iSmartAlarm
recenze

iSmartAlarm

Chytrý zabezpečovací systém pro byt či dům
20

V dnešní pokrokové době musíme být neustále obezřetní. Každý internetový účet je potřeba mít řádně zabezpečený. Stejně tak i bankovní účty, emaily, osobní zařízení až po automobily a především pak nemovitosti. V praxi se bohužel ukazuje, že i zloději jdou takzvaně s dobou a neustále vymýšlejí nové postupy, jak se nepozorovaně dostat do bytu a ukrást vše, co jim přijde pod ruku. Logicky je potřeba svůj domov chránit nějakým alarmovým systémem.

Jistě mi dáte za pravdu, že na trhu lze sehnat a zakoupit širokou škálu zabezpečovacích systémů. Ty se samozřejmě liší nejen svými funkcemi, ale i cenou. Záleží jen na vás, zda pořídíte i kompletní kamerový systém a k němu různá čidla a další doplňky. Během testování iSmartAlarmu se mi líbilo to, že vše potřebné a důležité již obsahuje základní sada. Mohu konstatovat, že iSmartAlarm je šitý na míru uživatelům chytrých zařízení, a to jak pro Android tak i Apple uživatele.

Za zapůjčení iSmartAlarmu děkujeme společnosti T-Mobile CZ

iSmartAlarm iSmartAlarm

Design

Hned zkraje mohu konstatovat, že instalace i následná obsluha iSmartAlarmu je velmi jednoduchá a intuitivní. Již při prvním pohledu na krabici je zřejmé, že si výrobce dal záležet nejen se samotným alarmem, ale i s balením. Všechny součásti jsou ukryty v úhledné krabici ve tvaru kostky. Po odstranění hlavního víka na vás čeká bílá designová kostka, tedy hlavní centrální jednotka CubeOne. Pod ní jsou srovnané jednotlivé krabičky s dalšími komponenty.

iSmartAlarm iSmartAlarm

Základní sada totiž kromě hlavní centrály, tedy pomyslného mozku celého alarmového systému, obsahuje i dva senzory na dveře a okna, jedno prostorové čidlo a dvě univerzální klíčenky. Ty využijí především uživatelé, kteří nemají chytrý telefon či jsou ve vašem domě jako hosté.

iSmartAlarm iSmartAlarm

Jednotlivé komponenty jsou přitom úhledně zpracované a sjednocené. Je evidentní, že byl kladen důraz na design a čisté bílé provedení. Všechna čidla jsou přitom vyrobena z bytelných plastů, které zajímavě vyniknou ve vašem bytě.

Instalace a umístění senzorů

Z počátku jsem měl obavu zda instalaci a montáž iSmartAlarmu zvládnu. Nikdy předtím jsem to nedělal. Zjistil jsem však, že obavy byly zbytečné. Nejtěžší tak bylo, jak vybrat ty správné dveře a okna z pohledu největšího ohrožení ze strany zlodějů. Celý alarmový systém jsem měl zapojený a funkční do půl hodiny.

V první řadě jsem zapojil hlavní centrálu, tedy CubeOne. Designově povedenou kostku jsem jen propojil klasickým ethernetovým kabelem se svým routerem a zapojil do elektrické sítě. Během pár minut se hlavní mozek zabezpečovacího systému sám nastavil a sesynchronizoval s mojí domácí sítí.

iSmartAlarm iSmartAlarm

Poté jsem si v obchodě App Store stáhl stejnojmennou aplikaci iSmartAlarm, která je dostupná i v obchodě Google Play, a to zcela zdarma. Po spuštění stačí jen založit nový bezplatný účet a vyplnit všechny kolonky dle požadavků.

Poslední, co ještě zbývalo, bylo rozmístění čidel a pohybového senzoru. Čidla fungují na principu rozpojení. Jeden senzor jsem logicky umístil nad vchodové dveře, druhý pak putoval na okno, kde je podle mého názoru největší riziko cizího vniknutí. Samotná instalace senzorů byla hotová raz-dva. Nepotřebujete žádné šroubováky, vrtačky nebo speciální lepidla. V balení jsou totiž i oboustranné lepící samolepky. Díky nim jsem oba senzory přichytil na daná místa.

iSmartAlarm iSmartAlarm

Jakmile jsem následně opět spustil aplikaci na svém iPhonu, okamžitě jsem si všiml, že všechna čidla a senzory jsou aktivní. Jediné co mi ještě zbývalo umístit, je senzor pohybu. Ten putoval nad vchodové dveře. Vývojáři přemýšleli a kromě oboustranné samolepky naleznete v balení i dva kusy šroubů s hmoždinkami. Z praxe jsem zjistil, že záleží na povrchu, kam chcete senzor umístit. Rozhodně se vyplatí vyvrtat malé otvory, pokud jste si jistí, že senzor zůstane na daném místě již natrvalo. V některých případech však postačí i samolepka, například na plastovém podkladu.

Funkce a ovládání

Všechna čidla a senzory se automaticky spárují s hlavním centrálním mozkem alarmu CubeOne. Skrze domácí síť pak máte celý bezpečnostní systém pod dohledem. Alarmový systém přitom disponuje třemi základními režimy - ARM, DISARM a HOME.

V režimu ARM je iSmartAlarm aktivní a všechny senzory a čidla pracují. Namátkou jsem zkusil několikrát otevřít dveře a téměř okamžitě jsem obdržl na svůj iPhone notifikaci, že někdo vniknul do mého bytu. Stejně to fungovalo i u okna či chodby, když jsem prošel kolem pohybového senzoru. Vše funguje, jak má a CubeOne vás vždy informuje, a to buď notifikacemi, anebo SMS zprávami.

V centrální jednotce je také zabudovaná hlasitá siréna. Její úroveň lze nastavit až na sto decibelů, což vzbudí nejednoho souseda či lidi na ulici.

Naopak režim DISARM jsem používal, když jsem byl doma a nic se neděje. V centrále CubeOne lze nastavit, aby v případě otevření dveří zaznělo jemné cinknutí. Třetím režimem, který můžete ze svého chytrého zařízení nastavit, je HOME. V tomto módu je systém aktivní, senzory hlídají zavřená okna a dveře, ale prostorové čidlo je vypnuté. Smyslem tohoto režimu je ochrana objektu například během noci, kdy se osoby mohou pohybovat uvnitř, ale je žádoucí hlídat dům či byt proti vniknutí z vnějšku.

Poslední možností je tlačítko PANIC. Jak už asi z názvu vyplývá, jde o nouzový režim, kdy po dvojitém rychlém zmáčknutí spustíte velmi hlasitou sirénu, jež vychází z centrální jednotky CubeOne.

Uživatelské nastavení

iSmartAlarm rovněž disponuje kompletním uživatelským nastavením skrze aplikaci. Můžete nastavovat různé limity či zda chcete zasílat SMS zprávy nebo notifikace. Součástí balení jsou i dvě univerzální klíčenky, které můžete přidělit lidem, kteří s vám bydlí či jsou hosté, ale nemají iPhone nebo jiné chytré zařízení. Na dálkovém ovládání jsou přitom stejné režimy jako v aplikaci. Ovladač stačí jen spárovat a můžete ho ihned používat.

V případě, že máte více chytrých zařízení, můžete ostatním členům v domácnosti přidělit kompletní přístup, pomocí naskenování QR kódu. Díky tomu mohou iSmartAlarm ovládat.

iSmartAlarm iSmartAlarm

iSmartAlarm je uživatelsky velmi přívětivý a především jednoduchý na instalaci. Bez problémů zvládne zabezpečit váš domov bez složitých drátových řešení a komplikovaných nastavení. Na druhou stranu je určitě si potřeba uvědomit, jak a především kde ho použijete. Pokud bydlíte v osmém patře panelového bytu, je dost pravděpodobné, že ho nevyužijete a jeho funkce neoceníte. Naopak pokud máte rodinný dům nebo chatu, jde o ideální řešení bezpečnostního systému. Samotná aplikace iSmartAlarm je velmi intuitivní a jednoduchá. Její obsluhu tak hravě zvládnou, po krátkém proškolení i děti.

Baterie a omezení

Všechny senzory jedou na vlastní baterie, které dle údajů od výrobce vydrží až dva roky plného provozu. Celý systém máte pod kontrolou ze svého zařízení a vždy máte informace, co se u vás doma děje, ať jste kdekoliv.

Výrazné omezení nicméně systém nabízí z hlediska bezpečnosti ve chvíli, kdy dojde k výpadku proudu nebo nefunguje internetové připojení. Zloději tak stačí vyhodit pojistky a iSmartAlarm je (zčásti) vyřazen z provozu. Pokud bezpečnostní systém ztratí připojení k internetu, skrze jeho servery vám alespoň zašle notifikaci, že k takovému problému došlo. Nadále pak sbírá data, jež vám předá, jakmile je připojení obnoveno.

iSmartAlarm iSmartAlarm

Oznámení vám přijde i ve chvíli, kdy dojde k výpadku proudu. Základní jednotka CubeOne v sobě bohužel nemá zabudovanou žádnou záložní baterii, takže bez elektrického proudu nedokáže komunikovat. Obvykle však ale v takové chvíli dojde také k výpadku internetového připojení (CubeOne musí být připojena ethernetovým kabelem), a tak vše závisí, zda jsou v tu chvíli online servery iSmartAlarmu (což by měly být), aby vám poslaly notifikaci o problému. Jakmile zjistí, že nemají spojení s vaším systémem, informují o tom.

Závěrečné zhodnocení

Bezpečnostní řešení iSmartAlarm nabízí základní ochranu vaší nemovitosti. Podle mého názoru jde o zlatou střední cestu, tedy zařízení není nijak sofistikované a na profesionální úrovni, ale k základní ochraně bohatě postačí. Jediné, co mi v základní sadě iSmartAlarmu ještě chybělo, je kamerové řešení, které je možné dokoupit samostatně. Cena je přitom velmi odlišná, záleží na konkrétním typu kamery. Po stránce designu jsou všechny senzory a čidla velmi pěkně provedeny a je vidět, že jim byla věnována náležitá pozornost. Stejně tak aplikace je přizpůsobena klasickému rozhraní iOS a Android a není ji co vytknout. iSmartAlarm stojí 6 875 korun, což není samozřejmě málo, ale v porovnání s klasickými alarmy jde o průměrnou cenu.

Stáhnout iSmartAlarm Home Security System

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Klady
  • rychlá a spolehlivá synchronizace
  • přehledná aplikace
  • solidní cena
  • sada obsahuje všechny základní komponenty
  • jednoduchá a intuitivní instalace
Zápory
  • centrální jednotka nemá záložní baterii
  • chybí kamerové řešení
Diskuze ke článku
robot
Co je to proboha dětskou hračku, to snad nejste soudní a nemůžete toto něco nazývat zabezpečovací systém.
ANO
Posle mi to upozorneni i na klasicky mobil? Tak nejak jsem cekal, ze kdyz je to pujcene od tmobilu, ze tam bude proste simkarta ... a zcela pochopitelne zalozni baterie.
Za tuhle cenu je to vysmech .... uz asi 4 roky mi doma lezi naprosto stejna vec z ciny za neco pres litr (mimochodem prodam), kde je klasicka SIM, keypad, moznost zapojeni dratovych sensoru atd .... reseni pomoci ethernetu a elektricke site bez zalohovani uz jen dovrsuje cele to lamerstvi, ze nejsou podporovany windows a veci jako, ze kdyz se s mobilem priblizim, ze se automaticky alarm vypne atd ..... ale tak nastesti to zachranili cenou, tohle si snad nekoupi nikdo ani omylem ..... dost me ale zarazi tech 10000-50000 stazeni te aplikace, jako spousta lidi si to nainstalovala omylem, aniz by to zarizeni mela, ale i tak .....
pepa
tp nema baterii? to nema simkartu? .. to je strašnej iKram :-D
ANO
Ja prave u toho "internetu veci" a tmobilu cekal minimalne tu SIM kartu a ne takovehle lamerstvi ....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze