanu update na Windows 10? Diky
HOST
Budu si kupovat, ale ten 8".
Petr
Vyrazne varuji pred produkty Lenovo MiiX, osobně mám MiiX2 který je jedno velké neštěstí. Na tabletu po měsíci používaní odešly repráčky a měsíc byl na reklamačce. Opravené repráčky zatím fungují ale tablet ač je s ním zacházeno jak v rukavičkách je opravdu šmejd, je poškrábaný jako by byl rok starý, občas se zpomalí a dost často také nefunguje klačítko ovládání hlasitosti a pomůže až restart. Navíc procesor Z3745 (Vyšší než u této verze) má dost často problém s FullHD aplikacemi, takže toto rozlišení pro tento výkon není ideální. Celkově MiiX 2 hodotím jako snad nejhorší produkt co jsem kdy koupil a MiiX3 se mi zdá ještě horší, takže doporučuji se mu vyhnout.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze