iHealth CORE HS6 Wi-Fi
recenze

iHealth CORE HS6 Wi-Fi

Hubněte moderně
2

Na trhu v současné době nalezneme nespočet různých fitness pomocníků, jenž měří vaši pohybovou aktivitu a předurčují vám cíle k dosažení, abyste mohli dosáhnout vysněné hmotnosti. Jednou za čas je ovšem nutné postavit se na váhu a zjistit, jestli se vaše úsilí vyplatilo. Pokud chcete mít všechny informace při ruce, bude se hodit dnes recenzovaný pomocník od iHealth.

Aktuálním trendem je sledování veškeré pohybové aktivity: od chůze přes běh až po monitorování spánku. Na trhu existuje nespočet fitness trenérů, kteří se předhánějí především v nabízených senzorech, odlišujícím prvkem je také rozdílná cena. Fitness pomocníci jsou vhodní pro všechny z nás, kteří mají zájem udržet si zdravou fyzičku a také přijatelnou tělesnou hmotnost. Čas od času je ovšem nutné vstoupit na váhu a pokrok si ověřit.

iHealth MyVitals 2.0

Buď můžete využít klasickou váhu, kterou budete kombinovat se specializovaným zařízením ve fitness centrech, nebo si inteligentního pomocníka pořídíte rovnou do domů. Dnes recenzovaná chytrá váha společnosti iHealth se totiž chlubí množstvím senzorů a hlavně důležitou certifikací zdravotních zařízení. Její výpovědní hodnota je tedy velmi vysoká, a tak můžete snadno zjistit, jak úspěšné je vaše snažení.

Za zapůjčení iHealth CORE HS6 Wi-Fi děkujeme společnosti T-Mobile CZ

Vybalujeme

Pokud se chystáte na nákup na kamenné prodejně, počítejte s tím, že si domů ponesete poměrně rozměrnou a velmi těžkou krabici. V ní se poté ukrývá samotná váha, která nabídne rozměry 350 × 350 × 28,5 mm a hmotnost 2,5 kilogramu. Součástí našeho balení byly i 4 baterie typu AAA, které jsou pro chod zařízení nezbytné. Dodáme, že baterie zajistí zhruba tříměsíční provoz, pokud tedy budete váhu aktivně využívat každý den.

Specifikace iHealth CORE HS6 Wi-Fi
Rozměry 350 × 350 × 28,5 mm
Hmotnost 2,5 kg
Provedení tvrzené sklo/plast
Napájení 4× AAA
Výdrž baterií 3 měsíce
Kompatibilita iOS, Android, cloud
Aplikace iHealth MyVitals 2
Komunikace Wi-Fi

Váha působí velice luxusně, navíc i bytelným dojmem. Přední stranu z tvrzeného skla narušuje ve spodní části pouze název výrobce a samozřejmě také čtveřice kovových senzorů, nic více. Displej tu nehledejte – zobrazování funguje za pomocí LED diod, které prosvítají v horní části desky Pokud tedy váha není aktivní, nemáte zprvu přehled o tom, kam se dívat. Jak si však povíme dále, aktivaci lze provést velice snadno. Díky LED diodám se navíc můžete vážit i za úplné tmy.

Specifikace iHealth CORE HS6 Wi-Fi
Rozsah měření 5 až 180 kg
Citlivost měření 0,1 kg
Přesnost měření 0,5 kg nebo 1 %
Certifikace CE – zdravotní zařízení

Pochválit musíme kromě čistého vzhledu také kvalitu zpracování, kdy už samotná hmotnost dává na vědomí, že se nejedná o nějakou hračku. Svým designem a bílou barvou skvěle zapadne i do moderního vybavení vaší domácnosti, což také může být pro mnoho zákazníků lákadlem při výběru. Po designové stránce tedy maximální spokojenost, kvalitou zpracování iHealth CORE HS6 Wi-Fi nijak nezaostává.

iHealth MyVitals 2.0

Aktivace

Samotná aktivace a propojení váhy s chytrým telefonem se může zdát na první pohled obtížné, opak je ale pravdou. Na telefon si stačí nainstalovat aplikaci iHealth MyVitals z Obchodu Play a nebo AppStore, naskenovat kód ze zadní části váhy a uvést ji do režimu, ve kterém je pro ostatní zařízení viditelná. Pokud zařízení párujete poprvé, posledního kroku jste ušetřeni, protože se tento režim spustí automaticky. Pokud se jedná o druhou či další aktivaci, režim párování snadno vyvoláte pomocí tlačítka SET vedle slotu na baterie. Aplikace následně váhu automaticky propojí s vaší domácí Wi-Fi sítí (je nutné zadat heslo) a od toho okamžiku je možné vstoupením na váhu získávat první údaje.

Váha si zapamatuje vaši hmotnost a v případě, že služeb iHealth CORE HS6 Wi-Fi využívá vícero uživatelů, rozezná je od sebe právě podle hmotnosti. Pokud je ve vaší domácnosti více členů s podobnou hmotností, i tak nejde o žádný problém, akorát je nutné vždy vybrat, o jakého uživatele se jedná. Celkem váha umí detekovat až 10 různých uživatelů, tedy dost i na velmi početnou domácnost.

Vážíme se

Jakmile poprvé vstoupíte na váhu, automaticky se aktivují LED diody a začne vážení. Hned po hmotnosti se zobrazí také procento tuku v těle, následně se ukazatel vrátí zpět na vaši hmotnost. Pokud vás nezajímá vaše hmotnost, ale rádi byste zjistili aktuální teplotu a vlhkost uvnitř místnosti, stačí po aktivaci nohou zmáčknout některý ze spodních rohů přístroje.

Měření iHealth CORE HS6 Wi-Fii Přesnost
hmotnost ano ±0,5 kg (5 až 50 kg); ±1 % (40 až 180 kg)
BMI ano /
procento tělesného tuku ano ±1 %
celková „beztučná“ hmota ano /
svalová hmota ano ±1 % + 0,1 kg
kostní hmota ano ±0,3 kg
objem vody v těle ano ±1 %
poměr vnitřního orgánového tuku ano ±2 %
denní příjem kalorií ano ±200 kcal
teplota ano /
vlhkost ano /

To pravé však přijde na řadu, až když spustíte doprovodnou aplikaci, která je dostupná pro iOS (8.0 a vyšší) a také Android (4.0 a vyšší). Jakmile úspěšně projdete registračním procesem, objeví se přehledné prostředí, které sdružuje všechny chytré výrobky společnosti iHealth. Jde vlastně o logický krok: majitel chytré váhy je v mírném stresu z toho, že mu „nějaký ten chytrý výrobek“ stále schází, a tak jsou prázdné kolonky i vábničkou pro zakoupení dalšího výrobku monitorujícího vaše zdraví, případně pohybovou aktivitu.

Stáhnout iHealth MyVitals 2.0

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Pod položkou Weight, tedy hmotnost, se uchovávají veškerá data, která jsou zjištěna při vážení vaší osoby. První stránka umožní synchronizovat data z váhy do aplikace. K čemu je to zapotřebí? Ne vždy u sebe máte chytrý telefon a jelikož je váha inteligentní, pamatuje si až 200 vašich posledních výsledků bez nutnosti synchronizace s chytrým telefonem. Pokud se tedy budete vážit dvakrát denně a na spojení se smartphonem si vzpomenete až za týden, veškeré výsledky se sesynchronizují, jakmile spustíte aplikaci. Uchování posledních 200 výsledků samozřejmě není privilegium pouze pro jednoho uživatele. Celkem může být zaznamenáno 200 posledních měření pro všech 10 uživatelů, kteří váhu používají.

iHealth MyVitals 2.0

Jakmile proběhne synchronizace vašich dat a výsledků posledních měření, můžete překročit na záložku List, tedy seznam. Zde se přehledně uchovávají všechny výsledky, které jsou seřazené podle dnů a samozřejmě také podle času, kdy jste na váhu vstoupili. Kromě hmotnosti vidíte také aktuální BMI a samozřejmě také procento zastoupení tuku v těle. Barevný proužek vedle BMI pak signalizuje váš aktuální stav: žlutá značí podváhu, zelená normální hmotnost, oranžová nadváhu a červená pak signalizuje obezitu. Ihned si tak můžete udělat obrázek o tom, jak se mění nejenom vaše hmotnost, ale také zdravotní stav.

Indikace BMI
žlutá barva podváha
zelená barva normální hmotnost
oranžová barva nadváha
červená barva obezita

Pokud vám zběžný pohled na výsledky z posledních dnů nestačí, můžete si každý naměřený výsledek prohlédnout detailněji. Stačí kliknout na vámi vybrané měření a objeví se přehledný graf, který ukáže kromě hmotnosti také zařazení do BMI skupiny (tentokrát již v grafické podobě), podrobně zde také najdete výsledky o poměru tuku a vody v těle, svalové a kostní hmotě a mnohé další. Ke každému měření si navíc můžete napsat poznámku, která se uchová i pro pozdější zhodnocení. Pokud se tedy například vždy vážíte ráno a jednou uděláte výjimku (a zvážíte se třeba po obědě), můžete váze takovou změnu vysvětlit alespoň slovy. Zajímavou položkou je také spotřeba kalorií. Aplikace sama vypočítá, jaký příjem kalorií byste měli denně dodržovat, aby vaše hmotnost zůstala beze změny. Nastavit však lze i různé cíle. Pokud chcete zhubnout, kalorie klesnou, pokud naopak, aplikace vám vypočítá zdravý příjem kalorií pro zvýšení hmotnosti.

iHealth MyVitals 2.0

Poslední záložka Trends pak veškeré vaše výsledky upravuje do přehledného grafu. Ten je tu pro každou měřenou hodnotu a výsledky můžete zúžit na poslední týden, měsíc nebo klidně i rok. Snadno si tak uděláte představu o tom, jak si za poslední období vedete. Se svými výsledky se samozřejmě můžete okamžitě pochlubit, a to skrze Twitter, Facebook nebo e-mail.

Aplikace sama o sobě je tedy velmi podrobná a vcelku přehledná, i když počáteční orientace pár minut zabere (často se chcete vracet šipkou zpět o úroveň výš, ale aplikace se vás zeptá, jestli ji chcete ukončit). Pro ty, kteří neovládají angličtinu, může být problém i to, že aplikace není lokalizovaná do češtiny. Základní popisky však během chvíle zvládne (snad) téměř každý.

Jak to funguje?

Těm z vás, kteří ve fitness centrech tráví dny a noci, jistě nemusíme vysvětlovat, jak podobné přístroje zvládají měřit tolik různých tělesných charakteristik s takovou (na výrobek určený do domácností až překvapivě vysokou) přesností. Pro všechny ostatní se však bude hodit malé vysvětlení. Váha všechny údaje získává díky bioelektrické impedanci. Do těla tedy vyšle „nevnímatelný proud“ a měří, jak prochází celým tělem. Kosti, svaly i tuk pochopitelně kladou různý odpor, díky čemuž je možné vypočítat všechny tělesné charakteristiky. Zbytek už je pouze o matematice.

Prostředí aplikace iHealth

Nesmíte však opomenout jednu zásadní věc – na váhu se vždy vstupuje bez bot a bez ponožek – právě díky holé kůži mohou senzory spolehlivě provést měření. Pokud si na nohách necháte byť tenké ponožky, i tak se výsledek čas od času zobrazí, avšak pro zcela jistý výsledek pravidlo doporučujeme dodržovat.

Za zapůjčení iHealth CORE HS6 Wi-Fi děkujeme společnosti T-Mobile CZ

Zhodnocení a závěr

Chytrá váha iHealth CORE HS6 Wi-Fi je hezkou ukázkou toho, že moderní přístroje pro kontrolu veškerých vašich tělesných aspektů už pomalu pronikají také do domácností. Co bylo dříve výsadou specializovaných pracovišť a fitness center dnes může zkrášlovat vaši domácnost. Bohužel, za exkluzivitu se platí a ani iHealth CORE HS6 Wi-Fi není výjimkou. Za chytrou váhu zaplatíte zhruba 3 600 Kč. Občas se však dá sehnat i v akci za cenu okolo 3 tisíc. Jde tedy především o to, jestli to myslíte s tělesným monitoringem vážně, případně si vystačíte jednou za čas s kontrolou ve specializovaných místech.

Za nás ovšem dostává váha palec nahoru. Jedná se o velmi příjemného pomocníka, který může fungovat i jako motivační prostředek pro snížení vaší hmotnosti. Pěkné grafy jsou pak již pouze bonusem, stejně jako možnost prohlížet si data v cloudu kdykoliv a kdekoliv. Jako nepříjemnost hodnotíme snad jen aplikaci, která není lokalizovaná do českého jazyka, nepotěší ani poněkud vyšší počáteční investice.

Konkurenčního řešení jménem Fitbit Aria můžete sehnat za cenu okolo 3 tisíc. Opět nabídne množství funkcí, Wi-Fi a spojení s cloudovým účtem. Ještě dražší je pak řešení společnosti Withings (model WS-50), kde se cena pohybuje okolo 4 tisíc. U této váhy překvapí měření srdečního tepu a kvality ovzduší. Jak je vidět už podle konkurence, chytrou váhu s technologií Wi-Fi pod 3 tisíce seženete jen velmi obtížně.

Hodnocení
80%
Klady
  • přesné měření pomocí bioelektrické impedance
  • měření teploty a vlhkosti
  • poměrně dlouhá výdrž baterie
  • luxusní design, tvrzené sklo
  • přehledné grafy, nastavení cílů
  • množství měřených údajů
Zápory
  • absence lokalizace aplikace
  • vyšší (ale ospravedlnitelná) cena
Diskuze ke článku
pavel
Dobrý den.
Zakoupil jsem uvedený produkt, po měsíčním používání se víceméně ztotožňuji s hodnocením. Jediný problém mám se SW aplikací iHealth MyVitals 2. Vše funguje v pohodě v případě, že váhu využívá jeden člověk. Problémové je, když váhu využívá více lidí, sice se v návodu k váze píše, že je možné, aby svůj účet mělo až deset lidí s tím, že váha dle zvážené hmotnosti rozezná uživatele, ale nikde není uvedeno jak těch deset uživatelů vytvořit tak, aby měl každý pouze svůj účet, kde se zobrazovaly pouze jeho parametry. Navíc jsem nezjistil jak rozlišovat např. dvě osoby s přibližně stejnou hmotností, ale s ostatními parametry, které aplikace používá pro výpočet výrazně rozdílnými (např. výška)

pavel
colin
Stále nevím, nakolik se dá věřit různým ukazatelům, které váha dokáže vyplodit. Myslím si, že vodu neukazuje správně ... mě třeba ukazuje téměř na procento neustále stejně, i když jsem měl třeba několik dní určité potíže a moc jsem toho nevypil, ale zato vody ze mě odešlo neuvěřitelné množství :) Některé další ukazatele mi také nepřijdou přesné, třeba VFR, ten mi klidně změní ze dne na den o 3 jednotky. Zato třeba ukazatel kcal mám neustále stejný, rozdíly 100 kcal za den (že bych to měl až tak stejné ty dny, nevím). Jediné, co si myslím, že opravdu funguje, tak ukazatel kg :) Občas mi také nezměří třeba tuk a to stojím vždy bez ponožek. Jinak zpracování dobré, ale obecně bych řekl, že stačí normální váha. Problémy s lidmy, kteří mají podobnou váhu, jsem také zaznamenal, to váha prostě neumí rozlišit.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze