Huawei Ascend Mate 7
recenze

Huawei Ascend Mate 7

špičkový velikán
94

Čínský Huawei se rozhodl opřít do segmentu tabletofonů a připravil model Ascend Mate 7. Jedná se o stylový telefon z kovových materiálů s šestipalcovým displejem vysoké kvality. Výbava čítá například osmijádrový procesor, nejnovější operační systém Android či slušný fotoaparát. Bonusem je pak čtečka otisků prstů. Máme před sebou špičkového černého koně mezi tabletofony?

Zástup tabletofonů se díky Huawei rozrůstá o novinku v podobě Ascendu Mate 7. Ten jde odhodlaně kupředu a nabízí šestipalcový displej v kovovém těle či velmi slušnou výbavu a překvapivě dobrý výkon doplněný navíc příznivou cenou. Dokáže se však nový model od Huawei prosadit mezi četnou konkurencí?

Huawei Ascend Mate 7 – oficiální fotografie

Technické parametry Huawei Ascend Mate 7

Kompletní specifikace
Konstrukce157 × 81 × 7,9 mm, 185 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT PLS, 6" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 28 FPS
ChipsetHuawei Kirin 925, CPU: 4×1,8 GHz + 4×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-T624
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor4 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:41 hodin
Dostupnostříjen 2014, 13 000 Kč

Huawei Ascend Mate 7 – videopohled

Obsah balení: vše v bílé

Mate 7 je dodáván v poměrně pěkné krabičce, kde má vše své místo. Nic neobvyklého však nečekejte. Kromě nabíječky a USB kabelu jsou k dispozici pouze pecková sluchátka. Za zmínku stojí, že je vše sladěno do bílé barvy.

Obsah balení

Design a konstrukce: kovový elegán se čtečkou

Čínský Huawei se rozhodl vytvořit poctivý kus tabletofonu a přesně takový dojem získáte od první chvíle, kdy se s telefonem seznámíte. Po úchopu ucítíte chladivý kov, který zabírá většinu zadní strany a také boky telefonu. Plastové jsou jen malé místa v horní a spodní části zadní strany. Důvod je prostý, někudy je nutné zajistit prostupnost signálů různých bezdrátových funkcí.

Na první pohled je Mate 7 obrem

Některé tabletofony lze označit jen za mírně přerostlé telefony, nikoliv však Mate 7. Jeho rozměry činí 157 × 81 × 7,9 milimetrů, což z něj dělá obra. K dobru výrobci však musíme připočíst, že se snažil udělat jen opravdu malé okraje kolem displeje. Ve výsledku je tak Mate 7 s větším displejem podobně velký jako iPhone 6 Plus, který má mnohem menší displej. Malá tloušťka vás jistě nadchne, avšak daní za ni je vystupující fotoaparát. Huawei měl raději zvolit tlustší profil a fotoaparát schovat do těla. Aktuálně totiž hrozí nechtěné poškrábání. Hmotnost je pak zcela adekvátních 185 gramů uvážíme-li, že máme v ruce poctivý kus kovového a velkého přístroje.

Huawei Ascend Mate 7

Čelní straně dominuje již několikrát zmíněný displej. Pod ním zbylo místo pouze na logo výrobce, tlačítka byste zde hledali marně. Nad displejem se nachází reproduktor, nezbytná čidla a čelní kamerka. Dostalo se také na informační LED diodu, která zeleným blikáním informuje o zmeškaných událostech Hlubší nastavení bohužel chybí, diodu lze pouze vypnout. Po obvodu najdete hned dva sloty, které je nutné otevřít speciálním klíčkem, jenž najdete v balení spolu s telefonem. Nachází se zde samozřejmě sloty pro microSIM kartu a paměťovou kartu. Zajímavostí je, že slot pro paměťovou kartu jde využít i pro micro SIM kartu. Na pravé straně jde o tlačítka regulující hlasitost a odemykací klávesu. Obě jsou dobře zpracována a jistě se tisknou.

Čelní straně samozřejmě dominuje displej

Hudební 3,5mm jack konektor se nachází na horní hraně, zatímco datový microUSB konektor je na spodní hraně. Zadní strana zaujme fotoaparátem, kterému sekunduje přisvětlovací LED dioda.

Tabletofon je velmi tenký

Podstatnější je ovšem malý čtvereček kousek pod fotoaparátem. Jedná se o čtečku otisků prstů. Řešení vám jistě připomene loňský HTC One max. Huawei však celý systém zdokonalil. Prst totiž stačí jen zlehka přiložit stejně, jako u iPhonu. Není nutné žádné přejíždění, jako u HTC nebo Samsungu, či stisk. Čtečka je k dispozici především jako možnost snadno telefon odemknout. V nastavení si necháte načíst otisk libovolného prstu a následně zadáte i bezpečnostní kód pro odemčení ve chvílích, kdy by snad nefungovala čtečka. Odemknutí prstem je však velmi spolehlivé a nestalo se mi, že bych musel zadávat kód. Není totiž nutné předtím ani aktivovat displej, jednoduše přiložíte prst na čtečku spícího displeje a okamžitě dojde k odemčení. Čtečka je navíc velmi prakticky umístěna přesně v místě, kde míváte při držení váš ukazováček. Novinka je praktická i při fotografování, o čemž si řekneme v příslušné části recenze.

Zadní strana s fotoaparátem a čtečkou otisků prstů

Kvalita zpracování Matu 7 je na špičkové úrovni. Poctivé materiály, příkladné lícování a bytelný pocit, který při držení získáte je opravdovým plusem novinky. Takto nějak by měl vypadat kvalitní telefon a opět to dokazuje, jak rychle se Huawei v tomto směru posunulo mezi elitu.

Huawei Ascend Mate 7 Nokia Lumia 1520 Samsung Galaxy Note 3 Asus FonePad Note 6
rozměry 157 × 81 × 7,9 mm 162,8 × 85,4 × 8,7 mm 151,2 × 79,2 × 8,3 mm 164,8 × 88,8 × 10,3 mm
hmotnost 185 gramů 208 gramů 168 gramů 210 gramů
úhlopříčka displeje 6 palců 6 palců 5,7 palců 6 palců
rozlišení displeje 1 920 × 1 080 px 1 920 × 1 080 px 1 920 × 1 080 px 1 920 × 1 080 px
jemnost 367 ppi 367 ppi 386 ppi 367 ppi
procesor Huawei Kirin 925 Qualcomm Snapdragon 800 MSM8974 Qualcomm Snapdragon 800 MSM8974 Intel Atom Z2560
paměť RAM 2 GB 2 GB 3 GB 2 GB
interní paměť 16 GB 32 GB 32 GB 16 GB / 32 GB
paměťové karty ano ano ano ano
zadní fotoaparát 13 Mpx 20,7 Mpx 13 Mpx 8 Mpx
čelní fotoaparát 5 Mpx 1,2 Mpx 2 Mpx 1,2 Mpx
systém Android 4.4 Windows Phone 8.1 Android 4.4 Android 4.2
cena 13 000 Kč 14 500 Kč 15 000 Kč 7 000 Kč

Baterie a výdrž: o energii se rozdělí

Huawei nepodcenil baterii a kapacita činí 4 100 mAh, což je velice slušná hodnota. Při středně náročném používání, kdy se nebudete omezovat v připojení k internetu a aktualizacích a telefon budete velmi aktivně využívat, se lze snadno dostat na dvoudenní výdrži. Pokud telefonu naložíte ještě více, vždy s vámi vydrží krok od rána do pozdního večera, což jistě potěší. Nereálné pak nejsou ani tři dny bez nabití při slabším využívání, stále však s běžným používáním datových funkcí. Co potěší je zejména možnost nechat na víkend nabíječku doma, protože si můžete být jistí, že s vámi zhruba 2 a půl dne běžného víkendového provozu bez problému vydrží.

Dostatek energie si výrobce dobře uvědomil a vybavil Mate 7 reverzním nabíjením. Co to znamená? Mate 7 může sloužit jako externí zdroj energie pro jiný telefon. Stačí připojit pomocí kabelu se dvěma microUSB konektory jiný telefon a ten se začne nabíjet z Matu 7.

Velká baterie se projevila v testu výdrže, při streamování videa v kvalitě 1080p s potlačenými aktualizacemi. Zvuk byl snížen na polovinu do sluchátek, stejně tak jas displeje byl ručně snížen na 50 %. Výsledný čas přehrávání je 9 hodin a 40 minut. Konkurenční Nokia Lumia 1520 dosáhla na čas 8 hodin a 47 minut. Nabíjení ubíhá vcelku rychle. Na 80 % nabijete Mate 7 za 1 hodinu a 47 minut. K úplnému nabití potřebujete 2 hodiny a 41 minut.

Zvuk: je to křikloun

Velké zařízení s obrovským displejem přímo vybízí ke sledování videí. A k tomu je potřeba i slušný zvuk. Je tak škoda, že Huawei nenasadilo stereo reproduktory. Je třeba se spokojit pouze s jedním umístěným na zadní straně. Je však opravdu hodně hlasitý a určitě jej nepřeslechnete. Jeho kvalita však spadá pouze do průměru.

Lepší je to s 3,5mm jack výstupem do sluchátek. Velmi slušně již hrají i dodávaná pecková sluchátka, která nenáročnému posluchači jistě postačí. Poskytují dynamický zvuk, kde se jednotlivé složky neslévají a dostalo se i na patřičné podání hloubek.

Displej: oku lahodící podívaná

Mate 7 bude patřit mezi větší tabletofony, neboť se úhlopříčka jeho displeje zastavila na rovných 6 palcích. Výrobce sáhl po FullHD rozlišení, které sice při tabulkovém srovnání nikoho neohromí, avšak výsledný dojem je naprosto výborný. Displej nabízí jemnost 367 ppi, jednotlivé pixely takřka nemáte možnost pouhým okem vidět, což dokazuje i vyhlazený font písma.

Displej je prvotřídní

Ukázkové je také barevné podání, navíc lze například teplotu barev regulovat. TFT PLS displej poskytuje komfort pro sledování displeje z ostrých úhlů i na přímém slunci. Potěší také možnost ovládat displej v rukavicích. Tuto možnost je však nutné nejprve povolit v nastavení. Jas displeje lze v několika krocích regulovat ručně či vše nechat na automatice.

Hardware: osm jader

Ve špičkovém tabletofonu se nesmí podcenit hardwarová výbava. Huawei spoléhá na svůj vlastní procesor Kirin 925 s osmi jádry a jeho výkon velmi příjemně překvapil. Čtyři jsou taktována na 1,8 GHz (typ ARM Cortex-A15) a další čtyři úspornější jádra na 1,2 GHz (typ ARM Cortex-A7). K ruce jsou telefonu také 2 GB RAM, přičemž většinou zbývá přibližně 800 MB RAM volných. O grafickou akceleraci se pak stará Mali-T624. Interní paměť nabízí 16 GB prostoru, přičemž po prvním zapnutí pro vás bude k dispozici 11,6 GB, které lze ještě rozšířit paměťovou kartou.Níže se již můžete podívat na několik vybraných benchmark testů, které ukazují, že se Mate 7 takřka rovná se současnou špičkou s procesory Snapdragon od Qualcommu. Zaostává většinou jen minimálně a Huawei tak má konečně svůj plně konkurenceschopný procesor po stránce výkonové i co se spotřeby týče.

Benchmark testy

Prostředí: ve znamení nových verzí

Celé prostředí v telefonu zajišťuje operační systém Android ve verzi 4.4.2 KitKat. Značně jej však pozměňuje nadstavba Emotion UI 3.0. Jde sice o novou verzi, avšak její filozofie je stále stejná. Žádné menu a všichni zástupci jsou seskupeni na pohotovostní plochy ve stylu iOS. Huawei však přepracoval nejen widgety a ikonky vlastních aplikací, ale celé designové pojetí systému, jehož grafika je lehčí, elegantnější a dospělejší. Zaujmou jednotné prvky prolínající se celým prostředím, jako například motivy kružnic a malých teček, pěkně vypadá rovněž zaoblený a vyhlazený font písma. Je vidět, že si zde Huawei dalo záležet a oproti předchozím verzím Emotion UI jde o příjemný evoluční skok.

Pohotovostní obrazovek lze libovolně přidávat a nemusíte mít obavy, že se vám vše někam nevejde, neboť maximální počet obrazovek je 9. Lze navíc vytvářet složky a do nich zástupce přesouvat. Nastavit lze také, jak moc nahuštěny na sebe mají zástupci být. Vybrat si můžete také svůj oblíbený přechod mezi obrazovkami. Zaujmout by vás mohly také graficky zdařilé tapety, nebo funkce automatické změny tapety. Ta může proběhnout po vámi zvoleném časovém intervalu, případně vždy, když s telefonem zatřesete.

Odemykací obrazovka a pohotovostní obrazovky

Informační lišta je dvojího typu, jak je ostatně obvyklé. Na první stránce jsou zmeškané události, opět přehledně uspořádané v rámci grafiky s tečkami naznačujícími chronologickou posloupnost, na druhé zástupci s rychlým nastavením. Pokud chcete rovnou na druhou lištu, stačí tah od horního kraje displeje provést u pravé strany. Nechybí ani možnost zobrazit naposledy spuštěné aplikace. Nabídka se vyznačuje velkými náhledy, zobrazením aktuálního stavu operační paměti a praktickým pročišťovacím tlačítkem. To však díky velkorysé RAM a výborné odladěnosti prostředí nebudete v podstatě potřebovat.

Za zmínku stojí lišta s ovládacími tlačítky. Ta jsou v prvé řadě podobná těm, které jsme mohli vidět ve vývojové verzi Androidu L. Huawei se tak rozhodl trošku předběhnout dobu. Mnohem důležitější však je možnost si tlačítka přeskládat. Šipka zpět tak může vyhovovat levákům i pravákům. Potěší i možnost přidat si čtvrté tlačítko, které stáhne informační lištu. Nebudete se pak muset natahovat až na druhý konec displeje. Překvapením je ještě malé tlačítko, po jehož stisku lišta zcela zmizí a vy můžete využívat plochy celých 6 palců. Tahem od spodního okraje displeje nahoru lištu zase zapnete.

Velký displej se obtížně obslouží jednou rukou, čehož si je Huawei vědom a pokusil se vše usnadnit. Například veškeré klávesnice či tlačítka v liště lze přitáhnout k levému či pravému okraji, což se hodí. Tuto funkci lze navíc ovládat i nakolněním telefonu na vámi zvolenou stranu. Užitečné je také plovoucí tlačítko, které je stále nad všemi aplikacemi a můžete si jej umístit kamkoliv na displeji. Jakmile se jej dotknete, objeví se výseč se všemi potřebnými tlačítky, která tak máte rovnou pod palcem. Usnadnění tu tedy je, ovšem k dokonalosti chybí možnost rozdělit si obří displej například na dvě části, a jistě by se hodily i miniapliakce známé z konkurenčních tabletofonů od Samsungu či Sony. Praktickou věcí by u tabletofonu s šesti palci byl i stylus, který můžeme vídat u modelů Galaxy Note u Samsungu či řady Hero od Alcatelu.

Vzhledem k výše zmíněnému výkonu telefonu bude každý očekávat přímo učebnicový chod celého prostředí. Nutno říci, že se Huawei snažil. V drtivé většině případů působí telefon rychle a je úplně jedno, co zrovna provádíte. Čas od času se ale setkáte s nějakým tím zpomalením, jako kdyby byl telefon „rozespalý“. Typicky například pokud budete chtít využívat automatickou změnu tapety nebo po probuzení přístroje. Nicméně vždy jde jen o několik málo vteřin a poté se Mate 7 opět vzpamatuje a je rychlý jako blesk. Vše tak může spravit některá z budoucích aktualizací softwaru.

Multimédia: v pěkném hávu

Hudební přehrávač si Huawei upravil k obrazu svému a kladl důraz na pěknou grafiku. Ta vynikne především v režimu na šířku, kdy výrobce aplikoval cover flow zobrazení, kdy tahem posouváte bubliny s náhledy. Přehrávání je možné dle tradičního dělení pomocí ID3 štítků, ale také dle složek. Na své si tak přijde každý. Každého však zamrzí chybějící ekvalizér. Aktivovat lze pouze vylepšení zvuku DTS.

Hudební přehrávač

Videopřehrávač si poradí se všemi běžnými formáty a kodeky. Snadno tak přehrajete video v AVI či MKV a kvalitně FullHD. Na velkém displeji se videa opravdu dobře sledují a oceníte i praktické ovládání. Na pravé straně můžete tahy nahoru a dolů regulovat hlasitost, levý bok displeje slouží stejným způsobem k regulaci jasu.

Videopřehrávač

Galerie fotografií je přehledná a lze ji prohlížet jako seznam či na časové ose. Své výtvory můžete přímo v telefonu snadno upravit. K dispozici je otočení, ořez, různé filtry či rozsáhlé nastavené jasu, kontrastu, sytosti barev či stínů.

V základní nabídce najdete balíček her od Gameloftu, avšak vždy je nutné ještě stáhnout nějaká ta data. Nic vám však nebrání si stáhnout hry z Google Play. O místo nemusíte mít strach, neboť lze aplikace, které to podporují, přesunout na paměťovou kartu. Výkon telefonu pak zcela postačuje i na náročné hry typu Real Racing 3.

Fotoaparát: snaha o dobré selfie

Huawei osadil svůj Ascend Mate 7 13megapixelovým fotoaparátem s automatickým ostřením a přisvětlovací LED diodou. Stabilizaci obrazu byste však již hledali marně. Prostředí fotoaparátu je velmi přehledné a všechna nastavení jsou po ruce. Hlouběji je mnoho podrobných nastavení včetně ISO, detekce úsměvu či vyvážení bílé. Můžete vypnout zvuk spouště či nastavit rychlé zapnutí fotoaparátu tlačítkem  pro regulaci hlasitosti. Praktická je rovněž možnost pořídit snímek dotykem čtečky prstů.

Prostředí fotoaparátu

Samotná kvalita fotografií je na slušné úrovni, především pak za dobrého světla jsou snímky ostré i barevně věrné. Noční osvětlenou ulici také zachytíte poměrně dobře a překvapí nízká hladina digitálního šumu. Spolehlivě Matem 7 pořídíte makro snímek a celkově nás tedy fotoaparát velmi příjemně překvapil a lze říci, že Mate 7 fotí napdrůměrně. Snadná je také tvorba selfies. Telefon vám přesně řekne, kam máte koukat, aby fotografie vyšla co nejlépe. Bohužel i přes relativně vysoké rozlišení 5megapixelů, není kvalita snímků z čelní kamerky příliš oslňující.

Ukázkové fotografie

Ukázkové fotografie
Ukázkové snímky z čelní kamerky

Záznam videa je pak u obou fotoaparátů umožněn až ve FullHD rozlišení. Kvalita je průměrná, citelně chybí lepší stabilizace obrazu a obraz působí lehce roztřeseně a trhaně. V noci je pak velmi citelná hladina šumu a na videu mnoho neuvidíte. Samotné video je nahráváno do formátu MP4 se 28 snímky za vteřinu. Kvalitnější videa či například slow-motion videa Mate 7 neumí.

Huawei Ascend Mate 7 (testovací video) – 1080p, 28 FPS

Huawei Ascend Mate 7 (testovací video - noc) – 1080p, 28 FPS

Telefonní funkce: nic nového pod sluncem

Vytáčení čísla probíhá skrze velkou klávesnici s čísly, kterou lze vždy připnout k levému či pravému okraji a snáze ji tak obsloužit. Celý seznam se dokáže synchronizovat například s vaším Google účtem nebo Facebookem. Následně máte kontakty osázené obrázky a provázané se sociálními sítěmi. Každý kontakt lze formou zástupce umístit na pohotovostní obrazovku, případně jej umístit na černou listinu, aby vás nerušil. Kvalita hovoru je na velmi dobré úrovni a protistrana si nestěžovala na problémy s porozuměním.

Zprávy a e-maily: velkorysost displeje

Editor textových a multimediálních zpráv vás ničím nepřekvapí. Velký displej poskytuje prostor pro přehlednost i velkou klávesnici. Na té se píše opravdu velmi pohodlně, jen mi trošku chybí samostatný řádek pro čísla. Někomu také může chybět odpočítávání napsaných znaků. Přítomna však je již praktická doručenka.

Klávesnice

Pro vytváření e-mailových zpráv si pro nás Huawei přichystal aplikaci E-mail, samozřejmě se nezapomnělo na standardní Gmail aplikaci. V tomto ohledu samozřejmě zůstalo vše při starém a vše (včetně příkladné synchronizace) funguje tak, jak má.

Organizace času a GPS: poctivá výbava

Na velkém displeji se dobře vyjímá kalendář. Využívá barevného odlišení dní i kalendářů a poskytuje dostatek prostoru pro měsíční náhled i výpis událostí aktuálně označeného dne. Mezi náhledy nechybí dále roční, týdenní, denní a samozřejmě agenda.

Kalendář

V další výbavě se dostalo na kalkulačku, stopky, minutku či správce souborů. V telefonu se nachází také aplikace Polaris Office 4.0 pro plnohodnotnou práci s kancelářskými dokumenty. Potěší záznamník nebo aplikace Lupa, která pomocí fotoaparátu zvětší snímanou scénu, tedy například text.

Čip GPS v základní nabídce využijete pro práci s Google Mapami a Navigací, která funguje s aktivním internetem, ale lze si části mapových podkladů dočasně uložit do paměti telefonu. Práce s GPS je svižná, vaší polohu najde s asistencí internetu takřka okamžitě, bez internetu si počkáte okolo 10 vteřin, v závislosti na místě, kde se nacházíte. Mate 7 si rozumí i s ruským systémem GLONASS.

Google Mapy a Navigace

Datové funkce: téměř vše

V případě datových funkcí se Ascend Mate 7 může pochlubit špičkovou výbavou. Začít můžeme například technologiemi GPRS, EDGE a pokračovat lze k HSDPA a HSUPA. Mate 7 podporuje samozřejmě i LTE, což se s nástupem této nejmodernější sítě v ČR hodí. Dodáváme, že jsou podporována všechna potřebná frekvenční pásma, na kterých sítě LTE v ČR fungují. Samozřejmostí je i Wi-Fi se standardy a/b/g/n.

Z další výbavy můžete počítat také s čipem NFC díky kterému můžete pouhým dotykem dvou telefonů posílat soubory, sdílet webové stránky nebo položku v Google Play, načítat tagy a hodí se také pro bezkontaktní placení. Vhod přijde také Bluetooth v nízkoenergetické verzi 4.0 nebo USB OTG pro připojení flash disku. Huawei jen trochu zapomněl na infračervený port.

Internetový prohlížeč

K prohlížení internetu je připravena nativní aplikace Android Prohlížeč, která vás potěší svižností a přehledností. Podporuje karty, pamatuje si hesla, dokáže vyhledávat text na stránce, či obsah uložit k pozdějšímu čtení. Dostalo se také na anonymní režim.

Závěrečné zhodnocení: podařený kousek

Huawei připravil opravdu povedený tabletofon s 6palcovým displejem. Potěší vás nejen příkladným zpracováním, ale i použitím kovových materiálů, díky kterým vypadá hodnotně na pohled a je příjemný i při používání. Ačkoliv jde již o opravdu velký přístroj, ovládání není tak složité. Všemu totiž napomáhají různá usnadnění pro ovládnutí jednou rukou.

Huawei Ascend Mate 7

Displej patří k tomu nejlepšímu, co dnes můžete vidět, ačkoliv má „jen“ FullHD rozlišení. Výrobce již také produkuje výkonné procesory a nasazený Kirin 925 se může chlubit dokonce osmi jádry a výkonem srovnatelným s nejlepší věhlasnou konkurencí. Prostředí zajišťuje nejnovější možný software, který se výrobci povedl vcelku pěkně odladit a potěší také mnohem elegantnější prostředí Emotion UI 3.0. Pár zádrhelů by se našlo, avšak to lze s přimhouřením oka odpustit.

Ve výbavě pak nebudete postrádat nic zásadního. Nechybí přehledný kalendář, aplikace pro práci s kancelářskými dokumenty či přehledný správce souborů. Dostalo se také na přítomnost NFC a LTE, tudíž se při využívání nemusíte nijak omezovat. Vše pak završuje cenovka kolem 13 000 Kč, která je skutečně velmi konkurenceschopná, konkurenční tabletofony totiž často stojí více. Ascend Mate 7 by se tak mohl vcelku snadno prosadit, především mezi zájemci o výkonný a opravdu velký telefon.

Konkurence

Velkou konkurentkou bude Nokia Lumia 1520, která je jen nepatrně dražší, přináší Windows Phone 8.1, větší interní paměť, bezdrátové nabíjení, vyšší výkon nebo kvalitnější fotoaparát. Na druhou stranu postrádá přizpůsobení pro ovládání jednou rukou a nenabídne takovou plejádu chytrých funkcí a aplikací.

Nokia Lumia 1520

Konkurentem bude samozřejmě i Samsung Galaxy Note 3, který nabízí navíc praktické pero S Pen a propracovanější prostředí. Rovněž lépe fotí. Jeho cena se pohybuje přibližně o 1 500 Kč nad Ascendem Mate 7. Jistým konkurentem může do budoucna být i Galaxy Note 4, který nabídne QHD displej, ale ten bude o 8 000 Kč dražší.

Samsung Galaxy Note 3

Pokud hledáte ještě lepší výbavu, která se vyznačuje rovněž 6palcovým displejem, ale s QHD rozlišením či vyšší výkon a nevadí vám si připlatit i 4 000 Kč, nabízí se nové Lenovo Vibe Z2 Pro.

Lenovo Vibe Z2 Pro

Naopak pakliže chcete ušetřit, ale velký displej je podmínkou, je k dispozici Sony Xperia Z Ultra s 6,44palcovým displejem a špičkovou výbavou, kde se šetřilo spíše jen u fotoaparátu. Aktuálně se prodává o zhruba 5 000 Kč levněji než Mate 7.

Sony Xperia Z Ultra

Svou konkurenci má již také Apple se svým iPhonem 6 Plus, který nabízí 5,5palcový FullHD displej. Jeho nevýhodou je příliš velké tělo, které je téměř shodné s Matem 7, který však má podstatně větší displej. Apple však nabídne lépe zpracované prostředí. Počítat však musíte s podstatně vyšší cenou.

Apple iPhone 6 Plus

Posledním konkurentem je Asus FonePad Note 6, který nabízí trumf v podobě dotykového stylusu, který usnadňuje ovládání. Nabízí také větší interní paměť a jeho cena se pohybuje o přibližně 6 000 Kč pod Matem 7.

Asus FonePad Note 6
huawei-ascend-mate-7
Klady
  • vysoký výkon
  • zvládá USB OTG
  • podpora LTE a NFC
  • 5Mpx čelní kamerka
  • nový software
  • pomocné funkce pro ovládání jednou rukou
  • špičkový displej
  • kvalitní dílenské zpracování
  • kovové tělo
  • reverzní nabíjení
  • pohodlná a užitečná čtečka otisků prstů
Zápory
  • občas mírné záseky prostředí
  • hodil by se infraport
  • vystupující čočka fotoaparátu
Diskuze ke článku
Jana
Počkám na NEXUS 6....
Knoxville
Ja už čakám len na recenziu Sony Xperia Z3...
mistr
To není DUALSIM???
Staenly
Dual sim je každý! Místo druhé sim se dá vložit micro SD karta max 128gb

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze