Leagoo Lead 1i
recenze

Leagoo Lead 1i

Velikán, který se ztratí
15

Na českém trhu začala působit další velmi mladá značka z Číny. Prvním modelem, který měl tu čest dorazit do naší redakce je Leagoo Lead 1i. Velký 5,5palcový smartphone s velmi tenkým tělem a základní výbavou spadající do nižší třídy. Dokázal se prosadit mezi zavedenými výrobci?

Úvodem si řekněme, že Leagoo je čínský výrobce. Společnost byla založena teprve v roce 2014 a její název vznikl sloučením slov Leading a Going. Na našem trhu již společnost začala prodávat několik prvních modelů, které vesměs spadají maximálně do nižší střední třídy. Do redakce nám jako první dorazil model Lead 1i, který se pokouší lákat na velmi tenkou konstrukci, 5,5palcový HD displej nebo vlastní prostředí. Zajímavě se na první pohled může jevit také cena. Necelé 4 tisíce však již dávají tušit, že lehké to Lead 1i mít nebude.

Za zapůjčení děkujeme obchodu myleagoo.cz

Leagoo Lead 1i

Technické parametry Leagoo Lead 1i

Kompletní specifikace
Konstrukce156 × 76,8 × 6,9 mm, 160 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6582, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:53 hodin
Dostupnostúnor 2015, 3 990 Kč

Leagoo Lead 1i – videopohled

Obsah balení: placatý kabel

V poměrně velké krabice najdete vše potřebné. Nabíječku, špuntová sluchátka a také USB kabel, který je placatý a to včetně konektorů, což úplně obvyklé rozhodně není.

Obsah balení

Design s konstrukce: trocha kovu

Leagoo Lead 1i sází na ostře střižené hrany a opravdu velice tenkou konstrukcí, kdy má v pase jen 6,9 milimetrů. Výsledkem je poměrně zajímavý vzhled, který může zaujmout. Výrobce se jej snažil podpořit ještě kovovými plíšky na bočních hranách. Celkový dojem však kazí levně vyhlížející plasty. Patrné je to zejména na zadním krytu, který sice vzdáleně může působit pogumovaně, ale bližší zkoumání a především dotyk prozradí, že jde o obyčejný a tvrdý plast. Výsledný dojem je tudíž tak trochu na půli cesty.

Opravdu ostré hrany v kombinaci s velkými rozměry, výška je 156 milimetrů a šířka 76,8 milimetrů, zapříčiňují, že se telefon hůře drží, neboť vám rohy mohou nepříjemně tlačit do dlaně ve chvílích, kdy se budete snažit obsloužit i vzdálenější oblasti displeje. Pokud však nemáte ruce jako lopaty, nepodaří se vám to.

Leagoo Lead 1i

Čelní strana je prakticky celá zabrána displejem. Pod ním se dostalo na trojici podsvětlených senzorových kláves, které jsou vybaveny vibrační odezvou, byť poněkud slabou. Rovněž mohly být umístěny blíže k displeji. Takto se až u kraje celého telefonu a nejednou se mi stalo, že jsem se jich nechtěně dotknul ve chvíli, kdy jsem například telefon přetáčel na šířku. Nad displejem je již pouze reproduktor, nezbytná čidla a čelní kamerka. Na informační LED diodu se bohužel nedostalo.

Lead 1i je velmi tenkým telefonem

Odemykací klávesa se nachází na pravém boku, což je vhodná strana a je pouze škoda, že ji výrobce umístil skoro až úplně nahoru. S menší dlaní je nutné palec pravé ruky opravdu hodně natahovat. V každém případě je to ale lepší, než umístění na horní hraně. Další tlačítko je na levém boku a slouží k regulaci hlasitosti. Konektory se tentokrát shlukly na horní hraně.

Zadní strana je ozvláštněna logem modelu Lead 1i, které je vloženo do stříbrné plošky. Snaha se cení, ale výsledný dojem budí spíše rozpaky. Důležitější je rozhodně odnímatelnost zadního krytu a následný přístup k baterii a slotům pro karty. Vložit můžete paměťovou kartu a dvě SIM karty, přičemž hlavní je micro SIM, sekundární SIM karta už běžné velikosti (mini). Pochvalu si výrobce zaslouží za konstrukční zpracování, které je v rámci třídy výborné. Nic nevrže a jednotlivé části se nijak nepohybují.

Baterie a výdrž: klasický průměr

V těle telefonu se nachází uživatelsky vyměnitelná baterie s kapacitou 2 500 mAh. Hodnota nepůsobí vyloženě špatně, ale velký displej telefonu si řekne o svůj přísun energie a nabíjet budete pravděpodobně každý den. Při středně náročném využívání, kdy se nebudete nijak omezovat v konektivitě, vám po 12 hodinách bude zbývat přibližně 40 % baterie. To je dost na večerní skleničku, ale rozhodně málo na celý další den.

Leagoo Lead 1i

Při našem testu, kdy s vypnutými aktualizacemi telefon streamoval video v kvalitě 720p, dosáhl Lead 1i času 5 hodin a 16 minuty. Konkurenční DooGee Dagger dosáhl na čas 5 hodin a 29 minut. Nabití modelu Lead 1i na 80 % zabere 1 hodinu a 49 minut, úplné nabití pak 2 hodiny a 53 minuty.

Zvuk: nijak neoslní

Hlasitý reproduktor má Lead 1i na zadní straně v její spodní části. Přílišnou kvalitu však nečekejte, zvuk je spíše nevýrazný, ale alespoň dostatečně hlasitý. Lepší situace panuje po připojení sluchátek. Na základní poslech pro nenáročného posluchače postačí i dodávaná špuntová sluchátka, která mají důraz na hloubky.

Displej: jeden z trumfů

O přízeň zákazníků bude Lead 1i bojovat především displejem. IPS panel totiž narostl na 5,5 palců a nabízí solidní HD rozlišení, které vytváří jemnost 267 ppi. Radost udělají pozorovací úhly a také dobrá čitelnost na slunci. Dostalo se také na automatickou a spolehlivě fungující regulaci jasu, za což výrobce chválíme. Samotný displej je pak chráněn nejen sklíčkem Gorilla Glass, ale také od výrobce dodanou ochrannou fólií.

Displej patří k trumfům telefonu

Hardware: nutný základ

Pro alespoň částečně solidní běh prostředí je zapotřebí průměrného hardwaru. Ten v Lead 1i reprezentuje čtyřjádrový procesor MediaTek 6582 s taktem 1,3 GHz, kterému napomáhá 1 GB RAM. Z něho je po zapnutí dostupných většinou necelých 400 MB. Grafickou akceleraci obstarává Mali 400 MP. Oslňující výkon však nečekejte, například v benchmarku AnTuTu Lead 1i jen sotva překonal hranici 18 000 bodů. Interní úložiště disponuje 8 GB a je rozděleno do dvou sektorů. V součtu pro vás bude zbývat 6 GB na data. Naštěstí jsou podporovány také paměťové karty, kam lze přesouvat aplikace, které to podporují.

Benchmark testy

Uživatelské prostředí: snaha o originalitu

Prostředí telefonu je postaveno na Androidu 4.4.2 KitKat ačkoliv se to nemusí zdát, tak v takřka čisté podobě. Leagoo si totiž pozměnilo pohotovostní obrazovky k obrazu svému. Vzalo to z jedné vody na čisto a zrušilo tak typické menu. Všechny aplikace jsou tak soustředěny na pohotovostní obrazovky. Bonusem navíc jsou dvě krajní a neměnné obrazovky. Ta pravá je jakýmsi domovem pro vaše fotografie. Levá je originálnější. Nabízí přístup k přehrávači hudby ve stylu gramofonu. Stačí tak přímo na obrazovce položit jehlu na LP desku a již posloucháte. Samozřejmě nejde o nic inovátorského, ale originalita se cení.

V prostředí budete jako ryba ve vodě, protože kromě úpravy obrazovek se Leagoo spoléhá na čistý Android. Mírně si ještě upravilo pouze odemykací obrazovku, která po poslední aktualizace, jež proběhla v začátku testování, dostala možnost spouštět tři aplikace rychlým tahem.

Na odemknutí telefonu si dal výrobce celkově velmi záležet. Můžete využít tlačítko nebo poklepání na displej. Praktické jsou však zkratky. Na zhasnutém displeji můžete například nakreslit písmeno C a spustí se fotoaparát. Písmenem W naopak spustíte internetový prohlížeč. Zkratek je opravdu hodně a lze je navíc definovat. Pokud si většinu zapamatujete, můžete se k mnoha funkcím dostat během několika vteřin. Výrobce přidal také pár základních gest na utlumení zvuku otočením telefonu nebo například možnost pořídit screenshot dotykem tří prstů současně.

Nastavení odemykacích zkratek

Výše probíraný průměrný hardware se samozřejmě podepisuje na chodu prostředí. Při běžných úkonech budete zřejmě spokojeni. Telefon pracuje a reaguje svižně na vaše povely. Občas se ale zamyslí, nebo vyprodukuje trhanou animaci. Více slabší hardware pocítíte při spuštění většího množství aplikací rychle po sobě, kdy pak například telefonu chvíli trvá, než se vrátí a načte úvodní obrazovku.

Multimediální funkce: přehraje vám vše

Velký displej s dostatečným rozlišením vybízí k multimediálnímu vyřádění. Hudební přehrávač se skrývá pod aplikací Hudba a ačkoliv se může zdát, že tu výrobce investoval úsilí do vlastní aplikace, jde o starou známou nativní aplikaci z čistého Androidu. Nabízí jednoduchý vzhled, možnost rozdělení na interprety, alba, jednotlivé skladby a můžete si vytvořit i vlastní seznam. Nechybí zde i nastavitelný ekvalizér.

Další multimediální aplikací je Galerie, kde najdete jak své pořízené fotografie, tak i videa a filmy. Své snímky zde můžete také upravit oříznutím či otočením nebo přidat zajímavý efekt, například rámeček nebo jiný odstín. A nyní poutavější část, filmy. Ty zvládá telefon bez problémů, a to i v různých formátech, jako .mp4 nebo .avi. Většina uživatelů ale stejně sáhne po alternativním přehrávači z Google Play, a to zejména pro možnost hlubšího nastavení nebo možnost přidání externích titulků, se kterými si vestavěný přehrávač neporadí. Návštěva Google obchodu vás čeká i při pořízení herních trháků, které si telefon umožňuje vychutnat. V základu zde totiž nenajdete ani jeden. Z dalších funkcí zmiňme rádio, které funguje až po připojení sluchátek a podporuje funkci RDS.

Fotoaparát: hra s čísly

Leagoo si je zřejmě dobře vědomo, na co lidé slyší. Neváhalo proto v případě hlavního fotoaparátu na zadní straně nasadit 13megapixelové rozlišení. Dostalo se také na automatické ostření a přisvětlovací LED diodu. Prostředí vychází z čistého Androidu, ale Leagoo ho přeci jen trošku upravilo a přesunulo některá tlačítka. Nastavit se můžete například HDR režim, hodnoty ISO, rozlišení nebo vyvážení bílé.

Prostředí fotoaparátu

Kvalita fotografií je v rámci nižší třídy slušná. Skvělé snímky však nečekejte. Snaží se být alespoň barevně věrné, nicméně ostrost ideální není. Při přiblížení si lze také všimnout digitálního šumu, který se objevuje i za slunného dne.

Ukázkové snímky

Čelní kamerka se také snaží oslnit čísle, disponuje 5megapixelovým rozlišením. Snímky jsou tedy velké, ale nijak kvalitní. Pro základní tvorbu selfies však postačí, jen je nutné se smířit s horší ostrostí i barevným podáním.

Ukázkový snímek z čelní kamerky

S telefonem si můžete samozřejmě nahrát také video. Maximální rozlišení činí 1 280 × 720 pixelů se 29 snímky za vteřinu. Kvalita je průměrná. S věrností barev budete spokojeni, avšak občasným trhancům nijak předejít nelze.

Leagoo Lead 1i (testovací video) – 1080p, 29 FPS

Telefonní funkce: možnost dvou SIM karet

U telefonování jako takového vás nečeká žádné překvapení, jelikož tu najdeme klasickou Android aplikaci, která funguje spolehlivě a nabízí známý seznam kontaktů, který se synchronizuje s Google účty, Facebookem nebo Skype kontakty. Stejně kvalitní je i samotný hovor, jelikož je reproduktor dostatečně hlasitý.

U nás už poměrně rozšířenou funkcí je podpora více SIM karet najednou. Do tohoto modelu se vejdou hned dvě SIM karty, přičemž hlavní je micro SIM typu, sekundární běžné velikosti (mini). 3G přenosy pak podporuje pouze SIM karta číslo 1.

Zprávy a e-maily: dvě klávesnice v základu

Základní funkce, kterou telefon plní bez problémů. K psaní využijete buď klasickou Android klávesnici, nebo klávesnici Go Keybord, která je zde předinstalovaná. Oproti klasické nabízí možnost psaní tažením po klávesnici a podporuje také český slovník, na opravu a návrhy se tedy můžete spolehnout. Samotná aplikace Zprávy potom pochází z čistého Androidu a kromě napsání a přečtení SMS neposlouží už k ničemu, funguje však bez problémů.

E-maily obstará nativní klient E-mail, kam můžete setřídit hned několik svých elektronických schránek a přehledně je spravovat. Pakliže by vám chyběl osvědčený Gmail, není problém jej stáhnout.

Organizační funkce a GPS: očekávaná sestava

V této kapitole se nesetkáme s žádným překvapením a telefon disponuje všemi funkcemi známými z ostatních Androidů. Nechybí zde budík, stopky či odpočet času. Pro zapomínavé nebo zaneprázdněné je tu připraven úkolovník a kalendář s možností propojení s účtem od Googlu. Dostalo se také na jednoduché poznámky. Kalendář bohužel pochází z čistého Androidu a přehlednost v měsíčním či týdenním náhledu není zdaleka ideální. Dále tu najdeme také správce souborů nebo kalkulačku. Leagoo také přidalo aplikaci s vlastním obchodem, kde však najdete totéž co v Google Play, ale méně přehledně uspořádané. Dostalo se také na aplikaci Leagoo Xender, která slouží pro snadný přesun dat z vašeho iPhonu. Otázkou je, kolik lidí přejde z iPhonu na levné Leagoo.

Zařízení nechybí ani GPS modul, o GLONASS se výrobce nezmiňuje, s podporou A-GPS, který využijete jak pro navigaci, tak i pro sdílení polohy se svými přáteli například přes Facebook. Jako mapovou aplikaci zde máme klasické Mapy od Googlu, které fungují spolehlivě, stejně tak i samotná GPS. Zaměření polohy proběhne do přibližně 10 vteřin bez pomoci internetu. S asistencí internetu je vaše poloha zobrazena prakticky okamžitě.

Google Mapy a Navigace

Datové funkce a internet: slabší místo

Datová výbava je u telefonů nižší třídy méně známých výrobců již obehranou písničkou. Počítejte s 2G a 3G připojením včetně nadstavby HSPA+, taktéž nechybí Bluetooth 4.0 a samozřejmě Wi-Fi. Dostalo se také na méně obvyklou funkci HotKnot, kterou podporují vybrané modely s procesory MediaTek. Jde vlastně o jakousi alternativu k chybějícímu NFC, kdy stačí podporované telefony přiblížit displeji k sobě a dojde k přenosu dat. Ačkoliv bychom již možná mohli čekat podporu LTE, použitý procesor vše hatí a rychlá data si neužijete.

Na internet se podíváte skrze klasický Android prohlížeč, který je svižný a především přehledný. Alternativou je pak Chrome, který je rovněž rychlý a dokáže být propojen se všemi zařízeními se stejným Google účtem.

Závěrečné zhodnocení: konkurence je nelítostná

Leagoo to dle očekávání na našem trhu zkouší nejprve v nižší třídě. Jenže ta je doslova přeplněná mnoha modely a navíc jsou v ní omezené cenové manévry. Zlevnit tisíc korun je pro výrobce hodně a pětistovka je zase zanedbatelným rozdílem pro potencionálního zákazníka. Na co že narážím?

Leagoo Lead 1i

Model Lead 1i se aktuálně prodává za zhruba 4 tisíce korun. Jeho hlavním trumfem je 5,5palcový displej, který je běžnější až u mírně dražších telefonů. Potěší také tenkou konstrukcí nebo snahou o stylový vzhled, byť ta možná nezaujme každého. Výbava je pak již pouze průměrná a ční z ní snad jen podpora dvou SIM karet.

Ve výsledku je to poměrně málo na nezavedeného výrobce. Jak se za okamžik přesvědčíme, mnohá věhlasnější konkurence totiž dokáže nabídnout více muziky a dokonce i za méně peněz, což Leadu 1i patrně zlomí vaz, pokud nezlevní.

Konkurence

Velkým konkurentem bude Huawei G620s, který sice má menší displej, ale se stejným rozlišením a 5 palců bude stále většině bohatě stačit. Jeho velkým bonusem je však plynulejší prostředí a podpora LTE s NFC, přičemž cena je shodná s Leagoo.

Huawei G620s

Konkurencí pro Leagoo bude také Doogee Dagger, který má taktéž 5,5palcový HD displej a nabídne silnější baterii, větší paměť nebo nepatrně výkonnější procesor. Cena je pak opět shodná s Leagoo.

Doogee Dagger

Nakonec tu máme novinku od Sony. Xperia E4 disponuje 5palcovým displeje, který má sice jen qHD rozlišení, ale po stránce kvality je srovnatelný s tím u Leadu 1i. Výbava je pak velmi podobná, avšak prostředí je plynulejší. Hlavním trumfem Sony je cena, která je o tisíc korun níže.

Sony Xperia E4
Za zapůjčení děkujeme obchodu myleagoo.cz
leagoo-lead-1i
Klady
  • podpora dvou SIM karet
  • velký a poměrně kvalitní displej
  • tenký design
Zápory
  • méně pohodlné držení v ruce
  • nepodporuje LTE
  • hůře odladěné prostředí
  • vyšší cena
Diskuze ke článku
Vladimír Březina
Vladimír Březina
Hm, hm, co mi to prostředí a ta tapeta jenom připomíná...? :)
joke
no nevim me jako plus vyssi cena neprijde ;)
cook
A neni iphone lepsi ?
Pepa
Hele, není to ten samej foun, jako Aligator 5500 duo a nějakej model tuším od Cube??

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze